Парламентът започна процедура по отстраняването на страха от Първанов

По едно и също време, само с броени часове разлика, парламентите на Сърбия и България бяха изправени пред историческо предизвикателство. По различен повод, начин и значимост, разбира се. Защото сръбските депутати трябваше да дадат знак към света за преоценка на съвременната история на страна във връзка с масовото избиване на мюсюлмани в Сребреница през 1995 г., докато тук имаме “само” опит да бъде прекратен мандата на един (нищо и никакъв, биха казали мнозина) президент.

И тук и там все става нещо необичайно. Сърбите се борят за повече легитимност пред света в опит да затворят изключително болезнена страница от историята, на която всеки от гласувалите в сръбския парламент е съвременник. Мнозинството, след 13 часа дебати, намери сили все пак да узакони като официална позиция на страната едно извинение за геноцида, макар и да не го нарече с тази страшна дума, с която в демократичния свят определят целенасоченото унищожаване на 8 хиляди мъже и момчета в Сребреница.

У нас битката е не за “повече”, а за “ по-малко” . Тя е за по-малко злоупотреба с власт от страна на един човек, който също е част от миналото. Както в Сърбия, където гласуването на извинението се определя като “недостатъчно” по нормите на демократичния свят ( особено що се отнася до факта, че военнопрестъпникът от Сребреница Ратко Младич си остава някъде на свобода), така и у нас задействането на процедурата по отстраняване на президента Първанов е половинчата мярка.

Но на Балканите е така. И мечтите ни са малки. Не са като на онези, които стъпват на луната и обявяват ,че тази малка крачка е огромен скок за човечеството.

Политиката на малките стъпки е очевидно политиката на реалностите, на възможностите ни – такива, какви са. В този смисъл сърбите надскочиха дори себе си. А ние поне успяхме да се изненадаме, че срещу недосегаемия ни президент, явно разпореждащ се в държавата извън конституционно определената му черга, може да бъде постигнато квалифицирано мнозинство в НС.  Поне при събирането на необходимите за това подписи.

При всяка битка, в която армиите запазват потенциала си за следващи сражения, отстъплението може да се обясни като тактически успех, а неуспехът да се представи като прелюдия към нов опит да атака. Нещо подобно се случва сега с премерването на силите между аргументите “за” и “против” Първанов като символ на осъденото на поражение минало.

Задействането на процедурата по отстраняването и дебатирането в парламента по казуса всъщност отприщва много по-важна и обречена на успех процедура: процедура по отстраняването на митовете за прехода, такива, каквито самият Първанов обича да фалшифицира с в своите преразкази пред невръстна аудитория от ученици и студенти. Защото Първанов е олицетворение на рафинираната лъжа в нашата държава. Той успя в кратки срокове да въплъти в себе си учредителя на националистическото ОКЗНИ , да съвмести партийния защитник на Кърджали като “Сталинград” от ДПС, с близко сътрудничество с върхушката на ДПС. Изхитри се да пише “любовни” другарски писма на главния виновник за кръвопролитията в Югославия Милошевич и да предвожда митинги срещу НАТО и за отрицателно време след това да стане партийният и държавен ръководител начело на натовска България. Увери българите и съюзниците, че България тръгва по европейски път, но всъщност направи всичко възможно да я дърпа в обратна посока като я обвърже тъкмо с Русия на Путин. Бил си еднакво близък с Джордж (Буш) и Владимир( Путин), предизвикателно заяви самият Първанов в присъствието на президента на съюзническа Америка, за да не си помисли гостът, че България се е откъснала от орбитата на Кремъл.

Истината, както е известно, може да бъде изкривявана понякога и дори често. Но цялата истина не може да бъде удавена напълно. Рано или късно тя изплува. Така стана в Сърбия, така ще бъде и тук.

Разговорът за големите измами, чиято емблема е Първанов, тепърва предстои. Този разговор беше буквално забранен в българските медии, за които критикуването на Първанов стана “мисия невъзможна” – който се опитва, го подгонват ( случаите са повече ,отколкото си мислите , това също ще стане известно). Както ми написа по този повод един колега, който все още не желае да говори публично ( защото е претърпял 10 неуспешни опита да си намери работа) : “ направо ми издадоха вълчи билет”.

Най-сетне важният разговор започна и то от мястото, от където се полага това да се случи: от парламента. Закъснял е по балкански. Но е едно добро начало, все пак.

