Полша даде нови жертви край Катин

Полската делегация, начело с президента Качински, загина в самолетна катастрофа над Русия, вместо да участва в помирителна церемония между двата народа в памет на избитите от сталинския режим близо 22 000 полски офицери и интелектуалци край Катин преди 70 години.

Ето какво съобщават световни агенции, руски и полски медии, цитирани от български сайтове за фактологията часове след катастрофата:

Самолетът на полския президент Лех Качински се разби при приближаване към летището на западния руски град Смоленск, предаде Ройтерс, като се позова на полски официален представител на аерогарата.
За момента няма данни за оцелели, предаде БТА.
Предвидено бе Качински и семейства на жертви от клането в Катин да присъстват днес на възпоменателна церемония за 70-ата годишнина от избиването на 22 000 полски офицери и интелектуалци през 1940 г. от съветски агенти в Катинската гора, близо до Смоленск.
Външното министерство на Полша потвърди, че на борда на разбилия се пътнически самолет в Русия се е намирал президентът Лех Качински, предаде РИА Новости.
По данни на руското министерство на извънредните ситуации загинали са 87 души.
На борда на разбилия се до Смоленск самолет Ту-154 са се намирали 132 души.

Полската телевизия TVN 24 цитира свидетели, които видели как самолетът се разпаднал на части.
Според други свидетели гъстата мъгла, която покрива района, не е дала възможност на екипажа да приземи самолета.
На борда на разбилия се Ту 154 М освен президента на Полша Лех Качински и съпругата му са били министърът на отбраната Йежи
Смаджински, шефът на Полската народна банка, депутати от всички политически партии, генерали и бискупи от католическата църква.
Президентът на Полша е пътувал на частно посещение за мемориала Катин, където на 7 април 1940 г. от НКВД са били разстреляни около 15 000 полски офицери.
————————————————————————————————————

Самолетът Ту-154, на борда на който пътуваше полският президент Лех Качински, се разби при приземяването си край Смоленск, съобщи говорителят на полското външно министерство Пьотр Пашковски. Няма оцелели, предаде агенция ПАП.

Представител на пресслужбата на руското министерство за извънредните ситуации за Смоленска област уточни, че в самолета е имало 132 души. На борда на Ту-154, заедно с президента Лех Качински и официалната делегация са пътували представители на полски семейства и на духовенството. Машината е паднала на 300-400 м от пистата за приземяване на летище Северно в Смоленска област. Засега не е ясна причината за катастрофата. Има предположения, че машината, снижавайки се е закачила дърво. Президентът Качински трябваше да участва в церемония на мемориалния комплекс Катин, създаден на мястото където са погребани жертви на политическите репресии по съветско време (1918-1953 г.), и няколко хиляди полски военнослужещи през 1940 г. Комплексът бе открит през 2000 г.
Самолетът Ту-154, с който за Русия летеше президентът на Полша Лех Качински, е закачил дървета при приземяването си и падайки е избухнал в пламъци, съобщи частната полска телевиция TVN24. Заедно с президента според телевизионния канал са пътували съпругата му, началникът на генералния щаб на полската войска и заместник-министърът на външните работи Анджей Кремер. /АФП

——————————————————————————————————–

При такава трагедия, заредена при това с взривоопасна за чувствата на поляците символика, всякакви спекулации без доказателства за друго, освен за нещастен случай, са изключени.

Мога да си позволя само аналогии. Защото подобна масова смърт на събрани в един самолет висши представители на политическия елит на една нация е изключително рядко събитие. Поради което подобните случаи се помнят. Ето три от тях.

На 17.08.1988 г. при самолетен инцидент загина пакистанският диктатор Зиа Ул Хак. Никой не повярва, че това е случайност, макар доказателства за атентат така и не се намериха.

През 1987 г. в Ливан беше взривен хеликоптерът на министър-председателя Рашид Караме. Той беше оглавил наскоро “ Правителство на националното помирение” с претенцията да прекрати гражданската война, но беше смятан за сирийска марионетка от враговете си, особено след като “покани” сирийски войски да помиряват ливанците през главата на християнския президент Джемайел ( който също беше убит при атентат, но не в самолет).

Друг политик, също свързан с опити за национално помирение, стана неотдавна жертва на самолетна катастрофа – македонският президента Борис Трайковски. Той загина заедно с още 9 души на борда на самолета си над Босна и Херцеговина на 26.02.2004 г. на път за Мостар – разрушения през войната град, известен като паметник на симбиозата на културите на християни и мюсюлмани. Трайковски трябваше да участва в международна среща на високо равнище, чиято цел беше да събере средства за възстановяване на щетите от войната.

