Е, еее! И замириса (им) на мюре…

Както и друг път съм писал, нищо не вбесява толкова опонентите ми, както някакво посегателство, реално или въображаемо, върху който и да било аспект от непогрешимостта на Русия. Не съм се съмнявал, че като посочвам опита на руските власти, преди началото на разследването дори, да предпоставят с подозрителна бързина някаква било версия за катастрофата на Ту -154 с полската делегация на борда, ще мобилизира отново тази категория българи, за които сляпата любов към всичко руско е някаква висша форма на български патриотизъм.

Но няма как да им услужа. Не ставам за мюре, върху което да се упражняват в стрелба, проявявайки тази уникална за Европа форма на “патриотизъм”. Колкото и да им се причува рефренът от популярната песничка : “ Е , еее и замира на мюре”…

Отговорил им е един от коментаторите в блога. Ето какво пише doni:

“Отдавна съществува едно явление – то ясно се забелязва и тук, в блога на И. Инджев: когато става въпрос за оръжейна техника, космически кораби и спътници, както и бойни или пътнически самолети ВИНАГИ се намират „компетентни специалисти”, твърдящи че в тези области по-добри от руснаците няма и че просто аз и подобни на мен не разбират от такива неща.
Странното при тези „специалисти” е, че досега на са успели да ми обяснят правдоподобно и убедително защо в СССР, респ. Русия, никога не са се произвеждали конкурентноспособни промишлени и информационни технологии, битови електроуреди, мебели, автомобили, електроника, дрехи, обувки, храни и т.н. и т.н. всевъзможни стоки за бита – дори химикалки.
Като инженер, макар и не авио, твърдя че е НЕВЪЗМОЖНО държава ,която не произвежда и никога не е произвеждала качествени и конкурентни стоки за бита, да е способна да произвежда КАЧЕСТВЕНО И КОНКУРЕНТНО оръжие, подводници, самолети, космически апарати, ядрени електроцентрали и т.н.”

В това кратко обяснение е казано доста, но темата е безбрежна. И ако за други народи тя е въпрос на лабораторен интерес, за нас е от жизнено значение. Не само и не толкова заради отпечатъка на руското влияние върху нашата изостаналост спрямо повечето европейски народи, колко поради уникалния за която и да било страна от ЕС феномен на тази изостаналост яростно да служат предани на “каузата” местни помагачи”.

56 мнения за “Е, еее! И замириса (им) на мюре…”

 1. Дядо ми казваше,че държава която не може да направи ножчета за бръснене не е техническа.Някой бръснал ли се е с ножчета “Нева”?

 2. Аз(възможно най-меко казано) не съм русофил, но бих предложил хумор за поздрав на сънародниците ми, които обичат да употребяват “КАСАЕ” и “ТОЖЕ” вместо “ЗАСЯГА” и “СЪЩО”. По-просто казано – на “симбиозите”.
  Руските болни са най-здравите болни в света!
  Руските джуджета са най-високите джуджета в света!
  Руските часовници са най-бързите часовници в света!
  Руските л…а са най-хубаво миришещите л…а в света!

 3. мисля,че все по-малко са тези които се прехласват по русия един файтон комунисти са все пак от бкп-бсп от всички нас зависи да не им позволяваме да дойдат пак на влас а българските служби трябва да се активизират и да погнат бивши и настоящи агенти на кгб-фсб.те са почти явни и даже нагло и не се прикриват.

 4. Г-Н ИНДЖЕВ, ИМА ЛИ ПРИМЕР ПРИ КОЙТО КРЕМЛ И ПУТИН ДА СА СЕ СЪОБРАЗЯВАЛИ С МНЕНИЕТО НА ДРУГИТЕ СТРАНИ? НЯМА!!! ТЕ ВИНАГИ СА СЕ СТРЕМЕЛИ ДА УНИЩОЖАТ ФИЗИЧЕСКИ НЕУДОБНИТЕ СИ СЪСЕДИ И ОПОНЕНТИ!!! СЪС ВСИЧКИ СРЕДСТВА!!! КАЧИНСКИ Е ВИНОВЕН, ЧЕ СЕ Е СЪГЛАСИЛ ДА ПОСЕТИ ТАЗИ ДЪРЖАВА СЪС ФАШИСТКО УПРАВЛЕНИЕ ПОНАСТОЯЩЕМ!!!

