Който слушка -папка, може и “секретна”

Бойко за “24 часа”: Цветанов – президент, Дянков остава

“Цветан Цветанов ще е кандидатът ни за президент”, обяви в интервю за “24 часа” лидерът на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов.
Как отговори на:
– Ще национализираме ли енергото?
– Вярно ли е, че го обичат само тези, които не са работили с него, както твърди Желева?
– Чул ли е, че чиновници не подписват от страх да не ги арестуват?
– Защо толкова често лети премиерът?
– Защо Първанов стана лош, а Станишев – жертва?
Четете утре – най-съдържателното интервю на министър-председателя

ДДС няма да се вдига

Правителството ще направи всичко възможно данък добавена стойност да не се увеличава. Добрата новина съобщи специално за “Труд” министър-председателят Бойко Борисов в 19 часа вчера.
Възложил съм да се потърсят всички варианти, за да се избегне увеличението на налога, категоричен е премиерът. В момента кипял усилен труд, за да се спази заръката на Борисов.
През последните дни се обсъждаха различни варианти за по-висок ДДС – 22%, 23% и 24 %.

Две новини в два вестника на един собственик и от един източник. Доколко новините са бързо разваляща се храна, продавачът няма как знае, че да го посочи на опаковката. Производителят си носи отговорността.

Това разпределение на благата обаче отново ми напомня за раздаваното на порциите в медиите. Който слушка – папка. Папката понякога може и да е от онези, “изтеклите” с изтекъл срок на годност, които винаги знаят точно къде да изтекат, за да достигне “секретната” информация до жадната публика. Защото у нас информацията не се извоюва от борбени журналисти, а им се дава. Срещу какво- сами се досещайте. Ако питате мен, заядливия, това си е перфидна форма на корумпиране, на търговия с власт срещу послушание.

Дозираното снабдяване с новини е част от медийната кухня у нас. Поне веднъж готвачите имаха неблагоразумието да ме допуснат там и видях подмазване, лицемерие, сребролюбие. И справедливост, но само в раздаването на порциите (вероятно според заслугите) така, че основните гладници да не се сърдят.

Вече съм писал за моя опит като случайно попаднал (по заместване) в журито на Академия (!) “Черноризец Храбър”, където половин взвод известни журналисти, писатели, професори и академици ( в лицето на Антон Дончев), все хора на словото, славословеха Тошо Тошев- създателя, председателя, спонсора и издателя номер едно между тях, като българският , заслужил повече от всички журналист да получи голямата награда за цялостен принос. На което самотно се противопоставих ( подкрепи ме само колегата Иван Бакалов сред повече от 50 души жури). Най-впечатляващото “откритие” за мен беше гладко смазаната машина, която от уж тайния вот произвежда накрая явно равномерно разпределение на наградите между редакциите на принципа “ на всекиму по нещо”. Но понеже от “Стандарт” ми се бяха обадили с внушението да гласувам за техния човек в категорията публицистика в печатните медии, вече знаех как става това. И дори го казах пред всички. Спестих им само източника на “ходатайството ”срещу “отблагодаряване”, за да не се налага отново да изпадам в ситуацията “моята дума” срещу “тяхната”, тъй като моята очевидно не тежи ( е, послев “Стандарт” ми го върнаха, като написаха, че съм бил получавал заплата от ДС и ми отказаха право на отговор срещу тази лъжа).Никой не беше впечатлен от моето “откритие”. Впечатляващо, нали!

Като казвам “впечатляващо”, да споделя още само две неща, които ме впечатлиха и ви оставям на “бира” в неделния ден.”Труд” държи да знаем, че е избран от премиера ( точно в 19 часа) да ни осведоми за надеждата да се разминем с повишаването на данъка. Специално се обадил. Представям си репортерът Борисов, как звъннал и казал: “Ето ви една хубава новина, специално за вас, няма да я кажа дори и на вашия брат близнак “24 часа”, че сте го закъсали нещо с тиража. И да почерпите, ей”!

