Кой не пуши е червен!

Кой не пуши е червен!

Този лозунг е подходящ за събитието с ревизията на вече веднъж взетото решение България да направи своя цивилизационен избор ( както заяви министърът на здравеопазването проф. Анна – Мария Борисова). Сега най-после изпреварихме останалите страни от ЕС. Ставаме единствената страна, отметнала се от собственото си, гласувано веднъж законодателно намерение да бъде забранено тютюнопушенето на обществени места.

Против това гласуваха червените и всеки, който също е против, автоматично попада в техния сектор. Ето защо казвам, че се появява възможност за лозунг “кой не пуши е червен”. Може и “син”, защото и сините бяха против. Както и “турчин”, нали и от ДПС се противопоставиха. Аз си избирам да стана турчин, защото никой не може да ме убеди в ползата от цигарите – ако ще “турско да стане”. Щом няма полза, а само вреда за здравето, то къде отива грижата за човешкия живот?

Абе кой не пуши направо не е гербер, не е цвете за мирисане. Уникални сме в Европа, най-после. Доказахме, че когато искаме да сме наопаки, нямаме равни. Стига да има келепирец в тая работа за онези, които са в състояние за деня на детето 1 юни (когато трябваше да влезе в сила забраната) да обявят и майчината (си) кърма за по-вредна от цигарите.

“Моя страна, моя България”, пееше Емил Димитров. Сега Емил Димитров, главният лобист на кръчмарската ползица от цигарите в НС, наистина доказа, че си е негова.

По – грозна демонстрация на самата философия за предимството на парите над живота (на невинни хора) не знам да е имало нито в този, нито в предишните парламенти.

46 мнения за “Кой не пуши е червен!”

 1. Това е тотална излагация. Пряко доказателство, че т.нар. елит в БГ изобщо не е на ниво. Това, между другото, няма почти нищо общо с пушачите. Аз съм пушач, но много мразя да стоя в опушени и задимени помещения. Когато ми се препуши излизам навън и после се връщам. Ако трябва мога и да не пуша през работното време. Навсякъде е така в Европа. Щях да падна, когато научих от Иван Костов, че в стаята на СК в НС се пуши. Представям си какво е положението по другите партийни стаи в НС. Нима в НС може да е толкова ниско нивото ?
  Още от 80-те години, доколкото си спомням, имаше правило или закон в БГ, че ако в едно помещение има поне един човек, който не желае да се пуши вътре, това автоматично става задължително за всички. И тогава, поне където аз бях, то се спазваше. Много рядко тогавашният ни шеф ( единствен ) си позволяваше да пуши в някоя стаите, но това беше по-скоро някаква екзотика и беше съвсем епизодично. Не можеше и дума да става за опушени стаи, лаборатории и пр. Имаше кафетерия, където пушачите пушеха. Сега доколкото знам в ЕС има ресторанти с разделени помещения или такива, в които се пуши и такива, в които не се пуши, и то не във всички страни. Но в болници, метро, аерогари, музеи, кина, да не говорим изобщо за парламенти, пушенето много отдавна е премахнато.

 2. Може да не прозвучи искрено на някои, но макар че аз самият съм закоравял и непоправим пушач, също съм против пушенето в закрити обществени места.
  Плашат ме хаотичните герберски говорения и движения назад-напред ( ще ме извинява Кристалина Георгиева – никакъв танц не е това ). Днес дори и Симеон Дянков, за когото имах доста високо мнение, в неподражаемо неуместен стил сравни добронамерените критики от страна на синята коалиция като съвети от пътник, возещ се на задната седалка – “back seat driver”.

 3. Е че как са събрали мнозинство? Атака ли ги е подкрепила? Ставаме двама “турците”, г-н Инджев.

