Темида може да е сляпа, но и полицията не е свята

Въпросът дали вярваме 100 процента на българския съд е напълно основателен, но ако го зададе журналист или социолог. В устата на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, който интервюира журналист по време на пресконференция, той никак не е място. Не само защото питащите и отговарящите не трябва да си разменят местата, но много повече заради две други причини: не е работа на изпълнителната власт да сее недоверие в съда и в същото време тъкмо МВР, каквито и зрелищни акции в момента да осъществява, не е еталон за доверието на гражданите в една институция.

Всеки гражданин у нас, ако е поживял достатъчно, че да се сблъска с реалностите на живота като самостоятелен индивид, може да разкаже много впечатления за отказ от правосъдие, но и за отказ сигурността му да бъде защитена. И моя е милост не прави изключение. Без да е повод за обобщение, в моя случай личният ми опит е в полза на правосъдието. Успях да осъдя един рецидивист за нападение над непълнолетния ми син.

Разследващите, при цялата им любезност иначе, бяха вдигнали ръце ( пък и дреболия е това, няколко синини, откраднат телефон…) нямаше да се справят без моето журналистическо съдействие при проследянато на извършителя. Просто се заинатих, използвах журналистическите си контакти и снабдих дознателите с липсващото им звено от информацията, необходима за залавянето на извършителя. В крайна сметка, макар и с условна присъда, той получи присъда.

Споменавал съм го и преди, но мога да „приложа” към тази статия още веднъж факта, че пожелах да помогна на МВР за залавянето на друг очевиден престъпник, който мамеше хора с пари в центъра на столицата, Но от МВР буквално отказаха да направят нещо с „аргумента”, че измамникът им бил много добре известен, но винаги си намирал алиби. Нямало смисъл.

При трети случай съм виждал униформени пред дискотека да си говорят като побратими и да се възхищават на един подсъдим за побой (над депутат), срещу когото бях призован като свидетел от страна на пострадалия. При четвърти, пети и шести направо нямах вече желание да си общувам с МВР заради квартирни обири, на които станах жертва, просто защото разбрах, че само досаждам. Тази безпомощност беше изпитана и от съпругата ми след неуспешния й опитда поиска съдействие от полицията след като й изчезнаха семейните бижута от стаята ( на партера на софийска къща). И т.н.

Общо взето, в моя случай поне, резултатът е поне 6 на 1 в полза на съда. Колкото и да не съм представителен си мисля, че имам повод да се съмнявам в правото на вътрешния министър да говори срещу друга институция, призована да служи на закона, без да има зад гърба си нещо повече от арести. А дали ще се превърнат в присъди, това зависи също от качеството на събраните от МВР преди, по време на и след арестите доказателства.

И накря, но не на последно място по значение, не е лошо да помним, че престъпността с „вярване” не се бори. Поне по великденските празници вярата би трябвало бъде оставена за манастирите, параклисите и църквите. МВР се моли на един единствен господ. Казва се закон.

30 мнения за “Темида може да е сляпа, но и полицията не е свята”

 1. напълно съгласен с автора. с едно уточнение: в българия няма нито полиция нито мвр. в българия има комунистическа МИЛИЦИЯ. а днешните министър-председател и министър на мвр са възпитаници точно на тази милиция. no more comments!

 2. Кой нормален има доверие в съд,полиция,държавни служители,лекари.
  На всеки му е ясно и има поне няколко лични сблъсъка с тези пишманзащитници.
  Затова е беззаконие,анархия и политиката е ”Стани да седна”.
  Баницата е за ”наши хора”

  Интресен бе отгворът на ББ за Си БАНК и Бориславова,че нямало конфликт на интереси.Типичен нагъл мутренски отговор.Що не иде да го каже на Брюксел?Ще му се смеят като на Йелева.

 3. Полицаите разкриват не повече от 10 процента от кражбите и грабежите. Не бих се учудила да са комбина с извършителите, иначе не мога да си обясня ниската разкриваемост. Особено в малките градове контингента е познат от години на ченгетата. Това па да чакаме да си свършат работата по големи престъпления…. Слава Богу до сега не ми се е налагало да влизам в съдебни спорове. Може би щях, ако полицията бе разкрила по – голямата кражба у нас. По – малката баща ми сам я разкри. Това не попречи на полицията да ни изпрати съобщение, че извършителят е неизвестен.