После, за да не се сърдят от “24 часа ( пак тайно, но този път от “Труд”, на който казал само половината от хубавите новини), им позволил да разгласят, че няма да се кандидатира за президент, а ще остане на поста си докрай. Дано да не е като капитан на…знаете какъв кораб.

Но най-интересното предстои. Анонсирано е под формата на въпрос към Борисов. Ще видим как най-после някой май ще критикува президента Първанов във “24 часа”. Това е пробив в “Берлинската стена”, през която на журналистите не им беше позволено да минават, но ето че перестройката носи гласност и там – на плещите на Бойко! В този смисъл той ще осъществи прокламираният от самия него при учредяването на ГЕРБ принцип: “За президента Първанов ще говоря само аз”!Кой клеветник твърди, че не си бил спазвал обещанията?

За финал обаче да попитам и аз нещо:на какво основание от “24 часа” твърдят, че тъкмо там ще четем “най-съдържателното интервю на министър-председателя”? Да не би да искат да кажат, че досегашните около 2726 негови интервюта не са били особено съдържателни?

Питам само като съдържател на някакъв си блог, който си умира от ревност, че няма начин репортерът Борисов да му звънне и да му сподели доброволно най-съкровените си положителни новини – нищо, че блогът се чете от кажи-речи толкова хора дневно, колкото си купуват вицов… пардон, вацов вестник. Не се обажда на такива като мен не толкова заради съдържанието, колкото заради сдържаността на съдържателя, предполагам. Съдържателите и съдържателките на стари медийни , да ги наречем- “къщи”, определят и формата на общуване, известна у нас като “интимно с началника и никога срещу него, докато е в разцвета на силите си”.

25 мнения за “Който слушка -папка, може и “секретна””

 1. За пореден път улучихте в целта! Именно това се замислих и аз днес, като чух тези “новини” по БНР като анонс на прегледа на печата. Нищо чудно това пак да е само димка и утре да чеум ново становище по въпроса с ДДС. Дано наистина не го вдигнат, а да започнат с тези пусти реформи и то нека Цветанов пръв реформира МВР(60000->25000), пък тогава аз, може би, бих гласувал за него!

  Междудругото, г-н Инджев, защо не пробвате наистина да взимате интервюта от някои политици? Не че искам да Ви смъквам на нивото на Барекадата, но си мисля, че би се получило нещо много съдържателно.

  Поздрави и приятен неделен следобед!

 2. Ивооо, ето това, което си написал изпълни Душата ми,по неделному прекрасно!!! Имаш гръмките ми аплодисменти! Но…за всеки случай бъди нащрек и не си изключвай телефона, че току Репортерът те потърсил….за опровержение на казаното във виц-изданията :))))

 3. аз и друг път съм писала,че за състоянието в което се намира страната ни освен политиците не помалко,ако не и повече принос имат журналистите.когато им наредат да оплюят някого равни нямат на себе си,а оплютия оправяне няма.това е свободата на словото в нашата мила родина.

 4. Радвам се, че блога се чете от много хора. Това е страхотно и някак си феномен. Не че вацовите са най-четени (не го знам, но предполагам), но това си е жив пробив във войната на зависимите печатни срещу независимите онлайн медии. Наред с дневник.бг това е другия източнк на информация и анализи от които главно се итересувам и следя.
  В контекста на статията искам само да вметна, че и преди съм Ви обръщал внимание за възможността да вземете (или дадете) интервю с Б.Б. Както казах и тогава той много много май не отказва. Това според мен би било нова стъпка в диалога между министър-претседател и най-свободните, най-перспективните медии.

  Поздрави

 5. Жалко е, че цвета на българската интелигенция е подкрепила наградата за Т.Тошев – човека “Бор”, винаги работил за интересите на олигархията у нас, човека , който наложи просташкият уличен жаргон в пресата и громеше на страниците си единственото демократично и реформаторско правителство от 1997-2001.Но изглежда, че конформизма е главна черта на “интелигнцията” ни, а журналистиката ни е подкупна и поръчкова. Жалко е , че Б.Борисов се обръща за да съобщи новини към ВАЦ, защото не се досеща, че утре първи те ще му забият нож в гърба.

