Двойната трагедия в Катин и някои двойни стандарти

ОЩЕ ЗА ДВОЙНАТА КАТИНСКА ТРАГЕДИЯ И НЯКОИ ДВОЙНИ СТАНДАРТИ

АВТОР:  МИЛЕН РАДЕВ.

———————————————————————————————————————–

MISSION IMPOSSIBLE

Милен Радев

Трудно е да си представи човек по-трагично, по-наситено с ледена, почти мистична символика и по-екзистенциално обезкуражаващо събитие от трагедията в Смоленския лес.

Човешкият ум и човешкото сърце, паянтовата ни логика на преходни земни обитатели отказват да погледнат в зейналата бездна. Гибелта точно там и точно тогава на тези, познали много мъка през живота си достойни, блестящи – но и слаби и грешни, разбира се – полски наши братя ни се струва кошмарно чудовищна.

Вторачени в неумолимата сила на реалността, подсъзнателно сме склонни да предпочетем злодейска, отчайващо порочна, но – човешка – ръка зад катастрофата. Това би я направило все пак разбираема, поддаваща се на осъждане, на заклеймяване и съпротива. Докато недостъпната за нашите възприятия и мерки отвъдна промисъл ни кара да стоим нямо слисани, стъписани, озадачени.

При това генезисът, свойствата и възможностите на управляващата Русия олигархично-гебистка групировка, хрониката на нейното властване са такива, че едва ли може да си въобразим сериозно престъпление срещу човечността и срещу човеците, на което тази клика да не би била способна.

И тъй като добре знаем колко наивно е да се допуска, че данните от разследването, напускащи зоната на московско-смоленския здрач, ще бъдат гарантирано достоверни, обективни, нефилтрирани и неманипулирани от властовите фактори, крачката към ирационалните конспиративни обвинения става малка и лесна.

Тези дни обаче често се случва да се питам какво ли рационално има в много от онова, с което медийните и политически канали бомбардират до омекване европейските потребителски мозъци.

Рационално ли е още преди да се е разнесъл димът над смоленското квази летище, още преди да са изстинали прословутите черни кутии, немските медии загрижено да заповтарят наученото от”сигурно място”, че загиналият президент бил накарал насила пилотите да кацат, ако ще и камъни да падат от небесата. Информация, която едва ли става по-достоверна от това, че и до сега я повтаря Лех Валенса…

Рационално ли е още на сутринта след катастрофата, големите медии в Германия да започнат слалом между почти безкритичното приемане на версиите за пилотска грешка или износеност на машината от една страна и деликатно усукване около оценките на фигурата и политическия принос на покойния полски президент?

Рационално (и морално) ли е в деня след трагедията един от големите «либерални» всекидневници в Германия да отвори първата си страница с коментар, кулминиращ в заявлението, че «…умрелият вчера бе човек на вчерашния ден». Коментаторът със загрижен за съдбата на Полша тон описва Лех Качински като отхвърлен от действителността боец на Студената война, като човек на популистките лозунги за ред и право, като загубил всяка подкрепа в Полша ексцентрик, който се бил вторачил само в миналото и който от късоглед политически егоизъм пропилявал европейското бъдеще на Полша, защото поддържал имиджа на страната си като жертвен агнец на своите съседи…

Рационално ли е Световната служба на Би Би Си да посвещава часове от предаванията си през дните след трагедията за разговори в студиото и по телефона с поляци, които сякаш са си плюли в устата един през друг да призовават да се затвори най-после грозната книга на миналото, да не се ровят костите, да плеснат с ръце руснаци и поляци и братски (по славянски?) да се прегърнат и поплачат.

Рационално ли е, както в това същото Би Би Си, така и в големите германски медии, тези дни водещ и обединяващ да бъде разнеженият възторг от жеста на Владимир Путин, който в смоленските лесове не само бил помогнал на полския премиер Туск да се надигне от земята, ами даже го прегърнал сърдечно и по мъжки. Изключителен и смел жест, без съмнение, особено от човека, на когото тукашните медии (рационално естествено) възлагат цялата си увереност, че щом той лично се ангажирал с разследването на катастрофата, истината ще излезе наяве бързо, акуратно и преди всичко убедително. Че ще се докаже безсмислието на всякакви «конспирационни» теории.

Също толкова, ще добавя от себе си, колкото излезе наяве истината и в други подобни случаи, с чието разследване Владимир «Ленинградски» Путин се беше ангажирал лично: взривовете на жилищните блокове в Русия през есента на 1999 г., терористичните атаки в театъра «Норд Ост», в Беслан, в московското метро и пр. и пр.

Дотук за рационалното. А сега за нещо наистина ирационално. И в седмиците преди трагедията, и след това, повечето от западните медии, които следя, формираха два противостоящи си модела на отношение към Катинската трагедия, повече от 60 години след комунистическото престъпление. Единият – на официалното, церемониално честване с участието на Туск и Путин и вторият – на “непримиримите и екстремни полски националисти”, чийто символ трябваше да стане поменът в присъствието на президента Качински.

При това симпатиите на немските медии (но това важи с не по-малка сила и за най-авторитетната световна медия – Би Би Си) съвсем непринудено преминават във възторг пред историческия жест на помирение, на който се били решили двамата премиери. Както анонимни репортери, така и именити коментатори и дори политици от ранг тълкуват присъствието на Путин на Катинското гробище като символично, та даже историческо.

Къде пряко, къде между редовете то се противопоставя на твърдоглавата позиция на «човека на вчерашния ден» Лех Качински. Той бе предпочел да помене мъченически избитите в присъствието на техни близки, на стари емигранти, на последния президент в изгнание на стара Полша Качоровски, на основателката на Солидарност Анна Валентинович… По логиката, внушавана и от цитираната усилено из Европа Адаммихникова «Газета виборча», от второто честване не можеше да се очаква друго освен конфронтация и пещерно-антикомунистически обвинения,. Една невъзможна мисия на невъзможен президент.

Станалият посмъртно известен текст на неговата реч убедително опроверга тези прогнози. Но той по същината си, макар и на съвсем друго ниво, потвърждава, че мисията на Лех Качински в Катин, мисията на истинските полски патриоти – които винаги са били преди всичко европейци! – че тази мисия днес бе наистина Mission impossible.

И тя бе и е невъзможна, защото политико-психологически Европа днес е по-близка не до онази Европа, замислена от нейните бащи създатели през 1950 г., а до Европа на Мюнхен 1938 година.