 4. Драги Иво , ще си позволя този път да не се съглася с теб.Какво променя тази нова поправка.Просто избистря и прави по чиста една законова норма. Какво по-абсурдно от досегашното положение в едно заведение да има 10 маси за непушачи и 10 маси за пушачи ( нещата не се променят димящото дуло да е и само едно).Абсурдни или по-скоро лицемерни ми се струват всички протестиращи с разни табелки ” ИСКАМ ДА ДИШАМ” ходещи напред – назад . Бих ги оправдал ако протеста им беше- СПРЕТЕ ПРОДАЖБАТА НА ОТРОВАТА .Щом приемаме стотици хиляди хора да се занимават с отлеждането на тютюн , да ги премират за това от бюджета т.е. с нашите пари ,още толкова хора да си вадят хляба в цигарената индустрия и още повече в търговията с тютюневи изделия е повече от странно да се противим да има точно определени места където фенове да консумират тези изделия.

 5. Поздравления за отлично формулираната и за съжаление напълно вярна констатация. Случилото се днес е шамар в лицето на всички българи, чиято ценностна система поставя здравето и живота на децата им пред печалбите на Емил Димитровци. С ваше позволение, ще ви цитираме на сайта на гражданската инициатива “България без дим”. Сред нас има журналисти от различни медии. Ако имате желание, ще се радваме да установим връзка и с вас.

 6. Безпринципността или по-скоро отсъствието на характер е смущаващото – първо така, после иначе!Искам да посоча на управляващите един домашен пример за проява на характер – русофилството на президента! Ако Борисов, Цветанов, Дянков и останалите въприемат тази негова неотстъпчивост и започнат да я употребяват – в тази страна не само няма да се пуши на публични места, но няма да има атомна бомба в Белене, черен канал за нефт от Бургас към Гръцко, прокурори и съдии с родители милионери, Митничарски полк за повсеместно джобене, Народен театър БАН и пр.

 7. Ако е за малката глупост,тя е най-привлекателрната измежду глупостите!!!
  Но стават интересни АЕЦ-ови ответни речитативи,по които и министър Трайков не си трае,а и премиерът-пророк, толкова е загледан в избори,че непоправимо на забелязва кривите дърва,които съвременниците слагат пред него,за да го препънат…и ограничава речника си ,с досада като оперен певец на профсъюзно събрание,за да икономиса някоя негова си типична и по-ефектна!!!!

 8. Няма спор, че пушунето е вредно и за тези, които нямат вредния навик. Но въпросът за пушачите е – да откажат цигарите, защото е вредно или защото са скъпи. Второто, показва историята, е почти невъзможно и води неизбежно до процъфтяване на контрабандата и мафията. Спомнете си сухия (без кавички) режив в Щатите и “сухия” режим, например във Финландия. И в двата случая – баснословни нерегламентирани пачалби от вредния навик на чашки алкохол след работа…
  Скъпият алкохол, скъпите цигари на практика са забрана за всички, които имат “вредните” навици. Петгодишно наблюдение в едновремешния Ленинград, сега Петебрург, ме сблъскаха с финландци, които през уикенда купуваха с каси водка, за да я пренесат и продадат по-евтино във Финландия, което ме убеди, че контрабандните практики не се свеждат само до крупни “канали”, а печели всеки, който има мозък да изкара, макар и малко, но “свежи пари” докато не работи през уикенда…

 9. Може и да е изпуснато случайно!..,но освен БСП и общо казано сините,за премиера миналото е като гробница за умрели чувства към други,а това потвърждава,че не е като мисионер,
  който поучава канибалите,как да се
  молят преди да го изядат…и е добре!

 10. Толкова много съм казала и изписала по темата, че вече ме хваща бяс, когато поредното обсъждане води до нищо. В никоя цивилизована държава пушачите не се толерират! Колкото и да се бием, че сме такава държава, не сме. А поведението на политиците ни само показва колко не са в крак с всичко, което отдавна е станало по света и как с аборигенския си манталитет завличат цялата държава след себе си.

 11. До гражданката Деси:

  Не се коси, сестро, ами гледай да няма скорошни избори, ще тогава на всички ни ще се отели волът…

  Ще ни коли двойна коалиция Първанов-Борисов, така както Костов не ни е клал 🙂

 12. “Със тютюна тровим гайлето…”
  Спомняте ли си я тая песен? А бе хора, хайде най-напред да си оправим гайлето, па тогава да мислим на кой на какво му мирише. И стига с тая истерия, и на мен като ми се види много опушено, излизам, където не се пуши , не влизам. Е и, нито съм загубил, нито съм спечелил.Сигурен съм, че преди да се гътна от тютюна, ще опъна петалата от стреса.
  РС а, минах на лула, тютюна ми е десет лева килото от производител, Дянков има да взема.