 6. Уважаеми господине,решителен отказ има,когато изпратиш пет епиграми в редакция,а призвани литературни съдници,ги публикуват,
  непобутнати и глуповати,но безумно поправят даровитите и хвърлят гениалните в кошчето на чистачката….
  Още не съм в разцвета на своята плодовита японска възраст,а нагоните много мои началници, са си вземали назаем от животните с риторика,като в овошна градина с много цвят, и без плодове…..
  Даже се старая да има “ви/а/цов” синхрон….

 7. Както винаги удряте в “ДЕСЕТКАТА”.Според моето скромно разбиране истинския интелектуалец ,като Вас,работи за идеи, отстоява принципи,защитава достойнството си ,а не чака награди и хвалебствия .Писна ми от обидение “интелектуалци”/пример г-н Джеров в.Уикенд бр.18 т.г./

 8. Тя тепъпва ще става интересна г-н Инджев,когато освен с г-н премиера,
  Ви налегнат и др. възможности,за интервюта и саможертви по спасяването
  на България,близки до политическите предпоставки,подобно на гръцките,а творби на карикатурести,ще изглеждат като дружески шарж и призивите в блога Ви,за истинско гражданско обединение….щ е се н а р о я т!

 9. Аз не разбирам защо ревнувате едночасовите успехи, нима се сравнявате с еднодневки? Кой обича да се храни в макдоналдс?
  Днешната новина утре е на боклука, истински градивното е коментара върху нея. Като гледам коментаторите в “24ч” и “труд” ми иде да се разплача, хора без никакви идеи но със завидно самочувствие – пълна трагедия!

 10. Ако журналистическата ни гилдия очаква (да) папка там където има само промоция на бойковизма (на 180°-те завои), наистина нивото й е кухненско. В цитираните интервюта ББ произвежда две новини, които обаче НЕ са такива, до доказване на противното.
  За неповишаване на ДДС-то – идеята за вдигането му беше толкова про-кризисна (инфлация на цените, намалено потребление, дъмпинг отвън, свиване на производството), че не виждам как не Борисов а Дянков да й е авторът. Следователно, спокойно може сега да си се отметне от нея.
  За Цветанов президент – идеята е едва първата по рода си и доколкото има някаква логика в поведението на Борисов, тя представлява само “24” часово опипване на почвата преди кормилото на амбициите му отново да е сменило посоката. Единствената точна индикация, която носи тази неочаквана (по време) номинация е, че един и същ вятър – на силовите действия по путински, клати и президентската и премиерската гемия.
  Едва ли не, невацовите журналисти трябва да са доволни, че ББ в поредното си битие на репортер е резервирал, когато му дойде времето, разбира се, истинските си новини за тях.

 11. Към Стефан:
  Първият елемент на задушеното е живият заек,а става интересно до проекта на г-н президента,как Яне ще бута Бойко през септември,който
  според НДСВ е без алтернатива,а
  г-н Станишев бил копирал Янето,що е то хунта и има ли почва тя у нас…!
  По-интересно е,че РЗС се цели към българите навсякъде по света,че дори и в Норвегия,а и по-находчиво
  еретичното виждане за безплодните упражнения в НС и по трите власти в почти мулти-етническа държава,
  чийто политици няма как да не те разплакват…
  А отколе саи ясни и изпитани критерии за разделени власти,при все,че мързеливи ученици по история….си угаждат със задушеното….

 12. НА ЕВЕЛИНА:
  В българския език има и ПУНКТУ
  АЦИЯ уважаема!!!Научете се поне на това,или “by default”,да се потрудим над това и да уточним какво бихте искали да ни кажете/напишете/!

 13. Благодаря на ДСБАР за аналите,
  както и на Борис Танушев за двете превъзходни,най-кратки и най-точни
  разделни словосъчетания,като
  властите ни,които са си жива класика до 2011 г.,ако не и по-рано!:
  – премиерска лодка;
  – президентска лодка;
  Слава богу,че не са му хрумнали др.съществителни,като “гемии”,и спрежение с др. “глаголи”,защото ще стане когато му дойде времето,
  а Иво Инджев,и др.,ще се оттървем
  от най-пикантните “подправки” за брътвежа на готованците…..

