Някой трябва да съобщи на “тютюнджиите” новината, че НРБ отдавна изпуши

Когато чух министъра на земеделието Мирослав Найденов днес да казва пред “Нова телевизия”, че производителите на тютюн действително нямат “друга алтернатива” , нещо резна слуха ми. Да оставим тавтологията с “другата алтернатива”, което на практика се превежда като “алтернативна алтернатива” – в крайна сметка политиците са представителна извадка от всички нас и Найденов говори представително в това отношение.

Много по-голяма тема е как така правителство след правителство, парламент след парламент приемат производството на тютюн като природна даденост с всичките й плюсове, но най-вече с неизбежните минуси. И тези ли така ще постъпят?

Поминъкът е накарал преди доста години хората да се заселят и задържат в едни традиционно по-слабо населени полупланински райони в страната. Спрямо този поминък обаче столицата се отнася като към някакъв български Сибир – там може и да не са разбрали, че светът отдавна се е променил и вече е 21 век. И май никой няма смелостта да им съобщи новината, че тютюнът е поминък от миналото и няма бъдеще. Нима това не е ясно от самия яростен дебат около забраната за пушенето на обществени места?

Това отношение към проблема отглежда гняв към настоящето и наторява носталгията миналото, когато социализмът беше изпушил, но за цигари пари имаше – вредни за здравето и едновременно с това животоспасяващи за селските стопани, заети в съответното производство.
Протестите на засегнатите от кризата в бранша доста символично плъзнаха към “Дунав мост”. Ако си спомняте, той се казваше “”Дружба”. Името му сменихме, но нрава си не. А си ни е все още единствен над европейската река. Строен е във времето, когато България нямаше алтернатива, освен да обслужва съветския пазар. Него го няма, докато производителите са си тук- поне онези, които не са намерили алтернатива и не са обезлюдили все още родните си места. Въпросът е: защо трябва да я търсят сами?

Възможно е министърът на земеделието Мирослав Найденов да е прав, когато коментира пред БНР, че протестите заради разпределението на премиите за тютюнева реколта 2009-а са провокирани от спор между две от групите производители.

Не е лошо обаче управляващата групировка да покаже, че не мисли само за днешния ден с категориите на собственото политическо оцеляване. Не може да разчисти веднага затлаченото от десетилетия, но трябва да даде знак за намерение поне. В противен случай ще се издаде, че приказките й за дългосрочни планове за управление са празни като златна табакера на бивш пушач – свидетелство за един лош навик, който може да бъде победен при наличието на воля.

21 мнения за “Някой трябва да съобщи на “тютюнджиите” новината, че НРБ отдавна изпуши”

 1. За съжаление, в тази държава тютюнопроизводители, земеделци, животновъди и др. или се правят, че не разбират, когато им обясняват елементарни неща, или наистина са т…, но на производителите на тютюн, съвсем няма как да им се обясни нещо, тъй като повечето не говорят български и не се срамуват от това, въпреки, че са родени тук. Българският народ толкова беше свикнал Партията да мисли вместо него,че сега не знае как да мисли самостоятелно, но дори и да може да мисли, няма как да реализира идеите си, защото пак някой е помислил как да му пречи.

 2. Така е като у нас няма истинска пазарна икономика, тоест нещо което не се търси няма пазар.И ако така наречените тютюнопроизводители си мислят че производството на тютюн е от векове за векове /каквато беше българо-съветската дружба/наистина живеят в друго време.Владетелите на смесените райони явно са пропуснали да обяснят на своите избиратели че необятния съветски пазар го няма, а с него си отидоха и марките цигари “Слънце“, “Шипка“, “Мелник“, пък било то и с филтър, както и прослувутите български дънки “Рила“.Вече са на мода ГЕРБови стоки.

 3. Тези неуки, но работливи хора могат да бъдат много полезни и на себе си и на държавата, да речем с биоземеделие /биокартофи – май растат добре из Родопите/. Те обаче няма да слушат никой министър,а своя си “лидер”. Но той идеи за по-малко от 1,5 мил. не споделя. А и така по-добре за единноста на електората – бедни, мизерни, завряни в 9-та глуха.
  Предложение за алтернатива може да бъде посрещнато с протести И както ДПС прави – 2-3 дена по-рано “предупеждават”, че “може” да има протести и в деня или на следващия – поемат отговорност. Много ми прилича на друг тип близкоизточни организации.

 4. Тихо, тииииии-хо! Че инак Доги ей сега ще каже, че има заиграване с етническата карта!

