Хидраенергетика

Вторачени в непостроените магистрали и ядрени централи май ни е убегнало да забележим колко магистрално ( по любимия израз на Т.Живков) е значението на неосъществените хидрообекти. Докато прозорливият Сокол отдавна бил насочил взора си натам. Бил се усъвършенствал в тази област докато ние, глупаците, сме пропуснали да забележим колко важно е това за нашето лично извисяване.

Тази теза отново прозвуча от страна на ДПС. Явно са се вкопчили в нея. Нямаше да има смисъл да я обсъждаме, ако депутатът Рамадан Аталай не ни беше напомнил днес чрез БНР за устойчивостта на мита за експертните способности на своя лидер. Представи го като забележителен специалист по хидроенергетика. Това било основание да стане консултант по проекта “Цанков камък”.

Интересното е, че с присъщата на учените деликатност, вече няколко истински специалисти намекнаха ясно, че няма как Доган да бъде един от тях. Съгласиха се, че разбира от “търговската страна” на въпроса, но чак пък да е специалист по хидроенергетика…

Разбирам обидата на учените, когато ги наричат “феодални старци”. Но не разбирам защо приемат за нормално  ( с мълчанието си) един очевиден самозванец като Доган да претендира да бъде заслужено оценен на милион и половина и то само за една консултация, което е подигравка спрямо мизерните подаяния,които подхвърлят у нас на истинските учени.

Там е работата, че тъкмо “търговската страна на въпроса” е притеснителният за тях момент от скандала. И за слепия е ясно, че Доган е получил огромна сума за търговия с влияние, а не с експертни знания. Иначе този милион и половина можеше да бъде предложен на председателя на Водородното дружество ( в което Доган от раз станал почетен член) академик Александър Попов или поне на неговия Главен секретар професор Цветан Цветков. Както и на всеки един от станалите учени, на които това им е работата – списъкът в дружеството и извън него е много дълъг.

Не знам дали октоподът е в ареста, както твърди вътрешният министър Цветанов. Но главата на хидрата явно не е там все още. Тя енергично се отбранява в момента и пуска пропагандни пипала с надежда да оплете в лъжите си общественото мнение ( доколкото такова има у нас).

Това все повече прилича на отчаяние – да поддържаш версията за Доган като талантлив, но нелегален хидроенергетик самоук( известен като такъв само на Николай Вълканов от “Минстрой”) е направо косвен начин да признаеш за съществуването на хидра в енергетиката.

23 мнения за “Хидраенергетика”

 1. Хитрата хидра, оваляна в калта на собствените си хитрини, вае от същата кал новия ни “спасител” – чист като майска роса и невинен като планински козел, енергиен експерт, пресметлив и спокоен ловец из засада – въоръжен с микрофон стенограф с оптически мерник 🙂

  Мълчанието или хорът на медийните агънца са услужливия фон за спектакъла в чийто премерен антракт хитреците, суетливо и бойко забавляват всеядната публика.

 2. А дори и да допуснем, че еретичната мисъл за самообразоването е достоверна, то къде е практикувал, за да достигне до квалификацията на експерт. Нали ще се знаят обектите, на които е работил Доган. Е, къде са? Според мен Рамадан Алталай или какъвто е там хвърля прах в очите на манипулируемите си избиратели.

 3. Здравей,Иво!
  За пореден път се обръщам към теб по този начин,защото официалният тон в случая ми се струва неуместен.Безпределно ясно е,че Доган и хал-хабер си няма от хидроенергетика!Безпределно ясно е,че това е някакъв конфликт на интереси!Та толкова ли свършиха хидро-инжинерите в България та за проекта Цанков камък,опряха до консултантските услуги на един филосов?Или пък на един самоук хидро-инжинер..?Това е абсурд разбира се!Цялата работа е да се демонстрира наглост и недосегаемост!Той е над всичко и всички!Както сам каза преди изборите ,,ако можех бих си купил и летяща чиния,,.Доган изчаква но е нетърпелив!Пак по негово признание ,,ДПС е като бацил.Влезе ли веднъж някъде-няма излизане,,.Тоест,движението е конструирано,като движение във властта!Извън властовите позиции то просто умира!А ББ както я е подкарал,нищо чудно до година-две,да видим в управление ,,алтернативата,,.Гоце,Доган и БСП.Отвратително е,откъдето и да се погледне!Дано да не съм прав!Поздрави!

 4. А дали ще има български Херкулес и Йолай които да отрежат главите на хидрата.

