Не избивайте вратите, затворете им вратичките

Опитах се да кажа, че демонстративното нарушаване на правилата, законите, етиката и на самата логика в търсенето на пропаганден ефект при демонстрирането на унижения за арестувани заподозрени не работи в полза на властта. В отговор вече получих лекции как нямало полицейска бруталност.

Подмяната на темата ми напомня на лекцията на Збигнев Бжежински в софийския хотел „Шератон”, когато един мой колега му изнесе „контралекция”. Въпреки призивите от залата да спре, той скъса нервите на всички с излиянията си за историята на България, Балканите и света, поучавайки госта. Само Бжежински го слушаше с каменно лице сред възмутената аудитория в претъпканата зала. Когато свърши, световно известният политолог и бивш съветник на президента на САЩ по националната сигурност си включи микрофона и каза: „бихте ли повторили въпроса?”.

Май доста хора не разбират за какво става дума. Нима не е ясно, че става дума за козове, които властта дава на противниците си, включително и политическите, с преиграването с ненужна употреба на сила и силни думи в нарушение на закона?

Е, добре. Аз не разбирам нищо, не съм специалист. Давам думата обаче на адвокат Михаил Екимджиев, експерт по международно право, който не е от отбора на червените – не бързайте да го слагате там. По БНР той буквално обвини днес прокуратурата и МВР в погазване на българските и европейските закони при демонстрирането на последните арести. Което ( не твърдението на Екимджиев, а действията на прокуратурта и МВР) е сигурен знак, че ще последват международни реакции – най – малкото на арестуваните се предоставя чудесен шанс, дори да бъдат осъдени, да претендират пред международни инстации, че са жертви на произвол. Ключовата фраза, която отключва такава възможност, беше тъкмо онова крещене „ на колене, ти си престъпник”, което се чу от всички.

Време е тази елементарна истина да бъде схваната. Иначе , макар и да бъдат доказани в съда като справедливи по фактологията на обвинението, усилията на борещите се с престъпността могат да се окажат обидно неглижирани заради формата – заради начина, по който се извършват и употребяват за пропаганда арестите.

Арестуваният висш функцонер от БСП Борислав Гуцанов ще се възползва от отворената му вратичка, след като абсолютно ненужно полицаите му избиват входната врата. Защото услужливо му дадоха повод.

Така че, уважаеми управляващи, вместо без нужда да избивате врати на заподозрени, затворете страницата с бумеранговите напъни да показвате сила там, където няма нужда. Има крещяща необходмост от проява на управленска воля . Опитайте се да покажете мускули на силните – у нас и в чужбина. Падналия всеки може да срита и да превърне в жертва, ако не и в „политическа кауза”.

56 мнения за “Не избивайте вратите, затворете им вратичките”

 1. Мисля, че всички тези случки са болна амбиция да се демонстрира работа на всяка цена. Жалкото в случая е, че обществото адмирира този фарс. Изглежда нацията ни е неграмотна. Жалко, но така няма “да се оправим”…

 2. Опитах се да подскажа на “лектора” Светослав, че има “норма” за задържане от полицаи и тя следва да бъде интерпретирана в рамките на закона. Той си знае своето и си е негово право, както се казва – всеки със своя си акъл ходи. Но! Ех, ако не беше това “но”! Не вярвайте на колективната мъдрост на невежи! Вчерашни милиционерчета не могат да бъдат носители на “нормата” за отношенията в гражданското общество! Батко ви Цветанов си служи с 300 думи, проверете стенограмите и записите, ако не ми вярвате! Бойко има наум още по-малко, толкова му е багажчето на момчето. Дори и да вярваме, че са добронамерени, момчетата са най-обикновени провинциални хитреци ала “Бай Тошо”. Изреждайте си ги наум всичките от правителството и парламента поименно – дупка до недоразумение, неграмотна до ментараджия и така чак до госпожа Желева, зад която стояха като стена! Лошо ни се пише с тези пишман-ченгета, никак не ме е грижа нито за играча Цонев, нито за Гуцановата челяд, ама има да го ядем много голям, тепърва!

 3. Добре, как се очакваше да влязат, след като той е опитал да затвори вратата, след като ги е видял??? Да дойдат друг път ли? Или да му пуснат писмо-покана да им отвори? Нали има пазач – той е видял,че идват със служебни коли, отворил им е дворната врата, така че ревовете на Гуцанова, че мислели, че е обир, са глупости и небивалици! Да не отвориш на полицията означава, че има от какво да се страхуваш и реакцията на полицаите е правилна и съответства на обучението им и процедурите! Не е коректно да поставяте двата случая под един знаменател! Поведението на Василев е укоримо, но не и на полицаите, на които Гуцанов е пречил да влязат.

 4. “Арестуваният висш функцонер от БСП Борислав Гуцанов ще се възползва от отворената му вратичка, след като абсолютно ненужно полицаите му избиват входната врата. Защото услужливо му дадоха повод.”