Макар трагедиите да не могат да се мерят “на килограм”, броят на убитите сега и невероятното стечение на обстоятелствата, правят трагедията край Смоленск още по-зловеща, от изброените по-горе случаи. Не зла ирония, сатанински сарказъм има във факта, че толкова мъчително постигнатият опит за помирение между Русия и Полша по въпроса за Катин бе окървавен с нови жертви на избрани от съдбата представители на полската нация на борда на самолет руско производство и на един хвърлей разстояние от самия масов гроб в Катин в Русия.

Колко ли поляци ще повярват в случайността?

Може би толкова, колкото българите повярваха в естествената смърт на цар Борис Трети.

А коментарите и аналогиите тепърва започват. Като този на читателя в блога Боян Харизанов :

Няма нищо случайно,както и в този случай! Така случайно си загина и генерал Лебед, съперник на Путин! Отдавна казвам, че той е болен мозък ,способен на доста подвизи! И вече го е доказал многократно! Самолетът е руски, какво пречи на „компетентните“ органи да блокират електрониката на самолета!?
Руснаците имат електронно импулсно оръжие с което блокират електрониката на машините. Нищо чудно да са хакнали самолета с това оръжие. ген. Сикорски ,който беше държавен глава на Полша до катастрофата, също бе свален докато лети над Гибралтар. свален вероятно от Чърчил по поръчка на Сталин.
Интересни злополуки.

26 мнения за “Полша даде нови жертви край Катин”

 1. “……Лично премиерът Владимир Путин ще отговаря за разследването, предаде РИА Новости, позовавайки се на съобщение на пресслужбата на Кремъл….” http://www.focus-news.net/?id=n1377888

  No comment!

 2. Няма нищо случайно,както и в този случай! Така случайно си загина и генерал Лебед, съперник на Путин! Отдавна казвам, че той е болен мозък ,способен на доста подвизи! И вече го е доказал многократно! Самолета е руски, какво пречи на “компетентните” органи да блокират електрониката на самолета!?
  Руснаците имат електронно импулсно оръжие с което блокират електрониката на машините. Нищо чудно да са хакнали самолета с това оръжие. ген. сикорски ,който беше държавен глава на полша до катастрофата, също бе свален дпкато лети над гибралтар. свален вероятно от чърчил по поръчка на сталин.
  интересни злополуки.

  В связи с обнаружившимися в апреле 1943 года фактами Катынского расстрела Сикорский выступил с резкими обвинениями в адрес СССР, в частности требуя от Черчилля разрыва отношения с СССР. Спустя несколько недель Генерал Владислав Сикорский и его дочь Софья погибли в авиакатастрофе 4 июля 1943 года близ Гибралтара

 3. Преди около две седмици по стечение на обстоятелствата научих, че в Индонезия неотдавна по една от телевизиите са показали филм за Ванга. В съобщението на този факт хората, с които контактувах, бяха скрили един въпрос – доколко може да се вярва на пророчествата на тази жена? Работата е там, че според показания филм Ванга е предрекла през 2010 година началото на война в Европа, която от “конвенционална” се превръща в ядрена.
  Думите ми може да звучат нелепо, но именно емоционално и идеологически натовареното тълкуване на трагични инциденти като този могат да се окажат ключ към кутията на Пандора. Да не забравяме и че загиналият президент – мир на праха му – има брат-близнак, приликата с когото беше не само физическа.
  Със свито сърце очаквам развитието на събитията и заключенията на експертизите.

 4. Целия антируски елит на Полша е бил в самолета…много зловеща “случайност”

 5. Vremenata sa drugi,nomera s avstroungarskia prestonaslednik veche nevurvi!

 6. Няма думи след такава трагедия, съболезнования за целия полски народ. Трудно е да се вярва в такава случайност.

 7. Съболезнования на близките на загиналите и на полския народ.Между другото това че славяните и прабългарите са имали различен расов и културен облик е учебникарски мит.На какъв език са се разбирали те помежду си?Защо дори архиелозите трудно могат да определят кое селище и коя керамика е славянска или прабългарска?Етнокултурното единство е било факт дълго преди 681г.Онгълът тази природно образувана крепост е люлка на различни народи,от древността та до през средновековието.С поляците също говорим един език,във вените ни тече една кръв.

 8. Инджев, Инджев, болното ти съзнание дори в такава трагедия не те остявя… Стига с твоите антируски конспирации. Не можеш да изкараш руснаците по-черни дяволи, отколкото са. А аналогиите в стил “аз не че искам да кажа нещо, ама…” са повече от нелепи намеци. Ставаш смешен, човече!

 9. Нямах намерение да пиша, но ме провокира предишния с писаниятия АНТИ. Разказ на очевидец – видял всичко в ГЪСТАТА мъгла. МИСЛЕТЕ хора. Колко години другарите заблуждава света, че това е дело на Гестапо.

