Дъл(ъ)г от Сирия

Сирийската официална информационна агенция САНА, позовавайки се на премиера Наджи ал Отари, съобщи, че България е опростила по-голямата част от дълга на Дамаск към София.

Съобщението беше цитирано от Асошиейтед прес, от което светът разбра, че българските медии съобщават обратното ( че сме имали нещо като “голям шлем” като сме отбили 17 милиона от сирийския дълг). Ще поеме ли този път някой вината за това подвеждане? Или българските медии вече са претръпнали от многократната им употреба на принципа от вица “ е-и и не питай”?

Споразумението, според САНА, е парафирано от двамата премиери: Наджи ал Отари и Бойко Борисов, министър-председател на България, който е на официално посещение в страната. .

Сирийският министър на финансите Мохамед ал-Хюсеин каза пред журналисти, че България се е съгласила да опрости 54 млн. долара от дълга на Дамаск.

Той заяви, че двете страни ще проучат възможността за изплащане на останалите 17 млн. долара.

Ал-Хюсеин заяви, че с подписването на споразумението в неделя Дамаск е уредил по-голямата част от външния си дълг, който датира от 80-те години.

По-рано днес български медии съобщиха, че България ще получи 24% от дължимите от Сирия суми по дълга, без да уточняват, че на практика София се отказва от 54 млн. долара.

“Благодаря на сирийския премиер, че това споразумение стана възможно. А също и че процентно от всички държави, на които Сирия дължи пари, получаваме най-много”, заяви след парафирането на документите Борисов ( пише кореспонденция от мястото на събитието, поместена днес, 25 април 2010 г. в сайта на в. “Стандарт”)

Към момента целият размер на дълга към България възлиза на 75 млн. долара, уточнява съобщението на Министерския свет на България, без да споменава, че подписаното днес споразумение окончателно урежда дълга на Сирия.

Почти нямам коментар, защо направо няма нужда. Не става дума за доларите и размера на сумата ( която по-скоро не заслужава да бъде одумвана) – нито дори за това кой кого е “надхитрил”.

Не знам дали и от кого са подведени българските медии, безропотно гълтащи информационната каша. Но тя поставя българската журналистика в ролята на гъската, захранвана насила с цел да се угои и да бъде сервирана на трапезата на началника.

Останалото е…Останалото е Бойко Борисов.

22 мнения за “Дъл(ъ)г от Сирия”

 1. В лицето На Б. Борисов имах чувството, че гледам Тодор Живков.

  Нещо не е наред в нашата външна дипломация, въпросът с този дълг е принципен, но също така и комплексен. Да прощаваш дълг, На някой е християнско милосърдие, но когато стане въпрос за държава като Сирия, която е тоталитарна и подкрепяща тероризма, заслужава ли си?

  Как ли гледат На това нашите Европейски и Американски партньори, ще загубим ли доверието им?

  Мисля си, че отсега нататък ще има много въпроси към това правителство На които трудно ще се отговори.

  А колкото до медиите в БГ няма такива. Нека благодарим На такива личности като г-н Инджев, които стоят и прогласяват истината такава каквато е!

 2. Да,г-н Койчев,наистина не е наред,и по посочените комплексни въпроси,
  дори и/или без Иво!………вече все по-трудно ще става да се говори и з а м л ъ к в а м!

 3. Нали ББ беше един от близкостоящите(в буквалния смисъл на думата:)))) до ТЖ на времето, няма начин да не се е научил от него!!! Въпросът е, защо и той си мисли, че народа е същия, както при бай Тошо???

 4. Вярно е, че губим. Губим от целия този регион. Ако не се лъжа, имахме да вземаме от Ирак. Май че още имаме да вземаме и “ще има да вземаме”. За Либия май имахме и там някакви активи, които “има да вземаме”. Сигурно има и други,доста такива от които “има да вземаме”. Няма нищо лошо в това, да вземеш една част, отголкото “да има да вземаш”. Стига да е така де, то човек в нищо не е сигурен, сигурното е ,че този регион е несигурен.

 5. Вчера казах, без да знам за това сирийско официално изявление,че от Дамаск няма да получим абсолютно нищо. А резилът да сме “най-голям приятел” на един бандитски режим, пак си е за наша сметка.
  Кога ще разберем, че байганювската политика “да сме добре хем с едните, хем с другите” срива България от смъртта на Стамболов всеки път!

 6. do ivo kojchev

  “В лицето На Б. Борисов имах чувството, че гледам Тодор Живков.”

  бих казал , че прилича по-скоро на един друг тодор:
  тодор колев! особено на героите му в \”опасеб чар\” и \”двойникат\”, където заместваше един проф. в неговите служебни дела- импровизация, hаризма, хумор и сатира, бомбастични акцiи итн.

 7. Не било компютри,а компоти и не сме ги изнесли, а са ни ги върнали… Това сме го гледали. Когато си тъп ,то е завинаги.

