Станишев топи октопода и дави Сертов

С близо година закъснение, след като Първанов го критикува следизборно и уж другарски за недостатъчната му твърдост, Сергей Станишев днес се прояви мъжки. Срещу водещата от Би Ти Ви Анна Цолова. Направо не й даде думата. Организира й, както сам я определи, “викторина”. И когато тя отказа да си разменят местата, той започна сам да си задава въпроси и да им отговаря. В резултат на което научихме от него следното:

– Българите сме 7 милиона клюкари

– Прокурорите, не всички, но все пак- са слуги на властта и всеки може да бъде “сготвен”

– Обвиненията на ГЕРБ срещу неговото управление са ”пълни смешки”

Всяка пропаганда съдържа някаква истина и в този случай това беше така. Да, ГЕРБ произвежда смешки, но да наречеш обвиненията срещу тройната коалиция “пълни смешки” означава да станеш за смях.

Никак обаче не му беше смешно да признае обаче, че Арестуваният Алексей Петров “очевидно” се е занимавал с политика. И сега внимавайте за една подробност от признанието му по-нататък : “ въпреки уверенията на Петко Сертов”!

Класика в жанра! Докато внимаваш да се правиш на интересен и твърд, омекваш без да искаш откъм най-интересното. Защото Станишев на практика съобщи, че намесата на Алексей Петров в политиката е била достатъчно видима за него, за да се налага назначеният от него шеф на ДАНС Петко Сертов да го лъже за обратното ( ако приемем за вярно, казаното от бившия премиер, защото Сертов може и да отрече).

Но дори и Сертов да отрече, фактът, че сега вече Станишев признава със задна дата, че изобщо е трябвало да коментира връзката между някакъв офицер и политиката, е доста оперативно интересен. Прилича на дистанциране, но всъщност е изтървано признание за, най-малкото, осведоменост по твърде деликатната тема за ролята на подчинените му служби в манипулирането на политическата действителност.

За подобно изпуснато признание на самия Станишев му се наложи да уволни вътрешния си министър Румен Петков ( впрочем, не без известно злорадство, тъй като войната му с Първанов за влияние се водеше в задния му двор тъкмо от Петков), който реши да блесне с познания в националния радиоефир . Тогава масовата публика за първи път чу за агента Алексей Петров, от когото сега бившият премиер се опитва да разграничи издайнически. Нещо повече, свидетелства срещу него вече от телевизионния екран. Топи го, така да се каже.

Да не говорим, че това е първото изявление на Станишев срещу самия Петко Сертов като го поставя в положение да отговаря защо е позволил подчиненият му Алексей Петров “очевидно” да се занимава с политика, за което шефът на ДАНС, оказва се, е излъгал министър-председателя. Какво ли цели, като атакува сега изненадващо Сертов? Няма как тази маневра да е случайна в контекста на тайната му война с Първанов, чиито съветник беше Сертов. Прилича на ответен удар срещу онези в БСП, подстрекавани от президента, които събират подписка за нов лидер на партията, която Станишев не бил виждал.

Един октопод, ако е автентична рожба на подводното царство, едва ли се бои от подливане на вода. Но оперетното солово изпълнение на Станишев, което завърши с “чао”, съдържа оперативно интересното предположение, че той явно очаква нещо много неприятно да изплува и се опитва да се оправдае изпреварващо.

Изобщо, да топиш октопода, докато се давиш, изглежда е доста по-лесно от това да даваш интервюта, в които не даваш думата на водещия. Защото такава “викторина” само повдига повече въпроси за нейния организатор.

11 мнения за “Станишев топи октопода и дави Сертов”

 1. Истината е, че тройната коалиция заслужава да бъде разследвана, за да се види какви безобразия са вършели.Истина е също, че ГЕРБ не могат да продължават в същия дух – само с медийни изяви. Истина е също, че обвиненията срещу тройната коалиция, изречени от г-н Мавродиев, Горанов и т.н. са доста големи смешки. Както се казваше във филма досиетата Х – ” истината е някъде там “

 2. В продължение на това, което казах по-горе мога да спомена, че от битката Станишев – Първанов, втория е в много по-добра позиция. Що се отнася до Станишев не мисля, че ще има проблем за него.

