Нелепо от Алепо

В една объркана и пълна с технически гафове неделна обедна новинарска емисия на БНТ зрителите със сигурност са забелязали предимно техническите сривове, повторенията и общия смут в студиото. Е, никой не е безгрешен и не това е въпросът, който привлече вниманието ми.

“Впечатли” ме съдържанието или липсата на такова в проблеснала като искра от токов удар кореспонденция на специалния пратеник на БНТ за посещението на премиера Бойко Борисов в Сирия. Да речем, че вината за неразбираемото нещо без начало и край, което трябваше да бъде кореспонденция, носят редакторите в София – бързали, рязали, пестили ефирно време и накрая са спестили самия смисъл от този телевизионен обект. Почти нищо не се разбра, освен, че кореспонденцията идва от …най – стария град на света.

Картата, която придружаваше това научно съобщение, показваше Сирия и град Алепо, което ( дори и именно там сирийският премиер или президент да е приел българкия си гост) е малко нелепо. Все пак Сирия си има столица и това, че Бойко Борисов е в Алепо ( което не стана ясно и в крайна сметка не е вярно, а просто Алепо в момента е най-големия по население сирийски град), не отменя този факт.

Но и това да сложим в графата “както и да е”, която е ключът към “загадката” на нашето отношение към проблемите, заключвани за удобство в някое мазе докато от там вонята не стане непоносима. Учуди ме категоричното заявление за “най-стария град на света”. Сирийците, горди с основание с древните находки по техните земи, макар етнически да нямат нищо общо с древността като пришълци от пустинята през 7 век от н.е., обичат да наричат така своята столица Дамаск. Те са убедени, че това е най-старият град в света. Обаче…

Точно толкова стар е и Алепо, възникнал около 4300 г. пр.хр. Някои историци дават предимство на Дамаск с твърдението, че сред древните градове тъкмо Дамаск е бил този, който никога не е изчезвал от картата на населените места от момента на своето възникване. Но това е трудно за доказване.

Тук не става дума за научен спо, а за това, че да се приемат на вяра патриотичните заявления на домакини е подвеждащо. Най-лесно е да се позова на статистиката. Например на класацията на “Дейли телеграф”, според която Йерихон е построен в Палестина 9000 г. преди Христа, а Библос е издигнат от финикийците през 5000 г. пр. хр. в днешен Ливан (нашият Пловдив е на 6-то място по древност, като селище от 4000 г. пр. хр.) А какво да кажем за оценявания на около 8 хиляди г. пр. хр. Троя? Или пък къде е индийският Мохенджо Даро, един от най- добре запазените ( като градски комплекс от основи на сгради) на древността паметници, за чиято датировка учените се колебаят между 3 и 5 г. пр.хр.?

Тъкмо ние, които търсим опора в славното минало като компесация за не особено завидното ни настояще ( поне в европейски контекст), не можем да виним сирийците, че си прокарват пропагандата. Те дори си вярват искрено – близо край Дамаск ще ви покажат зелено оазисче, за което се убедени, че е раят, описан в библията.

Въпросът е в това да не се препредава “туристическа информация” по този лековат начин. В противен случай следващият път, когато Борисов отиде в Скопие, при същия подход на информиране, ще чуем от БНТ поздрави от родината на Александър Македонски и столица на неговата империя ,чиято провинциална издънка сме ние днес.

22 мнения за “Нелепо от Алепо”

 1. Вашите исторически заслуги за будно око със свои саможертви,
  дори когато се разклащат устои,
  които и както прозряхте,като малцина- да не кажа самичък-не би могло да се обясни другояче,освен с неподходяща селекция на въпроси,
  за които тези и преди появата на Царя бе даден знак за тшеславие и самолюбие утопични сестри на сиромахомилствот от една и съща
  сурогатна майка,която трябва да слезе от политическата сцена…

 2. в последно време почти всички визити на бг политици в чужбина могат да бъдат вкарани в шаблон, който включва добрите пожелания, съответния етикет и надеждата, че след 200-300г. може и да има реален резултат от блогопожеланията /пък може и да няма/. Не по-малкото зло е, че и идванията на политици, бизнес и т.н. от други страни се изчерпват с усмивките, цветята и посещението на някой друг археологически резерват. Можем да сменяме само имената на държавите и гостите…другото вече е наизустено! Не ме изненадва, че вече дори предварително си подреждат репортажите с: някой нещо каза – другото е copy от NG!