 5. samo kato si pomislia che tozi selski hitrec e opredelial porciite v dyrjavata v po goliamata chast ot vremeto sled 1989-ta i losho mi stava, ne se chudete che BG e v tova systoianie sled “GOLIAMATA KRAJBA” na shepa samozabravili se hora, produkti na komunisticheskata partia

 6. Е, той и Георги Димитров беше “научил” немски, за да се защитава в Лайпциг. Колко му е и Доган да стане “експерт” по хидроенергетика. Тук, обаче, е мястото да кажа, че Дянков е прав да ги нарича феодални старци, защото покрай тази “новина” за експертните възможности на Доган, се наложи на учен от Водородното дружество да сподели някои факти около случая, а той гледаше малко умно и не беше съвсем наясно за какво иде реч. Останах с впечатление, че май и на тях са им подхвърлили някоя трохичка, та да си траят.Може би е по-правилно да се каже, че Доган се е възползвал от знанията им, за да ги представи за свои. Все пак, да не забравяме, че Доган не е кой да е.

 7. Точно сега е моментът да бъде осветен и разобличен тайния “лаборант – хидроенергетик” и да му бъде поиската сметка по съдебен път. Досието на този таен специалист по търговия с политическо влияние аз го виждам като едно реално икономическо досие на прехода.
  Писна ми да гледам само скъпо платени ( без изобщо да искат съгласието ни ) от всички нас зрелища, които завършват без никакви последствия за сценаристите, актьорите, режисьорите и клакьорите ( корумпираните журналисти) им!

 8. до Рада

  Гидроенергетика:
  получаване на енергия от вятър, реки, морски приливи
  Необх. специализации: хидродинамика, ВЕЦ и др.
  ———————–
  Водородни технолохии: получаване на енергия от
  синтез на молекулярно ниво (напимер, Н2 +О =Н2О+енергия)

  Необх. специализации:
  химия, молекулярна физика и др.
  ——————-
  Термоядрен синтез:
  получаване на енергия от синтез на ядра (например, синтез на хелий от водород с отделяне на енергия)

  необх. спец.:
  ядрена физика, ядрена енергетика и др.

  Водородът може да участва и в трите типа енергоизточнци, но необходимите специализации са много различни!

 9. Не се учудвам вече на нищо, след като май ни предстои да научим, че най-големия енергетик в държавата ни е Гоцето.

 10. Лернейската хидра била деветоглава и на мястото на всяка отсечена глава изниквали нови две.
  Българската хидра е поне стоглава, но едва ли на мястото на всяка от отсечените ѝ глава ще се появяват по две нови.
  И тъй като най-после все от някоя глава трябва да се почне, нека да започнем от Главата, Главната.
  Едвин Сугарев подхвърля много добра идея, по-добра от тази, на 162-та „избрани“:

  http://www.svobodata.com/page.php?pid=2928&rid=154

  Дали не е време да покажем, че ВЕЧЕ е дошло времето на БЪЛГАРСКОТО ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО в България и извън нея!
  То си е почти сигурно, че очакваният импийчмънт няма да се състои. И 162-мата ще се окажат в ролята на Моника Л. – ще са МУ ГО духнали.
  Предлагайте как да стане това – създайте група във Facebook, пуснете подписка за референдум, призовете на общонароден протест – на денонощни бдения пред президентството Му!
  Нещо трябва да се направи!
  Трябва да хванем камънье и дърве, инак ще се хванем за телата – в долната им част отпред!
  Не може едни и същи бандюги да яхат, стрижат и доят народа, колкото и да си го е заслужил с овчедушието си!
  Не е нормално.
  Инак ще продължим „да са излагами пред чужденците“!
  Ето едно предложение – хайде да му покажим на гьона от Сирищник, че можем да съберем повече гласове „против“ отколкото той се хвали, че има „за“!
  Един милион и повече сме само в чужбина, и повечето сме против Гоце и гоцевщината!
  Ха да ви видя – блогъри и интернет юзъри! Покажете, че светът е едно малко интернет село!
  И да изритаме Гоце на село Му!
  А след него – и хидрата ИМ!

 11. Бойко Борисов – почетен член на водородно дружество
  (24.05.2009)
  —————
  Кметът на София Бойко Борисов ще получи в 12.30 ч. диплома за „почетен член” на Българското водородно дружество (БВО), член на Европейската водородна организация. На събитието ще бъде представена информация за дейността на БВО, проблемът с глобалното затопляне и българския принос за запазване на екологичното равновесие в световен мащаб.

  Срещата ще се проведе в Представителна зала на Централната сграда на Българската академия на науките на ул.”15-ноември” №1 (площад „Народно събрание”).
  http://news.ibox.bg/news/id_852647380

 12. 24.03.2010 / 12:03
  Българското водородно общество приобщи Ахмед Доган като почетен член

  Ахмед Доган е станал почетен член на Българското водородно общество заради търговските си познания в сферата на водородните технологии. Това каза в сутрешния блок на БНТ “Денят започва” председателят на обществото академик Александър Попов. Той уточни, че лидерът на ДПС е получил титлата почетен, тъй като голяма част от останалите членове на дружеството са млади учени и студенти.