 4. Аз отдавна съм се убедил, че много голяма част от полицаите работят с бандитите. В градчето което живея даже се знае официалната тарифа -200 срещу това полицаите от нощния патрул да са далеч от определено място и да пристигнат първи на сигнал ако случайно дойде такъв и да не го хванат.

  Наскоро едни приятели с магазин след като ги обраха, полицаите се счупиха да питат дали верно дадени камери не работят и ако случайно работят записа да им бъде даден първо на тях щото те работели по случая и другите щели да го забатачат.

  Също и един познат с магазин и СОТ беше обран. Само склада му нямаше СОТ и точно там влязоха. Въпреки, че целия магазин беше облепен с лепенки. Ха кажете как да повярваш, че е случайно.

  Наскоро горя една къща и само само един приятел се е обадил от цяло събрано множество. Сега му имат всички данни и го търсиха още веднъж. Та добре, че го случиха, когато не е на работа щото иначе трябваше да му дадат призовка и да си счупи един ден да ходи да обяснява.

  Но основната ми мисъл е, че дори и да има свестен съвестен полицай, той просто няма шанс.

  Или да кажем какъв му е шанса. Да си жертва живота на себе си и семейството си и да ги хваща за да ги гледа на другия ден как му показват знака за рязане на глава. Срещу това да прибере 100 лева кеш след братска делба и да се прибере и наспи спокойно.

  Казано по най-простонароден начин – Е, кой е луд да го направи.

  Но това е следствие на цялата система. Те са последният “орган” от цялата верига разложено държавно тяло. Тяло което отдавна е корумпирало и народ и полиция със своето беззаконие или е изхвърлило непримиримите.

  Защото варията, ако те не вземат подкупа след тях я следователи я проурори ЩЕ го вземат и пак всичко идва до това,че ще трябва да трепери за живота си.

  Знам и още пример в който един пич работи като следовател година и половина по един случай и тъкмо вече да се стига до арест и случая беше най-официално прехвърлен към друг отдел и събраните материали иззети. Не предадени, а иззети все едно че той е бандит. Без дори да му разрешат да съдейства или каквото и да е.

  Съответно пича отдавна е в щатите.

  Но както имаше един лаф за храненето с мед – те ако полицаите бяха проблема с мед да ги хранииш.

 5. Ами и аз това казвам. Добре ще е да видим престъпниците и крадците осъдени. Защото арестите могат да се окажат “вносен прах” в очите на хората.Може да звучи много детинско, но откакто можем да гледаме всякакви филми, най-много се радвах, когато добрият стягаше такъмите, за да се разправи с лошите. Дали ще видим и българския вариант?

 6. Г-н Инджев,всичко би било вярно,ако паралела се правеше с истински съд,а не косьово мафиотско формирование,одети с тогите на внучката Живкова.На тях нито им влияят неопровержими доказателства,нито свидетели,нито факти-важното е кой-кой е,кой зад кой стои,от къде се позвънява,кой облича с тогите.Те са най-раковото образование в бълг.общество.

 7. Извинявам се,че трябва да го кажа,но в полицията бият.Там си позволяват да раздават правосъдие и по този начин естествено нарушават законите.Полицаите знаят как да бият ,така че битият да го заболи но при един медицински преглед да не му личи.Много малка е вероятността един полицай да е “светец”,а вероятността да си превиши правата е много голяма.

