Главнокомандващият на РъБъ

Смятах този път да пропусна поредната управленска драма, предизвикана от президента Първанов, но научих, че военният министър Аню Ангелов очаквал тя да се реши всеки момент. Надявал се главнокомандващият да му звънне и да му каже, че приема за подпис списъка с предвидените за повишение, традиционно предложен по случай празника на армията 6 май висши офицери, но блокиран от него заради една собствена негова кандидатура за по-високо звание.

Приех тази новина като предизвикателство към размисъл за изясняване на един принципен въпрос: чия е тази държава и възможно ли е да е собственост на президента, пък ние да не знаем?

Служил съм войник и ми е ясно, че колективното наказание заради един провинил се не е рядкост. Не знам как е сега, но в БНА на НъРъБъ си беше практика. Направил някой редник нещо си и цялата рота трамбова маршировка в студ, пек или дъжд.

Не знаех обаче, че е така и с генералите в РъБъ. Ами в щаба на НАТО в Монс знаят ли, че в натовска България се прилага колективно наказание срещу техните братя по оръжие от генералитета? Скимнало му на началника да се разсърди на военния министър и щом не му уважил искането негов човек да получи по-високо звание, решава че и останалите 20, предвидени за повишение ще почакат. Нищо че самите те нямат никаква вина да бъдат унижавани заради ината на командващия главно жена си Първанов ( понеже си спомням, че при първата вероятност за капка кръв, макар и не лично негова, прояви малодушие и се обяви против войната в Ирак ).

Специфично колективно наказание за затягане на дисциплината е имало в руската царска армия – наказание с въвличането на “колектива” над провинилия се индивид( доколко “индивид” е точна дума за безправните същества, които са служили по 21 години, е друга тема). Бой с пръчки. Всички, строени в две редици един срещу друг, бият един. Подозирам, че нещо такова се върти в главите на 20 български висши офицери, които чакат главнокомандващия да ”звънне”.

Не че това може да се случи. Но е достатъчно да си представим предпразничното настроение на РъБъ на омерзението сред офицерите и мислите, които ще им се въртят в дисциплинираните глави, когато ще трябва да благодарят на заслужаващия пръчката, след като министъра му изпълни поръчката и той благоволи да им връчи новите пагони.

21 мнения за “Главнокомандващият на РъБъ”

 1. Да,така е,Президента има право да неудоволетвори някое предложение на Министъра на отбраната,но останалите имена от предложението трябва да влязат в процес,така да се каже,да бъдат придвижени. Президента трябва да предостави мотиви за неодобрение на дадено повишение,или награда,но Указа трябва да се подготви.

 2. Истината е, че генералското звание го дават ей-така на Сульо и Пульо.
  По колко войници и милиционери се падат на един български генерал от войската и милицията и по колко на един американски?

  А за Гоце не ми се и говори. Как пък от 20 години насам не издигнаха дори като кандидат за президент поне един що-годе приемлив българин.

  Дали наистина вече няма?

 3. Господин Инджев,като граничар съм бил повишаван от бащата полковник Премянов,бащата на младия от БСП и командир на 8 граничен отряд и си миля,че тнъкмо пред Гргьовден,
  главнокамандвашият няма да огорчи десетки заслужили офицери!
  …..,ей го на колко пъти съм повтарял в блога Ви уважениетони към живи и паднали в други полк….но е “буря”в чаша чай ще отмине,когато се надига вълна от нашенски партийни метеморфози,а г-н Путин обещава газ на Европа за 100 години напред и в съревнование със самия Обама за по-по-най с Путин в света…и г-н Медведев,умно добавя,че запазването на поетия курс го задължава…в 2012 г.
  КГБ се е погрижила Владимир Владимировч,да има ръст на “примус интер парес” на планетата,но торческия генйй на американския народ подсказва за реален пратико приложен поглед на др.Барак Обама до 2035 г. и отгоре…
  В чест на радостната вест в семейство Първанови,които ще бъдат ощастливени със снаха,като свекър и свекърва,не ми се чини и като танцуващият с вълци да допусне гаф,за който кап.Вазов се е репчил на княз Батенберг,а Фердинанд I и Борис III са били по-гъвкави…иначе жалко, но не вярвам,защото и Солунският чудотворец,ще смръщи вежди “рашидови”….
  Бих могъл да добавя и нещо по-забавно,но в тази бяла къща,не блестят с уменията,да разделят баницата по такъв начин,че всеки от опонентите да повярва,че е получил най-голямото парче а и се боя,че ще се наложи друг данък на уважение,който порокът плаща на добродетелите…като закъсняла любов,която инаги е била голяма икономия на време и пари…..