  Може би, точно в този случай, полицията да е постъпила правилно, за да не може обвиняемият да скрие или унищожи веществени доказателства.
  Относно първия пример, съм напълно съгласен с вас. Излишна и противозаконна проява на сила от страна на МВР и прокуратурата е напълно недопустима.

  От друга страна (полусериозно и в сферата на конспирациите,ако не всичко, то поне част от тези мероприятия, може да са поредния епизод от един предварително добре измислен филм със злодеи.

  Предлагам ви да прочетете коментара на marquis в статия на Дневник по темата.

  “Мисли, Българино!
  Най-елементарно, ако се абстрахираме от имената на участниците, ситуацията е следната: Съдия, моли следовател срещу някой лев – приблизително годишната му заплата, да претупа някакво разследване. Следователят, защото гледа ТВ-изявите на кабинета и партията, която управлява и защото е юрист, решава да бъде честен и да докладва склоняването да извърши престъпление пред ДАНС или може би шефовете си, които информират надлежния орган… Чрез разни специални средства се прави законно подслушване и следене на участниците в тази история и се извършват арести. Кабинет си пише актив пред народа, ЕС и дава сигнал на всички, че работи. Ха сега от гледна точка на защита, какво може да обърне палачинката – елементарно, следователят, който е дал сигнала е възможно сам да се е поставил в ситуацията – самият той да е провокирал нещата, защото покрай доброто на пожарникаря, което прави със сигурност ще получи повече облаги от годишната си заплата. По тази причина съм много скептичен, че ще има осъдителни присъди. Не съм фен на нито една от групите или политическите играчи, които участват в скандала, но като знам нивото на хората замесени в него съм сигурен, че това е постановка, режисирана от Цветанов и селяндурите, които се писаха в ГЕРБ, самите те пък преди бяха в НДСВ. Цирк е това, а не държава.”

  http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=882386#comments

  Дано не се окаже прав! 🙂

 5. Не избивайте вратите, затворете им вратичките – (на законите им в република България) ако Вие Генерал Борисов искате сериозно да се справите с недосегаемата организирана престъпност и корупция на олигархията в република България.Иво,благодаря ВИ че намерихте ключът за Българската врата на Справедливостта в България-ЕС.

 6. предствяш ли си бойко да каже на путин не сега и по късно или никога няма да строим белене или южен извор или бургас александропулис ша каже ама не му стиска или да каже на някой нещо примерно на параванов гоце не е ли по добре да си мълчиш и не се габаркай с хората и си трай до края на мандато щото секи ден пе ти вадим кирливите ризи кози подаяния дарения и разни други ше каже ама утре просто никога кво остава и той да почне да се габарка с хората народа с всички нас.имам приятели руснаци обичат хората директно да им казваш нещата как ги виждаш като за тях не значи не или да значи да като видат,че шикалкавиш те притискат с похвати на кгб и ти пращат къртиците в бг а те си знаят работата много са и голяма час от тоз българси народ им сваля капа.и бойко ко вади бум тряс врата или доказан престъпник и то без съд,единия скапан матрял в борба с другия скапан матрял за нас остава тъпия избор кое скапано да изберем.лошото е че нямаме избор щото по тез земи живеят само великани и само тяхната истина е меродавна,сигурно е друго,че май сами си отрязаха клона,но то и в повечето случай с великаните така става.

 7. Имам чувството че умишлено се правят такъв вид “грешки” при арестите за да им дадат възможност да се измъкнат.Колко удобно извинение:ние ги хващаме а те ги пускат.Цялата работа е съшита с бели конци.

 8. Във днешния брой на „Ириш таймс„ има публикувана кореспонденция от Букурещ. Преразказвам накратко материала.
  „В навечерито на поредния изобличаващ доклад на ЕС за несправяне с корупцията към България и Румъния, тези две страни бързо предприеха някой действия. За първи път румънския парламент удобри задържането на сенатор за подкуп от 250 хил. евро. В България пък бяха произнесени присъди на 6 човека за пране и кражба на 7,5млн. евро предоставени от ЕС и беше задържан бившия министър на отбраната заподозрян в злоупотреби със служебно положени, за предлагане на подкуп и за кражба на над 6,5млн. евро„
  Никъде не се споменава за бруталност или посегателство върху правата на задържаните.
  Да, наистина има такава вероятност, че тази демонстративна агресия може да има обратен ефект в крайния резултат, но защо толкова много хора фокусират вниманието върху този аспект, а не върху самия факт че това е ПРЕЦЕДЕНТ в новата българска история-арестуването на бивш министър. Не се обсъжда евентуалното престъпление и корупционна история на въпросното лице и лица , а начина им на задържане. Пак май слагаме каруцата пред коня, а и как ще сe задържат заподозрените това си е работа на Бг. полиция. Веднага всички се загрижиха за здравето им, за имиджа им, за това че правителството си прави кофти анти PR и т.н.
  Според мен това трябваше да се покаже. Да, веднъж е достатъчно, българина иска възмездие и го видя в действие,от тук насетне вече могат да ни показват само как културно изкарват масларки, гуцанковци,овчаровци и догановци, закопчани с белезници от офисите и къщите им. Културно и с уважение.
  И нещо друго което е радостна с тези арести. Най-после, за първи път се наруши статуквото да не се пипат високопоставени партийни фигури от бивши правителства. Това най малкото ще създаде условие за реваншизъм в рамките на закона разбира се при следваща смяна на управление на държавата. А реваншинзъма може и да не е изгоден за постояно сменящите се управляващи, но е в полза на обикновенните хора, защото по този начин политиците от различни партии взаимно ще си търсят кражбите , лъжите, корупцията, злоупотребите и т.н. и да се надяваме че повечко ще внимават какви ги вършат докато са на власт, защото мандата изтича и после идва друг..