Днешна Европа се прехласва от прегръдката на Доналд Туск с временно изпълняващия длъжността премиер на Русия и вижда в нея начало на тъй желаното помиряване на вечните противници. Мирът, дружбата и сътрудничеството са хубаво нещо. По същество никой не би могъл да има нещо против тях. Страшно става когато заради краткосрочни ползи се забравя кой и какъв е човекът, с когото се здрависва, прегръща и помирява сговорчивият пан Доналд.

Не е нужно да се връщаме далеко и да припомняме ранната кариера на екс-подполковника от КГБ Владимир Путин. Това, което не би трябвало да бъде забравяно и за миг е, че прегръщащият се с просълзени очи пред Катинския мемориал носи пълната отговорност за превръщането след 1999 г. на Чечения пред очите на целия свят в земен ад. По време на неговата неограничена власт в Чечения бяха избити десетки хиляди деца, стотици хиляди мирни граждани бяха прогонени от домовете им и изтезавани с методите на прословутата азиатска жестокост. Чеченските градове бяха превърнати от руската армия в копия на следвоенния Дрезден. Ако има съвременни политици, за които може да се каже, че ръцете им са буквално обагрени в кръв, Владимир Путин заема почетно място в тази зловеща редица.

По времето, когато днешният руски премиер консолидира властта си и я превърна в де факто лична, бяха убити брутално и назидателно тримата най-ярки и непримирими негови критици – Анна Политовская, Александър Литвиненко и Срегей Юшенков. Четвъртият – Михаил Ходорковски бе пратен в затвора със средновековна отмъстителност след скалъпен по всички правила на показателните съдилища процес.

Под управлението на същия, развълнувано и втренчено вглеждащ се в очите на полския си колега, руски властелин, в Русия независимостта на медиите бе превърната във фарс, политическата опозиция маргинализирана, а гражданските движения парализирани с помощта на драконови законови мерки. От години свободата на словото и манифестациите се погазва с милиционерски ботуши и разгонва с палки при всеки опит за публични политически прояви, неугодни на Кремъл.

Извиняващият се днес за Катин, възстанови в Русия стария химн на Съветския съюз, призова учители и учени да не допускат клевети за миналото на героичната им родина под властта на Сталин и е един от отговорните за по сталински бруталната агресия срещу съседна Грузия.

Помнейки за газа и нефта, чийто централен разпределителен кран се намира в мазето на Кремъл, Европа съзнателно или не, гузно или не, но ефективно и срамно забравя всичко останало, изредено по-горе.

Лех Качински помнеше и знаеше. И не желаеше да участва в помен за Катинските мъченици заедно с този човек и под режисурата на този режим.

Затова и мисията му бе невъзможна.

102 мнения за “Двойната трагедия в Катин и някои двойни стандарти”

 1. Казват че имало психотронно оръжие, което можело да въздейства дистанционно на мозъка на човек ?
  Защо пилотските приборите не са му помогнали да се ориентира точно. И при мъгла летят военните самолети.Тогава пилота на полския самолет какво му е имало ?

 2. Много добре и много точно казано. Аналогията с 1938г е съвсем уместна. Всъщност точно ескалацията на путинския терор е актуалния проблем, който трябва да си решаваме в Европа, вместо да му се усмихваме курвенски.

 3. За съжаление, авторът е прав. Не случайно всички президенти ще присъстват на погребението на Качински. И може би повечето заради гузна съвест (да не говерим за Гоце).

 4. О’Боже ! Този ‘анализ’ най добре да го затриеш! Толкова ирационално мислене е почти абсурдно трагикомично!
  Ще изпреваря следващият ти въпрос – не, не съм русофил !

 5. Понеже глупостта принципно ме вбесява понякога, декларирам, че горната статия ме вбеси. Ще се опитам да обясня защо :

  Трудно е да си представи човек по-трагично, по-наситено с ледена, почти мистична символика и по-екзистенциално обезкуражаващо събитие от трагедията в Смоленския лес.

  ++++
  Трудно ми е да си представя по безмислено изречение. По точно в частта на ‘по-екзистенциално обезкуражаващо’. Някои хора явно използват думички които дори не знаят какво точно означават.
  ++++

  Човешкият ум и човешкото сърце, паянтовата ни логика на преходни земни обитатели отказват да погледнат в зейналата бездна. Гибелта точно там и точно тогава на тези, познали много мъка през живота си достойни, блестящи – но и слаби и грешни, разбира се – полски наши братя ни се струва кошмарно чудовищна.
  ++++
  Локален максимум на простотията и безмислието ! Очевидно, :))) така да се каже, отказваме да погледнем в бездната, за да не вземе тя да погледне в нас, ако ме разбираш за кво искам ти говоря. От дурга страна, поляците са достойни, блестящи, слаби, грешни и братя ! Сакън ! Аман от братя ! Тва, че някой си някъде умира, не означава, че умирането е повод за приятелство !

  Вторачени в неумолимата сила на реалността, подсъзнателно сме склонни да предпочетем злодейска, отчайващо порочна, но – човешка – ръка зад
  катастрофата.
  +++
  Глей сега пич. Това, че си параноик, не означава, че и ние сме като теб.

  Това би я направило все пак разбираема, поддаваща се на осъждане, на заклеймяване и съпротива. Докато недостъпната за нашите възприятия и мерки отвъдна промисъл ни кара да стоим нямо слисани, стъписани, озадачени.
  +++
  Да бе .. Дядо Боже е прибрал кчински при себе си – неведоми са пътищата и самолетите божии!

  При това генезисът, свойствата и възможностите на управляващата Русия олигархично-гебистка групировка, хрониката на нейното властване са такива, че едва ли може да си въобразим сериозно престъпление срещу човечността и срещу човеците, на което тази клика да не би била способна.
  +++
  Как бихме могли въобще да си въобразим такова нещо ! Сталин – този добър човек никога не би могъл /по дефиниция/ да бъде античовек.

  И тъй като добре знаем колко наивно е да се допуска, че данните от разследването, напускащи зоната на московско-смоленския здрач, ще бъдат гарантирано достоверни, обективни, нефилтрирани и неманипулирани от властовите фактори, крачката към ирационалните конспиративни обвинения става малка и лесна.
  +++
  ПОчти като фазата между да изпиеш менте ракия и да повърнеш. Въпрос на 5 мин време и истинско задълбочен анали, предвиждащ го.

  Тези дни обаче често се случва да се питам какво ли рационално има в много от онова, с което медийните и политически канали бомбардират до омекване европейските потребителски мозъци.
  ++++
  Тия дни се питам, какво ли рационално има в това или онова, което безмислено много хора пишат, опиянявайки се от потенциалната си аудитория.

