На колене, но пред закона

Не само аз, всички разбират идеята да бъдат показани по телевизията зрелищни арести. Но освен с онагледяването на тази решителност, което вече е достатъчно спорно като пропаганден ход, властта вече прекали и с озвучаването.

Няма кой да съчувства на незаконно забогателите и дори само на заподозрените в това най-тежко престъпление в очите на българина. Така че не търсете в моите думи някаква защита на арестуването на когото и да било – най-малкото няма как да знам онова, което знаят съответните длъжностни лица, наредили арестите.

Мога да се басирам, че при подходящо формулиран въпрос, едно социологическо проучване би показало ясно: българите вероятно мразят повече „баровците” отколкото убийците и изнасилвачите. Така че да покажеш как мачкаш с цялата въоръжена мощ на държавата предполагаемите виновници за бедността на съседа е по дефиниция печеливш ход. Но е брутален като пропаганда – не само запади презумпцията за невинност на задържаните обекти на полицййските акции, но и поради видимо ненужното преиграаване в унижаването им.

На тази тема вече доста се пише и се говори. Искам само да добавя, че при арестуването на бившия военен министър Николай Цонев някак в повече ми дойде фразата „ на колене” на маскираните спрямо абсолютно безпомощния човек срещу тях, който, видя се ясно, по-скоро щеше да умре от инфаркт, отколкото да им причини каквото и да било. Така че, вадейки пропгандния нож с демонстративните арести, властите трябва да знаят, че той има две страни. И най-старателната редакция на кадрите от акцията оставя „следи” от „ненормалност”, която човешката нормалност долавя и без специални средства – просто със сетивата и усета си за нарушена мярка.

С други думи, зрителят не бива да бъде подценяван. Той може да мрази баровците, но регистрира тази „мярка за отклонение”.

Ние всички искаме престъпността да бъде поставена „на колене”. Експлоатирането на този наш естествен нагон за политическа реклама обаче е абсолютно недопустимо.

Принципът „на колене” трябва да важи за всички: „на колене пред закона”!

45 мнения за “На колене, но пред закона”

 1. Абсолютно сте прав, г-н Инджев! Този показен арест на бивш министър беше абсолютно излишен и ще донесе на управляващите повече вреда, отколкото полза. Те трябва да разберат, че ги гледат под лупа и всеки грешен ход им носи минуси, вместо бонуси.

 2. Именно. За това си говорихме по Скайп с един приятел тази сутрин от САЩ.

  На колене с гръб към човеците, представители на Закона. На колене пред ЗАКОНА.

 3. Простотиите, разбира се, са напълно излишни. А те са простотии, защото са действия, извършвани по определен, простоват начин.
  Според началниците – така си е и редно. Така се полага в границите на тази държава. Кой не е изпитал на гърба си съприкосновенията с изисканите господа от Службите, с любезния им речник и топлия им поглед?
  Четохме тези дни как въоръжени с автомати са държали на мушка невръстните дъщери на заподозрян, докато трае задържането му.
  А колко умряха от разрив на сърцето, скочили от прозореца или самозадушили се, самоударени и самопребили се в парното, например?

  Чората бил престъпник.Може и да е бил. Сега, обаче, е само мъченик.

 4. Да, на колене пред закона, а не закона на колене пред престъпниците! На второто сме се нагледали вече 20 години. Ако малко суета ще е цената за постигане на първото, лично аз бих я платил.

 5. Съгласен съм, че на колене се стои единствено пред закона. Но защо трябваше бивш министър да бъде арестуван, за да си припомним тази истина? Другите задържани, а напоследък те не липсват, нямаха ли право на същата презумпция за невинност и на съответното по-коректно отношение?
  Трябва обществото да знае, че нещо все пак се прави срещу престъпността (друг въпрос е каква част се пада на пропагандата в тези действия). Репортажите за задържанията са необходими, но трябва да се приложи такъв подход, който да защитава заподозрените от предварителното изправяне на позорния стълб (на запад например им маскират лицата при излъчване по телевизията).