 9. Абсолютно точно! Като се присъединявам към всяка дума на автора и на цитирания правозащитник (впрочем един от най- опитните в материята на конвенцията за правата на човека и практиката на прилагащия я съд по правата на човека)добавям само още един акцент. Спазването на правата е важно не само защото нарушаването им би довело до санкции спрямо участниците и спрямо България, но и защото това е принцип на правовата държава, за каквато мечтаем и се борим години наред и защото нарушаването на чуждите права пряко нарушава нашите собствени – които утре могат да бъдат погазени без особени трудности, ако посоченият манталитет бъде възприет и насърчен. А пък правенето на филмов екшън от ситуацията и непрекъснатото й излъчване, е проява на най- лош политически (или полицейски, но не чух министърът да укори изпълнителите на акцията)вкус…

 10. Г-н Инджев, каква е причината напоследък коментарите ми да не бъдат побликувани,а тези,които вече са побликувани да не се показват всичките?

 11. Добре де, не им ли е ясно на полицаите и Роман Василев, че правят спираща дъха грешка. Нали са учили какво трябва и какво не трябва да правят по време на задържане. Имат указания, задължителен инструктаж преди конкретната акция, не са от вчера в занаята… Човек ще си помисли, че го правят нарочно, за да може онези да се изплъзнат с насрещни дела.
  ———————————
  Аз май вече така си мисля даже.

 12. По принцип сте прав, г-н Инджев, както бяхте прав и в предишния си материал. Истината обаче е, че навсякъде – от Иран до САЩ – законите невинаги се спазват стриктно. Звучите малко утопично, да не кажа наивно с призивите си за действия в рамките на закона. Пресен пример – вчера четох, че работниците в някаква френска фабрика, която била обявена в несъстоятелност, се барикадирали в двора и заплашили, че ще взривят огромна цистерна, пълна с газ, ако не се лъжа. Няма какво да се лъжем – цивилизацията изобщо не е проникнала толкова дълбоко в манталитета на човешките същества, колкото на някои хора им се иска. Първичната сила и законът на джунглата си остават основни регулационни фактори в живота на човечеството.
  Плюс това, вярвам, че преживяното “унижение” няма да послужи като облекчаващо вината обстоятелство за крадливия червен капиталист и той ще си излежи всичките годинки, които си е заслужил. Пък ние ще “почерпим” десетина хиляди евро, които ще му присъдят “цивилизованите” съдии в Страсбург. Халал да са му, както би казал главният лаборант на републиката.

 13. Това,което коментирате за кой ли път показва,а и в някаква степен доказва,че гледаме един пошъл спектакъл. Да се крещи с все сила, ето, прави се нещо и то какво! Сигнал към първосигналност. Както многократно чужди изследователи са отбелязвали през минали векове за нашите ширини:”…Там почитат този,който крещи по-високо или плаща по-вече.” Тези, които днес го правят знаят, многократно е доказано, че у нас се почита видимото, лесно доловимото, то и дава бърз и сигурен резултат. Е, като е така, правят го. Двадесет години вече. Въпросът е, колко още ще го правят? Отговор ще даде елитът на нацията, както през ХIXв. в Русия са го дали Пестел и съратниците му, т.н. декабристи. Само, че де го този елит! Процесът е на късане на опашката и то само на част от нея, само върхът й. Предварително всички знаем, че осъдени няма да има или ще са само единици и то задължително-маргинали.

 14. Г-н Инджов, Май и вие нещо сте се поуплашили от демонстрираната милиционерщина в сил БГ-1944.Не съм адвокат на двамата арестувани. Не зная дали са виновни или не.Но категорично възразявав срещу това комонуидо-фашистко поведение на малоумни ….. Между другото да им напомня за поговорката “който нож вади от ……”, останалото както казва омбудсмана си го знаете.