 14. Интересно би било и г-н Инджев да поиска достъп до първановите стенограми-и като не му разрешат-да се отнесе до съда.Възможно ли е г-н Инджев?Или е само на теория…

 15. Към Хари Генчев:

  Не,не е взможно, доколкото съм информиран – но само ако “атакувам” лично президента с такова искане. Има възможност обаче да поискам достъп до информация от неговата администрация и ако не ми бъде предоставен в законов срок, да заведа дело срещу виновния чиновник. За което никога не е късно…

 16. На ББ ще му повярвам когато “хване” корумпиран журналист! Това може да стане много лесно, защото всъщност парите си ги получават от самото божество! Знаете от кого!

 17. aloo,vicovete, chetete i zavijdaite,kakato e kazal maiakovski.ivo badi zdrav i vsichki da razmajem BOSSA-GOCETO…

 18. Мен не ми го побира акъла, как един човек-милионер ще поиска от журналист някакви мизерни няколко стотачки за интервю? Също ми е много чудно какво интервю може да се прави при положение, че интервюираният е дошъл да каже каквото иска да каже, ролята на интервюиращия е минимална, ако пък същият приложи прекалено голяма инициативност и тормози госта си то тогава, след това няма да има много гости. Ако играеш с властта и им станеш говорител тогава какъв е смисълът от журналистиката и как служи тя на обществото? Просто правиш пари и всички са доволни освен ограбените граждани. Така че според мен интервютата са скапана работа освен ако не искаш да направиш име и парички за сметка на обществото. Целта на истинската интелигенция не е в това да се продава а да бъде в полза на обществото(а не в полза на властта), да го поучава, да му показва недъзите, да критикува – има социална функция, иначе за какво сме хранили 5 години(докато учат) продажници!

 19. Ама ,какво е това чудо “Първанови стенограми”. Г-н Инджев,не се подвеждайте,не би могло да има такова нещо,особено по отношение на такова високопоставено лице в страната. Или дайте пояснение….

 20. Митьо,не проблема за страната една личност,пък била тя и такъв голям комунист,ато Георги Първанов. Цялата комунистическа сган да се победи,гнездото на болшевишките оси. Ако днес е проблем Първанов,утре ще се появи друг комунист,др. Драганов,как не можете да ги схванете тези работи,а са толкова прости.

 21. Джон Умния,в България няма нито интелигенция,нито цвят на интелигенцията,у нас има само един цвят,този на болшвишката сган. И почти 100% от т.нар. “интелигенция” служи на тези бандити,а тези,които сазапазили достойнство,те са аут!

 22. Към ген.Власов,най-после да си дойдем на думата кому и как вече ще се служи когато прозира светлина за “спец.т е м и д а срещу мафията”,а които са пазили достойнство – а у т!!!!
  Но и тогава и сега не ме обижда загатнатата наивност,поради професионално увреждане и неверие,
  че са били възможни посочените от Вас проценти….но разочароването и опита са едно и също училище,
  което трябва да завършат всички,
  за да научат поне нещо..и
  д о к у м е н т и р а т!

 23. Благодарна съм на “Денят е прекрасен”, че ме “открехнаха” за този блог. По принцип не го гледам, случайно чух за темата и реших да направя изключение. От тогава съм редовен посетител тук, а г-н Инджев го харесвам от много години. “24 часа” купувам примерно веднъж в месеца, когато имам време за убиване – забавлявам се със судокото, само то става от целия вестник.
  Поздрави и успех!

 24. Българска публицистика е имало по времето на Хр. Ботев и Л. Каравелов. После всичко е както го описва г-н Инджов. Преди имаше Гласът на Америка и Радио Свободна Европа. Сега са повече чуждестранните източници. Да живее Интернет. Имам домашни любимци и обичам забавните страници така,че да – купувам си вестникл

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.