Новодворская приземява путинистите

Публикувам текста на Валерия Новодворская от сайта Грани.ру в превод на Милен Радев в сайта Де зората и поместен също така в e-vestnik.

Жестоко приземяване
14 Април 2010
Валерия Новодворская
Грани.ру
Точно преди 65 години, на 13 април (фатална дата, фатален час) Съветската армия встъпва на територията на Австрия. Злополучната Австрия, която собственият й син, по-точно собственият й урод, Хитлер бе удушил с Аншлуса. И ето че 8 години по-късно по следите на този престъпник пристигат съветските войски. Нима това не е достоен повод за Медведев да похапне виенски шницел, а за Путин да резне парче торта Захер? Защо не, щом притиснаха и Словакия тържествено да празнува юбилея на собствената окупация?
Само с Чехия се очертават някои трудности при честванията. Все пак Прага бе освободена от генерал Власов и от неговата Руска освободителна армия РОА. Кой ли ще яде там кнедли на празненствата? И пътува ли пътува нашият чекистки отряд по източноевропейските столици, предлага си неуморно услугите: винаги готов да подковава европейските президенти, парламенти и медии, да ги подковава майсторски, досущ както Лесковият герой Левша подковаваше бълхата. При това може и по едни карти да им хвърли, да им погадае бъдещето с нашата имперска колода. Да им предвещае среща с поп спатия в държавен руски дом, т.е. в лагерната барака, наречена “Руска федерация”, по-точно на Червения площад на 9-и май. Пък и попът каро ще е наблизо. (Путин е очевидна спатия, а Медведев – безспорно каро)
Победата на чекистите над гестаповците е наистина голям ден за СССР и Източна Европа. Да си бяха празнували съюзниците – САЩ, Великобритания, Франция – отделно деня на своята победа над Хитлер. Без нас и без нещастните страни на Балтика и Варшавския договор. За тях – сватба, за нас – панахида. Те са истински победители, те имат право.
Австрия всъщност е късметлия, защото СССР се облизваше и за нея, но ялтенската сделка не му я поднася на тепсия. Австрия не става част от плячката, заделена за московския тиранин. Така пожелават картите – Гърция и Австрия се оказват от другата страна на съдбоносната линия, а Югославия остава да се носи по волята на вълните. От съветското иго я спасява Йосип Броз Тито. Цяла Югоизточна Европа, половин Германия и страните на Балтика са предадени на Сталин да си прави с тях каквото пожелае. “Ще те дам на мечката, на вампира, на циганите, на просяка в торбата, ако не си ядеш кашата, ако не спинкаш, ако не ме слушаш…”, така припяват у нас майките на невръстното си чедо. Но нима Източна Европа и Балтика не слушаха САЩ, Англия и Франция? Тогава защо ги дадоха тях на мечките?
На Австрия й провървя. Е, не я пуснаха в НАТО, накараха я да се врече, че ще съблюдава неутралитет, че ще строи почти социализъм. А пък Евросъюзът даже за малко да я изключи заради победата на честни избори на една австрийска партия (не кой знае колко читава, но все пак несравнима нито с КПСС, нито с КПРФ, нито с ЛДПР, нито с “Единна Русия”). Значи все пак внимателно следят за сиромашката държавица. Макар и да не са немци, макар че не си изпросиха сами Аншлуса, но като немскоговорящи си остават подозрителни – по лингвистичен принцип. За разлика от съветскоговорящите, от съветскомислящите и съветскодействащите.
А пък злополучните домакини съвсем не се радват на подобни гости – чекисти-освободители. Както се казва – “такива гости на гробището да ги търся”. Е да, обаче по гробищата ще се намират не гостите, а домакините. Например, полският елит. Впрочем, даже и на Путин не му стигна наглостта да заяви, че Съветската армия освободила Варшава. И да си поиска татар-бифтек, гъска със сливи, фляки по господарски и някои други специалитети от полската кухня. Впрочем съпрезидентите ни ще имат възможност да похапнат всичко това на погребалната церемония на полската делегация, на жертвите на Катин-2. Новия Катин няма да може да го припишем на немците. Германия този път я нямаше наоколо.
Във Варшава сигурно ще пристигне цял вагон чекистки представители с крокодилски сълзи на безсрамните си очи. Няма да им е за пръв път след погребенията на Михоелс, Пастернак, Старовойтова, Юшенков… Както писа безсмъртният Галич “А край ковчега се подреждат мародери и поемат почетния караул”.