 15. Едно малко сравнение (не знам дали има смисъл от това, но все пак). В САЩ и повечето от западните страни също има такива специални части. И те са подразделения към полицията. В САЩ например се наричат S.W.A.T. (Special Weapons And Tactics). Но се използват само когато щатската полиция не може да се справи с тежко въоръжени престъпници при освобождаване на заложници, при контратероризъм и бунтове. Създадени са за първи път през 1968 г. за действия срещу Черните пантери. Разбира се и те са били обект на остри критики в медиите. През 2006 година при опита за арест на заподозрян в спортен хазарт, човекът внезапно умира (вероятно от инфаркт). Наказанието за суатаджиите било – един месец без заплата. Ще ми се и още нещо да кажа по повод думите на прокурора. Навсякъде по света при арест най-напред се прочитат правата на арестувания (“Имате право да мълчите и т.н.”) щом като отряда се води от прокурор. Това SWAT не го правят, защото преди това срещу полицията се е стреляло. И това не са филми, а е ежедневие по новините тук.

 16. Г-н Инджев, за сега всичко в хармония: при президент с нищожно духовно и нравствено равнище, при крайно нецивилизовани междуличностни взаимоотношения като тези които следим всекиидневно както в Биг Брадърс така и в собственото ни всекидневние, поведението на полицаите не може да бъде друго освен това, което я видяхме…Живеем страна, в която елитът, който трябва да създава модела на на обществено съществувание е толкова минимален, че не може да има каквато и да е друга роля, освен да охка и да простенва “олеле”. И никой да не го чува!Следя вашата трудна участ, обезкуражен от това, че никоя медия не желае да ползува вашата съвест и трябва още един път да прибавя: това също означава, че в този изостанал от горе до долу български свят всичко е наред и дисхармония не може да бъде допускана.

 17. …Следва и заповед на прокурор Роман Василев: “Г-н Цонев, ще бъдете обвинен, имате… престъпление корупционно. Тъй като сте си абсолютен престъпник,…като всеки един престъпник, долу на земята!”.
  ( Взето от: http://mediapool.bg/show/?storyid=163750&srcpos=1 )

  Ами, какво да каже един ПРОКУРОР?!? Може би трябваше трябваше да заяви, че неговия клиент е невинен.

 18. Уважаемите съфорумци в блога на Иво Инджев,би трябвало да са доволни,както водещия,и дори самия президент,който е съумял да се “снижи”,както казваше Тато и “приземи” за Форума в Прага с участието на 11 държавни глави и премиери от Централна Европа…а ако продължи!!! това поведение, чуждо на жалки неудачи около Давос,Пловдив и Охрид,също ще спечели и диалога му с премиера около Лозенец,ще бъде по-полезен за евразийската политика на България и нейния просперитет….

 19. Интересно,никой не обърна внимание на това,че за разлика от грубостите и доста неслужебната,да кажа,намеса на прокурора при ареста на Цонев,съдията,който е истинската гнида в този конкретен сценарий,защото посредничи и дава съвети как да се смачка делото,беше арестуван учтиво и джентълменски.Какво е обяснението на този дввоен аршин?Дали жест на прокурорите към “колегата” или андрешковска предпазливост на милиционерите:абе,я по-кротко с тоя,че ако го пуснат после?

 20. МЕТЕОР: “Не се обсъжда евентуалното престъпление и корупционна история на въпросното лице и лица , а начина им на задържане. Пак май слагаме каруцата пред коня, а и как ще се задържат заподозрените това си е работа на Бг. полиция. Веднага всички се загрижиха за здравето им, за имиджа им, за това че правителството си прави кофти анти ПР и т.н.”

  опит за обобщение:

  има голямо значение КАК се процедира, не е достатъчно само да защитаваш правата кауза. А защо…
  1. защото ножът може да се обърне и срещу невинни. В края на крайщата, демокрацията е технология, процедура с определен смисъл.
  2. ДА се оставят вратички на арестуваните да обжалват закоността на ареста, е особено осъдително, защото ОБЕЗСМИСЛЯТ каузата на справедливия арест.
  3. След като имат основание да задържат Гуцанов, да го направят цивилизовано, а не да се опияняват от дадената им влас “ей вижте сега как ще ми пляскат щото съм бял рицар…” Това е точно манталитет на злоупотребяващ с власт и правомощия.
  4. Да не говорим, че е недопустимо деца да са на мушката на автомати. Все пак не сме говеда, затова и към престъпниците се държим на ниво, не като говеда, все едно какво са направили другите. А децата в случая е трябвало да бъдат изведени.
  5. жалко, че се повдигат въпроси, които омаловажават основни категории като контрол над държавните органи, имащи права да упражняват насилие – полиция, армия, прокуратура; да се подхожда към даден въпрос само “по същество”, без да се държи сметка за начина, отваря ПОРТИ на злото и безконтролността.

 21. И на децата е ясно че всичко е скалъпено! Как комунисти ще арестуват комунисти? Но както винаги на запад няма да разберат “балканския” номер… и след известно време другарите ще продължат старата песен на нов глас!

