Борисова срещу Борисов е римейк на кандидатура-авантюра

Ще се обърне ли кандидатурата на Борисова срещу Борисов?

В парламента днес е имало доста шумно заседание на парламентарната група на ГЕРБ. Толкова шумно, че чак извън НС се дочуха издайническите нотки на задаващ се скандал. Темата на разговора на висок глас е била: що за министър на здравеопазването се задава на хоризонта? А подтекстът е, че май се очертава пореден голям кадрови гаф на властта.

Кандидатурата на проф. Анна-Мария Борисова за здравен министър няма да бъде гласувана в пленарна зала тази седмица както се очакваше. Съпредседателят на групата Красимир Велчев, цитиран от “Всеки ден”, каза, че кандидатурата няма да бъде гласувана, защото имало по-важни неща.

Според политика, смятан за много влиятелен в средите на управляващите, ГЕРБ стои зад кандидатурата на Борисова. Същевременно той даде да се разбере, че е възможен и друг сценарий. На въпрос, дали номинацията й ще бъде оттеглена, той отговори двусмислено. „Не. Ако тя си оттегли молбата… Не знам”.

Отлагането на гласуването в парламента било свързано с неин ангажимент, който тя е поела отдавна. Проф. Борисова е поела ангажимент да участва в симпозиум по ендокринология като частно лице, а не като министър, обясниха от ГЕРБ. Това не ви ли напомня на случая с един номиниран за вицепремиер друг професор ( но по икономика), несъстоял се управленец, който също имаше ангажименти в чужбина, към които в крайна сметка се завърна? Казва се обаче Илиян Михов.

Днес проф. Анна-Мария Борисова се срещна с депутатите от ГЕРБ като бе придружена от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. На излизане тя отказа да отговаря на журналистически въпроси( нещо, която беше афиширано като мариер от нея в централните новини на БиТиВи вчера, когато не пожела дори да погледне репортерка, занимавайки се демонстративно с телефона си , докато я молеше да каже нещо) . След това Борисова трябваше да обясни визията си за здравната реформа на депутатите от Синята коалиция. Вместо това обаче тя беше извикана на спешна среща с премиера Бойко Борисов.

Борисова беше номинирана миналата седмица от премиера след заседание на Министерски съвет. При представянето си тя описа досегашните си професионални успехи, семейното си положение, благотворителната си дейност, като за целта рецитира детски стихове от “Млечна песничка”. Обяви, че няма големи очаквания, не я интересува колко дълго ще се задържи на министерския си пост, първо ще прави ревизия, после ще мисли как да продължи здравната реформа.

Последният път, когато си позволих прогноза за фиаско на една кандидатура на сегашните управляващи, тя се наричаше Румяна Желева. Направих го близо половин година, преди да се окаже факт. Този път няма да има толкова време. Управляващите нямат повече ресурс да поставят на изпитание с експерименти търпението на привържениците и съюзниците си. Този фактор, ако го разбират добре, вероятно ще доведе до утвърждаване на Борисова като министър, но …

Но дори и да бъда опроверган, проф. Борисова се очертава да бъде полезна за ГЕРБ повече като специалист по лекуване на болести, които водят до ходене с патерици, отколкото като патерица, която компенсира вече хроничното заболяване с неуспешните управленски кандидатури – авантюри.

23 мнения за “Борисова срещу Борисов е римейк на кандидатура-авантюра”

 1. Че и по красота конкурира така липсващата ми Зъблезъба Зъбла…

 2. Съвсем верни впечатления – и умен тази дама поражда подобни опасения. Тая пък как и откъде пък я изкопа Бойко – всяко първо срещнато джи-пи ще има по-нормални реакции ако го запиташ нещо или дори ако му предложиш поста на министър?! Имам чувството, че някой предлага на Бойко възможно най-неподходящи лица за министри – или пък самият той има таланта да открива най-неподходящия човек за всеки един пост. Имахме вече доста случаи да се убедим в това. А пък обстоятелството, че съвсем не ще да чуе доброжелателните предупреждения от страна на Синята коалиция, че се инати яко да не приеме нито едно разумно предложение от тяхна страна показва, че тоя човек още на осмия месец от властта си тръгна уверено към своята погибел. Упорството и самонадеяността му ще ускорят неговия провал и той ще се случи по-рано отколкото изобщо можем да предположим…

 3. Пишете: “Борисова беше номинирана…и обяви,че няма големи очаквания”. Защо един бъдещ министър и то на здравеопазването, трябва да “очаква”? Намирате ли някаква символика във Фамилиите?
  Поздрави! Б.

