Говорещите у нас могат да бъдат надмълчани

Главен инспектор в Министерството на отбраната генерал Володя Цветанов, който е брат на бившия вътрешен министър и настоящ депутат от БСП Румен Петков, ще бъде освободен от армията.

Според високопоставен източник на в. “Акцент” заповедта не е подписана още, но ще бъде обявена на 6 май, празника на войската.

Генерал-майор Цветанов, който не носи фамилията на прочутия си брат, е назначен за шеф на военния инспекторат в последния ден от управлението на Тройната коалиция – 30 юни 2009 г.

Дотогава той беше началник щаб на ВВС. Според висши военни, лично експремиерът Сергей Станишев е уредил брата на Румен Петков в 12 без 5, за да има сигурен човек в едно от най-важните контролни звена в Българската армия.

Володя Цветанов е роден през 1957 година и все още не е натрупал години за пенсия.

Генералът по подобие на брат си е много близък до президента Георги Първанов.

Вероятно държавният глава няма да остави на улицата ген. Цветанов и ще му намери място като военно аташе.

Близки кръгове до ръководството на БСП веднага заговориха, че отстраняването на Володя Цветанов е отговор на премиера Бойко Борисов, който беше принуден да напусне МВР под натиска на Румен Петков. БЛИЦ

Грях ми на журналистическата душа, че стъпвам на твърдения, които не мога да проверя, но ще се доверя на колегите за цитираната по-горе информация. Дори и да сгреша, тя е само повод да задам въпроса за кадровите мини, оставени от тройната коалиция и за Първанов като склад за онези от тях, които сапьорите на новата власт разкриват и обезвреждат.

Чудя се само доколко въпросните сапьори успяват да се преборят със страха. Не своя ( какъвто е нормално да изпитват сапьорите), а на хората, които от опит знаят, че другарите са съзаклятници и конспиратори, които заговорничат, мимикрират, оцеляват и пак изплуват в подходящ момент, когато дойде време да консумират власт и благата й. Поради което не са много желаещите да се “закачат “ с тях.

На този феномен се натъквам лично. Виждам интересен събеседник, знае много неща, споделя ги дори. Но в момента, когато трябва да застане с името си зад фактите, помръква и предпочита да си няма работа с “онези”.

Има и други типажи. Познаваме се, били сме свидетели на едни и същи събития, но колчем призова да потвърдят, за да не бъде самотна думата ми срещу друга дума, придобиват амнезия.

Не знам дали съм прав, но 20 години след като се случи невероятното, когато отместиха Тодор Живков, вероятно отново сме се върнали на изходната точка по отношение на страха. Първоначалният порив за промяна и участие в нея, характерен поне за големите градове, изтече като че ли в канализацията на историята. Сега отново всеки си наляга парцалите и само позабърсва с тях влагата от този теч.

Иначе е бил прав Наполеон Бонапарт, когато е казал, че говоренето на 10 души създава повече шум от мълчанието на хиляда. Което не отменя тъжния факт, че говорещият у нас спокойно може да бъде надмълчан.

20 мнения за “Говорещите у нас могат да бъдат надмълчани”

 1. С други думи – мълчанието е най-голямото изкуство,да разговаряш,ако не са ти запушили устата в знак на “съгласие”,
  но и непоносимо остроумие,а според Б.Шоу едно от най-трудно опровержимите аргументи ! ….

 2. Както винаги, всичко казано е много точно. За съжаление, няма по-големи конспиратори от комунистите. И това, което ги прави изключително опасни е липсата на какъвто и да е морал у тях. Изключително цинични и жестоки – може би затова хората се страхуват. А ние мълчахме цели 45 години, мълчахме и ръкопляскахме на другарите – нека психолозите да обяснят каква травма в/у човешкото достойнство е това.
  Все пак на мен започва да ми се струва, че постоянството, с което ББ започна изчистването на “Авгиевите обори” ги кара да стават нервни и невъздържани в изказванията, които правят, имам чувството, че вече не са съвсем сигурни в бъдещето си… Бих казала даже, че вече се страхуват.

 3. Володя… володинце, хорошее имце! Ама баш като за генерал от НАТОвска държава! Замечательно! Само за името си трябва да търка наровете този червен бойлер! А за това че е брат на престъпник-също. Колко ли е снесъл на резидентурата на ГРУ? А тя на него? От Естония до Словакия след влизането в НАТО изчистиха всички СССРски фуражки. Тук правят кариера при кремълския клозетолизец гоцэ сырыщныка! Ритник за всички!

