Брак(ониер) по сметка

С акушер на коалиции, като Първанов, не е лесно да се мери човек. Само че нещо взеха рожбите му да се раждат мъртви.

Преди два дни той оповести съществуването на “четворна коалиция” – ГЕРБ, Атака, Синята коалиция и …РЗС. И отново “позна”. Точно толкова, колкото в прогнозата си два дни преди парламентарните избори, че на ГЕРБ ще се наложи да прави коалиция с…БСП. Толкова за “четворната” и “двойната”, които му се привиждат на този червен шаман.

Ако приложим аршина му, днес можем спокойно да констатираме , че отново имаме “тройна коалиция”, състояща се от БСП, ДПС и …РЗС. Така излиза от гласуването в негова полза, което спаси конституционния съд от нерадостната съдба да спасява неспасяемия по своята неадекватност гадател Първанов.

Вместо да си отваря очите ( нали те на страха са големи) на четири, на Първанов му се привидя четворна коалиция. Сега обаче с просто око се вижда възкресяването на “тройната” – по неговата логика.

Само че такава логика няма в реалния свят. Ясно е, че РЗС действаха напук като бламираха импийчмънта. Казвам го не от любов към РЗС, а към истината, каквато Първанов не е в състояние да прозре дори в такава елементарна ситуация, като онази преди изборите и преди обсъждането на неговите президентски недостатъци в парламента. Факт е, че той успя да постигне невъзможното, сплотявайки срещу себе си квалифицирано мнозинство депутати. Но да ги определи като “коалиция” е признак липса на тъкмо онази коалиционна култура, с която обича да парадира, сякаш наистина я притежава.

Бедата е там, че под коалиционна култура Първанов припознава безпринципното съюзяване на несъвместими политически субекти с цел келепир. Както се казва- явно съди по себе си. Заради същия този келепир той ще бъде запомнен като сериен убиец на собствените си прокламирани принципи ( анти-ДПС и про-ДПС, анти-НАТО и про-НАТО, и т.н.), “гъвкаво” промъквайки се към властта като самоцел. Само че такъв гигантски слалом при спускането по тънкия лед все някога води до дъното.

Ако дотук не съм ясен, да го кажа още веднъж, но по друг начин: Първанов отново, за пореден път, гръмко се провали в прогнозите си. Набеждавайки в тясно сътрудничество подписалите искането на импийчмънт с определението “четворна коалиция”, той на практика предрече, че вотът ще бъде приет. Както се видя днес, беше опроверган категорично.

Дами и господа, този човек отново демонстрира политическа глупост. Бламира себе си. Беше принуден да разсъждава на глас и се издаде – толкова може! Такъв му е бракониерският аршин, един брак по сметка не може да предвиди.

Друг е въпросът до каква степен това става ясно на т.н. широки народни маси, до които “подвизите” на Първанов достигат само в медиен целофан.

24 мнения за “Брак(ониер) по сметка”

 1. Жалко, че импийчмънтът не мина в НС. Обратното щеше да е добър урок за Първанов, който наистина по някакъв невероятен абсурд е президент на България. Някой иска ли такова лице да е представител на родината му навсякъде по света? Аз – категорично не! (У нас някак си се преживява, все пак си знаем хората! Макар че и това не искам!)Но няма как опит за импиъчмънт у нас в момента да успее. Аз, пък предполагам и други мои сънародници, все още не съм наясно как пък друго недоразумение в политическия ни живот – Яне Янев, пак се настани в парламента и в сюблимни ситуации накланя везните в разни посоки! То е видно, че някой му плаща, но искам да знам – кой? И защо? Как? Каква е целта? Извън този сюжет, на мен вече ми втръсна да получавам доказателства за това, че Първанов въобще не е достоен за мястото, което заема вече втори мандат. Знаех го и преди да спечели за пръв път президентски мандат. Но явно в държавата все още има сили и механизми, които могат да наложат един човек за някакъв дори и в най-висшите етажи на власта, защото така им излиза сметката! До кога ще позволяваме това?

 2. Чувал съм, че на италиански има един обиден епитет за хора като Янето – Финокио (не Пинокио). Който знае италиански, нека да го преведе. А, иначе за всички се видя, че Помака, дори и от затвора продължава да дърпа конците на дървеното човече.

