Чернобил+Белене=ЧерноБел

Има нещо доста сатанинско нечовешките експерименти , изобретени на едно място, да бъдат прилагани върху милиони хора в чужбина. За разлика от националсоциализма, който си е германско изобретение и най-напред беше приложен върху самите германци, комунизмът е измислен на Запад, но там по – скоро се състояха лабораторните изпитания върху живи хора. Вирусът беше изнесен и разпространен на Изток, където десетилетия наред епидемията взимаше огромни жертви.

Нещо подобно може да се каже и за руската ядрена енергетика. Тя претърпя страшния си провал в Украйна, а най-много поражения от взрива в Чернобил , освен Украйна, понесе Беларус.

Днес, 24 години по късно от онзи 26 април 1986 г., чиято значимост ни съобщиха в България дни по-късно (докато ръководните другари и другарки вече са били снабдени с минерална вода и гарантирани от заразяване храни), Русия настоява да изнесе в България първата си ядрена централа в Европа след Чернобил. Това отново стана ясно на кръгла маса, организирана в Народното събрание.

Представителят на руското посолство Владимир Казанчев миролюбиво обясни на “вражеската публика” (какъв рядък случай, противниците на проекта “Белене” явно преобладаваха!), че Москва е готова да отстъпи дела си в проекта АЕЦ “Белене” на чужд инвеститор. На безспорния факт, че никой няма дори идея каква може да бъде възвращаемостта от огромните разходи, хвърлени за този обект, той отвърна философски, че цифрите щели да станат известни, след като се намерел въпросният инвеститор. Казвам “философски”, защото се получава като при спора за кокошката и яйцето: никой инвеститор не иска да дойде, защото няма дори хипотеза за евентуалната печалба, но пък тази печалба щяла да бъде сметната, ако дойде инвеститор!

Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик напомни във встъпителните си думи, че днес е …денят на Чернобил. А членът на европейския парламент Джефри Ван Орден беше още по-малко дипломатичен, обобщавайки някак в множествено число усещането на Запада, следното:

“Бихме искали Русия да се присъедини към демократичната общност, но преди това трябва да сме внимателни”.

Когато уважаваният в Европа, ( и не особено у нас –иначе трябваше той да е министър на енергетиката) българският ядрен специалист Георги Касчиев, пристигнал от Виена за случая, започна да руши самите основи на основанието да се строи АЕЦ “Белене”- от финансовите, през сеизмичните до технологичните проблеми, руският представител Казанчев стана и си тръгна без да дочака края изказването и на кръглата маса. Явно е свикнал на друго отношение и това му дойде повечко.

Тръгнах си и аз – почти като германския инвеститор RWE, който напусна проекта АЕЦ “Белене”, защото е направил информиран избор. Касчиев каза по този повод нещо ново, спестено на българската публика: че германците са поръчали проучване и на тази бази са си тръгнали, а не както тук се внушава, че едва ли не постъпката им е изненадваща и необяснима.

И тъкмо, когато си мислех, че за този ден тази информация е повече от достатъчна за информирания избор на всеки българин, дойде новината, че премиерът Борисов е в Сърбия и убеждава сърбите да участват в АЕЦ “Белене”. А само час преди това на кръглата маса политологът Огнян Минчев намекна, че Русия може да намери заобиколни пътища за финансиране, уж през западен инвеститор. Нима Сърбия не е на Запад от нас?

68 мнения за “Чернобил+Белене=ЧерноБел”

 1. По-скоро талибан ще се изкаже обективно за ценностите на християнската религия, нежели Инджев за предимствата на АЕЦ Белене.

 2. Към naivnik:

  Не можеш да ме уязвиш – излагаш себе си, защо не сисхаванал елементарното: в статията цитирам кой какво е казал на едно публично събитие. А моето мнение съм изразявал многократно и нямам повод да го сменя тъкмо по повод на форум, на който толкова много хора ( посланици, експерти, европейски депутати, политолози) споделяха същото мнение, като моето.
  И ако не си в състояние да кажеш нещо повече от ругатня по адрес на автора, пий си водката по случай Чернобилския празник и не ставай за мезе! Наздраве!

 3. И аз бях там, г-н Инджев, зарадвах се, че ви видях. И аз отново си направих информирания избор.
  Едва ли, обаче ще са много сънародниците ни, които ще имат шанса да го направят. За пореден път многоуважемите ни колеги се вкупчиха по команда около Генадий Тепкян и Мая Христова. А бедния г-н Касчиев тихомълком и необезпокояван от никого си потегли с папката под ръка обратно за Виена. Дано поне съжалява за разходката.

 4. По скоро Путин ще се изкаже против ефективността на АЕЦ-Белене, отколкото “нашите” комунисти…

 5. …Той (Путин) и на суратите им да- ъъъ нали, те пак няма да се усетят горките!…(Моля за извинение, ако някой си помисли нещо гнусно!)…

 6. Който разреши стровжа на АЕЦ Белене, трябва да бъде съден като национален предател.

 7. A moje bi Naivnik iska da spodeli predimstvata na Belene za ostanalite neveji?

 8. Не мога да разбера аналогията Чернобил-Белене. Чернобил е бил експеримент, руснаците са пробвали да увеличат капацитета на 115%(по памет) но е възникнал проблем в охладителната инсталация…
  Ако някой има нещо против атомната енергия, нека да затворим Козлодуй. Ако пък продължим с неандерталските разсъждения, нека да спрем колите – толкова много сънародници загиват всяка година, можем спокойно да се върнем при прадедите си.
  Никоя просперираща икономика не може да си позволи да ползва скъпа електроенергия, най-евтината измислена досега е атомната.
  Друг е въпросът, че за нас няма да има никаква финансова тежест, защото инвеститора ще си поеме разходите а ще осигури работни места и ще плаща данъци. Само може да спечелим!

 9. А днес друга една другарка спокойно излъга цялата общественост, че тогава ( 1986 г. ) лошият облак от Чернобил не бил идвал при нас : Наталия Янева , http://www.vsekiden.com/?p=68636.
  Цитирам: “Смятам, че е изключително невярно твърдението, че облакът от взрива на централата тогава е достигнал България.”. А на въпроса “Защо не са казвали, за да не всяват паника ли? ” отговаря: “Не, така им беше удобно. Пазили са тайна, да, обаче тази тайна застраши много хора. Ядяхме зеленчуци и не знаехме, че те са замърсени.”. Интересно как така не е дошъл облакът при нас, пък зеленчуците замърсени ? Да не сме внасяли зеленчуци от Беларус ? Или от Швеция тогава ? Аз не си спомням за зеленчуци от Швеция, обаче много добре помня, че се маршируваше на 1 Май, а всички служащи ( да не говорим за Номенклатурата на БКП ) в ядрения реактор при БАН ( в София, Младост ) редовно проверяваха на скенерите закупените от тях продукти. Ако др. Янева и тогава е била на работа там, явно е осъзнала много добре смисъла от облаците и тяхното движение из небетата. Поне на някои.

 10. Ммдааа, АЕЦ черноБелене има наистина много предимства… за Русия и нейните лобисти, а само два недостатъка за България. Просто ще ни довърши икономически и рано или късно ще завърши като Чернобил. Страната ни е много малка, за да може да си позволи този “голям руски лукс”. Чувал съм, че маймуните преди да сложат нещо в устата, го пробват дали ще влезе в дупето(все пак, трябва да излезе от него). Хай наздраве и от мен !!

