Война на уни(що)жение

Няма съмнение, че уж дребните подробности около нередностите при извършването и демонстрирането по телевизията на арести се оказаха доста едра тема – едра , като „дивеча”, погнат от властта напоследък в лицето на доскорошни величия от тройната коалиция. Тези „подробности” са част от разговора за спазването на законите, в името на които се извършват арестите.

Ето че и на вътрешния министър Цветанов вече му се налага да обяснява картината и звука от кадрите, разпространявани от МВР. Предсказуемо, той направи възможното да се защити, признавайки все пак, че нарушаването на презумпцията за невинност е неправилно – в смисъл, прокуратурата да му мисли, а не точно МВР.

В предаване на БНТ Цветанов обеща съмненията за нередности да бъдат опровергани чрез още повече прозрачност. Тя може да бъде постигната като бъдат показани записите от арестите в цялата им пълнота, обясни той.

Задава се сериал. Битка за повече прозрачност до пълен стриптийз. Шоуто трябва да продължи, като пееше Фреди Мъркюри, знаейки , че си отива.

В България се води странна война на уни(що)жение. Президентът заложи капан на противинка от правителството, в който падна цял вицепремиер. Целта беше да го унижи – точно както в животинския свят водачът на глутницата принуждава към подчинение. Първанов го постигна със средствата на „прозрачността”, характерни обаче за едно демократично отворено общество. Доколко нашето е такова личи от факта, че този внезапен порив към прозрачност облада държавния глава едва на осмата година от управлението му и (ако не се брои разправата му по подобен начин с офицера от НСО Николай Марков, когото унизи с публикуване на стенограма от конското , което му е чел в кабинета си), е изключението, което потърждава правилото тук: никак не му отива тъкмо на Първанов да говори за прозрачност. Което, най-меко казано, вади на показ лицемерието и фалша в обосноваването на този ход.

За осем години само две стенограми извади той. И двете бяха употребени като бухалки с цел да бъдат унижени двама души, които лично президентът лично мрази – един полковник и един заместник на Генерала. Така прилага държавният глава „принципа” на прозрачността.

Замерянето със стенограми и телевизионни архиви всъщност щеше да е прекрасен сюжет за филма, който искаме да видим под надслов: „Цялата истина”. Вместо това обаче ни занимават с някакво нагласено домашно видео за партизанските бойни действия по периферията на истината.

Всъщност „цялата” истина се съдържа във факта, че тези престрелки се водят за мобилизиране на обществена покрепа. От едната страна Първанов се гласи да вдъхне живот на неродения си политически проект, а от другата се борят да задържат народната любов въпреки изпепеляващия ефект на консумираната изпълнителна власт в условията на криза.

Само да не се окаже като в стария комунистически лозунг: „два свята, единият е излишен” . И „излишният” да се окажат хората, които не искат ги взимат за малолетна публика, подмамвана да зяпа филм за „възрастни”, в който няма никакви тайни за „подрастващите” в тяхното демократично съзряване.

11 мнения за “Война на уни(що)жение”

 1. Отново българинът е на кръстопът! Не знае какво точно да предпочете. Дали виновните за бедственото му положение да си получат заслуженото или да следи за спазването на правата. Защото и престъпниците имат права и привилегии. Например, ако ги гръмнат на улицата, да ги закарат в най-реномираната болница, за да ги лекуват с нашите пари. Показните акции, обаче, не са привилегия само на сегашните управляващи. Имаше и други преди години. Отново и отново медиите услужливо дават гласност на подобни случки, но все се питам кой има полза от всичко това? В едно съм сигурна, че са много тези, които трябва да са зад решетките, но , както обикновено се случва там попадат само дребните риби, а по-големите – за тях се застъпват правозащитниците!

 2. Рада, не това е избора.Защото заслуженото е от съда, не от прокуратурата и от МВР. Иначе можем да вземем вилите и лопатите и да раздадем заслуженото, нали? Но къде ще ни доведе това? А иначе пепелта си е пепел и няма да се превърне пак в нещо, което може да гори.

 3. Висшият съдебен съвет упрекнал сгафилия прокурор, че не е предотвратил безобразията на органите на изпълнителната власт. Светлина в края на грамадния тунел, най-после нещо по същество. Съдебната власт в гражданското общество е за гражданина. Ако е виновен – наказва го. Ако е застрашен, я от милиционер, я от някое Цвете – застава на негова страна. Кръстопът тук, Радке, няма, това е голо и кално поле, по което трябва да се дотъркаляме до където сме тръгнали, щем не щем. Иначе – “на колене” и да внимаваш какво става по-нататък!

 4. Всичко това е много, много вярно, но кофтито е, че ние тук при Иво сме много, много малко, сравнени с ония, дето си харесват “Труп” и “24 сребърника”, а докато съотношението не се промени, нищо добро не ни чака…

  Само сравнете коректната и професонално издържана позиция на И.Инджев тук, с мърсуванията на дребното мръсниче Кеворкян в “Труп” по темата за медиите и ареста на бившия военен министър – изцяло в стила от “добрите стари кадесарски години” – смесваш полуистини с откровени манипулации и отявлени лъжи, разбълникваш така получената гнусна помия и я лисваш в главите на зомбитата… Ама уви няма кой да му стане “майстор” на ченгето Димитър (“да си намери майстора” имам предвид).