Такива гости нямаше да ги пускат да припарят и до прага, ако зад гърба им нямаше газ и ядрени бойни глави, нефт и 1/8 част от сушата. А какво искаха всъщност поляците от СССР и Русия във връзка с Катин? Не са претендирали за пари – това е груба лъжа. Нито са настоявали за безплатен газ. Единственото, което искаха, бе историческа справедливост.
Нека си припомним фактите: пактът Молотов-Рибентроп, Катин, съветската окупация, отнемането на половината страна, съвместните паради с хитлеристите в Брест, бездействието при смазването на Варшавското въстание. Депортации, разстрели – от Талин до Бесарабия. Нека някой да докаже за какво трябва да са ви благодарни, а? Защото двамата диктатори Хитлер и Сталин не можаха да си поделят Европа? Това си е тяхна лична работа. На участниците в бандитски разчиствания на сметки не е прието да се благодари.
Единственото, което Източна Европа очакваше от нас, беше покаяние. Нещо такова: “Простете ни, грешни сме. С нищо не сме по-добри от хитлеристите. Обидихме ви, разтерзахме ви. Не сме достойни да се нареждаме сред победителите над фашизма, защото нашият режим не беше по-добър от фашисткия. Сталинизмът е равен на фашизма, Хитлер е равен на Сталин, СССР е равнозначен на Третия райх. Кажете къде да отидем на нов Нюрнбергски процес. Молим на колене Източна Европа, Балтика, Финландия за прошка”. И трябваше наистина да паднем пред всички европейски стени на колене, защото тези стени станаха заради нас Стени на плача.
Но ето че върху Катин-1 се сгромолясва сега Катин-2, а мъглата е къде, къде по-изрядно алиби от немците. Доказателства няма и няма да има. Вместо тях у мен има абсолютна увереност.
Президентът Лех Качински бе трън в окото на чекиста, него всекидневно го цапаха с кал съветските телеканали, на един дъх с президентите Юшченко и Саакашвили. Той си плати наведнъж за всичко: за покрепата на Грузия, за онзи героичен полет до Тбилиси в разгара на руската агресия; за стипендиите и местата в университетите, заделени за белоруски студенти; за убежището, давано на чеченски сайтове и на чеченски бежанци; за опитите да осъди Ярузелски; за антисъветизма и за антикомунизма; за западната ориентация; за филма “Катин” и за постоянните въпроси за Катин; за активната роля в НАТО.
Какво им се полага на полските бунтари? Три разделяния на Полша; смазване на въстанието на Косцюшко 1799 г. и на въстанията през 1830 и 1863 г.; война през 1920 г.; окупация 1939 г., Катин; Варшавски блок; военно положение през 1981 г. и – накрая – Катин-2 през 2010-та. Войната не е завършила, войната между свободата и робството няма никога да завърши, а този кютюк, останал от някогашния СССР, върху който живеем ние, воюва против свободата.
Аз не работя във Външното разузнаване и не знаех, че поляците се готвят да извършат този безумен полет. На самолет на своите врагове, на разнебитен “Ту”, ремонтиран от самите врагове, без медии, без охрана от военни самолети, без контрол, на запуснато военно летище, да се отдадеш изцяло в ръцете на тъмната чекистка сила… Сега става ясно, защо пуснаха “Катин” по телевизията: тази чуждоземна пропаганда бе просто бучката сирене в мишеловката…
Не вярвам в такива случайности. За Катин-2 трябва да се обвинява или Москва, или светото Провидение. Аз съм християнка и не мога да обвинявам светото Провидение, че работи в полза на чекистите. Аз въобще не обвинявам. Просто разсъждавам по принципа cui prodest (за кого е полезно). Защото за обвинение са нужни улики. Може би след 15 години някой нов Берия ще поиска да натопи колегите си, на които сам е давал заповедите. Така бе внесена яснота в делото Михоелс. Сталин умря, започна боричкането на наследилия го триумвират и на Берия му дотрябва обществен бонус. Иначе и до днешен щяхме да си вярваме, че великият режисьор е загинал при пътна злополука.
Ех, защо полските патриоти не легнаха на самолетната писта във Варшава? Ако бях чула за този полет щях сама да се просна в краката на полския посланик, щях да го заклинам да позвъни, да предотврати… Ето до какво водят играта на “ново начало”, “нов подход” и пр. и пр. Да се отправиш на полет в тила на врага, в ръцете на врага, да се оставиш на милостта на врага…