 11. На такива като Naivnik ,хора с петолъчка на челото, в главите им още звучи залпа на Аврора.
  Редо е да прочетат всичко, баааааааавно и внимателно , да го осмислят(ако са в състояние, ако не да се консултират с някого) и чак тогава да опитат да коменитрат

 12. Окъде-накъде пък реши , че пия водка? Ако знаеш баща ми каква дюлова ракия е направил!

 13. Традиционно сме възпитавани,че сме носители на куп добродетели-трудолюбиви,гостоприемни,великодушни,родолюбиви и т.н.А за неудачите ни като народност и държавност все друг някой ни е виновен.Ежедневието днес ни налага други изводи. Някога княз Борис I се е опитал да направи цивилизационния избор,но не му се удало-цъфтящата Византия все пак залязла и западът процъфтял.По-късно внуците му, повечето доброволно, приели исляма, за да се присламчат към непобедимите тогава османци. И така, до наши дни, сами си избираме-все куци коне. И сега, когато животът за пореден път ни предлага избор, при наличието на информационни технологии и море от знания,учудващо до безумие е,че отново се колебаем и вярваме когато ни налагат измислени батмани за месии, че безропотно гледаме как ни присъединяват към православен вал в югоизточна Европа и ни обричат на тлеене и сиво безвремие.За пореден път цивилизационният ни избор е на път да се отложи.

 14. Дааа, Чернобил беше голяма трагедия. Тогава бях на 8 години. Същата пролет учителката по физкултура в 38мо в София, другарката Софрониева, задължи учениците да участват в маратона.

  Също така, новороденото дете на класната ни ръководителка почина заради заболяване, причинено от радиациата. Но за това се говореше апокрифно, а официално друга версия ни беше казана.

 15. Gospodin Injev,prekrasno napisano,/vsi4ko napisano ot vas 4eta s udovolstvie/,dano stigne do saznanieto na pove4e hora, dano se sabudi nasheto balgarsko pleme /narod/!!!

 16. до Стефан:
  вместо да говорим евтини глупости, които звучат като доводи, хайде да мислим и да говорим прецизно. Как от това, че нямаме нужда от нова АЕЦ следва, че трябва да затворим старата? Ти ако имаш кола има ли смисъл някой да те убеждава да си купиш втора с довода – ако не искаш втора, защо не си продадеш и първата?
  Населението на България намалява като за начало, а има и други причини, поради които е безмислено да се прави още една АЕЦ. Това, че енергията от АЕЦ е евтина е пълна глупост, защот единствения смисъл от АЕЦ е бил през студената война, когато отработеното гориво се е ползвало за атомни бомби. Сега за какво са ни атомни бомби? Нещо повече – Русия недвусмислено показа какво се случва, когато някой е зависим енергийно от нея – тя използва това като средство за извиване на ръце. А какво ще правим с ядреното гориво, което най-вероятно в някакъв момент ще се върне в България, както стоят нещата с настоящето от Козлодуй? Къде в България имаме място за съхранение на високо радиоактивни отпадъци?
  Не ми се рови за източници, така че изложението ми звучи малко наивно и необосновано, но принципът остава. Нека специалистите обяснят на общодостъпен език, с числови данни дали имаме нужда от АЕЦ, заслужава ли си екологичния, финансов и гео-политически риск и няма ли друг възможност за тези пари. А така да си чешаме езиците по форумите – няма смисъл.

 17. Стефане: Абе атомна централа да гръмне то това не е майтап. Ами и ако с нас си правят експерименти? Тове не е завод за отверки. Вие чувате ли се сам какви ги говорите!! Онова било просто експеримент !?!?!? Чувате ли се ?

  Що да не построим някоя централа с по-нови технологии ? Защо се обвързваме по всички фронтове с Русия? Дори не знаем колко струва!!!!

  Какво общо има чдрената енергетика като цяло тук ? Това е икономически, политически и екологичен проект!? Били си правели експеримент. Ходете го разкажете на хората в Украйна, че си били просто играли…. Що за идиотяина!

 18. До малоумниците Стефан и Наивник Защо Русия строи аналогичен АЕЦ във Виетнам САМО за 2 милиарда долара а в България за незнайно колко милиарда ЕВРО?Защо не се построи 7и и 8и блок на Козлодуй за коитo има готови проекти,инфраструктура,преносна мрежа и не на последно място готови налични кадри а повтаряте малоумно дрогирани от думата БЕЛЕНЕ?

 19. Иво,като каза западен инвеститор веднага се сетих за още един- Албания.Хората имат достатъчен опит в ядрената енергетика.Справка атмната им подводница с гребла.Казанчев може да се е сетил преди мен за тях и да е отпрашил в западна посока за конфеденциални разговори.Знам ли.

 20. Като заобиколя Стефан и оня Наивник,човеченца от фризера,Ще се постарая да внеса успокоение в останалите колеги-НИКОГА,ама наистина НИКОГА руският Москвич няма да паркира в Белене!!Ако някога се строи АЕЦ,на руснаците може да се дадат най-много изкопните работи и нито едно технологично болтче!И това не е въпрос ,който ще реши Борисов,още по-малко Резидента.Европейците може да са мудни бюрократи,спрямо американците,но в никакъв случей не са глупави и безумно алчни.Те няма да сложат на карта живота си,високия стандарт и независимоста си за да задоволят болните амбиции на ято ястреби.Икономическото безумие на подобен проект е ясен и на средношколци,с изключение на група бетонни глави.Но западът само им/ни/гледа сеира и скоро ще отсече,че феодални каменоломни и нрави нямат място в Европа.

 21. Аз мисля, че преди да се говори за Белене или не Белене, съответно руско или не руско участие трябва да се изясни въобще склонни ли сме да има АЕЦ на територията на България.

  Мисля, че много хора не биха искали. Ако това излезе на яве и бъде прието като доктрина всички останали спорове ще отпаднат.

  Това е едната страна. Инстинктивната. От другата има нужда да се изяснят елементарни икономическите елементи.

  Аз лично не ги знам добре. И искам за тези които скочат и кажат, че след като вече “сме” атомна държава и е въпрос на “наша” национална гордост и че “ние” ще печелим, да им напомня, че всъщност обикновената електоралне еденица не знае дори и в настоящият момент колко и дали печелим от настоящата АЕЦ въпреки че изнасяме. Също така, къде отиват парите и колко ни е по-евтин тока вследствие на това, че сме атомници.

  Аз лично мисля, че разните енергийни холдинги които се създадоха по царско време се постараха добре всред облаците от приказки да не го знам отговора. Знам само че това е много благ бизнес и с едно гребване се изгребват милиарди, дори и пръстите да са били широко отворени. Неслучайно един Бг енергиен тайкун беше измит от грехове за повече от 150 милиона. Името започва с К и завърва на и. Та има значение кой има достъп да казана. Ами ако се окаже, че държавата спонсорира бизнеса, а печалбите отиват в частни ръце.

  Ако се окаже, че мен не ме грее по никакъв начин дали има АЕЦ или не, ами защо да я искам. Без значение кой ще е инвеститора и пр. Защо да се боря да отхвърлям едни интереси да търся други …

  Призовам г-н Инджев и другите участващи журналисти и хора навътре в тази материя да направят един разбор и да можем да видим каква е картината. Нека включат цената на киловат за домакинство във другите европейски държави.

  Та едва тогава ще можем да направим по-информираният избор. И ще има смисъл (евентуално) да скачаме.

