Остродумие

Днес е позволено да се лъже. Не за първи път предлагам това да ни е националния празник. Истината за деня на лъжата е, че е единственият, който продължава 365 дни в годината.

Лъжата у нас е на почит. Този път няма да давам примери ( пуснете си телевизора, ако ви трябва онагледяване). . Правя го цяла година и по изключение днес ще се въздържа. Нека и други се поупражняват с примерите. И както обикновено, медиите се надпреварват по остроумие, което е хубаво. Макар че щеше да е доста по-добре да проявяваха повечко остродумие през останалите 364 дни, които по такъв начин да превърнат в постоянен празник на истината.

Една от причините да предлагам 1 април за национален празник не е толкова във факта, че тук се лъже масово и вдъхновено, а че обичаме да ни лъжат. Това е, така да се каже, един обичан от сърце всенароден празник. Първоаприлските надлъгвания са особено сочни в предизборните кампании. Те са направо апотеоз на първоаприлщината.

Не случайно най-кратката дефиниция на социализма беше : “ те ни лъжат, че ни плащат, ние ги лъжем, че им работим” – една истина за лъжата като универсално обяснение за нашата действителност, в която тя е прескочила тук и сега от онова минало.

А уж й били къси краката! Каква лъжа само – поне в нашата страна, където 1 април е ден на лъжата, докато другаде се нарича ден на глупака, най-голямата лъжа май е самата дефиниция за нея. Защото тук на лъжата краката са дълги.

20 мнения за “Остродумие”

 1. Честит Първи април! Прецакани бяхме рано-рано. По телевизия седем дни. Хубаво беше да видим физиономията на Янето, ма що не му турихте една лепенка на устата, та да чуем и вас. Всичко, което каза Янето, го слушахме вчера цял ден от лявата страна на залата, а останалото ще го чуем днес на пресконференцията на първия ни мъж в държавата гоеорги седефчов първанов. Аман от пердета!

 2. Прав си Иво. В България ако лъжеш ще стигнеш далече. Така че краката са и дълги. Едно време си спомням като идваха американци в България впечатленията на българите били в контак с тях бяха че били много наивни хора – като деца са казва, можеш много лесно ги излъга. На мен пък ми беше омръзнало от лъжите в България и мечтаех за Америка. Сбъдна ми се мечтата и живях 13 години там. Лъжата в България е част от живота и това пречи на много българи да приемат понякога прости истини. Те винаги търсят някакви сложни конспирации зад тях. Порочен кръг някакъв е. И за това вина имат комунистите както добре си отбелязъл. Едно от хубавите неща на религията е че осъжда лъжата и кражбата. С идването си на власт комунистите разбиха този морален стожер и не предложиха нищо друго в замяна. Създаде се добра атмосфера за лъжи. Интересното е че като че ли кражбите по комунистическо време не бяха много. Предполагам защото всички бяхме еднакво бедни а и милицията не си поплюваше. Но лъжата си процъвфтяваше. Животът не е интересен с прости истини. Друго са си усуканите лъжи. Заниженият морал и достойнство са спомагателни фактори. Аз мисля че в България сега вървят обратните процеси, но този път ще е дълъг.Най-голямата вина на комунистите според мен е че съсипаха моралните ценности в обществото. Но и това че сме си близо до Ориента си казва думата предполагам. Да не забравяме колко сме били горди от Хитър Петър когато “надхитряше” Настрадин Ходжа.

 3. Първоаприлска: В България имаме демокрация и пазарна икономика,а не неокомунизъм с руска насоченост и олигархични структури, потомци на старата номенклатура. Радвай ни се демократичен свят, ние вече не сме предишните, а сме като вас!

 4. Очите ти червени, устата ти – лъжлива!

  В Чернобил пролетта дойде – тревата синее, птичките си лаят. Да се готви Бе-ееелене!
  Акция “Печена Тиква” завърши с голямо парче за всички горе и празна чиния за всички долу. Какво тук значи някакво си Яне?

 5. ПС:Ама каква Веселба е настъпила от вчера по китната ни Татковина( Бащиния)

 6. Честит празник на вождовете от светата Олигархия в република България.Вие господа сте достойни наследници на сталин и георги димитров и с железен юмрук и геноцид ни водите към светлото бъдеще и за това заслужавате да ви донесем в знак на признателност парите,имота и дъщерите си за да сте сити и щастливи.Не се притеснявайте мили ДС-Олигарси вие сте вечните собственици на Българската Нация и Държава…..