 22. Към niki Явно не разабирате същността на нещата. Никой не е престъпник, до влизането в сила на присъда.Само заподозрян е.А Роман Василев е истински профан. Гледах го как преливаше от възбуда..”днес е хубав ден..ще разпънем още трима..” това е толкова явно, че просто нямам думи. Духовна нищета и елементарни нагони.

 23. Поздравявам ви г-н Инджев! Няма причина да допуснем първосигнални индивиди,облечени във власт, да съдават обществените нагласи в обществото. Нито полицията, нито прокуратурата са над гражданите. А да се използват низките инстинкти за да се трупа политически актив е толкова омерзително, че лично мен ме възмущава много. Нека сложим спирачка пред подобно поведение, граничеюо с произвол

 24. Тъй като на моя компютър виждам, че коментарът ми чака да бъде одобрен и може да не стигне до вас, позволявам си пак да ви помоля – не вярвайте на колективната мъдрост на невежи! Никъде по света корупцията не е преборена от изпълнителската власт, никъде! Още по-малко пък от невежи ченгета. Нямаме нужда от ченгеджийница, а от правова държава! Иначе си отиваме!!!

 25. Да, дисхармония не може да бъде допускана. Какво ще стане ако полицаите, както и началниците им, се научат какво значи арест и каква е разликата между арест и наказание! Слава богу, такъв драстичен хаос в установения порядък скоро не можем да очакваме…че как, когато министър-председателят ни е охранявал лично Най-главния, а Най-главния с благоговение споделя как Хрушчов два пъти го драл…Не се гаси туй, що не гасне! Сега ние всички ще платим много повече, когато тези, които не са свикнали да ги “дерат” осъдят българската държава в Страсбург, отколкото “недрания” е отмъкнал. Това е финансовата равносметка. Нейсе. А моралната?

 26. по същество сте прав, но си мисля, че акцентът тук е не върху правата и здравето на задържаните, макар, че никой не оспорва, че те също имат правa, които трябва много грижливо да се спазват, защотото, нарушаването на техните права, опорочава обвинението по същество. Вие много точно сте го формулирали, че вместо да се обсъжда корупционната история, се говори за начина на задържане, и ако съм разбрала правилно, тезата на Иво Инджев е, че това килимче трябва да им се издърпа изпод краката, за да не се е отклонява насоката на главния удар. Не знам за вас как е, но аз тия искам да ги видя осъдени и вкарани в затвора за по 150 години, без право на замяна, а не проснати на земята и освободени от ареста след 6 часа, като съдът се е произнесъл, че няма данни за извършено престъпление. С други думи, издава им се индулгенция за невинност. Понякога си мисля, че точно това е целта на занятието – да се оневинят другарите. От една страна народът квичи от радост, как са ги проснали на земята, което си е кеф да ги видиш недосегаемите унизени, но само толкова. А след това, България осъдена в Страсбург и народът плаща компенсации за некомпетентната работа на полицаи и прокурори. И този прокурор, дето крещи: “Ти си престъпник” трябва незабавно да бъде уволнен. На прокурорите работата им е да докажат обвинението в съда, а не да се изявяват като холивудски звезди в показни акции. Не съм превърженик на конспиративните теории, но напоследък все по-често си мисля, че като толкова натрапчиво ни показват разбиване на врати, всъщност се опиват да скрият, как им се “отварят вратичките”. Съдебната система и хората поставени там са не да въздатат справедливост, а да осигурят безнаказаност за тези, които превърнаха България в Хаити на Балканите. За сега няма доказателства, че полицията не е част от схемата. Напротив, всеки ден се увеличават доказателствата за обратното. Защото на практика това е резултата: показни задържания, а дори оповдигнати обвинения НЯМА. И накрая май всички ние ще сме изиграни, и ще се чудим ама как така стана, че пак ни излъгаха. Ами те точно това правят в момента, лъжат и ни хвърлят прах в очите, и то не без активната помощ на тези, които наистина жадуват за справедливост.

 27. Коментарът ми по-горе е към “Метеор”
  Всички бъдете здрави.
  Христос Воскресе!

 28. ICO!!!! а ако им беше наредено да почукат ама много вежливо на вратата (къде ли е тази врата – в Бояна,Драгалевци,Симеоново?)да се извинят за безпокойствието ,че трябва да го арестуват за подкупи,разхищение на пари и какво ли не,по-нормално ли ли ще да изглежда?

 29. Напълно сте прав, мисля, че МВР ще си вземат поука. Засега се дуят, но: по инерция.

 30. Принципно подкрепям позицията на г-н Инджев. Но си мисля, че това правителство действа доста първично, мога да го квалифицирам като “силово”, дори един интелигентен човек бе казал, че прерогатива на днешното правителство е опростачването.Та как искаме да действат? От друга страна си задавам въпроса: доколко е адекватно да се играе с честни правила срещу нечестни?

 31. Това беше селски цирк който ще струва скъпо на данъкоплатеца след като ни осъдят в Страсбург.

  Да му се невидяло. Аз дето нямям нищо общо с полиция, знам от филмите, че единственото което полицаите могат легитимно да кажат е конкретна причина за ареста и да прочетат правата.