 6. Прокурорът Р.Василев направи нещо
  недопустимо за магистрат!Нарече задържания престъпник.Зам.главния
  Найденов ,помолен за коментар,дипломатично цитира законовата дефиниция за престъпник,…подсъдим с влязла в сила присъда.
  Мисля си,че прок.Василев се престара и нанесе вреда,която неправилно се отнася в коментарите към управляващите.
  Спомням си,че същият Василев стоеше като мокра кокошка в някои знакови дела,когато съдът не намираше представените от него материали за достатъчни.

 7. “Четохме тези дни как въоръжени с автомати са държали на мушка невръстните дъщери на заподозрян, докато трае задържането му.”

  Във вестник “Народно Дело”, който се държи от жената на задържаният. Какво друго да напишат?

  Има си определени процедури при задържане и докато те са спазени не може да се говори за никаква полицейщина. Не виждам защо определени хора трябва да бъдат третирани по различен начин от всички останали.

 8. А аз искам да знам със тяхно съгласие ли са снимани, филмирани и показвани многократно по всички телевизии задържаните лица? Или мерките са различни за министри и обикновени граждани?

 9. Както се казва – цялата пара на локомотива отива за свирката. Сякаш още не могат да си повярват, че са спечелили изборите и е крайно време да се вземат в ръце.

 10. Май че най – добре ще е МВР изобщо да спрат кинопродукциите си.

 11. Вие одобрявате ли ареста на Алексей Петров? И начина по който беше извършен?
  А каква е разликата между него и николай Цонев?
  За мен-никаква.

  Щом даваш подкуп за извършено престъпление в особено големи размери, значи си проиграл в главата си всички възможни сценарии. Включително и този за арест. Защо да получава инфаркт Николай Цонев?

  Спецчастите навсякъде по света си имат отработени начини на действие. Те просто ги следват и си вършат работата.

  А ако Н. Цонев е бил изненадан в някаква степен, то е защото се е нагледал на безнаказаност в тази държава.

  Кой е унизеният в този случай?
  Унизените сме всички ние, които ги считат за балами, а не той!

 12. Наистина престъпниците трябва да отиват където им е мястото,но не по този начин.Игра на стражари и апаши.Кому е нужно това? Някакви комплексари да издевателстват над безпомощен човек.Нали всеки е невинен,до доказване на противното.Тази показност ще изеде главата на Цветанов.Не така гн.Цветанов,не отчакваме от вас ТЕАТЪР.

 13. До Светослав: Какви са тези “определени процедури”, знаете ли? Ако да, моля напишете или посочете източник. Ако аз имам едни 200 хиляди лева, които могат да отидат за откуп (ех, ако имах!) и в ранни зори някой с качулка на главата ми тропа на вратата с викове “отваряй, полиция!”, първата ми работа е да го помисля за “нагъл” и да го пратя при дядо му! Или забравихте, че и “онези” така викаха?

 14. Мисля, че народът мрази “мутрите”, а не “баровците”…
  Не мисля, че трябва да се доверяваме на медийната пропаганда, като е известно как може да направи от мухата слон или да скрие слон в миша дупка. Най-обидното е, че комунистите пускат всякакви въдици за шарани и после се забавляват колко сме наивни и доверчиви. Ако полицаите си вършат работата, полза имат порядъчните хора. Време е в тази държава да почнат да се защитават правата не само на престъпниците.

 15. Докато коментарът ми чака да бъде одобрен – ето какво точно пише в инструкцията, която полицаите следва да спазват (последна промяна от 2005 г.):Ред за задържане на лица
  Чл.8. Полицейските органи не допускат използването на физическа сила или оръжие спрямо задържаните лица, освен в изрично предвидените от ЗМВР случаи.
  Чл.9. Действията на полицейските органи изключват извършване, провокиране или толериране на какъвто и да било акт на изтезание, нечовешко или унизително отношение или наказание, както и прояви на дискриминация спрямо задържаните лица.
  Чл.10. Полицейски служител, който е станал свидетел на неправомерна употреба на физическа сила, извършване, провокиране или толериране на какъвто и да било акт на изтезание, нечовешко или унизително отношение спрямо задържаното лице, е длъжен да се намеси с цел да го предотврати или спре, за което незабавно уведомява началника си.