 8. Знам,че коментара ми трудо би се вписал в темата,но докато преди “аперитива” за утрешния обяд в Прага,Барак Обама не забравя тъкмо Грузия,а Ердоган от Босна колко ЕС,не й пука на Турция и сложих бучка “лед”,отново”на английски”,което обикновено,
  ТУК,не се задъжа по-дълго!!!,че без да изпуска последния опит след Хрушчов за пробив на доктрината Монроу-лорд Канинг,/1827/,и за САЩ
  Чавес не е чак толкова за пренебрегване и още по-малко България в Югоизточна Европа….
  На “американски”,това се превежда горе долу така,И на Вашия и на нашия не им е лесно,защото чукундурите навсякъде си приличат по наглост и самонадеяност,но сте с повече опит в трудното извюване на свободата,а българският премиер
  отгоре на това,няма как да разчита във всичко на жилаво и неизкоренимо комунистическо
  наследство…
  Останалото е и негова работа и ще й гедаме плодовете до 1-2 дена….
  Като пиреи са Калина,ако си била на село и си чула как се треби с мотиката….

 9. Само преди 48 часа,бях свидетел,как заловиха един “ром”,които препускаше по главен път с кон и каруца без светлоотражатели и пиян като мотика.
  Говориха си общи приказки с него и го пуснаха да си ходи.
  Попитах какво ще го правят,но ми отговориха с усмивка,че го ловят за стотен път и няма какво да му сторят.

 10. много лоша и усукана отвсякъде. И, като гледам кви ги говори Янето за прокурорската пожарникарска команда на ГЕРБ, защо все ми се струва, че и нормални хора се оказват не в друга, а на Янето в командата? Златно време за левичарска пропаганда настана, която пропаганда била най-непобедимото нещо на тоя свят. Нейсе, но Бойко Рашков работите в държавата му заприличали на времената с процеса срещу Трайчо Костов – изведнъж му заприличали, прочел бил най-случайната тези дни нещо по въпроса от Георги Марков, даже си спомнил, че май някой бил отрепал и него като Трайчо Костов. Кой ли? Ми не знаел, човеко, че неговите изроди са я свършили, не му изнася, изнася му и той да се прави на червен бобушкер, на Яне Янев и пр. Дерзайте, докато бая народ прогледна и за това какво представлява Ахмед Доган, когото бранеха с ваджишката му етническа толерантност през годините, а зад пушилкато човеко излезе прост хидроинженерин и кадесарски мафиот…давайте, всички са маскари, това бай Ганьо или жорж ганчев го декламираха? И съда, и меверето, само бекапето е кадесето целите в бяло, те не са маскари…Успехи!

 11. Опасните връзки на шефа на Общинския съвет Борислав Гуцанов
  14/03/2007

  Преди дни Радослав Калчев, известен като Черния Роди бе осъден от Варненския окръжен съд на 2 години и 11 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим. Той бе задържан на 12 ноември 2006 г., след като при обиск в дома му бе открит пакет с хероин от 500 грама.
  Черния Роди призна вината си, фактите и обстоятелствата, посочени в обвинителния акт и се отказа от гледане на делото по общия ред, като така съдът се задължи при условията на съкратено съдебно следствие да му наложи наказание под минимума, предвиден от закона.

  На една ръка разстояние от кримиконтингента

  Няколко дни след произнасянето на присъдата на Черния Роди срещу брат му Хараламби Калчев бе образувано досъдебно производство за застрахователна измама.

  Преди две години съпругата на Хараламби Калчев обявява за откраднат автомобила им „Фолксваген Шаран”. Полицаите обаче го откриват в гараж в с. Млада Гвардия, собственост на брата на Черния Роди. Миналата година обаче Хараламби е получил 14 000 лв. застрахователно обезщетение за „откраднатия” автомобил.

  Според системата за фирмено разузнаване „Дакси” председателят на Общинския съвет – Варна Борислав Гуцанов е собственик с 40 % на фирмата „Уейв шипинг”, където негови съдружници са Виктор Георгиев Нейчев – 40% и Тодор Илиев Тодоров – с 20%. В дейността на фирмата е написано дословно: „други спомагателни дейности във водния транспорт”.

  Братът на Черния Роди, Хараламби Калчев, който бе задържан за застрахователна измама пак според системата „Дакси” притежава фирма „Гранд”, в която има 40% собственост заедно със … съдружника на Борислав Гуцанов Виктор Нейчев. Виктор Георгиев Нейчев притежава 40% от фирмата „Гранд” на Хараламби Калчев.
  Така индиректните връзки на председателя на Общинския съвет – Варна Борислав Гуцанов странно се преплитат в съдружие с кримиелементи.

