Нещо става в депутатската държава

Тази сутрин главният прокурор Борис Велчев опроверга информацията в някои медии, че има разследване в Прокуратурата срещу Ахмед Доган за пране на пари. „Такова нещо към момента няма. Някой си е измислил нещо и аз сега трябва да го обяснявам”, каза Борис Велчев.

В рамките на деня по-късно обаче Борис Велчев призна, че прокуратурата извършва проверки. Вярно , не за пране на пари, а на имотите и на консултантския договор, по който лидерът на ДПС Ахмед Доган е получил 1,5 млн. лева, както Дарик съобщи още вчера.

А по-рано Велчев обясняваше, че трябвало да има свален имунитет, за да разследват депутат. Какъв ли скоротечен процес на преосмисляне и прегрупиране е протекъл по телефоните между върховете в държавата?

Междувременно вътрешният министър Цветан Цветанов събуди България с телефонно включване в студиото на БНТ с разказ за извършена операция. Този път тя се казва “недосегаемите”. Както бях сънен, направо подскочих: “недосегаемите”?

Значи са арестували Доган, помислих си първосигнално веднага. Защото от доста време насам тази “парола”, според която в България има недосегаеми, начело с Доган, е част от политическото говорене на сините и особено на преомразния (на кого ли не извън партията му) Иван Костов – същият, който отдавна беше заявил, че Доган е “проклятието на България”, за което беше дъвкан безжалостно и още не е изплют от медиите. На тях Костов никога не им присяда, пък ако не само с петима депутати да остане, а и напълно сам да с окаже.

Недосегаемото проклятие обаче не е арестувано. Явно не бях единственият, който си е помислил точно това за задържане на Доган като “недосегаем”, защото водещата на БНТ се оказа по-голям “костовист” от мен ( всеки , който спомене името костово, без да припомня каква гад е, у нас минава за “костовист”). Успокои ни лично Цветанов, който заяви, че са арестувани само “криминално проявени”.

Раздавачите на порциите в държавата тепърва се проверяват за някои факти и обстоятелства, както деликатно се изрази главният прокурор.

Медиите, които проследиха промяната в позицията на Велчев за няколко часа от “измислица” до “има такова нещо” използваха думата “признание”. В смисъл, че Велчев вече е “признал”, че има такова нещо. Как ли са го инквизирали, докато си признае?

Мен мъчи обаче друга мисъл. БСП покани на “откровен разговор” ДПС. Направи си насред Кърджали национално съвещание и самокритика, че не работи достатъчно сред “смесеното население” . т.е. занемарила е след “възродителния процес” родолюбивата си дейност по приласкаването на българските турци- къде с ритници и депортации в стил БКП, къде със създаване на етническа партия по нареждане на Луканов.

Май нещо взеха да странят от Доган неговите коалиционни партньори, щом му обсаждат кърджалийската крепост, символ на електоралното му могъщество. Нещо става в депутатската държава! Пренареждат се порциите, щом посягат на раздавача им.

Криза е. Порциите намаляха. Край казана на властта се трупат социално бледни субекти, изпосталели олигарси. Дори и най-постната държавна поръчка вече привлича лакоми погледи. А на обществото, засега , подхвърлят за успокоени супа от греховете на един октопод.

Само че колко дълго може да бъде държан зад решетките октопод, преди да изпълзи? Решетки са това, колко му е на гъвкавия звяр.

16 мнения за “Нещо става в депутатската държава”

 1. Трябва да си малоумник или участник в далаверата или просто да не си за поста, който заемаш, ако твърдиш като главпрокурора Велчев, че разследването за 1,5 млн лева хонорар за консултантска услуга от пишман консултант няма нищо общо с пране на пари. (Може би пък Доган е трябвало да получи за „компетентността” си 2 млн, за да породи в зорката съвест на прокурора съмнение за препиране в дълбоките води на хидровъзела?) Ама нейсе, адаш е. Важното е, че нещо се мъти и вече се знае кой няма да излезе сух от водата. – Вода, вода ама и тя енергия, почти като ядрената. Келепир има в тая работа (дюшеш по-голям от това да си депутатин) и бъдеще за герберските мераци.