 13. заболея ли от рак,вземам двама депутата от 85%

 14. Най-гнусното е, че ни убеждават, че туризмът щял да пострада от забраната на тютюнопушенето на обществени места. А какви туристи влизат във вмирисаните дупки, наречени ресторанти и кафенета, с лоша или никаква вентилация и неособено добри хигиенни условия. Точно тези, които ще дойдат в нашите курорти по разнебитените ни пътища,т.е. по-неплатежоспособните и само на пакетни начала. И така кръгът се затваря – става ясно колко кухи са т.н. икономически аргументи. А за общественото здраве да не говорим. Горките сервитьорки в заведенията, те не знаят в какво ще се превърнат белите им дробове след 20-тина години.

 15. Gospodi, kolko sme dale4e ot zivilizaziata i vse pove4e se otdale4avame; samo alkohol, zigari, zrelishta i parvenuta…
  Jalko ………

 16. Има сериозни икономически аргументи ЗА пушенето на обществени места. Нещата никак не са толкова прости, колкото се представят под формата на гледната точка “здравето на човека”.

  Впрочев аз НЕ пуша и никога не съм пушил!

 17. Много е хубаво, когато на фона на сивотата (и мръсотията) се виждат и свестни хора. Това стопля сърцата и дава сили. Коалиция за живот без тютюнев дим Ви поздравява! Ще се радваме и за в бъдеще да общуваме с Вас.

 18. Пушачите определено са по-добрата половина от човечеството. Алеко, Вазов, Елин Пелин, Йовков, Марк Твен, Хемингуей, Джек Лондон, Юго,Рембо, Бодлер, Камю… Е, няма достатъчно място. Чърчил е бил пушач, а Хитлер – страстен непушач и е преследвал пушенето на обществени места. Иво Инджев да каже дали е е бил червен.

 19. e, чак “философия за предимството на парите над живота” е малко пресилено. Ако погледнем на нещата прагматично, единствения резултат от забраната за пушене в кръчми ще е тук-таме фалирали кръчми. Няма да станем по-болни ако два пъти седмично по три часа около нас се дими.

  Пълен абсурд е държавата да забранява пушенето, и в същото време да субсидира производството на тютюн. Ако малка част от милионите които се наливат в т.нар. Фонд Тютюн се дадат за разясняване вредата от пушенето, това ще има много по-голям положителен ефект за здравето на нацията от забраната за пушене в кръчми.

 20. Към katakachev:

  Щом Хитлер е бил против, значи и всички противници на пушенето са хитлеристи. “Гениално”!
  Явно Хитлер е последното убежище на миризливците, които се радват да бъдат самоходни газови камери за майки, деца и други невинни жертви на егоизма да си правиш кефа за сметка на безпомощните да се защитят от твоята димяща агресия.
  Само прояден от накротик мозък може да класира хората като “по-добрата половина” от човечеството според порока им да си доставят удоволствие с индианския ритуал на пафкането. Колкото и да са били умни изброените мозъци, не точно употребата на изгорелите газове ( с цел белодробен гъдел) ги обединява под общ знаменател.
  Но това, разбира се, може да схване само мозък, който не е увреден.

 21. Преди 2 години със закон забраниха пушенето на обществени места в целия Илинойс (включително и в събърбите на Чикаго, защото първо беше забранено в града). Даже забраната е до няколко метра от заведението (не помня точно колко). И не е имало никакво недоволство нито във вестниците, нито в електронните медии. Стана така, че вече никой не се сеща за това. Аз самият ту съм пушил, ту съм ги отказвал (трудна е битката със зависимостите), но изцяло подкрепям тази забрана.

 22. Задръжте малко за момент г-н Инджев.

  Настрана от всички политически и икономически окраски, искам само да ви обърна внимание на фразата “защото никой не може да ме убеди н ползата от цигарите” следователно трябва да бъдат спрени.

