Руският медвед(ев) заговори за свобода на словото

“Съвременният свят се нуждае не от гласност, а от свобода на словото.
Аз съм против гласността. Това е лош термин. Необходима е свобода на словото. Гласността е изобретение на съветските времена, за да не се дава правилно наименование на явлението, затова аз съм против гласността. Трябва да има свобода на словото и в Русия, и в Норвегия, и в целия свят. Важна задача пред руските власти, е защитата на човешките права. Смятам, че защитата на човешките права е изключително важна задача пред руските власти. Мисля, че руските власти сами ще разрешат този проблем. За целта тя има и възможности, и желание да се заеме с това без чужда помощ“. РИА “Новости”.

Това заяви днес , 27 април 2010 г., руският президент Дмитрий Медведев на пресконференция в Осло след преговорите с норвежкия премиер Йенс Столтенберг.

Звучи като обявяване на война на Путин, който смаза свободата на словото в Русия и за когото човешките права се свеждат до правото на “Наши”, щурмоваците от младежката организация на неговата самостоятелно управляваща партия “Единна Русия”, не само да разделят на “наши” и “ваши” руското общество, но и да бият безнаказано по улиците несъгласните с това.

Дай , Боже, да поживеем, за да видим това чудо Медведев да побеждава своя патрон в политиката именно със средствата и ценностите на демокрацията, която полковникът от КГБ потъпка. Не вярвам в чудеса, но кой знае – някой от моето поколение беше ли се надявал, че Тодор Живков няма да ни надживее на поста си?

32 мнения за “Руският медвед(ев) заговори за свобода на словото”

 1. Organizing of America (O F A)
  ….provided a personal message with a video recorded from President O b a m a about historical trends,as preview not enough in favor of the Democrats,even done recent goals with Health – care Reform, Recovery Act and the challenges with Wall Street…..!!!
  I was not merciful and not aimed diplomatically,but your article today,even as wish to God,might be an additionally and prudential
  step, how to act with Russian elite,moreover after local Balkans challenges,well known from other times and permanent rivalry.
  Bulgarian PM seems some how alone as in 1913 and both armies – Diplomacy ad Army – some how vulnerable with poisoned civil society.
  I will stop as others before me,but you must continue!
  President,s M e d v e d e v challenges are not easy,but crucial for his US colleague, EU and the Euro Atlantic Partnership until 2050 at least!

 2. Мисля, че ключовата фраза в заключението на Медведев е “без чужда помощ”, което в превод може би звучи като “оставете ни на мира и не ни закачайте за човешките права, ние нашето стадо ще си го караме както си искаме”. Което си е съвсем по путински.

 3. “..да де,да, но е казано затаено и без сарказъм,което би схванал един Орхан,и само с реф. към общо казано руския елит!….
  Стадо е карал и германския император Вилхелм II,когато се наа….л, от кеф,че на японците им предстояло,да воюват с велика сила….и “зашумяло по дебри и балкани”,когато от Токио дошло нещо ултимативно като за сепуко с усмивчица по тънки устни,и учудване за пред кайзера:
  “Нима Германия,не е велика сила?”
  Подобно на онзи виц за “усатого кроваваго к стенке!” и се наложило,не задържаното пиянде,а милиционера,да бъде запитан от Сталин:”А,кого Вы имели ввиду?
  Това само за съветниците на г-н премиера ББ!

 4. някой от моето поколение беше ли се надявал, че Тодор Живков няма да ни надживее на поста си?

  а Лили Иванова?

 5. Два възможни коментара:

  Доброто и лошото ченге.

  Есть человек — есть проблема, нет человека — нет проблемы.