 10. Иво, нека да ти припомня още две мистериозни самолетни катастрофи. Каква тъжна статистика! Самолетът с който Станке Димитров се прибира в България се разбива, а много по-късно и първия президент на Мозамбик Едуардо Мондлане загина при самолетна катастрофа. Ако за първия почти несъмнено остана убеждението, че е атентат на НКВД, то за втория разследването доказа, че катасрофата е причинена от диспеческата кула в Южна Африка. А, на Горанчо (това е заради “човече”) ще му кажа, че реалноста на комунистическите (болшевишките, най-вече) тайни служби в своята злост надминава и най-болното въображение!

 11. Съгласен съм с Горан Иванов – изключително грозна и позорна публикация.

 12. Съболезнования на близките на загиналите и на полския народ.
  Причината за катастрофата е ясна,такава каквато без съмнения е
  съобщават
  всички световни информационни агенции : самонадеяност на екипажа,които при мъгла въпреки предупрежденията и препоръките е
  направил опит да кацне.
  Защо някои започват веднага да търсят под вола теле ?

 13. Съболезнования за жертвите на този жесток инцидент.Всичко останало е само предположения.

 14. В интерес на истината за зверствата:

  избитите при Катин са 4.421 души.
  около 22.000 души са общо избитите от НКВД поляци

 15. Nikola: А вие без да знаете истината какви заключения направихте. Нека мине разследшване. Може да е некомптентност на кулата на замята. Много бързо раздадохте заключенията.

  Съболезнования за жертвите!

 16. Горките нещастни поляци. Сполетя ги неописуема национална драма. Дълбоко и искрено съчувствам и на нацията и на семействата на загиналите. През 1981 Господ ги спаси от подобна трагедия, опазвайки живота на Папа Йоан Павел ІІ. Бог да ги благослови и прости.

 17. Г-н Инджев, коментарите и аналогиите, и то от най-грозен вид не само започнаха, ами направо се подеха от нашите любими водещи медии. Днес, 10-ти, около 15:30-16:00 отидох заедно с един мой приятел да оставим по едно цвете пред оградата на посолството на Полша. Там клечаха двама оператори и една репортерка, които занадигаха камерите още щом ни видяха, че се приближаваме с цветя. Гайгеровият ми брояч за журналистическа простотия започна да отчита високи нива и се отдалечих без да ги погледна, за да не могат да ме питат нищо. Това не ми попречи собственоушно да чуя как задават на моя приятел въпросите: “Имате ли своя версия за събитията?”, “Защо сте тук?”, “Какво смятате, че се е случило”.

  Не само, че никой не се притеснява от просташката, елементарна и оскърбителна интерпретация, тя явно се търси съзнателно от т.нар. журналисти.

 18. Огромна трагедия за полския народ! Поклон и съболезнования. Ако това не е просто катастрофа, то е чудовищно дело. Ясно е накъде сочи логиката. Но това което ме порази днес е, че болни мозъци всезнайковци из нета вече обясняват как лошите американци са скроили номера, за да попречат на затоплянето на отношенията между Русия и Полша. Боже колко ненормалници има още в болната ни държава!

 19. Трагедията край Смоленск е началото на края на полската омраза към Русия и всичко руско.

 20. Всички световни агенции цитират руските служби. Те от своя страна говорят за грешка/ самонадеяност на екипажа или техническа повреда. Но и дума не става за грешка от страна на летището. Грозна работа – мъртвите няма как да се защитят. Като има комисия, защо не се изчака разследването?! Защото то ще потвърди това което вече се твърди. Не се съм русофоб, но нямам съмнение в типичния руски подчерк за саморазправа с неудобни по демонстративен начин. Не случайно целият им контингент тук е като никога на линия във всички форуми и блогове, което само по себе си е показателно.

 21. Разбира се, че е трагедия. И чисто човешка – за близките на загиналите, и национална – за една нация, която губи наведнъж твърде много хора от елита си. Искрено съчувствам и на хората, и на нацията, и не бих искал написаното по-долу да се приема като неуважение.

  Не е възможно обаче тази трагедия да се възприема и обсъжда само (или предимно) в човешки план. По простата причина, че – дори и да е чиста случайност – тя е заредена с твърде много политическа символика. Със значима политическа символика. Няма как да не е.

  Оттук нататък Катин (или Хатин, както се пишеше у нас преди) за всеки поляк ще бъде символ на обезглавяването на нацията му. Основателно или не – това е положението. Днес името на едно селце окончателно се превърна в символ. Още един символ на несъмнената, взаимна, почти инстинктивна неприязън между Полша и Русия. И то в момент, в който (като че ли) от най-високо политическо ниво започваше да се проявява стремеж за туширане на тази неприязън.