  Акад. Александър Попов – председател на Българското водородно общество:
  – Той наистина показа доста знания, които даже бяха по-големи от моите. Търговски маркетингови познания, не ставаше дума за научни. Той изпращаше при нас хора от бизнеса, защото разговора завърши с това, че Доган каза: “Ще се опитаме да ви помогнем, да речем със създаването на един институт за водородни технологии”. Стори ми се много странно, защото всичко това е свързано със сериозни финанси.

  Излъчено в “По света и у нас”.

 13. Към Ivanov:

  В “По света и у нас” пуснаха малка част от разговора от сутрешния блок, в която академикът положи големи усилия да не обиди Доган, но беше достатъчно ясен в намека си от какво разбира Доган – от търговската страна. Дори с факта, че наблегна със зле прикрита ирония върху ” по-добре от мен” по отношения на тези умения на Доган, на всички стана ясно стаеното презрение…а защо е стаено – не знам. Това си е негово право.

 14. Доган е хитър балкански глиган който успява да влезе (като питомно и послушно прасе за угояване) в партиината кочина на ДС-Олигархията в република България.Сега ДС-Олигархията в България е застрашена от изгладнелите за справедливост Български Граждани и за да бъде спасена Олигархичната власт на ДС-републиката в България те решават да жертват няколко угоени прасета сред които е и Догана Глиган който беше заявил публично в България че който нож вади от нож умира с тези си думи Доган ни казва на нас Българските Граждани колко много е опасна политико-икономическата власт на Олигархията в България-ЕС.

 15. Тъжна история.

  Къде са проектантите на язовирната стена “Цанков камък”?

  Дали пък хидротехническият факултет във висшият институт по архитектура и строителство не е закрит???

  Аджаба какво и кого е консултирал Доган?

  В “SVOBODATA” бяха споменати имената на няколко специалисти наети да свършат работата на Доган и съдейки по посоченото разпределение на хонорара ръководител на екипа е бившият директор на НЕК – Данаил Тафров, бивш шеф в хидротехническа дирекция на несъществуващият вече Енергопроект – автор на проектите от каскада “Горна Арда”.

  С уважени към Вас г-н Инджев и неколцина журналисти които се разпознават в коментарите на Вашият блог, журналята
  в нашенско са големи длъжници на този народ и отговорни за случващото се по тази територия.

  Какво ли искам и аз от тях, като единственото запомнящо се от тях е:КИКОТ- САМО КИКОТ.

  Моля да ме извините.

 16. Не помня точно колко се дава за Нобелова награда в областта на физиката, но ако не ме лъже паметта е по-малко от хонорара на този толкова “велик учен” Доган! Интересно как досега Нобеловият комитет го е пропуснал!
  Това разбиресе е в рамките на шегата! Сериозното обаче в целия този особено патологичен случай, които очевидно може да стане в “Страната на чудесата” – нашия Абсурдистан, е че търпим такава наглост и подигравка със всички нас от страна на ДПС защитниците на великия “Доктор на водородните науки”! Миналата година бяха се появили твърдения на “хвалиците” на “учения” затова, как още в ранните му години в стаята му в село Дръндар, одайче 4 на 4 на 2 метра имал в студентската си библиотека повече от 10 хиляди тома, 2 хиляди от които на Руски език! Колко на Турски не казаха! Никой обаче не си направи труда да попремисли дали във въпросната стая с тези размери могат, дори най-физически, в кашони да се поберат въпросните научни книги, нито да пресметне дали “гениалният” учен би могъл да ги прочете, тъй-като дори и със свръх гениалната си надареност да може да обръща по пет тома на месец все пак му трябват повече от 160 години усилена научна дейност! Явно е започнал да чете тези трудве още преди да се роди и то забележете повечето от тях преди да са били написани и издадени! Но за “Зелените човечета”-шофьори на летящи чинии явно няма невъзможни неша! Така, че или става въпрос за извънземен произход на “водородния” учен наречен Доган, или ДПС ни правят съвсем на маймуни! И докато търпим това и не стъпим на врата на това “светило” на науката хонорарите му могат да набъбнат и още повече. Но не е луд, който яде баницата, а този който му я дава. За съжалени в края на краищата, ние сме тези които му даваме баницата. Жалко!