 6. Не е за вярване – свобода на словото в Русия никога не е имало ! Утре Медведев ще “обясни”, че я нещо друго е казал, или пък мислил да каже, или сводата на словото не е онова, което ние знаем за него. Той също трябва да има принос. Макар и само толкова, колкото разрешава истинският началник Путин.
  Мисля, че там комунистите приложиха едно мощно средство, за да останат на власт – непрекъснат преход, реформи, промени, нови планове, перестройки и пр. Т.е. вечен хаос и мъгла. За делата им. И резултатът е налице – там хората не са пълноценни. Те се съгласяват с всяка измислена инициатива, щом е против … нещо си, те са непрекъснато под влияние на долните си страсти и са напълно неадекватни към останалия свят. Според нас – стадо, но според КГБ – роби. Съвременни роби, удавени в алкохол, омраза, личностни и човешки неадекватности. Така че, ако ги отпуснат, Путиновците и Медведевците доста трябва да помислят за собственото си спасение. Затова и тези фойерверки с понятията от нормалната демокрация. Впрочем, нищо чудно повечето от руснаците наистина да мислят, че имат или скоро ще получат свобода на словото. Те не знаят какво е това.
  Според мен формална свобода на словото в Русия ще има тогава, когато другите бели народи престанат да пишат и мислят за този аспект у тях, т.е. когато свободата на словото загуби всякакъв технически смисъл като понятие. Някъде след 60-70г.

 7. Сега ново двайсе и от образователния министър срещу ветото!

 8. След като президентът Медведев поставя основно ударение върху “руските власти”, мисля че ще можем сами да се досетим как ще се стигне до свободата на словото. Именно те са тези, които ще посочат кой говори свободно и кой – не. Съответно именно руските власти ще вкарат в пътя неразумните несвободно говорещи и ще поощрят прилежните, свободно говорещи (не е задължително да говорят истината). Така Русия ще е единствената страна, в която е постигнат огромния успех по най-свободно говорещи на глава от населението. С това ще бъдат поставени нови рекорди и руското общество ще бъде гордо като първото свободно говорещо общество.
  … да му мислят несвободно говорещите или свободно неговорещите. Между другото последните, свободно неговорещите, от няколко години са под зоркото наблюдение на всички руски служби и голяма част от тях бяха върнати в своите родини.
  Само Русия е в състояние да посочи стоящите на правилните позиции и свободно говорещите…

  Обичам тази страна!

 9. Г-н Грънчаров:
  Този език не Ви отива,както и другият нподобяващ нещо като сирищник,но и в двата случая са
  като цвика за едни грухящи…и ако за Вашия блок са разбираеми,от това не следва,че са полезни за усилията на известен ужурналист в обществото…

 10. ” Важна задача пред руските власти, е защитата на човешките права.” Това, ако не е погрешен превод, говори достатъчно ясно за този, който го е казал, и за представата му за материята, за която се е изказал. Тежко им на човеците, на които власти ще защищават правата като “важна” административна задача.

 11. Бе, тоя Грънчаров е неуморим! Непрекъснато идва и пуска линкчета към тъпизмите си.
  Грънчаров, научи се като пишеш и да казваш по нещо или бъди поне малко забавен – дъвчеш едни и същи неща и се вреш навсякъде – аман от теб.
  Не ти ли стига, че има линк към блога ти?
  Избрал си е да е антикомунист като още десетина льольовци в мрежата и е на всяко гърне мерудия…

 12. Истината трябва да се казва открито и без страх,а това на някои хора не им се харесва.Когато се излиза в публичното пространство и се говорят лъжи аз не оставам равнодушна и не си мълча.Това ако на някого не му харесва си е негова работа и мога само да му кажа:”Alors on danse”

 13. Винаги съм твърдял,че по цинични същества от руските комунисти няма. Да говорят за свобода на словото по цял свят,а да не ни връщат откраднатите от болшвишката сган Държавни архиви до 1944г,повече от 65 години след окупацията на странат ни от Кървавочервената армия,това е връх на цинизма. И нашите хора си траят ли, траят……..

