Полският газ, руската мечка и българската далавера

Огромните резерви от шистов газ в Полша може да избавят Европа от зависимостта от руски природен газ в бъдеще, с помощта на най-новите технологии за добив, разработени в САЩ. Това съобщават британски медии като посочват, че според оценки енергийния консултант “Ууд Макензи” (Wood Mackenzie) залежите от нековнеционален шистов газ на територията на северна и централна Полша са над 1.36 трилиона кубически метра.
Ако тези прогнози се докажат, резервите от газ на ЕС ще скочат с 47 процента и ще бъдат по-надеждна алтернатива на руските.
“Коноко Филипс” (ConocoPhillips) планира да започне сондажи край Гданск идния месец, последвана от “Ексон Мобил” (ExxonMobil).
Зависимостта на ЕС от руския държавен монополист “Газпром” от много време е предмет на загриженост в Общността. Тридесет и три процента от използвания в Европа газ през миналата година е бил от Русия.

________________________________________
Тази информация, публикувана в Медиапул, не води до кой знае какви възможности за промяна в статуквото на нашата енергийна зависимост от една отделна страна. Но е пореден повод България да се замисли по въпроса и да престане да се държи като обречен на смърт диабетик, който получава спасителния си инсулин според милостта на снабдителя монополист.

Проблемът обаче е колкото в обяснимия стремеж на бившата ни метрополия да ни държи в орбитата си под стария (и лицемерен) съветски лозунг „атомът за един мирен свят”, толкова повече в лакомията на местните посредници при доставката на „инсулина”. Дали те най-сетне ще се стреснат, след като премиерът Борисов се закани на „далаверите в енергетиката”? Това изглежда почти толкова сензационно, колкото Полша да замести Русия на европейския пазара на природен газ – рано е да се каже какво ще стане, но поне се появи надежда.

Без да търсим, няма да намерим нито нови източници за внос, нито собствени за добиване на газ. А дали пък не трябва именно геоложките проучвания за находища от газ и нефт да станат приоритет, вместо министърът на икономиката Трайков да обикаля планетата като просител за намиране на стратегически западен инвеститор в заробващата ни руска ядрена централа в Белене?

Въпрос на сметка, но и на национална сигурност, е да бъде възприет тъкмо такъв подход. Най-малкото влагането на пари в издирване на природни богатства на собствена територия е инвестиране в бъдещето на България, а не в бъдещето на една енергетика, чиито контролни лостове се намират отново в Москва. Проучвателната дейност вероятно е скъпа, но едва ли се съизмерва с милиардите, необходими да заработи руският проект, за който никой не е правил разчети за евентуална възвръщаемост на похарченото за нея.

Отделна тема е фактът, че хипотезата за огромни газови залежи в Полша втриса сигурно Русия. Защото тази гигантска държава се храни от в природните си дадености и приходите от техния износ, а не върху конкурентно способна модерна икономика, каквато би трябвало да изгради със стотиците милиарди от продажба на нефт и газ. По този показател Русия е по-скоро държава от третия свят от типа на Саудитка арабия, Ирак или Нигерия.
Президентът Дмитрий Медведев вече няколко пъти призна този факт и призова към модернизация на Русия – от образователната система, до внедряването на новите технологии в производството.

Да, да се правят заключения за ефекта от откритието на големи запаси от газ в Полша е рано – тъкмо руската поговорка предупреждава ловците да не делят кожата на недоубитата мечка. Но и без моментална практическа полза, „полската” новина би трябвало да пробуди у нас поне политическата воля за съпротива срещу газовото иго.

А на онези, които ще се възмутят, че да се говори за „газово иго” е пресилено и ( разбира се, как иначе!) русофорбско упражнение, трябва да припомня вероломното прекъсване на доставките от Русия през януари 2009 г., направено без предупреждение ( химическите заводи в Димитровград по чудо не се взривиха, писа тогава в. „24 часа”).

Да припомня и друго: живеем в 21 век и в свят, в който монополът е равносилен на диктатура над пазара, т.н. на спирачка за икономиката, на отживелица от миналите векове. Каквито и корекции в това отношение да се правят под ударите на световната криза, антимонополната тенденция е необратимо правило, което бе схванато дори от комунистически Китай.

