Как ще ги догоним антиколониалистите?

България става недобро място на инвеститори, които мислят, че сме в 18 век и могат да дойдат като колонизатори и да си правят каквото си искат с народа. Те не са добре дошли.
Това заяви премиерът Борисов пред БиТиВи в коментар на статия в австрийски вестник, че чуждите инвеститори ще ги е страх от страната ни, след като агенти на ДАНС „са нахлули в офиси на EVN”.
По думите му цената на тока трябва да бъде намалена, щом като сме енергийния тигър на Балканите.
Борисов се закани да дисциплинира чуждите компании у нас. По въпроса за елразпределителите премиерът даде пример как те са си прехвърляли поръчки на свои дъщерни фирми.
Предишната власт е позволила това аутсорсване да бъде извършено, зрителите трябва да се запознаят с лудостта, която е ставала в тази държавата, подчерта премиерът.
По думите му в момента държавата има нулево влияние върху елразпределителите, тъй като има под 35 % участие и по-добре и тях да продаде.
Припомняме, още в началото на месеца немските инвеститори, стъпили на българския пазар, изразиха неодобрение относно антикризисните мерки на правителството.

Според проучване на Германо-българската търговско индустриална камара за 48% от инвеститорите антикризисните мерки на правителството са незадоволителни. 46% са на мнение, че мерките на кабинета “Борисов” са лоши, а едва 6% ги одобряват.( Money.bg)

Знаете ли защо няма да коментирам тази изява на премиера Борисов? Защото не е важно какво ще кажа аз. Ще я коментират “колонизаторите”. По следния начин:

“Борисов като Чавес заплашва с електрическа ренационализация”. Под това заглавие специализираното италианско електронно издание E-gazette публикува във вторник информация за електроразпределителните дружества в България, съобщи БТА.
Българският премиер Бойко Борисов заплашва, че ще ренационализира електроразпределителната мрежа, като анулира договор за 700 милиона евро, подписан преди шест години с германската компания Е.ОН, австрийската – ЕВН и чешката – ЧЕЗ, пише E-gazette.
Борисов, вулканична личност на 51 години, бивш охранител и притежател на черен пояс в карате, неотдавна обвини електрокомпаниите, че ограбват клиентите и отклоняват фондове от обществения доставчик НЕК. Обвинените компании не реагираха, но мениджър от ЧЕЗ заяви анонимно пред един всекидневник, че съществува “напрежение и враждебност спрямо чуждите инвеститори”, пише по-нататък италианското издание.
То припомня, че Е.ОН, ЕВН и ЧЕЗ са закупили през 2004 година 67 процента от електроразпределителната мрежа в североизточната, югоизточната и западната част на страната. Целта на операцията беше да се направи опит за пробив в монопола за благото на потребителите. Клиентите обаче изразяват силно недоволство от услугата и цените, се посочва в информацията.
Изданието E-gazette е създадено през 1998 година и работи с помощта на най-голямата италианска информационна агенция АНСА.( Медиапул)

Ще добавя само, че в България никой не смее да шукне по адрес на десетилетните колонизатори от времето на НРБ, които си вдигат цените ( на газа например) както си искат. Но срещу “колонизаторите” от онази част на света, за която пазарната икономика е начин на живот от векове, сме много смели. Лесно е да наругаеш с обобщаващи думи демократ, който не налита на бой. Пробвай с онзи, който безцеремонно ти врътва кранчето дори и когато смирено го гледаш как се разпорежда с твоята страна.

От гледна точна на съхраняване на националното достойнство ние май не принадлежим дори и към Третия свят. Там антиколониалната реторика поне се базира на националноосвободителна съпротива. Тук и с това не можем да се похвалим – самият термин “съветски колониализъм” практически не съществува в българското политическо говорене.

28 мнения за “Как ще ги догоним антиколониалистите?”

 1. Въобще не ме интересува какво пишат разни издания като E-gazette в подобни тенденциозни репортажи. ЕРП трябва да бъдат проверени най- обстойно и ако се открият нарушения да бъдат санкционирани.И къде е конкуренцията която трябваше да се получи след приватизацията? Съгласен съм че срещу руската мечка неможем да рипаме но това не значи да си малчим и пред “колонизаторите”

 2. “Целта на операцията беше да се направи опит за пробив в монопола за благото на потребителите. Клиентите обаче изразяват силно недоволство от услугата и цените, се посочва в информацията.” но “те са си прехвърляли поръчки на свои дъщерни фирми.”, което си е една легална форма за изсмукване на средства, г-н Инджев. И това са компании, които работят на регулиран пазар. Така, че нека не прибързваме с хулите към Б.Б. Колкото и да са цивилизовани, схемите са едни и същи. Справка немският изпълнител в американаската база в Ново село. Обобщенията както се казва винаги са опасни.