 2. Ние сутринта също си помислихме за Доган.Първосигнално!
  После се сетихме, че Доган ще “падне в капана” когато правителството направи по-голям гаф, свързан с неизлизането от кризата. Логично!
  А може и само с мечти да си останем…

 3. Живеем във времена на Костовизация и Борисовизация все пак.Кой както я разбира,но има една същественна разлика.До като при първата имаме ясна последователност на действията, при втората доминира неясна непоследователност.Изглежда Б.Велчев или е заболял от дребна борисовизация или го е налегнала пролетната умора.Единственното сигурно е че поне не изпитва болка като гледам как усмивката не слиза от небръснатото му лице.

 4. “Криза е. Порциите намаляха. Край казана на властта се трупат социално бледни субекти, изпосталели олигарси. Дори и най-постната държавна поръчка вече привлича лакоми погледи. А на обществото, засега , подхвърлят за успокоение супа от греховете на един октопод”

  Ха-ха-ха,браво, Иво!

  Грехова супа от октопод!

  Ще дочакаме ли второто “Номенклатурно задушевно” или поне някакъв десерт от сорта на малеби “Доган ага” или ще е само голо реване.

 5. някой трябва да не е на себе си или да не живее в България , за да си помисли , че Доган ще бъде съден . Той толкова отрано хвана всички в капана , наречен огромни скрити пари , че а со викнали , а останали всички без сухото …

  Така , че Доган може само да се забавлява с тези наивни игрички за него ..
  А, а 1,5 млн. са само неговите джобни …

 6. Октопод – морско животно. Изкарайте го от водата и то само ще се задуши.
  Кое е това недосегаемо животно? Така и не разбрах. Но все пак, шоуто по нашите земи наречено демокрациа продължава.Така се пада на всички маймуни, които заспиват спокойно на три питиета и си мислят, че утре всичко ще се оправи.Но когато на другия ден отвориш прозореца и виждаш, че слънцето не грее за теб, започваш да се чудиш, да хвана ли меч, или да пия. Наздраве…………е!

 7. GAMBLER
  Много интересно съждение. Почти като : вкарай го във водата и то само ще се удави.

  Такива като теб са повод за : Да пия ли три ракии или да им раздам правосъдие.

 8. Сервитьорите дето раздават порциите както знаем работят само заради бакшиша. Заплатата е ниска, бакшишьт е по-голям. И основно не се декларира пред даньчните.
  Най-добрият начин да разркараш сервитьор е да го оставиш без бакшиш.

 9. “супа от греховете на един октопод.”

  Иво Инджев е Елин Пелин в политическата сатира и журналистиката – кратко, пъстро, натурално и дори с чувство за хумор!

  чакам Ви отново в ефир !

 10. Ц.Цветанов като суперченгето Н.Гешев
  превърнал всички активсти на ГЕРБ в
  агенти слухтят по кръчми, паланки и др.както се казва полицейщина

 11. Никой не чу или се направиха, че не чуват Жельо Желев който каза в едно интервю наскоро, че ДПС е създадена от БСП(БКП) за да не се влеят българските турци в редовете на СДС.

 12. По времето на комунизма, България беше сервитьорска държава. Комунистите си имаха верни приятели сервитьори, които след 89г получиха куфарите с парите. Ако се вгледаш в миналото на голяма част от сегашните новобогаташи сигурно за по-голямата част от тях ще откриеш сервитьорско минало. Така, че нищо старо не е забравено !

 13. “Б.Велчев или е заболял от дребна борисовизация или го е налегнала пролетната умора”

  Drugaria Velchev, kultovo majorche (sin na vish drugar), e bolen ot chengedjiisko licemerie.

  I ne e edinstvenia…

 14. Иронията на нещата е, че всеки иска да е силен и да е на върха, но без нов продукт, без някакви иновативни техники. Но нали нов … със стари … не се прави!

 15. Тази сутрин при Лора Крумова еничарчето Хр.Бисеров беше запитан
  за това дали Доган би се съгласил да си свали имунитета,за да бъде разследван.Това беше в началото на
  разговора и тезата на Бисеров беше,че
  няма никакво разследване,а само проверка.Усуква го по адвокатски
  през цялото време и Лорчето смени темата.Накрая обаче тя пак го запита
  пряко би ли свалил имунитета ,както
  например Масларова или ще чака да му бъде поискан от Главния прокурор.Тогава наглецът Бисеров каза,че се искало голям кураж някой да поиска свалянето на имунитета на Доган.
  Значи има за какво да бъде разследван ,ама е недосегаем защото ….!???

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.