  Като биологична еденица на биологична еденица искам да кажа, че цигарите са като алкохола – те доподобрават момента. Ха сега ми кажете, че вие никога не искате по време на, или след вкусно хранене да имате под ръка и една чаша бира или добра марка вино и пр. … да не ги изреждам.

  От тях има ли пряка полза – не мисля. Дори вредят. Но са вид храна за душата. Както и цигарите. Дори ако се прекали се стига до пиянски историй които сме чували и виждали и много често с фатален край. Дори и като странични наблюдатели в един ресторант ще ни се съсипе густото ако го видим.

  Доста спорна ще е статистиката между жертвите на активно или пасивно пушене и тези на алкохола (започвайки от директните междуособни атаки, минем през катастрофите, и стигнем до продуктивноста на работното място).

  Ами защо на никой не му хрумва да скочим и срещу пиенето на обществени места.

  А, знеате ли колко токсични са пържолите с прегоряло по тях, а пък за пърженото да не говорим, автомобилите из града също доста ни тровят.

  Ами ето формулата за един утопичен свят. Дали обаче го искаме.

  Видях един коментар, че “Свободата е на върха на димящата ми цигара” .

  Много ми хареса.

 23. По въпроса за пушенето не трябва да има дебат. Така както и никой не оспорва, че карането с превишена скорост е опасно.

  Познавам двама души, които си отидоха от рак по един ужасен начин. Жената преди да свърши бе останала 42 кг.Но по-добре да не ви разправям.

  Може да си заклет пушач, но когато решаваш за нацията и бъдещето на децата, не трябва да се криеш зад икономически ползи. Така се оправдаваха от ГЕРБ.

  Мисля, че трябва да има жестоки глоби, за всички заведения, където се пуши в присъствието на лица под 16 години. Първо за собствениците. Или децата вън от заведенията, в които се пуши или пушачите. Кое е по-дискриминационно? И кой ни дава право да правим този избор за децата си?

  Да пушиш е право на избор. Който го е направил, моля да не го натрапва на останалите. Да излиза на открито, в колата си или да им направят специални стаи, както на някои летища по света (но и те са изчезване).

 24. Към Румен Лазаров:

  И двамата ми дядовци починаха мъчително от тежки белодробни заболявания. Бяха върли пушачи. А аргументът, че белодробно заболяване може да хване и непушач е точна перефраза на типичното българско “карай да върви,все някак ще се мре”. И така си я караме. Обаче не върви особено добре. Предимно се мре.

 25. Какво да се каже?Каквито са шефовете такива са и организациите(държавите).Бойко е пушач,Цецка е пушачка примери могат да се дадат от всеки от нас. Бойко заплашва с избори постоянно-не му го пожелавам, но след толкова провали с икономическите мерки може и да ги загуби или да спечели половината от последните избори.

 26. Г-н Инджев пак накратко. Ако всички морално-физиологични прегрешения, преминат като законови, както вече казах трябва да се спре и алкохола и пържолите и т.н.

  И накрая ще мога да ви обвиня, че не сте отговорен или дори престъпник, ако тази сутрин не сте си направили сутрешната йога и медитация, след снощната вана с цветя за ароматотерапия.

  Макар, че и с това не се става безсмъртен.

 27. Трябва да се признае на комунярите обаче, че много удобно метнаха този камък напред във времето след текущия им тогава мандат…

 28. Към Бат Илия:

  всичко, което казвам, ще го синтезирам в едно изречение: в НС надделя интересът на едни пари над здравето на хората и това цинична демонстрация навластта на парите над грижата за здравето.
  Останалото , какви още други вредни неща, освен пушенето има по света, е всичко друго, но не и извинение за това, което направиха лобистите на кръчмарския бизнес в парламента.
  Щом на вас ви харесва да имаме парламентарно мнозинство, което е загрижено за здравето на кръчмарския интерес, отколкото на хората, проблемът си е ваш.

 29. Добър ден г-н Инджев,
  защо 20 години собствениците на заведения и общините не направиха нищо за да научат българите да ползват маси пред заведенията ?
  Както е в нормалният свят .

  08.11.2009
  Днес, 20 години след Промяната, София пак е без маси пред заведенията.
  Така беше под социалистическите гуменетки.
  Червените не разрешаваха да има маси пред заведенията,
  защото това е буржоазно удоволствие.