 3. Мушмороците и днес няма да празнуват, отмениха им празника. Нали, Ивче?

 4. Вие г-н Инджев както винаги простреляхте десятката! Но се питам дали главният бракониер на Републиката не застреля по някакъв начин Я,Янев ?! И как и с какво ?

 5. От дебатите в Парламента се разбра какъв страх беше обзел социалистите, въпреки, че бяха взели мерки да не се стига до КС. България е известна със своите предатели, та не се знаеше какво можеше да се случи при съдиите и решиха по- отрано да се подсигурят.Каква жалка държава сме. Как да я обичаш?

 6. гоце покаzа две неща днес:
  1. козат, който бе крит в ръкава бе изкаран и на покер масата се ревна- чек.
  извод:
  jane и неговата глутница от гладни кърлежи са внедрени, като тъмно-десни в парламента, а всъщност са си червени съветски българи, от типа бездарни комсомолци, които с активно участие в масови мероприятаия си уреждат тихи, но доходоносни службици.
  2. jane ревна: боце оставка.
  в парламента мнозинството е на тройната коалиция:( бсп, данс, дпс)=ds=kgb=товарищи москвичи, путиновци и други мутанти с малки пишки.
  т.е. гоце спретва, като кукловод и резидент в бг на баш кукловодите от москва star wars 5 “the empire strikes back” и бута правителството с вот на недоверие внесен от jane.
  3. енергийните проекти на москва в бг се осъществйват от новото коалиционно правителство с мандат връчен от гоце. ключови фигури като стефан данаилов , слави, братя аргирови и внукът на джон атанасов акумулират симпатиите на мнoгoстрадалният ни и фаталистично мислещ народ…
  \”…и така до крajат на света…та-та-та-тааа.та-да-да.\”

 7. Поздравления за чудесния текст, г-н Инджев! Първанов бламира себе си в целофан…

 8. Всъщност т.н. импийчмънт мина. Георги Първанов вече не е същият президент – за неговото отстраняване гласуваха по-голямата част от народните представители. Само кабаретното поведение на една остатъчна калейдоскопична формация спести резила на конституционните съдии да спасяват с имената си Гоцевия конфуз. Стефан Данаилов може до края на мандата да ходи по селата като калугер, за да прави подписки – това е положението, майор Деянов, виж форумите по случая “Гоце” и му кажи “збогом” (нали така я пишеше тая дума като министър на културата). Едно нещо обаче трябва да се признае и на Гоце, и на соколовия пролетариат около него. Едва сега, безспорно и недвусмислено, българският президент Георги Първанов се превърна в истински обединител на нацията – идеята за отстраняването му наистина се превърна в национална идея. Ето защо не бива да бъде подсещан да си подаде оставката; има голяма вероятност да концентрира върху себе си толкова неприязън, че неусетно да постави началото на едно организирано гражданско общество. Една сериозна, макар и единствена причина да бъде вписан в историята с нещо добро.

 9. Г-н Инджев, поздрави за поредицата интелигентни анализи, без ежедневното четене на които ми е трудно да поддържам оптимизма си за бъдещето.
  Наистина жалко, че импийчмънта не мина, признавам си, че таях скрити надежди… В крайна сметка Бойко пак се изложи – нека да не се лъжем, че този резултат се пише на сметката на безличните народни представители от ГЕРБ или на поддържащите партии и коалиции! Не мога да разбера, на цял народ се прави на голямата работа, а собствената си партия не можа да вкара в правия път при толкова очевадна провокация като публикуването на стенограмата?!? То бива бива ученически грешки, но до кога така? Ако трябва един кръжок по политология да им организира, с курс по шах за начинаещи в почивките… Показаха им един гнил морков и те даваааай, импийчмънт, без дори да са си написали домашните и едни мотиви да направят като хората. А толкова е лесно, при едно търсене в Google излиза толкова много информация за гафовете на първанката през годините, copy-paste да бяха направили по-добре щеще да е. Като си знаят стоката и “партньорите”, да се бяха подсигурили малко… Изходът беше предрешен още от началото, дори и без отмятането на лудото Я, който пак реши да демонстрира на гол г*з чифте пищови с разни малоумни ултиматуми, но това е тема за друг път. Не знам дали са просто некадърни, или само ни разиграват театро за заблуда на противника?!?
  И в резултат какво? Създаде се впечатлението в масовия зрител, че историята с импийчмънта си е опит да се смени дебата за състоянието на страната с дебат за уж нищо и никаквата президентска институция и вожда и начело. Повечето хора си гледат стотинките в джоба и не ги интересуват някакви си там скандали по върховете на властта, които не им помагат особено. Малцина са тези, които виждат тумора на върха на държавата, преял с власт, и последствията от това. В този смисъл, време е парламента да си се концентрира върху работата, правителството и то, и като почне да просветва в края на тунела тогава да теглят ножа на гладнокомандващия! Амин.

