Натривки от барут и от Бейрут

Докато в България беше на посещение ливанският премиер Саад Харири, чийто баща Рафик Харири загина преди 5 години на премиерския си пост от жесток бомбен атентат, терористи се опитаха отново да превърнат Москва в Бейрут. С безсмислен садизъм бяха избити десетки невинни хора в московското метро. Очевидната цел беше да се покаже, че властта не се справила с тероризма, както се опитваше да твърди.

Ясно е едно: става дума за политика. За сбъркана политика. Политиката като отмъщение и отмъщението като политика…Яйцето и кокошката…

Замислих се за Бейрут ( който се дразни от лични спомени и паралели, може спокойно да спре да чете). За четири години по време на гражданската война съм се докоснал до толкова барут, че са ми останали натривки и днес, 23 години по-късно. Натривки от Бейрут!

В Ливан християни отмъщаваха на мюсюлмани и обратно. Израелци на палестинци и обратно.”Прогресивни социалисти” на други, не толкова прогресивни като тях и обратно. А между тези групи отмъщаващи се формираха разни временни форми на обединение за отмъщение на трети групировки. В крайна сметка победител така и не се намери. Победиха се вкупом. Може и да не се помириха истински, но поне се умориха да се избиват.

Ще кажете, че там все пак съотношението на силите е било в сравними величини, докато в случая с Русия не е така – кървящата рана Чечня по своите видими на картата размери е като трън в петата на слон. Да, обаче от една треска ( “ когато гората се сече, летят трески”- любим афоризъм на Сталин за оправдаване на многомилионните репресии ), може да възникне гангрена. И не помага нито политиката на унищожение, нито на отмъщение.

Впрочем в Русия, ако се запазят демографските тенденции и не секне внезапно нефтът и газът, като основен източник на националното богатство, в близките едно-две десетилетия мюсюлманите ще се окажат около една трета от населението. А това вече не е треска. Повече прилича на нещо доста голямо, което в чуждо тяло се превръща в разрушителена сила, ако не бъде интегрирано и приобщено на ценностна основа. Само подкупи, макар и в огромни размери, каквито в момента излива Кремъл в Чечня за заличаване на раните от войната, няма да свършат работа.

Руските власти реагираха на атентатите в московското метро по познатия начин – обявиха операция “Вулкан”, заканиха се люто в стила на Путин, който отдавна беше обещал да “натика терористите в клозета”. Но се провали. Защото си мисли, че с груба сила може да реши проблем с вековна давност, но особено жестоко катализиран от неговия кумир Сталин, който пък решил да разкара чеченците. И го направил типично по сталински – няма народ, няма проблем. Извозил ги в степите с конски вагони. Хрушчов се смилил и им позволил да се върнат. Но явно не е спечелил единодушно желание за вечна дружба сред чеченците. И когато те, доста нескопосано, се опитаха като едни балтийци, или украинци да се отделят след разпадането на СССР, получиха отказ. И се започна…

Няма да преразказвам историята на двете чеченски войни и триумфа на Путин, който се изстреля на върха на народната любов в Русия като смаза съпротивата в Чечня след серия от бомбени атентати в Русия през септември 1999 г., подсигурили подкрепата за твърдата ръка на новия вожд на Русия. Но темата за отмъщението като кауза, осъдена на неуспех, си заслужава вниманието. И не само в светлината на руската действителност.

Терорът срещу гражданското население е доказано контрапродуктивен в моменти на големи изпитания. Хитлер се опитва да постави на колене Британия с целенасочени бомбардировки на жилищни райони – от Ковънтри, до Лондон. За негова изненада това не само не стряска вбесените британци, но ги мобилизира. И заедно с американците го връщат на германците. На свой ред англоамериканците се учудват, че не успяват да прекършат духа на заровените в бомбоубежищата и под руините германци. Не успяват дори и след масовата касапница, при която загиват десетки хиляди цивилни в Дрезден ( по някои данни тази бомбардировка е била не по-малко убийствена по своя ефект от бомбата над Хирошима).