  Контрабанда с китайски стоки

  На 12 март т.г. във в. „24 часа” е публикувано журналистическо разследване под заглавието „Тайна среща в бар разпределя евроканалите за контрабанда”. В статията се говори как в столичния бар „Текила” миналата сряда е проведена „работна среща” между няколко родни контрабандни босове начело с Любо Четворката. В журналистическото разследване е отредено внушително място и на варненския бизнесмен Даниел Славов, известен като Дидо Дънката.
  Дънката дълго време бе в сянка от медиите, докато не бе осветен от приятеля си Борислав Гуцанов, който неведнъж е парадирал с името му и с когото са сподвижници в хотел „Капитол”.

  Ето какво пише в разследването на „24 часа”: „ Вторият канал за евроизмами с китайски стоки вече работи на пълни обороти през Румъния, твърдят пред „24 часа” спецполицаи. Досегашният поток от контейнери дрехи, обувки и т.нар. стоки за един лев освен през Солун пристигаше с кораби и на пристанище Варна. От началото на годината обаче каналът е изместен на север и контейнерите с китайско карго се стоварват на пристанището в Констанца. Там „монополисти” на стоката са Ирина Дебелата и варненския бос на контрабандата Дидо Дънката. Само за няколко седмици каналът толкова се стикова, че вече работи като прецизен механизъм.

  Какви са цените в Констанца? Ако вкараш над 18 хил. чифта обувки, те се обмитяват по 1 долар. Детските – още по-ниско, по 60 цента за чифт. Ако имаш регистрирана китайско- румънска фирма, цената на детските обувки пада на 50 цента за чифт, при положение че фирмата си поема разходите по транспорта. Стоката отново става „европейска” и пристига в Илиянци по същата схема като солунската. В Констанца се плаща мито, поема се от фирми на Ирина Дебелата, Братчеда или Дънката, регистрирани в Румъния и се праща за София към китайски получател.
  Така румънската фирма си прибира ДДС, а българската посредничка не плаща ДДС в България. От тази операция държавата е изгубила милиони левове от началото на годината, твърдят митничари.

  Същеврменно печалбата на камион от китайската стока на контрабандистите се изчислява между 20 и 30 хил. лева.

  Месечно в България влизат около 300 такива камиона, така печалбата е около 9 млн. лв. Заради няколко сигнала за измами и източване на ДДС към каналите от Солун и Констанца вече „има засилен интерес” от Европейската служба за борба с финансовите измами – ОЛАФ, и от Европол.

  Има запитване към нашите служби за тарторите на каналите, твърдят полицейски източници. Проследява се дали в контрабандата няма замасени и дипломати от нисък ранг. Дебелата, Дънката, Четворката, Китаеца и останалите по-дребни риби са в бизнеса, като останки от мощната някога контрабандна машина на ВИС – 2, контролирана от Мето Илиянски и Самоковеца”.

  Докато Европейската служба за финансови измами /ОЛАФ/ се интересува от родните контрабандисти, между които и приятелят от обръча фирми на Гуцанов Дидо Дънката, самият председател на Общинския съвет – Варна е в съдружие със … съпругата на шефа на мобилните групи в Агенция „Митници” Румен Кирчев, Цветанка Йорданова Кирчева.

  Преди години името на бившия шеф на варненската митница Румен Кирчев бе забъркано покрай частната спедиторска фирма на съпругата, през която тогава минаваха крупните товари на Пристанище – Варна. В резултат единственото, което се случи обаче бе, че Румен Кирчев бе издигнат на пост в Агенция „Митници”.
  А приятелят на „боса на контрабандата” Дънката, както го определят колегите от „24 часа”, Борислав Гуцанов е съдружник във фирмата „Силикамар Терминал”ООД със съпругата на шефа на мобилните групи в Агенция „Митници” Цветанка Кирчева.