  Защо Община София не направи Промоция
  и не разреши на заведенията да ползват маси без такса или със символична
  за сезони есен, зима и пролет ?
  Защо в цял свят има маси пред заведенията , а в София ги прибраха ?
  Днес е слънчево и топло.
  Няма маси на открито, където да изпием по едно кафе.
  Туризмът в България Индустрия
  ли е или настаняване и обществено хранене ?
  Показвам ви снимки на маси пред заведения дори от Хелзинки :
  http://vladimirproperty.com/component/option,com_hotproperty/task,view/id,693/Itemid,99999999/

  Безумната простащина на българските туристмени е уникална.
  Селящината на общинарите е уникална.
  В провинция България само червените могат да мислят и действат с переспектива 10-20 години напред. И го използват по най-гадния начин. Но това е тяхно право.
  Колко хора разбират проблема ?

 30. Г-н Инджев, аз никъде не споменах за политичската страна на въпроса.

  Вие засегнахте въпроса от тази му страна, но сложихте и вашата морална позиция.

  На вашата морална позиция аз поставих моята.

 31. За пореден път се доказа,че в България човешкият живот няма стойност!

 32. Така….моята позиция е леко по-различна и все пак покрива всички изказани мнения до тук.

  1. Ясно е, че българската икономика загива. Не е редно производството (макар и малкото което имаме) да се прецаква и то от хора, които би трябвало да го подкрепят. Тук иде реч за производство и разпространение не само на цигари, а и на всички сходни продукти.
  2. Да разгледаме засегнатите страни от забраната за пушене на обществени места: тютюнопроизводители, заводите за производство на цигари, фирмите за разпространението им, заведенията са последните засегнати. А сега помислете на кому е нужно в условията на криза да става още по-кризисно за хората работещи в тези отрасли!!!
  3. По-горе се беше казало, че на който не му харесва – става и излиза. Ами точно си е така. Всеки (дори и пушачите) предпочитат добре осветени и с добра вентилация заведения. И аз не бих седяла в запушени помещения.
  4. Грижата за здравето не е грижа на парламента, а си е чисто личен избор – дали ще ходиш да тичаш в парка или ще обикаляш цял ден Пиротска си е Твое решение, Гражданино!!!

 33. Към Бат Илия:

  Батка, моля не смесвайте компютри и компоти!
  Когато пия (дори и на обществено място) не наливам алкохола в чуждо гърло, а също така и не бутам пържолите в друга уста.
  А ако се натряскам и започна да хулиганствам … е тогава май има наказание.

 34. 1. Има доста аргументи в полза на решението да не се забрани напълно пушенето на обществени места /най ми е близък до сърцето този за грижата за туризма, иде ми да пусна сълза от умиление/.
  2. Има само един аргумент за пълната забрана на пушенето: Пушачите НЯМАТ ПРАВО ДА ТРАВЯТ ОСТАНАЛИТЕ ГРАЖДАНИ .
  Както се вижда аргументът е доста слабичък в очите на нашите избранници. Именно затова те узакониха ПРАВОТО НА ПУШАЧИТЕ ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НИ ТРАВЯТ.

 35. многа жалко,че се отдалечаваме от “белите държави”.Пушил съм около 30 год.,от около12 съм ги отказал и знам за какво говоря

 36. Prof. Borisova veche kaza, che sotsialno-politicheskiyat moment nalaga tova otstaplenie. Za po-prostite kato men – tryabva li da propusha, ili e dostatachno samo da si kupuvam zigari?

 37. Добре Румен, съгласен съм.

  Но алкохола си остава вреден. И ако обвиняваме това НС че надделя интересът на едни пари над здравето на хората, то защо не ги обвиним и, че продажбата на алкохол пак като кръчмарски интерес си остава незасегнат. Или продажбата на автомобили които замърсяват.