 5. Категорична подкрепа за статията. Проблема е в дългогодишната умишлена манипулация и укриване на истината за ролята на Русия в съдбата на България.Така например да сега никой не е видял в публичното пространство пълния текст на Санстефанския договор. Също така няма никакво обяснение защо по време на войната /Руско-Турска/ на освободените територии не са правени никакви опити за изграждане на българска администрация както и държавни органи на бъдещата държава.Защо това става чак след Берлинския конгрес,който категорично задължава Русия да напусне пределите на България и да създаде органи на новата държава в Княжество България.Обяснението е ,че Русия е искала да окупира тезе територии и да има пряк достъп до Проливите.Датата 09.09.44г.е момента на пълна окупация на България от СССР и налагане на обществен ред напълно непознат на народа до този момент и както се оказа пагубен за следващите 50 години в развитието на страната,довел до тотало изоставане в икономическо и политическо отношение.Сега някои без да отчитат тези факти обявявт Русия за двойна освободителка след като тя е била реално двоен окупатор.Да хвалиш и служиш на окупатора е най-ниското и долно съществуване за всеки един човек навсякъде по света,във всяка една държава и винаги е осъждано.За разлика от България.ТОВА Е ОТ УМИШЛЕНОТО УКРИВАНЕ НА ИСТИНСКИТЕ ФАКТИ ОТ ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ.

 6. “Като инженер, макар и не авио, твърдя че е НЕВЪЗМОЖНО държава ,която не произвежда и никога не е произвеждала качествени и конкурентни стоки за бита, да е способна да произвежда КАЧЕСТВЕНО И КОНКУРЕНТНО оръжие, подводници, самолети, космически апарати, ядрени електроцентрали и т.н.” Така е. Прав си doni.
  По някаква случайност и аз съм инженер , и аз не съм авиационен. Не съм особен фен на руските стоки за бита. Но това не ми пречи да ви съставя списък с факти… Без коментар.
  1. Часовник ПОЛЕТ. Подарен ми от дядо ми в далечната 1974 г. по случай успешното завършване на 7-ми клас. Носен от мен до 1990 г. и захвърлен като ненужна вещ. През 1995 г даден на баща ми, който го носи и до днес.От 1990 до 2001 аз съм сменил поне пет некачествени псевдочасовника. От 2001 съм с ТИСО.
  2. Хладилник ЗИЛ. Подарен от тъста ми послучай свадбата през 1985 г. Пренасян пет пъти от дом на дом и от град на град. В момента ми служи вярно и нямам намерение да го сменям.
  3. Пераланя ЭВРИКА – полуавтомат. Купена през 1986.г. Зверски експлоатирана до 1998 г. и подарена на тъщата. В момента е в пълна изправност.
  4. Прахосмукачка ТАЙФУН, закупена от Москва през 1985г. Изключително надеждна. Заменена през 1996 г. поради недостатъчна мощност и прекомерна тежест. В момента е в пълна изправност.
  5. Телевизор РЕКОРД ВЦ 311, закупен в Москва през 1986 г. През 1993 г. сменен поради малкия брой канали, които възпраизвежда. Използван от родителите ми докъм 1998 и сменен по същата причина. В момента е захвърлен на тавана на родната ми къща и съм сигурен, че ако го включа тутакси ще зеработи.
  6. Въпреки че не са технически към стоките за бита слагам и комплектите нжове, вилици, лъжици, кристални чаши, изделия от костен порцелан закупувани от СССР през различни години и вярно служещи ми до наши дни.
  Спирам дотук . Не правя изводи . Нека въпросния doni, неавиационен инженер да ги направи сам…ако може…

 7. Ако има нещо, което ме впечатли след трагичния инцитент е това, че поляците благодариха на руснаците за това, че така бързо се справили с положението по организирането и извозването на телата. Както се казва: “No comment”.

 8. Канех се да пиша и по предните постинги, ама се отказах…
  Не, че по принцип не е възможно самолетът да е свален, ама недейте ги подценява толкова много руснаците. Все пак да не са луди да го свалят на тяхна територия….
  Така, че съм сигурна, че не са те….
  Мир на праха на загиналите!

 9. Ако беше само “сляпата любов към всичко руско” – с мед да ги нахраним…
  Трагедията настава, когато продават без да им мигне окото националните интереси ( а в последно време и националния суверенитет ), а “обществото” мига на парцали и хрупа ли хрупа, без да се замисля, че тази работа (сляпата любов) без тлъсти пачки не става..
  Волен Сидеров щял сега, като оглави комисията за контрол на ДАНС,
  да постави въпроси дали се работи по линия на турска и руска агентура.
  Питам се, защо им е на руснаците тук (пък и на турците) агентура, като си имат цяла пария – Българо Съветската – БСП и верен пРезидент, със целия им антураж.