 14. Дай,Боже и надали,ама едва ли!
  По скоро това са поредните тлъсти порции демагогия,забъркани в кухнята на Кремъл.Там открай време празните приказки за демокрация, свобода, права и всаимно доверие са основна и удобна разменна монета в отношенията със “скапаните западняци”,когато правят бизнес с тях.В Русия много добре знаят,че такива приказки на Запад хващат “дикиш” и им се радват като деца. В същото време улесняват преговорите и лъскат мрачния имидж на брадясалата им родина. Но и най-беглия поглед в миналото и настоящето там показва,колко е безсъдържателно да се вярва в добрите намерения на руската плутокрация,чиито лични интереси са над всичко.
  Да,може и да поотпуснат намордника временно,ако са преценили,че пречи на бизнеса и няколко актуални стратегически проекта.Но да се вярва в приказки на Кремъл за свобода и демокрация е като да вярваш на латиноамериканските наркобарони и техните армии от главорези,че са борци за свобода и защитници на правата на бедните,за каквито между другото нерядко обичат да се представят.Ако има кой да им вярва,разбира се!
  А по отношение на Путин и Лилипутин: – “По делата им ще ги познаете”.

 15. Не мисля, че Медведев е докрай искрен. Или смел. Ще видим … “По делата ще го познаем”.

  Колкото до Обама (видях мнението А. Грънчаров) не съм съгласен! Може от Европа да не се вижда така, но тоя човек променя Америка, така както само най-великите и личности са го правили. Аз мисля, че г-н Грънчаров робува на някои “френски” клишета по отношение на Обама. Повярвайте ми опортюнизма срещу политиката на Обама от страна на републиканците е жесток! Да осъществиш общодостъпна здравна реформа за всеки американец, да се опиташ да озаптиш Wall Street… Това звучеше като Science Fiction – научна фантастика. Може би г-н Грънчаров се е поразглезил малко във Франция!? 🙂

 16. Уважаеми г-н президент,Вие казахте
  нещо важно в Димитровград,което
  чакам от м.юли 2003 г.,а по това сегашното-разбирам,защо и….. “о н о в а”!! МВР,въпреки точно определние на прокурор отмени
  друго угодно на по-нишестояща прокуратура и разпореди проверка,
  която се влачи още по-угодно,макар
  и да има усилия на правосъден министър,осъдителни присъди по две дела,спечелени от нас,но от които по едното и сега ми удържат по 50 лв. преди да ме съкратят и като охранител с още по-величаво изобретателство от “другаря частен изпълнител….”
  Всичко върви,по нагли пътища,
  измежду които е и забравата с
  б а в н о у д у ш в а н е….
  България и нейния народ са обръгнали на какво ли не,и между другото,освен с всичко останало ГЕРБ,ще се занимава и със закона за охрана….
  Но,по отношение на Вас,в т.ч. и във връзка с проекта Ви?,тъй като така и не намерихте време за мен считано от 27 май 1996 г./то и едва ли е стигнало до Вас!/,както бе при много Ваши предишни колеги на прехода,но към 2010 г. .,не съм променил отношението си към държавността,както преди, през,и след 1990 г.и независимо в каква одежда е в четения от ВП блог,не са ми допадали ненужни и нелепи чувства към Ваши колеги от Русия и САЩ в т.ч. премиери,президенти и царе…още повече нашият,който би бил подходящ знатен гост за осветено от Бога семейно събитие..
  Тъй като за някои от тях е известно,че знаеше и покойният Николай Добрев и Вие,наскоро Ви поздравих,че ще ставате свекър и ползвам възможността,да доведа до знанието Ви,че уважавам Вашите предпочитания за филма “Жаркото слънце на пустинята…”,но чакам Вие да насърчите,навреме примери като “41-ят” или “Адмиралът”
  Г-н Живков,комуто съм превеждал,
  ще бъде доволен в гроба и за уменията с водата и огъня и за друго важно “събуждане” като това в Димитровград…
  Преди да си отида и аз,когато е писано,ще запаля свещичка за душата на следовател,който само текстуално ми помогна за жалбата,но Съдбата го покоси пред кабинета на негов колега…
  и при поредното от постоянните “изправяния” крачим като в пустинята към заветния Върховен съд ако някои все пак се съпикаса,
  че с монтирани междинни спънки от типа кои какви са…или кого заместват ли го “удобно”,няма да стане…
  Но ще изминем законния път и с
  трънени венци до края!