 16. Аз мисля, че фразата “на колене” си е стадартна при подобен род операции и в определен етап от процедурата. Някак не ми се вярва фуражките да позволят волни програми и артистични импровизации от свой представител. Все пак са длъжни да очакват каквото и да било от когото и да било – както каза министър-председателят неотдавна, война е. А и някакси не усещам жал спрямо мошеника, да ме прости Господ. Едно падане на колене далеч не би могло да изкупи греховете му пред народа.

 17. Галина, все пак и полицията има известни права и правомощия, не само Първаноолу, да се свети името му.

 18. Напълно споделям усещането и оценката на автора. Не бива някой да си мислят, че хептен можем да заприличаме на маймуни. Има идиоти, които вероятно ще се впечатлят от такива показни и нагласени демонстрации на държавна сила, но масовият човек, надявам се, все има някакви останки на усет към приличието. Също така искам да отбележа, че полицай, който си позволи при ареста да нарече някой “престъпник”, си присвоява длъжността и прерогативите на съда, което е признак за брутална полицео-милиционерщина; опазил ни Бог полицаи да бъда едновременно съдии и дори палачи! Грозното нарушаване на презумпцията за невиновност е зловещ знак докъде можем да стигнем ако не реагираме, ако гледаме на случващото се с овче равнодушие…

 19. Много симптоматично за това, какво мисли полицията за опазването на правата и достойнството на гражданите и как са и наредени приоритетите.

 20. Нека сега да видим какви са предвидените в Закона за МВР случаи за използване на физическа сила и т. н.:
  Чл. 72. (1) При изпълнение на служебните си задължения полицейските органи могат да използват физическа сила и помощни средства само ако те не могат да бъдат осъществени по друг начин при:
  1. противодействие или отказ да се изпълни законно разпореждане;

  2. задържане на правонарушител, който не се подчинява или оказва съпротива на полицейски орган;

  3. конвоиране на лице или при опит то да избяга, да посегне на своя живот или на живота и здравето на други лица;

  4. (доп. – ДВ, бр. 98 от 2008 г.) оказване съдействие на други държавни органи или длъжностни лица, включително на контрольорите на Европейската комисия, на които противозаконно се пречи да изпълняват задълженията си;

  5. нападения срещу граждани и полицейски органи;

  6. освобождаване на заложници;

  7. групови нарушения на обществения ред;

  8. нападения на сгради, помещения, съоръжения и транспортни средства;

  9. освобождаване на незаконно заети обекти, ако им е разпоредено от компетентен орган.

  (2) Помощни средства са: белезници, усмирителни ризи, каучукови, пластмасови, щурмови и електрошокови палки и прибори; химически вещества, утвърдени от министъра на здравеопазването; служебни животни – кучета и коне; халосни патрони, патрони с гумени, пластмасови и шокови куршуми; устройства за принудително спиране на превозни средства; устройства за отваряне на помещения, светлинни и звукови устройства с отвличащо въздействие; водометни и въздухоструйни машини; бронирани машини и вертолети.

  (3) Редът за употреба на помощни средства се определя с наредба на министъра на вътрешните работи.

  Чл. 73. (1) Физическа сила и помощни средства се използват след предупреждение, с изключение на случаите на внезапно нападение и при освобождаване на заложници.
  (2) Използването на физическа сила и помощни средства се съобразява с конкретната обстановка, характера на нарушението на обществения ред и личността на правонарушителя.

  (3) При използването на физическа сила и помощни средства полицейските органи са длъжни по възможност да пазят здравето и да вземат всички мерки за опазване живота на лицата, срещу които са насочени.

  (4) Използването на физическа сила и помощни средства се преустановява незабавно след постигане целта на приложената мярка и т.н..

  Много ми е тъжно да го кажа, но каквито са ни престъпниците, такива са и полицаите (милиционерите също – спомнете си кафенето “Кристал”), и прокурорите – от един дол дренки… Е, не всички, нали? А тези, които не са, ги уволняват, май.