40 мнения за “Парламентът започна процедура по отстраняването на страха от Първанов”

 1. Г-н Инджев, идеята вече пропадна.

  “Активираха” РЗС и няма да се съберат необходимите гласове.

 2. Наистина, все пак, добро начало! Ако съдим по изборните резултати след 1989 Vox populi често се превръща в Vox daiaboli а не Dei. От същия нород ли идва мъдростта “На лъжата краката са къси”? Все пак?

 3. БРАВО, И ПАК БРАВО Г-Н ИНДЖЕВ! СТРАНАТА НИ ТРЯБВА ДА СЕ ГОРДЕЕ С ХОРА КАТО ВАС! НИЩО ЧЕ СА МАЛКО! БОЛШИНСТВОТО НИКОГА НЕ Е БИЛО НА ВЯРНАТА ПОЗИЦИЯ! ДА ВЗЕМЕМ БИБЛИЯТА НАПРИМЕР (ОСОБЕНО ПРЕДВИД НАСТЪПВАЩИЯ ПРАЗНИК ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО!!!).

 4. Г-н Инджев,не обичачм да коментирам личности като Параванов.Но по моето скромно мнение,той така здраво е обвързан с бг и руски олигарси ‘разбирам ,мафии,че нищо чудно борбата му първо за коалиция БСП-ГЕРБ,която ще осъществи неговите ,на бг олигарсите,на путинова Русия въжделения,да е борба за физическо оцеляване.На Луканов не му простиха и на него няма да му простят.

 5. Sega prochetoh, che deputatite ot RZS sa otteglili podkrepata si za protsedurata po otstranjavaneto na prezidenta, tochno po ‘balkanski’… To ne, che ne se ochakvashe nesto podobno, sigurno, Jane Janev iska da mu ‘varnat’ Tagarinski…

 6. Това е най-хубавата статия която съм чел в българските медии за последните 10 години!
  Право в десетката 🙂

 7. Г–н Инджев, честита втора годишнина от създаването на Вашия блог.Надявам се той да съществува дълго, защото България има нужда от талантливото Ви перо за осветляване на истината и борбата с простотията.Чудесно е, че виждаме и по телевизията вашите стойностни коментари.Успех!

 8. Ръководството на РЗС иска оставката на кабинета и не подкрепя отстраняването на президента Първанов от поста му.
  Без гласовете на “Ред, законност, справедливост” общият брой на народните представители, които ше подкрепят импийчйчмънта става 157. За да мине процедурата са нужни 2/3 от депутатските гласове или точно 160 души.

  Решения на РЗС:

  1. Констатират, че политическата ситуация в страната е радикално променена:
  – икономическата и финансовата криза в България прераснаха в политическа криза;
  – правителството освен некомпетентно и безпомощно, вече е и доказано корумпирано;
  – Бойко Борисов подмени мотивите за импийчмънт на президента със скрит вот на доверие към правителството.
  2. Партия „РЗС” отказва да даде доверие на правителството чрез гласуване за импийчмънт и отказва да бъде причислявана към провалилите в 8-месечното управление партии „ГЕРБ”, „Атака” и „Синята коалиция”.
  3. Потвърждава, че партия „РЗС” е единствената последователна опозиция на двете тройни коалиции – на Станишев и на Борисов.
  4. Иска незабавната оставка на министър-председателя Бойко Борисов, който вместо да гаси, създава пожари във всички сфери на управлението.
  5. Настоява за разпускане на Народното събрание и избори за Велико народно събрание с цел приемане на нова конституция. Потвърждава разбирането си, че поредната политическа криза се дължи на сгрешения конституционен модел и настоява за импийчмънт на действащата Конституция.
  6. Определя Бойко Борисов и Георги Първанов като последните знакови фигури на криминално-олигархичния преход в България, на които РЗС ще потърси отговорност, веднага щом получи доверието на българския народ.

  Разбирате ли за какъв пазарлък е ставало дума?
  Едни инициали ще ви кажа: А.П., а вие се сетете…

  Оказва се, че все пак интелектуалният превес си казва думата…

 9. “В лицето на ГЕРБ имаме нерешително и неопитно управление. Управление, което не провежда решително реформи, а от тях зависят интересите на гражданите.”

  Мнение на Гражданин

  Това е груба грешка. Управлението на ГЕРБ не е неопитно. Още по-малко не му е ясно какво прави. Мога да ви го кажа с една метафора – ГЕРБ е поредната степен на червената ракета, която ше изгори и ще падне обратно на Земята, но ще изведе модула отново в орбита.
  Ясно ли е?
  Хайде да вярваме на демони, поради липсата на ангели! Не, благодаря, казва гражданката Цеца. Аз бях дотук. Оттук нататък бате Бойко не е нищо повече от “доброто ченге”.

