Кадровата политика в здравеопазването е хронично болна

Кадровата политика на управляващите в областта на здравеопазването показва признаци на хронично заболяване. Ако е бронхопневмония, вече прилича на тройна. След като оперативно беше отстранен от министерския пост Божидар Нанев, а не негово място кандидатурата на професор Борисов предизвика покашляне ( от неудобство) заради публичните й изяви пред ( и срещу) медиите, идва ред на най-едрата фигура от колодата да Бойко Борисов с титлата “доктор”.

Ето какво пише днес в. “Сега” за лекаря и депутата Лъчезар Иванов по чисто партийна линия ( има и друга):

Лидерът на столичната организация на ГЕРБ Лъчезар Иванов може да се прости с поста си след месец-два, когато започват отчетните събрания на партията по места, съобщава вестник “Сега”.

Причината е слабият партиен живот в София, както и някои негови действия, които редовите членове на ГЕРБ не одобряват. В здравните среди отдавна има брожения срещу Лъчезар Иванов, който е и председател на здравната комисия и зам.-шеф на парламента. Критиките срещу него започнаха още с назначаването на сътрудничката му Албена Златарева за зам.-шеф на здравната каса и се засилиха заради лансираното от него навлизане на частните фондове в здравеопазването. Напоследък обаче срещу Иванов се надига недоволство и от членовете на водената от него партийна организация. “Нямаме нови членове, нямаме партиен живот, председателят ни си играе собствени игри и преследва свои интереси”, коментираха от партията.
“Действително срещу него има голямо брожение, но в това няма драма. Обикновено към всеки на управленски пост има подобни настроения”, призна и депутат от ръководството на партията. През май структурите на ГЕРБ по места ще проведат отчетни събрания. “Предполагам, че ще има 1-2 смени на областни ръководители”, коментира съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Според него сред основните критерии за оценка на лидерите по места ще е липсата на конфликт на интереси, както и нивото на партиен живот в съответната област. /БГНЕС

Един друг вестник наскоро публикува снимка на Лъчезар Иванов заедно със следния текст:
Единственият депутат от ГЕРБ Лъчезар Иванов беше забелязан и щракнат от вестник 19’ да се весели в компанията на червени олигарси в новооткрития ресторант “Истанбул” в Кемпински хотел Зографски.
Край него на същото парти бяха приятелят на изкуството Николай Банев, строителният магнат Димитър Барбуков, правещият бизнес още преди 10 ноември Борислав Дионисиев, Пепи Лашов и много други от техния ранг. Много шеги и закачки бяха разменени между Лъчезар Иванов и заместник – министъра на отбраната Спас Панчев, който е смятан за изключително заможен, защото има богатство от редки марки.
Поведението на депутата беше оценено като подозрително от източници в ГЕРБ, които добре помнят думите на Бойко Борисов, че неговите партийци трябва да странят от олигарси (с изключение на близкия до неформалния лидер Валентин Златев).

Замисляли ли сте се защо, при тази кадрова криза на върха на здравеопазването, Бойко Борисов не постави като тампон върху рана най-логичната ( по статут) фигура. Това би трябвало да бъде тъкмо председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Лъчезар Иванов. Той беше и депутатът, избран с бюлетината на НДСВ, който още по онова време се присъедини към новосъздадената извънпарламентарна ГЕРБ – т.е. има заслуги.

Изглежда обаче има проблем с д-р Иванов и ако не си го решат, лидерът Борисов ще трябва да пие още едно политически горчиво хапче, защото няма как да се размине с главоболието.

А за народното здраве- кой ти пита, карай да върви, това е популизъм, нали!

18 мнения за “Кадровата политика в здравеопазването е хронично болна”

 1. Д-р Иванов знае,че без червените кръвни телца развитието на алчния организъм не се осъществява,а бели няма-то се знае,затова сме и толкова болни…

 2. Lacho Umnoto, kakto go narichat, e porednoto nedorazumenie.

  Ako toi e chovekat koito shte pravi reformi…. – zdrave mu kaji..

