Частичната бременност на свободата ни

Понеже поредният доклад на външни наблюдатели за окаяното положение на свободното слово в България не впечатлява никого, искам да обърна внимание именно на този аспект: и “Фрийдъм хаус” , и “Репортери без граница” мерят температурата на болната ни медийна свобода, тревожат се и дори се опитват да предписват лечение. Само че как да стане, като в хапчето има твърде много свобода, недопустима по БДС ( Българския държавен стандарт) още от времето, когато нямаше друг, защото медиите бяха държа(в)ни.

Поради очевидното безсмислие на разговора за свободата, който не води до никакви промени, остава да си назначим някакво поединично лечение. Аз лично избирам да се посмея над себе си. За друга терапия не се сещам.

Гледам се в огледалото и се чудя, дали ми личи че съм частично свободен. А нямаше да е зле. Представям си как възпитани младежи стават и ми правят място в трамвая: “заповядайте, частично бременен сте със свобода, дано ви се роди жива и здрава, че да я пощипваме по бузките и ние – избрахте ли й вече именце, а?”!

На бременните започва да им личи някъде след втория – третия месец. Не им ли проличава, значи по-скоро са от полу бременните.

А на мен, вече толкова години, нищо ми няма. Ходя си частично свободен ( за какъвто сега вече научно обосновано се чувствам след констатацията на “Фрийдъм хаус “ за частичната свобода на словото в България) и няма проблем. Включително съм напълно свободен да не работя никъде, освен в напълно свободната световна мрежа.

Другата ми половина, частично несвободната, толерантно съжителства с посестримата си. Резултатът от това съжителство е частично смешния ми текст – каква друга рожба да очакваме от частично бременната си със свобода журналистика.

Ако имаше един единствен цензор, да му хвърля в лицето “Смей се, палачо”, пък да се опитам да се подредя на опашката на хитреците, които се бутат винаги назад, за да се смеят последни. Не е ли смешно, че ако изключим изхода за оня свят, това е единствената опашка, на която има такава блъсканица за последното място!

33 мнения за “Частичната бременност на свободата ни”

 1. Ето още един пример за това, колко трудно (и дори невъзможно) е истината да излезе наяве в България. Този път темата е: ядреното гориво, което ни доставя Русия е отработено ядрено гориво от ЕС.
  Бях писал в един от коментарите си отдавна, че ядреното гориво за АЕЦ е една от най-добре пазените тайни в БГ, но ето че сега има и други тези и материали в тази посока. http://www.svobodata.com/page.php?pid=3166&rid=29

 2. Е,утешение са само великите стратези,
  които имат безпогрешен план,да
  спечелят весело сраженията,които са згубили вчера и с пренебрежение към всики останали,освен към себе си.

 3. Не знам за какво ни е свобода на словото при положение, че твърде малък процент се ползват от нея, защото 99% от българите няма какво да кажат, от останалия 1% половината са патологични лъжци и говорят само за да са известни, известна част им се плаща за да говорят неистини за да заглушат единиците, които се опитват да кажат нещо. За съжаление държавата също няма изградена стройна система за незабавна реакция по сигнали произтичащи от прясно родената свобода на словото, в такава среда тя ще расте много бавно и трудно, особенно ако е с недъзи по рождение, произтичащи от “доброжелатели, като Първанов, Станишев, Костов, М.Димитров,Янев, Тренчев и други знайни и незнайни нейни отровители!
  Имаме сериозна имунна система против свободата на словото-на най-висши ръководни постове, така да се каже!

 4. Свободата на словото не е само правото да говориш свободно, а да говориш когато има какво да кажеш без да лъжеш и манипулираш.Медиите в България общо взето са създадени да дават основно трибуна на разни политици,да им лъскат имиджа и да им го вдигат рейтингът.

 5. Има нещо много вярно в написаното от Стефан.
  Какво от това, че тук-таме се
  явяват критични гласове, пак тук-таме понаписват по нещо “разследващи журналисти” (слагам ги в кавички, защото това обикновено е поръчка от враждуващ клан, написано е на особен жаргон и никога не се знае до колко процента стигат истините и фактите, и какво от това, че освен тях има десетина, да ги наречем автори-моралисти, които се опитват да посочат нормите и пътя, след като няма кой да ги чуе?