 22. И също като конструктивно предложение (надявам се) встрани от темата призовам отново г-н Инджев и други които имата възможноста да проучат как стоят нещата с вземането на решения и ред на командване понастоящем в нашата АЕЦ.

  Иде от това, че за Чернобил според официалната версия е имало един инженер който се е противопоставил на експеримента, но е бил отстранен от “глвнокомандващият” дежурен инженер.

  Доколкото знам за пилотите самолетите се е взело компромисно решение командира на полета да е длъжен да изслуша и да няма власт срещу изкзването нс съображения от страна на помощник пилотите. Това е дошло вследствие на катастрофи при които младшите пилоти са се страхували да изразят мнение, защото са били на 100% под властимащите старши пилоти.

  Та ще е интересно на този фон да се види къде сме ние.

 23. Някой от по-информираните форумци има ли представа кой е финансирал антибългарското сборище с патетичното и кухо название: „Проектът АЕЦ „Белене” и европейската енергийна сигурност: българските дилеми”?

 24. Фил,
  “За сведение, НЕК изкупува електроенергия от АЕЦ “Козлодуй” на цена 14,27 лв., средната изкупна цена на тока от ТЕЦ-овете е 49 лв., а от ВЕЦ – 80 лв.”
  След като не знаеш коя е най-евтината електрическа енергия как си тръгнал да коментираш неща в които има повече икономика от колкото лозунги.
  http://sg.stroitelstvo.info/show.php?storyid=514047
  Тук е написано и за екологията следното: “По данни на базираната в Париж Международна енергийна агенция намаляването наполовина на въглеродните емисии до 2050 г. ще изисква изграждането на 32 ядрени реактора и 17 500 вятърни турбини годишно”.
  Аз бих добавил, че геополитиката според мен надъхва нашата интелигенция да прави форуми против наша централа, с които се цели Румънската новострояща се АЕЦ да бъде готова преди “Белене” за да обхване свободния пазар…но това са мои интерпретации. Всяка инвестиция в АЕЦ е изключително рентабилна, независимо дали технологията е руска или френска.

  Примера с колите го давам заради използването на новите технологии, колкото по-голям % от изразходваната от нас енергия идва от АЕЦ – толкова по-евтин ток ще плащаме.

 25. Стоян Дончев,

  Страхотно написано, но за едни и същи събития аз правя различни изводи. Цивилизационния избор, както ти го нарече, не е бил никакъв избор а необходимост при Борис 1, защото мисля, че няма място за избор ако от едната страна стои физическото оцеляване от другата е смяна на религията, избор се нарича тогава, когато сравниш 2 еквивалентни неща! С исляма също е било въпрос на оцеляване, огънали сме се за да оцелеем.
  Колкото до АЕЦ защо си мислиш, че имаме избор? Запада ни предлага високите си технологии или на баснословни цени или изобщо не ни ги предлага имаме ли избор? На някакъв хипотетичен кръстопът ли сме? Аз мисля че не, просто вземаме това, което ни се предлага, не се заблуждавайте господа.

 26. Другарите и другарките от БКП освен че не поеамта вината без мезета и не се извиниха за звератвата по лагерите, пропуснаха май да се зивинята за премълчаването на аварията и излагането на здравето на съдругарите си на опасност… ако греша нека някой ме поправи…

 27. Aбе Стефане !!!Не разбираш ли или не искащ,че това което предлагат/налагат руснаците не е пистолет с който да се застреляш,а доброволно самозаразяване със сифилис или спин-края е еднакъв-само агонията е по гадна?

 28. Пресконференция под надслов „Който финансира АЕЦ „Белене”, рискува втори Чернобил” се проведе в Свищов

  26 април 2010 | Агенция “Фокус”

  Свищов. По повод 24 години от аварията в атомната централа в Чернобил, които се навършват днес, неправителствени организации дадоха в Свищов пресконференция под надслов „Който финансира АЕЦ „Белене”, рискува втори Чернобил”, предаде кореспондентът на радио “Фокус” – Велико Търново. Огромен транспарант с надпис „Помним Чернобил, Не на АЕЦ БЕЛЕНЕ, За екологично чист и безядрен Свищов” показа по време на брифинга снимки от трагедията в Чернобил и от протестите, провеждани през годините в Свищов срещу изграждането на атомната централа в Белене. Освен това по време на пресконференцията бе представена изложба със снимки от затворените през 1992 г. уранови мини в България, които и днес продължават да излъчват радиация, в пъти по-висока от допустимите стойности. В пресконференцията участваха представители на Комитета за еколого-икономическа защита на Свищовски регион и Фондация за околна среда и земеделие.

  По думите на председателя на Фондацията – Албена Симеонова „Чернобил доказа, че нищо не е твърде далече и не бива правителството ни да поема риска с АЕЦ „Белене”. Според доц. д-р Мария Андреева от Комитета, от атомната централа в Белене биха спечелили компании, които нямат нищо общо с интересите на България или на свищовски регион. Тя заяви, че за местното население ще останат само негативите. В края на пресконференцията бе представена декларация от неправителствените организации, в която се посочва, че в 30-километровата зона на АЕЦ „Белене” в българската и румънската страна живеят над 300 000 души, а щети ще се нанесат дори в 90-километровата зона. В декларацията се посочва, че според един секретен проект, разработен през 1988 г. по поръчка на правителството, регионът около АЕЦ „Белене” е определен като „регион със затихващи функции”.

  Вероника ВАСИЛЕВА

 29. Истинският българин Наивник пита кой финансира проведената на 26 април в зала „Изток” на Народното събрание кръгла маса на тема “Проектът АЕЦ Белене и европейската енергийна сигурност: българските дилеми”.

  Отговарям му:

  Дискусията е организирана от вражески централи в Западна Европа и отвъд океана в лицето на евродепутата Надежда Нейнски /ЕНП/ и Българската асоциация за външна политика с подкрепата на Фондация “Конрад Аденауер”.

 30. От по-възрастни колеги знам, че когато е “гръмнал” Чернобил, по телевизията най-редовно са убеждавали “драгите зрители”, че всъщност няма нищо страшно, а тях (тогава войници в казармата) са ги затваряли вътре и са ги карали да пият йодни хапчета. От най-редовните говорители, защитаващи “безопасността на Чернобил” е бил един мастит радиолог – Веселин Близнаков. Години по-късно, правителството на НДСВ, включващо министър Веселин Близнаков възроди проекта Белене. Щото е безопасен. Всъщност:
  1. Така и не е ясно, защо ни трябва – ние и сега имаме повече ток, отколкото можем да употребим и най-вече – да продадем.
  2. БАН “доказа”, че в радиус от 300 км от Белене не стават земетресения. Жалкя история – наскоро стана земетресение с епицентър 80 км от Русе. Както каза един еколог, то и в района на Везувий не са ставали изригвания и земетресения десетилетия наред, но италианците не строят АЕЦ на склоновете му.
  3. Отделен е въпросът за цената на тока. Сигурно е по-евтина електроенергията от АЕЦ. Но дали си заслужава – това е друг въпрос. То и дървесината, ако я добиваме по-близо до София ще ни е по-евтина. Ами тогава – да изсечем Борисовата градина и Южния парк?!
  Пак тук е и мястото да поговорим за изкупната цена – вярвам, че цифрите на Стефан са верни. Но също така знам (наскоро го прочетох), че на действащите в България доставчици на ток не им разрешават да купуват ток отвън – нищо, че е по-евтин.
  4. Може цената на тока от Белене да е по-ниска – не знам. Но политическата цена,която ще платим е огромна. Пример – проруският президент на Украйна подписа договор за оставането на руската военна база в Севастопол за 25 г. след 2017 г. – срещу по-евтин руски газ. Страшно изгодно било. Днес Путин заяви – това не е само изгодно за Украйна, Русия го разглежда като задълбочаване на военното сътрудничество… Та, Белене щяла да евтина, а? За кого? Така е, защото тандемократите Путин и Медведев са алтруисти – и на нас ще помогнат. Като на Украйна.
  Накрая, ще завърша с един виц от соцвреме. В Работническо дело пише, че гадните НАТО-овски империалисти са разположили в Европа ядрени ракети “Пършинг”, като всяка една струва 10 млн. долара. Вуте чете статията и казва замечтано на Нане: “Нане, само сакам една те текваа да ми падне у дворо! Па това са си готови пари – без нищо”.
  За мен, АЕЦ Белене е точно това – ядрени “готови пари, без нищо” – в разградения ни двор – България.