 10. Макари по време на криза, това е първото правителство /със съответната подкрепа/, при което НЕЩО СЕ СЛУЧВА.

 11. Поздрави, г-н Инджев, за ясната Ви гражданска позиция!
  Но защо така истерично се крещи, че мотивите за импийчмънта били юридически неиздържани? Има нарушена конституционна норма от Гоце и ясна конституционна процедура за подобни случаи. Конституцията има непосредствено действие, т. е. допълнителни някакви норми и аргументи, произтичащи от тях, не са необходими. Помпозният “професор” Корнезов неистиво пищеше, че мотивите са юридически неграмотни, но не каза и една причина защо това е така. Всъщност всички сочат, че импийчмънта няма да мине през Конституционния съд, защото същият бил доминиран от хора на Гоце. Но това не са никакви юридически мотиви! Ако това са действителните аргументи относно непоклатимостта на позицията на Гоце, то в случая изобщо не говорим за право и това поставя под съмнения действителната мисия на Конституционния съд и начина, по който той упражнява конституционните си правомощия. Но тъй като действително импийчмънта едва ли ще издържи пред КС именно по политически причини и зависимост на неговите членове от Гоце, тук се появява “веселата” фигура янето. Той, от една страна, осигури парламентарния дебат, но от друга, пречи процедурата да се развие пред КС, където тя ще провали по посочените причини. Това, мисля, е повече от ясно, но е важно кой прави поръчките в случая? Надявам се да се появят и журналисти, които да зададат тези неудобни въпроси и да получим някакви отговори..
  Здраве и успех!

 12. Г-н Инджев, ако някой усеща и диагностицира пулса на обществото-да знаете, че това сте Вие!Поздравления и благодарности!

 13. Страхът от Първанов! Явно го има, щом онова влечуго от РЗС се отметна от думите си, а Слави шоу се превърна в близог….ица.Слава Богу, че съм само беден пенсионер, ама знае ли човек!? Лошото е,че разговорът започна, но конспирацията е задействана, понеже не са сигурни какво можеше да се случи в КС, затова гледат да не се стигне до там. Страхливци!

 14. ДОЧУВАМ,ЧЕ ЯНЕ ВОЕВОДА НЕЩО СЕ ДРЪПНАЛ,МАЙ КАРТИТЕ СЕ ПОДРЕЖДАТ ЩЕ СТАНЕ НЕ СЕГА НО РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ РАЗБЕРЕМ ГОЛАТА ИСТИНА В СМИСЪЛ,ЧЕ ЦАРЯ Е ГОЛ,НАЙСТИНА.ДАЛИ ТОГАВА ОБАЧЕ ЩЕ НИ СТАНЕ ПО-ТОПЛО,ЕДВА ЛИ.

 15. Към Violeta:

  По принцип избягвам да влизам в диалог при поздравления. Надявам се това да не изглежда толкова нелюбезно, както би могло да бъде интерпретирано. не искам да давам поводи за обвинение в самохаресване…
  Но признавам, че ме изненадахте приятно с поздрава за втората годишнина от блога.
  За което Ви благодаря,тъй като това все пак се споменава, а не мислех да правя тема от този факт.

 16. Дали ченгесаро-кагебистката клика на Г.Първанов не купи с пари яневата “неотстъпчивост” ще се разбере още днес Впрочем, вече се разбра: Гоце е купил толкова ценната подкрепа на Янето… Колко ли му е платил?

  Щото Янето не е пропуснал да го одере хубаво, все пак не е шега това: става дума за президентско кресло…

 17. Голям екшън в това Народно Събрание… но, уви, надеждите ни бяха напразни. Много интересно как именно другарят президент напомни за символиката на днешния ден. Преди изглеждаше като критика от неговата уста, сега май е било по-скоро предупреждение – “РЗС ще се отметнат и аз перфектно знам това”.

  Най-забавно беше, когато Сидеров прикани Станишев да гласува против човекът, който обича да стреля в гръб и не се посвени да направи същото именно с предишния министър-председател.

  Въобще не удобрявам Сидеров и всичко, което олицетворява, както и неговата партия. Но в последното си изказване от трибуната на НС каза повтаряната в последно време истина – Първанов е един предател. И Станишев нищо не каза против казаната от Сидеров истина.