 21. закона над всичко,незпазвайки законите от годините след освобождението от турско робство всеки големец се мисли за най големия малък пример гоце,обаче самата ни система точно от това се обърква и колко повече си прост толкова повече показваш на матрала как ги громиш,лошите.направо ме потресе фразата зад камерата колеги той си е престъпник така,че по правилата на колене.затова казвам трябваше да има лустрация още от първия ден на така наречената демокрацияи пълна чиска на старите нрави и закони,хора и тем подобни,човека може и да е виновен,но когато се признесе съда,преди това той е заподозрян и следствен и се ползва с всички права на свободен човек и ако има съд истински закони за това,че е обвинен без съд за виновен това опорочава неговата последваща присъда,европейския съд ще има работа пак парите ще плащаме ние за лошия матрял,направо ми е жал за нас.бойко май трябва да почне да чисти от мвр после съд и малко е съмнително,че ще има сили и той е от тоз матрял ниско качество мошно и скъпо рекламирано,но ниско качество и не струва и пет пари,които ги дава губи.

 22. Напълно споделям усещането и оценката на автора. Не бива някои властници да си мислят, че хептен можем да заприличаме на маймуни. Има идиоти, които вероятно ще се впечатлят от такива показни и нагласени демонстрации на държавна сила, но масовият човек, надявам се, все има някакви останки на усет към приличието.

  Също така искам да отбележа, че полицай, който си позволи при ареста да нарече някой „престъпник“, си присвоява длъжността и прерогативите на съда, което е признак за брутална полицео-милиционерщина; опазил ни Бог полицаите да ни бъдат едновременно съдии и дори палачи!

  Грозното нарушаване на презумпцията за невиновност е зловещ знак докъде можем да стигнем ако не реагираме, ако гледаме на случващото се с овче равнодушие…

  P.S. Тъкмо написах горните думи и в новините по една от националните телевизии беше зададен въпрос на министъра на вътрешните работи относно тази показна полицейска бруталност. Цв.Цветанов по моя преценка отговори популистки и неубедително. Някакъв милиционеро-полицейски психолог направи по-дълъг коментар, който обаче беше още по-неубедителен и спорен от отговора на министъра. Радващото е обаче, че и на някои репортери не само е направило впечатление вчерашната показност и бруталност, но и че са намерили сили и дързост да зададат неудобните въпроси на министъра.

 23. Ако перифразираме една популярна в миналото фраза: Държава, в която новина номер едно е нескопосано и бездарно заснет екшън (съмнително съответстващ на съпротивата на задържания и на правата му), продуциран от полиция и със специалното участие на прокурор – е полицейска държава…

 24. Арестуваните са обвинени в даване на подкуп за оттърваване от съд!Повечето от коментарите тук са цитати на правилници и закони. Известно е на всеки българин, че имаме закони, но нямаме кой да ги прилага, нямаме ефективна (като във всяка нормална европейска страна) правоохранителна система.През последните десетина години оня от Мадрид и тройната ламя, нито веднъж не се самосезираха за наглото открадване на европейски фондове и хазна. Искам да кажа, че в ненормална европейска среда май трябва, поне за кратък период, да се действа и по-грубичко към гьонсуратлъка. Прокурорът, разбира се словесно е пресолил манджата.

 25. Грънчаров, де да проявяваха такава дързост репортерите и спрямо Първаноолу, да се свети името му… Ако не друго, поне това не можеш да отречеш – с Цветанов може поне да се разговаря. Впрочем аз считам, че бруталността на Първаноолу, да се свети името му, спрямо Симеон Дянков беше от същия калибър… все пак човешките същества могат да изпитват не само физическа болка, нали така? А не видях някой репортер да пита граовеца (достатъчно си омърсих устата да споменавам името му) защо, аджеба, така грубо и брутално.

 26. Mен видеото страхотно ме изкефи и не мога да разбера какви са тези вопли за това че уж не бил спазен и едва ли не погазен закона с това показно задържане. Дори и да е така, нарушението не е фрапиращо, няма бити, нито наранени.
  Въпросът е Защо нямаше вопли и протести когато закона 20 години беше на колене пред всеки на който хрумне да п,кае отгоре му и да си пълни джобовете за негова на закона и наша сметка

 27. За каква полицейска бруталност говорите? Никакви телесни вреди не са им нанесени. Спец-частите си действат съвсем професионално.