  Няма държава! Няма и толкова.
  Няма закрила за гражданина, няма надежда за първенство на закона, няма дори идея за чест и доблест
  из институциите.
  Малките щастливи изключения се дължат на личностните качества на отделни индивиди, които за радост не са толкова малко, напук на мутрите, ментетата и чалгата, които са населили и охолстват из коридорите на властта.

  В едно блато жабите имат пълна свобода на квакане, но това по никакъв начин не може да му помогне да стане езеро…

 6. Към 13.00 ч. на 30 май 2010 г. премиерът нформира,че кандидат на Герб за президент няма да е той,а ще бъде вицепремиер,за да може,такава
  институция,да не бъде политизирана.
  След дамата М.Кунева-подранила или не-очевидно е и мой ред, в името на държавността и европейския ред.

 7. Вие сте свободен Г-н Инджев, това е видно от статиите Ви.Благодаря, че Ви има, защото и ние се наслаждаваме на тази свобода.

 8. Към Стефан:

  Свободата на словото няма нищо със свободата да се внушават неверни тези и измислици като например Вашата подредба на измамници, в която включвате умишлено и безсрамно Ив. Костов и М. Димитров, от които единият извел страната от криза, а другият – съвсем нов и млад партиен лидер.
  Хайде, кажете едно – две имена на политици извън тази Ваша класация! Тогава вероятно ще схвана идеята Ви, така както разбрах какво мислите за евентуален Украйнски развой в България.

 9. Инджев, вие журналистите сами даром си дадохте свободата, като се записахте за платени клакьори на властимащите и като потънахте в жълтения и постоянно търсене на сензациите и скандалното, без грам професионализъм и гражданска позиция на огромното мнозинство от пишещите братя. Наведохте се и на чужди интереси и лобита и повсеместно започнахте да манипулирате и опростачвате горкия български читател и зрител. Хак да ви е сега! Впрочем, свободата се извоюва – дори някога да сте я дали даром, не е късно сега да си я отвоювате обратно. Ще трябва да се потрудите обаче! А може и глави да падат…

 10. T e n g o e n t e n d i d o,q u e van en j u e g o i m p o r t a n t e s d e s a f i o s s o b r e e l f u t u r o d e l
  E s t a d o b u l g a r o y n o
  p u e d o e s t t a r
  i n d i f e r e n t e,s e g u n
  l a s c o s t u m b r e s ya
  p r o b a d a s en Europa

 11. В дупка сме всички и това гадно настроение ни е натиснало всички нас.
  Свестните хора са по такива форуми, в парка или в планината.
  Лесно са разпознаваеми, но за тези, които имат съответната сетивност.
  Кураж Иво, бременността все пак, колкото и да е тежка е нещо временно…..
  Чета редовно дози блог и го харесвам. Имам нужда от него!

 12. За Нина и Румен:
  Сега опонента на Г.Браун,ще покаже на англичаните,че няма да погледне нова луна от уважене към старата,но не е шишко,а умее и да бяга,докато нашите елити се влюбват в неуредици,като преди и след Девети ,и само гледат да ги заменят с такива от друг вид,но с вечния едностранен бъртвеж…
  Но кой да разбере,че работа върши опита,ерудицията и егоизма,а не “романтичната” завист….
  Ако като необходим и въздържан нейзменно,останеш верен на държавата,рано или късно по-скоро ще те заобичат….докато вирее стремежа за властване на една личност,ако не е просветен владетел както в европейските монархии,според осветени за столетия,и опит и конституции…

 13. Една изключителна статия !!!
  Жалко, виждам че в повечето случаи остава неразбрана…
  Поздравявам Ви!

