Дъни ли се двойното дъно на тройната коалиция?

Съдебно дело в Пловдивския окръжен съд за връщане на мажоритарния дял от Международния панаир е завел министърът на икономиката Трайчо Трайков, съобщи самият той на брифинг пред журналисти днес, осведомява електронното издание plovdiv24.bg.

Направеният от министерството анализ сочи, че има множество съмнения за нарушения на търговското и приватизационно законодателство. Вместо стратегия на Народното събрание за приватизация на панаира, Министерският съвет приема стратегия за преструктурирането му, обясни министър Трайков. Той напомни, че панаирът все още не е платил дължимия дивидент към държавата, която притежава 49,63% от акциите.

Констатирани са нарушения при двете увеличения на капитала на панаирното дружество, вписани в Търговския регистър, както и при издадените в тази връзка актове на МС, оглавяван от Сергей Станишев, посочи Трайков.

Проверката е констатирала и нарушения в действията на бившия икономически министър Румен Овчаров, в резултат на които, държавата е загубила контрола върху панаира за сметка на „Пълдин Туринвест” АД, дружество контролирано от бизнесмена Георги Гергов, посочи още икономическият министър. Трайчо Трайков посочи още, че държавата е загубила контрола върху панаира след като предходното правителство преструктурира собствеността на дружеството по неясна, по думите му процедура, заобикаляща Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

Още на 18 декември 2006-а, при първото увеличение на капитала на дружеството, със свое решение Румен Овчаров като министър на икономиката е променил устава на дружеството по такъв начин, че държавата да загуби възможността за упражняване на контрол върху управлението на панаира и върху решенията, вземани от съвета на директорите. На 15 март 2007-а с повторно увеличение на капитала, последвано от неясно възстановяване на акции на реституенти, държавата е загубила мажоритарното си участие в панаира.( Фрог нюз)

Цитирам обилно тази информация защото тя съдържа политически заряд далеч извън криминалните хроники. Имената на олигарха Георги Гергов и на “човекът енергетика” Румен Овчаров са свързани освен с всичко друго, което личи от съобщението на Пловдивския окръжен съд ( и за което безпомощно се говори от много години) и с държавния глава Първанов. Същият, когото доста неубедително се опитаха да предизвикат на негова територия – територията на политическата интрига и нейното подсигуряване с институционални гарани на неговата безнаказаност.

До каква степен Гергов е близък до Първанов стана ясно не само от разните хорца, които двамата играят на рождени дни и други поводи приятелите да се веселят. Това се видя от факта, че президентът се опита да “подари” на Гергов домакинството на грандоманския си проект за “световен” енергиен форум. Именно Гергов трябваше да приюти в панаирните халета крале, принцове, президенти, премиери и други властелини на световната енергетика. Но се оказа, че в Пловдив няма дори един хотел, който да отговаря на нивото на така желаните ( но оказали се виртуални в крайна сметка) гости.

Мераците да короноват Гергов за домакин бяха толкова големи, че президентът лично отиде да се увери, че …това не може да стане. Междувременно пуснаха слух, че под тепетата щели да се разхождат Владимир ( Путин) и и Хилари ( Клинтън). Три деня верните (медийни) дружини тази лъжа бранеха като опълченци и я разнасяха от урва на урва и от човек начовек. На четвъртия се спука. Наложи се да го направи лично вицепремиерът и външен министър Калфин в интервю за “Дарик”. А най-интересното е, че според него, разпространителят на слухове бил пловдивският кмет Славчо Атанасов.

Разпространителят на слухове, както всички видяха, беше наскоро награден с президентско ръкостискане пред камерите веднага след като премиерът Борисов каза в Пловдив, че може да има арести и на кметове.

Излиза, че у нас един журналист може да предизвика цяла гневна президентска реакция заради “разпространяване на слухове”, но кметът на Пловдив, който се самообяви за петия по ранг в държавата след приема на “Дондуков”, получава адмирациите на Първанов. Това не са просто двойни стандарти. Направо си е двойно дъно. Което обаче май взе да се издънва.

Колкото до румен Овчаров, направо няма какво да добавя за този непотопяем флагман на лобизма в енергетиката. За него са изписани тонове в медиите. Дали наистина ще “пише” сега обяснения и то, неочаквано за мнозина, тъкмо като “синджир” марка с Гергов, бореца да бъде най-близкият от тълпата олигарси към Първанов? Мога обаче да добавя една интересна подробност за Овчаров. За него се знае, че напоследък е “стоплил” отношенията със стария си другар Първанов, с когото си мерят лобитата и влиянието пред Русия. Целта им е овладяването на БСП, защото си дават сметка колко рисковано е да се залага на каквато и да било алтернатива. Третият в комбината е Кирил Добрев. Смятаният за “дясна ръка” на Станишев, емблематичен за “модерната лява” ( като претендент да води модерните сред левите) син на Николай Добрев отпадна миналия ноември от ръководството на партията. Но не и от командните пунктове в нея, които управляват икономическите й интереси. Приземил се е вече в тройна коалиция с Овчаров за смянана Станишев от поста в интерен но новия проект на Първанов.

И изведнъж…Георги Гергов и Румен Овчаров стават обвиняеми. Двойното дъно на тройната коалиция и нейния неформален лидер наистина се дъни.

17 мнения за “Дъни ли се двойното дъно на тройната коалиция?”

 1. В Пловдив се говори, че Гергов не върти собствени пари, а тези на един млад милиардер.