  Не ми се пише всичко на ново и за това просто ще компирам от друг форум:

  “Това не арести на квартални джебчии и ония с маските не са патрулни полицаи. Залозите на такива влиятелни хора са огромни и никога не знаеш колко луд ще излезе арестуваният, дали не носи оръжие, дали другите хора в стаята не са от същия дол дренки и дали няма да стане кървава патаклама.
  Не знам дали си виждал арест на такъв човек в Щатите – аз лично съм го виждал само по филмите. Там може и да работи номера на доблестните феберейци с открити лица, но България е много малка страна, честните ни полицаи са още по-малко, контролът е изключително слаб, затова на такива мероприятия МВР праща едни добре въоръжени специални хора със специална подготовка. Вярно е че понякога ги ползват за смешни показни акции, но те политиците са си такива – свикнали сме им. Че понякога се отчайват и почват да работят за мутри – и това е вярно. Такова общество сме им създали и понякога не издържат хората.
  Но все пак основната им работа е тази: да извършат бързи и ефективни действия спрямо опасни обекти. Според мен политик или съдия, който се е набъркал в бизнес за милиони левове е опасен обект.

  Ако гледаш внимателно ще видиш, че не вадят пистолет, след като са сложени белезниците, а в момента на обявяване на ареста вече е изваден. Доколкото знам по цял свят, където се правят подобни арести се процедира по същия начин – оръжието се вади преди да се влезе в помещението и не е с цел да бъде показано по телевизията, а да подсигурява полицая, който докато слага белезници е в рисковано положение. Много близо е до обекта и ако случи на някой шантав може да стане първата жертва.

  И лягането на земята също е стандартна тактическа мярка по цял свят. Нужно е човекът да се постави в неподходяща позиция, докато се прави обиск на помещението или докато се проверяват документите на останалите присъстващи, както е в случая. Не можеш да си позволиш да ангажираш полицай да го държи през цялото време.

  Освен това, от момента на обявяване на ареста, човекът е под твоя опека. Каквото и да се случи ти отговаряш за него. Ниско на пода е най-безопасно в случай на престрелка, защото ако е прав или седнал може да бъде уцелен. Не може да го сложиш на стол, защото ако само за секунда му изпуснеш контрола, може да скочи през прозореца и да се самоубие. Тогава ти ще си виновен, защото отговаряш за всяко негово действие. А ако етажът е нисък може и просто да избяга – пак ти ще си виновен.
  Крещенето също не е грубост – просто е психологически трик. Обърква околните и печелиш ценни секунди, докато загреят какво точно става. Това е лекият вариант на зашеметяващите гранати.

  Няма цивилизовани рицарски отношения при общуване с организираната престъпност. Забрави тия глупости!
  Ако някъде си виждал полицай, който държи за главата арестанта, когато го вкарва в кола и му казва: “Внимавайте да не си ударите главата”, да знаеш, че е шашма. Моментът при смяна на позицията от ходене към спиране и навеждане за влизане в колата е рисков. А главата е много добра контролна точка за равновесието на тялото. Ако си държиш там ръката можеш много лесно да го събориш в случай, че се прави на интересен.

  * * *
  Единственото за което може да се обиди горкият Николай Цонев е репликата на Роман Василев: “Вие сте си абсолютен престъпник и като всеки престъпник легнете като всеки един престъпник както трябва – долу на земята…”.
  Смешна изцепка е, защото все пак прокурорът само подготвя обвинението и събира доказателства, а съдът решава кой е престъпник. Може да смята доказателствата за неоспорими, обществото също може да е сигурно в престъпленията и все пак съдът решава.

  Но това е издънка на самия Василев. И не е полицейска грубост, а най-много да се смята за клевета. Не е повод да се освободи арестанта или да се даде под съд държавата.”

 28. На колене,ДА но пред законите на БИБЛИЯТА и на ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ, защото само тогава ще има спаведливост и демокрация в България.Шестдесет и пет години Българската Нация стои на колене пред законите на червените дяволи но справедливостта все не идва в България и щом тя не идва тогава Българската Нация сама трябва да се изправи и със маршовата Българска песен ШУМИ МАРИЦА да отиде при СПРАВЕДЛИВОСТТА в своето ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ-ЕС.Някой може да каже ама чакай царя е (лъжец и крадец) и всъщност ако искаме да видим на колене пред Българските закони и ЦАРЯ и ПАДАРЯ тогава Българската Нация трябва да възстанови Българската Търновска Конституция без която ние си оставаме безвъзвратно ограбен и унизен народ.