 14. Браво Стефчо, да ама не! doni в случая е прав според мен, ти си от тези дето ни вкарват в общ кюп(всички са маскари)! ПРОЗРАЧЕН! А за “Свобода” неам нерви…

 15. Към doni

  Трябва да разбереш, че последното убежище на анти-комунизма не е Костов или Димитров, това са крайно развалени хора, които са яхнали вълната на анти-БСП и продават доверието на хората от деня в който са в политиката!
  Костов е можеби добър специалист, който направи единствената възможна стъпка в кризата-да въведе валутния борд. Това е гениалното нещо за което го боготворите, наистина добро решение, но уверявам те, много е развален-корумпиран. На мартин хвърля известни трохи от баницата – БСП, ДПС, ДСБ и всички са доволни, Костов играе театър пред хората, че е опозиция приказва по медиите но нищо не прави документално(няма инициативи, подбира неизбираеми кандидати…Къде беше Костов когато са гласували закон да не подлежат на съдебно преследване управляващите? Къде беше свободата на словото, имахме ли опозиция изобщо? как станаха толкова злоупотреби в държавата през главата на опозицията? Ако си отговориш логично на всеки от тези въпроси ще подредиш фигурките на дъската в политиката доста точно и ще забележиш че мястото на Иван Костов е доста вляво от колкото си си представял някога!), което да навреди на общия партиен интерес!

  Всъщност в Бъгария няма десни, поне в международния смисъл на тази дума! Тука има хора, които се представят за десни за да уловят анти-комунистите(честни хора като теб)!

 16. Аз не знам критерииите, по които посочените организации определят степента на медийна свобода. Аз не знам и критериите, които определят свободата като понятие. Знам че искам да се чувствам свободен. Знам също, че човек, колкото повече знания и информация трупа, толкоз по малко свободен се чувства. Целта на пресата е да предоставя информация. Но за да предоставиш информация са нужни пари. Значи, този който плаща, определя информацията, дори и да е лъжовна, защото той е свободен да прави това, което иска или му е изгодно, защото “свободната пазарна икономика” победи. И стигаме до моралните ценности, които в един момент са необходомото и достатъчно условие за свободата на пресата или словото. Този, който плаща на този, който пише, и двамата трябва да са честни, т.е. да не лъжат и да казват само истината и ЦЯЛАТА истина. Но в днешния свят, където идеологията на парите победи, това няма как да стане, защото всичко се определя от принципите на “свободната пазарна икономика”, а не от моралните ценности. Зад всеки “журналист” стои заплата, която някой му плаща за да ПРАВИ журналистика…. Ето, вече една седмица има огромен разлив на петрол в мексиканският залив, което прераства в огромна екологична катастрофа. Петролната кула на Бритиш петролиум, където става аварията, е нямала дистанционно-управляем блокиратор на сондата. Защо няма коментари??? Или пак се подхожда изборно…….Но като заключение, искам да добавя, че сравнявайки медиите в БГ с другите, които мога да чета или слущам, мога да кажа, че в България има свобода на словото. Фактът, че мога да чета и да правя “коментари” в сайта на г-н Инджев, потвърждава това.

 17. Към Стефан:
  Стефане, пак не се разбира какво искаш да кажеш. „Не знам за какво ни е свобода на словото…” – един път смяташ, че на това 99% тъпо население не му трябват честни и смели журналисти, нали така? След това: „Имаме сериозна имунна система против свободата на словото-на най-висши ръководни постове..”, тоест, възмущаваш се, че на такъв вид журналисти управляващите не им дават свободата на словото, дето всъщност не ни трябва, нали така? Ех, обърках се. По-ясен ми беше за АЕЦ в „Чернобил+ Белене…”. Малко със закъснение видях отговора ти и също ти отговорих, ако те интересува виж го.

 18. не само със свободата на словото е така. и със свободата в други сфери е същата полу-бременна “толерантност”.

  във всяко общество има пирони, които стърчат по-високо от останалите и затова обират повече от ударите с чука, но в нашия случай проблемът според мен е в спотаената агресия в главите на повечето – затова и склонността към “супер”-изживявания и залитания по силно “атрактивното. азис като събирателен образ. свободата и достойнството се измерва единствено в парична сила. а агресията е маската на страха и неувереността. нищо чудно след толкова години масова манипулация и легитимирано насилие. много дълго можем да говорим за това как може да се избегне, но първо да се огледаме КОЙ може да прокара промяната – и се съгласявам безусловно с позицията Ви, г-н Инджев, както и с коментарите на Стефан и Гражданката Цеца.

