Казусът с каузата на казана

Полският президент Лех Качински и съпругата му Мария, няма да бъдат погребани в криптата на катедралата към кралския замък Вавел в Краков, както бе решено първоначално, съобщи в. “Газета виборча“.

Тленните им останки ще бъдат положени в катедрала на Вавелския хълм в Краков. Новото решение е взето заради протестите в Краков срещу погребването им в замъка, където са гробовете на поляци с исторически заслуги. ( Dir.bg)

Полша не е уникална с това, че властта се съобрази с алтернативното мнение на протестиращи и промени едно свое решение в твърде драматична обстановка и по наистина трагичен повод. В края на краищата, колкото аналогията да е условна като мащаб и по своя характер, самата Америка загуби войната с Виетнам тъкмо поради натиска на протестите в тила, а не на фронта, от който реши да отстъпи.

Цар Борис трети, както знаем, отказва на Хитлер да прати на фронта срещу Русия българска войска заради същия “данък обществено мнение”. Не е изключено това да му е струвало живота.

Не твърдя също така, че в този , вече потушен в Полша спор, едва ли не е надделял гласът на интелектуалеца Аджей Вайда, който призова управляващите да на приравняват Качински към най-големите полски национални герои, погребвайки го до тях. Надделя обаче, най-общо казано, усещането за значението на историята в наши дни. Хората се обединиха около кауза, която не е свързана с цените на нещо, нито засяга нечии браншови интереси. Властта отстъпи пред каузата на националното достойнство.

И у нас властта демонстрира готовност да се вслуша в народния глас ( и гняв, понякога). Ето защо победи каузата на евтината ракийка. След масово селско мърморене лично премиерът Борисов милостиво отменени акциза върху селските казани за ракия.

Тук също така победи и каузата на ресторантьорите, в името на което властта преразгледа приоритетите си в изграждането на имидж на борец за здравето на хората. Защото по-рано твърдеше, че вдига друг акциз, този на цигарите, които не са здравословни. Потвърждавайки обаче, че няма дим без огън, управляващите се поддадоха на лобистки интереси и така по “бизнес причини” някои си опекоха нещата. Същите, който се вайкаха за народното здраве и приходите от увеличения цигарен акциз, сега заговориха за здравето на туризма ( сякаш там работят врагове, достойни да бъдат систематично тровени). И решиха да вдигнат пълната забрана за пушенето на обществени места.

Гъвкавост! “По нашенски”, както се казва в една реклама за някаква наденица..

16 мнения за “Казусът с каузата на казана”

 1. 1.Ето и нагледния пример за блоговата полза от разкрепостяване
  на духа,което стана и става около “катинското мъченичество”на Полша с проверка на каузата на националното достойнство в столетнии хилядолетни изпитания…
  2.Аршина е самото време и ако то не е било снизходително към Борис III или премиера и археолог Филов,още не означава,че няма да оцени усета на ген.Борисов,да довърши докрай подходящо дело с пододящите съюзници в подходящото време…
  3.След Коледа,ако С.Дянков се окаже прав с новините от Мадрид и за следващото “домашно”,във време когато “прочита за фискалния резерв”ще бъде друг,нищо не пречи на скулптора В.Рашидов и историка роф.Б.Димитров,-министри-да насърчат и такъв!!!! около бъдещата “Долина на царете”
  4.А самата кауза ще се запише със златни букви и в националната автобиография на “Атака”,ако осъзнаят къде им е гъвкавото,но не само “цветно място” до “Герб” във “В р е м е р а з д е л н о” за Отечеството!!!
  5.Иде реч за аршина при поуките от измерване на времето,без значение дали е около катедралните храмове в Краков 2010 или София 1925 г!