 29. Е да.. като те спипат е така – инфарктен момент е, а и може да ти дойде грубостта малко в повече.. виж, като въртиш корупцията и вадиш пачката е друго 😉

 30. Аз пък този път не съм съгласен. Голям праз, че му казали на бившия министър “на колене”. Всички вие , които пишете и се възмущавате, като че ли по малко ви беше и е възмущението от това, че вече 60-70 години ни държат на колене, та сега като един се възмущаваме, че един от тези, които са ни държали на колене, трябва да падне на колене. Там му е мястото. И още нещо- при тази правосъдна система, нищо чудно и това да му остане наказанието. Съжалявам само, че не видях и Масларката на колене.

 31. Задържането на Цонев, както и на Гуцанов беше рутинно:

  http://press.mvr.bg/Reportaji/reportaj100226_01.htm

  Вече дали такава рутина е съвместима със съвременното общество е отделен въпрос. Но към двамата в никакъв случай няма специално отношение.

 32. Според мен нещата с възмездието към престъпноста и по-спецялно кражбата на огромни средства са изпуснати твърде много и отдавна. До сега осъден за голяма кражба така и няма. Оттам и чуството за безнаказаност. Кражбата от държавата се е превърнала в национален спорт. За да се върнат нешата до нормалното си състояное – точно такива прекалени и груби средства са необходими за да се отрезвят самозабравилите се крадци и поне малко да ги е страх че и на тях може да се случи. Дисциплината не е дороволно действие. Тя се постига чрез принуда.
  Ако това се случваше в нормална държава вие бихте били прав г-н Инджов. Но за България този начин на действие не само че не е неправилен но е единственият който може да свърши работа.

 33. Какво и пред кого има да се доказва “ВИНОВНОСТ” ????????
  Един умен французин беше казал:
  ” ЗАД ВСЯКО ГОЛЯМО БОГАТСТВО СЕ КРИЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ “!!!!!! Другарки и Другари.

 34. Абе вие чувате ли се за какво говорите!? Ония Свил едни манги милиони рушвет след това иска да подкупи дознател посредик му е съдия!!! За какво говорим?! Ще ги мачкаме всички такива продаждн копелета. СМЪРТ НА ВРАГОВЕТЕ НА НАРОДА!

 35. АБЕ ИВО как можеш да защитаваш такива хора!? Прилича сякаш ти плащат и на теб за пропагада в web-пространството!? Излишно било! Чуваш ли се каква говориш!? Как ще е излишно. То направо си е задължително, тези гадни крадливи псета да ги разтреляме както го правиха комунистите!!!

 36. Точно на място.С един аршин за всички!

 37. Аз мисля, чя това е добре обмислена манипулация за невиждащите. Засилване на произволната полицейщина , за мен това е на което трябва да се обърне внимание. Страхът се връща по този начин, показни акции и скоро няма да има смелчаци които спокойно да си коментират както си искат. Това е може би началото на края на така бленуваната демокрация. Страх, най-мощното оръжие, а това води до единовластие.

 38. Чувствам се цензуриран!Един аршин наистина за всички!Вече питах веднъж не беше ли Буш старши бивш директор на ЦРУ?Къде ми е въпроса? Отговор не чакам.

 39. Защо министър Цветанов не арестува по същия начин ексминистър Божидар Нанев, нали и той е с повдигнато обвинение от прокуратурата, или пак ще прилагаме т.н. “двоен аршин” за всички действия на МВР.

 40. Към Светослав:

  И аз това питам – за каква полицейска бруталност говорите? защото аз не говоря за това, а за пропагандна бруталност.
  Тя унижава и изпълнителите, не само арестувания. Да накараш десетина яки и въоръжени до зъби маскирани и страховити юнаци да врещят ” на колене” на един умрял от страх жив труп, е демонстрация, но не на сила, а на пропагандно безсилие.
  Ако арестуваният поне с жест ( да не говорим с оръжие) беше някаква заплаха, щях да приветствам и стрелба срещу него.
  А че някои ще се “кефят” от такива кадри на ненужно унижение и пренебрегване на презумпцията за невинност, нямам съмнение. Някои се кефиха и на рязането на глава на жив човек , показано по БНТ, защото това била “истината” и тя трябвало да бъде показвана. На което питам: защо да не врътнем в центпралните новини какво правят точно педофилите – нали е истина?