 31. И тук като навсякъде забелязвам едно преплитане на темите – добре ли е да се използва атомна енергия и защо сега да строим руска АЕЦ, като можем да си избираме дали и каква. И затова, кажем ли че не щем руски енергийни проекти на наша територия, веднага някой обяснява колко бил евтин тока от АЕЦ… Ами аз не съм определила мнението си изобщо за АЕЦ (които много държави не строят), но съм категорична, че не искам РУСКА АЕЦ.

 32. А-аа, Роси, ама недей така!
  Как може да не искаш “РУСКА АЕЦ”?

  Не знаеш ли, че тя прави най-електрическия ток в света?

 33. На вниманието -Вашето,г-н Инджев и на посетителите на блога.Двадесет и шест години след катастрофата в Чернобил,в сайта на “Всеки ден” има интервю с Наталия Янева,р-л отдел ,експерт по ядрени изследвания в И-та по ядрени изследвания при БАН,според която:”ОБЛАКЪТ НА ЧЕРНОБИЛ НЕ Е ДОСТИГНАЛ БЪЛГАРИЯ”С тази публична теза ,комунистическите агенти се стараят да сложат точка на нещото ,което остави трайни следи в съзнанието и науката в голяма част от Европа и света.И сигурно е неявна подкрепа на проекта АЕЦ Белене.Въпросното интервю заслужава да бъде прочетено/докато не го свалят/!!!

 34. Закачени за руският газ,нефт,ток,оръжие и каквото още се сетиш.Чичко Джугашвили сигурно цвили от кеф. А накрая Сашо Дончев,Вальо Златев и Богомил Манчев най доволни.

 35. В Чернобил отново настъпи пролетта – тревата се синее, птичките си лаят, появиха се първите комари, но ПВО засега се справя успешно с атаките им…

 36. Do stefan

  Всяка инвестиция в АЕЦ е изключително рентабилна, независимо дали технологията е руска или френска.

  Edinstvenia nachi,tova da se dokaje e da se napraviat neobhodimite smetki.

  kolkoto do tehnologiata – az lichno ne predpochitam ruskata. taka kakto vie ne predpochitate da karata LADA.

 37. doko

  След като не разбираш от ядрена енергетика(подобно на мен) няма как твоите предпочитания да са поне малко обективни. Защото според мен обяснението не искам руска атомна централа защото така или защото не харесвам лада и москвич, това е някаква смешка и не е почва за сериозен диалог. Това са ирационални разсъждения. Западните специалисти ти казват, че Белене ще е толкова опасна колкото и всяка западна АЕЦ.

  А калкулацията е ясна – след като електричеството в България е на една и съща цена НЕК купува от АЕЦ Козлодуй на 15лв 1мВ примерно, но купува и от някой ВЕЦ на 80лв а продава на енергоразпределителните дружества на 65лв, така печалбата от АЕЦ се уравновесява със загубата от ВЕЦ, защото ако я пуснат на 85лв към енергоразпределителите и те ти я продадат на 150лв. сметката за ток ще ти е 500лв и няма да си доволен а НЕК и ЕВН ще са с баснословни печалби само от разликата. И така, ако имаме 2 АЕЦ и енергията от ТЕЦ и ВЕЦ стане 10-15% от потребяемата то НЕК спокойно ще може да продава на 30-40лв.(като успешно покрива тези мижави 10% от неефективни производства на ел. енергия) – ЕВН дори да запазят баснословните си печалби, тока вече ще ти струва 70-80лв и сметката за електричество ще ти падне двойно => ще можеш да си позволиш по-висок стандарт на живот! Ако не е ясна калкулацията мога да поясня.
  От гореизложеното мога спокойно да кажа, че ние нямаме недостиг на ел. енергия но плащаме за това твърде солена цена!

 38. Гражданинът Кейн до Гражданката Цеца. Какво е Фондация “Конрад Аденауер” горе долу ми е ясно. Какво е “евродепут” и за чии чеп ни е нужен, не ми е много ясно. Какво е “Надежда Нейнски” горе долу знам, стига да не си е сменила междувременно фамилията /Между другото да не би конференцията да е била на тема “Кой гараж да приватизираме – този на МС или този на НС – новите дилеми на Неински, бивша Михайлова” . Какво е /ЕНП/също знам – поредната паразитна надпартийна партия /как само звучи, а!/ . И вече съвсем ме обърка с това “Българската асоциация за външна политика” Да не би да е некое ново издание на Сорос?

 39. Интересна статия и още по интересни коментари.Чисто руска централа в Европа без западно участие няма, кой да финансира.Русия е подписала споразумението с МАЕ под условие, че не поема отговорност при ядрена авария.
  Това първо ами защо никой не коментира въпроса за ядреното гориво.Ще построим централата ами после ?(До този момент нямаме хранилище за отпадъците, което е необходимо за затварянето на първите четири блока)Въпросите около строежа на АЕЦ са твърде професионални и едва ли опират само до това дали ще е надежден един блок построен от руснаци.Естествено най-логично е ако е необходимо да се построи осми блок в Козлодуй и такива предложения има. Проблем е, че няма човешки капацитет да стартира или спре такъв проект в България повярвайте ми още дълги години ще се въртим около този проблем ще се харчат излишни пари и никой няма да има смелостта и професионализма да каже стига. Сега ми хрумна една идея да ползваме площадката в Белене за хранилище на отпадъци(е това е доста непрофесионално изказване)

 40. Тези примери могат лесно да се обяснят по следния начин:
  Хипотетично имаш стая 24м² и я отопляваш с 1 климатик девятка с разход 1кВ, мощността му не стига затова пускаш и 2 духалки по 2кВ. Писва ти да плащаш големи сметки за отопление затова си купуваш климатик 12 с разход 2.5 кВ и си решаваш проблема с големите сметки.

