Чавес по стъпките на България

Старата съветска мечта да натрива носа на американците чрез индианците е на път да се материализира. СССР успя с Куба. Тя и до днес е червена, но етнически е по-скоро черна. Докато Венецуела е напълно представителна в това отношение. Там на власт са индианците.

Венецуела не е Куба. Тя има огромни огромни петролни залежи. Венецуела може да си купи всичко и не срещу захарна тръстика, а с американски долари. Като всеки богат купувач може да си позволи всякаква екзотика като си избере от световния супермаркет най-доброто по собствен вкус.

И ето, че президентът Уго Чавес „тръгна на пазар”. Подписа за тази цел в Каракс с руския премиер Владир Путин договорености в оръжейната, енергийната, нефтената и автомобилната сфери.

Русия ще снабди Венецуела с оръжие на стойност 2,2 млрд. долара. Ето нещо, което напомня на истроията с Куба, но да се надяваме да не доведе до криза от рода на „карибската”, която изправи през 1962 г. света на ръба на ядрената война.

Освен това Русия ще изгради първата във Венецуела АЕЦ. Това пък носталгично се връзва с „първата на Балканите”, част от която спешно трябваше да бъде закривана по технически причини, за да позволят на България да си изуе валенките, с които не пускат в общия европейски дом.

Атомната електроцентрала ще бъде проектирана, построена и въведена в експлоатация изцяло от руски специалисти. Не е ясно само колко хиляди кадри ще потекат в двете посоки през Атлантика – евтино, удобно и логично. Иначе е ясно – виж къде пробива руската ядрена енергетика и не питай що за държави са това. По този показател сме в един отбор с Китай, Иран и Венецуала, но не и с която и да било западна държава.

Но от гледна точка на символиката черешката върху тази руска салата е споразумението за доставката на 2250 автомобили “Лада”, създаването на организация за обслужването им, а на по-късен етап и създаването на аватомобилен завод във Венецуела, където ладите ще бъдат сглобявани.

Колко ли трябва да мразиш американците, японците и европейците, за да накажеш нрода си по този начин тъкмо с руски возила. Да караш „Лада” напук на империализма си е вече „statement” ( в свободен превод – демонстрация). Но да си построиш през 21 век цял завод за автомобили, емблематични за съветската технологична изостаналост от края на 20 век, това вече е друг вид декларация: самопризнание за откровена идеологичекса неадекватност. При това го правиш не от бедност ( което щеше да е разбираемо), а на инат.

Има обаче и една специална новина, която подсказва въможен изход от така създалата се обстановка на извънредна венецуелско-руска дружба. Подписан бе и меморандум, третиращ установяването на по-близки отношения и сътрудничество между руската компания “Аерофлот” и Венецуелския консорциум по авиационна промишленост.

За всичко са помислили другарите : когато настъпи моментът индианците да се възползват от възможностите да поискат политическо убежище в своята червена прародина, ще могат да го направят утно на крилата на собствените си държавни самолетни компании, вместо да пълнят алчните империалистиески гуши. А такъв момент, след като те качат насила на „Лада”, винаги идва. Доказано е. Човек не индианец – дори българин да е, пак се стреми към най-добото.

Ех, къде е Брежнев да се порадва на Путин, който превърна съветските пропагандни клишета за съчувствието към индианците като жертва на Чичо Сам в прагматично действие, с което иска да ну накриви цилиндъра.

Не знам за мечтите, но Путин сбъдва вицовете. Това трябва да му се признае.

Впрочем, понеже в тази история ( и в историята изобщо) , има място за поука, ето каква е тя за нас: Венецуела, при цялата шантавост на подхода си да бъде „анти” на всичко американско в момента, поне е искрена. Докато нашите управляващи се правят на „американци”, но заговорничат в полза на „вечната дружба” със същия този Путин.

И да ви призная, като се извинявам за не много патриотичното на пръв поглед изявление, но Уго Чавес ми е по-симпатичен – казва си каквото мисли и е последователен. А искреността е винаги за предпочитане пред лицемерието.