  Контрабанда с цигари

  Два милиарда долара е загубила България от контрабанда с цигари през последните 10 години. На практика всяка година по 100 млн. лв. гълтат цигарените контрабандисти от даржавната хазна. До този момент няма нито един осъден, нито обвинен за подобен вид дейност.
  Контрабандните канали за цигари се базират на наследените такива от преди 1989 година. През цитарените канали протичат още наркотици, оръжие и проститутки.
  Големите количества контрабндни цигари се произвеждат в Кипър, Сирия и Иран. Повечето от тези цигари пътуват транзитно към Западна Европа. Други два лъча идват от САЩ и Китай и отново спират в Западна Европа. Крайният получател на контрабандни цигари ,минаващи през България предимно е Англия.
  Схемата за трафик е общо взето следната: от Швейцария или Италия босовете купуват цигарите – най-често от САЩ, Западна Европа или Китай, но чрез офшорни фирми, базирани предимно в Кипър. Така в родните страни на цигарите, производителите не плащат акцизи. Офшорките пък не плащат данъци, когато продават стоката в някоя от балканските държави, или я вкарват на временен внос, за да си спестят и плащане на мита. На Балканите обикновено голяма част от цигарите формално изчезват. Те обаче се товарят, маскирани като някаква друга стока и заминават към Западна Европа. Естествено, пак без да плащат митнически такси.

  Според НСБОП пътят на цигарите минава през Гърция, България, Македония, Косово и Черна гора.

  На територията на всяка една от тези държави има хора, които се грижат за безпрепятственото преминаване на контейнерите. Обикновено това са организирани групи от бивши митничари или служители на полицията. В Гърция трафикът на цигари се движи от двамата братя Георгиос и Ираклис Антемидис. В Сърбия каналът се покровителства от хора, близки до сина на бившия югопрезидент Слободан Милошевич – Марко, а в Босна и Косово от военизирани формирования от полупартизански тип.

  В България след убийството на Иван Тодоров – Доктора няма една обособена групировка, която да държи монопола върху контрабандата с цигари. Отделни групи са усвоили контрол върху даден контрабанден канал и действат само в рамките на съответния регион. Според източници от НСБОП в Североизточна България монопола се държи от групата на Даниел Славов – Дънката. За него се твърди в средите на спецченгетата, че е бил сред приближените на Константин Димитров – Самоковеца и след неговата смърт наследява бизнеса в района заедно с луксозен хотел в центъра на Варна.

  Цигарите във Варна пристигат с кораби от Китай, като преди това минават през черногорското пристанище Бар или през Кипър. Комбинацията се свежда до предварително вербуване на хора от спедиторската фирма, която отговаря за вноса на контейнерите. Срещу няколко хиляди долара или евро на ръка корабните агенти или спедиторите правят връзката между вносители и митничари, за да могат цигарите да влязат безпрепятствено у нас. Контейнерите престояват в някой склад под митнически контрол седмица-две, а после потеглят отново към следващото пристанище. По пътя обаче капитанът на кораба предвидливо сменя документите с фалшиви и така в следващото пристанище вместо цял контейнер с цигари влиза половин. Останалото в контейнера е дървен материал или полиетиленови торби, или каквото се сетите. Така след 2-3 обиколки цигарите на практика изчезват. В края на тази обиколка контейнерът влиза в държава от ЕС натоварен с дървен материал, а митото е близо 30 пъти по-ниско от това на цигарите.

  За да работят перфектно обаче тези канали, наложително е внедряването в митническата администрация по границата на верни хора на партията, която е на власт. Така например във Варна начело на митницата бе поставен Румен Кирчев, чиято съпруга и син и до днес работят в браншове, които имат пряко отношение към работата на митничарите. А както стана ясно, дори са съдружници и с Борислав Гуцанов, който пък е първа дружка с Дънката.

  Между 4 и 6 милиарда британски паунда е била чистата печалба годишно на международния канал за трафик на цигари, в който е участвал и Иван Тодоров – Доктора, от които той годишно е взимал 500 млн долара, твърдят от НСБОП. Пак според техни разработки, след два провала за контрабанда през Варна и Бургас Докторът е бил глобен от шефовете си със близо половин милион евро. Тодоров отказва да ги плати.