 2. Независимо, че акцентът на статията е друг, едва ли ще имам друг повод да споделя една съвсем непопулярна в българското общество версия за смъртта на цар Борис III. Преди години отделих доста време да се ровя в документи и дневници. Та, като се е върнал от Германия, цар Борис два дни е бил в отлично здраве. Отишъл е в резиденцията на Боровец и решил да се изкачи на връх Мусала…сам. Там пил чай с хижаря и след това се върнал. Още същия ден започнали оплакванията му и след два дни починал. За да стане ясна картината в довоенна България трябва да се каже, че НКВД са имали отлично организирана агентурна мрежа. Видни интелектуалци и обществени фигури като театралния режисъор Боян Дановски и д-р Мара Малеева са били резиденти на съветските тайни служби. И всички са се подчинявали на желязна дисциплина. А, както е известно, чекистите са имали и продължават да имат едни от най-добрите лаборатории за…бавно действащи отрови. За съжаление не можах да науча името на хижаря.

 3. Точно поради тази “гъвкавост” вече 20 години тук не се правят никакви реформи, които стимулират икономиката, а определени кръгове, които си напълниха гушите. Обаче, нахално мрънкат, че българинът не обичал богатите. Че то, тези, които са виждали богати хора, станали такива с ума си и труда си, вече не са между живите. А, останалите живяхме в едно общество, което не обичаше богатите и им национализира богатствата, но явно няма нищо против сега да заживее луксозно по бай Ганювски. Защото, къде е замъкът Вавел, къде е домашната ракийка и контрабантните цигари? На нашенските бизнесмени би им завидял и Ал Капоне.

 4. Мужико колхозен товарищ “Аз” (точнее “Я”), тези маладцы, дето си ги изпратил “На Иво с любов!”, целият цивилизован източноевропейски свят (Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Естония, Литва, Латвия) им изсвири сиктир-марша отдавна.Тегли им ритника, короче говоря (сигурно руския ти е по-ясен). Ето защо хората в тези страни са пъти по- добре от нашенската Задунайка, която още им лъска смрадливите сапоги. Освен ако не си от тяхната агентура, ама и тя не взема рубли, а долари. Понял?