39 мнения за “Чавес по стъпките на България”

 1. за ядрена руска енергетика и в китай не искат и да чуват развалиха готов договор и върнаха обурудването.подозирам,че е преназначено за нас и за всеки случай ако нещо се дръпнем на индианците.поне идиота чавес найстина заслужава адмирации казва всичко кот си мисли,а не като наште византи се увъртат сучат и чакат келепира.

 2. Христос воскресе !
  С пожелание за здраве и успех във всички начинания.

 3. Вероятно имаш предвид Боливия? Там наистина са на власт индианците. Чавес е мешавица с твърде малко индианска кръв, ако изобщо има такава. Той е мулат. Що се отнася до оръжията, там нещата са по-сложни, защото САЩ отказаха на няколко пъти да снабдят армията и ВВС с резервни части за самолети, танкове, артилерия и с нови автомати. Не случайно Путин каза, че се надява и в бъдеще САЩ да отказват по същия начин. Чавес е по-скоро националист, а не социалист. Това обаче няма никакво значение, защото в крайна сметка са важни резултатите, а те са обвързване с една изостанала феодална система. Интересно, откъде ще купуват компютрите си в бъдеще? От Русия или от Китай? Едва ли…

 4. “Човек не индианец – дори българин да е, пак се стреми към най-добото.”
  ГОРЧИВА ДЕСЕТКА !

 5. Вие сте напълно прав г-н Инджев,
  за военните,религията и за процесите в Латинска Америка съм публикувал още през 70 те години на м.в.,което мина по чудо и през издателствата на БКП,но много пъти лично и косвено съм следял процесите и има разлика между тези от 11 септември 1973 г. в Сантяго де Чили и на 12 април 2002 г. Каракас,когато дъщеря му Габрила Мария звъни на Фидел в 22:02 и съобщава че баща й е отвлечен…По-нататък с готов самолет в Хавана да прибере
  президента на Венецуела и предотврати най-лошото….нещата се поемат от CNN….но не са като тези през 1959 г. когато дори Кенеди “изпуска” готвения пряк диалог с Фидел и Куба…
  И така чак до Брак Обама,който подаде ръка на Чавес…бивш парашутист от младата генерация офицери около Блиндираната дивизия
  По причина на човешка завист и позната злоба няколко стотин страници от разговори на френски
  журналист,вече платени в превод на български,стоят и чакат,защото
  ще лъсне една,както и много други нелицеприятни истини,но това е друга тема…
  Но и за нея както и за други простотии ще дойде ред….не бързам!!!!
  С Вас не бих желал повече да споря,както по въпроса за Ф.Кастро,така и за младите военни,били и смес между метис,индианка и черен,особено тези под пагон или в расо,защото не са слепи ако изтичат повече от 300 млрд.богатства националано богатство, достатъчни за индустриализирането на една Швеция,например!
  Въпросът с подобен опит,знания и доказани възможнсти в много сфери,не е към Вас или президента,дори и въпрки заслугите му в преоткриването на Америка или Азия, на което сме царе,а към други,които засега мълчат!!!!
  От какъв зор да се излагам и да ги подсещам?

 6. Статията е много мъдра; поздравления! Харесва ми особено много заглавието: “Чавес по стъпките на България”. Но да вметна едно съображение, което ми хрумва ето сега: Чавес по скоро върви по стъпките на своя комунистически събрат Гоце, отколкото по стъпките на България; щото все пак Гоце, да се надяваме, не е България: ако доведем нещата дотам тоя мухльо да измени геостратегическата ориентация на страната ни, и то благодарение на звъна на руски рубли в неговите банкови сметки, това ще е потвърждение, че май наистина не сме народ…

 7. “нашите управляващи се правят на „американци”, но заговорничат в полза на „вечната дружба” със същия този Путин”

  А помните ли нашите едно време какви балони от простотий раздуваха по пленумите за българо-съветската индустрия. И как си купуваха “мръсните западни” Волво, БМВ, дънки, джинси, касетофони, уредби, уискита и пр. И как помежду си парадираха с това, и после на пленума … пак парадираха.

  Ех, двуличие, ех срам, ако вървяхе ръка за ръка, някои хора трябваше да носят портативни охладителни уреди за уши.

  Тия с тоя Чавес просто не мога и тях да ги мисля. Нахакват се за много десетилетия или по-скоро да река поколения. Има и още един Ево Моралес, и тоя някакъв кухар.

