Колелото на историята у нас се върти в (приятелски)кръг

Два основни британски вестника – “Таймс“ и “Гардиан“ – обявиха днес, че няма да подкрепят Лейбъристката партия на парламентарните избори на 6 май, съобщава БГНЕС.

Така те нанесоха жесток удар на премиера Гордън Браун. В уводна статия “Таймс“(десноцентристки) съобщава, че ще подкрепи консерваторите начело с Дейвид Камерън – което вестникът прави за пръв път от 18 г. Тезата на Браун в тези избори е, че избирателите не трябва да рискуват да поставят в опасност икономическото съживяване, като гласуват за консерваторите. Той обаче не си дава сметка, че по-голямата опасност е да продължи да прави същото както досега.

Левоцентристкият “Гардиан“ се отказва от традиционната си подкрепа за лейбъристите, за да подкрепи либерал-демократите, които отбелязаха голям напредък в допитванията сред обществеността благодарение на доброто представяне на техния лидер Ник Клег в телевизионните дебати. Ако “Гардиан“ трябваше да гладува на парламентарните избори 2010 г., той щеше ентусиазирано да даде гласа си за либерал-демократите, отбелязва вестникът и изказва одобрението си за подкрепата на партията за реформа на британската избирателна система.

Сравнете сега тази информация за откритите карти в играта на медийна подкрепа във Великобритания със “скритата” картинка у нас, за която пише “Капитал” (цитиран от Кафене.нет).

Корпоративна банда

Разследване на “Капитал” предизвика кампания срещу издателите му

Димитър Пеев
Капитал

Когато преди две седмици в “Капитал” разкрихме порочните схеми, използвани от политико-икономически- медийния кръг около Корпоративна банка, нямахме съмнение какво да очакваме.

Още повече че малко след статията получихме и устно предупреждение от собственика на банката Цветан Василев за “много сериозна ответна реакция”, изпратено по репортер на “Дневник”.

Последвалата кампания беше напълно в стила на изданията от групата и е най-категоричното доказателство за правотата на нашите тези.

Ако случайно сте пропуснали – преди две седмици “Капитал” публикува свое журналистическо разследване за тандема Цветан Василев – Делян Пеевски.

Първият е банкер, бизнесмен и скрит собственик на медийна група, в която попадат една дузина вестници и две телевизии.

Вторият е дясна ръка на Ахмед Доган, ковчежник на ДПС, бивш заместник-министър на Емел Етем, отстранен заради съмнения в корупция, впоследствие реабилитиран и възстановен на поста.

Пеевски е в момента депутат от ДПС и неформален управител на споменатата медийна империя, наречена “Нова българска медийна група”, която формално се управлява от неговата майка – бившата шефка на държавното тото Ирена Кръстева.

В статията “Петата власт: Рекет” показахме с примери как вестниците на Василев и Пеевски се използват за натиск над институциите и търговия с влияние.

Публична тайна е, че зад споменатата пресгрупа стои Корпоративна банка, която е отпуснала кредитите за изкупуването на вестниците от предишните им собственици и която е почти единствен техен рекламодател.

Не е тайна също, че собственикът на Корпоративна банка Цветан Василев беше (и все още е) приближен до ДПС, като топлата връзка между банкера и партията на Ахмед Доган се осъществява от Делян Пеевски.

Оказа се, че към края на предното управление именно в тази банка са били концентрирани 35% от депозитите на най-големите държавни компании – общо 420 млн. лева.

След статията в “Капитал” главните редактори на вестниците, членуващи в Съюза на издателите в България, поискаха от финансовия министър Симеон Дянков справка в кои банки държат в момента парите си най-големите държавни предприятия.

Целта беше да се види дали порочното раздаване на финансов ресурс под масата продължава и при управлението на ГЕРБ, което би обяснило 180-градусовия завой в редакционната политика на пресгрупата към Бойко Борисов и неговата партия.

През седмицата министър Дянков заяви, че справката се подготвя и ще бъде дадена в срока, предвиден по закон.

Контролираните от Цветан Василев и Делян Пеевски медии отговориха подобаващо. В понеделник от първата страница на “Монитор” формалната ръководителка на вестника Ирена Кръстева се възмути от “Капитал” и заплаши със съд. До края на седмицата обаче изданията от групата намериха по-лесен начин за търсене на “страведливост” и изсипаха челни снимки и цели вътрешни страници по адрес на Иво Прокопиев, един от издателите на “Капитал” и “Дневник”. (Щяхме да обобщим, но, честно казано, не стана съвсем ясно какви точно са му греховете.)

Впрочем подобна беше и реакцията миналия ноември, когато “Телеграф”, “Монитор” и сие цяла седмица бълваха лъжи срещу Прокопиев. Поводът тогава беше не някакво внезапно журналистическо прозрение, а пак същата чувствителна информация за банковите депозити на държавните фирми, подредена в таблички на финансовите страници в “Капитал”.

Миналата седмица обаче се разгърна най-широкият периметър на медийния фронт около Василев и Пеевски. Първо, по единия фланг атакуваха сайтовете на бившия телевизионен водещ Николай Бареков (който често се забавлява на една и съща маса с Пеевски) и “Всеки ден” (неотдавна продаден на Пеевски по твърдения на източници от екипа на сайта). По другия фланг се включи вестник “Класа”, контролиран от рекламния ас Красимир Гергов.

Последваха централните нападатели – вестниците “Телеграф” и “Монитор”. Към края на морната седмица, взимайки повод от “публикации в медиите”, се включи и сутрешният блок на bTV (където Гергов все още има влияние, официално е консултант, а най-вероятно присъства и в собствеността през компанията Top Tone Media Holdings, която държи 6% от дружеството, собственик на телевизията).