 19. До Стефан: Наистина не е понятно по каква логика нареждате Иван Костов и Мартин Димитров до останалите ? Ако вместо тези две имена сложите тезин на Ахмед Доган и Луканов, тогава твърденията Ви биха изглеждали по-смислени.

 20. И аз съм така (визирам казаното от RUMEN PETROV)- колкото и да ми е тъпо, тук си оправям настроението някак, поне виждам, че не съм сам.
  Иначе те разбирам Иво, даже се чудя как може толкова дълго и упорито да повтаряш очевидни неща с надеждата, че ще им светнат кратуните на някои.

 21. Да сме здрави,да п о н е с е м и “бременната” грижа на провидението, като християнско име на очакващите ни случайности,а те са като ревност на съпруги,прерастваща във вихрушки от които се раждат и урагани
  ….”населени” със свърх търтеи,
  които и не знаят ,и не умеят в бездната на своето тшеславие…но и да не работят,пак ж и л я т….!

 22. Всяко зрънце Истина носи повече Свобода от купища лъжи.
  Поздрави!

 23. Към Андро,

  Разбирасе че ме интересува, благодарен съм на всеки който ме предизвиква да мисля!
  Искам да кажа че 99% не са тъпаци а са хора които нямат никаква необходимост от понятието свобода, те си живеят по каноните на системата, намерили са своята ниша, нагодили са се към нея и се чувстват комфортно. Колко от вас бяха десиденти или преследвани от закона по времето на тоталитаризма? Само на тях им е била нужна свободата на словото – истинската интелигенция. Въпросът за българстката интелигенция ми е много болен и няма да хващам по него, че ще стане много дълго.
  Та на тези 99% ни трябва “жълт труд” или 24 часа”, “шоуто на Слави”, “биг брадър” и някоя сгодна кръчма в края на седмицата, аз във тази схема на обикновен живот свобода не виждам-вестниците и телевизията те къпят с лъжите в каква голяма демокрация живеем, рекламите те задължават да се стремиш към нещо материално(и да работиш по-усърдно за да си го позволиш) за да бъдеш основна движеща единица в икономиката със своя труд и всички са щастливи. Кой има тука в тази схема нужда от свобода на словото, освен някой заблуден журналист натъкнал се на обикновенна нередност от страна на крадливата върхушка наричащи себеси управляващи?!?!
  Така се случват нещата навсякъде по света, без значение дали е демокрация, диктатура, монархия, феодализъм!
  Затова според мен изразът “свобода на словото” е отвлечено имагинерно понятие защото то е винаги ограничено, аз не приемам за “свобода на словото” ако ти позволят да пишеш за някой баничар или селски бизнесмен но когато пишеш за хората с червените куфарчета от прехода ставаш мишена, или на запад тези които разследват бизнес интереси просто изчезват или им се плаща да мълчат.
  А за политиката нещата си проличават от малките събития, които е трябвало да се случат а не са се случили, визирам Костов. Винаги съм гласувал за “дясното”, докато ред от събития наглед незначителни ме убедиха, че театъра е пълен, за Костов специално знам от първа ръка(пряки свидетели) за чували с пари за избори, за митнически далавери и т.н. Нали искахте свобода на словото ето казвам ви, макар да знам че рискувам много! Вие какво ще направите с тази информация? Ще кажете, че не е вярно защото няма да приемете, че сте вярвали в една лъжа толова време, личната ви суета няма да ви позволи да го приемете, защото всеки който признае пред себеси, че е позволил да бъде заблуждаван. Сега разбираш ли защо не ти трябва свобода на словото? Защото съзнанието ти е така промито с идеологии и хората които са им представители(в твоето съзнание) са твои идоли(те по презумция не могат да са лоши), в библията за това е казано не си изграждай кумири, но кой да чете! 🙂 Идеологията е друг начин на контрол(казано е в “матрицата” но вие се радвате на бойните сцени, защото е по-лесно)!
  Предполагам, това е отговор и до г-н Мечтател и г-н Диков.