А какво да кажем за отмъщенията на руснаците? На правата на жестоко пострадали от нашествениците, те извършват чудовищни неща в повалената Германия, за които и до днес някак не е прието да се говори. А има какво – лично познавам жени от онова поколение, от които съм чувам преживени от тях ужаси като този:

Спомените на Gabriele Koepp
by ExtremeCentrePoint on Sunday, 28 March,

След половин век мълчание в Германия се намери жена, дръзнала да наруши табута наложени по въпроса за масовото изнасилване на немски жени от съветски войници. Книгата на Габриеле Коепп (Gabriele Koepp) „Защо трябваше да бъда девойка?” е първото по рода си писмено доказателство, в което авторът не прикрива истинското си име. Общият брой на жертвите на сексуална злоупотреба е най-малко 2 милиона жени само в Берлин.
Първите седмици след превземането на Берлин са просто ужасни . Всяка немска жена се страхувала да чуе от своя руски “освободител”: ” Фрау, комм!” Жестокостите достигат такива размери, че дори Римокатолическата църква счита, че трябва се откаже от забраната на аборта.
В това време, в немската столица и околностите са разквартирувани 5 милиона съветски войници. Според експерти, всяка жена е била изнасилена средно по 12 пъти. Възрастта на жертвите е от 8 до 90 години. Много от тях били изнасилвани до смърт.
Дори и сега, 80-годишната г-жа Koeпп, която през 1945 г. е била едва на 15 години не може да спи без кошмари. Тя пише в своя роман: “Не мога да чувствам нищо друго. За мен сексуалността е станала синоним на насилие. ”
В интервю за “Дер Шпигел”, Габриеле разказва, че двете с майка си бягат на 25-ти януари 1945 година, когато се приближава Червената Армия. Семейство г-жа Koeпп живелеело тогава в Schneidemuhl (сега полски град в Померания). По време на евакуацията, Габриеле и сестра и се отделили от майка си и се качили на товарен влак за Берлин. Композицията била подложена на обстрел от руската артилерия. Тъй като вратата на товарния вагон била заключена, Габриеле се изкачила до прозореца и побягнала навън. Нейната сестра останала вътре и Габи никога повече не я е видяла.
На следващия ден, момичето е намерено от съветските войници докато те ровели в къщите на близкото село в търсене на плячка. Тя е била изнасилена два пъти в този ден, и още два пъти на следващата сутрин. След това, тя успява да се скрие под масата в стая пълна с бежанци. Тогава в къщата отново влизат съветски войници. Възрастните немски жени, които искат да спасят себе си от насилието им предават Габриеле. След две седмици сексуално робство, Koeпп успява да избяга.
Междувременно, настоящите правителството на Русия и голяма част от обществото категорично отрича факта на големите издевателства от съветската армия над немските цивилни.
Koeпп, която тогава е била само на 15 години пише: “Аз бях почти дете. Да напиша тази книга не беше лесно, но нямах друг избор: ако не съм аз, тогава кой друг? ”
Г-жа Koepp разчупи мълчанието на всички жертви, за повечето от коитоспоменът за ужасите на руските зверства през 1945 година ги преследва през целия им живот.

————————————————————————————————————-
Мога само да добавя, че изобщо не става дума просто за откъслечни зверства , а за …политика. Най-таченият сталински пропагандатор Иля Еренбург открито подстрекава от страниците н “Правда” съветските войници да го върнат на германките.

Банално е да се каже, че насилието ражда насилие. Много по-трудно е да се препоръча, как да бъде прекъсната спиралата. Но, за щастие, има и положителни примери за преодоляване на вековни вражди. Те са в Европа. Именно това се има предвид, когато става дума да бъдат приети европейските ценности. Само че Русия смята себе си за прекалено голяма, за да се води по акъла на някакви си Холандия, Дания, Норвегия, или дори като Франция и Германия. Имало специфичен, руски път на развитие ( и демокрация). Такава е официалната доктрина на Москва.