 41. Руската реваншистка експанзия е в пълен ход и това което днес става в Украйна ще бъде сценарият на това което е напълно възможно да се случи в близко бъдеще и в други страни от постсъветското пространство включително и България. Поне у нас всички предпоставки са налице и тази цел ще я гонят до дупка.
  Пет години им трябваха да сменят президента и преориентират Украйна и сега са дали команда «Пълен напред». Няма значение че договорът за Черноморския им флот изтича през 2017 г и е неуместно сега да го преразглеждат но намериха форма и за това , кой ще ти чака 2017 година когато и марионетката им може да има проблеми…
  По същия начин ще действат и марионетките им в България а и другаде и те се знаят кои са – ето на грузинските ветерани не ги канят на парад но контактите с опозицията в Грузия са явни и доста интензивни. Преди пет години бяха забравили да споменат за Полша , днес за Грузия и така нататък. Конюнктура. Един ден може да се окаже че ще канят и български части на парад. Колко му е както е тръгнало.
  Западът се тутка и церемони , интересува го най-вече икономическата изгода – виж случая с Гърция например , а че техни парадни части ще маршируват под портретите на Сталин не ги стряска кой знае колко… Така се получава че евентуални центробежни явления в ЕС също няма да ги стреснат много и ще бъдат решавани също така мудно. В същото време и със традиционно западни оръжия и средства , между които дипломатически совалки , информационна война и т.н. Русия настъпва и то хич не на шега. И по такъв начин мечтата на някои все по-ясно се откроява в мъглата и добива все по-реални очертания – а именно да станем Руска губерния , да спрем да си играем на троянски коне а дръгливата кранта да бъде прибрана и вързана най-после в съветския обор .
  Ето ви на – и перфидни , и предизвикателства , и евразийски идеи , и диверсификация на енергийни доставки и каквото още ви харесва.

 42. Тук всичко е казано.Дори и това, което и аз подкрепям – “НЕ на АЕЦ-Белене!”

 43. Росен Йорданов

  Прекрасен анализ, но я виж губернията на САЩ – Мексико, войни между наркокартели, разграден двор, всяка седмица има новини за 30-40 убити. Мен от такъв разграден двор по-ме е страх. Или Ирак и Афганистан. Руснаците настъпват с пари а американците с куршумите напред.
  Газта която ползваме не е американска а Руска, не знам какъв цивилизационен избор ще направим ако чакаме от америка газ, сигурен съм, че тогава ще е по-евтин А98 от газта. Не си спомням САЩ да са ни пратили помощ при наводнения или пожар.

 44. И все пак има сеизмични проблеми значи? Къде е сега онзи разпенявен “Петков” или както му е истинското име, който ме наричаше лъжец? 🙂

 45. Какви Лади , какви Москвичи ви се шматкат в главите. Руска АЕЦ в Белене това е такъв невероятен икономически изгоден «шлем/член» който в крайна сметка ще доведе българина до такъв стандарт на живота като например да има Алфа-Ромео модел 1982г «Наташа» произведена в Толиати с която всяка събота да ходи на ленински съботник за което специално ще бъде снабдяван с талони за бензин от «Единна Русия», на 23 февруари ще получава подарък от профсъюза френски парфюм «Жорж Марше» произведен в Смоленск по случай деня на армията – т.нар. «Ден на Мужика» заедно с прекрасен букет холандски тюлпани отгледани в южноосетински оранжерии , на митинги , паради , бригади и манифестации на гореспоменатата партия както и на БЕЗСПорната БЕЗСП (Балхарская Единная Задунайская СП» ще бъде извозван само с автобуси Мерцедес – модел 1995г «Руслан» произведени в Калуга а безброй многото екшъни за живота и делото на Сталин ще ги гледа на страхотен японски хоум тиътър СОНИ-ЧТЗ , модел 1993г «Огоньок» произведен във модернизирания Челябински тракторен завод и т.н.
  Ако пък и след всичко това се намерят недоволни те ще бъдат изпращани на екскурзия в Якутск (като награда – free of charge и най-важното one way) и то на истински американски самальоти. Всичко ще бъде западно и ще го има без опашки. Даже знаменития балхарски перец ще стане някакъв западен , португалски например. Единствен шанс за нещо българско остава на нашия роден чушкопек върху когото ще се прехвърли цялата знаменитост на българския пипер и чиято инновативност ще бъде високо оценена от супер мозъците на «новая единная русская и т.н. силиконова долина» който в съчетание с нанотехнологиите които ще се пръкнат оттам ще се нарича нещо като «новый единый задунайский нано-чушкопек» . Да не говорим че и захранван свръхевтината беленска електроенергия може да направи и така дългоочаквания пробив на западния пазар.
  И накрая и нещо за което няма «може би» но наистина ще е в кърпа вързано – значки , медали и ордени ще има и то в такова изобилие че даже ще ги продаваме на запад за твърда валута.

 46. Най-добре ще бъде другарят Стефан да бъде изпратен да обясни “калкулацията” на украинската опозиция на която днес не и стана ясно абсолютно нищо а после да се заеме с българския консуматор на свръхевтина електроенергия.

 47. Към “специалиста” Стефан:
  Стефане,означението на единицата “киловат” на кирилица е кВт, а не кВ. Освен това какво искаш да кажеш с израза “разход 1 кВ”? Разходът не се измерва в киловати, защото това е мярка за мощност. Печката ти има МОЩНОСТ 1 кВт. Разходът се измерва в нещо друго, но няма да ти кажа какво, защото си явен клакьор, само дето си много неподготвен. Себестойността на тока и от ветровите, и от водните централи е по-ниска, отколкото от ядрените, само че токът се заплаща по-скъпо за да се поощри използването им, тъй като (и това не го знаеш!) и едните, и другите са възобновяеми, т.е. екологично чисти източници.

 48. Да, аз казах че не съм специалист по енергетика, само обяснявам ползата от АЕЦ. Примера го дадох хипотетично като наблегнах на икономическия ефект, откъде мога да знам че ще се навъдят запетайкаджии. Нас в случая ни интересува не мощност а разход “кВт/ч”.
  А ти не знаеш ли, че вятърните централи не могат да са ти основния източник на енергия а само помощен(това знаеш ли го?), защото като няма вятър 3 дена през зимата и температурата във вас падне под -10°С няма да има на кой да се правиш на голям умник!
  Един вятърен генератор струва от порядъка на 500 000 и 1млн. и ако ти плащат тока на цени на АЕЦ и ако е инсталиран на различно място от Сливен или Калиакра инвестицията ще ти се изплати след около 120 години(по цени плащани от НЕК)!
  И защо казваш, че тока е по-евтин от този на АЕЦ, я кажи името на някой инвестотор, който ще се навие да инвестира в генератори като знае, че изкупната цена ще е 15лв. Такива генератори не съществуват, няма и да съществуват, затова я по добре си ги сложи, че са с минимум 2-3 пъти по-скъп ток от АЕЦ!
  С водните централи стои по същия начин въпросът “специалисте” – като има вода има и ток.
  Можеби заради такива “специалисти” сме на този икономически хал. 🙂

 49. Господин Стефане,
  и цени, и мощности, и “вие защо биете негрите”, всичко сте обяснил ясно и точно. Като един Овчаров същ. Но енергията е политика, нали знаете? Ако целта е да ми е много евтина енергията за крушката, която ще ми осветява курника като на бройлер, ясно. И безплатно могат да ми я дават руснаците, те това го могат – сега играят с Украйна… Ама аз не ща, искам да съм свободна, разбирате ли? Дори ако трябва да си плащам скъпо свободата…

 50. Нима не разбирате, че ни трябва АЕЦ Белене защото се увеличават циганите и няма от къде да се вземе ток за “домакинствата” им ?

  БСП е готова да ни даде отново на прасетата / в Белене/ само и само да има ток за ромите си !

  Белене е и ще бъде евнергийна бомба, защото хиляди са проклинали мястото.