Аз никого не обвинявам. Откъде мога да знам, кой стои зад този стоп-кадър, кой е главният в чекистката хунта? Накъде да се отправи човек с такова обвинение, в какъв съд да го отнесе? Приемете просто, че аз съм онзи гражданин, който върви триста крачки заедно с Расколников и му повтаря: “Убиец, убиец…”. Порфирий Петрович добре разбира, че не разполага с нищо за да даде Расколников на съд, още повече, че Николка е поел вината върху себе си. Но Порфирий Петрович иска да доведе Расколников до срив. Той просто му ходи по нервите. Виж, на тези нервите им са здрави, тях не може така лесно да ги накараш да се сринат.
Еркюл Пуаро и мис Марпъл в книгите на Агата Кристи са майстори в това да подкрепят аналитични си изводи с факти: убиецът се изнервя и почва да прави глупости – отстранява свидетели, издава се и на финала, на публичния сеанс по “разобличаване на магията”, не издържа и се втурва да бяга. Е да, но тези, нашите няма да побягнат… Даже да се случи чудо и в Русия след някое ново размразяване настъпи вечно лято, едва ли можем да съдим чекистите дори за взривовете на жилищните блокове. Доказателства и писмени заповеди няма, а само с Достоевски не може да се явиш в съда (”Вие я убихте, вие… няма кой друг…”). За подобни доказателства и адвокатите, и прокурорите, и гаргите по дърветата ще ви осмеят.
Ако искате не ми вярвайте, скъпи европейци, но все пак не летете при нас в такъв състав и по такива места. Защото ще минат десетилетия, ще се търкулнат още 65 години и към мястото на аварията на полския самолет ще полети нова порция полски политици. И също ще се сгромолясат… Само не знам, дали Анджей Вайда ще успее да заснеме още един филм до тогава.
Концернът “Алпийски пикел-интернешънъл” * ще продължи да работи, докато съществува “съветската зона”, докато съществува КГБ. И щом не ги мързеше да гонят из Европа 80-годишния Краснов**, да тровят с полоний Литвиненко, да черпят с отровни бонбони и да намушкват с чадъри, то кой ще ми докаже, че е забранено безнаказано и с гаранция за сигурност да бъде отстранен антисъветчикът, врагът на Лубянка и на Кремъл Лех Качински?
Не се познавах лично с него, но той бе мой съратник, мой боен другар. Аз ще скърбя за него и ще го оплаквам, за разлика от Адам Михник и други левичари в Полша, защитници на Ярузелски. Качински бе полският Рейгън, наследник на Косцюшко, на Савински, Домбровски и Пилсудски. “Полска”, разбира се няма да “сгине”. Полша помни всичко, тя се намира на верен и добър път, а чекистите са майстори само на захапването и отскачането. Кучешко племе са си от край време – още от сформирането на опричниците.
Дори не мога да кажа, че моята ненавист ще нарасне. Тя просто няма накъде повече да се увеличава. “Ненавистта ми, необятна кат’ морето, не могат да обгърнат бреговете на един живот”. Вярно, че в оригинала шекспировата Жулиета говори за любов, а не за ненавист, но пък аз си имам работа съвсем не с Ромео…
Боли разбира се, че никой няма да понесе отговорност. Впрочем, и в това няма нищо ново. Сталин също не понесе отговорност за нищо. Напротив, заради него, невинния агнец, внук му мъкне днес по съдилищата “Новая газета”. Заминаха си на оня свят палачите от НКВД и ВЧК, а онези от тях, които не бяха разстреляни от своите колеги по занаят, склопиха очи ненаказани. Гонителят на дисиденти, следователят от КГБ Виктор Черкесов и днес е на висока длъжност, обсипан с отличия и ордени от Путин, генерал Филип Бобков, работеше доскоро в НТВ, престарелите надзиратели от Гулаг получават персонални пенсии, Ленин се кипри в мавзолея, наградите за Афганистан, за Чечня и Грузия са в сила до днес. А някой да е понесъл отговорност за затритите животи на пътниците в южнокорейския самолет?
Антисъветчикът Качински сгреши едни единствен път – когато полетя в съветски самолет на съветска територия и се довери на съветската власт…
Но цивилизованият свят няма да повдигне обвинителен глас. Всичко ще се покрие под пелената от газ, нефт и мъгла.
Превод и бележки Милен Радев.
От сайта де зората
* С алпийски пикел агентът на НКВД Меркадер убива 1940 г. в Мексико Лев Троцки.
** П. Краснов – руски генерал, казашки атаман, антиболшевишки политически деец, писател и публицист. Емигрант на Запад. 1945 г. предаден от британските власти на СССР. Обесен в Москва 1947 г.