 8. Приятелят на колхозния вожд Лукашенка, вождът и мандатоносител на червенокожите подтиснати и унижени, Чавес аленочелият е действителен феномен в съвременните крипто-комунизъм и пинко-некрофилия. Искрящ и искрен, по войнски праволинеен, той достойно представя в Латинска Америка колегите си от небитието на историческия материализъм. Не щеш ли: Боливарска Венецуелска Република ; местно часово време отместено с половин час, за да не съвпада с часовия пояс по източното крайбрежие на Щатите ; военен парад в деня на организираният от вожда неуспял държавен преврат ; хвалебствия за иранската ядрена програма ; ругатни (тиран, дявол, магаре и пияница) за американския президент ; роднини и близки на ръководни постове ; последно място поделяно с Хаити по корупция в региона ; призиви да не се пее под душа с цел икономии?! – С една дума – Интернационалът на световната марксистка мисъл събран под конкистадорския каскет на Чавес.
  И как сега да не се чувства изпълнен с творческа енергия и готовност за социалистически експерименти този обвързан единствено с движението на необвързаните титан на континенталния пролетариат. Както се е произнесъл съименникът на един друг титан за ред и социалина справедливост но вече на нашенска почва: „Свободният се бори за съвършенство” (а не за разните му там демократични шменти и капели). И тук вече съм напълно съгласен с автора на статията: „А искреността е винаги за предпочитане пред лицемерието”, бих добавил, Яне.

 9. Г-н Грънчаров,ще бъда до всеки патриот,който след поуките от воините м.в., подкрепи с труд и умения прозападната ориентация на България,но в духа на същите умения,добавям и тези на малките народи,докато има разбирателсво
  и уважение между големите и силните по пътя:еволюция и модернизация,за което дават пример Барак Обама и Медведев…
  Все пак помня сутринта когато убиха Кенеди и до какво би могло да доведе импулсивния начин на мислене ….
  България ще се запомни,не с ловни
  и тшеславни подвизи,а ако евразийската й политика уместно и навреме подпомогнат усилията на американския народ за повече сигурност на планетата!!!
  Не ми пука дали елитът ни говори на френски,а как мисли…а и вече го казах преди форума на 8 април в Прага с участието на 11 президенти и премиери!!!

 10. Христос возкресе!Нека Той пази и направлява Вас,близките Ви, а пък и нас,Вашите благодарни (по)читатели.Поздрави от сърце.

 11. Да вметна нещо дребно.
  “…доведе до криза от рода на „карибската”, която изправи през 1963 г. света на ръба на ядрената война.”
  Предполагам, че става дума за кубинската ракетна криза. Тя беше през октомври 1962, а не 1963. 1963 беше убит президентът Кенеди. Не търся заяждане, единствено точност.

 12. Преди 30 години се разтягаха разни неща за Китай,сега вече сме на ясно за какво става дума.Венецуела помага на САЩ с петрол,а не обратното.А защо има ембарго на Куба?

 13. he …stiga ste pljuli po ladite 4e stavate…karaite si ” strahotnite ” Citroeni..Rena ,Opeli

 14. Извинявайте г-н Инджев, но за Лада въобще не сте прав. Можем да спорим изключително много по темата, но накратко ще кажа, че Ладата е кола и изключително много достойнства спрямо другите коли. Да, казвам го от гледната точка на човек, който съвсем скоро си купи именно Лада. Но повярвайте ми не го казвам като онези хора, които са се прецакали и не желаят да си признаят – казвам го, защото направих покупката си изключително мотивирано.

  Май не стана “накратко”, но:

  1. Лада е изключително ремонтопригоден автомобил – мога сам да си го оправям;

  2. Лада е изключително евтин автомобил;

  3. Лада е автомобил без излишни екстри, които аз не желая да купувам;

  4. Лада не се “чупи много” – това е абсолютен мит. Чупи се точно толкова, колкото и другите коли. Само, че при другите бизнес моделът е “всичко се чупи накуп след гаранцията”, докато при Лада нещата се развалят на етапи. Това впрочем е ДОБРЕ!

  и т.н. и т.н.