 4. Те нашите генерали ако бяха на място, досега да бяха свалили Гоце от стола му. Ама нали 90 % от тях са възпитаници на СССР, как да стане

 5. България има един много сериозен, фундаментален проблем и той се нарича липса на самостоятелна, независима национална политика и икономика. Може би хич не съм по темата но ще дам няколко цитата:
  „Държавният сектор е иновативен и динамичен. Това важи както за електрониката, така и за фармацевтиката и новите био технологии – основните индустрии. Идеята е, че се залага на това обществото да плати цената и да поеме рисковете и ако в крайна сметка има някаква печалба, предавате я в ръцете на частните тирани – корпорациите.
  Едно голямо изключение тук са Южна Корея и Тайван. Те бяха много бедни страни. В края на 50-те години Южна Корея може би бе на нивото, на което е Гана днес. Но те постигнаха развитието си, следвайки японския модел, нарушавайки всички правила на МВФ и тези, налагани от западните икономисти и развивайки се до голяма степен по начина, по който са се развили навремето Западните страни – със значителни напътствия и въвличане на държавния сектор. Така например Южна Корея изгради съществена стоманодобивна индустрия, една от най-ефективните в света, като очевидно пренебрегваше съветите на МВФ и Световната банка, която твърдеше, че всичко това е невъзможно. Но корейците постигнаха това чрез намеса на държавата, която ръководеше използването на ресурсите и ограничаваше изтичането на капитали. Изтичането на капитали може да бъде контролирано под правилата на Бретън Удс, но те бяха вдигнати през последните 30 години. В Южна Корея за участие в изтичане на капитали човек може да получи смъртна присъда. И така те изградиха една доста солидна икономика„
  От едно интервю на Наом Чомски.
  Пак се извянявам че не е точно по темата, но все пак има някаква връзка с България и нейния шибан президентстващ

 6. Цеце,права си в първата част на поста,ам явно все още не си разбралка,че българския президент не се казва Гоце,виж,направи справка, ние си имаме президент-комунист и се казва Георги Първанов. На колко разузнавания е бил агент,ние не знаем,но не е редно да ползваш агентурния му псевдоним,нали така. Както и ти,не може някой да те нарича Гоца,само защото си била агентка,ти си просто Цветанка Цветанова,например….

 7. Хинков споменава точно спецификита на южноазиатските тигри. Пак Джон Хи- стоманеният антикомунист и президент на Южна Корея започва в края на 50-те години с призива -във всяко семейство електрическа печка и хладилник-родно производство. Цял квартал небостъргачи в Сеул е разрушен по негова заповед заради некачествени строителни работи и далавери. Следва серия самоубийства на онези, дето в БГ им викаха през 90-те “честни частници”- да имат едно на акъл… Но и Южна Корея, и Тайван дължат успеха си на съответните твърди действия срещу комунягите- тумора за икономиката и обществото. Единствено в Конституцията на Тайван е отбелязано, че борбата срещу комунизма е свещен дълг на държавата и тя трябва да е солидарна с всички, които се борят срещу червената чума по света.
  А за гоцэ сырыщныка може да се каже вече само това, че няма дъно на мерзостта, до което той да опре- все си викаме- повече няма накъде, но ето- пак ни изненадва този негодник.

 8. Г-н НINKOFF след всичко,което визирате блестящо, по отношение на японския модел,”азиатските” тигри,МВФ Световната банка,
  “Бретан Уудс”,и др. спорни и болезнени въпроси обсъждани със светила,когато само Полша,Румъния и Виетнам,се бяха замислили що е то спциални права на тираж/СПТ/ и “има ли почва у нас” – вече лишен от тшеславие,но отвратен от блатото,мисля над изразената тревога от гражданката Цеца,дали “априори”скопени и само представителни функции за малко еретични предизвикателства копиращи др. държави укрепнали от векове,при балканско разделение
  на властите,тук биха могли да бъдат уместни и удачни “sine qua non!”,за да парират порочно разделени власти и др.
  конституционно комунистически изебретателства през 21 в.,както
  във Великобритания….
  Ако правилно сте ме разбрал в частта – лишен от тщеславие – би било желателно,да доразвиете ако пожелате в практико приложен план мисълта си,за да се активира постепенно и с отговори на гражданката и на стотици хиляди наши съотечественици….

 9. А какво ли ще се случи,ако щаба на армията подаде колективна оставка………хипопотично,как ще реагира гоце

 10. Най-добре е да викне Аню Ангелов на мъмрене пред таен диктофон и да назначи, ама много бързо, прокурорът Спартак Дочев за генералисимес, че иначе ще изпусне кОрмилото.