Да забелязвате нещо специфично в мъките на жертвите? Едва ли. Същите са в своето страдание, като онези от Бейрут.

Споменатите примери от историята изобщо не претендират за изчерпателност, но за универсалност – да. Хората по света са еднакви в едно нещо: искат лично щастие. Политиката на отмъщение няма как да им го даде.

20 мнения за “Натривки от барут и от Бейрут”

 1. Поздравления! Точна диагноза. Насилието ражда само насилие. Излизането от спиралата, специално за Русия е толкова трудно, да не кажа невъзможно с оглед на реалностите, че не виждам никакъв изход.

 2. За съжаление г-н Инджев крайно се съмнявам да бъде уважен съвета ви е от 3тия параграф.

  Статията ви ще бъде прочетена (по-скоро фигура от колкото конкретно твърдение за конкретната статия и аудиторията Ви) до край. Ще последват 3-4 секунди колебание – за подбор на изразно средство – и ще последва ругатня или още по-лошото… някакъв примиренчески израз наложен от другарите с 70 годишното им управление (тип “това е минало заминало, утре вдигат газта, има дупки пред блока”). И така.

  Наблюдава се някаква пълна абдикация от мислене в нашта мила република.

  Разбираемо, че не всеки може да мисли, но всеки е длъжен да се опитва.

  А тук, у нас властва сякаш негласен принцип на привидна симулация на “граждански” движения и поведенчески модели, зад които се крие огромното желание никой, за нищо и никога да не бъде пита, отговорен и каран да мисли.

  Успех и не се предавайте.

 3. Търсих основателна причина в човешкото си съзнание за да оправдая саможертвенният атентат на чеченските жени срещу мирните Руски Граждани в московското метро но не намерих и продължавам да считам че всеки атентат сращу мирни граждани е престъпление срещу цялото човечество и в такива случаи е редно ООН да раследва и огласи първопричината която е активирала античовешкият атентат на чеченските жени в московското метро.

 4. Боже, какъв ужас! Мисля си, обаче, че само в главите на болшевики и фашисти могат да се пръкнат такива идеи за насилие и отмъщение.Какво ли ще е ехото сега.

 5. да, всичко това е ужасно,но това е политика,както сам казвате,а такива ужаси са изтърпяли и доста български жени,при нахлуването на освободителната червена армия,но у нас още се мълчи.

 6. Г-н Инджев,

  Благодаря Ви за написаното и за гледната точка. Надявам се, че много хора ще прочетат това и ще се позамислят.

 7. “Империя на Злото”
  Какво повече, или по-малко може да се каже за “Великия Съветски Съюз”. Отвратителен е не толкова той, колкото родните съветски мекерета – извратените рожби на българосъветската любов.

 8. Statiata E STRAHOTNA! Ako nqkoi q kitikuva zna4i zavidq na vashata dulno vidnost vplitaiki vsi4ki fakti!
  Napisana e mnog dobre stegnato i qsno!
  I da vsi4ko e vqrno! Rusnazite mislqt to4no taka. No neka n zabravqme 4e vinagi e imalo voina v Rusiata 4e4encite nioga nqma da se prierqt s terora na ruskoto pravielstvo i atentata beshe resultata ot tazi politika na Kremul! Vsi4ki tursim dobur jivot i uvajenie. I neka ne zabravqme 4enie trqbva, naroda da rukovoim pravitelstvoto, a ne te nas zastoto te sa ni pod4ineni ako nie ne rabotim i te nqma da ima kakvo da qdat i kogo da upravlqvat. Dugavata prenadlegi na naroda bez naroda nqma durgava nqma prezidnt nqma upravlqvasti, a nashite tupi komunisti po navik ubivasti hora ot 1945 i suzdavasti haos, kragbi, ubiizi, prodavasti narkotizi i oste mnog mnogo otvratitelni deinosti se nari4aha i se usmihvaha v sustoto vreme dobri hora( ili nie ste vi opravim ) mhahahahah da dosta dobre ni opraviha i produlgavat da se opitvat.