  Да, не се съмнявайте, че ако аз имах финансовата възможност, то щях да карам Мерцедес. Нямаше сам да си ремонтирам колата, а щях да я водя ежемесечно на профилактика в сервиз. Има ли човек, който би се лишил от лукса на климатик, хидравлика, електрическо барче за кафе, и т.н.? Ако имах парите щях да ги притежавам.

  Е, ето ме мен – средностатистически българин (поне така си мисля) работещ в сферата на висшето образование с 400 лева нетна работна заплата. Естествено налага се да работя на две места, за да оцелявам. На мен господин Инджев парите са ми ценни – изкарвам ги с пот и труд. Нямам възможност да си позволя лукса на западните автомобили. Затова съвсем искрено ще кажа:

  – Слава Богу, че все още се произвежда и продава Лада!!!

 15. Христос възкресе! 🙂

  Г-н Инджев, все повече съм склонен да се обзалагам, че след 1-2 десетилетия ще паднат политкоректните смокинови листа и за СССР ще се говори, включително пред най-широка публка, като за временна трансформация на руския имперски модел. Приемствеността е пълна, както доказва и вашата статия тук.

  Г-н Филипов, не мога да влизам в експертен спор за качествата на “Лада”-та, само ще ви посоча вашите собствени думи: “които аз не желая да купувам”. Именно за свободата на избора става въпрос 🙂 Вие го имате, а във Венецуела, Чавес решава, че всички харесват “Лада” и толкоз.

 16. Уф, това трябва да е “г-н Петров”. Извинете.

 17. За почитателя на Ладата бих казал че за някои неща е прав.Всички сме карали съветски возила,а пък другарите навремето си купуваха мазди.Аз съм на същия икономически хал като ладажията и затова го разбирам.Аз съм карал като млад Трабант и също мога да кажа хубави неша за него.Но не съм съласен че трябва да дадеш 13 000 лв за нова Лада, при положение че за 6-7000 можеш да си вземеш Фиеста напр.на 4-5 г.Защото лично за мен лесна за ремонт кола няма, аз от коли не разбирам.

 18. Уважаеми г-н Инджев,чета поредните глупости поставящи БЪЛГАРИНА,като човек блюдолизец,независимо дали като защитник на американски или руски интереси.Крайно време е самите ние да мислим за собственните си такива независимо от политическата им украска за конкретния момент.В противен случай винаги ще си останем слуги на Изтока или пък на Запада.Просперитет се постига с прагматизъм а не с г********во.

 19. Филип Петров,откровенно малко сте за съжеление,за начина по който си самовнушавате,че най-лошата и опасна за човешкия живот кола-наречена Лада,е автомобил.Руснаците,които средностатистически са доста по-бедни от нас,отказват да стават самоубийци и не купуват лади.За това допотопните им заводи затварят.Четете руските сайтове за да видите самите руснаци как оценяват чудото Лада-което е Фиат 124,кола на …….1964год…..А като се добави водката при сглобяването-оле-мале!

 20. Путин отдавна се е захванал с прилагането на методите на Хрушчов и другите вождове на Империята на злото. Недотам умният Чавес е надеждата на Кремъл за засядане по-здраво на американския континент. Тази световна политическа експанзия на Кремъл е определено опасна за световния мир.

 21. Генчо и останалите – вие сте в дълбока рекламна заблуда. Пожелавам ви добър път и безпроблемна (адски скъпа) електроника.

 22. И още нещо конкретно за Генчо – въобще не си правете труда да сравнявате която и да е Лада с Форд Фиеста. Който и да е модел Лада е доста по-голяма кола от която и да е Фиеста.

  Хубаво е да сравняваме цените обективно. Например еквивалента на Лада Нива (на която не само аз, но и в цял свят има фенове – например има фен клубове в Англия, Канада, САЩ) е например Сузуки Витара. Ами сравнявай първоначална цена, консумативи, поддръжка, цена за ремонти… После пак говори.

 23. Извинете, стана спам, но не съм отговорил на всичко от по-горе.

  @Георги Антонов – мислите ли, че венецуелският народ е “цъфнал и вързал”? Мислите ли, че добрите американци и азиатци желаят да стимулират потреблението им като им предлагат “хубави западни” автомобили на ниски цени? Не, не, не и НЕ! Всички вие прекалявате с вашите “анти комунистически” позиции. Аз също съм лично засегнат от комунизма в България – това не значи, че ставам автоматично “кон с капаци” и “100% капиталист”. Недейте така – света не е черно бял!