  Рационално ли е още преди да се е разнесъл димът над смоленското квази летище, още преди да са изстинали прословутите черни кутии, немските медии загрижено да заповтарят наученото от сигурно място, че загиналият президент бил накарал насила пилотите да кацат, ако ще и камъни да падат от небесата. Информация, която едва ли става по-достоверна от това, че и до сега я повтаря Лех Валенса…

  Рационално ли е още на сутринта след катастрофата, големите медии в Германия да започнат слалом между почти безкритичното приемане на версиите за пилотска грешка или износеност на машината от една страна и деликатно усукване около оценките на фигурата и политическия принос на покойния полски президент?
  +++
  Тук, няма да коментирам, просто ще се смея !

  Рационално (и морално) ли е в деня след трагедията един от големите «либерални» всекидневници в Германия да отвори първата си страница с коментар, кулминиращ в заявлението, че «…умрелият вчера бе човек на вчерашния ден». Коментаторът със загрижен за съдбата на Полша тон описва Лех Качински като отхвърлен от действителността боец на Студената война, като човек на популистките лозунги за ред и право, като загубил всяка подкрепа в Полша ексцентрик, който се бил вторачил само в миналото и който от късоглед политически егоизъм пропилявал европейското бъдеще на Полша, защото поддържал имиджа на страната си като жертвен агнец на своите съседи…
  +++
  Човече, мисля, че смисъл на думата “либерално” отдавна ти се е изгубило в превода.

  Рационално ли е Световната служба на Би Би Си да посвещава часове от предаванията си през дните след трагедията за разговори в студиото и по телефона с поляци, които сякаш са си плюли в устата един през друг да призовават да се затвори най-после грозната книга на миналото, да не се ровят костите, да плеснат с ръце руснаци и поляци и братски (по славянски?) да се прегърнат и поплачат.

  ++++
  мдам.. не е лесно.

 6. Казват че имало психотронно оръжие, което можело да въздейства дистанционно на мозъка на човек ?

  POSTED BY MMITEVA | АПРИЛ 15, 2010, 22:04
  ++++
  Има. Викат му ЦИЦИ. Когато оръжието има качеството ГОЛЕМИ, тогава става страшно!

 7. Българино, тоз анализ е на Милен Радев. Поне така е посочил собственика на блога Иво Инджев. Днес гледах видеата от катастрофата в You Tube . Някой да ми коментира къде са телата на почти стотината човека уж пътували на този самолет. Нама тела, няма кръв, няма линейки. Има една пожарна която ръси вода за Бог да прости. Прегледайте ги и вие. Ако това не е странно, не знам кое е ?

 8. @ mmiteva – за да кацне в мъгла самолет, летището трябва да има специални съоръжения.
  Смоленското летище няма такива.

 9. Един френски пътешественик пише в началото на 20-ти век, че когато е приминавал от Китай към Европа през Русия е разбрал, че това пространство е и ще бъде едно вечно междускобие между двата континента.А в междускобието всяко летище е руско летище,всеки диспечер е руски диспечер и т. н., а това просто трябва да се знае предварително. Както и това, че в междускобието, когато някой умре се плаче повече отколкото другаде и когато се пие в негова памет, се пие повече отколкото в двата съседни континента. Мисля, че вече можем да разглеждаме това междускобие с по-малко вълнение и дори с мъничка – засега – доза превъзходство (изключвам имена като Толстой, Чехов, Достоевски и пр., там – шапки долу. Както и пред имена като Политковская и Новодворская).Мисля си още, че в това междускобие да си президента Медведев е по-страшно отколкото да си затворника Ходорковски.Просто искам да кажа – да не хипертрофираме вълненията си по повод на катастрофата в Смоленск.Не е почтено към самите нас.

 10. Нюрнбергски процес над тоталитарната идеология на комунизма – само това би възпряло откритото “Европейско съглашателство” с нефтената олигархия.
  Англия и Франция обаче като държави чести победителки в международните конфликти имат стародавна традиция в пренаписването на историята в своя полза. А Германия от своя страна е последната държава на която би се позволило да осъжда руските имперски амбиции. Затова пък директно я засяга полският национализъм на Качински, за да си позволи да не го критикува.
  От всичко това разбира се обективността в случващото се не може да излезе победител. Но пък ни дава шанс да си оставим място и за лично мнение по даден въпрос ако имаме съзнанието, че стойността на анализа съдържащ се в една информация е обратно пропорционален на нивото (високо ниво – официална позиция) на излъчилата я агенция или структура.

 11. Изключително уместни разсъждения (става дума за статията). Може би с малко позасилени бои; но че са уместни, е несъмнено. Този прочит на събитията не може – и НЕ БИВА – да бъде подминаван.

  Всъщност въпросните двойни стандарти не са новост. Заради същите тях и Европа, и Щатите сума ти време любезно мълчаха, докато либийският палаткаджия се гавреше със съдбите на шестима души. (Не, това не е забравено – и не може да бъде забравено.)

  А в момента, когато оня най-сетне сметна, че е извадил каквото може от това международно изнудване и благоволи да освободи заложниците си, веднага хукнаха делегации да се възползват от наскоро падналото ембарго срещу Либия. То бяха оръжейни сделки, то договори за газови и петролни инвестиции, енергетика, инфраструктура…

  Действително, икономическата взаимозависимост е полезна за геополитическата и финансовата стабилност в света. Но със сигурност не и за морала в политиката.

  Ако изобщо е останал такъв, де…

 12. Господин Инджев,

  Студент съм от отвъд океана. Наскоро ми беше дадена възможността да осъществя проект под заглавие “Faces of Communism” това лято в България. Проектът беше вдъхновен от една Ваша статия за призрака на комунизма.

  Възможно ли е да Ви пратя повече информация за него както и да помоля за Вашето съдействие под форма на интервю.

  Email: zhivko.illeieff@richmond.edu

 13. Честит Рожден ден Господин Инджев!
  Бъди ни жив, здрав и много обичан!

 14. Ако не друго,поне в този блог,ще се помни,че трагикомичното безсилие на български мъже свършва,както в Европа
  през 1938.,а идва ред и на “железни” лейди…
  Какво ни казваш същност,Полшо, душо горестна,майка и на юношата Владислав
  Варненски,когато “грачиш грозно като известна птица на българите!!!” кой къде да бъде погребван?

 15. Иво,надявам се поне ти да прочетеш текста ми,знам,че си ме трайно блокирал,но за сетен път ти свалям шапка,нямаш равен у нас,(не е подмазване),просто ерудицията ти и интуицията ти са свръх.

 16. Българин, толкова ли си пълен с болшевизъм, логиката на автора е необорима,реална,адекватна,силна. Никой не знае,дали реално е имало предизвикана катастрофа,нито атора го казва. Но тезите му са много валидни,истински са,бе човеку Божи. Това е силен разум,ама много силен.Особено е прав Г-н Инджев за позоцията на Запада, мръснишка позиция. Болшевишкта хунта все още не е победена ,включително и у нас.