 5. DO: СЕВДЕЛИН ПАНЕ
  Ако знаеш колко ‘непопулярната ти теза’ е популярна, ще си изядеш мъдете за закуска.

 6. ВИНАГИ, КОГАТО ИМА НАЛОЖЕН АКЦИЗ ИЛИ ЗАБРАНА НА НЯКАКЪВ ПРОДУКТ ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА БЪРЗО ЗАБОГАТЯВАНЕ. ДА ЗАПОЧНЕМ ОТ АЛ КАПОНЕ. ВЪВЕЖДАЙКИ “СУХИЯ РЕЖИМ” В САЩ, МАФИЯТА А И МНОГО ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ В САЩ СТАНАХА БОГАТИ. А ЗАЩО Е ВЪВЕДЕН “СУХИЯ РЕЖИМ”. ИМА ЕДНА ХИПОТЕЗА, ЧЕ ПРИЧАНАТА ЗА ВЪВЕЖДАНЕТО МУ Е АЛКОХОЛА, КОЙТО СЕ Е ИЗПОЛЗВАЛ И КАТО ГОРИВО ЗА АВТОМОБИЛИТЕ(ЕТАНОЛ). ТОЧКО ОНЕЗИ ГОДИНИ, АВТОМОБИЛЪТ ПРИДОБИВА МАСОВОСТ В ИЗПОЛЗВАНЕТО МУ, И ПЕТРОЛНИТЕ КОМПАНИИ “СЪДЕЙСТВАТ” ЗА ДА МОЖЕ ХОРАТА ДА КУПУВАТ БЕНЗИН. ТОГАВА ДВИГАТЕЛИТЕ СА ПОЗВОЛЯВАЛИ ДА ИЗПОЛЗВАШ ЗА ГОРИВО ВСИЧКО, КОЕТО Е НА ЕТАНОЛНА ОСНОВА. СЛЕД ГОДИНИТЕ ЗАПОЧВА УСЛОЖНЯВАНЕТО ОТ ТАМ И ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА. СЕГА ДА СЕ ВЪРНЕМ В БЪЛГАРИЯ. ЗАЩО Е СЛОЖЕН АКЦИЗ НА ЦИГАРИТЕ. МИ ЗА ДА ИМА МАФИОНИЗИРАНЕ НА ПАЗАРА И БЪРЗО ЗАБОГАТЯВАНЕ. ДА СИ СПОМНИМ ЮГОЕМБАРГОТО. СКОРОСТНО ЗАБОГАТЯВАНЕ НА ХОРА НАЗНАЧЕНИ ОТ ДЪРЖАВНИЯ АПАРАТ В УЖ ЧАСТНИЯТ БИЗНЕС. НАЛАГАЙКИ АКЦИЗА ТЕ СЕ БОРИЛИ ЗА ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА. КАТО ЗАБРАНЯВАЛИ ПУШЕНЕТО В РЕСТОРАНТИТЕ, ТЕ ПАК СЕ ГРИЖИЛИ ЗА ТВОЕТО ЗДРАВЕ. ЗА РЕСТОРАНТИТЕ РЕШЕНИТО Е, КАТО СЕ ЗАДЪЛЖЪТ ДА ИМАТ НАД ВСЯКА МАСА ИЛИ КВАДРАТУРА, СИСТЕМА ЗА РЕЦИКЛИРАНЕ НА ВЪЗДУХА, А НЕ КАТО ЗАБРАНЯВАТ ЦИГАРИТЕ. ТАКА И ПОВЕЧЕ РАБОТНИ МЕСТА ЩЕ СЕ СЪЗДАТАТ. А ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ЗДРАВЕТО, ТО НАЙ-ГОЛЯМ ВРАГ СА ДЕПУТАТИТЕ И ВЛАСТ ИМАЩИТЕ, КОИТО ВДИГАТ ЦЕНИТЕ, НАМАЛЯВАТ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА РАБОТА, КОИТО ПРИЕМАТ ЗАКОНИ АФЕКТИРАЩИ ПСИХИКАТА НА ХОРАТА. КОЛКО ХОРА ИЗМРЯХА И ИЗМИРАТ В БГ В ПЕРИОДА НА ПРЕХОДА, ПОРАДИ НЕВЪЗМОЖНОСТ ДА СИ КУПЯТ ЛЕКАРСТВА? КОГАТО ОБЕЗЦЕНИХА ЛЕВА, ЗАПЛАТАТА МИ КАТО ИНЖЕНЕР В АВИАЦИЯТА В БГ СТАНА ОТ 150$ НА 4$. КОЙ БЕШЕ ВИНИВЕН ЗА ТОВА? ИЛИ ПАК ВИНОВНИ ЗА ТОВА НЯМА. ТОВА БИЛА ЦЕНАТ НА ПРЕХОДА. ИЛИ С ЕДНА ДУМА, ТОВА Е ЦЕНАТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА. ВРЕМЕ Е ДА РАЗБЕРЕМ ЧЕ ДЕМОКРАЦИЯТА ЦЕНА НЯМА. САМО ЖИВОТА ИМА ЦЕНА И НЕКА ЗА НЕГО ДА СЕ ГРИЖИМ. НО ЧРЕЗ АКЦИЗИ И ОГРАНИЧЕНИЯ, А ЧРЕЗ РАЗУМНИ ЗАКОНИ, КОИТО ДА СЪЗДАВАТ РАМКА НА ПОВЕДЕНИЕ, ЕДНАКВА ЗА ВСИЧКИ, А НЕ САМО ЗА НЯКОИ. СВОБОДНАТА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА В ПРЯКАТО ЗНАЧЕНИЕ НА ДУМАТА ВОДИ ДО ГРАБЕЖ. НА АНГЛИЙСКИ, КОГАТО КАЗВАТ FREE MARKET СЕ ИМА В ПРЕДВИТ, ЧЕ ТОВА СА ХОРА И КОМПАНИИ СВОБОДНИ ОТ РЕГУЛАЦИИ И ПРОВЕРКИ. ИТАЗИ ИМЕННО СВОБОДА ДОВЕДЕ ДО ТАЗИ СВЕТОВНА КРИЗА. ВСЯКА ИКОНОМИКА ТРЯБВА ТРЯБВА ДА Е РЕГУЛИРУЕМА ДО ОПРЕДЕЛЕНА СТЕПЕН. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ИМА ЗАКОН СРЕЩУ МОНОПОЛИЗИРАНЕ НА ПРОИЗВОДСТВА И В ТЪРГОВИЯТА.