 2. Червената гемия е полупотънала и само байрака и се вее.Но пиратите са я натоварели с толкова злато,че и господ не може да спре директнния и път към дъното.Неформалният капитан ще се опита да се спаси,но ще си остане завинаги на пустинен остров.

 3. В собствения Ви блог и по повод на много статии с описания на случващи се изобретателства било на царски поданици, преди Девети,
  или на “нови съзнателни труженици на социалистическия труд”,
  понякога добавях еретичната мисъл,
  че цветово обагрените съюзници на Русия,отдавна плачат за друг поглед и нов по-прагматичен,но достоен подход,за укрепване на взаимно-изгодно сътрудничество,
  съобразно мястато ни в евроатлантическото пространство и интересите на съвремена и бъдеща по-демократична Русия.
  Вероятно това обуславя,както
  проектите,за цитираната от Вас,нова крепка дружба така и смяната на диетата за “ручане на жабетата”,поради “заблудата”(1945) на Й.В.Сталин и на другите след него,кои и какви са настоящие маладцы с черпаците…
  Има истински виц за Тато и Микоян,който “поправил” тост на Л.И.Брежев…”…не дороогй, а золотой тов.Жывков!”
  Пък сега жал от сатъри и какво би станало ако реформите не проработят…
  Не закани и казани,а политически пехливани Ви трябват, г-н премиер,
  без значение дали са верни само на Герб,ако са милели и иилеят за Отечеството!
  Такъв знак се чака от капитанския мостик както е било още при А.Ляпчев.

 4. ГРЕШИШ Г-Н ИНДЖЕВ!
  ТОВА Е КАЦА БЕЗ ДЪНО В КОЯТО ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ ПОГРЕБА ДЪРЖАВАТА!

 5. Самото припомняне на известния рефрен от македонеца Ляпчев,
  погребал родната ни земя чрез Солунското примирие с Антантата,има три части,от които последната не е толкова весела,както казваше омбудсмана в качеството си на председател на НС…

 6. Жалко,че Пловдив за пореден път не случи на кмет!А,на Овчаров,Първанов и сие,е крайно време да им дойде редът пред ТЕМИДА!

 7. Гоце Първанов,Р.Овч.,Г.Гергов,Сава Доган и “остальная сволач” започнаха да смърдят.Ако има Господ,те трябва да се пържат в ада,а ако има справедлив съд,те не трябва да излизат от затвора.Световните лидери се “надпреварват да канят” Г.Първанов.

 8. Двадестгодишният български мътен преход от нещо като социализъм към нещо като демокрация не остави нито един роден политик неоплют и необруган. Аз съм си направил нещо като статистика на тия, при които ругаенето е преминало в трайно сатанизиране. Тоя скромен опит е без претенции за изчерпателност и строг научeн подход:
  1. А. Луканов
  2. И. Костов
  3. А. Божков
  4. Р. Овчаров

  Подредил съм ги по само по хронология. Не ги сравнявам – нито по възгледи, нито по значимост, нито по заслуги, нито по провали. Въпреки , че и четиримата ги имат в различна степен. Безкрайно си приличат само по едно – по ожесточението с което са хулени. Двама вече не могат да се оправдаят. Останалите двама отказват да се оправдават…

  Само ние не преставаме да сатанизираме.

 9. Но освен “локални облаци”,които познава,заместничката на Сийм Калас,комисар по транспорта,
  в политиката,продължат да “димят”същите образи,при вулкани вулкани със сложни имена!!!,които тепърва ще трябва да стреснат националните власти:какво правим тогава?
  И суверенитета и отбраната няма как да не бъдат страшен урок и за ЕС, и за човечеството.
  Допуска ли “някой!?”,че от кабинета на Оли Рен,би било възможно,да се злоупотребява
  “какво точно е казал Симеон Дянков в Мадрид”,и че ако е изкривено, той няма да разсее такава неуместна заблуда за E R M II,дори на неформален съвет на икономически и финансови министри на ЕК,където типичната и строга изтънченост за ЕС не е случайно по-крехка!
  За мътния поток и сатанизирането сте прав,но то не променя собствента ни наивност,нали?

 10. Ха, Наивник!
  Така и не става ясно, какво искате да кажете по-горе, другарю. Едно обаче е доста ясно – имате доста обърквания в представите си за преход, демокрация, политици и обругаване…
  А кои сме “ние” дето не преставаме? Слагайки всички под общ знаменател не е просто наивно, по-скоро граничи с нещо друго…

 11. Ришельо,няма “царски поданици” и никога не е имало,а само поданици на “Царство България”,каквито са били и твоите родители,навярно. Както не е имало “царски офицери”,а просто офицери и генерали от Българската войска. Както сега нямаме “премиер”,а просто Министър-председател. И Президента на РБългария е Георги Първанов,а не Гоце ,или Доце. Ако някой обстжда агентурната дейност,на агент Гоце,това е съвсем различно от дейсността на Първанов като президент.

 12. Наивник,правилно си избрал ника си,но той е валиден за 90% от народа ни. Наивници от класа сме. И никакъв преход няма и не може да има,както никакъв социализъм не е имало,защото просто такова нещо не може да има. Имаше само една свирепа,комунистическа,античовешка диктатура. Един ден,комуноидиотите ще кажат,стига с тоя преход,отказваме се от него,както се отказахме от строитлството на комунизма,ориентираме се към,а сега де,все ще измислят нещо,те са безумно умни…..,луди исках да кажа,ама по-луди са тези,които им вярват.

 13. В своя пост Наивника ни предлага т.нар. манджа с грозде.
  Защо не ги подрежда по квалификация – например Гоце, Сава и т.н.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.