Може да сме гипсирани, но сме в съзнание

Няма да има таван на лекарските заплати, но ще има таван на цените на лекарствата, които болниците купуват. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов, след като със здравния министър проф. Анна-Мария Борисова откриха обновената реанимация в “Пирогов”.
“Това, което е за таван за заплатите – окей, ако има толкова добър хирург, който със своята дейност да трябва толкова пари да му се платят, министерството ще намери такъв алгоритъм. Не може да няма таван на лекарствата, всяка болница да си измисля цени, каквито си иска, затова ще сложим таван за всички болници. ДАНС ми докладваха за няколко прокурорски образувани производства за няколко болници в провинцията и тук, надявам се от прокуратурата да пуснат информация по тази тема”, коментира Бойко Борисов.
Премиерът не уточни за какъв таван на цени става въпрос – дали за общия разход на лечебните заведения за медикаменти, или за самите лекарства. По закон държавата определя каква да е пределната цена на всеки медикамент, който се заплаща с публични средства.

Дотук с новината ( в случая по радио Дарик). Ако позволите , бих възразил: няма новина. Защото таван на лекарските доходи нямаше и вчера. Нищо ново не се е случило. Реално не е имало таван дори при комунизма, каквито и да бяха по нормативи ограниченията за приходите на онези, от които зависи животът ни в момент, когато сме готови да платим, колкото ни поискат. Стига да имаме толкова.

Въпросът не е да се ограничат доходите на най-важните хора на света, в каквито мигом се превръщат нашите спасители, когато ни заболи зъб, глава или сърце. Ние всички обичаме лекарите и сме готови да им припишем дори панелното си жилище, само да оживеем, да оцелеем, да спре адската болка.

Това, което трябва да постигнем обаче в сделката с тяхната почти божествена роля между живота и смъртта, е да има някакъв под, основа във взаимоотношенията. Под него са онези два метра, където лежат грешките на лекарите. Не таван, а под.

Фалшиво звучи, ч от първия си ден на поста министър на здравеопазването Борисова убедила министър-председателя Борисов да падне тавана ( на лекарските заплати). Разбирам идеята да я заобичат колегите, но е обидно да ги подозират, че не я разбират. Със сигурност не са по-тъпи от мен.

Властта е също толкова смъртна, колкото е всеки човек. Нека не ни разиграва безсмъртния сюжет на благоволението. Разказът за победата на ангажираната от онзи ден ( 22 април 2010 г.) на поста министър на здравеопазването Анна – Мария Борисова над самия премиер Борисов, на която лекарите трябва да дължат благодарност за правото да печелят, е като бодра усмивка край кревата на пациент в бинтове, но в съзнание.Вероятно разчитат, че нямаме сили да възразим срещу фалша, нито пък смеем, защото сме зависими.

Но, позволете от името на гипсираните, да възразя почти смирено: може да сме бинтовани , но чуваме, виждаме и разсъждаваме. Ако оживеем, пак ще гласуваме.
Не се дръжте с нас като с консуматив за еднократна употреба!

19 мнения за “Може да сме гипсирани, но сме в съзнание”

 1. Отново думите на Г-н Инджев са неприложими в ККБ. Те не могат дори да бъдат разбрани от повечето гипсирани,бинтовани и със замразени мозъци. Приказки,убеждавания,тавани,подове,и отново в блатото. Какво е това “таван” на доходите,кой ще води сметка за всеки таван на всеки лекар. И как ще се определи този таван и по какви критерии,няма информация….Абе,откачена държава.

 2. Драги г-н Инджев,тъй като дребнави умове,са пресушили и онази “сладка болест”,която отказва да приема лекарства,
  засега със симпатии гледам на дебюта на здравния министър,чиято филантропия не ми се иска да сравнявам с людоедството ,но по принципи отива твърде далеч и обикновено се изявава в търсене на приятелипо свой вкус ….
  Ако не успее,в което ми се ще да не вярвам,е неизбежна и генералската свирка,която наподобява милиционерската като увертюра към глоба….преди да се освободи от секретарки,които се учат да пишат на машина докато си намерят мъж….
  Иначе скромността е ЛОГАРИТЪМ на гордосттта г-н премиер и не е случайна,но Бог и съдбата отреждат,кой и кога да се срещне с Вас….щото ратаи за чистене на много инай-различни клетки в Авгиевите обори….бол!

 3. Днес, като преглеждах какво са казали зевзеците по темата здравеопазване, ми хареса следното “умозаключение” – За медицинското обслужване ще плащат всички. Който може ще плаща с пари, който не може с пари, ще плаща със здравето си! И понеже днес имам рожден ден и имам проблем и с двете, да съм жива и “здрава”, пък останалото ще се нареди. Приятен ден на всички!