 7. Ти си ебати боклука, ще ме извиниш за директното отношение! Мое ли си толкова прост, че да пуснеш безмислено голям пост с големи буква, та еба в бунака замотан !?

 8. “Българин”, ако е възможно, (евентуално) малко да посмекчите тона? В този сайт каруцарският Ви жаргон звучи доста неуместно!

 9. Дано проф.Б.Димитров с историческия си багаж за правдива оценка и поука,съумее някога да убеди ремиера,Герб,парламентарните
  и президенска институциИ от научна
  гледна точка,за скъсяване на поне “100-годишното ембарго пре новите исторически обстоятелства” – преди всичко – от уважение към паметта на един заслужил български владетел пред своя народ….
  На БКП е добре известно,че дори и с един Медведев,времето не работи в нейна полза,дори когато не са в ход международни събития,като тези стоящи пред един цар,който добре е знаел,че България /по мощ и размери,а за щастие и по междуннароден морал/не е нито Германия,нито Италия,нито Съветския съюз/..знаел го и е премервал да милиметър всяка крачка при осъществяването на националните идеали на страната сред “балкански пактове”,”малки антанти”,”светкавинни войни”,
  Епир,”Марита”,ходове на Унгария,
  Словакия и Румъния и т.н.
  С г-н Инджев не сме уеднаквили нкои мнения-дори при Първия консул- и видни факти около синьо-яневското или атакистко поведение за опора на Герб,но и шума около британски “консерватори” или Ръмсфелд! отвъд океана,няма защо да бъде пречка….
  НЕГОВОТО ПЕРО В ОПРЕДЕЛЕН МОМЕНТ,ДА СЕ ПОСВЕТИ И НА ЕДНА ДРУГА ЕПОПЕЯ НА ЗАБРАВЕНИТЕ !?
  РАЗБИРА СЕ ЧЕ ЩЕ Я НАЛОЖИ И ИСТОРИЯТА,НО ЗАРАДИ БЪЛГАРИЯ И НЕЙНИЯ НАЦИОНАЛЕН ОТБОР,СИ СТРУВА.

 10. From the city’s mediaeval market square, the coffins of the first couple will be carried along a route lined with Polish flags with black ribbons and photos of Lech Kaczynski and his wife Maria.

  Their final resting place will be the royal crypt in the historic Wawel cathedral, alongside the nation’s kings and heroes.

 11. Many thanks to K A F E N E.NET… No,doubt,that I v o.I n d j e v s blog was red in the right place and on the right moment of the historic example of the ever beloved Polish people…with the needed dignity ref.the W a w e l cathedral for the “King of the Democracy” and his wife Maria!

 12. Ot takiva balgari kato “Balgarin” na horata po sveta im e pisnalo ot balgari. Dobre che ima drugi koito kompensirat za 100 takiva kato nego.

 13. Има още един малко известен факт (този път нарочно не съм закусвал). След смъртта на Георги Димитров (Тарабата) комунистите използват кадри от погребението на цар Борис III, за да покажат “всенародният” мащаб на скръбта. Същият този (Тарабата), който преди да дойде в България в писмо до ЦК на БКП е наредил: “Оборът (за него България е била обор) трябва да се изчисти с желязна вила!” И го “изчистил”… та до ден днешен. Такива ми ти работи…

 14. до севдо
  и не е само това. гошо е бил с други 2-ма bg.\”комунисти\” пратен след процеса в leipzig директно в москва при чичо сталин. другите двама бг. комуниста са пратени директно за сибир, но наш гошо остава в кремъл…!?
  а, де!

 15. Толкова свеж коментар на г-н Инджев и толкова неочаквано за блога просташки и глупави постинти. Известен “пропускателен режим” мисля е необходим.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.