 3. Това, че Станишев не даде думата на водещата въобще не ме изненада. Не съм видяла досега някой да надприказва комунист. Те все са прави и знаят всичко. Но се объркват в собствените си лай.., прощавайте- лъжи. Бъдете здрав, г-н Инджев.

 4. Г-н Инджев,когато г-н Медведев казва на Н.В.Харалд V,че санкциите
  са лошо нещо,защото рядко носят резултати и преливат намеци от НАТО, и от Москва да кандиса за северно-атлантическия съюз и
  за обща система ПРО,докато премиерът Путин триумфира след Южна Америка и в Украйна,неговите
  колеги Борисов,Тадич и Папандреу-
  силни мъже-основателно не коментират провали по линия на “мафии или “др.жени” в ЕК….
  Настрана от въпроса,че много жени в телевизиите са си като познати пернати,и въпросната викторина,е като от съшества,на които е по-лесно да закриват единственото
  си ако,за да видят собствените си недостатъци….

 5. Наистина е трагикомично – според Станишев, в България клюкари не са само децата от предучилищна възраст…
  Що се отнася до казуса с “офицера” Алексей Петров, има и още нещо (освен това, което Вие г-н Индежв казвате). “Офицерите” от армията, полицията и службите (преди девоенизирането им)са държавни служители. Водят се официално за такива. Според всички закони (за държавния служител, отбраната, МВР и пр.) те нямат право да развиват, не само политическа, но и никаква странична стопанска дейност. Да допуснем, че Ал.Петров е бил “под прикритие” (въпреки че и това май не е точно така) и е било необходимо да развива бизнес, дори и за целите на това прикритие. Това неизбежно е ставало с подкрепата на държавни институции – МВР, Прокуратура, НСС, ДАНС… Стига и само това, че са му осигурявали “чадър” и са го пазели от конкурентите. Следователно, когато той е бил “осветен” и “прикритието” му е “паднало”, всички негови активи – пари и имущества, придобити по линия на “прикриващия го бизнес” следва да станат държавна собственост и той да остане само със заплатата си на държавен служител – сержант, офицер, агент или каквото и да е. Всичко друго е незаконно и ако откаже да го предаде, то следва да бъде съден и за това, а активите му – конфискувани.
  Защо ли всички премълчават за този аспект на случая на симбиоза между Трактор и Октопод?

 6. Уважаеми г-н Инджев,
  Според мен е невъзможно, пък и недопустимо, да се разглежда поведението на г-н Станишев извън неговата научна дисертация за “униформите в руската армия” и съответно “педерастията в руската армия”. Възможно ли е да сте по-конкретен?

 7. А защо не се поровим за думите на Станишев и Сертов относно Ал. Петров преди няколко месеца ? Не го ли хвалеха те като добър чекист ? А тогава не знаеха ли, че той се занимава с престъпления и политика ? Според мен всичко около Ал.Петров стана ясно още преди Запалката да си подаде оставката, а за другарите то е било ясно и преди това, разбира се. Как ги е финансирал точно ? Именно финансирал, защото се появиха вече в преста глупости, че Ал. Петров е финансирал СДС, което е ала комуноидна реакция на действителността. Именно мръсните пари от рекет, наркотрафик, проституция са давани за чешмички, фойерверки и др. “социални” придобивки по времето на БСП, НДСВ, ДПС. А “финансистът”, естествено, не е искал само така да финансира като зрител. И понеже е започал като фатмак, именно висш пост в ДАНС му е бил отдаден, явно по негово искане. А не искаше ли Асан Омеров * да заяви някакви епохални разкрития ? Не го ли бутнаха в дръьнголника, и за да му запушат устата, ако рече да рита ?