 3. Като сме наясно как може да ни се отрази откритата конфронтация с руснаците, защо да ритаме срещу ръжена? Управляващи от всички бои се изредиха да сключват договори за синьото гориво, кой от кой “по-изгодни”, ясно за кого.В годините на демокрацията страната ни се напълни с откровени мошеници от цял свят, които се надпреварваха да трупат печалби на наш гръб, като ни калкулираха и загубите от некачественото социалистическо строителство.Нито Топлофикация, нито Енергото са вложили толкова много милиони, за които говорят, че да трябва да им ги връщаме с повишените цени. Колко хора се оплакаха от некачествено подаване на ток, което беше унищожило електроуредите на десетки семейства. А с руснаците и Господ не може да се оправи. Както видяхме, те са и жестоки и отмъстителни.

 4. Допускам, че в школата в Симеоново са изучавали “Капиталът” на Маркс и НЕП на Ленин, но мога да се обзаложа, че изобщо не са чували за Фридрих фон Хайек, Пол Самуелсън или пък Василий Леонтиев. Дано на Симеон Дянков те да са му учителите! А пък, развитието на Уго Чавес е, че освен инструкцията за десанти е прочел биографията на Симон Боливар и речите на Путин. Кои са любимите четива на Бойко Борисов нямам никаква представа.

 5. „Оперативно интересното лице” ( до лятото на 2001г.) Б.Б. започва все повече да нервничи и да греши с думи и дела – сигурен признак на претоварване и несмогване с непосилни за него задачи, а уж по-трудно беше да е кмет на София. И забравя нещо изключително важно: България се наблюдава отвън под лупа!
  Умишлено ( защото сигурно го знае от Банкя ) забравя и още, че от ВСЯКО ДЪРВО СВИРКА НЕ СТАВА.

 6. Това, дали са от изток или от запад не променя характера на “колонизаторите”. Те са едни и същи. И изобщо не подкрепям идеята, че са хрисими “демократи”. Тези хора са дошли тук, при предишните политици, със съвсем ясната идея с какво се захващат и какви са правилата на играта. И са били готови да играят по тези правила. По правилата на Р.Овч., Горския цар и Хидроконсултанта.

  Така че, нека не ги ореваваме излишно. Те са се наяли достатъчно, давали са на когото трябва, пък той от своя страна също е папкал и слушкал. Време е малко да им се развали “рахата”

 7. Досега е признал само за едно, г-н Панев – “Винету”. Ако прочете още нещо да се надяваме,че ще се похвали.

 8. Вижте, руската мечка не е диалогична. Всеки, който се е занимавал с бойни изкуства знае: Aviod the falling rocks! И примиера го знае. Руската мечка е ДУЛОгина.

  Ама не се дръжте с премиера като изпитващи професори. Не стига, че той ритна кошера на тъптеиите. Само това да направи е голяма крачка напред. Да вдъхне доверие на прокурори и съдии, да се усетят за какво са там и да се чувстват свободни пред съвестта си. Да освободи журналистите от страха. Да дисциплинира чиновниците и още много да ….

  Даже не съм и сънувал, че Борисов ще “отвори” толкова теми на бившите управници. Давай, Борисов все така! Дано ти влязат в тон и останалите власти, че нямаме нерви да се гърчим в това безвремие (

 9. Аз бих отбелязал една разлика в контекстите, която дава допълнителна светлина на случващото се.

  Докато електроразпределителните дружества в България не може да се каже, че са представители на политическата класа, която управлява страните им, то това може да се каже за компаниите, с които България търгува на газовия пазар – това са компании, които изразяват политиката на Кремъл и именно затова тонът е така дипломатичен с тях.

  Не съм 100% сигурен, но мисля, че това не е само в България. Руската газова мечка със сигурност се радва на доста омраза и от други бивши поробени държавици.