 32. До Дончо Аврамов относно “Следя вашата трудна участ, обезкуражен от това, че никоя медия не желае да ползува вашата съвест”.

  Това е един от най-точните изкази за състоянието на медийте в Бг-то. И аз съм обезкуражен или по-скоро отчаян.

 33. Г-н Инджев – честитя Ви от сърце скъсването на Украйна с НАТО и ви поднасям следната информация, ако сте я пропуснал! Президентът на Украйна Виктор Янукович закри комисията за подготовката на Украйна за членство в НАТО, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки президентски указ от 2 април.

  С друг указ се закрива Националният център по въпросите на евроатлантическата интеграция, който бе създаден от предишния президент Виктор Юшченко.

  Новото ръководство на Украйна неведнъж е заявявало, че въпросът за влизането на страната в НАТО не стои на дневен ред.

 34. Честит Великден на Вас и семейството Ви! Пожелавам си да мога скоро да Ви поздравя и със същата новина от Грузия!

 35. Не може да ти се отрече – майстор си на казионното говорене.

 36. Христос Возкресе!
  Г-н Инджев,бих искал да Ви пожелая-
  много здраве-на Вас и Вашето семейство…
  по случай този светъл празник-
  Възкресението Христово.
  Купих Вашата книга от книжарници Хеликон,и съм доволен-чета я в момента.
  аз следя и блога Ви;
  с риск да бъда груб-
  моля оправете линковете,които са в
  блога Ви-
  от това само ще спечелите и ще ви
  четат повече хора.
  и ,тъй като това мое мнение не е по темата-то си е спам-
  няма да се разсърдя,ако не бъде
  публикувано,така че,моля изтрийте го,но вземете под внимание забележките в моя постинг.
  един много весел и слънчев Великден
  Ви желая.
  Христос Возкресе-отново и отново…
  а,ние възкръснахме ли с някакви надежди:за по-добър живот???или всичко остава както в риалити шоу-
  шамари,сълзи,сополи.
  но,когато се изключи телевизора-шоуто свършва(всъщност);
  проблема е,че няма как да изключим
  живота си (само с едно бутонче на дистанционното).
  много Ви четат,извън България предимно(това са моите впечатления).
  Продължавайте да ни радвате с остротата на Вашето перо(бе,къде ги точите тия пера????майтап де…)

  искрено Ваш
  По-Читател

 37. Христос воскресе г-н Инджев и на всички посетители на този хубав сайт.
  Само искам да дам един два примера за полицейщина:
  1. на излизане от Билбао преди 4-5 години стояха едни момчета с червени шапки и някакви национални насоии и странни номера на служебните коли обаче с едни черни автомати в ръце. Оказаха се не Гуардиа сивил на Испания, а местните служби за сигурност на Паис баско, които спираха всяка кола която им хареса на излизане от тол пункта на магистралата за Барселона и я изтърбушваха заедно с холандците или англичаните или испанците с ръце върху капака на колата и.. ни гък. Проверка и толкоз
  2. Лондон, след моста Уоксхол, малко след централата на МИ не знам си колко и Джеймс Бонд, посока стейшън Виктория, проверка на всички коли. Акция на полицията.Ръцете на какапака господа и изтърбушване на колата.
  На всички коли които им харесат.
  И никой не мрънка.
  Хайде да не се оплакваме толкоз, а!

 38. А това с отрязаната глава която даваш като пример, също го излъчи ваша колежка. Новинарка и то…новинар.
  Бате Климент, онзи с рисуването по стъкло за лека нощ деца, казва в едно интервю преди да умре от канада.„ -ги Неудобно да се съгласиш, че има наследственост. А то? Имало! Има и ще има! Ще има новинари – вместо журналисти.
  Като журналистически потомък искам да призная: В нашата къща никога не влезе вестник. От 9 септември до преди шестнайсетина години.
  ……..

 39. От управници силоваци какво друго може да очакваме, притискат и унищожават едвам кретащия частен бизнес, филмират и пускат като реклама по ТВ програмите безумните показни силови арести на служителите от МВР и прокуратурата, за да ги видят че вършат нещо, целият този цирк е с цел да отклони вниманието ни от истинските проблеми на деня. Интересно е, докога ли ще продължава, и колко тэрпеливи може да бъдем.