  *Асан Омеров
  Съвсем наскоро узнах, че Ал. Петров по рождение не се е казвал Трактор, а Асан Омеров, мюсулманско име. Защо ли не си го е върнал обратно след 1989г. ? Комуноидните престъпници са способни на всичко и никак няма да се учудя, ако са изфабрикували някакв нов вид яничарство. Нещо подло и ориенталско се обажда и у Доган и у Асан. И двамата са най-тясно свързани със службите на ДС. И действат под техния диктат, очевидно.

 8. Статията на Иво Инджев е аналитична,както обикновено,но в конкретния случей дълбоко се съмнявям,че Станишев е целево е насочвал своите бисерни признания.За него е повече от нормално да се държи като ученичка,да се хили като дете пред яйце и да ръси бисери без команди от главния мозък.Въобще,бсп вече е като нелегалния живот на Т.Живков-никой не ги брои за слива,а те си самовнушават,че са фактор.Докато унгарските комунисти,макар и полуудавени останаха над водата,то нашенските ще си останат дънни риби-по народному-шарани.

 9. Днеска червените „пиари” се разработиха. Първо Станишев (бТВ), после Първанов (среща с бизнесмени в Димитровград). Тръгва поредната червена интрига за „смяна” на Станишев. Първанов казва: “Бих искал да видя повече знакови фигури. Бих искал да бъде ударена главата на организираната престъпност”. Сценарият е ясен. Цялата червена общност е започнала добре премислена атака към правителството, а интригите в партията целят да сплотят едвам оцелелият от бандитизма им електорат.
  Странно – едва ли Гоце е станал мазохист? Иска нови “удари” срещу “октоподи” и “нагли”. Мисли се за различен. След искания импийчмънт със смешни и недобре подбрани мотиви се мисли отново за герой. Както и когато го уличиха в агентурно минало. След достатъчното факти, изнесени в парламентарната зала, че „главата” е самият Той. Защото ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ е сливане на властта с криминалната престъпност. Всички факти, изнесени по повод на импийчмънта, го уличават в “търговия с влияние”, в облагодетелстване на близки, в ползването на службите като негови собствени – за последното без изричен закон. И още десетки факти.
  Но Той не отиде да слуша дебатите в НС. С което ПРЕНЕБРЕГНА основна КОНСТИТУЦИОННА норма – че сме парламентарна република. Той е над всичко. В Америка за подобна процедура е достатъчно само СЪМНЕНИЕТО. Той не се яви и на дебати за втория си мандат – там не беше длъжен, но беше морално да го направи. Ако, разбира се, ТОЗИ човек имаше морал. Спорно е. Излезе след това, вече съвсем официално, че е Гоце. И беше горд от това. Сега, насъбрал сили от поредния морален „шут”, по думите на протежирания от него Доган, отново е в образа на икона. Дава напътствия, подкрепя МВР в акциите. Предизвиква. Иска “нови удари”. Каква НАГЛОСТ! Той да говори за ОКТОПОДИ. С което ОТНОВО ПОДМЕНЯ СМИСЪЛА НА ПОНЯТИЕТО ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ. И същевременно се мисли за победител в спора. Остава въпросът за импийчмънта: „Дали от опозицията умишлено не постъпиха така?…”

 10. До Жоро: не се мъчете, уважаеми Жоро, да тълкувате може или не може офицер под прикритие да прави бизнес. В закона изрично е записано, че САМО ПО РЕШЕНИЕ НА СЪДА може да се инфилтрира ОФИЦЕР ПОД ПРИКРИТИЕ и то за ОПРЕДЕЛЕНА РАЗРАБОТКА на службите, а не ей така – по принцип. Но когато държавата, партията и съдът са еднакво ЧЕРВЕНИ, въпреки че по конституция са РАЗДЕЛЕНИ – отговорете си сам…

 11. Станишев не е ли разбрал, че не е включен в интригантското политическо “трио” Първанов-Костов след “паметния” 4-ти февруари. А познайте кой е Третият, невидимият…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.