 3. Г-н Инджев,без да съм вицаджия като г-н Р.Петков или даровит писател в дружинката на Тато,с П.Кубадински,Г.Джагаров,П.Танчев
  или много други,с опита /и собственото бреме във времето и пространството!/ имах собствени попадения в блога Ви за царе,папи и патриарси и кандидат-свекъри за президенти,които не се правят на инат,или изчакват люпеното на свои и др. проекти,
  докато др.Йотова не сколаса да се срешне и научи този на др.Дончева
  ….Не събирам “ловни трофеи и апологетика”,когато беше жив Тато,а и не биха изпитвал никакво удовлетворение,ако държавността постоянно страда от тшеславни външни министри,които или не разбират немски или оставят други да н а т ъ к м я в а т техните CV….
  Моят е изгажгдан още преди, да се появи И.Башев и “щменти капели”,както казва премиерът не ми минават,дори и като портиер след съкращаването ми,а постулатите на Царя-като държавност – съм отстоявал твърдо и убедено отдавна с колега по служба в друг дворец

  Няма да се учудя,ако свекърът г-н Първанов убеди сина си, да го почете с покана на сватбата,като знатен гост….а и БКП,да схване,най-после,че с коренно различна песен ще има време и за европейска левица….когато се успокои царството на много етноси….

 4. Коалата е права, в своята родина Австралия тя видя през евкалиптовите клони посещение на гоцэ сырыщныка. От което произлезе резултат = 0,0000 полза, но като сложим половин милион евро път-парасъ за шайката на сырыщныка- значи резултатът е минусов.
  Че и сега е същото с с прочутите милиони и милиарди, дето все ги чакаме от арабеските и все не идват. Помните ли заглавието в парцала на Тошо Тошов-Пор- “20 милиарда $ тръгват към България, Симеон уредил!”
  Нищо няма да дойде от Сирия, само се захранва този мит в душата на народонаселението.

 5. Този репортаж предизвикал заглавието “Нелепо от Алепо“ ще да е бил посветен по скоро на калеко Алеко.Възможно е да е имало пясъчна буря и репортера да не е разбрал къде се намира.По тази причина е излъчена кратка туристическа сводка,което е по добре отколкото случая с класическия засега гаф N1 със слънчевото затъмнение преди години когато гледахме и нищо не видяхме.

 6. Г-н премиер,телевизионната завист е като вътрешна кал,неизбежно излязла навън!!!
  Преди мноого ,мноого време Тато готвеше комсомолски кадър за член на ПБ,и момчето вървеше прегърнато и размстрелвано от завист,че Н.Добрев го уважил на един исторически пленум,а вероятно събитето,е забелязано и от прозорлива американска посланичка…преди да изплува другото момче от Сирищник,а на моя познат вече зам.министър Царя изпрати учтиви пожелания за успех…
  Нелепо,нали!
  ….

 7. Моля, не публикувайте този коментар!!!

  Г-н Инджев,
  Моля за Вашето разрешение да поставя на моя сайт (avtori.com) последната Ви статия “Нелепо от Алепо” в аудио формат. Моля, да ми разрешите, да записвам и публикувам други Ваши статии в аудио формат. На този адрес можете да изтеглите и прослушате записа на “Нелепо от Алепо”: http://avtori.com/audio/NelepoOtAlepo.zip
  В случай, че получа Вашето разрешение, моля, да опишете Вашите условия за публикуване (линк към Вашия сайт както и всяка допънителна информация, която искате да присъства на страницата с аудио записа на статията).
  Ще се радвам да изпратите Вашия отговор на поща: info@avtori.com

  С пожелание за много успехи!
  Ники

 8. Най-новата антикризисна мярка на ГЕРБ – срещу 17 млн.$ България опрощава многократно по-голям дълг на Сирия! Ашколсун Бойко ефенди ( и хаджѝ)!