 40. Г-н Инжев,за първи път не съм съгласна с Вас!Защо? Хайде да ми кажете /Вие сте с 10 г по млад от мен/ за толкова години кой,кога,къде му е търсена сметка за безобразията му????КАЖЕТЕ!!! Защо ли само 10-20% живеят като бели хора ,а другите като животни? Аз съм с висше и съм работила 33г, сега с пенсия 148 лв! Никога не съм имала желание за измама,а съм имала възможност!Всички се юрнаха през просото,няма правила,няма закони,няма правосъдие! Нима не ми се иска така всички да казват,абе защо така се отнасяте с пенсионерите,с увредените деца-МОГИЛИНО,с невинните загинали по пътищата и т.н…Когато дойде възмездието всички ревнахте ,ама правата им!ТАКА ЛИ? А НАШИТЕ??????-

 41. Учудвам се,че голяма част от пишещите акцентират на декора ,а не на факта-арестуван престъпник с бяла якичка.Ако се коментираше ареста на Куйович,Муйович или Буйович-нямаше така повърхностно да се коментира.А всъщност,ареста на високо овластен престъпник е много по-значимо за всяко общество,от който и да е друг контрабандист или нарко трафикант.Даже към ареста на подобни,обществото трябва да бъде много по-мнително и взискателно,защото в повечето случеи главния бос е точно високопоставена бяла якичка,а този може би го гърмят за бушон.Жалко,че този мръсник-съдията Сантилов,не беше арестуван така-не страда ли цялото общество от такива престъпници с несменяеми тоги??Тази Косьова мафия,защитила се с псевдозаконов щит е генезиса на беззаконието у нас.Виждаме сега как братята му по оръжие масово си правят отвод и не искат да гледат делото срещу него.Наглата им обвързаност е безгранична.Както при война е разрешено да се убива,така и в БГ войната срещу престъпниците с бели якички не трябва водещо да е т.н.цивилизовано отношение.Точно обратното-като на война-без никакви сантименти.

 42. Към Хохенцолерн:
  Г-не, давате пример за една от най-големите слабости на демокрацията – възможността недемократи да дойдат на власт с нейна помощ. Хората избрали Янукович са поддръжници на Русия олицетворяваща наследството на някогашната тоталитарна империя. Идейни привърженици на редът и дисциплината разбирани по комунистически, те са отишли „под строй” продиктуван им от съзнанието да гласуват. И макар мнозинство единствено в броя на избирателите, те сега налагат на преобладаващата част от съгражданите си, волята си за спиране на демократичните промени в Украйна. Примерът ви наистина е поучителен и се надявам повече българи да си го припомнят на следващите избори.

  По темата:
  В една правова държава не може прокурорът, макар и обвинител, да пренебрегва презумпцията за невинност – съдът е този, който единствен трябва да се произнесе по виновността. Но не може да има и двойна мярка за отношение към предполагаемите престъпници. Възмущението от силовите методи на полицията, които съвсем не са от вчера, гражданското ни съзнание трябваше да прояви още при първите репортажи от задържането на „доказани” в публичното пространство престъпници – и тогава ставаше въпрос за показни акции с пропаганден ефект.

  За празника:
  Смъртта на човешкото в Божия син е смъртта на греховното в хората. Човешкото възкръсва отново в първоначалната си чиста природа излъчена от Божественото естество. Когато си честитим този празник, ние си пожелаваме да се преродим в безгреховната си същност. А такъв шанс, освен религията в личен план, ни дава и демокрацията в обществен при всеки следващ избор за народни представители.

  Прочее, Христос воскресе!

 43. към Георги:

  Да търсиш и да четеш “казионни” текстове, само , за да си признаеш след това тази глупост ( ако не е по задължение), е нещо, което дори не се нуждае от такава “тънка” ирония, която се опитваш да прокараш. Това говори за пълна липса на логика. Или може би е някаква форма на мазохизъм ?
  Нормалният човек не рови в кофите за боклук, нали. Изводите си ги направил сам, като се демонстрираш по този начин.

 44. Аз съм с висше и съм работила 33 г, сега с пенсия 148 лв!

  И аз имам више, ама те всички вече имат. Кой не е искАл – той не е земАл. Некои имат по две до три и четири. Други са полковник доктор професор Еди кой си и масон при това.
  И какво? На една пенсия ще остане накрая… 148 лева зима парното и без да го ползваш, после минават лешоядите от електрото и като (ако) платиш некои данъци и такси – пей сърце!

  Ама по-важно е да се държат добре с арестуваните, защото те не са все още престъпници, а и никога няма да бъдат!

 45. За Цонев съм съгласна, че попрекалиха. Но за Гуцанов – не. Ако го чакат културно да излезе от вкъщи – за тези 2-3 минути той може да унищожи много важни документи, дори и пари /да ги запали примерно/. Като тегли една клечка на 100 бона /е че ще и поплаче за тях сигурно/ – върви доказвай, че ги е имало.

 46. Към П.Джамбазова. Ще се опитам да помогна и да отговоря вместо г-на Инджева, както и относно моя коментар по-горе.

  Значи не мисля, че г-н Инджев защитава правата на престъпниците в тази статия, както и аз в моя коментар. Но реалноста е такава, че при съществуващото ниво на “демокрация” у нас, начина по който беше проведен този арест избушва врати от които съвсем малко по-късно престъпниците ще излязат. Че и възмездие ще търсят в Страсбург. Всъщност те ще си излязат така и така, но тук директно им се подарява причина.