 17. Нали не е необходимо да добавям,
  че в кампания като Вашата,при друга с могъщи машини и бюджетн “кемер” за близо за милиард,
  моите жълти стотинки като дарение,не ще да са били единствената причина в Прага на уважаем български премиер,да му се каже,че в глобалната картина,по която си го мери с господата Медведев и Путин,нашият евразийски район му е добре известен..вероятно? и от конституционно наблюдаваната от ВП българска дипломация….

 18. до Грънчаров. В 12 авторски реда 6 пъти си използвал съществителното “мухльо”, няколоко пъти в комбинация с прилагателното “мекушав” . Да оставим настрана мнението ми , че това няма нищо общо с истината. Мислиш ли, че безкрайното повторение на това обидно прозвище подсилва безсилната ти теза за слабостта на Обама?
  P.S.Да не би някой немекушав мухльо , като Х. Труман , да речем, да импонира повече на натюрела ти ?

 19. Замислената “модернизация” на олигархична Русия е нищо друго освен буря в чаша вода, целяща увековечаване на КГБ-плутократите и трайно и необратимо отдалечаване на страната от ценностите на демокрацията. Опасенията ми за планираната необратимост са, че този път авторите там обезателно са взели мерки да не им се изплъне от ръце процесът, както се случи с Горбачовата перестройка.

 20. За мен Русия продължава да е Империята на злото. Не вярвам на нито една дума на руски комунист или кагебист! Това е гавра, подигравка с изначалната човешка свобода. В Русия всичко човешко и морално е задушено или убито – защо не е между нас Политковская? Или свещеникът, създал своя църква, в която да се черкуват вярващите, а не кагебистите?
  Но наистина желая /или мечтая/ Русия да стане демократична държава, като Германия например, от сърце й го желая, както заради руския народ, така и заради нас българите.

 21. Свободата на словото – мехлем за душата, но и много относителна.
  Къде беше например свободата на словото в САЩ по времето на войната в Ирак ??
  Колкото и да е неприятно,крайно време е да се примирим, че държави като България са били и ще бъдат пионки в ръцете на великите сили, в т.ч. и на Русия.
  В този смисъл защо трябва да дразним мечката – вола рие и на гърба му пада.
  Аз бих се занимал с тема, която
  пряко бърка в джоба ни
  – нов паспорт: държавна такса + 5 лв банкова такса
  – нова шофьорска книжка: държавна такса + 4,50 банкова такса
  – нова лична карта: държавна такса + 3,50 банкова такса
  Колко излишни и непознати за нормални европейски страни банкови такси ще прибере от населението някоя банка ?

 22. В блога на Иво Инджев,г-н Премянов
  в края на 2009 г. и с очакваните “бременности”през 2010 да Вашата сега! и с акъла на А.Буров-затворникът от Пазарджик през 45-те години – бяха предречени сегашните конвулсии в БКП в т.ч. на “руменовци” и д а м с к и изобретателства с по някой мъж за тамъзлък…..
  Въпросът не е в “социалисти и симпатизанти”,а в партийното им функциониране,като комунисти,за да стане ясно на народа,кой кой е? и с какво допринася за просперитета на България или за гробовните й стенания….
  Не знам къде сте Вие,или К.Добрев,чийто бащи познавах,но не се срамувах от самото начало,да започна с апел към държавния глава в посочения блог,като бивш член на БКП….

 23. На за какво им е на руснаците свобода на словото. Ние като го имаме и к’во? По-рано като кажеш нещо, ей така даже и на майтап, против властта – че го запишат, прошнуроват, архивират и когато трябва го изваждат. Сега какво става – попържаш на пропастия президент, министри и депутати. Никой не те чува. Свободата на словото роди девалвация на думите. Не им трябва на руснаците.