 10. Инате, руските уреди са с най-висока степен на защита от глупаци,и затова изкарват по-дългичко.
  Радо – това,че на руснаците винаги им куца организацията , а сега били много експедитивни и организирани, е подозрително. Или са го тренирали, или са били подготвени – което май е същото…
  А относно въоръжението – сигурен съм,че деленето на ядрото в атомните бомби на рашъните не ще е да по-бавно от това на американските

 11. Inat:. Нека въпросния doni, неавиационен инженер да ги направи сам…ако може…

  Може ли такава глупост да напишеш ?!

 12. Много добри са руснаците-също в разработването на нанотехнологии с отрови без следи-там са The Best!!

 13. Още един СССР-надпис
  -Съветските душевно болни-най-душевно здравите в света!

  Школувана патология и нещо повече!

 14. Браво!
  Тази вечер на 4 очи Г-н Борисов показа, че наистина е загрижен за ДЪРЖАВАТА!
  Търси истински инвеститори.
  Вчера бях в най-новият МОЛ в София -“Сердика” и ми направи впечатление , че големи вериги като “ZARA” и ” DEICHMANN” предлагат стоки, като се започне от Китай, Виетнам, Индия, АЛБАНИЯ, и се стигне до Южна Америка- все страни извън Европейският Съюз. Та въпросът ми е; КАКВИ МИТА ПЛАЩАТ ТЕЗИ ФИРМИ ЗА ДА ВНАСЯТ В БЪЛГАРИЯ ТЕЗИ СТОКИ , КОИТО АКО ГИ ПОГЛЕДНЕТЕ ПО ВНИМАТЕЛНО ще забележите че СА ЗАЛЕЖАВАЛИ ПО СКЛАДОВЕТЕ ГОДИНИ И ДА ДОЙДАТ НА НАШИЯТ ПАЗАР КАТО МНОГО ЕВТИНИ! КЪДЕ СА МИТНИЦИТЕ, КЪДЕ Е НАП ДА ПРОВЕРИ КАК ТЕЗИ ФИРМИ СИ СНАБДЯВАТ МАГАЗИНИТЕ И БАВНО УБИВАТ МАЛКОТО ОСТАНАЛО БГ ПРОИЗВОДСТВО?
  Г-н Борисов каза, че не иска фирми които да изсмукват финанси, а които наистина да инвестират в производство. Защо Германия е водеща икономика в Европа – ПРОИЗВЕЖДА, ПРОИЗВЕЖДА, ПРОИЗВЕЖДА продава и малко купува.

 15. Странно нещо е генерализирането…
  И аз съм инженер и не че защитавам руската авиотехника, обаче искам да задам един реторичен въпрос:
  Дали не се е случвало да катастрофират и Бойнг-ове, Макдоналд Дъгласи, Еърбъси и тем подобни произведени в другата половина на света?!

 16. Забележете, че всички “филства” с изключение на руското изчезнаха. Така, че русофилството е вид упорито заболяване, нещо като крастата.Ще отмине, разбира се, но засега тази страна трябва да бъде избягвана дори за транзитни прехвърляния.Какво лекомислие са допуснали поляците – кацане на бивше военно летище с остаряла летищна техника и то с остарял съветски самолет!

 17. От всичко писано по-горе е видно, че духовете на хаджи Генчо и дядо Либен са живи, а наличието на толкова различни марки фризери само им помага със съхранена свежест да крещят- Ние пак сме тук, ние пак сме тук.
  Енегията, хвърлена в спора за иглата и чибучето отдавна върти вятърни мелници,а брашното се пилее някъде, но мноого далече от китната Копривщица.
  Що ли се чудим тогава, че са ни празни нощвите?
  Със здраве!

 18. ИНАТЕ,ти пропусна Московеца.Още го караш,нали?А така.И Тайфунчето от 1985,нали?Блазе ти.Ами тя половината Русия още ги няма тези технически чудеса-не могат да насмогнат фабриките им.Но след още 30-40год сигурно.Добре,че повечето имат чайници самовари,да си варят самогон.