 17. “Разбирам обидата на учените, когато ги наричат „феодални старци“. Но не разбирам защо приемат за нормално ( с мълчанието си) един очевиден самозванец като Доган да претендира да бъде заслужено оценен на милион и половина и то само за една консултация, което е подигравка спрямо мизерните подаяния,които подхвърлят у нас на истинските учени”
  Ами, защото, ако разбирахте защо приемат за нормално…, тогава нямаше да разбирате обидата на учените, когато ги наричат “феодални старци”.

 18. Турците имат уважение към образованите и учени хора и човек с тяхното възпитание не би се изгаврил с тях по този начин. Това престъпление, освен всичко друго показва, че манталитета на Доган е цигански и че, ако е потомък на смесен брак, у него надделява циганския ген. Типът управление, на което сме подложени през последните 20 години, също потвърждава, че се осъществява предимно от хора с цигански манталитет.

 19. Геният от дръндар е годен за консултант на Женския пазар.

 20. Otnovo v 10-ta,mogo mai si pishem i si izlivame negudovanieto no e vreme ve4e za deistvie.Napylno podkrepiam d-r Lefterov.Niama smisyl samo da si 4eshem ezicite,”lozeto ne ste molitva a iska motika”.
  S pozdrav kym vsi4ki blogyri

 21. Хитрата хидра просто е един български Остап Бендер, който трупа всевъзможни дивиденти и печалби от опростенческия, подражателски и хитростен стил, по който се вземат техническите решения у нас. Един съвсем прост пример – крайно едностранната и двусмислено обоснована основа на възродителния процес, чрез който авторитарното (и все още „непрежалимо“) управление се мъчеше да отклони вниманието от лъсващата истина за истинската негова същност. Някой би ли могъл да ми каже какво щеше да се случи с Доган, ако не му бяха поднесли (при безспорната му комбинативност) тази възможност, на него и на стоящите зад него.
  Подобен е и случаят с хидроинженера – любител. Прибързаната индустриализация по съветски образец у нас, развила се далеч от условията на конкурентния световен пазар, създаде един псевдо-технически академичен елит на основата на административен начин на израстване в академичната иерархия. В същото време в реалната техническа практика не можеше да се следва хода на удивителното техническо развитие на света поради липса на опитност и подготвеност на изпълнителите – стигна се до повсеместно властване на грубия български практицизъм и съответно самите структури и дейности на техническите реализации в практиката придобиха такъв уродлив облик. Това постави практически нерешим проблем пред трудно прохождащата академична общност – дали да се посвети на увеличаване ефективността на техническата дейност у нас, което е основно призвание на техническата наука, или да се посвети на собственото си академично израстване – при така създадената ситуация среден път няма. Ясно е какво избра родната наука и това доведе до практическото и откъсване от проблемите на все по-уродливо специфично саморазвиващата се техническа практика у нас. Другарите, усетили дебелия край, се опитаха да решат проблема с естествения си опростенчески подход – „науката – непосредствена производителна сила“. За създалите си вече солидни колаборации с други изследователски центрове в чужбина академични среди единственото решение беше да претворят на дело повика на Партията, вкарвайки всякаква алчна измет да даде видимост на „непосредствената производителна сила“. Дойде и втория, типичен и в случая убийствен, подход на управлението – наляха се купища неподдаващи се на отчетност пари. И нашествието на малки и големи Остап Бендеровци не закъсня. Особено комични бяха темпераментните радетели на мащабното рационализаторско движение у нас. Но темата, макар и с радикално значение за България и нейният чист психоклимат, е прекалено обширна…
  Всичко това създаде едни абсурдни традиции и ценности в това, което наричаме Българска наука. И съответно академичната общност се изроди, оплете в далавери и стана въпрос на живот и смърт отделната академична единица да векува. За млада генерация в науката и дума не може да става, тъй като само с консумация на азот няма как да се мине. Общественият ефект е, че никой не брои за нищо техническия елит на страната, не без основание, а само като титли ги използват за определени политически внушения.
  И нека да си представим сега, че от тези хора се очаква да са генераторите на техническите проекти у нас, да решат кардинални технически проблеми на страната, да дадат идеи за реализация на фондовете от ЕС, включително и в хидроинженерията.
  На този фон чудно ли е, че самообучилия се за хидроинженер Доган има такава висока ефективност и е толкова, къде мълчаливо, къде не, подкрепян и аплодиран от тази общност?

 22. Поддържам идеята на д-р Лефтеров за подписка срещу Гоце-да подкрепит изриването му от президентството, заедно с Марин.Оказа се, че има съвсем явни нарушения на Конституцията от страна на Гоце при упражняване на правомощията си.Те са съвсем основателни и затова трябва да се организираме, като се базираме на тях!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.