 41. Г-н Инджев, споделям мнението Ви. Това което написахте е правилно.

 42. “Крещенето също не е грубост – просто е психологически трик. Обърква околните и печелиш ценни секунди, докато загреят какво точно става.”

  Posted by Светослав | април 2, 2010, 20:19

  А е на диалект, за да знае задържаното лице-субект, че бойците не си поплюват, не са некви размишляващи псевдоинтелигенти и могат секи момент да му “светят маслото”!
  Иначе с всичко, написано от Светослав съм съгласна – точно и професионално е обяснено.

 43. Според мен пък е добре всеки, който си мисли да бърка в кацата с меда да знае, че може да попадне в ситуацията някой да го унижи с подобна фраза пред камера…Може и да е пропаганден ход, но все пак си мисля, че не само това цели показността. Тя е нужна, за да се замисли всеки със събрящи пръсти, а такива в администрациите са може би мнозинство.
  Ето, жената на Гуцанов, председателя на общински съвет Варна, каза, че децата му били стресирани по време на ареста, било грубо и т.н. Ами нека всеки който има деца се замисли сега, че е напълно възможно някой да му стресира децата ако прави така, че цял град да потъне в мизерия е много хора да емигрират, заради пълната липса на възможности и масовата корупция. Иначе “децата” си живеят весели и безгрижни, а ние всички псуваме, че няма кой да го задържи…
  А и това дава кураж на народа според мен, което е много много положителен ефект.

 44. А дали в обучението а спецчастите е предвидено да се съобразяват с това дали човекът, подлежащ на армест е “умрял от страх” или не?

  Дълбоко се съмнявам.

  Както подходиха към Алексей Петров, така подходиха и към Н. Цонев. И така трябва да бъде.

  Никой не ви чете лекции, а споделя само мнението си.

 45. в.К.
  Ако прочетете закона който уж регулира тези задържания и употреба на сила ще видите, че има място за много интерпретация.
  Затова трябва да се изгради професионализъм у тези хора и да действат според ситуацията.
  Винаги трябва да се намери точният баланс между сигурноста на всички в акцията както и зачитане на правата и презумцията за невинност на арестуваните.
  Не може да се сравнява задържането на А. Петров с това на Н. Цонев. В първият случай се отива в дома на задържаният, а във вторият задържаният е в отворено помещение в обществена сграда и най-вероятно полицаите са го видели първи преди той да ги види.

  ДИДО,
  Ненужно си се разпалил. Иво не защитава такива хора. Иво защитава законността. Това е същото което и ти искаш.

  Двоен Аршин,
  Ако се опитваш да защитаваш гоце че виждаш ли и Буш старши бил в разузнаването сравнението е неуместно.
  Първо, Буш старши едва ли е скрил или излъгал че е работил за разузнаването по време на кандидатурата и управлението си.
  Второ, в Америка няма смяна на политическа система от много, много години. Принципите на управление и ценностни са едни от тогава.
  Във случаят с гоце имаме скриване на разузнавателна кариера от времето на обществен строй отречен от всички управляващи в момента.

  Иван Иванов,
  Има много обвиняеми които изобщо не се арестуват. Във случаят бившият военен министър е обвинен, че със подкупи се опитва да манипулира правосъдието и очевидно е взето решение, че за това му деяние е нужно да бъде задържан.

  Вижте, тези кадри от МВР сме ги гледали всички откакто дойде новата власт. Аз се радвам на такова развитие особено когато в началото се показваха относно изявени въоражени бандити. Възмущението дойде най-вече от фразите на прокурора в последният случай и донякъде в прекомерната сила използвана при задържането на Цонев. Ние искаме правова държава и професионалисти които работят в нея. В крайна сметка те са на заплата от народа.
  Целта в такива акции е да задържат обвиняемият. Закона предвижда използване на сила според това дали има съпротива или не.
  Професионализъм е когато тези хора могат да преценят според ситуацията – не може да чукаш нежно на вратата нощно време при задържане на наркодилър или да крещиш като луд в отворено помещение в обществена сграда при задържане на бивш министър. и най-важното, да раздаваш присъди на място докато се слагат белезниците.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.