———————————————————————————————————————

Коментарът на Новодворская няма нужда от коментар, освен от допълнението относно факта, че на погребението на Качински заминава и путиноподобният Първанов. Той е българският антипод на Качински, който не е възразил ( за “репчене” да не говорим) по нито един въпрос на бившата ни метрополия.

По една проста причина: не я смята за бивша.

50 мнения за “Новодворская приземява путинистите”

 1. Убийствен текст! Дъхът ми спря от толкова гражданска доблест и смелост! Поклон!

 2. За осем месеца Полско -руските отношения изминаха трънливия път от Гданск, през Катин, Смоленск, Москва и Варшава. Утре или вдругиден в Краков им предстои да преминат няколокостотин най-мъчителни , най-тежки, най-жестоки крачки с ковчезите на един Президент и още 96 достойни поляци. Думата, която най-често се чува след тия тръни и трагедии е Помирение. Помирението ще легне в основата на бъдещите на полско-руските отношения… Помирението, срещу което се бореше живият Лех Качински, и за което ще допринесе той със смъртта си. И на това Помирение не ще попречат нито Путин, нито Новодворская…Останалото е суета…

 3. Чугуноглавите не биха я прочели, тези, които я прочетат, не биха я разбрали, а тези, които я разберат, веднага ще се хванат за кобура и ще търсят автора “за ликвидация”…

  “Защо ли сме с такава орисия,
  все да сме завързани с Русия…”

  Явно доста грехове имаме като народ да изкупуваме, та не сме се освободили от най-големия си порок – да не преценяваме трезво и да не действаме свободно и решително…

 4. Статията може да те накара да се замислиш доста. От нея може и да се научи доста.
  Но отвъд фактологията на мен ми се изясни едно нещо – в Русия има по-голяма свобода на словото от нашата Родина.
  За далеч по-дребни внушения срещу “държавници”, тук се чупят крака и ръце!

 5. Потресаващо точно! Наистина няма какво да се добави. На тези, които не вярват – повод за размисъл.

 6. Бог да пази Валерия! Тежко четиво, но кънти от истина. И още веднъж, поклон пред загиналите и целвя Полски народ!

 7. Благодаря ти, Иво!
  Безпогрешен коментар по повод на трагичното събитие. Заслужава да си го запазим и препрочитаме!

 8. Просто класа!!!! Ама много висока КЛАСА!!!!
  А нашия КГБ-ист отива за да полицемерничи, въпреки, че навярно сърцето му пърха от радост!!!

 9. Забележителна статия на Новодворская.
  Да благодарим на преводача че така и повече хора могат да я прочетат. Четох я в оригинал с всичките коментари след нея – предимно психо-нерво-анатомо-сексуално извратени излияния.
  Бих ви предложил нещо по-весело.
  Ето , вчера , според Сorriere della Sera след вечерята която Обама е дал за участниците във форума във Вашингтон се е случило недуразумение при пристигането на колите на службата за охрана да отвеждат президенти , премиери и други VIP до съответните хотели.
  Колата за Берлускони е закъсняла и той е «висял» цели 40 минути на тротоара пред Convention Center да чака да го приберат в хотела.
  Явно се е ядосал защото е искал «ДА СИ ХОДИ ПЕШ» или може би «ДА ХВАНЕ ТАКСИ» но не са го пуснали. Може би хотелът е бил «през една пряка» но и това не е ясно също.
  Факт е че Началникът на американската служба за охрана е казал категорично не , не е ясно дали са го държали бедния Силвио , имало ли е «мадони» или «ваффан….» от едната страна или «fu** off» от другата но с две думи не са му разрешили «ДА КАЦА».
  Добре че такива срещи не ги правят в Смоленск.