 24. 1.В национален план,колкото по-бързо се разсее мъглата с изобреттелни съюзници на ГЕРБ и се активират дълбоки политически държавнически промени в областта,какви съюзници са нужни,дори и сакрално неудобни,
  процесът ще продължи да бъде изкривяван,ако надделяват импулсивни политики,за които,дори и в Русия,се долавят промени….
  2.След 30-те години изпращайки делегация на Царство България,
  радушно приета в Москва,цар Борис,знаейки,че ще срещнат и елита и Димитров и Коларов,им казва,да не бързат…ще дойде време!!!
  3.Яне,Костов и по-завоалирано Волен,/изведени на върха на иглата!/са ревниви по византийски,
  защото друг е получил това,което сами биха желали да притежават…
  4.В това време съветниците на НДСВ си гледат работата в Бургас,Сивен и Ямбол по ставката н ДДС и как да предотвратят идентични разливи по нефтопроводи,
  като мексиканския…
  5.Премиерът се е вгледал без паника около кризата и убеди по примера на Папандреу,да го изпревари,вместо да изнервя инвеститори и целия свят,с повече здрав разум,отколкото популистки звучащи вредни кейнисиански полотики…защото знае процентната сила гласове на големите в МВФ и другите на опашката като Португалия,
  Испания,Ирландия,Мексико,Аржентинаи още повече Китай,които сами са смутени,но повече от тях и самите съгрждани на Барак Обама и Меркел,ги е шубе,тъй като пресушаването на фонда,ще опре до инжекци на неговата “здравно осигурителна каса,за много “болни пациенти…”
  Още имаше сняг,когато шибания ми език с шибани нюанси по сегашното чудо,/не при БСП и Орешарски,а при момчето-чудо!!!/ забави сегашната секира…
  Защо турците си “отчуваха” един нов Хенри Кисинджър,а ние дори когато се клатят нечии дамски нозе в ЕК,все акъсняваме,уважаеми г-н премиер,и от 1945 г. до днес и другите са ни виновни !!!

 25. Стефане,мога да се съглася с теб само по разсъжденията за Костов и за театрото,защото аз знам други истини от първа ръка,а за още повече логически си правя изводи. За абсолютната свобода и абсолютната справедливост не се наемам да говоря,защото ми липсва необходимата философска култура. Но ми прави впечатление,че на определени хора,когато им опонираш аргументирано,те автоматично отвръщат с това че не съществуват абсолютни категории-т.е.вие защо гоните негрите. Смяташ ли,че на фанатик ислямист са му необходими абсолютна истина,свобода и справедливост? За такива случаи на село казват “Какво ти разбира свиня от кладенчова вода!”. Става въпрос за общества,където най-пълно по възможност се постигат тези човешки ценности. Когато беше открита формулата на човешкия геном,наш професор по ТВ каза,че заслугата е 80% на САЩ,10% на Европа и 10% на останалия свят. Когато критикарстваш срещу развитите страни, дай пример за алтернатива,може би Сталиновия СССР или средището на исляма-Саудитска арабия,или сигурно караш Лада!

 26. До Стоян Дончев,

  И според мен няма абсолютни понятия, защото е важен смисъла които влагаш в дадено понятие! Така и така сме на тема свобода мога да ти изтъкна следния пример – за един свобода означава да прави каквото иска и да казва каквото иска, за друг свобода е да може да казва каквото иска(без последствия), трети разбира свободата да може да си купи най-новото БМВ.
  Аз критикувам запада заради безочливите лъжи за демокрация и свобода на словото. А иначе съм на мнение че всеки решава сам съдбата си, правителството имат много малка функция за стандарта ти на живот затова не съм прилепнал плътно към никоя партия, поради същата причина не правя разлика между запада и истока, затова не съм особенно поляризиран. Ако си слаб специалист и нямаш образование нито в америка нито в зимбабве ще живееш добре, тогава нито нито Костов нито Станишев могат да ти помогнат. Много хора не го разбират това и защото са слаби чакат месията-някой да ги “оправи” и не е чудно, че те никога не го дочакват! Това че са слаби ги кара да имат кумири и да вярват безрезервно на някой или някоя партия, това свободни хора ли са? Изхода е във всеки от нас, някои го търсят при себеси и успяват а на други все някой им е виновен, преди бяха виновни комунистите сега БСП или СДС, за тези хора няма време или място, те живеят в собственото си измерение-безвремие, на тях все някой им пречи! Разбираш ли на къде бия?