 11. Скоростта с която пропада нашият,уважаван от своите зависими приятели,президент,е толкова ускорителна,че може да мине и дъното.

 12. Те нашите генерали ако бяха на място, досега да бяха свалили Гоце от стола му. Ама нали 90 % от тях са възпитаници на СССР, как да стане

  Posted by veli | април 24, 2010, 17:57 СЪГЛАСЕН СЪМ НАПЪЛНО !

 13. Цитат;
  …Служил съм войник и ми е ясно, че колективното наказание заради един провинил се не е рядкост…
  И аз съм служил – тъка беше, виновен е един наказваха целия взвод. Тогава си мислех, че това го има само в нашата армия. Години по-късно гледах един филм на Стенли Кубрик – Full Metal Jacket и какво да видя и там същото!
  В случая, не може заради един да се спира производството на останалите, дори това да е човека на президента!

 14. В България генералските длъжности са 49, от които в сестемата на министерството на отбраната – 43. Ето го указа – http://www.citybuild.bg/act/utvyrzhdavane-dlyzhnostite/2135636595
  Тук е длъжността на съветника на Гоце – контраадмирал Николов (2 звезди), според указа може да стане дори и адмирал (4 звезди) и да стане равен на най-висшия български военен – Началника на отбраната (бивш Генерален щаб).
  Разбира се, освен тези 43 генерала има и още няколко – “скрити” в щатовете на министъра на отбраната (напр. бившият началник на ГЩ ген. Стойков и неговия заместник адм. Люцканов и до днес си получават заплатите и не са пенсионирани, а сигурно има и други).
  Простата сметка показва, че при 43 генерала и адмирала и 35 000 армия, на 1 генерал/адмирал се падат 814 военни. Ако обаче се “сетим”, че армията е реално 30 000 (не е попълнена на 100%) и че генералите са поне 45, то тогава излиза, че на 1 генерал/адмирал се падат 667 човека. За сравнение – в САЩ има желязно правило – Конгресът (а той утвърждава броя на генералите) разрешава по 1 генерал на около 2 000 човека. Значи – или войската ни е много проста и на всеки 600 човека им трябва по 1 генерал да ги управлява или генералите ни са тъпи и не могат да командват по повече от 600 човека. Или пък – малко индианец, но вождове – лапачи, верни на Партията и Гоце – мнооого! Хе-хе!
  Съветът по отбрана е съвещателен орган към министъра. Той е елемент на т.н. “граждански контрол” (защото в него преобладават гражданските лица) и едно от нещата с които се занимава е именно назначенията и повишенията на генералите. В крайна сметка – Съветът предлага, но министърът решава (може да се съобрази със Съвета или не).
  Сега Гоце рита, щото преди изборите през 2009 г. си назначи “верните” люде на генералските постове и сега А.Ангелов се опитва да подмени някои от тях, а Гоце – да блокира това. Жалкото е, че Ангелов се поддава на натиска. Борбата е на ниво министерство, щото когато министърт внесе предложенията в МС и те се приемат, Гоце почти няма как да ги блокира – може да ги забави, но не и безкрай и без политически последствия за него самия. Затова той напъва нещата да бъдат решени благоприятно за него още в министреството…

 15. Този военън министър е същия комунистически идиот като президента Гоце. Ама обсолютно същия. За какво са му тези генерали и за какво ги преблага, след като по никакви критерий не сме за генерали – армията от бойци е точно 9 541 , а останалите са шапкари… за какви генерали става дума, моля ви се..

 16. Подмяната на духа в армията и полицията е много важен компонент, като продължителност, на необходимия ни период, аналогичен на 40-те години на Мойсей за достигане на обетованата земя. Раздутият генералитет и голямото обществено доверие в днешната полиция са ясен индикатор в коя част на този период сме. А има и изчезнали народи…

 17. Г-н Георгиев,за съжаление сте прав и само остава,да сравним 40-годишния период и мераците отнасящи се до тези на Първия консул….

 18. Много хубава статия Иво.
  Жоро: отличен коментар.

 19. Присъединявам се към повечето коментари, които са в духа “много вожд, малко индианец”. В Нъ Ръ Бъ всички звания са малко девалвирали, като се започне от съветските възпитаници в армията и се завърши с миските.Остава да изчислим на колко човека, колко професори и академици се падат.

 20. Ген. Аню Ангелов май предложи да извадят стенограмата от срещата му с Гоце и главния ловец омекна като сирищнишка кал.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.