 7. Най-интересното е, че Р. Овч. е дал на прокурор правителството на Костов ” за процедурите и договорите, подписани от правителството на Иван Костов за изграждането на ТЕЦ “Марица Изток” 1 и за избора на контрагент за рехабилитацията на ТЕЦ “Марица Изток” 3.”

  Браво Р., браво Овч.! Тръгна след 10 години да търсиш сметка на Костов. Колко са безсилни комунягите, треперят от Костов дори и при факта, че той е една незначителна пиончица в политиката в момента.

 8. Яне се държеше гузно в студиото на TV7 като наакано дете, което, независимо от силната миризма, не си признава вината. За него, определено, всеки ден е 1 – ви април. Със словесната си еквилибристика прилича на тъжен клоун, който знае че времето му изтича и повече няма да успее да се промъкне до арената на цирка и светлината на прожекторите. Като усърден изпълнител на мръсни поръчки най – много ми прилича на отдавна забравения Жорж Ганчев.

 9. ПП: По БНТ в момента тече пресконференцията на най – големия и всекидневен първоаприлец – резидента Гоце!

 10. О-ох, така е! Тягостно е, но е истина…!!! Родината ми е класически пример за това, докъде водят невежеството, безкултурието и робската психика!

 11. В очакване съм на коментара ви за пресконференцията на смешния ни “президент” и 100 процентовите му лъжи. Ако решите, разбира се, че си струва да се анализира нещо, аз лично не знам какво би могло. Така или иначе винаги успявате да си свършите журналистическата работа. Нямам възможност да слушам Гоце, а и да имах не бих го направил. Вашата гледна точка обаче е винаги много полезна. Не знам колко е голяма публиката ви, но за мен и мнозина около мен сте нещо като институция, от която черпим необходимата ни политическа информация за България. Можем само да ви благодарим. Спорна работа, бъдете здрав, и за миг да забравим грозното в живота. Идва Велик празник! И трябва да намерим сили за радостта, която ни дарява Възкресението.

 12. Не разбрах защо ми изчезна коментара! Изненадан съм…
  Неприятно!!!

 13. Един час след пресконференцията с писмо до парламента президента е уведомил, че иска да му бъдат прекратени пълномощията и да бъде насрочена дата за нови избори.

 14. Posted by nestinara | април 1, 2010, 17:01

  Връщам си думите от 17:01 назад. С извинения!
  Веско “Нестинара”

 15. Президентът сам не си дава сметка какъв шанс изпуска, ако на пресконференцията която дава (или вече е дал) не си признае (не си е признал), че послъгва редовно. Никой няма да може да го обвини истински за лъжец без да изпадне в парадокс. (Може ли да се нарече лъжец човек казващ истината (за това, че лъже)?) А и винаги може след това да се отметне от думите си под претекст, че било 1-ви април.
  Ех Първанов, Първанов, не знаеш какво ще спечелиш ако се оставиш да изгубиш и от без това изгубения ти престиж – възможността отново да ошашавиш всичките като в деня на лъжата я зачетеш казвайки им това, което те винаги са очаквали да чуят от теб. Е и? Направо ще им отнемеш инициативата от ръцете – те да се оправдават после могат ли да бъдат толкова честни колкото си ти.

 16. Никакви ХитърПетровци не сме ние, българите, а балъци, които при това си мислят, че всичко разбират. Затова сме на този хал. При това е вярно, че да излъжеш другия винаги се е смятало за геройство. Даже остроумието ни като че ли вече е изчерпано. Останал ни е един велик Алеко, но и той с трагичен край.Абе, въобще тъжно… Но идват светли празници. Да се порадваме малко, без да се лъжем!

 17. Да, май трябва да се запитаме защо при другите народи тарикат, използвач и подобни е обидно и се казва с неприязън. А у нас: ”е, тарикат момче, ти казвам ….”
  Като почнеш от Хитър Петър и завършиш с тарикатите дето пререждат, дето все се вреждат, дето са все оправни, дето те прекарват навсякъде …. И ние всички вместо да ги ударим жестоко през пръстите и ги сложим на мястото им, им се въз_хищаваме: ”машалла бе-е-е, ербат момче бе-е-е, тарикат момче бе-е-е, оправен бе-е-е ….”
  И когато спрем да се гордеем как сме изкарали пари без да работим или сме прецакали някого ….. И когато, започнем да се въз_хищаваме от знанията, таланта, постигнатото с много труд, знания и умения ….. ТОГАВА може да започнем и да избеляваме като хора и нация и някой ден да станем бели хора ….
  Честит 1-ви април, но не с Хитър Петър 🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.