 17. До сега само четях…
  но се престраших да добавя и аз нещо.
  Лично за мен е потресаващо изказването на Путин, че видиш ли Сталин бил избил хилядите поляци като един вид отмъщение за по-ранните полски изстъпления през 20 години…. Такова безочие и наглост и най-вече никой да не му обърне внимание, а ние си бълбукаме за психотропни оръжия.
  Факт е че Руснаците в лицето на Екатерина съсипаха Полша като държава, Факт е че до последно не можеха да проумеят защо поляците искат да имат самостоятелна държава. Това че Путин продължва с имперската политика е толкова очевадно че направо се чудя защо никой не го забелязва. Исторически руснаците може и да са воювали с германците, Но едни срещу други няма да кажат лоша дума. Исторически са си помагали повече от колкото да са се конфронтирали.
  Поляците са между тях и погледнато в ретроспекция и двете им държави са станали такива благодарение на смачкването на Полша…
  Само ще добавя че този който не познава историята е обречен да я повтаря.
  …. и дано внуците ми доживеят деня в който руският елит ще си седне на задника и ще разбере че не са нито велика сила, нито велика държава.

 18. Първото, което си помислих, след като се запознах с предварителните “позиции по честването” – кой с кого, кога и т.н. ще отбелязва годишнината,е: Ако няма човешка грешка/ намеса (волна или неволна), вече има доказателство, че има сила свише, която не е съгласна на това помирение.Колкото и ирационално да е това.

 19. Честит рожден ден, господин Инджев!
  Желая ВИ всичко най-добро!

  Славе

 20. Към Живко Илиев:

  Благодаря Ви, само да ви кажа, че преди две години имаше аналогичен случай с наша млада сънародничка в Англия , която написа дипломна работа ( анализирайки интервюта, включително голямо интервю с моя милост по темата за българските медии) – разполагам с копие, но на хартиен носител.
  Ако Ви е интересно , мога да добавя, че подобно интервю дадох на една писателка ( доста известна, но не й пиша името, понеже не знам, дали иска това да са знае преди да бъде публикувана книгата), която ме е “вплела” като герой от нейния роман с истинското ми име. Беше миналата година. Не знам докъде е стигнала и не ми е удобно да питам.
  А в Магдебургския университет има издадена студия за българския език на основата на мои статии.
  Знам как звучи това – но нека ми бъде позволено на рождения ден да го кажа, защото е факт, който можете да използвате.
  Поздрави!

 21. Маниакално нерационална, безпочвена и тенденциозна статия, както и предишни такива на тази и на други теми. Отказвам да посещавам този блог. Само да отбележа като колегата по долу, че не съм русофил, просто се дразня от безпочвеното насаждане на страх, недоверие и омраза между хората.

 22. Господин Инджев, имате добър стил, но що се отнася до искренността, бих ви повярвал, ако някъде прочета от вас материал, в който да поискате със същия патос Турция да се извини за геноцида над тракийските българи и арменците, Франция и Англия – за Ньойския договор и т.н.

 23. Честит Рожден Ден !!Много здраве и щастие за Вас и всички около Вас!!

 24. ЧРД с пожелания да Ви честитим още много, много пъти!

 25. А изречението, което не дава /с основание/ мира на много хора все още е: “И до момента поведението на екипажа на полския самолет остава необяснимо”…. появи се в не една и две медии.

  Честит рожден ден, г-н Инджев!!!! Всичко най-добро! 🙂

 26. Честит рожден ден, г-н Инджев! Не се познаваме лично, но искам да Ви пожелая това, което пожелавам на най-близките си приятели: Бъдете здрав, и нека нещата, които си пожелаете, да се случат по най-добрия възможен начин!
  А по темата: Провидението има пръст, но този пръст е натиснал някое копче, което се намира някъде във великата руска степ…

 27. Ако коментарът на автора бъде прочетен, от редактора на ВВС то с пълно право той би бил наречен човек на отминалият ден,вгледан в миналото ,не приемайки реалиите на новият ден,като исихаст втренчен в пъпа си автора каканиже до болка познатите локуми от студената война.Русия отдавна не е супер-силата от 80-те ,самите те имат достаточно проблеми за да рискуват един международен скандал за една личност при тва доста -спорна по оценка н г-жа Меркел,бесният анти европеизъми пешерна русофобия дразнеха определени политически кръгове в ЕС.За това освен Regium in pace,всичко другое шизофренно бълнуване на параноици,Dixi!

 28. Най-напред на рожденика:

  За много години!

  Здраве, успех и жизнерадост!

  ……………………….

  А после – една попържня към самонареклия се “БЪЛГАРИН”!

  Някои обичат така – да говорят от името на народа или от името на някакви “ние”, патриоти да се пишат, а да са най-лошото – алчни и прости нагаждачи и страхливци.

  Без да дебатирам личността или статията на г-н М. Радев ще отбележа един факт, който много често се подминава без полагащото му се внимание в Интернет.

  А именно: едно е да излезнеш с името си и да изложиш възгледите си по даден повод и съвсем друго – да минеш, да понаплюеш тоя-оня с някое никче и да продължиш деня, доволен от себе си и “хитрата” си постъпка.
  В това отношение кой ви се струва положителния герой?
  Не харесала статията някому – добре! Не е необходимо да му харесва, но какво по-добро предлага “Българин”?

  Пич, човече, цици, мдам, не е лесно… и толкова! И най-лошото е, че явно е доволен от себе си.

  Има някои, които прескачат тук, за да понаплюят Иво – напишете си истинските имена и действайте – ругайте на воля. Няма да е заради Иво или останалите читатели, защото един напр. Иван Петров няма да говори никому нищо, но ще има значение за самия пишещ – едно е да пишеш гадости анонимно и друго – с името си.
  Най-малкото е по-достойно…

 29. Честит рожден ден и от мен, г-н Инджев!
  Бъдете здрав и щастлив!
  Не държа да публикувате този пост, просто не зная къде другаде да напиша тези няколко думи.
  П.П. Факт е обаче, че в някои вестници отбелязват, че сте рожденик (видях това в “Стгандарт”). изобщо не са Ви забравили. Просто си траят през останалото време.

 30. Do Samo chitatel

  Ami nali Rusia mnogo na obicha be.

  Zashto ne ni zashtiti i ne napravi taka che Noiskia dogovor da ne bade podpisan???????

 31. Честит Рожден ден, г-н Инджев!
  Пожелавам от сърце много здраве и много творчески успехи!