 4. Прав сте, г-н Инджев, за кой ли път. Тази кака се издъни по-мощно и от Румито на първата си пресконференция, още с първото изречение сама се качи на шейната. Цитирам по памет: “оттук нататък сценария го задавам аз”. На журналисти, на пресконференция, в присъствието на един вицепремиер. Класикааа!
  И май този път ББ ще си има сериозен проблем – а ако никой читав лекар/мениджър не ще да стане министър, постът вакантен ли ще стои??? Само питам, де! Щото по принцип Кристалините и Илиян-Миховците са кът (като резервен вариант:))))
  Като им гледам герберския батак, дето създадоха с устремни темпове в държавата (не че харесвам предните), си мисля, че най-подходящата кандидатура за поста здравен министър ще да е психиатър, в краен случай – психолог. Щото това, дето го правят/приказват, мирише на диагноза вече.

 5. По-големи реформи от тези аз не знам кой е правил преди мен. Считам, че това, което и СДС, и ДСБ по време на тяхното управление са правили – търпи много критики, особено в енергетиката. Аз съм доказал какво съм направил в сферата на сигурността и в енергетиката, и в здравеопазването, и всичко останало, което сме направили. Нека някой се похвали с повече от това, което сме направили ние – това казал премиерът по повод обвиненията на Синята коалиция, че са спрели реформите.
  Възможно ли е (хипотетично, а и реторично) човек толкова неадекватен в собствената си оценка да е адекватен в оценката за другите, което без съмнение е част от кадровата стратегия…
  А номинираната госпожа направо се претрепва да се изяви в ролята на карикатура…

 6. Би било жалко,ако незначителни събития останат само за подпис,но не и за създаване на барабан,а високодогварящте страни да са постоянно,с едни и същи до последици,съставяни за ласкателно присъединяване или угодничесво,
  което дори каратистите или обърканите фехтовчици,трудно биха наренли удари със скрити намерения,когато напомнят образа на неуместен повторящ се нагон за самозапазване,дори в географски външнополитически насоки,които просто плачат за по-интересно кадрово освежаване,чуждо и на лукави изобретателни хамелеони,а и на самовластническа управия, близка до неразбираемото упорство….

 7. Смел и мащабен реформатор е Бойко, няма що! И си го признава, не се стеснява.

 8. Борисов е далеч от класата на Путин но използваните от него методи са същите – силовите. Акцент върху полицейските акции, налагане на еднолични решения. За разлика обаче от руския си колега той не може да разчита на анализаторските умения на непокътнатите в основата си служби заложили на друг (онзи от митологията) кон в състезанието. ББ е достатъчно пронатовски настроен, за да бъде оставен сам от лустросаното си може би но не и лустрирано обкръжение да си троши главата в управленските ситуации. Безпрекословната подкрепа на решенията му от Волен Сидеров, който не пропуска по този повод да хвърли по някой и друг къч срещу сините, ясно сочи прокарваната линия на разцепление между действията на правителството и опитите за експертно съдействие от страна на партньорите му. Т.е., в момента на провала на Борисов да може да се твърди, че синята коалиция е била само фигуративно присъстваща в парламента и истинската алтернатива трябва да се търси другаде.

 9. Някой нещо прави. Може, а и е сигурно, че някъде ще греши.
  Някой наистина застава зад името си и казва, аз правя това, аз правя онова, т.е., аз отговарям.
  Някой, който няма намерение да се крие зад чужди гърбове, нарежда министрите си и своите заместници, така както намира той за добре, като ясно демонстрира поемането на отговорността за действията си.
  Никой, не си спомня за последните 20 /60/ години някой да е застанал зад това, което прави и да заявява, че носи отговорност за него. /Имаше един, дето си каза, че вината я поема само с мезета. Не си спомням да е отнесъл толкова критики./
  /Не визирам автора на блога, той си е малко луд, на няма как да си Мунчо и да не си малко луд/.
  На някои много им се иска да разкъсат този някой, просто, защото не е като тях. Просто защото е Мунчо и се надяват да е лесна плячка. Моля се, да не е така.А и историята сочи, че Мунчовците не са чак толкова лесна плячка.