 9. Ако целта на статията е била да ни каже колко нескопосана е БНТ-не си заслужава,това кат ден се вижда.Дори преди няколко дни директорката Пръмова уреди снаха си Меглена Кунева-Пръмова с близо час интервю на тема……вулканът в Исландия.Семейни игрички за наивници.Ако целта е да се уязвят македонците-не си струва-по всички 14 официални и десетки неофициални теории за нашите деди,те са дошли от азиатските тундри.Т.е.сме гости на Балканите,макар,че май духом сме останали в тундрите.А македонците,наследници или не на Ал.Македонски,са местни жители.Това,че такъв,като т.н. историк Божидар Димитров се мъчи да докаже обратната страна на луната с нищо не променя фактологията.А,иначе Алепу е красива местност на юг от Созопол,която гоцеви приятели урбанизираха,както е модерно нежно да се казва прилапването.

 10. към Niki:

  С риск да се изложа (пред чужденците) не разбирам как една статия, без да е озвучена, може да бъде публикувана в аудио формат, освен, ако някой не е я чете на глас? Не се притеснявам да си призная това…

 11. Преди няколко дни гледах качен в интернет репортаж ,излъчен наскоро по БНТ.Понеже лично познавам хората и събитията ,за които ставаше въпрос в този репортаж,бях изумена от допуснатите неточности.Преброих поне четири твърдения,които не отговарят на истината.Това ме кара да си мисля ,че голяма част от събитията представяни в медиите са украсени с”художествени измислици”,което си е чиста манипулация.Тава важи не само за България.

 12. Моля, да ми разрешите, да записвам и публикувам други Ваши статии в аудио формат.

  “Да записвам” обяснява всичко – (Ники ги чете, записва и качва на страницата)…

 13. г-н Инджев,
  нищо лично, но между “3-5 век” и “3-5 хилядолетие” има разлика. Все пак статията Ви е на тема “историческа коректност”. Проверете си пак цитираните датировки. Приятен ден. 🙂

 14. Гледах репортажа, само че в по-късните емисии – и наистина ми остана в ума “най-старият град на света”; и се замислих дали аджеба е вярно, и това ли е най-интересното, което има да се каже за посещението.

  Но и още нещо ми направи впечатление – че казаха “17 млн. $ тръгват към България” (цитирам по памет), след което напразно очаквах да чуя какъв процент от дълга на Сирия е това. Т.е. колко млн. $ НЕ тръгват към България, и никога няма да тръгнат. Но не би.

  После разрових из Интернет и разбрах, че получаваме около 1/4 от дължимото (толкова ли беше?).

  Всеки що-годе осведомен човек е наясно, че въпросът със събиране на стари междудържавни дългове не е никак прост. Може би дори измъкването на тия 17 млн. от сирийците е постигане на невъзможното, дипломатически подвиг някакъв; може би ако министър-председателят ни не се беше занесъл лично дотам, дори и толкова нямаше да получим. В такъв случай разходите за еднодневно посещение са добра инвестиция за възвращаемост от 17 млн. $, съгласен съм.

  Но ЗАЩО ВСИЧКО ТОВА НЕ БЕШЕ КАЗАНО?!? Не е ли задачата на журналиста-новинар да каже ИМЕННО ТОВА?

  И съзнава ли щентралната ни телевизия каква мечешка услуга прави на премиера с подобни недомлъвки? Защото на мен нещата в крайна сметка ми прозвучаха като: можехме да вземем и повече, и точно затова Борисов отиде, обаче се издъни и взе само толкова – тъй че, радвай се, българино, и на това. И да не си посмял да не се радваш!

  Остана ми нелепият привкус на “за Бойко Борисов или добро, или нищо”. А според мен той не само че не е тръгнал да мре, а си работи и прави доста полезни неща. Ако и да се фука повечко, ако и да се дъни на места, склонен съм да му го простя заради това, което все пак прави. Но така “оформени” новини изглеждат като подаяния към имиджа му. И човек се пита (макар и подсъзнателно): наистина ли Борисов е толкова слаб и наистина ли имиджът му се срива толкова главоломно, че да има нужда от подобни подаяния?

  В добавка, изникват едни много неприятни асоциации с новините от байтошово време. Време, което ужким нямаше да се връща.