  Блг за публикуваната статия на Милен Радев, за мен е изключително вълнуваща /все още се опитвам да вникна в тази ужасна символика на Катин, дали наистина е по Божия промисъл или чисто човешко дело???/.

 32. Към САМО ЧИТАТЕЛ:

  НАСТОЯВАМ ТУРЦИЯ ДА СЕ ИЗВИНИ ЗА ГЕНОЦИДА НАД ТРАКИЙСКИТЕ БЪЛГАРИ И АРМЕНЦИТЕ, ФРАНЦИЯ И АНГЛИЯ ЗА НЬОЙСКИ ДОГОВОР!

  Мога да приложа още много дълъг списък, от киевския варварин княз Светолслав Българоубиец ( пред когото византийския му събрат Василий е направо хуманист спрямо стореното на българите от Светослав), унищожител на българското царство и причинител по този начин на 2 века “византийското робство” ( както популярно наричаме загубата на българската държавност след разоряването на България от киевския княз по платена поръчка от имератор Йоан Цимисхий- арменец по произход, впрочем).
  Но ще решите , че иронизирам трагедията на българите от Тракия ( семейството ми по бащина линия са бегълци от Кукуш, където всичко българско е изкоренено в днешния гръцки град Килкис).
  А и за арменския геноцид – нали съм американско мекере, тамошните депутати вече гласуваха декларация за арменския геноцид и Турция си отзова посланика от Вашингтон- що да не заявя и аз очевидното ( толкова очевидно, че няма нужда от деклариране на съчувствие към братята арменци).

  Само че какво общо има това с “патоса” ми по отношение на темата за СССР, натрапения от него комунизъм, съветската окупация и последиците от нея, които са практически тема табу в България за разлика от тракийката и арменската?
  Тази тема е съвсем конкретна и адски актуална като причинно -следствена връзка за твърде много от , да ги нарека най-меко, наши всекидневни несгоди на кретаща на опашката на Европа държава и изчезваща нация.
  Лесно е да се зъбиш на тирана за арменския геноцид , на Франция и Англия за Ньой. Няма проблем. Но далеч не е толкова безопасно да си в конфликт с руската постокупационна пета колона. Тя е тук, силна е, действа подмолно и владее ресурс, с който държи в подчинение троянския си български кон, за да тъпче на място – къде се е впуснал да препуска към някакви евроатралнически простори. Хайде марш в конюшнята, нали за това е строена толкова десетилетия!
  Ако не разбирате това, включително по отношение разликите в нивото на предизвикателството да се говори публично по споменатите въпроси, значи съм си загубил времето да Ви отговарям.

 33. PDS: Ти четеш ли, заслужаваш си хонорара или просто толкова си можеш ? Къде има насаждане на омраза в статията къде ? Какво очаквате всички поляци с радост да забравят убийстват на дядовците им ли ? Това няма да е бърз процес, а пък и Русия твърде дълго ги лъга. Как =во искате да има кжат ние го направихме и те ок прощаваме !“

 34. Честит Рожден Ден, г-н Инджев ! Здраве и берекет !

 35. Честит Рожден Ден г-н Инджев !
  Ако ми позволите, ще Ви поздравя с тази малка интерпретация на популярен рефрен: Venceremos! La miseria comunista sabremos vencer. А инак, на български, сполай Ви за словото.
  П.С. Имам и един въпрос към Вас: Кое е по-разяждащо за общественото мнение (от практиката на коментарите в блога Ви) червенотиквениковщината, платеното драскачество или войнстващата простотия (не че някой не може и трите да съчетае) ? Или може би смятате, че това са примери „от обратното” и всъщност помагат за оформянето на стойностни критерии ?
  П.П.С. Към Зелен Бетон: Благодаря Ви за коментара, който напълно съвпада с моето мнение. Отдавна двойните стандарти, прилагани от демократични управления и структури с обяснението за геополитически „реалии”, създават проблеми за моралната защита на избраното развитие от постмодерното общество.

 36. Самите руснаци,в техните сайтове и портали настойчиво приравняват путинизъм-сталинизъм-фашизъм.Вероятно те си знаят най-добре,чувствайки го на гърба си.А пък за четящите отстрани-на чужд гръб и сто тояги са малко.

 37. Честитих Ви рождения ден, освен тук и във Фейсбук, като Ви пожеах успехи,здраве и лично щастие. Не разбрах, обаче, защо го изпратиха на мойта стена, а не остана във Вашия профил. Понакога администраторите са странни хора. Върнах се, обаче, не заради благодарности, а за да съм сигурна, че пожеланията ми са достигнали до Вас. С уважение.

 38. Жив и здрав бъдете, г-н Инджев! Продължавайте все така! 🙂

 39. 1938 ГОДИНА Е КОНФЕРЕНЦИЯТА В ГЕНУА, КЪДЕТО АНГЛИЯ И ФРАНЦИЯ ОТКАЗВАТ ДА СЪЗДАТ АЛИАНС СЪС СЪВЕТСКА РУСИЯ. ДОНЯКЪДЕ ТОВА ПОДТИКВА ПО КЪСНО, 1939 Г. ДОГОВОРА РИБЕНТРОП-МОЛОТОВ. ОТНОСНО ВОЙНАТА В ЧЕЧНЯ, МИСЛЯ ЧЕ ПУТИН ПРАВИЛНО ПОСТЪПИ В СТРЕМЕЖА СИ ДА ЗАПАЗИ ПЪТЯ НА НЕФТА ОТ КАСПИЯ. НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ СТАЛИНГРАДСКАТА БИТКА Е БИЛА ИМЕННО ЗА ОТКРИВАНЕ ПЪТЯ КЪМ КАВКАЗ И КАСПИЯ. НЕ НАПРАЗНО СЕ СЛУЧИХА И ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ СЪБИТИЯТА В ГРУЗИЯ. ТРЪБАТА С НЕФТА МИНАВА НА 40 КМ. ОТ ТБИЛИСИ, И ДОСТА ЗАПАДНИ МАСТОДОНСКИ КОМПАНИИ ИМАТ АПЕТИТ КЪМ НЕЯ. ОТНОСНО ХОДОРОВСКИ, ЧОВЕКЪТ, КОЙТО СЕ ОПИТА ДА ПРОДАДЕ НАХОДИЩА НА НЕФТ И ГАЗ, КОИТО ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ СА МУ БАЩИНИЯ. МОЕТО МНЕНИЕ Е ЧЕ ПУТИН ПОСТЪПИ АБСОЛЮТНО ДЪРЖАВНИЧЕСКИ. ДЕ ТАКА ДА БЕШЕ И В БЪЛГАРИЯ, КЪДЕТО ПАРИТЕ ГИ НЯМА, ЗАЩОТО СЕ ИЗНЕСОХА В ЗАПАДНИТЕ ДЪРЖАВИ, А ЗА НАС ОСТАНА ПРЕХОДА. ВЕРНО Е ЕДНО, ТРАГЕДИЯТА С ГИБЕЛТА НА ПОЛСКИТЕ ДЪРЖАВНИЦИ Е ГОЛЯМА. НО ТОВА НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ КАЧИНСКИ КАТО ПРЕЗИДЕНТ НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОЦЕНЯВАН ОТ МЕДИИТЕ ИЛИ ОТ ХОРАТА. ВСЕКИ ЧОВЕК ЩЕ БЪДЕ СЪДЕН ПО ДЕЛАТА МУ, НЕ ЗАВИСИМО КАК Е НАПУСНАЛ ЗЕМНИЯТ СВЯТ. ЕДНИ ЩЕ ГО ПРЕЗИРАТ, ДРУГИ ЩЕ ГО ПРЕВЪЗНАСЯТ. НО НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА ИМ “ЗАТВАРЯ УСТАТА”.