  Kakto veche pisah, na zapad ima dosta balgari, koito sa kompetentni (realno) po otnoshenie na temata zdraveopazvane.

  Zashto nikoi ne gi tarsi za savet i pomosht?

  dali zashtoto nikoi niama namerenie da vavejda “normalna” zdravna sistema? Inache zashto ne se pravi?

  Dali zashtoto namereniata za reformi sa samo namerenia?

  Ne znam koi shte otgovori na tezi vaprosi.

 3. Г-н Инджев, за въпросния д-р Иванов се е писало и говорило в негативен план твърде много в различни медии у нас и в чужбина, но какво от това. Кои трябва да реши неговата смяна в П.П. ГЕРБ е ясно, кога и дали въобще ще реши може само да си гадаем, а за по достоверно може да се обърнем към нашата сънародничка гадателката на Берлускони. Относно хаоса в българското здравеопазване, според мен както министъра, така своята отговорност има и председатела на комисията към парламента.

 4. Този д-р явно е странна птица, но винаги, когато стане дума за специалисти, трябва да се взима под внимание и факта, че много хора не желаят да се обвързват с каквато и да е партия. А без партия – няма парламент, няма и постове и отговорност. Преминаването на едни хора от партия в партия показва, че те не искат да помогнат на хората, а да си оправят собственото положение. Плюс това,много от специалистите ще бъдат упрекнати за конфликт на интереси, ако бъдат посочени да заемат някакъв пост. Като си припомним и случая с казана, картината се избистря.

 5. По въпроса,дали да му се”тури пепел” почти съжалявах,че хем сме върнати назад и изперкали,хем още, и прости и изпусталяли телета,но не и много по-добри от добичетата,които с любов като тази към “стария Белчо” от едноименните разкази на Е.Пелин и Й.Йовков,са били отглеждани от някогашните стопани,бащи и деди,та така чак до др.Червенков
  ….преди по стените на яхърите от сурови тухли,да се закипрят пламенните лозунги:”Във всеки дом говедо!”…
  Разбирам,че никой не е научен до равнището на кадровите изисквания на г-н Барозу или ЕК,например,но отдавна има все по-натрапващи се примери за такава чест с имена и фамилии от тази част на Европа,а ние пак си вървим срещу течението!!!
  И,за какви политици и държавници говорим тогава,ако поредните не са си “отебали” мозъчно в блатото на безумното комсомолско
  “тшеславие..
  Кажете ми каква е разликата?
  И до кога така?
  Защото иначе,ще излезе,че са били прави анализите за увредения чип!
  Но това е вече за друг коментар и би било желателно,да води по точки водещия,защото по този въпрос с него-знайно е-си имаме различия?
  Иначе ако е за Лъчото и за умното..няма две мнения!

 6. А научихте ли за новата шефка на здравната каса?

 7. За да се осъществи здравна реформа в България са необходими най-малко три условия. Първо – да има ясна цел, бих казал дори идеал. Когато в САЩ се създал фонда Medicare като цел са записали: “…да се удължи човешкия живот.” В момента средната продължителност на живота в САЩ е 81 години. Второ – тъй като в България ситуацията е толкова заплетена, че почти няма разплитане, е необходимо да се потърси мнението на всеки гражданин преминал през здравната система, мнението на всяка сестра и на всеки лекар. И трето – хората, които ще се нагърбят да я осъществят (защото ще им струва нечовешки усилия) трябва да си лягат и да стават с тази кауза. Дори да я сънуват. И не е задължително да са най-добрите в професията, а хора с истинска политическа воля. Защото това е политически акт. Съвсем съзнателно не се впускам в сравнения и подробности, тъй като те едва ли са подходящи за аудиторията на блога (това в никакъв случай не е подценяване).

 8. В България всяка реформа трябва да се прави като се постави ясна цел,отговорник и срок.В противен случай нещата винаги ще се израждат в подобна посока ((От Здравна каса към здравна маса с ядене и пиене)).Има ли област в която е проведа реформа и тя да е довела до подобряване живота на българина.Аз лично не се сещам.