  Целият тоя “новинарски” епизод е типичен пример как прекаленото угодничество дискредитира този, комуто се стреми да угоди. Ако самият Борисов иска новините да звучат така – тъжно. Ако това е самоинициатива на БНТ – още по-тъжно…

 15. Уважаеми г-н Инджев!
  Похвално е, че сте си направили труда да анализирате небрежното отношение на част от българските журналисти към предмета на техните кореспонденции. Отразяването на премиерското посещение в Сирия има обаче и много по-комична страна. Вчера (25 април 2010 г.) във вечерните новини по Нова телевизия известното сирийско пристанище бе наречено Лакатѝя вместо известното на почти всички (с изключение на шпикера) Латáкия.

  Илия Илиев

 16. според Уикипедия Дамаск е най-старата съществуваща столица в света.

 17. Само ще кажа, че не пропускам Ваша статия в блога, г-н Инджев, защото за мен тук са новините, а не тези от медиите!!!А, телевизия почти не гледам вече, освен ако има някакъв концерт!!

 18. Току-що последвах предложението на Ники и изтеглих и прослушах част от статията, за да разбера за какво става дума. Някаква млада дама чете по радиота статията на Иво Инджев. Звучи много добре. Мисля, че трябва да приемете предложението на Ники, Иво.Не е ясно има ли коментари, защото не стигнах до края. Сега, по темата, за БНТ ли беше, за дълга ли? Май, всеки, който идваше на власт, обещаваше да върне нещо, което, като се вземе под внимание раздаването, никога не се споменавало, че някога ще бъде връщано. Дано доживеем да видим по БНТ новината за върнатите $, представена по подразбиране!?

 19. Към марияна:

  …което, дори Уикепедия да знае повече от историците, които нямат категорично единно мнение по въпроса, не прави Дамаск най-стария град на света. Дамаск, както писах, претендира за първенство в неофициалната класация на най- старото населено място, обитавано без прекъсване. Останалото са мераци – разбираеми, но мераци.

 20. Зелен Бетон:”И съзнава ли централната ни телевизия каква мечешка услуга прави на премиера с подобни недомлъвки?….. Целият тоя „новинарски“ епизод е типичен пример как прекаленото угодничество дискредитира този, комуто се стреми да угоди.”
  За разлика от Зелен Бетон аз не си задавам такива въпроси, защото знам че при комунистите, които за 8 години превърнаха БНТ в своето основно и най-силно средство за пропаганда и манипулация, няма място за импровизации или случайни изпуснати реплики,думи или действия. Напротив, работи се по щателно разработен от “службите” план и то методично,организирано и непрекъснато до постигането на поставената цел. Пример – масираното и непрекъснато продължение на 12-13 години обработване и настройване на общественото съзнание срещу Иван Костов.Резултата е виден с просто око. В конкретния случай с ББ нещата ги правят подмолно така, че да изглеждат случайни и безобидни. Но крайната цел е същата – ерозиране имиджа на Бойко Борисов, неговото дискредитиране и в крайна сметка отстраняването му от властта. Не знам дали ББ осъзнава тази опасност и колко е важно час по-скоро да насочи вниманието си към БНТ, така че управляващото мнозинство да заработи за нейното превръщане в наистина национална телевизия.

 21. @ Моис Аройо:

  Да, има и такова тълкуване, прав сте. И то става още по-страшно, ако с тази презумпция се погледне цялостно медийната среда. Тоест, ако се допусне, че масовото медийно угодничене пред премиера се дължи основно на злата умисъл на някакви сенчести фактори; които, при очевидното бат’бойково тщеславие, просто му дават трибуна, за да си направи сам това, което никой друг не може да му направи (както е поговорката). Ако е така, то наистина е въпрос на време – защото Борисов несъмнено притежава оная хитра интуитивност, характерна за успешния балкански политик, но само тя не е достатъчна.

  Не знам, аз предпочитам другата хипотеза: че родната ни т.нар. журналистика е в мнозинството си страхлива и недостатъчно интелигентна, затова драговолно се пуска по течението (щото тъй е по-лесно). Като довод мога да кажа, че нейната страхливост и неинтелигентност (говоря за средното ниво, не за шепа щастливи изключения) се демонстрира пред очите ни ежедневно и ежечасно. (Друг въпрос е, че днешната ни журналистика навярно неслучайно е отгледана да бъде такава.)

  А може би пък подсъзнателно не ми се ще да приема първата хипотеза. Защото тя е толкова злокобна, че на всички нормални, мислещи хора би им останало само да вземат да се гръмнат…

  Дай боже Вие да грешите 🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.