 10. Шапó за изречението на кардинал Ришельо!

 11. Някой нещо прави – закон(за бюджета) след това иска да го наруши заедно с конституцията, след като не става ни обяснява как точно няма да го изпълни, въпреки всичко.Интересно ми е също ако наистина отиде на избори Борисов, както ни заплашва през ден, и случайно пак спечели(в което изглежда е сигурен) как ще оправи собствените си глупости ?
  А между Борисова и Михов, не виждам нищо общо, според мен Михов е умен човек, щом се ориентира толкова бързо и отказа да работи с Дянков.
  А въпросната професорка.. само слуха, че е рекламно лице на фармацефтични компании е достатъчен да не стане хич въпрос за държавен пост .. това би било така във всяка нормална страна.

 12. Макар че др. “гражданка Цеца” е била “кент флеш роял” спрямо изтънчеността и прочутия Връх на Иглата,където пренаселяването е като подвижните пясъци..,докато съм си “правил зъбни снимки” сегашните са се позахапали и Ще поооправят работата и на самия премиер,поради нетърпение…
  Но за разлика от моите възтежки тъпизми,които колегите и Иво едва “изтрайват”,точно тясното място на върха,не е комфортно,а и тях страха и тщеславието ги бута,за да не “тагаринчват” по яневски или да откриват,що е то “болест” и цер чрез реформаторското мнозинство…
  Сал един “Индже войвода” се досеща и знае,че тоз връх висок е,
  България ще съзре когото трябва и ако би бегали…да мрем по-добре!
  Ще кажа като съпругата на стария Буш за сина си гобернатор и …брат на предшественика на Барак Обама…
  “Ха сбърка и го убих веднъга!!!”
  Същото,Маринов важи и за мобилния номер,който поискаха от ББ “безшумно”!!!!!!!!!!!!!!!!!в Прага

 13. Здравейте господин Инджев,

  Съжалявам да го кажа, но струва ми се че анализът ви е прибързан и твърде повърхностен. Добре щеше да е да изчакате “течовете” от това което е казала АМБ на депутатите на ГЕРБ снощи. И затова макар да споделям заключението ви, че АМБ може и да не стане министър на здравеопазването, не мога да се съглася с причините, които изнасяте.

  Цитат от в-к Стандарт онлайн –

  “Борисова обяснила, че е против откриването на нови лечебници. По думите й не бива да се създава излишна конкуренция, разкриха участници в сбирката. Според депутати някои от идеите на бъдещата министърка прозвучали смущаващо. Борисова се обявила за запазване монопола на здравната каса, а това противоречи на управленската програма на ГЕРБ.”

  Значи имаме, първо, разумни предложения:
  (или поне моето лично, неекспертно мнение е че тези позиции звучат доста разумно)
  1. Защо да се строят нови болници (вместо да се подновят съществуващите), при положение, че дори в досегашните вече няма кой да работи. Една от значимите последици от присъединяването на България към ЕС е това че не-незначителен брой лекари и мед. сестри заминаха за Германия, Франция…
  2. Защо да демонополизираме НЗОК (вместо да я реформираме и контролираме по-добре), имитирайки досегашния американски модел, при положение, че САЩ се отказват от него. И при положение, че модел с много каси доколкото знам няма никъде в ЕС, към който все пак официално принадлежим. (а да не говорим за лесно предвидимата бъркотия – “Инфаркт? Да ама Първа Градска не приема вашата застраховка, трябва да отидете или в Пирогов, или в Окръжна.. Съжаляваме, господине, приятен ден ви желая!”)

  Второ, имаме депутати от ГЕРБ, които не са много доволни.

  Трето, знаем, че АМБ е кандидатура лично на ББ, а не на парламентарната група на ГЕРБ.