 10. Благодаря Ви, Иво!
  Безпогрешен коментар по повод на трагичното събитие. Заслужава да си го запазим и препрочитаме!

 11. Може и да е така, дори е вероятно. Но в играта на “тука има, тука няма” има винаги две страни – да не говорим за публиката наоколо и режисурата в задкулисието. Когато се ронят сълзи и се сочи с пръст по “тези” или “онези”, ще е по-добре да се погледне извън изкуствено поставената рамка на разглежданото събитие! Тогава следата водеща в миналото може да проясни множество “странни неща” от настоящето.

  Нека не забравяме, как с Версайските договори се пусна старта на втората световна война. Как бяха взети територии от Германия, Чехия и Русия за да се създаде ябълката на Раздора – голяма Полша. Как и’ беше даден изход към морето за сметка на друга държави и отделянето на Източна Прусия от немската територия.
  Този плач би трябвало да обхване и прогонваното и избиването не полско население от тези полски придобивки след 1920г. Или да споменаваме ли за преместването на Полша на 200км. по-на запад след 45-та?
  Ако ще се сочи с пръст би трябвало да се разглеждат историческите събития честно и без лъжи и пропаганда.
  Никои от участниците в европейските трагедии не може да бъде извинен. Така, че Катин има своето място, но там трябва да се признае и за стотиците хиляди мирни жители, избивани от полски националистически банди до есента на 39-та целящи “етническото прочистване” на новопридобитите територии.
  И ако се вгледа човек по-внимателно, ще установи как в крайните си точки, спектъра на политиката се съединява. Образува една перфектна мобиусова лента. А по нея търчат глупаците, радвайки се как са уж различни от събратята си припкащи от другата и’ страна!

 12. Валерия е като като бич Божи над коне с “файтон европейска марка”, но се е издигнала и над себе си,
  защото изпълнението й често-както и тук-е повече от замисъла и е като всяко друго изкуство неосквернено от политическия разврат….
  Тя е ту енергична,ту търпелива,
  насмешлива,непроницаема,повлителнав прехода с павета от недомлъвки
  и полуоттенъци,но ще разгласява на висок глас,тайните,които желае да бъдат узнати от всички… и по-дипломатична от кариерните побелели в служебния хомот…и с латинска яснота на ума и със славянска тайнственост в очите,които те “пронизват”!!!
  Дори самият Метерних,най-докртинерният от “европейския файтон”,би й завидял,докато фарисеите на ЗЛОТО се разправят,
  за да успокоят цели народи с някакво външно достойнство….
  И др.като нея, преди истински кланета,са се опитвали,да превръщат -д о р и у н а с-
  панайрджийската борба между перфидни същества във величествени
  помирителни съдилища….но при анализ с подобна всеобхватност и проникновеност,….е най-добре човек просто да замълчи,ако ни са познати алюзиите за “чадърите”!!!

 13. Извода е Бойко да внимава кога,къде и с какво да пътува.

 14. У-бре комунистите, да живее Новодворская, и Иво да живее!

 15. Колко трогателна е загрижеността,
  както у г-н Костов,ГЕРБ да не последват НДСВ,така и бликналите междувременно утешителни думи на съгласие на г-н С. Станишев,
  когото пък напълно “убедително уговаря” и г-н В.Сидеров,защо няма хляб,а само зрелища….въобще мили родни картинки и да ти “домилее за едно бело гърло!”
  Нещо като детето и прелюбодееца:
  “Не дишаш,а,а как само дишаше до майка,преди малко!!!”

 16. Браво на/за статията. Въздейства със силата на историческо свидетелство поднесено в есеистична форма. Не дословността на фактите а изстрадани прозрения и знаковото осмисляне на случващото се са в основата на въздействието й също както например Солунският чудотворец, Преспанските камбани или Под игото са много по-богати откъм житейска правдоподобност, по-стойностни в морално отношение и по-емоционално въздействащи за нас българите от представения в учебниците обикновен хронологичен преразказ на миналото ни.