 27. Чета си аз блога на г-н Инжев, съгласявам се мислено с виждането му по темата. Умее интересно и увлекателно да ни поднесе истината. До тук, нищо ново. Преглеждам коментарите и срещам Стефан, Стефан, Стефан, Стефан на когото последния коментар завършва с “Разбираш ли на къде бия?” Ще си послужа като него с %. Да, 99% от читателите разбират накъде бие! А аз бих го помолил, след като е казал “А”, да каже и “Б”. Нали имаме свобода на приказването/писането. Та въпроса ми е за често споменавания от него Костов – за чувАлите де..Колко чувала с пари, колко големи са били чувалите, какви пари, какви далавери и т.н. Така де, като той си казва някак си така освободено, “знам от първа ръка(пряки свидетели) ” . И също така, за да не излезе, че са само общонародни приказки, да каже имената на пряките информатори и колко е дълга “първата ръка”. Аз не бия наникъде и филми с “бойни сцени” не гледам.

 28. До Kirov,
  хахах късай живи меса, не ме жали!:)
  Някъде в средните изречения спомена:
  “Та въпроса ми е за често споменавания от него Костов”
  Та аз и доста други мого по-важни неща казах, но сърцето мъжко юнашко е подскочило на болната тема:). Патронът трябва да се брани със зъби и нокти. Ще ти кажа имена, после ще поискаш дати, ще ти кажа дати, после ще поискаш цвета на чувалите, ще ти ги кажа, после ще поискаш пръстови отпечатъци. Накрая ще кажеш “всичко е нагласено”, и ще ми плюеш отгоре(защото аз може да съм си рискувал живота за тази информация). Който не е готов за истината няма смисъл да му я даваш, ще й обърне гръб дори да му избоде очите.
  “Преглеждам коментарите и срещам Стефан, Стефан, Стефан, Стефан на когото последния коментар завършва с „Разбираш ли на къде бия?“
  Както казва господин Инджев – “като не ти изнася не чети” никой никого не насилва в крайна сметка, но явно и това не си запомнил.

 29. Към Стефан:
  Опитваш се да впрегнеш една категория като свободата, (която не може да не е абсолютна щом като е категория) в каруцата на диалектиката. И си прав, каруцарят винаги е прав, ако “разбираш ли на къде бия”.
  Признавам, че да си мелница за думи е дар, чиято изява не се нуждае от специални условия. Когато някой красноречиво изрежда азбуката от “а” до “я”, все ще се намери какво човек да си хареса – то и в Библията убеждението почива на принципа “аз съм алфата и омегата”, но не само. Иносказанията й са истина далеч по-малко релативна отколкото ти се опитваш да ни убедиш, че е възможна като съществуване. А иначе за господарите си прав, и на Изток и на Запад ги има. Само че последните са минали през етапа “просвещение” докато другите, както това го отбеляза сполучливо един от парламентарната трибуна, са все едно, че Чингис хан се е наел да защитава човешките права.

 30. Не бе Стефане, изнася ми четенето, но като си тръгнал да пишеш “информация”, трябва да имаш и умението да я докажеш. Та какво си чУвал за чувАлите?? Давай подробности от първа ръка! Имена и дати. Измисли нещо, че иначе ще разсмееш и кокошките!! Но всичко това, само ако няма риск за скъпоценния ти живот разбира се.

 31. Не можем да очакваме “медийна свобода” от не свободни медии! Приписват на един спасител на човечеството следните думи: Истината прави човека свободен!
  Когато истината за т.наречения демократичен преход излезе наяве, тогава ще имаме и свободни медии. Неможе нещо създадено в грях да е истинско!
  А, и не е честно за свобода да си говорим скрити зад “никове”, правейки се на интересни!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.