  Хайде сега да съберем две и две…

  Дали нещата не са много, ама много по-дълбоки от млечната песничка, некомуникативния (или некомутативен?) характер и не знам какво още?….

 14. Опитвам се, кардинале, по върха на айсберга да налучкам размерите и формата му, но както сам разбирате, само с наличието на тази информация, рядко може да се получи някакъв що-годе приличен резултат. Друго щеше да си е, ако си имах една подводничка, макар и малка, колкото да пообиколя насам натам около него. :- така де, не мога да си намеря знака за усмивка.

 15. Абе щом с първата си изява новата министърка ми даде 2 страници материал за видеоблога, считай какво ще стане като заработи на пълна пара!

 16. Великолепен анализ, г-н Инджев, изключително образен и метафоричен език, както винаги.
  Кардинал Ришельо, както обичайно, изпитва особен транс с жонглирането с езика, за да направи впечатление на повече от 30 хиляди посетители на блога, че и той може като Иво (та даже и повече от него) да борави с българския в публицистиката. Има нещо патологично в Кардинал Ришельо. Прилича ми на старата комунистическа школовка от Висшите партийни школи, където важното беше да се изказваш като свръх-интелектуалец, без всъщност да казваш нищо особено. Проблемът е, че Кардиналът не се случва и като поет

 17. Извинете волната ми асоциация, но д-р Борисова ми напомня като типаж една дама (хм…), шеф на Столичния инспекторат по чистотата (или нещо подобно). Не като квалификация, естествено, но като визия и нрав… Е, като хлябът е проблематичен, нима и зрелищата трябва да се ограничат до “осем литра мляко на закуска”… Защо ли ме обхваща съмнението, че хората с личен авторитет нещо май не искат да се хващат на гербавото хоро? Това е пръв сериозен признак, че нещо куца…

 18. “Интересно ми е също ако наистина отиде на избори Борисов, както ни заплашва през ден, и случайно пак спечели(в което изглежда е сигурен) как ще оправи собствените си глупости?”

  Няма да ги оправи, оплаквайки се от
  лошо свършената работа на предшественика си.

  Да, Маринов, да, при подобен изказ нещата подлежат на тълкуване като пророчествата на Нострадамус и нищо чудно в тях да е описана съдбата ни от Прага до Второто Пришествие, ако е рекъл онзи с иглата, още преди да е завършил гоблена, наречен “Преход”

 19. v BG profesor se stava po vtoria nachin. Nai-chesto.

  tova che taia e profesor ne znachi nishto.

  A povedenieto i e neadekvatno.

  parvo shtiala da pravi revizia a posle da misli za reformata.

  Nadiavai se kalino.

 20. Страхувам се, че с изказаното си по-долу мнение ще изпадна в пълна безтегловност пред уважаемата аудитория, но ще го кажа. Никога преди, при управлението на комунистите, не съм се интересувал от относителните тегла на министрите, още по-малко пък съм ги сравнявал. Но в т.н. демократичен период по-целенасочените ми наблюдения показват, че неподготвени за обърканата ситуация у нас политически фигури стават министри, само с най-обща административна култура, без ясен поглед върху актуалната функция на съответното министерство, върху самия организъм на министерството и върху самата функция на министъра и заместниците му. Така те лесно се оказват зомбирани от опитните и “отлежали” чиновници в министерството и за “солидно” изявление на съответния министър се приема това, което е в духа на мухлясалата рутина на българския чиновник (с вещата подкрепа на малки и големи журналисти). Доказателства колкото искате, стига да си припомните близкото минало. И на този фон ми е чудно какво значи “успешен” и “неуспешен” министър, за да може да се прецени дали поведението на проф. Ана-Мария Борисова като евентуален кандидат е адекватно или не. Ако използваме за адекватност единицата ‘Етем’, проф. Борисова по-малка от 1 ли е, или по-голяма?

 21. поздрави за статията! Винаги в последните години един от големите ни проблеми е бил дали Големите експерти са успешни мениджъри и обратното в политиката! иначе Борисова е талант в себеизтъъъъъкването, пролича от раз, въпросът е ще си остане ли с това и/или ще я оставят ли предвид настроенията спрямо нея, /които ББ май трябваше да проучи предварително…. май/

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.