 19. Единственият, технологичен успех на “братушките”, който сигурно ще надживее дори неолитния финес на съветската, битова електроника е комуно-модифицирания “инат” на ползващите москвичи, веф-ове и други, подобни “рекорди” у нас. Постболшевишките идеолози-мичуринци никъде в Европа няма да открият мат’ряла, нужен за подобен пробив, затова ще го еликтрифицират до края на дните му… Ако не го чернобилизират преди това 🙂

 20. Към Иво и Дони:

  Иво, не съм русофил нито ..фоб, но мисля, че не си прав (цитирайки Дони): “… Като инженер, макар и не авио, твърдя че е НЕВЪЗМОЖНО държава ,която не произвежда и никога не е произвеждала качествени и конкурентни стоки за бита, да е способна да произвежда КАЧЕСТВЕНО И КОНКУРЕНТНО оръжие, подводници, самолети, космически апарати, ядрени електроцентрали и т.н.”
  Нека да обърнем въпроса и ще видим, че доводите на Дони (и твоите) нямат резон (много я харесвам тая дума 😉 ): Възможно ли е да можеш да направиш космическа (балистична) ракета, космическа станция (единствена засега), совалка, бойни и цивилни самолети, ядрени подводници, самолетоносачи, ядрени централи, мощни радиолокационни станции, всевъзможни ракети въздух-земя-въздух, танкове, амфибии, Калашников и да не можеш да направиш свястна химикалка, миксер, ютия, кафеварка и т.н. ?! Проблемът е, че в Русия след СССР няма конверсия. Най-свестните продукти излизаха от съветските военни заводи. А те си останаха държавни. Ако имаше нужда за отбраната да се развиват домакински уреди и стоки за бита, сигурно щяха да ги развиват. Ама с тях не се стреля! 🙂

 21. На Някои хора от кланяне на американците им е атрофирал мозъка.

  Оръжия :

  1. АК 47 (проектиран преди > 60 години)
  2. Драгунов
  3. SS 27

  Космически апарати :

  1. Протон (проектирана преди 50 години)

  Аз пък като друг инженер ще кажа, че руснаците могат и произвеждат качествени оръжия. Наистина не ги бива много в потребителските стоки , но оръжия правят и то добри.

  Да , руснаците си стоят още комунизма (ние обаче също) , даже бих казал, че путин го избива на тирания.

  Но това не ни позволява да отричаме руските постижения в областта на оръжейната и космическата техника. ОЧЕВАДНИ СА тези постижения.

  Нито съм комунист, нито русофил, просто съм безпристрастен. Което не може да се каже за автора.

 22. КЪМ “ИНАТ” ЗАЩО НЕ СИ ВЗЕМЕШ ЦЯЛАТА ТАЗИ ТЕХНИКА И СИ ЗАМИНИ В НЕОБЯТНАТА МАТУШКА РУСИЯ.НЕ ВИЖДАШ ЛИ ЧЕ И ПРИ ТЯХ СЕ ПОЛЗВАТ САМО ЗАПАДНА ТЕХНИКА. САМО ИМ ПОГЛЕДНИ АВТОПАРКА.

 23. Империята си е велика сила и е добре да се мисли или поне да се знае, когато се говори за нея.

  Обаче, твърдение като:
  “… е НЕВЪЗМОЖНО държава ,която не…” е меко казано несериозно.
  То веднага (неявно) предполага, че ДЪРЖАВАТА, за която става дума има някакви характеристики, подобни на други държави и от това се прави заключение.
  Да, обаче НЕ. Държвата, за която се говори тук НЕ е такава и никакви изводи не могат да се правят на тази основа.

  По важното обаче е, че ИМПЕРИЯТА се грижи за своето оръжие и НИКОЙ не го пренебрегва.

 24. DANI:
  И защо да не е на тяхна територия?! При това на овенно, пардон военно летище, айде после “иди разбери” какво е станало. Ще “видим”, но може и да не “видим”, 50/50 е.

  ИНАТ:
  Без да съм инженер и без да се разпростирам, това че хладилника ти от памтивека работи не е нещо велико, то на нашия пазар се продаваха и немски перални втора употреба на незнайни години и те работиха безотказно, вероятно ще се намерят и достатъчно примери! Просто твоят работещ хладилник вероятно “харчи” толкова ток че пресметнато е бил по-добре да го смениш отдавна, пък и старее си материала де, уплътнения, едно-друго…инженерни работи.