 24. „ … защитата на човешките права е изключително важна задача пред руските власти”…

  Човешките права се защитават правово от международни конвенции, от организации и сдружения срещу произвола на институциите между които може да е и съдебната. Единствено защитата от престъпниците и нашествениците е дело на държавата и е задача по осигуряване сигурността на гражданите дори и когато ги водят само като работна сила а не като индивиди. Тежко му и горко на този, чиито права ще защитава чиновникът, който му ги е нарушил (така между впрочем беше по времето на комунистите – жалваш се, т.е. молиш се за снизходителност на началника, който те е прегазил.). На всичкото отгоре, оказва се, че според руската трактовка (нещо като трактир за простолюдието), човешките права са вид административно задължение класирано дори и не като най-важното. Сякаш за угнетения и унижения може да има нещо по-стойностно от човешкото му достойнство, от спазването на правата му – това е условие, а не цел за една действително демократична държава. Прави са тези, които смятат, че редът на подобни „човеколюбиви” речи идва когато политиците искат да изкопчат поредната отстъпка (контракт, договор) като възнаграждение за „усилията” си по пътя на демокрацията. Но пък идващи от страна на парто-плутократите те ако не звучат почти като подигравка, то поне са свидетелство за непромененото тоталитарно съзнание разглеждащо човешките права като административно спуснато мероприятие а не като sine qua non на демокрацията.

  Към Балтимор:
  Нещата с френския антиамериканизъм са прости и не опират до политически пристрастия. Независимо от това дали лявото или дясното е на власт и в двете държави, французите претендиращи (според мен неоснователно) да свирят първа цигулка в Европа, се обявяват едва ли не принципно срещу засенчваващото ги американско влияние на континента и си позволяват по този повод редовно да се заиграват, задкулисно или явно, с режими настроени срещу американците.

 25. И аз като partizanin ще кажа, че май не става въпрос за свобода на словото, а да кажат на мешащите се западняци да ги оставят на мира. Напълно е ясно: “руските власти сами ще разрешат този проблем” и “без чужда помощ” .

  Т.е. не си врете гагите в нашите работи.

  Съжалявам г-н Инджев, но аз не виждам много надежда тук. Още повече на фона на Медведевата видимо безволева и уплашена физиономия , знаейки под чие командване е изведен под прожекторите и диша.

  Това е малък опит за театро, че видиш ли Медведа е независим и има власт.

 26. Виждам, че съм закъснял, това, което имах да кажа по темата вече е казано от коментиралита преди мен. И аз, както многото, които са живели в онези времена имам рефлекси, според които реагирам на някои неща, като на сол в раната (или на люта чушка отзад). И което е обяснено от Оруел много преди да се науча да чета и пиша.
  Като чуя Руски държавник да говори за някои човешки ценности, веднага съобразявам, че истината е лъжа, че омразата е любов и войната е мир. Така и руската демокрация без чужда помощ и защитата на човешките права по тяхно му си е чиста проба отрицание и на демокрацията и на човешките права и на свободата на словото.
  Нищо ново под слънцето, Тодор Живков надживяхме, вярно, но дали това не е изключението, което потвърждава правилото?

 27. На вниманието на министър Н.Младенов:
  Многото “ако” от страна на Скопие,с цел да ни/ви/ “скопят” през септември с “врътката” ПО ПРИНЦИП!,но с редица “бележки и корекции!”,ЩЕ ВИ НАЛОЖИ рано или късно и едно друго “ако” като “препъни камък” при положение,че поведете премиера през септември,
  като “Чавдар”-че или септемврийче,
  стига да не са Ви преметнали със затаен сарказъм,както казваше едно време Орхан!!!
  Докато не е късно за кутка,
  по-добре си вземете д-р А.Първанова,за “прошка” като царица на надменното отмъщение!

 28. И на мен ми прилича повече на “не се месете на Русия”, отколкото на “обявявам война на Путин”. Както четох тук, от икономическа гледна точка, Русия е страна от тип трети свят – като Саудитска Арабия. Там си имат исляма да контролира масите, в Русия си имат комунизма…
  Та очаквайте свободно слово като свърши газът и други ресурси. Дотогава чат-пат някоя перестройка.

 29. Дано Бог ощастливи всички ви с единственото чувство за мярка в блог като този-ШЕСТОТО!

 30. Г-н Инджев сега ми хрумва, че да надживяхме Тошо, но всъщност надживяваето на един селски пъдар не значи много. (Макар, че всъщност може да не оценявам добре този факт поради това, че съм набор 71)

  Не сме надживели комунизма. Голямата машина. По-голяма от живота. Поне засега.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.