  Ако имате време вижте снимката :
  http://vladimiryosifov.blog.bg/photos/57118/www_we-make-money-not-art_com.jpg

 51. Благодаря г-жо Роси,
  Аз свободата я разбирам като право на избор, но явно има и друго обяснение.
  Първо явно е необходимо да дефинираме понятието свобода, американските бази на българска територия свобода ли са? Ако да, как са ни освободили по-точно и как гарантират свободата ни? Ако не, значи така и така не сме свободни какво ни пречи да имаме и руска база? Можем да имаме и Френска централа само дето ще трябва да се сбогуваме с 2-3 млрд. хвърлени по подготовката на Белене. Ако сме толкова богати можем всяка година да хвърляме пари за нещо и да се отказваме от него защото ако някой реши, че му се отнема свободата ние трябва да го послушаме.
  Мен никой не ме е питал дали се чувствам свободен с американска база на наша територия, затова е странно, че не се чувствате свободна с руска АЕЦ?!?!? Какво да направя ако аз ям сельодка и вие не се чувствате свободна от този факт?
  Нямаш представа колко съжалявам, че ние българите не сме измислили всички технологии та трябва да купуваме от американци компютри, от немци коли, от французи парфюми, от руснаци атомни технологии…

 52. Удивена съм за пореден път от твоите размишления по толкота специфичен въпрос като ядрената енергетика.
  Иво, сигурно следиш младите колети, които говорят по радио и телевизии без да знаят и без да мислет. Но, ти?
  Защо не попрочете малко, не поразпита специалиси а слушаш Надежда, която така и нищо не разбра за ядрената енергетика и икономическите ползи за България от трети и четвърти реактор в АЕЦ “Козлодуй”.Това не направи и Кунева. За съжаление не го направи и Милко Ковачев, който много добре знаеше за какво става въпрос.
  Колкото до Касчиев българските специалисти знаят досието му. Ти самия много добре знаеш, че Иван Костов го назначи и след малко уволни.
  След БНТ, аз станаш PR на Аганцията за ядрено регулиране /тогава КИАЕМЦ/ и близо 6 години преживях четири председателя. Касчиев ме уволни не пореди некадърност, а по старост-бех навършила 57 години. Превари ме, защото след дни се канех да напускам, защото не исках да работя с този човек.Него го викат хора, които имат нужда от плашила и то срещу добро заплащане. Попитай го помни ли, че мисия на МААЕ преключи дни преди да напусна за сеизмиката на АЕЦ “Белене” и помни ли резултатите. Те са в агенцията. Провери ги и тогава ще разбереш какъв “експерт” е.Само това да е.
  Не защитавам проекта. Крайно време е в българия да се знае сметката цена-полза. но не понасям лъжливата и зависима от лични интереси на журналистическата колегия.
  Много искам да уважа мнението ти, защото имаш опит говоря ти като човек който живял и кореспондентсвал в Ню Йорк, монтреал и Хелзинки. Освен 15 годишната ми работа в БНТ, правих 4 години предаване за ЕС в Дарик радио и радио Експрес, финансирано от делегацията на ЕС в България – Европанорама. такова предаване правих и във военния ТВ канал.Работих от 2001 до 2004 като информационен секретар на БУЛАТОМ и знам за какво става въпрос.
  Според теб Американския посланик може да има мнение, даже трябва да бъде чут, но руснак, не. Майче там беше учил, а първата ти жена бе от ГДР.Боже! Боже!
  Уводът ти е безумен -каква връзка с темата! Трябва да се изучава във факултета по журналистика.
  За Джефри ван Орден просто не ми се говори.
  Знаеш ли, че проектът за АЕЦ “Белене” е одобрен от ЕК?
  Поолекна ми от коментарите на хората знаещи по-малко и повече от мен. Ти си помисли като пишеш на тази тема.
  Искам да те върна в студиото на БНТ, когато в “Гледища” обсъдихме предложението ти за деполитизирането на БНТ, БНР и БТА, както в аршията и МВР. Не ти беше локо.
  Цветанка Гюрова

 53. Господин Стефане,
  Наистина ме спипахте натясно. Но да обясня. Американските бази не ми пречат на свободата, но руските АЕЦ-ове ми пречат. Мен (България, де) американците никога не са ме “освобождавали”, а руснаците редовно, та и се задържат тук (лично или чрез специално упълномощени лица) доста дълго след всяко такова освобождение. Та затова съм мнителна. Затова ми пречат на свободата. Та извинявайте, че се намесих с лично обръщение към Вас, но просто имам алергия от Русия… Иначе обяснявайте си, не ми пречите, но дано все пак не построим руска АЕЦ, колкото и да Ви се иска.

 54. Към Стефан:

  А защо да не купуваме от руснаците дрехи, битови уреди, леки коли, мебели, офис техника, мобилни телефони и т.н.? Нали могат да правят атомни централи!

 55. Към Цветанка Гюрова:
  Госпожо Гюрова ( не мога да споделя Вашата фамилиарност, просто не Ви помня).
  Стъпвате на хлъзгавата собствена динена кора да атакувате Касчиев, който преподава тъкмо по тази специалност – ядрената безопасност , във Виена. А беше уволнен, когато произведе световна новина с критично мнение за сигурността на АЕЦ “Козлодуй”. Моя милост тогава написа новина ( бях между първите, които научиха и работех в “Свободна Европа”), която беше цитирана от световните агенции.
  Излиза, че Касчиев е некомпетентен, защото е уволнил Вас, компетентната. Освен това, ако наистина сте чела, какво съм написал, никъде не е ставало дума, че американският посланик може да има мнение, а руснак – не ( а пък за Джефри Ван Орден направо не ви си говори – май ви се говори само за руснак и за вас самата, която знае и може повече от някакви си евордепутати и посланици)
  Т.е. пишете откровени лъжи с претенции това да е истина ( от мое име). Комично е да ревнувате, че американския посланик е съобщил знайната истина, че 26 април е годишнина от катастрофата в Чернобил. Само това изречение съм цитирал ( и доста пове от казаното от “руснака”). Фобиите ви ви изобличават.
  Бъдете малко по-скромна в претенциите си да бъдете арбитър и съдник, ако обичате , като и се опитайте ( ако можете) да не бъдете толкова примитивна, като намесвате кой за коя бил женен със съответните “гениални” изводи като на женския пазара( “Боже, Боже!).

 56. Стилът и правописът на претендиращата за журналистка г-жа Цветанка Гюрова, са по-убедителни аргументи “против” атомната ни енергетика, отколкото съдържанието им което е завоалирано “за”. Ако това е “обективното” мнение на човек от кухнята на ядрените проекти – все пак ПР им е била – пази Боже от осъществяването им!

 57. Стилът и правописът на журналистката г-жа Цветанка Гюрова за тези, които са я чели, говори, че не е могла да потисне емоцията си като е коментрила горния пасквил! То всеки, който разбира, би се провокирал. А може би това е била целта на г-н Инджев.. Аман в тая държава всеки да разбира от футбол и политика, а той пък от ядрена енергетика… Господин Инджев, заглавието ви е смехотворно!

  Искам да попитам всички противници на проекта – с какво ще си греете задниците (без извинение), когато затворим Козлодуй?