  Как ще се използва този символ в политически план (защото той неминуемо ще бъде използван в бъдеще), предстои да видим. Какви политически събития осуети вчерашната катастрофа, може би ще си проличи – а може би никога няма да узнаем.

  Резултатът от разследването на инцидента е абсолютно без значение за всичко това. Ако е скандален, той може да стартира други политически (че и геополитически) процеси – но Катин като символ за невъзможността на полско-руското братство и приятелство вече е факт. И Полша, и Русия, и Европа като цяло оттук нататък ще трябва да отчитат неговото съществуване. Верни на жълтата си природа, медиите още няколко седмици ще предъвкват подробностите – но епизодът е приключен. Завеса.
  __________________________

  Замислих се обаче и за друго (колкото и коравосърдечно да прозвучи). Случайно или не, Полша май има историческата съдба да подменя по подобен насилствен начин елита си – в по-големи или по-малки мащаби. Не съм много сведущ в историята, но май имаше някакви масови кланета на аристокрацията им в по-отдавнашни времена. А ето и едно събитие отпреди 2 години: http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=1151890

  20 души, сред които бригаден генерал, са загинали при катастрофа на военнотранспортен самолет в Полша, съобщи рано тази сутрин от мястото на трагедията премиерът Доналд Туск.
  . . . . .
  Самолетът се разби снощи в гора в северозападна Полша. Той се готвел за кацане, когато закачил върховете на дървета. По ирония на съдбата загиналите военни се връщали от участие в конференция на тема “За безопасност на полетите”, организирана във Варшава.

  И този закачил върховете на дърветата… не им върви на полските пилоти с тия дървета. От всички други съобщения за самолетни катастрофи, които са ми минавали пред очите, не си спомням някъде да е изтъквана точно такава причина (?) Но както и да е.
  ___________________________

  Замислих се и за още нещо: как ли би се развивала България, ако и българският елит не беше изтребван периодично, точно когато е бил най-необходим на нацията (при това никак не случайно)… а изтребилите го не си доживяваха в рахат до дълбоки старини, точно когато са били най-вредни за нея…

 22. Съболезнования за загиналите
  И все пак си мисля, че Путин не е единствения вариант, няма логика на своя територия и при положение че такова нещо винаги ще остави точно такива съмнения.
  Защо примерно да не е Полска самождртва. Има много подобни примери в историята. Още повече че това управление е недолюбвано и в Полша. С един коршум два заека.
  Сега Путин вероятно ще признае, а правителството ще бъде сменено.

 23. Моето искрено съчувствие към поляците. Нещастието им е в истинския, класическия смисъл на думата трагедия защото е натоварено със знаците на съдбата. Затова намирам за естествено г-н Инджев да добави към статията си коментара на Боян Харизанов, който дори и да допуснем, че не се припокрива с фактологическата истина, следва най-малкото “логиката на нещата” – и за напористия кагебист Путин и за безскрупулно пресметливия Чърчил (Ялта, Дрезден, вечните интереси). А както разбирам от новините, полският президент е отивал допълнително на поклонение в Катин именно защото не е получил покана за официалната церемония от Путин, който на всичкото отгоре, с цялата арогантност на отрок на престъпната система избила полския елит преди 70 години, не е намерил за нужно дори да се извини за десетките хиляди невинни жертви.

 24. “Да, виждам символ в това. Преди 70 години в Катин бе разстрелян цветът на полската интелигенция. Вчера загинаха представители на елита на Третата република. Това несъмнено е проклето място и в полската история ще е свързано с две огромни трагедии.
  . . . . .
  В историята на народите удари като този имат значение. Вярвам, че шокът от бедствието в Смоленск, е урок. Може би не веднага, но в по-късен период, ще се подобри нашият обществен живот, общественият дебат. Може би ще има по-малко агресия, нетърпимост? Може би? Аз казвам тези думи с надежда, но без големи очаквания, че това ще се случи.”
  (Александър Квашневски, бивш президент на Полша)
  http://www.cross-bg.net/intervyuta/1116060-aleksandar-kvashnevski-katin-e-dvoino-prokleto-myasto

  И това е казано от ляв полски политик, бивш лидер на партията-наследник на ПОРП (ръководната партия на комунистическия режим).

  Символът Катин започва да се разпознава и дефинира.

 25. Защо политезирате всичко! Божа работа!Писано било ,така е !Трябвало да стане и руснаците виновни !Жалко за загиналите, Бог да ги прости!Кому е нужно да избива цвета на нацията в момента !
  Вече не е Съветски съюз , а Русия! Защо?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.