 9. В подкрепа на г-н Панев ще допълня, че “здравна реформа в България” звучи
  като фантастика. Всъщност има ли в момента смислена система, че да се говори за реформиране?
  Здравната реформа в Австрия току-що се провали, а там са толкова по-напред, че е за рев… Затова тези, които се хванат да правят нещо в България, трябва първо да видят кой пие, кой плаща и къде се губят парите… и чак после да започнат да побутват оттук-оттам и то много внимателно. За радикални мерки пари няма!

 10. Г-н С.Панев,освен че съм съгласен с Вас по отношение на идеала,който не есамо патент на САЩ,но удачен пример,
  бих желал да допълня само,че по едно време в другата ми трудова заетост,бях превърнал най-хилавата,безперспективна и нежелана дейност в една от най-предпочитаните с разнообразни международни форуми,срещи
  на всякакво равнище сред които десетки президенти,стотици външни министри и друг подобен елит в практико-приложно световно съревнование на блокова основа с усет за желаното на най-високо равнище от т.н. соц.лагер,дори когато нямаше кохонес за битки на идеи и на виждане…
  Тогава предумахме най-реакционните
  да напишат заедно с другите т.н. “наши”,но по-голи, общо писмо до Рейгън и Брежнев по случай годишнина от първото до Кенеди и Хрушчов…
  Има моменти в политиката,за които Кутузов с австрийците до себе си /”Война и мир!” е бил по-мрачен от Наполеон,който държал първо да се влезе в боя,но е виждал 3-4 условия,които били предмет на неговия военен гений…
  По тази причина писах чрез блога на прамиера на 26 август 2009 г.,че за предстоящите работи!!! при 24-часово деноношие,ако е от 25 трябва ставане час по-рано…
  Така съм разбирал изразеното от Вас мнение за лягането и ставането с каузата на здравеопазването….
  Същото е и с Барак Обама,който води или завършва една от своите битки -невиждани и непознати исторически каузи за народа на САЩ,който понася от времената на Линкълн,Рузвелт Кенеди и т.н.
  Прав сте, усилията за разплитане, са нечовешки,но какви други да бъдат?

 11. Без съмнение имаме премиер с решителност и воля.Такъв България е нямала в живата си история.Може и да има трески за дялане,но по-добре ли е да бъде надут празен балон,на който нищо не му дялкаш,просто защото в него няма никой??Важното е,че сме на съвсем друга писта,по която пълзяха досегашните мекотели.

 12. Важното е,че сме на съвсем друга писта,по която пълзяха досегашните мекотели.

  Posted by Хари Генчев | април 19, 2010, 23:15

  …………………………….

  Найш кога ще се съглася с теб?

  Когато си удържим неустойката за Белене от репарациите за налагането на болшевишкия режим…

 13. Не знам дали по повод “новата” писта и тъжно-известни невъзможни “репарации”,”гражданката Цеца” знае,че малцина са чули по-точна диагноза на хала за положението
  ни от всичко 12 думи.
  Бая мъгла,а и един самолет не я достигна неотдавна….но Х./аджи/ Генчо е прав,стига да не му се бърка “дядо Либен”!Просто да оставят младите да се зъмнат!

 14. Неустойка за Белене никога няма да платим,така както и репарации няма да получим.Важното е,че руски ядрени бомби в БГ няма да има!Това е най важното.Ако ще има нова централа някога,то тя ще е френска или американска -4 то поколение.Руските са москвичи.

 15. Във връзска с реформата в здравеопазването се сетих за един велик лозунг “Българският болен най-здравият болен”.
  Незнам но като говорим за здравеопазване в България, май трябва да се замислим кога за последно то е било прилично та камо ли добро.За съжаление все още и то в елитни болници има кенефи, а не тоалетни в стаите висят някакви скъсани пердета, стените са мръсни и т.н. и т.н.. Та за каква реформа става въпрос, след като елементарни хигиенни изисквания към ден днешен не сме в състояние да изпълним и това е от поне 40 години. Ако някой мисли, че съм увеличила годините да погледне инфекциозна болница в София, от колко години милата чака ремонт.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.