 38. Към Бат Илия:

  Оооо, точно за алкохола не можете да ги обвините. Борисов еднолично позволи да отпадне повишаването на акциза за домашната ракия, която ( питайте химиците) е наистина скоросмъртница. Само отделни майстори знаят как с химикали да намалят убийственото съдържание на метилов алкохол в селската скоросмъртница, която е многократно по-опасна за здравето по тази причина от заводския спирт. Така че и в областта на спирта се постараха – този път в името на народната любов, т.н. рейтинг ( макар че неинформираните не знаят, че така им се позволява всъщност да се тровят на воля).

 39. Ах, как слаба е риториката на пушача. Сигурно мозъците им не се насищат с достатъчно кислород.

  Тютюнопушенето е единствения навик, който при лична употреба води до агресивно навлизане в чуждото лично здравно пространство.

  Към гореизказалия се.
  Ама господине, аз като пия или вие като пиете (ако пиете) наливаме ли в нечие чуждо гърло алкохолни продукти?
  Защото Вие като пушите в едно помещение с мен ме карате насила да дишам пушека на цигарите ви.
  Това, че Вие не цените себе си или изпитвате някакво удоволствие от тютюнопушенето не Ви дава право да карате и мен да пуша.

  А да имате “морална позиция” не означава да си позволявате софистични разсъждения по въпроса. Думите морал и етика имат определени значения, явно не ясни на гласувалите “за” законопроекта.

 40. Тази сутрин написах моя коментар, но виждам, че не се е появил. Още като се появи идеята за отмяната на наредбата бях сигурен, че ще бъде прокарана. Бойко е пушач, Цецка е пушач. Направило ми е впечатление, че в повечето случаи какъвто е шефа на фирмата, организацията(държавата) така се получава.

 41. Преди време бяха изнесени статистически данни относно употребата на цигари в светал Впечатляващо беше, че на челните места по употреба бяха страни със слаба и мизерна икономика – за съжаление последното решение на т.н. НС очетливо показа какви сме и ние – опошлявена, мизерна и посредствена държава. За икономиката – по-добре да не пиша…

 42. Най тържествено обещавам: В заведение, в което има макар и един непушач, кракът ми няма да стъпи. Което означава, че изобщо няма да стъпя в обществено заведение.
  Хехе , много важно!

 43. пушенето на обществени места трябва да е абсолютно забранено.

  както и пиенето на алкохол на открито, а заведенията да си плащат за лиценз за продажба на алкохол. алкохолът да се продава само в определени магазини извън тези, в които се продава ХРАНА.

  ако държавата чрез законодателството си не защитава определени етични и нравствени ценности, то това управление респ. държава нямат за основна цел добруването на тези, от името на които управляват. и се издържат.

  в къщи всеки да си прави каквото прецени, стига да не уврежда с действията си живота и здравето на други. отнася се за пушенето, насилието, алкохол, наркотици, сексуален екшибиционизъм и всяко поведение, което е отровно за останалите. последното включва арогатност, грубиянщина и простащина. на пръв поглед няма връзка между пушенето, от където тръгнах, и токсичното поведение, където стигнах. Но на втори поглед има и това е безскрупулният егоцентризъм. А той, от своя страна, е в основата на всичките 7 смъртни гряха. Как може да тровиш хората около себе си и след това да се отдадеш лицемерно на молитви и “духовно извисяване”?! – Лицемерие. Повод за по-сериозна дискусия какви сме и какви искаме да бъдем.

  накратко – била съм и ще бъда против безнаказаното и индиректно поощряване на всякакъв вид насилие. нещата са много по-дълбоко свързани, отколкото си даваме труд да видим.

 44. аз предлагам да ходят с филтри та като пушат димът да е пречистен

 45. Пушачите винаги изместват центъра на упрека към тях. Вместо “пушете си, но така че да не навлизате в нечие чуждо лично пространство” те виждат “не ни пушете, защото е вредно”. Забраната за пушене на обществени места ще гарантира равенство на правата и свободите на всички и с отменянето й в момента депутатите узакониха привилегия за пушещите, спрямо непушещите (КОСТАДИН ДЕЛИЖАНСКИ много правилно я е описал на практика). А уж привилегиите били конституционно невъзможни!
  Но има и друг подход от само словесните престрелки. На война, като на война. Ето ви една итересна кампания във фейсбук – Война на пушачите, кампания “Пуши от мойте!”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.