 8. опростили сме?!! Трънки.
  Кандисали сме и за тези трохи.Избора им е бил да ги вземат или нищо да не получат .Останалото е плява.Да вярва този ,който не може да мисли.
  Мразя да смятам. Който иска нека да
  напише тук каква “процентна част” от бюджетния дефицит ще бъде компенси
  рана с тези пари.Обаче освен смятането дано пък и да познае.

 9. Държавата ни е раздавала нашите пари наляво и надясно, най-вече за глупости и обучение на терористи, след това, наследниците на тези, които раздаваха, си приватизираха каквото е останало.

 10. Kato se ima v predvid che Bulgaria e mnogo bogata strana, bez nikakvi ikonomicheski problemi, i kato se ima v predvid che Bulgaria niama nikakva nujda ot pomoshti ot EU, ne vijdam prichina zashto da ne se otkajem ot 54000000 USD

 11. Ами, явно Сирийците са им казали: “Плащаме ви толкова, опрощавате ни останалото. Или пари скоро няма да видите, щото е криза”.

  Колко е криза в петролната индустрия е ясно, ясно е също така че всеки лев в момента е важен. Винаги, преди да осъдя някого, се поставям на неговото място. Ако бях на мястото на ББ, не знам как щях да постъпя …

  А че Сирия е извила ръцете не само на нас и е използвала “намалението”, за да си уреди задлъженията е ясно.

  Апропо, кои са другите държави, на които се е плащало?

 12. Че защо да не им го опростят?! Я колко са благородни! Пък и нали тук си имат цяло стадо с овчици, който да доят и стрижат( дерат)!Вярно, в последно време фуража намаля, но колко му е да затегнат колана! Ако започнат много да блеят- ножа и на курбан! Уфтце!

 13. мисля си дали 24г. след онази трагедия сме преодолели информационното затъмнение или сме достатъчно наивни да приемаме съобщението за мижавите 24% от дълга за добра новина…и изобщо за новина! Или просто защото ББ така каза е новина?!

 14. 1. Дали и как това споразумение е свързано с бай-Тошовия бартер оръжия-дрога?
  2. Какво и кой се крие зад цифрата 75 млн USD?
  3. Ако Сурия ни е голям приятел, то какви са ни Иран тогава? Ами техните големи приятели Хизбалла и Хамас? Да не би вместо US ПРО да монтираме Ирански ракетни бази?

 15. Добре де, аз ли не мога да смятам, журналистите ли, но

  75 – 17 = 58

  58 – 54 = 4 следователно 4 млн. се губят някъде по трасето

 16. опростил е 54 милиона, за да си вземе 17. пълен мутренски кретен! A тези 4милиона не се губят, просто са преведени в една сметчица на една банка?

 17. За да не бъдете самотни в критиките си срещу Борисов, включвайте се в редиците на РЗС. Янето ви очаква, и без това има нужда от хора.

 18. Господин министър-продажник а защо не опростите дълговете на бедните Българи? Май чужденците са Ви по-мили?

 19. И аз питам: защо получавам 50% от заработената пенсия-при 100% нетрудоспособност?

 20. Ами то да само тоя дълг опростен,както и да е ще наведем просяшката глава пред ББ,който все повтара,като папагал,криза е няма пари, тройната коалиция изяла всичко,ще замразяваме черно море и десетки подобни а опрощава 58 милиона $ на Иранци,където те са двапъти по богати от нас.Тоя пужарникар май е повече от луд!

 21. PR-ът е много на ниво!

  Обаче и тук истината не се казва докрай… за да е максимално обективен авторът трябваше да посочи и тази информация (която не вярвам да не си е направил труда да проучи):

  (Syria’s) Foreign Debt
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  Syria has made progress in easing its heavy foreign debt burden through bilateral rescheduling deals with virtually all of its key creditors in Europe.In December 2004, Syria and Poland reached an agreement by which Syria would pay $27 million out of the total $261.7 million debt. In January 2005, Russia and Syria signed a deal that wrote off nearly 80% of Syria’s debt to Russia, approximately €10.5 billion ($13 billion). The agreement left Syria with less than €3 billion (just over $3.6 billion) owed to Moscow. Half of it would be repaid over the next 10 years, while the rest would be paid into Russian accounts in Syrian banks and could be used for Russian investment projects in Syria and for buying Syrian products. This agreement was part of a weapons deal between Russia and Syria. And later that year Syria reached an agreement with Slovakia, and the Czech Republic to settle debt estimated at $1.6 billion. Again Syria was forgiven the bulk of its debt, in exchange for a one time payment of $150 million. Syria has also settled its debt with Iran and the World Bank.

  Информацията е от Уикипедия, а източникът за нея е от
  http://www.state.gov/r/pa/ei/bgn/3580.htm

  Таааа… и едното, и другото е вярно. Просто има две гледни точки. И е нормално едната страна да се хвали с едното, другата – с другото… някой очаква ли обратното да направят?

  Отделно – обективността изисква да се отчете, че това е нормалното развитие на въпроса с дълга… и гео-политически, исторически и дипломатически погледнато е ясно, че няма как да може да се случи друго. Примерите с Чехия, Словакия и Русия поне за мен го доказват.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.