  Връзката на контрабандистите с политиците у нас е пряка. Неслучайно всяка власт, която дойде първо сменя шефа на полицията и митницата обикновено във Варна и Бургас. Този път това не се случи, тъй като шефът на Окръжна дирекция на полицията – Варна ген. Веселин Петров минава за добър приятел на председателят на БСП – Варна Апостол Димитров и замът му Борислав Гуцанов. Самият Гуцанов бе казал след последните парламентарни избори, че няма за какво да искат ген. Петров да си отиде, защото „той ги бил опазил от нападките на НДСВ”. Какво е имал предвид Гуцанов няма да гадаем, но е факт, че през управлението на ген. Петров във Варна нито един контрабанден канал не бе нито разбит, нито дори разклатен.

  Както вече анализира vlastta.com, когато преди известно време с бум и трясък бе „разбит” т.нар. контрабанден канал за цигари през Тюленово и Шабла единствените, които го отнесоха бяха редовите товарачи. Тогава очевидно акцията трябваше да стресне и да бъде размахан пръст именно на варненския герой Дидо Дънката. И то не защото Дънката е политик, а поради простичката причина, че приятелят му Борислав Гуцанов го освети на манежа, като един от мощните си спонсори.

  Това никак не се харесва както на кмета, така и на определени среди в морската столица. Финансовият размах, който демонстрира безразсъдно председателят на Общинския съвет – Варна също буди прелюбопитни въпроси. Не, че някой се чуди откъде са парите, но съчетани с прекомерните му властови и политически амбиции, те неминуемо опират до опасните връзки. Които пък обясняват истеричното желание например за преместване на пристанището, за нов терминал и все неща, дето кой знае защо наред с всичко друго, опират и до контрабандата.

  Веселина Томова

 12. Няма да коментирам коментарите. Всички сме рожба на едно и също време и носим едни и същи белези, къде по уродливи, къде по не.
  По темата, според мен изобщо не трябва да става въпрос да вярваме или да не вярване на едната или на другата институция, както казах по горе, всички сме рожба на едно и също време. Страшното беше и ще бъде, ако полиция, прокуратура и съд, вървят ръчичка за ръчичка, защото попадне ли тогава човечецът на Кафка в тази машина, оттърваване няма. Така че, конфликта между тези три институции /между полиция и прокуратура има по особен характер/е изключително здравословен. Няма кой друг да ги контролира, освен самия конфликт между тях. И това е радостното и би трябвало да се разбира. Останалото е, както сочи и Инджев, въпрос на вяра и на късмет- какъв ще ни се случи. Така че, аз считам, че конфликт между съд и прокуратура трябва да има в латентно състояние винаги. В против3ен случай има да се чудим на някакви странни и не толкова странни действия от страна на полиция и прокуратура от една страна и на съда от друга.

 13. Здравейте!
  Подкрепям мнението на Калина. Лошото е, че ако добрият – пострадалия тръгне сам да търси правдата, полицията може да го обвини в самоуправство.
  В повечето случаи трябва да взимаме соломоново решение.

 14. Г-н Инджев, явно няма да разберете смисъла на тези акции и след 100 години, което е доста жалко, не е само до рейтинг

 15. Истината е страшна, затова по-добре да не я споменаваме. Както виждате ключовата дума е “страх”…

 16. Проблема с разкриването на престъпленията е изключително професионална тема. Всички ние като потърпевши от нерешаването на този проблем трябва да накараме професионалистите да го решат веднъж за винаги.В Блгария има такива професионалисти но те в момента са адвокати и никой не желае да ги слуша и пита как да се реши този въпрос.Съдийте вземат решение въз основа на представени доказателства те не разследват, а пък и не бива да забравяме, че единствено тяхните решения се вземат в зала т.е. публично.

 17. Оферирайте, г-н Инджев, и вижте кои точно сайтове са най-активните в препечатнването на коментарите ви. Да речем “Афера” – тя не беше ли на ТИМ и на Трактора, а сега гледат някой друг да им върши мръсната работа. А пропо – в очакване съм самвият Дачков – в Гласове и в Галерия, да почне да ви препечатва, той е затънал хептен в …айната и май му е секнало въображението хептен, че и за Костов не може да спретне нещо по-яко и гадно. Криза в жанра, а, дано да не полази и по други места и автори, нейсе…

 18. Явно някои журналисти не знаят какво е реторичен въпрос.