 10. Към г-н С.Панев:
  Към изброените от Вас,добавям Ричард Брийли и Стюарт Миерс,
  чийто “Принципи на корпоративните финанси”, предполгам познава и С.Дянков.
  В друг коментар,освен всичко останало,се спрях и на десетилетни предизвикателствата пред Ф.Кастро и У.Чавес,дори в условия на постоянна, яростна антиимпериалистическа борба или друга перфидна такава още от времената на Насър,Тито, Сукарно чрез винаги велики лидери на “Третия свят”
  Сравнявайки ги с “нашите оживяли и оцелели” след жестокия валяк на балканската ни утопия,има някои разлики,които във вски случай,не са били възможни у нас,освен с жалки изключения в т.ч.с реколта от “и ощетения жалък кадрови потенциал,преминал и оцапан през различни нива по един или друг начин”.
  Но са предизвикателства и за САЩ и техните лидери,които не се свенят да признаят открито кой може за бъде и кръволог и велик.
  Не знам кой и с каква скорост ще катастрофира,но във всеки случай,
  макар и Съдбата да закриля мелите,
  това не е основание за късогледство пред кадровата машина на Герб и г-н Цветанов,да не вярва,че сред войниците от окопите,няма и “чистофайници”
  …полузадушени от пипалцата на октоподите и медузите ….

 11. РАЗБИРА СЕ ЧЕ ЕЛЕКТРО РАЗПРЕДЕЛИТЕЛНАТА МРЕЖА НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ В ЧАСТНИ РЪЦЕ. ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. ТЕЗИ КОИТО СА Я ПРОДАЛИ, СА ЗА ЗАТВОР. ИЗТОЧНИЦИТЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСТВО МОГАТ ДА СЕ ПРИВАТИЗИРАТ, НО НЕ И ЕНЕРГОРАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО. ТОВА Е ВСЕ ЕДНО ДА ПРОДАДЕШ ПЪТИЩАТА НА СТРАНАТА. В БГ, ПОНЕЖЕ НЯМА КОНТРОЛ, ЗАПАДНЯЦИТЕ СИ ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ПОИСКАТ. ТЕ ТАКОВА НЕЩО НЕ МОГАТ И ДА СИ МЕЧТАЯТ ДА ИМАТ В ТЕХНИТЕ СТРАНИ. ПЪЛНА РЕЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА ЕНЕРГО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО. МИСЛЯ, ЧЕ НА Г-Н ИНДЖЕВ ИЗОБЩО НЕ МУ Е ЯСНА ПАЗРНАТА ИКОНОМИКА. НЕКА ДА МИ ДАДЕ ПРИМЕР В КОЯ ДЪРЖАВА, ЕНЕРГО МРЕЖАТА Е ВЪВ ФИРМИ ОТ ДРУГИ ДЪРЖАВИ. ВСЕ ПАК СТАВА ДУМА И ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ. НАЛИ САМО ЧРЕЗ ВЛАДЕЕНЕТО НА ЕНЕРГО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО, ДЪРЖАВАТА МОЖЕ ДА ВЪЗДЕЙСТВА ПАЗАРНО СРЕЩУ БЕЗОГЛЕДНО ВДИГАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ЕНЕРГО ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ. ТАКА ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ И С БЕНЗИНОСТАНЦИИТЕ. ТРЯБВА ЗАКОН, КОЙТО ДА СЕ БОРИ СРЕЩУ МОНОПЛИЗМА, ЗАЩОТО ВСЕКИ МОНОПОЛИЗЪМ В ДАДЕН ОТРАСЪЛ Е КАТО МИКРО КОМУНИЗЪМ, Т.Е. ТИ КОНТРОЛИРАШ ПРОДУКТА НА ВХОДА И ИЗХОДА, ТОТАЛИТАРНО. НАЛГАШ ЦЕНИ, ТАКИВА, КАКВИТО ТИ РЕШИШ, БЕЗ НИКАКЪВ ПАЗАРЕН МЕХАНИЗЪМ. КОРПОРАТИВНИЯТ БИЗНЕС СИ Е ЧИСТ ТОТАЛИТАРИЗЪМ. И ИМЕННО СРЕЩУ ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ БОРИ ДЪРЖАВАТА. СРЕЩУ МОНОПОЛА. ПРЕЗ 30-ТЕ ГОДИНИ НА МИНАЛИЯ ВЕК, В САЩ Е ПРИЕТ ЗАКОН ИМЕННО СРЕЩУ МОНОПОЛА НА ФИРМИ КАТО РОКФЕЛЕР, КОЙТО В ЕДИН МОМЕНТ Е ПРАВИЛ КАКВОТО СИ ИСКА С ЦЕНИТЕ НА ПЕТРОЛА. РЕЙГАН ПРЕМАХВА ОТЧАСТИ ТЕЗИ ОГРАНИЧЕНИЯ, И СЕГАШНАТА КРИЗА ВЪЗНИКНА ИМЕННО ПОРАДИ ТАЗИ ПРИЧИНА. В ЕДИН МОМЕНТ, ДЪРЖАВАТА ЗА ДА ПРОВЕРИ СЧЕТОВОТСТВОТО НА ЕДНА КОРПОРАЦИЯ, ЩЕ И ТРЯБВАТ ГОДИНИ. ИМЕННО ТОВА Е СТРАШНОТО. ВСЯКА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА ЗА ДА СЕ РАЗВИВА ПРАВИЛНО, ТРЯБВА ДА ИМА РАМКА, В КОЯТО ДА СА ВСИЧКИ СУБЕКТИ НА ПАЗАРА. ТОВА Е КАТО ФУТБОЛА, ИГРИЩЕ, ЕДНАКВИ ЗАКОНИ ЗА ВСИЧКИ НА ТОВА ИГРИЩЕ, СТРОГИ СЪДИИ, НЕЗАВИСИМО ЧЕ ИГРАЯТ МИЛИОНЕРИ ИГРАЧИ С ПОСРЕДСТВЕННИ ИГРАЧИ.

