П(о)искай и ще ти са даде!

На президента Георги Първанов ще му се наложи да дава обяснения по три сделки, свързани с договори за превъоръжаване на армията, заяви пред Нова телевизия днес министърът на отбраната Аню Ангелов. Той даде да се разбере, че на президента ще му бъде много трудно да отрече някои очевидни неща…

Аню Ангелов обясни, че става дума за “нещо повече от административни нарушения” и че е имало “нещо като касичка”, от която са се разпределяли получени комисионни.

Бомбите, които хвърля военният министър са особено гръмки, но не защото имат нещо общо с динамита, а поради факта, че в превъоръжаването на армията са заровени милиарди левове. И най-малкото процентче от сделките може да направи млад милионер всеки, които се е облажил.

Като автор на публикации по тази тема, включително на “Дим над склада с армейските далавери” от 29 април, 2010 г. ( но и на други подобни преди) слушах почти невярващо казаното от министъра. Прозвуча ми като ехо, на което не съм се надявал. Защото тук вече не си говорим за някакви шеги за “млад милиардер”. Работата си е направо сериозна. Да припомня защо:

Върховният главнокомандващ на въоръжените сили е допуснал в Българската армия да се направят най-големите поразии от тези във всички министерства, взети заедно. Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред БН на 28 април 2010 г..Министри – крадци, проекти и военни сделки са сключвани абсолютно неизгодно за държавата, добави той.

Става дума за сделка от 2005 година. Поръчани са 12 вертолети “Кугер“ за ВВС и 6 “Пантера“ за ВМС на обща стойност 383 милиона лева, посочва БНР. Според договора обаче, ако Министерството на отбраната не покрие цялата сума, банката, която обслужва сделката, има право да изтегли от депозита, направен от страната ни по 60% от стойността на неплатените вертолети, обясни Аньо Ангелов. Той уточни, че вече са били изтеглени 76 милиона лева, които страната ни е загубила.
Парите трябва да бъдат платени от бюджета на министерството за тази година, което по думите на Ангелов застрашава издръжката на българската армия.

Както вече писах, лобистът по сделката с “Юрокоптер” Николай Гигов е един от най- приближените на президента олигарси, а в момента е и сред най-важните лобисти за бъдещия политически проект на Първанов. Гигов обяви на пресконференция през есента на 2005 г., че тъкмо сделката с “Юрокоптер”, за която посредничеше, е избрана за превъоръжаване на армията. Това се случи дни след като Емил Кюлев, съветник на Първанов, един от най-богатите българи, както и конкурент в лобирането, но за “Локхийт Мартин” ( и изтребители Ф 16) беше разстрелян на 26 октомври 2005 г . посред бял ден на бул. “България”.

Ако си спомняте, на пресконференцията на Първанов на 12 март 2010 г., излъчвана пряко по БНТ, президентът беше неприятно изненадан от непрякото включване в задаването на въпроси от страна на вътрешния министър Цветан Цветанов. Вицепремиерът предизвика президента да разсекрети стенограмата си за разговора с Емил Кюлев, състоял се малко преди да бъде убит ( друго ехо от моя статия, което дочух с изненада).

Не знам за “скелетите в гардероба”, но духът на страха от разговора за “икономическите досиета”, свързан с главнокомандващия, напира да излезе от бутилката. Трябваше да минат години да дочуя ехото, което показва, колко дълбока е пещерата ( на съкровищата), в която (не)напразно съм крещял.

Но какво нещо е да си президент! Поиска да се разсекретят икономическите досиета и ехото му отвърна доста бързо.

24 мнения за “П(о)искай и ще ти са даде!”

 1. Сега вече всички ще разберат, че взривовете в Челопечене не са били от престъпна немърливост а са си обикновено замазване на следи. Убийството на шефа на досиетата Божидар Дойчев по времето на Р.Петков както и “самоубийствата” на няколко човека от разузнаването е било само “телеграма” към хората които не си знаят мястото в строя, а тя гласи “Свободата на словото не важи при нас, или сте в играта или сте в чували”. Ахмед Доган също телеграфира посредством Ахмед Емин, после нека да говорим за свобода на слово и други дивотии за демокрация и прогрес.

 2. Кривата круша (първанова) май вече презрява, емен, емен, да падне (да се сгромоляса), не по-далече от дънера си (Партията).
  На всичките му кусури на Бойко, само това да изведе до края, стига за да му стискаме палци.
  Наистина, да не вярваш на…. ушите си (защото мойте са със слухови апарати).

 3. Георгий, как договорились! Я думаю уже пора …

 4. А какво да кажем за въведената система на изхранване на армията с ликвидирането на помощните стопанства.Така извършената реформа е друг вид начин на източване на армейския бюджет по посока на външни частни фирми.При вида на мухлясълия хляб и киселото мляко с изтекъл срок на годност директно се озоваваш през оградата в най близкия пункт с нормална храна.Така беше преди няколко години но предполагам,че нищо не се е променило.Все още е в сила принципа“Пари нема,действай!“

 5. Правдата е истината в акция,а българската “Темида”досега?, си е сбор от несъвместими понятия – между право и интереси – и така докато се “оправят пътищата до свети места”,най-добре обобщено и от премиерът при връщане на икони,че “началникът отгоре гледа
  !!!”….а и бесните кучета,не са
  никакви сантиментални вълци…
  Нямаше как да отговоря на въпроси,преди 15-20 години,как съм,защото нямаше да разберат,
  защо ще започна да се ядосвам месец, или година, по-късно…!
  Не мойте да се секирате г-н Инджев,да не би случайно да съм Ви проглушил ушите в блога с вика “Гласовете ви чувам…”,а Вие си мислехте,че не е за пещерата,а от алюзията с “Преспанските камбани”
  Дядото на един главен поркурор,ме прие като младо момче преди много години,и “ми даде първия урок,
  защо няма нищо повече от Бога!”
  …изтъпанчайки до себе си своя доста смутен охранител… на маса срещу самия Брежнев,и лично проверяващ често,как се чувствува човекът след една злополука!!.
  …застрашила името на държавата България!
  С такава свобода и без тшеславие,
  добре разбирам мъдрите слова на Волен Сидеров,що е то блато…но не е време още за бъдещ спектакъл
  и с главните артисти на сцената….