 9. старахотно нямам думи през вашите очи видях отново безумието което се случи някога в ливан,незнам дали спряха защото се измориха или защото разбраха,че превърнаха малкия париж в пустиня, а не съм сигурен,че в голяма москва могат да разберат нещо такова като европейски ценности и то защото никога и никъде не е имало малка москва,нали.

 10. .
  Не е ясно дали чеченците са истинските организатори. Може да са и други, вкл. и от Лубянка или другите им там супер-законспирирани “спецслужби”. Непосредствените изпълнители биха могли да са чеченци, или други, които вярват че се принасят в жертва на в каквото там вярват.
  .
  Направи ми впечатление, как и Путин и след това и Медведев заявиха, че ще унищожат терористите до корен. Ще “ги изчовъркват от канализацията” в това число. Не споменаха за съд и други формалности… Те така ги давят в клозета от 1999г насам, ама файда йок.
  .
  Да не изключваме, че този терористичен акт може да стане оправдание за действия които правителството (т.е. Путин) иска да предприеме, например: (1) премахване на някой от кавказките управници, включително дори (!!) Рамзан Кадыров; (2) засилване на репресиите–на съветски това се нарича “усилване на режима”; (3) действия срещу трети страни, например Грузия, дето поддържала тероризма, (4) а и Медведев може да изхвърчи от Кремъл предсрочно–много за модернизация и за демократия се разприказва нещо…
  .
  Подобна аргументация вероятно ще се приеме от вътрешната аудитория, но особено ако е срещу трети страни, Америка и по-сериозните страни от ЕС едва ли ще го преглътнат и ще цапардосат руснаците през ръцете.
  .
  В Русия освен това има известна опозиция, макар главно сред немногобройните мислещи хора. Тези хора си задават въпроса: защо целият свят върви напред, а ние, така, в най-добрия случай настрани, и все целият свят уж ни мисли злото. И защо като се исипаха $1,500 милиарда долара само от нефт през последните десет години, нямаме нито една построена магистрала? (тез въпроси можем да си ги зададем и ние в България, впрочем).
  .
  В следващите 2-3 седмици ще разберем дали това са били истински терористични актове, или са убили 40 души за да си оправдаят някой золум.
  .
  Но истината е една. Докато петролът струва над $50 / ббл, Путин и ко ще си държат властта и ще си разиграват коня. След това Русия ще мине през една жестока криза, и това което остане от нея, може да вземе да се оправя…
  .
  .
  .

 11. Osven Imperia na Zloto, Velikia Ronald Reagan beshe kazal, che komunizma shte bude izhvurlen na Bunishteto na Istoriata.

 12. Здравейте г-н Инджев и поздрави за пореден път за потдържането на добрия политически дух и форма на вашите читатели.

  Всичко което казвате за насилието е абсолютно вярно.

  И то за съжаление няма граници и край. Други типични примери са ужасите които японците са причинили през втората световна война из цяла Азия и сегашното китайско ръководство което по едно време вече от позиция на доста силен противник се опита да припомни. От известно време не са се обаждали, дано са им намерили някаква цака.

  Друго би било и ако свободното радио, Свободна Европа каже нещо повече за ИРА и откъде се пръкнал проблема. Аз от една бивша колежка – ирландка съм чул, че в началото на 1900 англичаните са минали през Ирландия и реквизирали всичкото зърно. В резултат измрели повече от 2 милиона ирландци. Някои тръгнали с кораби към щатите, но тъй като тръгнали без провизий група кораби стигнала до бреговете с измрял екипаж. Тази история към всичко останало от сорта на териториалните претенций на Ирландия за северната част която е британско владение, религиозни и т.н. ще е източник на насилие за много години.

  За арабско израелския конфликт въобще няма да споменавам, там е запечатано за хилядолетия напред.

  Всъщност доста наций си я имат тази сурдинка дето не обичат и не дават на други да гледат. Испания с баските, Турция с кюрдите ….

  Малко са лидерите които могат да сложат край на подобна безкрайна верига. Може би затова всички ги знаем.