Точно монополът е причината за произвола в скока на цената на газа, срещу което скочиха българските профсъюзи, обаче на погрешен адрес – така и не се осмелиха да произнесат името на виновника, предпочитайки да навикат безпомощните български чиновници, вместо руските продавачи.

Впрочем, парадоксално на пръв поглед, но самата Русия може да спечели в дългосрочен план от появата на конкуренция, ако това я стимулира да извърши въпросната модернизация, за която пледира в речите си президента Медведев .А дали ще му скроят шапка ястребите от кагебисткото крило на Путин в Кремъл, не знам. За деленето на тази меча кожа също е рано да се тревожим.

20 мнения за “Полският газ, руската мечка и българската далавера”

 1. Току виж анклавът Калининград се окаже с териториални претенции върху прилежащия му далечен шелф.

 2. Г-н Инджев, ще се радвам да чуя мнението Ви по този случай:

  http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2897031

  Лично аз считам, че това е една от най-важните и значими новини, които съм чел от доста време насам.

 3. Новината за шистовите находища на газ в Полша е много обнадеждаваща що се касае до възможността за временно укротяване на Руската “мечка” и нейната енергийна експанзия.
  САЩ от доста години добиват нефт от шистови находища, така че има такава технология и ако находищата са добри сравнително бързо ще започне добива.

 4. Новината Ви за тия залежи в Полша е радостна и очаквана.Не възможно само в руската пустош да има подобни залежи.Колкото до Тр.трайков-той или е олигофрен/наистина поведението му и неуверения говор намекват за това/или е един страхлив и некомпетентен човек,който сякаш не знае къде и какво работи.А руските кагебисти имат нужда точно от такива недорасляци.

 5. Да, много е жалко, че Русия е всъщност една изостанала в някои отношения страна. Точно така постъпиха и нашите тъй наречени “бизнесмени”. Гледат да продадат стоката си, но трудно влагаха парите си за подобряване на бизнеса. Отдадоха се на покупки от графата “лукс”. А, какво правят руснаците? Те в какво инвестират? Ами, ако се поразмислим, кой знае какво ще излезе?

 6. Добра и обективна статия.Но сравнението със Саудитска Арабия и Ирак/преди войната/е малко обидно….за тях.Русия 100 год не се модернизира,а последните 20 олигархо-кагебистите окончателно я опоскаха.Призивите на Медведев са по-скоро книжен тигър,нито нещо се случва,нито ще се случи.Може би заради това в техните сайтове все по-настойчиво се прокламира,че 2017 трябва да повтори 1917.Единствената страна която няма износ нито на дрехи и обувки,нито на храни,нито на електроника и технологии.Даже и матрьошките вече ги няма…Освен живите….

 7. Едва ли някой в България има нещо против да се отвържем от енергийната си зависимост от Русия. Моля ви обаче, не подскачайте с прибързани ритирамби! Оценките за находищата в Европа са за задоволяване на потребностите й за общо шест години. Освен това шистовият газ е мръсна технология, в Сащ има разработени находища само много далеч от населените места. В Европа такива изобщо няма, отдавна, днес тук всички сме наредени един до друг като в едно село – изключението България нека да не ви мами. И още, перспективата за Европа е първото находище да заработи най-рано след десет години. До тогава аз ще съм стар, а Иво Инджев ще е нагодините на баба ми.

 8. Uvajaemi G-n Indjev,

  Stattiata Vi e chudesna i tia mnogo iavno pokazva zashto e apetita na Purvanov cum energiinia biznes. Vchera mi popadna edna chudesna misul na Margaret Thatcher, koiato spored men idealno obiasniava povedenieto na Purvanov pri sreshtata mu s G-n Diankov. Tia niama mnogo obshto sus statiata, i se izviniavam, che povdigam otnovo edin boleznen za G-n Diankov moment no mislia che otgovaria na mnogo vuprosi.