 17. В интерес на истината моя милост пръв преведе по-голямата част от статията на г-жа Новодворска и тя при мен излезе още преди два дена: Антисъветчикът Качински сгреши само един път – когато полетя в съветски самолет, на съветска територия, доверявайки се на съветската власт Пиша тая бележка просто за сведение, а не като упрек по отношение на някой…

 18. Съгласявам се моментално с оценките в статията относно методите на руснаците, но намирам позициите на госпожа Новодворская за малко крайни. Да речем определението и за навлизането на Червената армия в Австрия като фатално щеше да е вярно, ако съветските войски бяха останали. Но понеже не са, във Виена има паметник на освободителните войски. Ето го какъв е хубав: http://austria-lexikon.at/attach/Wissenssammlungen/Denkmale/Befreiungsdenkmal_%281%29/Russendenkmal1.jpg.

  Също ми е трудно да си въобразя, че дори Путин ще има наглостта използва такива методи за разправа с противниците си.

  Но все пак Русия, до колкото съм разбрал, е страна на крайностите. Крайните методи на управлението е естесвено да водят до крайни изявления в опозицията. За мен, като българин и европеец, е трудно да разбера и да се съглася напълно и с двете страни, но симпатиите ми, естествено са на страната на госпожа Новодворская.

 19. Бог да пази Валерия Новодворская!Бог да ни пази и нас от комунистите!

 20. Тъп, но упорит: Къде слагаш Новодворская при Путин бре келеш ?! Как може въобще да сравняваш влиянието на двамата в обществения живот ? Егати наглостта.

 21. Авиоспециалистът Петко Калчев: Месят се невежи, затова падат машини

  С държавни мъже на борда много по-трудно се лети, заяви пред “Труд” о. р. подполковник Петко Калчев, който в продължение на 22 години е отговарял за изправността на машините в правителствения Авиоотряд 28.

  При катастрофата с полския президент със сигурност има нарушение на нормите за безопасност, смята авиоекспертът. Според него фактът, че самолетът ТУ-154М на 4 пъти е започвал неуспешен заход към пистата, е достатъчно показателен, че пилотът се е опитвал да кацне без каквато и да е било видимост. Най-вероятно му е било наредено да каца и да не предприема никакъв друг вариант. Няма друго обяснение за такова непрофесионално поведение, смята Калчев.

  Според него опити за влияние върху екипажа на правителствения авиоотряд у нас също е имало. И аз не знам точно колко пъти съм летял с Тодор Живков на борда, но са десетки, разказа специалистът, който гони 80-годишен юбилей. Със…

  Прочитане на целия коментар сигурност Тато не е бил от капризните пътници и не е създавал напрежение на борда както други членове на Политбюро, разказва Калчев. “Бай Тошо рядко влизаше в кабината, и то само да каже: “Какво правите, момчета?” Дори беше забранил, когато е на борда, някой да ни безпокои”, добави той.

  Далеч по-нахални били други родни соцуправници като висшите функционери на БКП Григор Стоичков и Тано Цолов. Първият дори наредил на правителствения хеликоптер Ми-8 да кацне с делегация в Русе при гъста мъгла. На своя глава и напук на заплахите за уволнение и съсипване на цялото му професионално бъдеще командирът на полета отклонил вертолета към Горна Оряховица, спомни си Петко Калчев. В крайна сметка за неподчинението никой от екипажа не пострадал въпреки тежките закани.

  При самолетите няма млад и стар. Има изправен и неизправен. Всъщност самолетът, на който е летял и Тодор Живков, си е младеж. Часовете му във въздуха са много по-малко от използваните машини в гражданската авиация, категоричен е Калчев. Според него като технология ТУ-154М е с изключително добри показатели, които са напълно конкурентни на “Боинг” и “Еърбъс” и вината за трагедията край Катин не е на машината.