  Реторичният въпрос е фигура в реториката, изразена под формата на въпрос, който не предполага отговор, а привлича вниманието на читателя и го навежда към размисъл. Казано с други думи, реторичният въпрос е въпрос, който съдържа в себе си отговора.

 19. Има нещо патологично сбъркано в мисленето на Цветан Цветанов. Думите, които изрича, са продукт на емоция, а не на разум. Нима наистина този човек не може да мисли логично? Нима не разбира, че има разлика между Цветан Цветанов и Министъра на вътрешните дела? Работата на министъра е да си организира министерството така, че да си върши работата, т.е. да ни предпазва от посегателства и аз искам да чуя какво прави по въпроса. Мненито на Цветан Цветанов за съда, от друга страна, не ме интересува никак. Защо той намира за нужно да го изразява?

  От тук нататък следват истински важните въпроси. Ако той е склонен да плещи наляво-надясно, ръководен само от емоция, дали не е и склонен да действа от подобни подбуди? Ами този, който му е гласувал доверие, дали разсъждава по друг начин?

 20. Към Алито:

  Прав сте, препечатват ме. Не си водя статистика, но много често и в Кафене.нет, базиран в Лондон. Върша мръсната работа на н.в. кралицата.
  Препечатват ме и в притурката на “Монд” за външна политика. Върша мръсната работа на Саркози.
  Интервюираха ме от “Ню Йорк таймс” и препечатаха мнение от блога ми. Върша мръсната работа на Обама.
  Криза в жанра, както казвате. Трябва да уточните жанра обаче – стига огледалото ви да е не е криво.

 21. България е в клинична смърт .Трябва и консулт от най-добрите специалисти ,които „искат,знаят и МОГАТ” да я реанимират.В момента с това са се заели хора ,които са изкарали курсове за указване на първа помощ и краят й може да е летален.

 22. Г-н Димитров препечатва една статия на Веселина Томова от Афера,но от 14.03 2007 год.Сега,боркинята Томова пише непрекъснато в защита на бандита Гуци.О,времена,о нрави,о интереси!За чиста и свята република ли??-Айде нема нужда!!

 23. Г-н Инджев, моля ви моят коментар от снощи не е пуснат все още.

 24. Хич не ми е криво огледалото, г-н Инджев,на мен самият ми е ужасно криво, дето някои ползват иначе не лошите ви текстове за тяхното си “виждане”. Иначе и за Саркози, и за Кралицата, с главно К, и за Обамата – много добре, те също си вършат тяхната си работа, препечатвайки. Въпросът е кое къде ще хване дикиш и пред кого…Аз си знам пред кого ще хване дикиш и заради това хич не ми е безразлично, та това ми е думата, нейсе…

 25. Към Бат илия:

  Такива пропуски ми се случват, а сега съм затруднен допълнително от слаб интернет и още по-слаб компютър, които не стимулират моите и без това неуспешни стремежи към съвършенството…

 26. И аз като всички останали, г-н Инджев, съм ставал жертва на битовата престъпност и на последващото бездействие на полицията, и аз съм чувал от униформените безумия от рода на “Ами сложете си по-здрава врата”. И все пак относно Цветан Цветанов и неговите действия съм на различно от Вашето мнение. Първо, защото Цветанов очевидно има желание да върши работа и да я свърши като хората (а на фона на авгиевите обори, с чието чистене и подреждане се захввана, това си е буквално героизъм), второ… защото Цветанов не е полицията. Той е министър, но не е олицетворение на полицията. По много причини – няма да Ви обждам с изброяването на очевидни неща.
  В никакъв случай не отхвърлям критиката, особено когато е градивна, но и Вие се съгласете, че добрите постъпки трябва да се поощряват. Цветан Цветанов на някои може да им изглежда непохватен, но е много наясно с мръсотията, в която е затънала системата на МВР и определено има желание да внесе ред и чистота. Детинско е да вярваме, че това ще бъде постигнато за една нощ. Истината е, че за един мандат може само да постави началото. Процесът на оздравяване ще е много, много дълъг.
  И още нещо: Роман Василев е прокурор. Да бъде наричана необмислената му постъпка “полицейщина” е буквално ерес. Негодуващите срещу “полицейщината” в този случай наливат вода във воденичката на червените капиталисти.