 12. И аз като моят адаш ще кажа, че това, че ЧЕЗ, ЕВН и пр. не значи нищо. Както и това, че са много. Нашата държава няма адекватни икономически и политически механизми за следене и недопускане на тръстови, монополистки и пр. съглашения. Затова и те си правят каквото искат. Както е и с мобилните оператори. И 10 да пуснат, като няма контрол цените няма да мръднат. Че защо да си вадят очи като могат кротко и благо да си папкат.

  За руският газ си е ясно, че идва от монополист и няма какво да се направи.

 13. Tака, така… каквото и лошо да правят електриджиите – държавата им е ортак. Как така?

  Това милиционерът не го ли схваща?

  И защо не е така взискателен към “Топлофикация”, която съдра кожите на плащачите?

  Ясно е вече, че нещата с Крали Бойко не вървят. Въпросът е, че няма кой да го смени.
  Свестните са натикани в кучи задник и на разположение са само помияри – т.е. това, което се нарича “партийна кадрова политика”.

 14. Анализирайки внмателно затихващи вулканични мисли от изминалото денонощие за “изригващия вулкан Бойко Борисов и ритника по кошера”,имам впечатлението,че му остава,малко но с известни “баш мурафети”, да догони г-н Ердоган,който е продпочел все пак,с малък риск,до “обиди!” Италия,но да си пие хубавото турско кафе с Берлускони,когато усети,че е на пътя на Кемал Ататюрк и “турския листопад”
  за укрепване на демокрацията срещу опити за подкопаване на светската власт.
  Друг е въпросът,че ББ “като по-гъст” с Барак Обама,Меркел,
  Саркози и т.н., би могъл да “запита” на испански Хосе Сапатеро,как се аклиматизира
  овчарката,която подари на краля.
  София е на “лондонска вълна”,но и г-н Г.Браун,не ще закъснее,да разчете “стамболова” визия на България,издание 2010….
  А,за останалото и за “руската мечка”, да му мисли умело г-н Н.Младенов,който знае добре,
  че и руснаци и българи са в съседство,не защото винаги са го предпочитали по волята на Твореца.
  Има кой и къде да запита как го предпочитат кафето.
  Но трябва много финна работа за практически умения в “стъклен дом”и навременна досетливост!
  Но не и с “глашатай на мегдана”, когато отрудените хорица бързат и за турски сериали.

 15. То и аз като гражданката Цеца имам по големи очаквания проблемите да се решават по бързо.Пък и колко са нещата които пряко влияят върху живота ни, има няма 5-6 реформи,50-60 години и 500-600 в затвора.Е те тогава ще имаме така наречените доходи от 5000-6000 евро на месец.Само че…

 16. Драги форумци,още ли вярваме на колективната мъдрост на невежи!?

 17. Доста интересни и добри мнения.Но най-мъдри са Румен Лазаров и Никифоров.А пък такива като Дони и Панев-защо не си пишите в малотиражката Дума-ако все още се продава тази тоалетна хартия.