 40. Разтърсващ с убедителността и правдивостта си анализ! Респект пред автора, осмелил се да напише тия истини!

  Удивен съм, че в Европа, в медиите на свободната стара Европа, версиите на КГБ се възприемат така масово и поголовно! Нима до такава степен и все още медиите там са под контрола на зловещата организация? Или всичко се дължи на левичарско безхаберие? На безхаберието на лявата зараза, която десетки години фактически подкрепяше злодействата и терора на комунистите над останалата част от Европа – и по целия свят!

  Или пък търговско-икономическите интереси в наше време стоят пред и над всички ценностни, морални, идеални и човешки подбуди и съображения? Нима прагматизмът може да задуши съвсем без остатък поривите на съвестта? У нас отдавна е така, ала нима и на Запад е същото? Потресен съм! ОЩЕ >>>>

 41. Честит рожден ден и от мен, уважаеми г-н Инджев! Бъдете жив и здрав – и успехи! Истината винаги тържествува – чест Ви прави, че устоявате да живеете с нея!

 42. ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН
  на Иво Инджев – най-големия (според мен) журналист на нашето поколение !
  Не виждам и кой друг би могъл да оглави бъдещата структура от националната телевизия + радио + БТА, която ще създаде бъдещото дясно (неизбежно) управление.
  П.С. “българин”, имам оптимистично предчувствие за тебе – че съвсем скоро президентът Първанов ще те прати консул на България в република Коми – надявам се да е за по-дълго (имаш тея качества).

 43. Някои може и да не са русофили, но отдалеч вонят на съветофили.

 44. На достойния човек и талантлив публицист, на журналиста- институция – Иво Инджев – за много години, с пожелание за здраве и лично щастие.

  Относно “българин”- за съжаление българин се нарича всяко русофилско мекере с пиянско мозъче, родено по тези нешастни земи. От такива измекяри и подлоги ме е срам да се наричам българин. Имаш право да се вбесяваш, подлого, когато ти казват истината в очите. Но нямаш нито дар слово, нито ум и образование, за да обориш един смислен и ерудиран текст с аргументи и факти. Като едно неграмотно създание, можеш да се хилиш, злорадо, да изригваш нечленоразделни възклицания от рода на “О, Боже”, Глей ся пич”, няма да коментирам ” и тем подобни. Но то и Марко ги може тия ревове с пяна на устата. И какво си обяснил и кого си убедил с тия къчове, освен някое себеподобно?

 45. Напълно съм съгласен с г-н Инджев! Основната разлика между Великобритания, Франция и Турция от една страна, и Русия от друга, е че първите три никога и по никакъв повод не искат от нас разни неща, понеже са решили, че сме им “длъжни”. Докато за вече 60 и повече години руската пета колона у нас натрапи на голям процент българи примиренческия мироглед, че трябва да се съобразяваме с “братушките”, понеже ни били освободили. Никой не иска да скъсаме дипломатически отношения с Русия или да и обявим война. Искаме да престане тази държава да се преекспонира в живота ни, все едно че сме видяли нещо добро от нея след Освобождението (което всъщност е решено от всички Велики сили). Именно поради това се радвам, че има журналисти като г-н Инджев, които постоянно напомнят и коментират безумните отношения които имаме с тази източна деспотия.
  Позицията на Милен Радев в коментара му е брилянтна – не може да забравяш основните ценности на цивилизацията си, само защото ти се привижда евтин газ. Не може да продаваш съюзниците и приятелите си за пари – в междуличностните отношения това е недопустимо, но явно за “европейците” си е напълно в реда на нещата, щом става въпрос за цели държави и нации. За съжаление Полша и Прибалтийските държави могат отново да станат жертва на подобно отношение от страна на “цивилизованите”, които “се помиряват”.

 46. Честит Рожден ден Г-н Инджев! Здраве, любов и успехи на Вас и близките ви!
  Колкото до нов2ата Катинска трагедия,прекрасен материял сте подбрали! Не вярвам много на свръх естествените съвпадения, както и пътниците от самолета, иначе не биха полетяли! Лошото е, че Европа можеби наистина залита в опасна посока! Поздрави!

 47. Към т.н. “българин”. Не си българин, ами си РУСКИ ПОДЛОГАН и ТЪПАК! ( справката за значението на “либерално” в съвременен англосаксонски, немски и френски контекст не е за мужишкия ти мозък!

 48. Ч.Р.Д. господин Инджев и дано доживеете много години,когато немските медии ще уважават повече,
  днешната “изперкала” България!

 49. Честит най-личен празник и от мен. Със здраве и вдъхновение напред с острото перо!

 50. Най-напред и аз да Ви поздравя с рождения ден, г-н. Инджев. Пожелавам Ви освен лично щастие и благополучие и все такова честно и остро перо и още повече читатели!

  Милен Радев поставя един изключително важен и срамежливо прескачан от европейските управляващи въпрос – за отношението към определени държави, меко казано несподелящи провъзгласените общоевропейски цивилизационни ценности. Тук направо властва “прагматизъм”, граничещ с безумие. А дали има или не злонамерена човешка намеса във втората Катинска трагедия – едва ли някога ще узнаем. Не ми се иска да бъда чак толкова предубеден, но има смущаващи факти. Да не говорим за реакциите и информацията по случаите с полет KAL007 на корейския самолет, с Чернобилската катастрофа, с инцидента с “Курск”, да не изреждам повече. Как да им вярвам на руснаците?

 51. Честит рожден ден, г-н Инджев – от мен и моето семейство, които редовно Ви четем с възхищение.

 52. Жив и здрав да си, и да илядиш!