  Линкълн, за прочутата си фраза след като победил Юга – “нашите вчерашни врагове са наши сегашни сънародници”. Не мога да кажа със сигурност, но мисля, че за даденото време едва ли е имало втори човек на света който да мисли така.

  Ганди, за прочутия му мирен поход. Да даваш кървави жертви дотогава докато накараш палачът се отврати от собственото си палачество. Това е просто титанично. Според филма който гледах имаше и един въпрос дали може така да се победи и хитлер. За което той каза “не е възможно без огромен брой жертви, но не е ли това което се случва всъщност”. От тук идва въпросът на който никага няма да бъде намерен отговор – дали ако 20 милиона бяха застанали мирно пред немските автомати и бяха избити, щеше ли това да е достатъчно да се спасят останалите 40 милиона (ако приеме, че жертвите от втората световна са 60 милиона).

  Бих го попитал, ако беше жив. Но той падна от тези на които им е по-густо да мразят и избиват вместо да живеят в мир.

 13. И само да добавя частичният превод на едно позастаряла песен от старото хипарско време. Не юпарско.

  Blowin’ in The Wind

  Колко пътя трябва един човек да извърви преди да бъде наречен човек?

  Колко пъти трябва да летят снаряди преди да бъдат завинаги забранени?

  Колко години могат някои хора да съществуват преди да им позволят да са свободни?

  Колко години може човек да си извръща главата и да се преструва, че не вижда?

  Колко пъти човек трябва да погледне нагоре преди да види небето?

  Колко уши трябва да има човек преди да чуе, че плачат хора?

  Колко смърти ще отнеме преди човек да осъзнае, че твърде много хора са умрели?

  Отговора приятелю се развява из вятъра. Отговора се развява из вятъра.

  Извинете ме за грубя превод особено на последното. Но не се сещам за по-добър български еквивалент.

 14. Най-големият враг на човека е омразата.Тя е причината хората да воюват един срещу друг.Ние трябва да не обичаме тези,които чрез убиването на хора искат да решават проблеми ,които могат да се решат чрез обсъждане и постигане на споразумение,но не трябва и да ги мразим.Имах една учителка по литература,която винаги ни повтаряше за силата на любовта,силата на истината и силата на красотата.Това са силите,които ни правят могъщи ,защото светът е бил “спасен” от възкръсналият Учител имнно със силата на любовта.

 15. ЩЕ СИ ПОЗВОЛЯ ДА ПРИПОМНЯ ЕДНА ВЯРНА МИСЪЛ КАТО ЦИТИРАМ ГОЛЕМИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ АНАЛИЗАТОР ЗБИГНЕВ БЖЕЖИНСКИ, ЧЕ СЕГАШНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ПУТИН МОЖЕ СЪВСЕМ ТОЧНО И КРАТКО ДА СЕ ХАРАКТЕРИЗИРА С ЕДНА ЕДИНСТВЕНА ДУМА – Ф А Ш И З Ъ М !!!

 16. НЯМА ДА СЕ УЧУДЯ АКО ТОЗИ АТЕНТАТ Е СТАНАЛ С ПОМОЩТА НА ФСБ (ПРЕДИШНОТО КГБ – ИМА ЕДНА МНОГО ХУБАВА БЪЛГАРСКА ПОГОВОРКА “ПРЕМЕНИЛ СЕ ИЛИЯ, ПОГЛЕДНАЛ СЕ – ПАК В ТИЯ”) В ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПЛАН ЗА НОВА СТЪПКА В АГРЕСИЯТА НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО СПРЯМО ГРУЗИЯ!!!

 17. Как да осъдят истински насилието хора, които са се уморили да се възмущават вече цели 20 години? Българите са не по-малко изхабени от ливанците в безизходните си усилия за повече смисъл. Слабият няма сили да убеждава, затова използва безумието на атентата като техника. Безнадежно звучи, но дано само съгражданите ни са достатъчно изтощени и претръпнали, за да не посегнат и те един ден към подобни крайности.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.