 18. Към гражданката Цеца:
  Обръщението през Френската революция е било гражданино и гражданко,т.е. поручик Бонапарт преди да стане Негово императроско величество,е бил “малкият капрал” или нам кво си заради пишката…в т.ч. и рогат генйй …,НО СА ЗНАЕЛИ като действащия президент Линкълн,кого да подкрепят лично с чаша чай, без да се смущават от очебийните разлики….така са ги у ч е л и д е д и т е и м!
  МЪдрите в Индия казват,че умният човек не вярва на всиЧко,което чуе,не казва всичко което знае и не харчи всимко,което има….
  Предлолагам Цецке,че за такава кадрова политика,СТАВА ДУМА,иначе и на най-самонадеяните им е е….на лелята!!!

 19. МИЛИЦИОНЕЛИТЕ ВМЕСТО ДА НАЦИОНАЛИЗИРАТ
  МОГАТ ДА НАМАЛЯТ РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ЦЕНАТА НА НЕК И НА ЕРП-ТАТА
  ИЛИ ПРОСТИЧКО КАЗАНО
  ЦЕНАТА НА НЕК Е 150 ЛВ ЗА МЕГАВАТ
  ЦЕНАТА НА ЕРП – ТО Е 170 ЛВ ЗА МЕГАВАТ
  ТУКА Е СИЛАТА И КОНТРОЛА НА ДЪРЖАВАТА
  ПРИКАЗКИТЕ ЗА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ СА ПРЕДИЗБОРЕН ПОПУЛИСТКИ БАЛОН ЗА НАИВНИЦИ ОТ САНДИДАТА ЗА ПРЕЗИДЕНТ ББ

 20. А бе, карандаш ли си, какво си, знаеш ли какво означава писането само с главни букви в Интернет?

  Другаде нямаше да ти оставят още първия постинг, а тук ти стана навик…

  Ако някой не е осведомен, все пак – смята се, че писането само с главни букви е равносилно на крещене.
  Та, стига си крещял, карандаш, поне да имаше какво да кажеш, а то…
  Я, по-скромно!

 21. Уважаема гражданке Цеца. Не знаех, че в интернет се смята, ” че писането само с главни букви е равносилно на крещене”. Благодаря ти за информацията . И тутакси ще се възползвам: ПИСНА МИ ОТ ИЗМИСЛЕНИ ИНВЕСТИТОРИ,ЗАПАДНИ, ЮЖНИ И ИЗТОЧНИ, ДОШЛИ С ЕДНИЧКАТА ЦЕЛ ДА НИ СТРИГАТ КАТО ОВЦЕ ПРЕДИ ЗАКОЛЕНИЕ.

 22. Да живеят кардиналите!

  И червени, и сини, и пепитени, а най-вече сивите, начело с Ришельо!

  Ако допуснем, че мъдрите индийци са умни, това означава, че не са ни казали всичко и пълната им максима трябва да гласи:

  “Умният човек не вярва на всичко,което чуе,не казва всичко, което знае и не харчи всичко,което има, но все някога среща герои като Бойко Борисов, които се раздават без остатък и преоценява вижданията си”.

 23. Ало,Карандаш,ти видя ли какво пише в началото на статията? ЕРПтата са дали 700млн и са обещали и инвестиции.Е,защо някой ще дава 700млн за 67% от нещо без да печели?Ами изгонете ги защото искали да печелят и дайте разпределителните на някой,който не иска да печели.Или пък държавата да върне 700млн и да си ги стопанисва за да може пак да си крадем ток и инкасаторите да си пълнят гушите.Мислех,че в блога на Инджев преобладават десните.Не може да критикувате някой ,който иска да печели.

 24. Към Хари Генчев:
  Би трябвало да имам право на кратък отговор. Във в. “Дума” никога не съм писал, но “ТЕ” са писали срещу мен. След моята статия във в. “Век 21” “Още за Черната скала или ескадроните на смъртта”, във в. “Дума” на първа страница ме нарекоха “мародер”, защото бях оповестил имената на участниците в следдеветосептемврийските убийства на почтени граждани без съд и присъда (преди Народния съд). С мои съмишленици бяхме правили едногодишно разследване. Годината е 1991-а. Разбира се, в. “Дума” не ми даде право да се защитя. Затова, от блога на Иво настоявам в. “Дума” да ми даде право на отговор, макар и с 19 годишна давност.