 25. naskoro letiah i na letishte sofia vidiah samoleta na aeroflot za moskva predpolagam che beshe, nikoga ne bih se kachil na takyv samolet

 26. Към Рада:
  Вашият коментар би трябвало да се запомни,тъй като е знаменателен как трябва да се правят нещата…и то от самите поляци.Човещките правила и общоприети ценности,нямат политическа окраска,те са даже по-добри и убедителни за равнището на блога…
  Доказват го Унгария и Полша,които тръгнаха далеч преди нас…
  Не знам какъв е проекта на президента,но с идеи,като тези за паметта на Николай Добрев,
  например е най-добре да се опре честно и открито на истинските българи,а не на “клиенти за психиатрията”,които първи ще го зережат!
  Такъв трябва да е примерът на просветените европейски комунисти,както в Испания …другото си е отврат от която постоянно,губи и самата Русия!!!
  Герб и др. близки до идеите им,да не губят повече ценно историческо време!

 27. По въпроса за руската техника. “С лопати – ракети…” – лаф от преди десети.
  Преди време, на един приятел му подариха Лада. Реши да ми се похвали. Качихме се той, аз и невръстната ми ситна щерка. Врътнахме едно кръгче и той я попита: “Харесва ли ти колата?”. Детето помисли, помисли, па рече: “Това е магион!”. Демек – мешавица от руска черна магия и камион.

 28. Напълно съм склонен да се съглася с ИНАТ. Имам много познати, които ползват десетилетия произведени в СССР или Русия техники. Причината в България да не са разпространени е много проста – на СССР, респективно Русия, не му дреме за пазара в България. Това е истината. На никй не му е нужно да продава тук каквото и да било. На тях им е трудно за техния си пазар да произведат. Именно поради тази причина Русия изнася само суровини.

 29. ss7:Знаеш ли кое лошото, че … списъкът ти бързо ще свърши. Това е проблемът. Човек да се скъса не може да сравни западните технологии с руските. Да ще се намерят примери за по-добри неща, но ще ги съберете на един лист А4 и то всяко на отделен ред.

  Сам потвърждаваш обратната теза.

 30. КАТО ЧЕ ЛИ ТУК НИКОЙ НЕ ЗНАЕ КОИ СА НАЙ ТЕХНИЧАРСКИТЕ ДЪРЖАВИ!
  ЛИЧНО АЗ БИХ ПРЕДПОЧЕЛА БИТОВИ ЕЛЕКТРОУРЕДИ НА ELECTROLUX, ШВЕЦИЯ!
  А КОЙТО ИСКА ДА СИ ХВАЛИ АМЕРИКАНСКИТЕ БОКЛУЦИ!
  ТЕХНИКА СЕ КУПУВА ОТ ШВЕЦИЯ ИЛИ ГЕРМАНИЯ, ПОНЕ ОТ УМНИТЕ ХОРА!

 31. Много отдавна си мисля да помоля г-н Инджев да ни разясни неговата представа за едно истинско и демократично управление на Русия.Ще се радвам да прочета как бихте управлявали тази държава,ако бяхте на мястото на Путин или Медведев.Благодаря Ви предварително.

 32. Към joro:

  Вашата ирония обижда не мен ( нямам претенцията да “разяснявам” никому нищо), а самия руски народ. Обинявате го косвено в неуправляемост.

 33. “Както и друг път съм писал, нищо не вбесява толкова опонентите ми, както някакво посегателство, реално или въображаемо, върху който и да било аспект от непогрешимостта на Русия.” Наистина чудесно синтезирано, с последващи многобройни потвърждения от всевъжможни бисери в коментарите, чак до “американските боклуци”…?! Къде ставаше въпрос за Америка в случая? Или служебният рефлекс, като втора / или може би първа природа / трудно се прикрива?
  А на господина с хладилниците и пералните бих му продължил списъка, съвсем безвъзмездно, с лопати, чукове и подобни железа, които на времето баща ми, при честите си служебни пътувания до СССРе купуваше за жълти копейки, просто защото нямаше друго какво да прави с “валутата” им.

 34. Правителството е съсредоточено главно върху самоотбраната и малко върху обикновените стоки за бита.
  Чувала съм отзиви за руснаци зад граница-например в Кипър или Гърция-прекрасни раборници-изпълнителни ,скромни и непретенциозни.Лично познавам рускиня ,която дойде от Москва в едно малко село и работи като готвачка в местен ресторант,като измести десетки местни съвсем честно.Според мен самите хора са си много читави ,ама веднъж затънала държавната кола ,трудно се изкарва от калта.Говорете каквото искате.няма лоши хора .Има лоши навици.Навиците на Американците да са суховати и в мислите им да се въртят само пари ,да живеят като роботи-работа,спане ,ставане ,душ ,работа ,без никога да си отпуснат душата ,да заговорят за нещо от душа ,да запеят .Ей това нашите славянски братя го имат!