  А на г-н Инджев искам да кажа -Касчиев не е чак такъв авторитет из Европата, за какъвто го представяте – просто негов работодател са зелените и той говори и пише това, за което му плащат. Както и вие, между впрочем…

 58. Г-жо Роси,
  Точно това исках да обясня по-горе, че тук няма нито едно логично мнение против атомната централа, всички мнения против се свеждат до анти-Русия, което е несериозно. Аз поддържам мнението, че имаме нужда от АЕЦ, без значение по коя технология! Не ми е безразлично обаче, че заради анти Русия можем да изгубим това което сме вложили до сега. Все едно да капарираш телевизор ЛГ 30%обаче на някой да каже марката не ми харесва защото на Пешо един стар модел му направи проблеми и прахосмукачката ЛГ не работи добре. Това за мен не са аргументи, ако са, трябвало е да мислим преди да капарираме просто. Въпросът ми е друг, къде бяха СДС, когато Станишев пръсна стотици милиони за почистване на площадката? Защо тогава нямаше форум? И в качеството на какъв участва посланника на САЩ, като експерт, като човек който се бърка във вътрешните работи на дадена страна или като фигура която цели да придаде тежест на някакъв отчайващ форум?
  Американците не са ни освобождавали поради простата причина че никога не им е пукало за нас! Спомням си, в зората на демокрацията в знак на приятелство САЩ ни подариха 5 лаптопа – за армията, по някое време лаптопите почнаха да излъчват сигнал на някаква честота! Спомням си, пратиха ни хуманитарна помощ по времето на Виденов – 1 кораб развалена царевица!
  Това е помогнала на България Америката затова не ги тача особенно, ние им даваме въздушни коридори, бием се за техни каузи а те се гаврят с нас-развалена царевица. По разказа на Чудомир за американската леща(колко мъдър народен писател).
  Да, американците не са ни “освобождавали” но виж китайците, и те не са ни освобождавали, да им дадем ли да си правят база? Пюс това Русия не ни е виновна за нищо, управниците ни са били такива, каквото дадем на руснаците защо да не го вземат? Ако зърнеш на земята 10лв няма ли да ги вземеш?
  до doni
  Ако това не е реторичен въпрос, ще отговоря така: А защо не купуваме от Исландия домати?

 59. Към Гергана Симеонова:
  Преди всичко- не четете пасквили ( казвам го на всички, които се оплакват от това, че им се налага да ме четат) . Четете възвишени творби, които не са смехотворни.
  Колкото до вашия задник, който се грее на любовта към “мирния съветски атом”,той лъсва точно като на маймуната, която се катери високо с убеждението, че това е постижение, достойно за аплодисменти.
  Някой тук да е препоръчвал затварянето на АЕЦ “Козлодуй”? В този смисъл – не лъжете!
  Когато се изказвате, все пак употребявайте онази част от тялото, от която се очаква да мисли.
  А иначе американците ( омразни за вас, предполагам), казват за вашия случай: мнението е като задникът, всеки си го има.

 60. Към Стефан:

  Да, въпросът ми е реторичен, но отговорът го давате Вие, без да го конкретизирате обаче.
  За разлика от Вас, аз ще бъда конкретен: не искам в България мегаломански технически чудеса от държава, чиито совалки не летят, атомни подводници се самовзривяват, атомни централи се саморазрушават и министерството на извънредните ситуации изгаря при евентуален пожар. Обяснението за горните чудеса в тази любима за Вас страна е, че не можейки да произвежда качествени и конкурентни стоки за потребление, тя няма никакъв шанс да е лидер във високотехнологичните продукти и проекти, в т.ч. ядрените. Тя, обаче, компенсира на външния пазар това със зарибяване ( комисионни ) в държави, в които има силно лоби, като по този начин ги прави зависими.
  Чини ми се, че нямате нищо против един “украински” развой в България или може би се лъжа…!?

 61. Към Дони,

  Имате някаква грешка, кой ви каза че руските совалки не летят? До колкото знам САЩ използва руски ракети носители за да извежда свои спътници в орбита, колко американски совалки се взривиха? Трябва ли да спра да си купувам риба тон и американски обувки заради няколко паднали совалки или боинги?
  Кой може да предположи че високотехнологична Дания е най-големият производител на свинско месо в света или Япония съответно на чугун? Не можеше ли вместо да занимават хората си със производство, което носи ниска стойност да произвеждат коли, мотори, компютри за да си увеличат още стандарта? Според мен е заради нещото наречено световен пазар! Целта на всяка страна е да произвежда високо технологични продукти но за съжаление щом световния пазар е готов да купи 20% от производството няма изгода да произвеждат останалите 80% за които никой не плаща и пукната пара, затова изготвяте трудова заетост на тези хора с второстепенни производства. Русия е най-добра в производство на оръжие и космически технологии да речем, но за съжаление 10% от населението й е заето в тази дейност, останалите хора са в леката промишленост и други отрасли на икономиката, тези отрасли са поддържащи, произведеното бельо в Русия не може да се мери с италианските дизайнери защото в Италия имат традиции за това и произвеждат от 150 години, на италианците едно от основните производства е на дрехи примерно. Мисля че стана горе-долу ясно, въпреки недодяланите примери.
  Не знам какво наричате “Украински развой” в глобалната икономика няма независими държави, поради по горната специфика на икономиките, ако нямаш алтернатива на газовите доставки и зависиш изцяло от доставки от някоя държава не можеш дасе правиш на независим и да поставяш условия, или търсиш варианти или си плащаш! Ако си алчен и искаш да плащаш по-малко от другите то трябва да предложиш нещо ценно в замяна, това е по-просто от дишането, не мога да разбера кое ви е чудно? Украинците има избор или да плащат на пазарни цени газта или да се правят на тарикати и да пуснат база на руснаците на своя територия, за какъв развой ми говорите изобщо не ви разбирам, всички проблеми си ги правят самите украинци! Всяка силна държава иска да разшири кръга си на влияние, вие не искате ли да имате повече приятели и хора които да ви харесват? Не ми го побира акъла защо се учудвате на неща до болка известни от стандарния живот?!
  Какво ни дадоха американците за базите си? В този смисъл ние сме по-зле от Украйна, ние се продаваме за без пари! Сигурен съм че американците са хвърлили няколко милиона на Костов за да прокара въпросът за базите и всичко е опечено, украинския народ поне печели нещо от руските бази а тука печели само една политическа върхушка. Червените също продадоха България. Аз не съм нито за Америка нито за Русия, аз съм за България!
  Нямаме интелигенция, това е трагедията имаме само едни продажници! Никой няма да пита какво е било времето, но всеки ще питат защо са мълчали поетите му! Не мога да приема днешната интелигенция(освен можеби Едвин Сугарев), вчера тя спеше или се занимаваше с донуси, днес се правят на космополити – пълни нещастници продажни. Но много се разплямпах, лек ден от мен! 🙂

 62. Нямам нищо против американците, просто в тази дискусия има един много важен аргумент – българската ядрена енергетика НЯМА кадри, които да работят с технология, различна от руската! За съжаление това е действителността. А първият принцип на мирния атом е безопасността – не можем да си позволим “набързо” да обучим 5000 ядрени експерти, просто няма как да стане. Или ще внасяме работна ръка? Ако, както казвате, не сте против ЯЕ като източник за производство на ток, отговорете ми на въпроса – как да стане номера с кадрите??? Ако имате такъв, може да се мисли и за друга технология. Защо смятате, че не са мислени варианти и защо пренасяте темата на ниво Анти-Русия и Анти-Америка? Тук става въпрос за България, ние си правим избора и ние ще си носим отговорността.