 27. Смехорията продължава-медии,блогъри и т.н. продължават да заобикалят важната тема-крадците Цонев,Гуци,съдията ,заместника на Орешарски и т.н.,а акцентират защо ЕДИНСТВЕНИЯТ смел и отговорен прокурор им е казал в очите ,че са бандити?!?!Ами ТЕ са си бандити,нали кат ден това си говорят хората помежду си?И да сме чакали решението на гоцево-косьовския съд?!Ами той ще ги оправдае -то е ясно!Защото според тези кукли в тоги в България НЯМА престъпници.Този сериал върви 20 год.Докога ще го гледаме??И много жалко,когато интелигентни хора им наливат безплатно горива в раздрънканата руска тройка.

 28. Съгласен съм с хаджи Генчо, че направеният паралел между съд и полиция би бил верен ако се правеше с истински съд. Съгласен съм също и с Маринов, че двете институции са контролирани ефикасно единствено от конфликта помежду им. От себе си бих добавил само, че примерът с отводите на почти всички съдебни състави (31 от 34 на СГС) във връзка с оставането в ареста на колегата им Петър Сантиров, са показателни за това дали Темида се е загрижила за истината или за браншовите си и “колегиални” интереси.

 29. Не съм съгласен с тезата в статията! Не може на всеки който отправя упрек или критика за действията на другите,да се отговаря:”Да ама ти…”.В случая,без да съм адвокат на Цветанов,той не е крил че в системата на МВР има течове,пробиви и масово бездействие в борбата с престъпността.Аз самия съм жертва на горе долу същия брой престъпни атаки и точно толкова “успешни”намеси в моя защита от страна на МВР.От друга страна ,обаче,тази “дребна” и “битова” престъпност е вследствие на ТОТАЛНАТА БЕЗНАКАЗАНОСТ за престъпленията с огромни финансови средства и разрушаващи ежедневието на огромен брой граждани.Много е важно за обществото да знае КОЙ ДОВЕДЕ МВР ДО БЕЗПОМОЩНОСТ И КАКВА Е ЦЕЛТА НА ТАЗИ БЕЗПОМОЩНОСТ.Всички станахме свидетели на източването на десетки милиарди долари от икономиката на страната и не можем да чакме кварталния или РПУ да ги пресекат и разкрият.ОБСТОЯТЕЛСТВОТО,ЧЕ ВЕДНАГА СЛЕД 1990Г.,ДО ПРИЕМАНЕТО НА НОВАТА КОНСТИТУЦИЯ,МАСОВО БЯХА ПРЕНАЗНАЧАВАНИ КАДРИ ОТ ДС В СЪД ПРОКУРАТУРА И СЛЕДСТВИЕ,ДОВЕДЕ ДО ОРГАНИЗИРАНО ПРИКРИВАНЕ НА МАСОВИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА И ДЪРЖВА В ПОЛЗА НА БКП/БСП.ВЪВЕДЕНОТО В НОВАТА КОНСТИТУЦИЯ ПРАВО НА НЕПРИКОСНОВЕНОСТ,ДАДЕ ПРАВО НА ТЕЗИ ИНСТИТУЦИИ ИЗБИРАТЕЛНО ДА ДЕЙСТВАТ КАТО БЕЗНАКАЗАНО ПРИКРИВАТ ФАКТИ ОТ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, УНИЩОЖАВАТ ГИ ИЛИ ФАБРИКУВАТ НОВИ, СЪОБРАЗНО ИНТЕРЕСИТЕ НА ТЕЗИ,КОИТО НАПРАВИХА МИМИКРИЯТА “ПРЕХОД”. Случая с ареста на Н.Цонев показа схемата:следователя “обработва” фактите,на тази база прокурора гласи “мощно”обвинение и съда казва”некомпетентно са работили- свободни сте-доказателствата са негодни и не стават за повторна употреба”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.