 35. ” Сделано в СССР “. Така пишеше на произведените там “вечни” домакински уреди и автомобили. Там е проблема – “сделани” са. А на нас ни се иска нещо повече, май!

 36. Бързия рефлекс изигра лоша шега,г-н Инджев.Има изявление на полския външен министър в последните часове.Насоката на вашите коментари е такава,щото реакциите на много читатели да бъде раздразнителна.Не си спомням вашата експертна оценка от не толкова далечно време когато за съжаление падаха “еърбъси”.Нямам съмнения относно общата ви техническа култура,която в случая би ви напомнила,че РУСИЯ е все още втора сила в аерокосмическите технологии.Оставам с неприятното усещане за пристрастност във ваше лице,което пък руши доверието ми.

 37. -Голямо, тежко, шумно, скъпо, грозно, и не рита. Що е то?
  -Руска машина за ритане….

 38. Някой разбрал ли е че Ту-154 е падал само поради човешки грешки и че преди 3 месеца е бил напълно оборудван на ново с последни технологии и навигации? На нашият като не му излязъл колесникът значи че ние вече знаем истината за катастрофата

 39. След като тук има толкова разбиращи инжинери, нека сметнат, през последните 20-30г. колко руски и колко американски самолети са паднали.

 40. Само да припомня на любителите на Руската оръжейна техника, че на стратегическия бомбардировач ТУ-95 няма проектирана тоалетна и екипажа се облекчава в метална кофа кято си подават по време на полета, която често при турбуленция се разпличква. Също така искам да припомня че едва през 1969 година зпочват да монтират тапициран стол(само един на командира) на Руските атомни подводници.

 41. Тука доста неща се изписаха във възхвала на руската техническа мисъл: от часовници до всякакви оръжия за изтребление.
  Та си спомних–преди години/по времето на “развитото ” соц. общество/, съществуваха магазини, наречени CORECOM. Тези магазини бяха огледало на “загниващия” капитализъм.Бяха пълни с всякакви “загниващи” изкушения,за които обикновения соц.българин мечтаеше/по–точно не смееше да мечтае/.Като се започне от шоколадите ,та до техниката.Разликата с другите родни магазини–космическа.
  Какви ли не “хватки” правихме,за да се снабдим с някое корекомско касетофонче, та да озвучим студентските ни събирания.Тогава това си беше закононарушение.
  Иначе целият комунистически елит беше обзавел бита си с такава западна техника от “загниващия” капитализъм, а всъщото време истерично величаеше великия СССР.

 42. Хубава статия.
  На мен пък дядо ми казваше, че от тия инженери сме на тоя хал като държава 🙂

 43. Към Балтимор с извинение за късния отговор, тъй като първият ми коментар не излезе:
  Прав сте за това, че в Русия няма конверсия, която да даде тласък на битовата промишленост. Все пак по-лесно е да си представиш една тояга като бухалка отколкото като лост от първи род, част от някакъв механизъм, с който определено няма да можеш да убедиш незабавно противника в правотата си. Комунизмът само силово можеше да наложи противоестествената си същност и този факт предопределяше и приоритетите на развитието му. Ако днес нещата не са се оттласнали много от идеологическата обосновка за развитие предимно на военната промишленост, това се дължи и на безперспективността в която е изпаднала държавата опитваща се да конвертира наследения си силов авторитет в авторитарност и партокрацията в олигархизъм. Съвременна Русия е пример за конвергенция между социализъм и демокрация по имперски норми, за разлика от Китай, който поради многочислеността си е наблегнал изключително на практическите й аспекти. Но тук се крие и едно от вероятностните обяснения за лошото качество или енергоемкостта и на китайските и на руските стоки – тяхната предназначеност за бързо и масово задоволяване на потребностите (социалистическата страна на конвергенцията) съчетани с бърза и лесна печалба (капиталистическата страна) чрез монополизиране на пазара на ниските цени и заобикаляне на промишлените стандарти.