  Много ми е интересно да видя как ще отразите дебатите и гласуването, протекли днес.

 18. До АЛЕКО

  Защо само Корнезов,на същото мнение са и Джеров,Гочев,…..
  Или за Вас всички са “професори”

 19. Между изискванияата на войната и началата на “революцията” не всичко опира до аритметиката на нейните идеолози и безогледно премахване на представата за миналото в полезната му част.
  Подобна “сграда” като форма и размери ше е пред срутване и заплашена от съобаряне,поради вътрешни влияния,които я подкопават,когато целите са недоизяснени и изглеждат малко чужди в сравнение с тези на РЗС.
  А противоречията между началата и делата на “консулското” движение в областтта на политиката е не по-малко опасно от това в управлението и в дипломацията.
  Безпокои ме не само съвпадението с Христовите страсти,но и обстоятелствата,че след като си се представил за “освободител”,
  “джелатин” и “Месия”,никога не е късно да, се явиш пред сегашщните герои на апологетиката в образа на тиранин и антихрист с вечния Юда до себе си..всряда!!!
  Който и когато трябва,просто да си седне на дъто и на чаша бира,да проговори до камината /ако е малко хладно!/ честно и открито с народа….ще го разберат!
  И стига вече с този страх от И.Инджев,защото някога нещата ще станат и неудържими,а инерцията помитаща….

 20. Г-н Инджев,

  Не знам дали четете тези коментари. И аз исках да ви поздравя за позицията, за смелостта, за хубавия език. Но да ви кажа честно – уморен съм. Чудя се дали има смисъл в тази държава, която толкова силно се нуждае да бъде червена, трябва да се казва каквото и да е. Надали нещо ще се промени. В такива случаи, винаги се сещам за една книга на Иван Хаджийски от която настръхвам – “Бит и душевност на нашя народ”. Нищо не се е променило. Не само оттогава, но и през последните 1300 години (станах малко повече от времето на Людмила Ж.). Вече не вярвам в чудеса. Навремето скачаш по студентски стачки за справедливост и против часовете по история на БКП в университета. И какво от това? Лидерите на студентските движения сега продават олио, вино и финансират партии без оглед на окраската им, само и само да се докопат до по-голяма сделка. Философ, икономист, русофил, цар, бодигард … Изреждат се всякакви, които управляват това стадо и нищо ново под слънцето от 1944-та година насам. Всяко чудо за 3 дни. Ако се задържи повече или недай боже се опита да накара българските чиновници да носят костюми от български платове – го съсичат. При това жестоко, режат му лицето и ръцете. Затова трябва плавно и спокойно. На стъпки – по 800 дни. Днес една стъпка, утре още една и така Step By Step един 60тина годишен живот се равнява на около 27-28 стъпки, че и по-малко. Ако в паузите има шоупрограми с импийчмънти, царски обещания, боянски ливади и всякакви подобни смехории, то всичко минава леко, незабележимо и … краят е дошъл. Така че да не се залъгваме. Дали е Първанов, Борисов, Живков, Желев, Малинов, Червенков, Стамболийски … в страната на киселото мляко и розите положението не се променя. За тях ситуацията е “Show must go on”, а за останалите, тези, които са на по-ниско ниво в биологично-социалната пирамида си е “Step by step”.

 21. Към Big Willy:

  Ако позволите един автокаламбур – опитвам се да бъда напукист, защото не съм непукист. Правя напук на привидно невъзможното тъкмо защото ми пука. Давам си сметка за много неща, но ако “би бегали, по-добре да мрем”, нали така!
  Все пак трябва да се огледаме и да признаем, че страшно много от днешните реалности , сред които има и такива със знак плюс, които приемаме за даденост, изглеждаха абсолютно непостижими не толкова отдавна.
  Едно знам – длъжен съм да опитам да направя, каквото мога.

 22. Благодаря Ви Г-н Инджев. Моето най-голямо уважение и адмирации от вашата ерудираност, точно око, остроумие и оригинални изразни средства. Трудно го написах, аз сым инженер :). Но наистина го мисля
  Дано да има все повече и повече като Вас.