 22. Мисля, че твърде много емоционални интерпретации се правят на този нещастен случай. Емоциите често не водят до добро. Но да се въздържиш от емоции си е изкуство: Антисъветчикът Качински сгреши едни единствен път – когато полетя в съветски самолет на съветска територия и се довери на съветската власт… Това предполага саботаж. Това може и да е вярно, но може и да не е.
  На ТЪП, НО УПОРИТ ще кажа също, че не е прав. Лех Качински не се е борил против помирението на поляци и руснаци. Пак емоции. Пак прибързване. Ето и цитат от неизречената му реч в Катин: Катин стана болезнена рана в полсаката история и за дълги десетилетия отрови отношенията между поляците и руснаците. Нека да направим така, че катинската рана най-накрая окончателно да зарастне. Ние вече сме на верния път. Ние, поляците, ценим това, което направиха в последните години руснаците. По този път, сближил нашите народи, сме длъжни да вървим по-нататък, без да спираме и без да се отстъпваме назад.
  <a href="http://www.svobodata.com/page.php?pid=3044&rid=712"Речта на президента Лех Качински, която той трябваше да произнесе на 10 април на полското военно гробище в Катин по време на траурната церемония

 23. Към Stojan:

  Най-после едно самопризнание- ами лекувай се, като си болен мозък. Не се подлагай на мъки с трудни четива.

 24. Е-е-хх, животворна любов се надига в гърдите ми! Онази, дето е “като слънцето и въздуха за всяко живо същество”
  А за Гоце-Резидента бих казал само една дума. На “майчиния език” на неговия другар по служба Сава:
  Гьонсурат!

 25. “При самолетите няма млад и стар. Има изправен и неизправен. Всъщност самолетът, на който е летял и Тодор Живков, си е младеж. Часовете му във въздуха са много по-малко от използваните машини в гражданската авиация, категоричен е Калчев. Според него като технология ТУ-154М е с изключително добри показатели, които са напълно конкурентни на “Боинг” и “Еърбъс” и вината за трагедията край Катин не е на машината.”

  Точно по тези причини ги спират от употреба поне в Русия.

 26. И аз просто разсъждавам по принципа cui prodest (За кого е полезно?).Замислете се върху това.Със сигурност Путин и Медведев нямаха никаква нужда този самолет да падне точно на това летище.

 27. до Балтимор. Непрочетената от Л. Качински реч прочетох 10 мин. , след като пуснах коментара . Даже за известно време съжалих, че съм избързал с обобщението си .
  Но така или иначе, в Полша Качински бе олицетворение на крилото с най-крайни претенции към Русия. А и доста време Путин му помагаше, давайки ме нови и нови доводи.
  Бог да го прости! Важното е, че за поляците той беше много важен човек.

 28. Отдавна не бях чел нещо толкова силно. Великолепно.

 29. Към ТЪП, НО УПОРИТ и други подобни ЧУГУНЕНИ ГЛАВИ.
  Помирение започва с взаимно опрощаване на греховете натрупани до момента на помирението. Никога не започва с нов грях, да не говорим за масово убийство! В неадекватното състоянието на пълен потрес, в което се намират не само поляците, но и целият здравомислещ свят нека не говорим от тяхно име! Неморално е!

 30. много омраза,патологична ненавист-неможе дасе живее с такава злост.колкото и да ми се иска не мога да повярвам на такава злобна жена

 31. Mnogo silen material, blagodarim na g-n A.Gruncharov i g-n Indjev, che ni go predostaviha.
  Vsiaka misul e iztrel!

 32. Потресающ текст!
  Начина на изразяване на руските автори е неповторим.
  Може би защото този народ винаги е бил подтиснат от собствените си управци…
  Може би защото същите тези винаги са имали имперски цели към света и към собствения си народ…
  Може би защото те са били ментално ограницени…
  Ето затова най-великите автори са били в опозиция!
  Ето затова пишат така открито!
  Ето за това биват преследвани или в забвение!

  Поклон пред Руското перо!

 33. “Я не верю в такие роковьIе случайности. Нечасто на вражеской територии случайно гибнут враги чекисткой хунтьI… У нас идет война и не только на южном фронте …На западном фронте без перемен.” Целият текст – във видеоблога на Новодворская:

 34. бих допълнил само няколко забележки за ген. краснов.
  той е правил обсада на град царицин през 1919г. обсадата е неуспешна, като голяма роля за това има сталин. затова и градът се нарича по-късно на негово име, а днес волгоград.
  може би и затова сталин настоява англичаните да му предата генерала и да го егзекутира през 1947г.