 44. Като малки с момчетата от квартала играехме точно на това – кой е по-велик, руснаците или американците…
  Например, на руснаците не можем да не им признаем, че могат да правят камиони… Справка – Рали Дакар: В периода 2000-2010 г. от 10 състезания при камионите, 8 са спечелени от Камаз, а МАН и Татра са взели по 1 победа. Само който не е гледал в ютуб как Камаз “пере” през кишите на Сибир, може да твърди “невъзможни” неща. Като цяло, всяка държава си има своите силни и слаби страни и индустрии, така че споровете “Кой е по-по-най” могат да продължат вечно… ама… не минахме ли тая възраст вече?
  По съществото на темата, изрязявам принципно несъгласие с г-н Инджев. Това, че харесвам руски камиони, надали ме прави яростен привърженик на всичко руско (камо ли съветско, та аз едва помня тези години!), както и немското ми МПС и японската черна техника не са показател за “принадлежност”. В конкретния пост виждам твърде много обобщения, макар и цитирани из под “чужди пръсти”. Както намекват някои от горните постове, би било добре да се поразсъждава над въпроси като: “Боинг” или “Ту” падат по-често, а също и дали известността на загиналите, лека им пръст, означава, че жертвите са по-скъпи от например жертвите на януарската катастрофа на етиопския Боинг? Да, разбирам, че отзвукът на сегашната трагедия е очаквано по-голям, но може би все пак темата дали самолетът е руски или не, не би трябвало да се експлоатира толкова.
  С уважение към всички,
  Пламен Тачев.

 45. Към Пламен Тачев:

  Извинявайте, но тъкмо с камионите доста грешите. Няма съветски камиони ( руските са приемник).
  Камаз е завод, постороен на гола поляна изцяло от американците по времето на Брежнев- с американска технология от постояването на цеховете, до самите камиони. Това беше най-голяма сделка между САЩ и СССР след войната и само петролопроводите ( за които Рейгън заклеваше Западна Европа да не дава пари и технологии, за да не ги зароби с доставките си Москва) по-късно надмина по стойност този проект.
  Целият, почти 100 % съветски автомобилен парк, особени камионите и джиповете, през Втората световна война е стратегически подарък на САЩ за СССР. Без него Сталин щеше да клекне пред блицкрига на своя предвоенен авер Хитлер.
  Всички зилове, уазки, газки и др. подобни са на практика копия на американските подаръци от войната по американската програмата “лендлийз” за СССР, без която червената армия е щяла да пъпли с конски впрягове.
  Наистина е странно, но е факт – цялата съветска индустрия е била впрегната за гигантското производство на танкове по същото време, но тъкмо камионите малко са пропуснали да измислят…ужасно грешите.

 46. kam plamen
  е, той иво ми го взе от устата. камаз са с американски мотори. плагиатство. съветското разбиране за прогрес. то и нaще родни олигарси плагиатстват и крадат идеи от путин.
  навремето 1988, вторият ми баща(западно германец)
  дойде във варна с опела си-аскона. съседите ни се смееха, че мосkвича бил по-солиден и като завали сняг асконата ще я тегли някой московец. беше януари. заваля и…си пердашихме с асконата до алдше манастир и обратно.
  ссср е един тумор основан на базата на митове, легенди, пророчества (за светло бъдеще), а всъщност е една дрога за масите и едно алиби за властимащите да легитимират диктатурата си и я оправдаят в духа на хуманистиката.
  в самолета всички до един са били вип-антисъветски, дори най-pöпулйрната в болша водачка на солидарност е била там. и мин.председателя на полша на емиграция(нелегалното правителство в лондон)

 47. Както при всяко зло,така и с трагичната катастрофа до Катин,има и едно добро-по категоричен начин се припомни образът на изверга Йосиф Висарионович Сталин,който сегашното мъниче Путин иска настоятелно отново да реанимира.И не само с чествания и паметници,а и със стил на управление.И ако има още слепци,то те са слепи за цял живот.Амин.

 48. Благодаря за отговора и информацията, г-н Инджев, личи си ерудицията Ви, моите почитания.
  Съгласен съм за Газ-ките, Уаз-ките и Волгите, но споразумението с автомобилния производител Форд от 1929 г. и въобще цитираните от вас обстоятелства едва ли оказват влияние върху сегашните постижения на Камаз-ите. Иначе по тази логика г-н Дянков и г-н Цветанов би трябвало утре да търсят създателя на Фейсбук дали си е платил данъците (понеже е четвърт българин, нека се пробват).