  Сега, защо нивото на “демокация” у нас е такова каквото е, е друга тема. По нея горепосоченият господин основно се изказва от години.

 47. Тук нещата са доста прости.За тайното учредяване на партия,която е пряка заплаха за етническият мир и за националният ни суверенитет,
  г-н премиерът изисква от медиите просто да си траят?
  Но за обикновен арест,застрашаващ
  положението на отделен човек,
  премиерът се бие в гърдите и ни залива с изненадващ полицейски героизъм-всички срещу един!Харесва героизма си още от прекрасните детски години,когато е побеждавал всички лоши в играта на стражари и апаши.За разлика от сега.

 48. Помните ли как арестуваха Бърнард Мадоф? Почти година го разследваха, а в това време медиите коментираха всичко, каквото успеят да докопат. След това го арестуваха. Кадрите показаха няколко полицаи, водещи арестувания. Нямаше извити зад гърба ръце, ревове, викове, пистолети, маски, истерия. Човекът си е интелигентен, излъгал, направил далавери – съответно го прибраха спокойно. Какво е направил бившият министър на отбраната? Да не е набил някого пред дискотеката, да е продавал дрога, да е посредничил на проститутки, да не е продавал оръжие в крайните квартали???? Човекът щеше да умре пред мутрите на ченгетата! Тези другари са луди! Вживяват се, защото сигурно така ще заемат подобаващо място в йерархията след пенсиониране. Че вижте ги само – всички главни герои на новините са членове на партията и нейните производни или на ДС и нейните производни.
  Мисля, че всичко е клоунада!
  И явно повечето от участниците в коментарите оценяват ситуацията така.
  Жалка картинка!

  Хубави празници!

 49. Присъединявам се към твърдението на Велизар “И този прокурор, дето крещи: „Ти си престъпник“ трябва незабавно да бъде уволнен. На прокурорите работата им е да докажат обвинението в съда, а не да се изявяват като холивудски звезди в показни акции.” Големият ни проблем е кадровата политика във всички области!

 50. Почти съм сигурен, че след съда от всяка една от тези шумни акции с филмови имена ще излязат едни невинни хора, които след това ще осъдят държавата за доста пари, които ще платим всички ние. Така че изобщо не е ясно дали те на участват доброволно в една постановка, скрита зад маската на решителна борба с престъпността, хонорарът за участието в която ще им бъде платен с помощта на международния съд.

 51. А помните ли, как министъра на спорта Бернар Тапи го изкараха по пижама с белезници на ръцете. Имаше го на първа страница на всички френски вестници, сигурно са го дали и по телевизията.Стига инфантилни писъци за “правата” на изродите съсипали държавата!!!

 52. Г-н Инджев. Искам да напомня две неща: първо – за да бъде отнесен един въпрос към съда в Страсбург трябва да е минал през всички поредни съдебни инстанции у нас; второ – става дума за задържането на мошеници. А мисля, че “шумни акции” имат известен превантивен ефект върху свободните престъпници. ПО-ВАЖЕН Е ВЪПРОСЪТ ДАЛИ СЪДЪТ ЩЕ ГИ ОСЪДИ (КОЕТО НЕ ЗНАЧИ, ЧЕ НЕ СА ВИНОВНИ!!!)ПРИ КОРУМПИРАНАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА У НАС.

 53. Начинът, по който хора с недоказано обвинение се задържат – поне 4 – 5 яки и мотивирани момчета, единият от които е насочил пистолет към несъпротивляващата се жертва, а друг и прилага болезнени хватки на ръцете и я поваля на пода, спонтанно напомня онази дива история, в която полицаите бяха обвинени в убийство при арестуване. Нормалният човек, без никакви опасни подбуди, би се противопоставил напълно инстинктивно на опита да му счупят ръката или да ми смачкат физиономията. И когато мръдне неконтролируемо, онзи с пистолета може да реши да стреля или не, никой не може да го обвини в нищо. Не намирате ли, че този начин на арестуване е твърде удобен за елиминиране на неудобни задържани? Тук някой преди говореше за немотивирани полицаи. ясно личи, че бяха доста “мотивирани”.
  Специално за Николай Цонев, на следващия ден след “аеробиката”. се чу. че ВЕЧЕ му е представено обвинение.
  Светът се уморява от техниката и търси начин да се върне към природата, у нас селото удавя градовете. Дано има пресечна точка на двете тенденции…

 54. Георгиев,явно ти тъгуваш за Петково-Сертовската традиция бандюгите да се канят на кафе.И дали ще е Барона,Главния, Самоковеца или Митьо Очите,трябва да се помолват сами да си сложат белезниците.Ако ли пък случайно ги закопчеят,съдът бързо да ги обгрижи за тяхното силно разклатено здраве.Щом ти харесва това което е било,дали нямаш някакви допирни точки,А ??Или просто си мазохист-ретрокомунист??Ако си пък такъв,защо ги жалиш тези юнаци,откраднали парите за десетки хиляди болни деца??

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.