  Предлагам спорът за другата алтернатива на тютюнджиите може да се обвърже със спора за пушенето на обществени места. Ми ето го решението, то е написано просто – може да се пуши, но ако се пушат български цигари. Стига са се тровили с чужбински боклуци, като искате да се тровите, тровете се, но подпомагайте родните тутунджии. С такива брилянтни идеи се чудя как още не съм станал министър. Е, можеше и да ми провърви, ако се бях родил преди 40-50 години.

 5. Дали ще доживеем времето,като се обърнат назад,комунистите и техния елит за последните стотина години,да си посипят главата с пепел и да коленичат за прошка пред народа,за да направят и свои думите на здравния министър:
  !Б е з у м н о сме закъснели!и да отрежат квитанцията на нашенски и сходни “близкизточни организации”
  които противна на природата,вярата
  и човечеността, зле приучихме
  към свои известни и чужди пороци,
  за сметка на тяхното трудолюбие и това на “Българи/те/ от старо време….”
  Западна Германия на времето се нагърби с ГДР,но с тази самоубийствена политика,ние подхранваме дългосрочо за зла участ,и едно друго по-далновидно,
  но и “отечествено”нездравословно” -и по-перфидно състояние….

 6. И дали г-н Лавров,случайно…
  -точно при тях!!!-съобщава в 14.29,че няма да се чака-по блгарски!!…Иран да се накуми!!!!

 7. След като един поминък е служил на хората в продължение на много поколения, той очевидно не може да бъде заменен току така.Не е добре да наричаме някого “тъп”, защото се домогва по почтен начин, с труд, да си изкарва хляба. Алтернатива има, когато има работеща икономика. У нас съществуват цели региони, в които няма нищо смислено, с което да се захванеш. Не на принципа “ден да мине- друг да дойде”, а наистина да се инвестира трайно и перспективно. Каква е например алтернативата за цяла Северозападна България? Имаме си и М-во на регионалната политика, но то се схваща по-скоро като М-во на пътното строителство, нежели на някакви политики за цялостно развитие. Не смятам, че нещата са елементарни, а предложението за отглеждане на биокартофи намирам за лековато. То и сега отглежданите там картофи са си почти съвсем “био”, но колко от нас си купуват изцяло биопродукти – нито са ни по джоба, нито се намират в кварталните магазини.

 8. Веселке,а не е ли по-разумно да си изкарваме парите и прехраната с наши храни,а не да внасяме от къде ли не.България беше аграрна страна,сега не е никаква,изпушили сме по всички “комини” на живота. Аналогията на статията на Г-н Инджев е страхотна,много показателна….

 9. Като чета Инджев и коментиращите се убеждавам за сетен път,че тая държавица отива на закриване.Един съвет само-не пишете за неща които не разбирате.

 10. Досега не е имало правителство, което да демонстрира по-голям хъс и политическа воля за промяна. Толкова дълго време… Костов се огъна на 4…5-я месец.

  Но да гледаме делата … не само на правителството, но и на събуждащото се правосъдие.

 11. Иво, прав си!
  Това е поминък от миналото! Но държавата не направи нищо толкова години за да развие други култури в тези райони и да ограмоти местните хора за да ги отглеждат. Има варианти за билки, арония, маслини и какво ли ощре не. Но това е държава политика на контрол на тези райони!
  Също така, че това е поминък от миналия век дайте сега да си стои още столетия!

 12. Gogo, моля те просветли автора и коментиращите, тази невежа сган! Моля те от името на всички(без да съм поискал разрешението им)разкрий ни тайните на пазарната икономика.

 13. Че визия за управление няма, е ясно.
  Но не виждам защо производството на тютюн да е отживяло. Потреблението му очевидно не е.

 14. Когато си в един отбор,семейство или общност и има общоприети правила-те трябва да се спазват.За тютюнопроизводството е казано преди 4 години-КРАЙ на субсидиите от 2009 год.Категорично и ясно.Който иска да си произвежда ,НО без да му се наливат пари от другите данъкоплатци,вкл. и блогъри.Това,че предишните мишоци нищо не са направили за съсловието не е аргумент да се прехвърля проблема към новото правителство.Всъщност,проблемът остава,но ще трябват няколко години за решаването му.
  А за останалото,Румен Лазаров го е казал.

 15. @Теодор Колев

  Разберете, че държавата не е длъжна да развива каквото и да е в тези райони, нима тези хора са куци и сакати и не могат сами да сеят билки и т.н. ? Или пък сами не могат да се ограмотят ? Ако в един момент вие бъдете уволнен, защото вашият сектор се свива страшно много, държавата ли ще трябва да ви ограмотява или вие сам ?