 53. Към г-н Инджев: Честит Рожден ден от друг един Овен.
  Към Българин: Ако съпругата Ви “кръшка” със съседа (не че го пожелавам!), който Ви е и набил междувременно, Вашето вероятно по-нататъшно поведение би ли могло да бъде наречено “Пещерен антифеминизъм”? И как биха реагирали, според Вас, от BBC, ако стане обществен въпрос? И изобщо, каква част от човечеството, според Вас, би застанала зад позицията на мирно съвместно съществуване между половете в подобен случай? И как Вие самият бихте погледнали на тази Либерална част?
  Уважаеми, има хора, които се тревожат, криви, прави, има ги. Много често плачат над “Нероден Петко”. Но тъкмо незачитането на мнението на такива бе една голяма причина за “Мюнхен 1938” и последвалата световна трагедия. Научете повече за мотивите на Чембърлейн тогава и описаното с BBC може би ще стане по-понятно. Смея да твърдя, че вероятно и футболният отбор на Челси е на подобна позиция. Но такова едно нарастващо множество не значи да отричаме правото на някои да се тревожат.

 54. Другари комуноиди,засега не ви е отредено от природата да разберете какво е болшевизъм и неговите мутанти в днешно време. И понеже не разбирате,вие отхвърляте тезите на автора,без да давате контрааргументация. Когато оборите логиката му и фактологията,тогава може да се допусне ,че автора греши.Засега такива материали не давате,съберете се заедно ,всичките комуноиди и напишете общ,единен материал,оборващ тези на Г-н Инджев и тогава ще спорим,може пък да се окаже,че сте по-обективни и по-разумни. Половин век комунистическата сган все ни казваше,че Запада,Америка и капитализма са много лоши неща,е какво стана,кой отпадна от живота,капитализма ,или комунизма. Така и сега,статията на Г-н Инджев била тенденциозна и затова неверна,ами напишете тенденциозна,за да е верна,хайде,имате думата,бре че харсъзи,бре че ….

 55. ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН! Да сте жив и здрав за още дълги години размисли,търсения,начинания..! Пожелайте си нещо и духнете свещичките. Може и да се сбъдне…

 56. Честит рожден ден, Иво – преди всичко здраве и Божия помощ във всяко начинание!

 57. Честит рожден ден, г-н Инджев! Шапка Ви свалям за куража и доблеста да назовете нещата с истинските им имена-нещо, което малко наши сънародници правят! С удоволствие чета написаното от Вас;почти по всички позиции моето мнение съвпада с Вашето! Бъдете жив и здрав и още дълги години изпълнявайте мисията си да гоните мрака от душите и умовете ни!

 58. Честит рожден ден, г-н Инджев!
  Бог да Ви благослови със здраве, много радост и любов!
  Винаги и всичко в десетката!

 59. Chestit Rojden Den ,Gospodin Indjev !
  Ot vse sarze Vi podzelavame mnogo sdrave ,6tastie i kasmet-na vas i na va6eto semejstvo.I da vi sakrilja bog,sa6toto pri cjalata ni obi4 i uvajenie ne uspjavame da napravim za Vas dori i edna malka 4astica ot tova,koeta Vie pravite sa vseki edin ot Va6ite fenove i za stranata ni ejednevno.Blagodarim Vi za 6tedrostta na sarceto Vi ,sa tarpenieto i tolerantnostta i sa voljata Vi da prodaljite ,vapreki zjalata besnadejnost ,da pravite tova s koeto (dalboko sme ubedeni v tova) promenjate ne samo Balgarija ,no i sveta kam po-dobro.

 60. Честит Рожден ден и от мен,Г-н Инджев.
  Желая Ви здраве,и все така остро перо…
  аз на 15-ти имах рожден ден…
  поздрави!

 61. G-n Инджев,имам едно хипотетично предложение .То е в тон с Вашата позиция и тази на Г-н Радев. Възможно ли е Полските власти да помолят комунистите по света,които изразяват желание да присъстват на поклонението и погребалната церемония,да не участват, не е етично нито един комунист,болшевик,чекист и подобни, да присъстват в тези часове на Полска територия,сред Полския народ. Може да са най-добрите президенти или министър-председатели в Света, но мястото им не е до човек,който стана жертва на техните духовни и физически предци и учители. Вън болшевиките от Полша,завинаги!!! Не бива ДУХЪТ на Лех Качински да бъде унижаван от присъствието на комуноидните комуноидиоти!!!

 62. За една седмица се изрекоха милиони думи,навъртяха хиляди метри кадри и неведомо количество байти по повод ІІ-та Катинска трагедия.
  Обаче и в двете ясно поляризирани страни еднакво липсва присъствието на реалностите ,сиреч на фактите.Естествено ,че тогава мненията увисват във въздуха….или се превръщат в словосъчетания съставени от нееднократно споменаваните от Георги Марков(писателя ,не ченгето- историк ) т.н.”думи-куршумчета”

  Сиреч думи нетърсещи истината,а растрелващи я.

  Какви са фактите ?….поне най-важните 1които станаха почти веднага общодостъпни ?

  Но преди тях кратка справка като за база за сравнение.

  АН-2 или т.н.”кукурузник”,който бе и на въоръжение в някогашната БНА(използван за парашутиране и свръзка)с тежина около 5,5 тона,крейсерска скорост-150/190 клм/час и ОЩЕ ПО-МАЛКА при приземяване, съгласно Наставлението за летателна служба имаше т.н.минимум за излитане и кацане -500 метра горен край на евентуална облачност и 1500 метра хоризонтална видимост. При това бе ЗАДЪЛЖИТЕЛНО наличието при този минимум, на поне ЕДНО запасно летище,готово да приеме самолета.

  От тук към Катин ІІ,за който ако не друго стана ясно,че :

  1)Хоризонталната видимост е била само 400 метра

  2)Долната граница на облаците е била 100 метра

  3)Съществували са проблеми при езиковия контакт между екипажа и приемащия екип на военното летище.

  4)ТУ 154 е осъществил само ЕДИН заход за казане при осъществяването на който катастрофира.

  5)В “черната кутия” са записани “драматични думи”на екипажа за последните 4-5 секунди от полета.

  Не зная какъв е минимума на ТУ 154(още повече “президентски” ТУ 154 !),но той,предвид посочените по-горе данни за “военният” АН 2,едва ли е бил 100 на 400,защото това не е 5,5 тонен “кукурзник” с мравча скорост за кацане.

  Това е сравнително голям пътнически самолет ,тежащ при кацане между 80-100 тона и скорост при заход за кацане – 145 възела,сиреч 270 клм/час.