 35. Разбирам, че никак не е трудно да се усъмним в нещо нечисто от страна на руснаците, имайки впредвид КГБ-ското управление. Ето още един повод да се съмняваме в руското – там просто организацията почти липсва: http://www.novinar.net/news/chernata-strana-na-sochi-2014–glad-fekalii-i-bezparichie_MzI0NDsyOA==.html

 36. Няма да коментирам, защото е повече от красноречиво написано. Единственната асоцияция, дето бе “бодна” – тази Валерия, е на светлинни години (напред) от нашата Валерия.

 37. Към velingraD:

  В Русия наистина има велики хора. Тъжното е, че се открояват ( често мъченически) тъкмо поради контраста спрямо останалите.
  Няма да уточнявам кои са повече. Мнооого повече.
  Величието не се мери с барели нефт или производните им милиарди от продажба на суровини.
  Руската нация има право да бъде велика по други показатели – ако й позволят великите й изнасилвачи, спекулиращи с тази руска слабост към величието, възпитавана, налагана,набивана като манталитет в главите на т.н. обикновени руснаци от техните господари.

 38. Право в десетката Иво. Преди години гледах документалния опус на Станислав Говорухин: “Русия, която изгубихме”. Бил съм и 2 месеца на студентска бригада в Коми АССР през 1988г. Покъртителна картина. Мога да разказвам с дни за абсурди, простотии…. Някога сигурно ще го направя.

 39. След тази великолепна ВАЛЕРИЯ,тръпки ме побиват и ми си повдига,като знам,че Сирищенския цървул ще се размирише на опелото сред достойни хора.И тайно ще си намигат с престорено натъжените прикрити чекисти.

 40. ТЪП НО УПОРИТ, смени тоя ник. А, и още: определено не си ЧУГУНЕНА ГЛАВА.

 41. Бележката на И.Инджев към v e l i n g r a D за величието на Руския дух,който по тъжно-известни причини,столетия дели мегдан с лилипути е бил повод и за Стамболов,да каже на,Великия княз във връзка с годишнина от Шипка,като гост на командира на Четвърта Преславска дивизия,защо империите,не трябва да се управляват от чукундури,а при “сушави” години,на поредния фараон,да се чува и “гласа на мунчовци”…
  Епитетите на Одеския стипендиант и Букурещки хъш,не стават!!…. за превод в лоното на кардинал,
  а и няма как да бъдат надлежно “удостоверени”….с мъченичество!!
  Дано Господ се смили над нас и ни дари с образи като началникът на охраната на Белия дом,който категорично не бил “познал” Берлускони…и го отрязъл…..
  Дано и обмундированите като коледни елхи военни,бъдат удостоявани с честта,да не чакат пример от натовските офицери ,за до почитат вечната памет и на своите преминали “в други полк, родолюбиви колеги” ….

 42. А ето какво ни е оставил , съвсем по темата и един друг такъв който се е откроил особено мъченически и подобно на Новодворская е преминал през психическите болници и заточение.
  После станал Нобелов лауреат.
  Й.Бродски
  У истории русской страницы
  хватит для тех, кто в пехотном строю
  смело входили в чужие столицы,
  НО ВОЗВРАЩАЛИСЬ В СТРАХЕ В СВОЮ.

 43. Хубаво е човек да защитава позиция, но преди да се пише за самолетна катастрофа и за причини,трябва да се сабере информация от специалистите.
  1/Самолет Ту 154 е толкова стар колкото голяма част от Боинг или др самолети и не заслужава омразата/Още повече,че вината не е в самолета
  2/Всички оплюха екипажа на самолета.Командирът на полета има последната дума,но когато е правителствен решава държавниа глава.
  3/Когато се взима решение за кацане е най-важна сигурнотта на патуващите, а не дали сте сме на точното място в точното време,защото жуеналистите са вече кацнали
  Това са само прости истини,които се доказват и от записите на “черните кутии”.не изливайте омразата си на невиновни в случая.Не зашитавам никого,а само давам част от истината.

 44. Г-н Христомир Йорданов, паметникът на Червената армия във Виена е построен от руснаците, т.е. направили са си паметник на самите себе си, а не от австрийците. Така че може да се спори дали австрийците са били толкова благодарни за разрушаването на най-красивия град в Европа.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.