  “I always cheer up immensely if an attack is particularly wonding, because I think,well, if they attack one personaly, it means they have not a single political argument left.”

  Mislia, che e bezkraino tochno za sluchaia. Shte se radvam da chuia Vasheto mnenie.

  S uvajenie,
  Rumen

 9. Аз малко в този дух да попитам – някой знае ли какво стана с находището на природен газ край с. Бутан (на 60 км северно от Враца по пътя за Козлодуй). Като дете баща ми ме е водил да го видя както беше запалено и да ви кажа беше много страховито. Шкодата беше с раздрънка ауспух, но тътена можеше да се чуе от поне 15 км. На самото място не можеше да се пристъпин на по-близо от 200 метра. Почваше да пърли веждите. А пламъка беше поне 20 метра и земята трепереше. На баща ми приятеля имаше гости и от Козлодуй (на около 20 км) и те казваха, че нощем се чува при тях.

  Не знам в реален дебит колко може да е, но ще да е било доста.

  После се чу че това било находище с общо дъно с румънските и там им паднало налягането докато да го спрат. И по линия на СИВ отсекли, че румунците ще останат титуляри за изпомпването.

  Та това исках да попитам, някой знае ли, дали сега след СИВ някой го разработва. Не вярвам все още да правим реверанс на румънците. Дори и малко на фона на общата консумация, това може да бъде използвано.

  Исках да се съглася с г-н Инджев относно руската икономика, но хаджи Генчо вече го е направил вместо мен.

 10. Точно във Ваши блог г-н Инджев увърждаващия се режим на изпреварващи анализи и прогнози,,
  бе повод от доста време насам,за интепретациии на явления около евразийската ни политика,много преди Ердоган,да добави по подходящ начин арабската струна а Барак Обама,да заяви сучайно на премиера в Прага,че във Вашингтон било по-ясно защо чрез България,
  Западните Балкани и Югоизточна Европа,”били станали по-разбираеми…
  Много пъти президента на САЩ подбра и центрира вниманието върху здравеопазването,
  образователрната рефофма, подновяемите енергийни ресурси,локалните конфликти и т.н.
  Не знам дали тук се усеща вече завихрянето на злоба,нито за каква чистка се готви ГЕРБ,но реваншистки настроения в полезрението Медведев-Путин,т.е. модернизация срещу импулсивна политика,би било най-добре да не окуражават изхвърлените от историята….и в очертаващото се разделение в Европа на СЕВЕР и ЮГ…България да намери своето по-убедително място на международнота арена,осветено и от трайните геогафски фактори на изгоден кръстопът….
  По време на кампанията на г-н Барак Обама имаше далеч по-неблагоприятни обстоятелства,
  които и в София и в Москва,не блестяха с подходящо разбиране,но изборът на Прага и добрата новина за Полша изискват от нас,да не се правим повече на интересни…
  Доколкото една кампания,не ми е била чужда,считано от 2007 г.,естествено ще остана безмълвен и ще се учудвам с изненада!

 11. Относно “стремежа на бившата ни метрополия да ни държи в орбитата си” мисля, че не е само стремеж и също, че тя май не е съвсем бивша. Как иначе да си обясним умуването по едни категорично необходими действия, каквито са отказът от неизгодния,крайно опасен и заробващ всички ни АЕЦ Белене и от нелепия за българския бряг нефтопровод Бургас-Александруполис, чието място наистина е в Самсун-Джейхан, т.е. в анадолския край? Не са ли прах в очите ни тези “може да ги строим, но само ако…”, след като тези съоръжения просто са ненужни и опасни за България, но пък са истински “дюшеш” за Русия?
  Колкото до подземните богатства, цяла Добруджа не е ли върху огромен пласт от черни въглища, които обаче са на голяма дълбочина? Ако досега не е било възможно използването им, защо не попитаме САЩ нямат ли технология и за това?