 49. държава която продава 50 килограмови тв и москвичи и фотоапарати киев и зенит които прототипи са откраднати от германия,а се хвали ,че лети в космоса и може да унищожи целия свят с ракети-такава държава не само не уважава народа си-тя просто го МРАЗИ!!всъщност сталин го доказа много убедително!!и не се лъжете-империята на злото не е мъртва!!!

 50. г-н Инджев е абсолютно прав! И за американските джипове,камиони и дори оръжейн и системи подарени на СССР по време на войната. Да не говорим за огромното по мащаби и безпрецедентно по всеобхватност икономическо разузнаване,с което СССР се опитваше да навакса неизбежното си изоставане от “загниващия строй”.За съжаление десетилетията пропаганда и религиозна вяра във всемогъществото и величието на “Големия брат” все още карат немалка част от Българите да се вълнуват повече за Русия,отколкото за България.

 51. И аз си купих цветен портативен руски телевизор и то директно от Москва през 80-те.
  Веднъж поканих приятели да гледаме важен мач , купих бира.
  Те издивяха горките – «Как можеш да гледаш ЦСКА със зелени фланелки на червена трева??!!» Измъчиха се да догледат мача , мисля че най-вече заради бирата.
  Аз понеже имам далтонизъм към тия цветове и не ми правеше впечатление. После го носих да го оправят.
  След години , през 90-те (случката се развива в една западноевропейска страна) си смених квартирата и трябваше да си купувам телевизор. Споделих с един колега и той ми вика – «Да ти дам моя стар телевизор , тъкмо ще ми освободи място в гаража».
  След работа отидохме в гаража му и взех неговия стар телевизор и го гледах известно време докато си купя нов.
  Телевизорът беше американски , от 60-те години и работеше безупречно.
  Най-интересното за мен беше че имаше дистанционно управление което беше различно от съвременните такива защото приличаше на средноголям настолен офисен калкулатор и когато сменяше каналите прехвърчаха нещо като мълнии между него и телевизора което беше доста атрактивно. Съжалявам че не го запазих – голям експонат беше.
  И сега си мисля за това как така руският телевизор се оказа несполучлив а американския и след 30 години си работеше без грешка но си го обяснявам единствено с факта че руският бе купен в Москва а американският – в Зап.Европа (БИЛ Е ЗА ИЗНОС ВСЕ ПАК) за което поне по-възрастните знаят много добре че е особено важно.

 52. Когато една световна суперсила има проблеми с качеството и надежността на въоръжението си, а на ВСЯКА ЦЕНА държи да бъде първа суперсила, тя ги компенсира с огромна численост на армията и оръжието си за сметка благосъстоянието на народа си. И така кръгът се затваря – причината става следствие, а следствието – причина.
  Ето затова е невъзможно в тази порочно устроена държава, при ниския стандарт на живота, да се създават КАЧЕСТВЕНИ И КОНКУРЕНТНИ технологии и продукти! Това е правило, а изключенията само потвърждават неговата валидност.
  И съвсем не е случайно, че в Русия все повече се говори за модернизация. Лично аз очаквам нещо като перестройка – част 2-ра, но не и един същностен преход към демократичен капитализъм.

 53. До всички русофили:
  Ако за вас Иво Инджев и останалите съмняващи се във величието и непогрешимостта на Русия са американски агенти и слуги на империализма,то ви предлагам да прочетете какво мисли премиерът на Русия Дмитрий Медведев за икономиката на собствената си страна!
  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=226549

 54. Видях си името и реших да проверя какво съм писал..:))) (Радвам се, че със съименника- KOSTADIN, сме съмишленици).. Но онзи ден направо ме сърбяха ръцете за тази тема. И понеже се имам за инженер и имам някакви съвсем не бегли впечатления от руското “ниво”, реших да споделя:
  1)Станах убеден русофоб след професионалните ми срещи с колеги и хора от СССР, както и с техни слуги тук…
  2)Като им гледах техниката и тях- колегите (..как се мъчат да я пуснат в нашите “машиностроителни” заводи), винаги съм се питал как им летят ракетите?!…
  ..и 3) Русофилията е като комунизма- към обекта на любовта им: ..”може да е доказано лошо, но ние си го обичаме пък!”…
  Зависимостите към лошите неща правят лоши хората…

 55. Не съм искал да засегна нито г-н Инджев,нито руския народ.Просто не разбирам защо всяка трета ваша статия е насочена срещу Русия.За статиите срещу Първанов съм наясно.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.