 4. “отместването на Тодор Живков”- великолепно г-н Инджев, не съм срещала по-добра формулировка!
  Li

 5. То и Авгий,Росица е влязъл в историяата повече с обора си,
  отколкото като цар и аргонавт,но ако скапе с “такъв трудов догоовор” една гигантска машина,с която дълго са оперирали само пигмей,ще му я зачетем като брак по сметка с невестата България…

 6. За да почета паметта на един мой истински приятел и съмишленик, и невероятно талантлив българин, ще цитирам едно негово стихотворение:
  Елегия
  Когато си повярвал, че животът
  ще излее върху тебе щедро всичко,
  някой пъхне пръчка в колелото
  и дните стават антипоетични.
  И нещо почне да ти противее,
  да става трудно, да те уморява.
  Без трудности не се живее,
  но само с трудности – не става!
  А виждам голата надежда
  как гърчи се и как пулсира.
  Всички пътища в един извеждат –
  веднъж се раждаш и веднъж умираш.
  В една такава сутрин се събудих
  с прострелян череп и цветя в леглото.
  Не бях отчаян. Само бях учуден.
  За първи път към мене щедър бе животът.
  Илия Темелков (написа го докато беше жив)

 7. Поправка – жив да се чете “жив”.

 8. Може и да не съм права, но ми звучи по-логично фразата на Наполеон да гласи следното:”Мълчанието на хиляда души създава повече шум от говоренето на 10″.Защото именно там е опасността, където е мълчанието, защото не знаеш какво ще изригне, а понякога многото говорене е само фойерверк.

 9. Акцентът е много точен и тъжен. За 20 години убиха порива, убиха една нормална човешка вяра, че можеш да промениш нещата към по-добро. Настъпи някакво униние и пасивност. Мисля, че този ефект трябва да се тълкува от психолозите, и естествено да благодарим за него на сбърканите, но силни в подлостта си комунистически мозъци.

 10. Имаше нещо около този”червен бойлер”/СТАМБО,много си точен/покрай летището в Долна Митрополия.
  Пикаещият брат,един бивш състезател/сега по чашка с пикаещия/,командващият ВВС,и други бойлери червени,бяха направили тази далавера,но всичко покриха.
  В натовската ни армия има още много каскети.

 11. дано от блиц са прави,а коментара ти е супер,не мога обаче да разбера хората за който пишеш или описваш роден съм по това време развивал съм се в тяхното време и в следващото така наречено наше и никога не съм спирал да ги мразя тогава докат бяха комунисти после социалисти и гордо винаги съм го заявявал и тогава и сега и съм имал доста проблеми тогава по тяхното време не съм бил дисидент де като някой други мисля, незнам от срах ли или от глупост,но тези хора се страхуват от самите тях си.викат им мижетурки,по добре да не ги слушаш какво ти казват колкото и хубаво да ти звучи след като не могат после да застанат с името си до теб до твойта дума.ти го знаеш нали.

 12. Към Росица, вие може би сте си мълчали, аз не съм малчал тогава, по времето на управлението на БКП, когата имам възможност и сега не мълча, казвам всичко което мисля че е правилно. Много пъти съм задавал въпроса в този форум и какво от това че ние тук критикуваме управлявящи и опозиция, червени и сини, жълти и бембени, на кои му пука от това какво мислим ние и какви решения предлагаме за управлението на държавата. Не съм чул през последните двадесетина години някои премиер да е поканил Иво Инджев и да е разговарял с него по проблемите които обсъждаме тук, а и не само в този блог. Относно фразата “няма по-големи конспиратори от комунистите” не вярвам че баща ми на 82г. може да бъде “изключително опасен”, но ръководителите на БСП начело с Станишев и компания наистина са много опасни и трябва да бъдат озаптени, което е различно.

 13. Според мен до някъде поривът за промени изтече не в канализацията, но по-скоро в странство. Хората, които искаха истинска демокрация, бориха се първите години и видяха, че масата в България е съставена, както Бочаров ги нарече, от “бетонни глави”, тези хора вече за съжаление ги няама в България. Колкото и да е трудно, те се преместиха при демокрацията, а в България се усеща липсата им вече.. понеже става въпрос не за човек или двама, май за няколко милиона…

 14. Ив.Иванов,ти си достоен човек,и сигурно си прав когато говориш за баща си.Но и Росица е абсолютно права,защото тя надали има предвид нисшите редови комунисти.Така,както,когато повечето говорещи против турците нямат предвид тюркоезичните българи,а възседналата ги върхушка.Но общото между двете религиозни групи/и комунизмат е религия/,че лесно се манипулират,подстрекават ,заблуждават и водят за носа.

