Ко(н)чина

След 24 часова операция екип от 30 души е извършил през март в Барселона успешно първата в света (най-сложна от този тип досега от общо 11 подобни) трансплантация на цяло лице заедно с костите под него, съобщи д-р Жоан Пере Барет, цитиран от “Асошиейтед прес”.

Компресирах тази световна новина в едно дълго, но кратко и безпощадно ясно като послание изречение. Защото в него е вградено огледалото на нашенската корида: борбата на “прасе с тиква”.

Единствената прилика между коридата и борбата на “прасе с тиква” е кулинарна. Испанците обожават пушените говежди бутове. Тук си падаме по тиквеници ( за малко да кажа “които избираме”) .

Разликите са в предизвикателството. И в гордостта от победата над по-силния, опасния и рогатия, както е при коридата. Докато битката на прасето с тиквата е мотивирана от манджата. И което е още по-лошо, прасето е почти обречено да загуби, защото тиквата е кръгъл ( ако не идиот то) противник. Няма откъде да го захапеш.

Исках да напиша нещо остроумно за необходимостта да приложим челния испански опит в смяната на някои лица. Но се изявих като тутманик. Гуце няма да ме оцени, че да ме закичи с тиквен медал.

Ко(н)чина!

20 мнения за “Ко(н)чина”

 1. Все повече и повече ме изумява чувството ви за хумур. От далече си личи острият сарказъм и въпреки това – поднесено стилно 🙂 Като почитател на саркастичните забележки нямаше как да пропусна тази публикация. Единственото, което разваля всичко е, че това което сте написал не е част от сценария на комедийно шоу, а реалната ситуация..

 2. Страхотно е станало. /Гуце няма да ме оцени, че да ме закичи с тиквен медал./ президент -гьонсурат .

 3. много точно казано „борба на прасе с тиква„
  защото след битка с бик дори лицето и гъза ти да приличат на кайма никой не пъшка и се оплаква, в еспаня хората ще знаят за какво става дума. бил си се с бик. не с прасе. и ще те уважават.
  традиции, кво да кажем като ги нямаме.
  освен да заколим прасето, традиция която също отива на баня

 4. Мда-аа, и аз дето съм обръгнала се
  потресох – силен текст в нов стил. Благодаря!

 5. За др.Петруснко:
  А.Рангелов не е доверчив като С.Дрянков,за да не знае,че гуци-гуци е зам.овцата по въпросите на шиш кебапа,а малко рози в добавък са
  смекчаващи вината обстотелства за шиповете….

 6. С крилати слова на някои управници става дума за две успредни прави,
  които се пресичат по тротоарите…

 7. И кучатата са сантиментални вълци…

 8. Премиерът се надежда съновидение,
  но то си е като лекарство,което нищо не лекува,а наяве удължава мъките….

 9. Не съм изненадан от саркастичното отношение към болна(ва)та тема, тъй като си е съвсем на място. Не ме сюрпризира и сатиричният изказ, тъй като е познат отдавна, особено когато стилистиката е типична за автора – в случая Иво Инджев.

  Но в случая алегорията не е съвсем уместна поради неизбежната аналогия с лицето на автора – то отдавна е поомръзнало на публиката (доколкото изобщо го познава, де…), а той очевидно се дразни от невъзможността отново да се изявява в общественото пространство. Но такава възможност май вече няма кой да му подари, както навремето му беше даден директорския стол в БТА, например… Е, без нужната подготовка, квалификация, управленски умения и чисто човешки качества е трудно някой да бъде успешен ръководител, нали!?! А такова неразумно планиране на кариерата неминуемо води до пълното и прекратяване, което в случая май е налице (колкото и да ми е жал за такива хора, наистина не искам да страдат!).

  Лицето Инджев (не знам дали е гражданин…) очевидно търси евтинко заяждане с небезизвестния “Гоце”, но журналистическата му храброст стига само колкото да напълни гащичките и да смени агентския псевдоним с алюзорния “Гуце”…

  Тук е уместно да напомня, че в някои райони на България често се използва идиоматичния израз “мацано дупе с тиква”, който без следа от евфемизъм визира ситуацията на примрелия от страх нещастник! Пък и закачката с тиквата е напълно уместна 😉

  Всички харесваме алегориите и си падаме по хиперболизацията, особено в кратките сатирични текстове, но това са средства, с които не бива да си служат лишени от талант и остроумие (сиреч – тъпоумни!) хорица с нереализирани болни амбиции!