Докато четете тези редове, най-вероятно машината за клевети продължава да върти.

Колкото до “колелото на историята”, в България то се върти в (приятелски)кръг. За да не кажа в обръч от фирми, които само сменят покровителя си.

12 мнения за “Колелото на историята у нас се върти в (приятелски)кръг”

 1. Моля се не само да излизаме на светлината, но и да не сме арогантни като нация, да имаме респект адин към друг и към себе си!

 2. Статията Ви другарю е като другар на човека и жалко,че тя не може сама да си избира другарите и другарките,без утеха,когато са престанали да обичат и които малцина -да не кажа никой- не ухажва…..а по пощадите пред НС или чутовен връх, събира прах като поменник за оплакване или вид търговска литература…..

 3. Като Ви чета г-н Инджев и сравнявам усилията Ви,да се позовавате на най-престижното в обсттта на световната медийна политика,жал ми става за Ваши колеги,които завалиите
  си изсмукват от пръстите да убедят къде и кога сме сколасали да “блеснем”,затруднявайки на Запад,опитните хора,било при стария Мошанов в Лондон,Буров в Букурещ,Борис III и баща муqкъде ли и кога ли не,а и при Тато
  в Москва или другаде,което и
  албанци и македонци не биха си позволили,по въпроси,които
  в тези международна суша,срещу Доктрината Монроу,не ще да са без значение за диалог-барем за салтанлък!!!
  Един “проз” Тато навремето не пропускаще да “ни го тури”,когато го разкарвахме като мечка….
  Не бе ли достатъчен скорошен елегантен комплимент на А.Първанова,за пагубното протоколно тшеславие в държавносттта…
  Нали така,Орхан бей?

 4. Би било разумно и предвидливо да се има предвид,че когато г-жа Христина Христова,лидер на НДСВ,не вижда ЗАСЕГА АЛТЕРНАТИВА на ГЕРБ,то е защото КАЗВА полезна дума за тези които пишат статии по една, от общо две възможности
  …третата е тази,която БИ се случила,макар и не предсказана,но тогава и ангелите-куриери на небесната канцелария – за жалост -ще са закъснели за България….
  Реформите юбер алес!

 5. Немойте да се секирате,защото докато гледах по M G M G,т о з Соломон развратен…”отдавна нейде в Рая запратен(по Хр.Ботев!) …!” и Савската царица, ме “удави” потоп от
  държавническа мъдрост и ме осени мисълта,че коленните сухожилия,
  са ресори на страхливи мъже,
  които се дебнат,прегрупират и мяукат като котки в очаване на своя побратим-с/о/а л о/мо/н н и я т л ъ в!,комуто като реалист, не е безразлично дали рисува храма “Ал.Невски” или опушените кюнци на българската печка….

 6. Неизменна практика на големите западни издания при избори е да дават своята подкрепа (endorsement) за кандидати, които те са наблюдавали под лупа. А политиците дават мило за драго да получат тази подкрепа, защото избирателите се влияят от мнението на любимия си вестник или предаване. Например на последните президентски избори такъв консервативен (републикански) вестник като “Chicago Tribune” за първи път в своята над стогодишна история подкрепи демократ. За сравнение с българските вестници и дума не може да става, защото единственото което правят е като клисари да вървят след своите патрони и да повтарят несвързаните им брътвежи. И са на светлинни години разстояние по обществено влияние от едновремешните “Зора”, “Заря”, “Утро”, “Мир”, главно заради алчните си и посредствени издатели. Може ли да се сравни такъв колос на българската журналистика като Йордан Бадев с Делян Пеевски? Все едно да сравняваш орел с червей.

 7. Г-н Панев,изброените едновремешни не бяха “с патерици”,защото са употребявали думи с умения сами “да стоят” на краката си,а призванието на други днес, е като течение,но кой да го забави при извора,докато се види пълноводна река ли е, или само ручей…

 8. Уважаеми г-н Инджев,тази след първомайска дата,ще я запомня докато съм жив,тъй като на 2 май 1996 г., далеч преди днешните велики политици “на върха на иглата” и напъните на г-н Я.Янев да докара “нова конституция на нова България!”,кажи-речи точно 15 /петнадесет/години,се мъча да докажа,че ни наложиха “любезно” записна заповед за пари и др.
  семейна собственост събирана близо 80-90 години.
  Бих препоръчал на такива,които неизменно “грачат” в блока,да се въздържат,защото,както к а з а х преди месеци,не е въпрос на клюки,
  а на банкови и нотариални доказателства,отдавна известни и другаде.
  Не ги предизвиквам,и е по-добре да млъкнат,а Ви пиша,само защото при сегашния върховен закон
  с три безотговорни власти,във време,повече ги устройва
  трупането на прах и забрава…..
  Вие ми помагате,да не полудея,
  защото в сравнение с други,поне доскоро имах и някаква работа…и с наложеното ни бреме,в т.ч. и когато се чистят екзотични имена…само оставаше,да се предполага,че не помня и не знам кой,кой е,но за цветове съм далтониаст и вървя само с девиза
  “Нищо друго освен Бога!!!”
  О с т а н а л о т о е в е ч е и в ъ п р о с н а С ъ д б а!

 9. Г-н Инджев, моля предложете изход от създадените порочни практики около медиината група за която пишете по горе.

 10. Стоичков,ама какво искаш да кажеш бе човек,каква е тази отненсеност,нищо не се разбира при теб. Иване,изход няма и не може да има,докато Българийката е просташка и комунистическа държавица. Твоя въпрос е валиден,когато страната се декомунизира,дотогава,НИЩО не чакай. Ти ли беше от швеция,или съвпадение в имената??????

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.