 10. Не може в една държава ако има бракониери по сметка (първановци) да няма и бракувани по сметка (яневци). В края на краищата какъвто сме си избрали президентът – нищо и никакъв като политическо лице, такъв ни е и парламентът, който също отразява политическите ни нагласи.

 11. Българските политици ни разиграха един политически покер.Залогът беше доста голям-импийчмънт на президента.
  Играчите се съгласиха да участват,президентът блъфира с “четворвата коалиция”,РЗС направи check,Б.Б увеличи залога като прибави доверие към правителството,но точно преди да се открие последната карта РЗС излезе от играта.Така се стигна до т.н.Showdown, при което се видя,че всички играчи имат еднакво лоши карти.А на нас “зрителите” ни остана едно горчиво усещане,че пак ни продадоха за зелен хайвер.

 12. Има фокусници,които подмятат едновременно по няколко топки от които две са винаги във въздуха,
  като започват почти винаги и игра по отпуснато въже,за да не се нараняват когато падат…но страстта към власттта е като кипващото вино в зимниците,когато лозята се разлистват…
  Но президента,макар и човек на чистия разум, не се прицелва достатъчно високо,за да затрогне сърцето на България,а БСП с Яне под ръка,още по-малко,за да осветят пътя и дадат сила на хората,да го изминват докрай,
  тъй като се задълбочават в своето аз и скарани с народностното
  чувство,рано или късно личният им интерес,ще бъде избутан в страни от народния и международния
  ….особено когато на върха на иглата се пресели и другият….

 13. До Рада!
  Ми мрази я, бе Радке! То докато я управляват такива недомислия като герберите няма как да я обичаш!

 14. Абе този яне много прилича на партията на Боклуков и Миро от Севлиево. Навремето, като трябваше да се капичне плешивеца, Боклуков първо каза да, а преди самото гласуване некоронясания мухльо го купи и Боклуков се обърна на 180 градуса. После, отиде на бунището. Така ще стане и с яне, той просто е one-off.

  А иначе президентът е глупак.

 15. Какво има да се говори за Яне. Самият Овчаров постави навремето въпросът за проектите РЗС и Лидер. Това са си креатури на БСП и сега просто си влизат в действие. Това толкоз просто и логично.

 16. ВКУПОМ ДА БЛОГАДАРИМ НА ЯНЕ!

  1. Президентът му дължи благодарност – пичи-мънтът бе прекратен малко след зародишната си фаза. Той е победителят (в собствените си очи, най-вече)

  2. Уважаемите конституционни съдии му дължат огромна благодарност – спести им неразрешимата дилема да избират между собствената си съвест и колосален натиск от
  страна ГЕРБ и хората на Първанов.

  3. БСП му дължи страхотна благодарност – получи още един повод за злоради подмятания и нови доводи в тезата за неадекватния ББ и неговата команда.

  4. Вицепрезидентът Марин му дължи благодарност – имаше опасност да се сложи край на шестгодишния му рахатлък и да бъде натоварен с отговорности , които не иска и не може да понесе.

  5. Колкото и странно да прозвучи , и ББ трябва да му е благодарен. Защото той без външен враг не може да се изяви. Колкото повече врагове – толкова повече геройски пози,толкова повече извинения за провалите. А сега му станаха два, при това какви ! Гоце и Яне.