 15. Предлагам да се направи класация по стойност на заглавията на статиите на Г-н Инджев. Засега,това заглавие го класирам по петобалната система ,със 6+. Страхотно е,невероятно показателно и будещо безброй въпроси.Поздрав за интуицията на домакина!Направо нямам думи…

 16. Др. Иванов,защо постъпвате некоректно към баща Ви. Не е етично да вкарвате лични елементи в принципни неща. Вашия баща не е опасен за никого,но не са проблем хората на 82 и повче години. Както хората,така и комунистите на тази възраст едва ли имат големи възможности да променят нещо. Секс-символа на българските комунисти,Дърева,веднъж каза,че тя е родена след преврата на Девети и няма отношение към геноцида на българските комунисти по Девети. Обаче имаше много силно ,нееднозначно отношение към периода преди Девети.И хорицата я съжалиха и влязоха в положение. Така и за Вашия баща,никой от нас не го знае какво е правил навремето,може да е комунист,но да е добър човек,може и да не е въобще човек,затова не го пускайте в обръщение,не е възпитано.Определете себе си ,или сте човек,или комунист,засега не е ясно какъв е статуса Ви.Бъдете любезен към публиката.

 17. Танче,правиш кардинална грешка,смяташ,че комунистите имата мозъци. Не,съвсем не,тези човекоподобни същества не притежават мозъци,впрочем,може и да имат,но не са човешки,или с много малки размери. Много ми се иска да се види какво имат в главите си тези чукундури.Тезата Ви е определено права. Комунистическата сган създаде няколко сериозни шунтови вериги,кото дадоха на “маса”, антикомунизма у нас. Включително и вестник “Про&Анти” се ръководи от комунистите. Желев,Тренчев,Костов,Стоянов,Димитров,Василев,Михайловите и много други са комунистически подлоги. Най-качествения е Доган. Лех Валенса е бил такъв агент-провокатор в Полша. А ние се чудехме,защо като полсите антикомунисти взеха властта и избраха Валенса за президент,нищо не направиха на комунистическата сган. Сега ни е ясно,както и защо СДС изигра същата подла роля. Така е ,права сте,спор няма.

 18. Малко корекция към съобщението. Генералите и офицерите от МВР и МО,не могат да бъдат “освобождавани” от служба,а могат да бъдат уволнявани. Документа се нарича “Заповед за уволнение”.Те не могат да бъдат и пенсионирвани от тези институции,вкл и Президентството,защото пенсионирането е право,а не задължение. Задължение е на уволнявания да изпълни заповедта за уволнение.Второ,Република България няма войска, а армия.Посочения Цветанов ,определно има достатъчно служебен стаж за да поиска да бъде уволнен от БАрмия,а дали ще се пенсионира,само той си знае.Но може да пусне рапорт за уволнение,поне по две точки,съгласно Закона за военната служба.Да,Г-н Инджев е много прав за старха, сегашния ни страх е по-рафиниран,по-дисциплиниран,по-профилиран и много по-интелигентен. Сегашния страх ни доведе до пъпно безверие,докато страха от комуноидиотите ни мотивираше да се надяваме. Сегашния,20-годишен страх е по-ефектен от половинвековния.

 19. Илия Темелков (написа го докато беше жив)

  Posted by Севделин Панев | април 23, 2010, 19:57
  …………………………

  Панев, готин си!

 20. “Към Росица, вие може би сте си мълчали, аз не съм малчал тогава, по времето на управлението на БКП, когата имам възможност и сега не мълча, казвам всичко което мисля че е правилно…”И. Иванов

  Другарю Иванов, разбрах много добре всичко. Знайте, че много от тукашните участници са ви надговорили с мълчанието си. Защото има мълчание и мълчание, така както говорене и говорене. Има опасно говорене. Има и псевдоопасно.

  Вие сте бил “наше момче”, от “добро семейство” – може и да сте казал нещо, което да Ви се е струвало много смело, но бъдете сигурен, (аз поне съм сигурна и в момента вместо Вас), че ако беше наистина така, сега нямаше да се вживявате в ролята на агитпроп…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.