 16. Заради доста от горните коментари напоследък изповядвам мнението, че в България не трябва да има референдуми, защото въпроси касаещи дългосрочна политика и развитие не трябва да се решават от хора тесногръди-обременени в политически краски, обременени в тенденциозно отношение срещу една или друга държава.
  Разбирасе съгласен съм с г-н Инджев, че е крайно време да се намери трайно решение за хората там. Според мен има два варианта или да се сменя постепенно земеделската култура(в унисон с мнението на Веселка Маркова) или да се повиши качеството с нови сортове и бъдем конкурентни на международния пазар, защото вече е ясно, че вътрешния не е достатъчен.

  “Строен е във времето, когато България нямаше алтернатива, освен да обслужва съветския пазар.”

  С това мнение на г-н Инджев никак не съм съгласен, според мен единствената алтернатива да не се обезлюдят тези райони е бил износът към СССР. Всеки пазар е безценен, защо американците ни изхвърлиха от международната търговия с оръжие, защото сме недемократични и продаваме на така наречените режими ли? Не, за да могат те да пласират собственото си производство на същите места!Политиката спрямо СССР е била правилна, след свиването на интереса към нашата продукция(след 1990г.) е трябвало да вземем мерки за да бъдем конкурентно способни – нямало е воля.
  Запазването на работливите хора по тези места е наложително за да не осъмнем с нелегални тренировъчни лагери на фундаменталисти или с производство на дрога. С такава заселническа политика е известен и премиера на Русия – Путин. Това е като редовните клиенти в кръчмите – могат да стоят цяла вечер на една водка но с тях си по-спокоен за евентуални буйни клиенти.

 17. Прави са и Румен Лазаров и дори страстния “оги” за сганта,но мнозина ще да са чели и И.Инджев,за да се мобилизира и спеши геополитика Игор Мурадян,след като от доста време в нашия блог се “пее песента на Пенка!” за еразийската политика и Турция обременена с въпрос “брадясъл 150 години”,с цел
  овладяване процеса на заиграване по определни правила между главните геополитически центрове и нашето място за сдържане,както и това на САЩ с двойния опит спрямо Иран и Ирак….
  Предполагам,че ще плеснете с ръце и ще се “прегърнете” с мъдрия елит в лицетона С.Станишев и на другари и другарки в епохата на Матриархата….
  Истината е че за мен арменците ги бива повече и от еврейте понякога,
  и жална им майка на комшийте?, ако френската и американската диаспори си изгладят и противоречията….със заговора на мълчанието!
  Тук върви майтапа на един НДСВ активист в НС,преди да положи клетва г-н Станишев:…”кой не знае Чавдар войвода”?….така че давай Гого! много неща вървят на закриване!….но не забравяй,че на диаспорите- най-вече- им е до поминъка на българските граждани с мюсюлманско
  вероизповедание…..

 18. Един колега с трибуквен псевдоним заявява,че държавата не е длъжна да развива каквото и да е….Това е вярно само в буквалния смисъл,защото държавата не е търговско дружество.НО,държавата е ДЛЪЖНА да има ПОЛИТИКА за развитието на всеки район и отрасъл.Ето,това не направиха станишковченците-червенотиквеничковченца.Освен това държавата ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да помага в обучението и преквалификацията на своите граждани.Тези две неща са от фундаменталните и задължения към обществото.Държавата има многобройни лостове за стимулиране развитието на определени райони и производствени сектори.Стига тези,които взимат решения да имат акъл,да не са мързеливи и по-малко да крадат.

 19. Стефане,бегай бързо до най-близката аптека и питай за някакво лекарство против комунидни лъжи. Няколко години преди падането на комунистическата диктатура, отговорните лица в Правителството,ЦК,Политбюро,МНО-РУ-ние,обслужващо “Кинтекс” се видяха в чудо,нито ни плащат изнесената военна продукция,нито се договарят други количества,а някои договоренимстоят по секретните складове по пристанища и складове. Само лечение,нищо друго,подозирам,че сте честен човек,но още малко ще ти трябва да се оправиш напълно.

 20. Gen. Vlasov, Кой ти каза, че съм комунист? Та аз никога не съм бил член на партията дори и на комсомола не съм бил! Още във първото си изречение казвам, че не трябва да се делим по краски защото замъгляваме нормалното мислене, а вие няколко поста надолу доказвате колко е вредно това защото се оплитате, като патета в калчища в опити да доказвате колко е вредно това което мразите. Хвани ме в грешно разсъждение и тогава да говорим а не да си измисляме подтемички.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.