  6. Хората, несвързани с властта по никакъв начин, трябва да сме му благодарни. Възможно е сега пък Парламент, Правителство, и Президент , засрамени от колективния си провал, да обърнат повечко внимание и на задачите, чието решаване им е вменено като задължение.( Пиша го, ама не ми се вярва много, много…)

  7. И. Инджев трябва да му е благодарен: ако беше минал пичи-мънтът щеше да му остане една боксова круша по-малко…а какво е без круша боксьрът…

 17. За Владимир Петров
  Разбира се, знаеше се предварително, че нещо ще се случи и „президентът” ще си остане. Действието трябваше!!! да бъде довършено поради няколко причини:
  1. Първанов, като Президент втори път да не устройва подобни случки, защото вече нищо няма да бъде както преди – безнаказано;
  2. Да се разбере в крайна сметка в политическото пространство кой, кой е;
  3. На фона на цялата тази пушилка работата на тристранката продължи по-спокойно и се стигна до един сравнително добър резултат.
  Къде беше обединителят на нацията през това време? Като видя дебелия край, се скри на „работното си място” без да вземе участие в наистина важните неща – мерките за оздравяване на икономическата обстановка в България, на която Първанов е Президент. Вместо това се зарови в Държавен вестник и намери нещо, на което аз му викам активно мероприятие. Много удобно, нали? Както и изтеглянето на средствата от банковата сметка на Президенството – вторият ешалон, който си е още от старата администрация, добре си върши работата, когато я задействат.
  Така, че да не бързаме да се разочароваме. Мисля, че тези които в момента са най-горе, знаят какво правят. Важното е да не прекрачат и те „тънката червена линия”. Пожелавам им успех.

 18. Не знам за всички вас, но аз имам усещането, че всичко около този импийчмънт си беше постановка от страна на всички участници. Герберите така и не си повярваха, че той може наистина да мине и затова е не си направиха труда да напишат силни и истински аргументи, или ги написаха нарочно така, че да не минат. Поперчиха се на Гоце, че ако искат може и истински импийчмънт да му спретнат. Лудото Яне, дето в последния момент прави услугата – също сценарий. Ако целта на герберите е била да се срути имиджа на Гоце завинаги и са той да се компрометира, не съм сигурна, че е постигната. Всяко чудо за три дни. Ето още минал-не минал импийчмънтът, Гоце дава пресконференции и се надува като въшка на чело.
  Само, че аз, за разлика от другите българи, се интересувах и от импийчмънта на Гоце. Исках той да е истински, а не лицемерен и освен това да успее. И до сега трудно му издържах всички речи и обръщения,а от днес нататък още по-трудно.
  PS. С извинение към г-н Инджев, но искам да поздравя Владимир Петров, чийто коментар харесах дори мъничко повече от статията.

 19. Поредното доказателство, че комунистите и талибаните имат един начин на действие – разчитат на “спящите клетки”. Според статистиката, всички “изгърмяли” клетки минават закономерно под крилото на партията и производните й. Най-вероятно Яне & Со. ще се явят на следващите избори като сателит на БСП, ДПС и т.н.

 20. Към Бодил:
  Благодаря! Точно това имах предвид.

 21. Към Петър Бояджиев:
  Уважаеми г-н Бояджиев,прочетох Вашето открито писмо и освен,че започнах като бивш член на БКП през 1989 г. с аналогични тези още пред покойния Н.Добрев,
  П.Дертлиев,при Ф.Димитров, Иван Костов,Софиянски,Инджова и самите президенти Желев,Стоянов и Първанов,бих желал да привлека вниманието Ви върху невъзможността
  на всички тях,да затрогнат сърцето
  на България,с нестандарни умения и политическа предвидливост,както го казвам и по-горе…
  Убеден съм,че с опита в крга на много политици и активни държавни деици,преди и след прехода,не е изключено да оползотворим подобаващо народните инвестиции,
  така както са ги е решавали още в тандема Стамболов-Стоилов!!!
  Ако зависеше от мен,аз бих посъветвал герберите да имат достатъчно търпение за консумиране на пировата победа ….
  Президента Г.Първанов играе и с огъня и с водата,а не върви преди вятъра,и изненадата за него ще бъде от друго естество,но всяко нещо с времето си….

 22. Може би е и добре,че не мина импийчмънта.Така нискочелния селяндур е обречен на перманентно презрение от Европа и абсолютно неглежиране-никой не го брои за сирищенска слива.А с днешните си тъпи изявления окончателно се причисли в бандата на наглите.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.