  Елементарното изчисление показва,че при тази скорост в толкова важния елемент за всеки полет ,какъвто е приземяването,президентският ТУ 154 за ЕДНА секунда е прелитал СЕДЕМДЕСЕТ И ПЕТ (75) метра.

  Ако разделим тази данна (75 м) на фактическата хоризонтална видимост на летище “Северное” за времето на катастрофата от 10 април,получаваме време ,от малко повече от 5 секунди,през които екипажа след излизане от облаците с долна граница 100 метра е имал възможност да се ориентира !

  И съответно реагира,ако например пилотите констатират,че е кацат по погрешна схема за кацане и всъщност излизат от облаци по курс НЕ КЪМ летището,но ПАРАЛЕЛНО (и встрани)на летището

  Точно толкова време-4/5 секунди -,е продължила размяната на “драматичните”реплики в пилотската кабина.

  От всичко това следва,че след пробиване на облачният слой пилотите са констатирали,че пилотираният от тях самолет се намира в изключително сложна ситуация,при изключителен дефицит от време за реагиране и с неизбежено(почти ?) фатален изход от нея.

  Не се наемам -защото нямам,както и вие , достатъчно база данни-да съдя кой е виновен и кой не за достигане до тази ситуация с фатален край!

  Спирам до тук с надеждата,че поне в този блог разумът ще надделее над емоциите.

  ПС- Към някой си по-горе.Някой Ви е излъгал уважаеми блогъре или блогърке-ДОРИ ВОЕННИТЕ САМОЛЕТИ НЕ ИЗЛИТАТ И КАЦАТ ПРИ МЪГЛА !

  И не само българските,но и чуждите,в т.ч.и най-опитните от авиокрилата дислоцирани по самолетоносачите на САЩ,Франция и Англия.

 63. А после – една попържня към самонареклия се „БЪЛГАРИН“!
  ++++
  Ако за теб рода ми от около 450-500 години насам доказан български род е ‘самонареклия’ се, то мога д ати препоръчам добър психоаналитик, ако можеш разбира се да си го позволиш.

  Някои обичат така – да говорят от името на народа или от името на някакви „ние“, патриоти да се пишат, а да са най-лошото – алчни и прости нагаждачи и страхливци.
  ++++
  Всички хора са такива – нагаждачи, страхливи, алчни. Въпрос на гледна точка е каква е точно стоката за коят ламтят!

  Без да дебатирам личността или статията на г-н М. Радев ще отбележа един факт, който много често се подминава без полагащото му се внимание в Интернет.

  А именно: едно е да излезнеш с името си и да изложиш възгледите си по даден повод и съвсем друго – да минеш, да понаплюеш тоя-оня с някое никче и да продължиш деня, доволен от себе си и „хитрата“ си постъпка.
  +++
  Като ти гледам ника и съм съгласен с теб на 1000%!

  В това отношение кой ви се струва положителния герой?
  Не харесала статията някому – добре! Не е необходимо да му харесва, но какво по-добро предлага „Българин“?
  ++++
  Предлагам единствено гледнаа си точка ! Ако не ти харесва, разрешавам ти да се самоубиеш !

  Пич, човече, цици, мдам, не е лесно… и толкова! И най-лошото е, че явно е доволен от себе си.
  +++
  Кака, ако в твоя живеот няма цици, човече,мдам и други модерни думички, това си е изключително твой личен проблем.

  Има някои, които прескачат тук, за да понаплюят Иво – напишете си истинските имена и действайте – ругайте на воля. Няма да е заради Иво или останалите читатели, защото един напр. Иван Петров няма да говори никому нищо, но ще има значение за самия пишещ – едно е да пишеш гадости анонимно и друго – с името си.
  Най-малкото е по-достойно…
  ++++
  Що да не го понаплюем !? Омръзна ми тук да чета само възхвали колко бил ‘велик’ г-н Инджов. Бахти неандерталците нещастни сте ! Кво лошо има в това да не ме кефи всичко което пише човека ?! Ай сиктир ! Инджов ме кефи в повечето случаи, затова и очевидно си правя труда да пиша тук. В други случаи обаче, вие читателите му сте извън пътя ! Боже, по времето на Тато имаше по ‘интелигентни’ начина да се погали егото на автора. Вие (в широкия смисъл на думата) прекалявате ! Това, че съм си позволил по експресивен начин да изразя крайното си недоволство е .. просто моята гледна точка. Евалата на Инджов, че не модерира мнението ми. С други думи. широко скроен човек е! Вие обаче, дето сте регулярните му подмазвачи, сте за съжаление!

 64. Да продължа темата : Ако взема да цитирам всичките ви възхвали /заслужени или не/ към г-н Инджов, ще умрете от срам ! По ония времена не съм виждал такова чудо! Или вие господа и дами сте абсолютни ненормалници, без никакво чувство за такт, време и необходимост от навременна и правилна рекация или аз наистина съм извън пътя и имам погрешни представи за това, що е интелигентен и мислещ човек в тия времена !

 65. колко изненадващо ! цели 5 часа (горе долу) никой не ме псува !

 66. Гледай какво ,комунистическо говедо,никой не възхвалява Г-н Инджев,просто повечето хора се съгласяват,или поне разбират неговите тези. Защо не го контрираш ти,дай твоя теза,ето,да речем той не знае,не мисли,не анализира верно,ама дай ти твоите анализи,може и да те поставим пред него. Засега,категорична оценка все още не е дадена. Един път казват,че има три,друг път четири захода,друг път един заход. нали се сещаш,че нито ти,нито аз,нито Г-н Инджев,не можем да отредим колко са били в реалност. Може РВД-то на руснаците да не е сбъркало с нищо,нито по воденето,нито по координатите,нито по препоръките към екипажа,ама защо има противоречаша се информация???,това не еясно. Ето,по-предишния коментатор дава много професионален анализ,ама и той признава,че няма досатъчно данни,за да е категоричен,вслушай се поне в него. Все пак,Иво Инджев не е пилот,неговите анализи са в друга насока,ползвайки повода на катастрофата. Едное теория на полета ,техниката на пилотажа и друго публицистиката.

 67. И аз да продължа… Публицистичното перо на Иво Инджев се стоварва върху безмозъчните комунистически глави със силата на боздуган,но полза ,ефект няма… Техните глави нито увират,нито се разрушават,те са непробиваеми,от какво са,един господ знае,от гума ли,от бетон ли,от чугун ли,засега нито един учен по “Теория на твърдото тяло” не е разгадал загадката.Това се потвърждава от факта,че пресата на бългаските болшевики нито го печати,нито критикува,нито подържа,абе все едно няма такъв журналист. Те знаят много добре неговата сила и затова си траят,рече ли някой да го обори,още преди да напипе една дума,се отказва.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.