 24. До г-н Филип Петров. И аз да се включа относно Ладата. Но не относно това колко е качествена, а това, че дори тя не е продукт на бившата съветска иконимика. Тя е купен от руснаците патент на Фиат от 60 те години на миналия век.

  И това е основната идея, че руският комунизъм е една инфантилна система базирана на кръв и терор. Ако не са тези фактори тя не би могла да съшествува дори и ден. Тя е неспособна да произведе нищо дори за собствените си хора та какво остава за малко износ и от там за свежа валута. Ако не е газта и диамантите и дървесината (които някой ден ще свършат) Путин щеше дрънка не с оръжия, а с ръждясали тенджери пак от горепосоченият период.

  А относно “добрите американци и азиатци желаят да стимулират потреблението”. Ами те опитват, но региона си е такъв където има много Че Гевари, Кастровци, Чавесци и Моралесци. И как да инвестираш и да вкараш индианците да работят доброволно като знаеш, че утре ще дойдат революционерите и ще почнат да описват оня ми ти утопичен свят и вдругиден ще вдигнат “народна революция” и ще национализират всичко. После индианците ще ходят с фенерчета до тоалетна както сега моралес ги съветва, или както когато Тошо продаде тока на турците и България приличаше на дискотека за пилотите на самолетите. Но ще е вече късно. Добре обработената армия и полиция вече ще пази и няма да даде на никой да гъкне. Ще е настъпил периода за плюскане на върхушката и опиняне на ушите от работническата класа, разбира се под звуците на патетични маршове и закани, че ще сразим капитализма.

 25. Филип,пожелавам ти искрено да си караш с кеф ладичката.Внимавай само при мокри пътища,завой и дупки.И никакви катастрофи,защото при ладите това често е фатално.

 26. Фирипе… get a life 🙂

  Аз си купих корейска кола за напълно човешки пари. Много ми харесва, ако не беше толкова мизерен и та теб щеше да и харесва.

 27. Точно преди Нова година 2007 г. са предадени 27 глави в т.ч. и бележки,всичко 456 стр. за смъртта на Че Гевара,Куба и Африка,миграционни,пропадането на СССР,екологическото бедствие,
  Случаят Очоа и смъртните присъди,Куба и неоглобализма,
  Джими Картър и Фидел Кастро,Торихос,незаконните отвличания,Куба и Латинска Америка,Чавес и Ево Моралас,
  Бразилия, Уругвай,Аржентина,Куба и Испания,въздушното пиратство, човешките права,анализи и оценки от срещи със световни личности и т.н. и общо от 329 до 760 стр.
  Само 14та глава или смъртта на Че Гевара ми е отнела 7-8 редакции и тя и останалите вече платени,но появили се в българския “Монд” под др. име…
  Не става въпрос за отричане на законния процес при всяко издаване,с безброй и договорно предвидени процеси на полиране,а за изискумите процедури….
  Само че и тази глава,не знам останалите, се публикува в деня на връчени хонорар и последвалото мълчание та така и до днес,ето това са част от българските простотии…
  А моето мълчание и изводите за съответните умения,да стискам зъби,би трябвало да подсказват нещо…
  България не заслужава тшеславни постоянни “титани на мисълта” във всяка област на своето развитие и еволюция…като че ли часовниците са спрели и тук ,защото в Москва вали!!!

 28. HRISTOS VASKRESE!
  SARDECHNI POJELANIA ZA DODRO ZDRAVE, SILI I SVETLINA!
  Rossitsa

 29. Вчера гледах състезанието на F1 в Малайзия ако не се лъжа и на един от болидите на RENAULT има реклама на LADA.