  Тука е така, както се казваше в един стар виц. Пфу!!!

 5. Малката риба в голямото кино на МВР.
  През това време в родният зоопарк маймуните скачаха от клон на клон и крещяха неистово:
  – Демокрация….демокрацияяяя!

 6. Щом прокурора участвал в арестуването на “засегнатия” г-н Цонев го е нарекъл пресъпник , може е би е имал достатъчно доказателства и основания за това. Той е изразил това свое мнение на база информацията , с която разполага .Никъде прокурора не е отсъждал “Виновен си, Отиваш в Затвора” .Смятам , че тази процедурна и медийна помия трябва да се отложи докато не се произнесе съда по обвинянията ,за които екс министъра е арестуван. Ако съда каже ” Да , Виновен” , то прокурора няма на кого и за какво да се извинява.Той просто ще е един добър професионалист , който се е свършил работата. Единствено отговорност може да му се търси , ако съда прецени , че обвинявания е невинен . Но това е друга история. Моля , да бъда разбран правилно. Не съм за полицейски произвол , но на такива КРАДЦИ и УПРАВЛЕНСКИ НЕДОРАЗУМЕНИЯ не трябва да им се спестява “неудобството” да бъдат неречени такива каквито са. Преди много векове по Крумовите закони добре са правили , като са рязали ръце, за пример и назидание. Но в 21 век поне можем да наричаме нещата с истинските им имена.

 7. Г-н Димитров, теорията, е че до момента до който съда не произнесе “Виновен …” даденият човек е невинен. Без значение колко доказателства и основания за това е имал г-н Цонев.

  Не, че някога съда ще стигне до там.

  А за Крумовите закони освен да помечтаем за машина на времето за да идем да ги видим друго няма какво да направим.

  За щастие или съжаление сме в 21 век и такива проблеми ги има по целия по-развит свят. Престъпници да оттърват голяма пандела само щото полицая е подходил с левия, а не с десния крак към него при ареста. И писал протокола със светлосиня писалка а не със тъмносиня.

 8. Европейският съюз иска от България да осъди хората ,които откраднаха парите на европейските данъкоплатци.Тези милиони еврота бяха предназначени да се подобри качеството на живота на всички българи,а какво направиха тогавашните управляващи -като ококориха едни очи и най-безскруполно започваха да си тъпчат джобовете.Още като се видя в чии ръце ще попаднат парите от присъединителните фондаве ми се сви сърцето и си помислих:”С тия пари е свършено!” Европа очаква от Б.Б крадците да бъдат осъдени ,но преди това те трябва да бъдат арестувани.Така и беше направено,обаче с гръм и трясък,за да се чуе надалеч ,та чак и в Брюксел.На всички трябва вече да им е станало ясно, че финансовото положение на България не е розово и че светът и Европа се намират в сериозна икономическа криза.Повечето страни в Европа ,включително и Германия,натрупаха огромни вътрешни дългове.Това означава,че никой в Европа нямя да се трогне ако България стигне до фалит ,поради корупция на безсрамни управници.Имам чувството,че скоро ще стане ясно колко е дълбока икономическата криза в страната.

 9. До “Бебчо”.
  Това че не всички коментираме незначи, че са малко тези които сме във форума.
  До Г-н Димитров.
  Прокурорът Василев при всичките доказателства които може би има, НЯМА право да нарича арестувания престъпник, който и да бил той до отсъждане от съда.
  Поради каква причина, когато полицаите водеха арестанта Цонев му причиняваха допълнителни мъки по начина по който го “придружаваха”?
  Друг е въпросът, че при всеки един подобен случай, когато става въпрос за злоупотреби или присвояване на крупни парични суми т.наречената “Комисия Кушлев” трябва НЕЗАБАВНО да запорира имуществото на подведения под отговорност, а не да му позволяват да се освободи от придобивките прехвърляйки ги на доверени лица. Такива случаи с лопата да ги ринеш. Както много от нещата в милата ни РБ се вършат на принципа “След дъжд качулка”, което ме кара да мисля, че в повечето случаи това е умишлено “по заповед на Щуката”! И друго. Както някой вече спомена не искаме да гледаме зрелищни арести, а искаме прозрачност при провеждането на съдебните дебати. Така колкото и да сме лаици, според представеното и дебатите бихме могли да преценим аджеба кой кой е и кой колко си е свършил работата!

 10. Липсата на събрани доказателства за вина на министри през годините далеч повече ме притеснява от накърненото достойнство на Цонев. Никак не е случайно, че най-критикувана от ЕС е именно Съдебната система в България. Грижата по процедурата на арестуването на Цонев е като да се притесняваш, че не си гримирал добре един разлагащ се труп. Докато няма осъдени и излежаващи присъда корумпирани лица, намо да имаме демокрация. Както и да го бяха арестували това изобщо не означава, че сме все още демократична страна. Един уместен арест, на който е придаден привкус на нередност. Лошо ще бъде ако цялата процедура приключи по класическият начин за нашата “демократична” държава, а именно много скоро Цонев да бъде освободен поради “липса на доказателства”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.