 25. Естествено е да искаш да печелиш. Но тук става въпрос за друго – първо не работи никакъв пазарен механизъм / Аз не мога да си избера никой освен чЕЗ например/. Това е все едно в София да можеш да си само на МТЕЛ -какви биха били цените? Второ – ако има съмнения, че се източват пари, трябва да се проверят; да се елиминрат посредниците, които завишават ненужно цената. Не ме интересува дали са чехи, австрийци или немци. И чуждите банки правят съзнателно прецакване на потребителите си, въпреки че не могат и да си го помислят в страните майки. Просто знакът трябва да е по-ясен – инвеститори са добре дошли да правят бизнес, но ако искат да правят далавера – прав им път. И е много наивно тези, които не толерират “западните далавераджии” да се наричат комунисти едва ли не. Може да сме малка държава, но трябва да се спре с това сервилнечене. Какво значи “десни убеждения”? Или има нарушения и източване, или -не. Затова се проверява и ако има – да си ходят!

 26. Към Хари Генчев:
  Когато човек е загубил ориентир или пък никога не го е имал, смесва в главата си ляво и дясно и естествено и неусетно става последовател на лъжци като Жорж Ганчев, величеството от Мадрид, батмана от Банкя и т.н., а накрая задължително се разочарова и отказва от тях.

 27. Моето скромно мнение е, че има и „западни“, и „източни колонизатори“ в нашата страна, но единственото общо между тях е, че и двете категории са такива на основата на изродения ни бивш социализъм и изродения начин, по който се опитваме да се измъкнем от него. Останалото са само различия.
  Т.нар. „западни колонизатори“ са инвестирали тук (доколко, не знам), защото имат „пиратска хватка“, която в техните страни или не върви, или не им носи нищо. Напр. при потреблението на електроенергия там всяко домакинство си заявява максимално необходимия разход енергия и главният бушон съответства на заявената мощност – просто и лесно. Прехвърлиш ли, токът угасва. Какво би могъл да откраднеш или да надпишеш? Ама в бившата соц. Република България, както казва съответния народ, „куче влачи, диря няма“. И отчетността му – отчетност, и икономистите мислят единствено за народа (сакън, да не минат разходите за поддържане на живота критичните 6%), и администрацията – неподкупна (само че всичко това – с обратен знак).И въпросните „бизнесмени“ веднага превключват на друг принцип на същия народ – „Юруш на маслините“! А кой им регистрира фирмите, как ги проучва, как ги контролира „постприватизационно“ и най – важното – как им устоява на подкупите, е въпрос с понижена трудност. Кой ги подмамва с унизителната и заробваща формула „евтина работна ръка“? И кой действително направи така, че работната ръка да стане евтина? Така, че ние сме направили от бизнес пиратите нормални предприемачи и техните правителства нямат правни основания да ги приемат другояче. С други думи, заложете на българското и в този случай и няма да сгрешите. Ние сами сме си виновни, че 20 год. след т. нар. преход у нас печелившият бизнес, за груба сметка на обикновения гражданин, все още е основан на последиците от социализма.
  Източните „колонизатори“ са други – те са си старите, протектирани 100% от великата им империя, и целта им е да поддържат последиците от социализма във висока бойна готовност – а именно – да инвестират в ефектно големи, но бързо обезсмислящи се гиганти, заробващи страната и поддържащи принадлежностния дух на българина към социалистическите порядки – държавата (хазната) е всичко, аз съм нищо, добре, че е г-н (др.) Едикойси, че загивам. Те сигурно плащат здраво на лобито си в България, защото почти всички политически цветове насаждат респект от съответния велик брат (ама че прозвище!) и чувство на безизходица, ако, сакън, се отдалечим от него.
  Налага се един финален извод, че докато участието в политиката и безкрайното ликвидиране на последствията от социализЪма са основния печеливш бизнес у нас, ще бъдем колонизирани (приемете го двусмислено) отвсякъде!

 28. Упражняването на контрол е хубаво нещо, но може да се провежда и без (традиционните български) нападки и лепене на епитети. Нека в интерес на обективността да си припомним, че за нарушенията в токозахранването във Варненския регион бяха установени от Е.ОН умишлени саботажи от технически лица. Кой им повярва – друг въпрос, но все пак медиите отразиха оплакването на Е.ОН, а най-вече оплакването на потърпевшите с изгърмелите телевизори. И тогава кампанията срещу “лакомите западни империалисти” беше гръмогласна и традиционна за нашенския соцжурналист. Питам се, кой ли пък сега има апетит към дружествата (за тогава е ясно – руски компании искаха да разпределят в Североизточна България, ако си спомняте публикациите).

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.