 30. “Например еквивалента на Лада Нива е например Сузуки Витара” Г-н Филипов, бих ви завидял на чувството за хумор за сравнението, ако не го пишехте с пълна сериозност. Но наистина е впечатляващо да се съпостяват японска и руска техника. Впрочем това последното си е съвършеният оксиморон–независимо дали става въпрос за изделия за бита, електроника, та дори и военните такива. Истината е, че руснаците опитват през цялото време / неуспешно / да произведат читави копия на западни образци. Включително и феноменалният им АК 7.62 калашников, за “изобретяването” на който не са достатъчни трофейните бройки немско оръжие, но след войната арестуват екип немски конструктори, които им модифицират собствените си изобретения, за да станат годни за нов патент.
  Колкото до сравнението: Лада — автомобили, сгрешихте, че го направихте точно с Фиеста. Конкретно примерът ми е с човек, когото искрено уважавам, най-малкото защото ми е баща. Той изглеждаше по-твърд фен на всичко руско, дори от вас, до момента когато руският му таралясник се оказа непосилен за поддръжка и ползване / нещо пак от вашите мотиви за сравнение / и си взе стара Фиеста. И това беше краят на мъките му 🙂

 31. “Недостатъчно” умният Чавес управлява Венецуела с лекота вече 11 години. При средна продължителност на президентите 2 години. Оправи публичните финанси и образованието на нацията и изгони лакомите гринговци от държавата. А връзките му с Русия ги възприемайте като “диверсификация” на енергийните партньори. Нали американоловърите много любите тая чуждица.

 32. Та не е зле и ние да последваме примера му, че сме я закъсали отвсякъде! Нищо че сме в НАТО и в ЕС

 33. До по-горните “за” и “против” Лада.
  Първо: Статията не е за Лада.
  Второ: Защо не се порадвате на действителността, че доживяхме всеки да си избере автомобил по негов вкус (пък бил той дори и Лада), ами се чепкате като в забавачката.

 34. чавес ми е толкова симпатичен, колкото и сталин. сталин беше също много откровен, нали, г-н Инджев?! та, внимавайте малко повечко със сравенията. и аз ненавиждам българските “управници”, но не предпочитам пред тях нищожество като чавес.

 35. Kардинал Ришельо, това звучи любопитно. Кажете нещо повече. Предадени 27 глави, от кого на кого?

 36. Интересна статия.Възникват въпроси.Русия след краха на СССР потъна в икономическа криза.Загуби естествените си пазари и 65 % от промишлеността си.През годините на управлението на Путин,поради благоприятната конюктура на международните пазари(цени на нефт,газ,метали,зърно) и водената от правителството им политика започнаха да се възраждат,като икономическа сила.Продават каквото им търсят-оръжие Китай,Индия,зърно на световните борси,нефт,газ…и тн.т.Не ги пускат(ограничават ) на много от пазарите,чрез формулировки познати от “студената война”Много я мразите ,Братя,тази Русия,много.Но с омраза нищо не можем да съградим.Патриотизъм “да”,но национализъм и агресивно емоционални тези няма да ни помогнат да възродим бедната си Родина!България трябва да бъде изключително внимателна в избора на своите партньори извън рамките на Евросаюза,очаква ни неясно бъдеще с огромни проблеми(екология и природни стихии,икономически катаклизми -заради “американският модел”,религиозни стълкновения и масова миграция),които трябва да решаваме хладнокръвно ,отчитайки националните си интереси.Надявам се да се спре с шизофреничните истерии в стил “90” те и да се гледа прагматично на нещата.Русия ни трябва като външнотъргоски партньор за да компенсираме естествените ограничения,които ни поставя Евросаюза…Русия ни трябва,за да можем да имаме достъп до разработки в сферата на науката,които ги няма в Европа,а САЩ на никого не ги продават.Ползвайте се от това което има останало от Българо-Руските отношения, с една балансирана ,нормална политика на държава с хилядолетна история,с перспектива за бъдещите поколения.Ние с нашите приказки няма да спрем възраждането на Русия,нито ще спрем процесите на Евроинтеграция на Руската държава.Погледнете как се развиват отношенията между Германия,Франция,Италия и Русия.Правят си бизнеса..и никакви емоции.Пожелавам на българската журналистика да избие тоталитарния си комплекс и да се опита да работи в условията на свобода….или не може.На всички сънародници здраве и мъжки сили,защото сме малко и трябва да се раждат Българчета,защото трябва да се възражда Родината…за да я има.И накрая..надявам се,че един ден няма да се срамуваме от това,което сме говорили…ако Евросаюза и Русия се окажат заедно.С голямо уважение към всички Вас и автора.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.