  От сърце препоръчвам на такива “автори” да се откажат от опитите за красноречие и да потърсят някаква друга област за изява, в която може и да успеят! Всеки от нас търси СВОЯТА област, та никак не е редно да се пробваме в чужди и непонятни за нас!

  Това е не само мое лично мнение – споделено е от доста голяма група мои колеги и приятели!
  BTW, аз съм лекар и моля да бъда извинен за стилистичните грешки, които специалист със сигурност може да открие – боравенето с писаното слово не е сред силните ми страни.

 10. ТОЗИ ПЪТ МЕ ИЗУМИХТЕ! БРАВО! ВЕЛЕКОЛЕПНО СРАВНЕНИЕ И ТО ПО БЪЛГАРСКИ! БОРБА НА СВИНКЯ С ТИКВА!
  НО МАЙ СВИНКИТЕ СМЕ ВСИЧКИ НИЕ, А НА ТИКВИТЕ НИЩО ИМ НЯМА! ДНЕС ГИ ХВАНАТ, УТРЕ ГИ ПУСНАТ! ДНЕС В БЪЛГАРИЯ – ТИКВА ДА СИ!
  А ИНАЧЕ ПЕЧЕНАТА ТИКВА НА ДУШКО ДУШКОВ – ДРУГО СИ БЕШЕ, КОГАТО СЕ УВАЖАВАХА И ЧЕТЯХА ТАКИВА КАТО ЕЛИН ПЕЛИН!

 11. Към BULGARIN: Лекарю,лекувай хората(ако си лекар?) или попълвай документи првителствена, явно си и бил партиен секретар! Прав си , писането не ти е от силните страни. Към Иво:Отново съпер!

 12. Лично според мен подмяната на лицето заедно с костите под него няма да е достатъчна.По-скоро трябва да се подмени цялата глава.И то по-скоро.Поздрави и повече усмивки.

 13. За сведение бутовете са свински ,а не телешки.Испанците ги наричат хабон.

 14. Към Bulgarин:
  Другарю, сигурен ли сте, че сте лекар? Звучите също като недозавършил санитар. Аз поне не съм срещал толкова ТЪП лекар до сега. Но, всъщност то имаше някаква квота за внуците на партизаните май?
  А, колкото до страха и пълните гащи- кой се крие тук зад псевдо-ними: Г-н Инджев или оплесканото дупе с гръмкия псевдоним?
  Статията е чудесна, ако има потенциал за да я оцениш!

 15. Радой Ралин имаше една такава епиграма за българското здравеопазване:
  “Лекарите – скарани,
  сестрите – издокарани,
  санитарите – прости,
  а болните – Бог да ги прости!

 16. боравенето с писаното слово не е сред силните ми страни.

  Posted by Bulgarин | април 25, 2010, 10:23

  А на теб, коя ти е силната страна, бе, келеш?
  Честността? Гражданската доблест?
  Защо не си напишеш името, като си толкова еркек?
  На всичкото отгоре теб, наистина няма от какво да те е страх, защото си от страната на лицемерния завет…

  И като си лекар и писането не ти е силната страна – по твоите думи – как така стана толкова голям разбирач, че дойде тук да даваш акъл?
  Не бил само той и други имало (колеги и приятели!) – това дори и да е вярно не означава нищо: в една кочина няма никакво значение колко са свините, на които не им харесва, ако някой се заеме да почисти малко…

  Your comment is awaiting moderation.
  Posted by Гражданката Цеца | април 25, 2010, 12:58

 17. Лицето, не, а гласът и перото на Иво Инджев, “смразяват” нечия студена кръв, която, заразена и заразна, трябваше отдавна да източим. И точно тези “леденокръвни” влечуги, отдавна загубили човешки вид, се дразнят, че още има “лица” сред тълпата манипулирани мутанти.

 18. BULGARUN, може би си искал да напишеш БЪЛГАРИН , ИЛИ BULGARIN ??? Не си добре приятелю, не си и причината май е дългогодишното омесване на веществото в главата ти с методите на комунизма???
  Колкото до Инджев, не бери грижа ,кой го познава и кой го чете, ти престани да изпълняваш поръчки там, където не си желан!
  Статията е върха, както всички, разбира се!Пак ще кажа, не ги пропускам!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.