 12. Големият шанс на България за разкъсване на руските газови окови е производството на газ от въглища. България разполага с около 2 милиарда тона запаси от въглища, което съотнесено към територията ни е доста голямо количество. През последните години в САЩ, които са страната с най големи запаси от въглища в света 240 милиарда тона са разработени технологии за такова производство, които направиха САЩ световен лидер по производсво на природен газ 735 милиарда куб. м. за 2009, докато производството на газ в Русия за миналата година е около 580 милиарда куб.м. За разлика от шистовия газ за който трябват скъпи и доста дълбоки сондажи, вкарване на вода и химикали под високо налягане в земните недра носещо със себе си доста екологически рискове като замърсяване на водоизточниците, производството на таз от въглища е много по безопасно без екологични рискове и без вредни емисии, а и при днешните цени на природния газ е напълно конкурентно на класическото производсво на природен газ. Трябва да спомена, че за 2009 година в САЩ са произведени 300 милиарда куб. м. (при средна продажна цена 130-140 долара за 1000 куб.м.) природен газ от въглища, което е 40% от общото им производство на газ, с тенденция този дял да достигне 60% през 2020 година. В България вече са идвали инвеститори с предложение за такова производство, но любезно са били отклонени от предишните две управления. По данни на самите инвеститори при инвестиция от 500 милиона евро могат да се произвеждат годишно по 1.5 милиарда куб. м. газ, което е 50% от годишното потребление на страната. На фона на всичко това, стремежа на последните управления да бъдат хвърлени 6-8 милиарда евро за АЕЦ Белене си е чисто престъпление.

 13. Горкото Гоце пак не го паканиха на лидерската среща в Прага.След толкова години пълно неглежиране,ако имаше мъничко японско достойнство,отдавна да беше извадил ханджара и изпълнил подходящия ритуал.

 14. Kaczynskis Präsidentenmaschine stürzt ab

  Flugzeugunglück im russischen Smolensk: Eine Maschine stürzte beim Landeanflug ab – an Bord befand sich nach Angaben des polnischen Außenministeriums Polens Präsident Lech Kaczynski. Ersten Berichten zufolge gibt es derzeit keine Informationen über Überlebende.

  Das polnische Außenministerium bestätigte der Nachrichtenagentur AFP, dass das Flugzeug von Polens Präsident Lech Kaczynski abgestürzt sei. Es war in Warschau gestartet.

  Einem Bericht der russischen Nachrichtenagentur Tass zufolge soll es bei dem Unglück 87 Tote gegeben haben. Tass berief sich dabei auf das Zivilschutzministerium.

  http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,688219,00.html

 15. към Жоржета Божанова:

  Да, благодаря, знам. Ужасна трагедия и невероятна символика – след пробива в руско-полските отношения по най-болеснния двустранен въпрос от историята, сега тази масова смърт на днешния полския политически елит отново на руска територия!

 16. Трагедията с полския президент и делегацията му е ужасен знак на съдбата за всички, които все ги тегли към Земята на смъртта:

  – стойте далеч от Русия!!!

 17. ” Огромните резерви от шистов газ в Полша може да избавят Европа от зависимостта от руски природен газ в бъдеще…”

  Да, ама самолетът взе, че падна… 🙁

 18. Няма човек на света,който да ме убеди,че в Путин и Медведев не убиха полския президент.Ах тези убийци и те не са по-различни от Сталин.

 19. Познавам много обикновени руснаци и знам ,че и в техния живот има и тегло и неволи и тях ги гнети политиката .Чела съм разкази на обикновени работници на нефтени площадки-живеят в ужасни условия -без елементарни битови условия.Цените на услугите са скъпи ,а те живеят при минус 50 градуса ,натъпкани във фургони .За да вземат малко по-добра заплата.При такъв студ и гнет кой няма да се пропие?
  Така ,че руският народ не е равно на руското правителство.Това е все едно да сравниш някоя мутра със бай Иван от Тутракан.

 20. Поклон към паметта на загиналите, пред целия Полски народ!
  Разбрахме, че катастрофата се дължи на грешка в пилотирането – това ни казват мъдрите руснаци. За мен все пак си остава въпросът: кому е изгодно, същия въпрос който си зададох когато папа Войтила беше прострелян. Ех, трябваше да почакам някоя друга година, но получих отговор

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.