 23. Изключително много уважавам г-н Инджев за неговата ерудираност,журналистически хъс и отдаденост на справедливите каузи свързани преди всичко с истината и почтенността!Богатият му житейски и професионален опит са му позволявали да предвижда събития месеци,ако не -и години ,за напред.И тук идва голямата ми изненада от предвиждането/в публикацията от 29 т.м/,че Първанов работи за двуполюсния модел,заключение произтичащо,от приемането,че на дебатите за отстраняването на Първанов в Н.С,ще е на лице онова мнозинство,което би позволило изпращането на КС на резолюцията на депутатите за импийчмант.Нима на г-н Инджев не му мина през ума,че един политически брокер/ако не-ченге?/като Яни Янев няма да саботира цялото начинание.Нещо повече,без да съм анализатор,смятам,че първоначалното присъединяване на РЗС към подписката бе добре премислен ход,за да вкара останалите партии в клопката на несбъднатите надежди,че нещата поемат един отдавна очакван позитивен ход-отстраняването от поста на президент на един нечистоплътен политик и доносник на ДС!Крайният резултат стана днес по начин,че да тържествуват червено-виолетовите народни избранници!И разбира се-ГОЦЕ!

 24. Янев е дно недоразумение на природата,но още по-голямо недоразумение в парламента.

 25. Днес беше ден за “Шоуто на Гоце”. Но той не присъствуваше.Може би е разхождал някъде ловната си пушка/и/, все пак, доста е инвестирано в тях.Не мога да разбера защо министър Дянков предизвиква такава омраза в тия комунисти.Може би ,защото е успял човек. Корнезов крещеше по Тодорживковски по него и най–нагло и високомерно му предложи еднопосочен билет за отвъд океана.И други другари от президентството вече му предлагаха тази дестинация.Че кои са те, та да изпращат бългаски гаждани насам натам ,когато не са им по вкуса? Поне сега е ясно кой за какво се бори в България.

 26. Господин Инджев, поздравявам ви!
  Наистина президентът стана “олицетворение на рафинираната лъжа”. И на наглост. И го спасиха с рафинирана лажа (декларацията на РЗС) и с наглост. Не е чудно, че една част от депутатите са намерили юридически мотиви за отхвърляне на импийчманта. Те са си от една “организация по интереси” и са си такива.
  Въпросът е защо Яне, за които всички знаеха, че е нечист мошеник и че няма да изостави Партията, го направи в последният момент?
  Все пак това е показателно, един подлец, спасява друг подлец. Но защо в последната секунда? Ако някой си мисли че е за да си вдигне цената, лъже се. Защото Яне е ПРОГРАМИРАН, да обслужи създателите си.
  Но защо толкова “драматично”? Това е въпроса. А може би е и въпрос на прехода?

 27. Към Big Willy:
  Уважаеми господине,хвала лепо за поучителните исторически разходки,
  така познати и на водещ и на мнозина от останалите съфорумци
  По извървения друм България е почти винаги чергарско племе на коне,което като ацтеките на по 40-50 години станува и изгаря своя “Теночтитлан”,дърлейки се що е то уседналост,решаван след
  Троя и кърмените от вълчицата
  римски близнаци….
  Омуртаг,Тервел Симеон,Калоян и др. са утолили жажда и на коне и хора,но естествената еволюция т.е. крачка по крачка е дамгосана от азиатска импулсивна завоевателна политика и раздори на Августова Европа преди Цимпе,въпреки ранният ренесансов цъвтеж и увяхване на могъща воля за държавност с истинската Вяра без попски дивотии и конкуренция….
  Преди Вас имаше и едно прозрение за ракетата носител….не желая на никого,да изгаря по този начин,но е работа на Онзи отгоре и всеки ще си носи кръста,както и ние с Вас,двамата…
  Когато и ако опре до нас,моля се само да има повече очистени от тшеславието,което ебава мамата на България!,за да кажем с увереност:
  “Нищо друго,освен Бога!”

 28. Към инж. Лазар Маджаров:

  Малко прекалено буквално сте разбрал твърдението ми за двуполюсния модел. Това не беше опит за оптимистична прогноза за гласуването, а поглед върху тенденцията хората в България да се разделят в мнението си на две – червените под знамената на Първанов и така да стане ясно ще за надпартиен президент си имаме. А всички останали – на другия полюс. Схематично и невярно е от математическа гледна точка, но като тенденция се прояви ясно.
  Иначе от самото начало се ангажирах дори в заглавие тъкмо с прогнозата, че едва ли ще го капичнат с този импийчмънт. Гледам с интерес днес във в. “Труд” че имат същата играна думи в авторски коментар на един колега…

 29. Към бай спиро:

  Ще бъда с него заедно утре в сутрешния блок на ТВ7, но не ви обещавам “шоу”, в смисъл караница – смятам да използвам скъпоценното телевизионно време за по-важни неща.
  Впрочем моята основна теза, че ползата от яловия импийчмът е в ” стартирането на отстраняването на страха от Първанов” се илюстрира от трудния за вярване факт, че в рамките на няколко дни за моя милост се присетиха 3 телевизии, на една от които дори не можах да отвърна с взаимност поради заетост…След 3 години “забвение”, изведнъж съм им “интересен” ( не го казвам като заяждане, а като констатация за една индикация…).