 4. Генерал Власов,докато прецакват военния министър,президента готви сватба и Петев от левите предрича изборни загуби на БСП,НДСВ се готви да си върне електората с умерен тон,типмчно за Царя.
  Това е всичко ,което може да се добави, днес 24 априрл,с 31 думи

 5. А г-н Цветан Цветанов тръби вече в Европа за МЕГА ПРОЦЕС срещу мафията в България.
  Права беше Росица и чудацитете,които разглеждаха с фенер далри звездите светят!

 6. АБЕ, Г-Н ИНДЖЕВ, ТОВА НЕ Е КАТО ТУКА ДА СИ ПЛЯМПАМЕ ГЛУПОСТИ, А СТАВА ДУМА ЗА ЧОВЕШКИ ЖИВОТ И ЗА ТЕЗИ КОИТО МОГАТ ДА ГО ВЪЗВЪРНАТ!
  А ТЕЗИ КОИТО НЕ МОГАТ ДА СИ МЪЛЧАТ, ЗАЩОТО УТРЕ МОЖЕ И ТЕХНИЯТ ЖИВОТ ДА ЗАВИСИ ОТ ХОРАТА С БЕЛИ ПРЕСТИЛКИ! А ЧОВЕШКИЯТ ЖИВОТ НЯМА ЦЕНА!

 7. Къв Орхан:
  Лупи топи БСП в социнтерна като “Хиджра” ,което освен мярка за летоброене от времето на Омар, е и отправна точка за бягство или надвиснала опасност по пътя към Медина за самия пророк и неговия другар Абу Бекр….
  И като си помисли човек,че в този блог са припомняни думите и на А.Буров!!!

 8. На Рада -честит рожден ден! Аз също имам рожден ден днес.

 9. Добре казано г-н Инджев – Ако оживеем, пак ще гласуваме.

  Само дето вече няма за кого. Нови “спасители” не се виждат напоследък. Предполагам партията ще включи някой в последният момент по някакво друго име, различно от РЗС, че Янето малко се поокомпроментира.

  Но истината е, че няма за кого. Партията си е подредила добре картите за още години напред. Те знаят това което и г-н Инджев спомена, че народа на следващи избори инстинктивно гласува за срещуполжният. Т.е. ще са Серго, Гоце, Доган и сие. Царо е малко възрастен и може вече да не е в състояние адекватно да следи какво още има за вземане от царските имоти, но някой от синовете и внуците да се включи.

  Ако някой вижда алтернатива моля да я спомене, че нещо съм изпаднал в депресия … от десетина години насам.

 10. ГОСПОДИН ИНДЖЕВ!!!! ПРАВ СТЕ, НО ЗАЩО СЕ ЗАХВАЩАТЕ С ПОЛУОБРАЗОВАНИ ЖУРНАЛЯ!

 11. Значи за учителите някакви делегирани бюджети, което си е по зле и от таван1 а за лекарите няма.С какво един учител по физическо е по ниско от един добър лекар.Първият има за задача да гради доброто здраве, а втория да го подържа.Въпрос на гледна точка, на гилдия и на фамилия.По близка до фамилията Борисов от фамилията Борисова няма.Има ли,епа нема,отговорил си сам шопа.
  Честит рожден ден на Рада!

 12. Кардинале,в България нямаме военни и цивилни министри. Има “Министър на отбраната”,откъде го изсмуквате това “военен министър”??? Къде е тази война,на която даден минисър е такъв. Не е познато ,поне засега нито един министър да готви своето министерство за война. Няма ли най-после да станем културна държава,от културата се почва. Нямаме “здравен министър” ,а “Министър на здравеопазването”. Нямаме “премиер”,а “Министър-председател”. Бе етика и култура нищо не става.

 13. И няма леви,нищо ляво няма у нас,а ЛЕВАШКО.Нито червени,а комунисти и подобна сган.

 14. “Но, позволете от името на гипсираните, да възразя почти смирено: може да сме бинтовани , но чуваме, виждаме и разсъждаваме. Ако оживеем, пак ще гласуваме.
  Не се дръжте с нас като с консуматив за еднократна употреба!”

  Иво Инджев

  Само с едно гласуване ли мислите да ги плашим? Няма да стане!
  Не съществуват свободен избор, свободно съревнование, свободно волеизявление, свободни профсъюзи…
  С две думи – в България няма СВОБОДА!

  А под бинтовете дали ще се смеем или зъбим е все едно…

 15. До GEN. VLASOV
  Е нямаме си и “културен” министър за съжаление. (не визирам министъра на културата)

 16. Точно така Милко,станахме двама,а имаме “Министър на културата”,както и всочки страни,е въпросът е дали и ние сме културни като културните страни?

 17. Цеце,амакаква свобода да търсим в България,като страната все още не е декомунизирана

 18. Това,дето ни разказват повече от 20години за някакъв преход,е нищо повече от посткомунизация. У нас,истината и свободата са забранени със тайните закони на комунистическо-бандитската сган. Ама като сме наивници,така е.

 19. Генерале, ние с теб не сме наивници, нали? Е, кажи – имахме ли избор?
  Нещата си бяха изпипани още отначало, та и досега… Нема мърданье!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.