 63. До Стефан:
  Браво, Стефане, ти си ми отговорил веднага, но кой да седи по форумите! А ти си бил на линия в 8 сутринта. Ето така се работи! А който работи, ще има хляб. Не мисля, че работиш за руски хляб, но знае ли човек. Оттук нататък не мога да ти кажа „браво”. Може да се засягаш, че те нарекох специалист в кавички, но от това, което си написал следва, че може да не си и достатъчно грамотен. И сме на този хал съвсем наистина поради специалисти в кавички и неграмотни, но даващи акъл и взимащи решения. Ако пък си грамотен и пишеш тези неща, значи искаш съзнателно да ни заблуждаваш и следователно си на чужда ясла. Пишеш, че: „Един вятърен генератор струва от порядъка на 500 000 и 1млн. и ако ти плащат тока на цени на АЕЦ и ако е инсталиран на различно място от Сливен или Калиакра инвестицията ще ти се изплати след около 120 години(по цени плащани от НЕК)!” Добре, да видим дали е така. Ето, цитирам: http://wind.bghot.com/dohodnost.php
  „Цената на една мегаватова турбина се движи около 1 милион евро на мегават и може да се разбие приблизително на: турбина 55% .. и т.н.”
  А цената на АЕЦ „Белене” се очаква да е 5 милиарда евро, нали така (макар че Г.Касчиев прогнозира двойно)? И по последния проект, одобрен през 2005 г. нейната мощност е 2000 мегавата, нали така? Сега раздели с елката 5-те милиарда евро на 2000 мегавата и ще получиш 2,5 милиона евро на мегават, т.е. два и половина пъти по-скъпо отколкото същия мегават, получен от вятърната централа. Е, кое тогава ще се изплаща 120 години, по цената, която самият ти си ни посочил?

  Стефане, Стефане, нищо лично, но и отговора ти към Дони пак е пълен с твои измишльотини, представяни от теб лекомислено или пък целенасочено като факти, ето:

  „… кой ви каза, че руските совалки не летят?” Значи ти не знаеш, че руски совалки просто няма? Русия има само ракети носители за еднократна употреба. Товароносимостта на най-големия кораб „Союз” се измерва в килограми. Товароносимостта на американските совалки се измерва в тонове.

  За Дания и Япония: не са ли можели вместо да занимават хората си със производство, което носи ниска стойност… и т.н., да ги занимават с високо технологични продукти. Значи ти не знаеш, че и двете държави са едни от водещите по високотехнологични продукти? За Япония няма защо да коментирам , а по-неизвестната Дания например чрез многонационалния си концерн „Данфос” с над 50000 служители снабдява целия свят с високо реномирани средства за автоматизация във всички области на живота. В Дания дори и произвежданото свинско е високотехнологичен продукт, а не както ти си го представяш, като имаш предвид как се прави в твоето село. Фермите в Дания са механизирани и чисти, животинският тор се пречиства, обеззаразява и обезмирисява с биогазова инсталация, даваща енергия.

  Не знам какво наричате „Украински развой“…Е, тук просто няма коментар. Явно просто не искаш да знаеш. И още: украинците не можели да поставят условия. Ти като отидеш на бръснар или шивач не поставяш ли условия? „Вземи ми бакембардите тук и тук, стесни ми ръкавите, премести ми копчето” и т.н. ?

  „…американците са хвърлили няколко милиона на Костов за да прокара въпросЪТ за базите…” Аз не съм адвокат на Костов, но ние влязохме в НАТО доста след като той беше паднал от власт и вече не решаваше нищо, най-малкото пък за американските бази. Но за теб явно фактите не са важни, важно е какво казва „агенция ЕЖК” (Една Жена Каза…).

  „…днес се правят на космополити – пълни нещастници продажни…” Ти ще накараш най-великите поети и въобще умове на човечеството да се обърнат в гробовете си, ако те послушаме да приемем космополитството като продажничество.

  Стефане, сигурно четеш Уикипедия, което е добре, но явно всичко прочетено прекарваш през промиваното цели 45, че даже и до днес, обществено съзнание (в което влиза и твоето конкретно и на твоите близки). Ще илюстрирам това с по-горния ти пост: „Аз поддържам мнението, че имаме нужда от АЕЦ…”. Така, НИЕ! НИЕ може и да ИМАМЕ (аз лично определено нямам!), но кои сме тези НИЕ? По инерция от социализма ти наричаш „ние” евентуално част от управлаващата партия и правителство (с главни П-та), техните приближени банки и акционерни дружества, задължително и суверенът Русия на колониалната държавица България. Защото това е кръгът, на когото АЕЦ ще принадлежи, на когото е нужна АЕЦ и на когото АЕЦ може и да носи печалби (е, може и да намерят чужд инвеститор, но откъде-накъде пък той ще влиза в понятието НИЕ). Така при социализма всички бяхме „ние”, а се оказа, че едни са били по-„ние” от другите, даже е имало и най-„ние”!

 64. До г-н Андро,
  Благодаря за отговора, ще го карам по реда в който са тезите ти.
  1. Не знам аргумент за какво е това, че съм неграмотен, може да се окаже, че съм и циганин и гей(с извинение към общностите), това прави моите думи автоматично неверни ли? А я си представи че гореописания индивид те обори в спора, тогава ти какъв трябва да си? неандерталец, маймуна, чехълче? 🙂 Така че това са камъни в собствената ти градина, освен че не е никакъв аргумент!
  Не знам върху какво се базират твоите твърдения за необходимостта от вятърни генератори, наложи се да се пообразовам малко и стигнах до това:
  http://www.mee.government.bg/geoterm/docs/eco_viatar.pdf
  Ще те улесня малко, скорост над 2м/с на вятъра, в зона “В” вятъра е 4000ч това са 167 дни в годината(стр. 5), при скорости 5-9м/с производителността е 60-90%(стр. 11). Това е за производителността. За икономическата съобразност, пак повтарям ,няма вятърен генератор инсталиран при заложена цена от 15лв. Без дотации това производство загива защото е икономическо неизгодно. Екологично също е много вредно защото замърсява шумовия фон и нарушава миграционните пътища на прелетните птици. Стр.11 Вятърното стопанство не може да се използва за захранване на жилищни сгради и производство!
  За Дания си прав отчасти, аз визирах с примера не факти а с това, че не е възможно всички производства да са 100% ефективни – ако в производството на софтуер имаш 70$/ч проиводителност на труда то по производството на свиско и на торове имаш производителност 50$/ч, ако изготвиш таблица със всички производства в дадена страна то тези които са над средата вдигат стандарта, тези които са под средата свалят стандарта-пак може да са високо технологични но аз имах предвид икономическата оценка като ги нарекох поддържащи!
  Като представител на това общество ти си във някакво НИЕ, НИЕ сме един отбор, когато цената на електричеството е висока тя е такава за всички НАС, когато ДДС е 20% то не е само за теб то е за всички нас. Ако си овчар на село и си произвеждаш всичко и си извън системата тогава може да си сам за себеси! 🙂

 65. Тук видях някои сметки които не се тълуват точно за http://wind.bghot.com/dohodnost.php
  Значи един киловат в АЕЦ не е равен на един киловат във вятърна или фотоволтаична централа. АЕЦ и ТЕЦ работят често с над 90% к.п.д (10% за ремонти и непродадена енергия), вятърните с около 25% к.п.д. най-вече в зависимост от вятъра, а фотоволтаичните с около 12%. Дори има нова единица KWp (KW peak), т.е. мощност при максимално слънце или вятър.
  Най-добър вид централа НЯМА. Всеки вид централа има предимства и недостатъци.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.