 30. Г-н Инджев,аз съм удовлетворена от днешния резултат от импийчмънтът,по същите причини,които Вие изтъквате-най-после се заговори гласно и от най-висока трибуна за истинската същност на Първанов.Това е повод за честните хора да повярват,че все пак в политиката не всичко е блато и все пак може да има и морал.Ако за Първанов и неговите поддръжници липсата на морал,честност,етика,са повод за гордост,толкова по-зле за тях.

 31. Към Никола:
  Същината на това, което казвам е, че нароченият за професор (но единствено той) с, бих казал, доста смешен патос “стреля” срещу мотивите за импийчмънт без да сочи юридически аргументи. Той напротив, говори за “готварска книга” и ред други колоритни определения и ни залива с неловките си опити за сарказъм, но по същество – нищо. Мисля, че и Вие добре разбирате това, но ако имате юридически аргументи в подкрепа на позицията на Корезов, БСП и Гоце – моля, споделете ги.
  Поздрави

 32. Моля, написаното в скобите да се чете “(но не единствено той)”.

 33. Помните ли как Емил Кошлуков се самоуби политически при вота за Сакскобурга!Днес се случи същото и с Яне.Скоро ще го гледаме само по някоя мижава кабеларка.

 34. Всъщност гоце все едно е свален от доверието на парламента. Две трети от гласувалите в парламента! От 227 депутати 155 са гласували против тая чума за България,което е с трима повече от нужните 2/3 за премахване на руският агент и предател на Родината. Бг е последна в ЕС благодарение на червената мафия,станали сме за смях на цивилизованите народи.

 35. Аз пък, вътрешно невярвайки че процедурата щеше да мине в КС, съм разочарован от разминаването с истинския и същностен дебат. А това разминаване беше предопределено от Яне и неговата чета. В това се състои първата непростима ВИНА на Яне!
  Тази предопределеност на днешните прения в НС даде енергия за самодоволния и противен патос на разпенилия се Л. Корнезов и благ комфорт на тандема БСП – ДПС и техния президент – секретен сътрудник.
  Втората огрома ВИНА на Яне е, че с днешния си ход лиши всички нас от въжможността да видим решението на самия Конституционен съд и де факто неговото демаскиране!

 36. Г-н Инджев,
  Има ли сред коментаторите в блога, хора, родени след 1958г.(VII к-с на БКП – победилият социалиЗЪМ), които споделят позицията:”Едно знам – длъжен съм да опитам, да направя каквото мога.”?

 37. Като председател на БСП Първанов открито се обяви против влизането ни в НАТО, флиртува с Милошевич и Саддам Хюсеин.Като президент почти открито лобира за руския капитал в разрез с националните интереси, пожертвайки не само огромен български финансов ресурс, но и позицията ни на лоялни партньори в рамките на ЕС и НАТО. Чудя се защо всичко това не беше формулирано като “държавна измяна” и не беше вкарано като основна теза в дебата по отстраняването му. Един сериозен и задълбочен анализ в тая посока, едно изследване върху финансирането и специфичната обвръзка на президента със съмнителни корпоративни и политически конфигурации биха натежали повече от един архар и една стенограма… Както и да е – Да живее българската демокрация изобщо, както и Рачко Пръдлето и Яне Янев в частност.

 38. Дали процедурата по импийчмънт ще мине в КС не зависи от приведените доводи. Ако парламентът се напъва да се освободи от политическата си подчиненост, то КС въобще не е и стъпвал на този път.
  Ролята на Яни Янев е наистина интересна, защото не отговаря на стандартните предположения – Сидеров би бил по-подходящ за защита на руските интереси, а ченгетата на деня са в редиците на ГЕРБ. Остава да се предположи, че или РЗС изнудва за засилени парламентарни позиции (най-вероятно), или се включва в нов центристки поет инспириран от президента и защо не и от царистите.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.