 6. а какво да кажем за дадените на безценица имоти на “наши” хора от военното министерство!например грозната сграда,която се построи на мястото на гарнизонната фурна и другата бастилия,която се строи в момента на бул.”8-ми приморски полк” във варна.

 7. Всичко е загубено за тази нация – българската, докато има такива… Чак ме е гнус!!! Предлагам ви един клуб:
  http://www.rusofili.eu/

 8. Не знам за държавата,но за колата най-опасната й част е шофьорът,
  а шперца,на изстрадал човек с висок духовен сан,е като ключ с широк профил и наподобява шахматиста-спортсмен,способен с една ръка да вдигне кон….
  Когато Фердинанд I с четирите си деца-сирачета приемал парада на завръщащите се войници от бойните полета,предвождани от Първа “софийска шопска дивизия”,къде на майтап,къде на истина турският пълномощен министър подхвърлил, :(може би като “Цецо” през зъби!):”Добре е че не задуднаха!! по на югоизток,Ваше Величество”
  …Борис,Кирил,Евдокия и Надежда
  били още деца петимни за бъдещи за брачни хомоти…,а Революцията все още далече!
  Оомаломощена България и колегите на ген.Аню Ангелов,получавали на пристанището Деде Агач /Александруполис!де?/ френско сирене за войниците…/
  За сегашното дередже и с обичта към войската,всичко ми прилича на събитие описано от някои,които са чули за него от други,които не са го видели….

 9. При положение, че България е част от Европейският съюз, е рзбираемо обвързването на военното ни ведомство и оборудване с “Юрокоптер”, която е част от European Aeronautic Defence and Space Company. Друг е въпросът за цената и момента на сделката. Надали някога ще се рзбере истината. Най-трудно се постига “прозрачност” при военните. Докато има частни военни компаннии, ще има и войни, ще има и “големи” сделки. Но тези изделия по-принцип са скъпи.

 10. Много ми хареса израза “…че е имало “нещо като касичка”, от която са се разпределяли получени комисионни…” Имало е г-н министър, имало е и още как. В коментар на сатаията на И.Инджев “Дим над склада с армейските далавери” от 29 април, 2010 г. си позволих да намекна , че тая “касичка” съществува досата преди сделката с Кугарите и е просъществувала доста след нея. Ще си позволя да го пусна отново , не поради фундамунталния му характер , а за да припомня на любезния пасетител на блога тези вече позабравени факти.
  1. Договора за полева комуникационна система с „Анелия – Маркони“ крайно неизгоден. Системата така и не можа да достигна проектните параметри.

  2. Договора с “Елбит” за ремонт и достигане на натовските стандарти на въртолетите Ми-24. Оказа се, че фирмата няма лиценз, но прибраха 12 млн. Въртолетите така и не бяха преоборудвани.

  3. Закупените 5 въртолета Бел – абсолютно негодни за военни цели. Могат да превозват по един болен, само в идеални климатични условия…Стават и за лов от въздуха. В момента даже не знам летят ли или са спрени.

  4. Хеликоптерите Кугар, за които става въпрос в статията – закупени без брониране. Без броня те са обикновени транспортни въртолети. Няма подписан договор за ремонт и следгаранционно обслужване. На някои вече им изтеча гаранционния ресурс и ще стоят дълго време на земята.

  5. Учебните самолет Пилатус – прекрасни като учебно средство, икономични и лесни за употреба. Абсолютно негодни за обучение на курсанти – бъдещи летци на реактивни самолети. /За разлика от чешките учебно-бойни Л-38 и Л-39, кой знае защо снети от употреба. Скоро разбрах, че Л-39 са продадени за жълти стотинки/

  6. Транспортните Спартан – доставени без планшети, необходими за използването на самолета в бойни условия. Недостатъчна подготовка на екипажите, довела вече до два сериозни инцидента с големи материални щети.

  7.Бронетранспортьорите „Текстрон“ /възможно е да бъркам името/ за контингента ни в Афганистан. Това е най-компроментираната процедура за обществена поръчка, позната в новата история на България. Критериите за избор са променяни многократно, докато се променят до степен да остане само един, предварително определен доставчик. Нито бяха най-евтините, нито бронезащитата им отговаря на предварителното задание, нито могат да превозват зададеният брой хора. Класирани поради формалния повод, че ще бъдат доставени преди Коледа на 2008. За капак на всичко закъсняха и ги доставиха с три месеца закъснение.

  8.Фрегатите втора употреба – без пълно комплектоване на силовото оборудване.Това ги прави непълноценни за изпълнение на каквито и да е задачи.

  Нарочно не споменавам по време на кои правителства и с фирми от кои държави са сключвани тези договори за доставки и ремонт въоръжение и техника. Според мен за всички неизгодни договори вината е не на тях, а на нашите некадарни и подкупни чиновници и политици.
  P.S.И още нещо: Касичката , за която свенливо намеква г-н министъра, съществува много преди Председатела на ВС на БСП , семплият партиен апаратчик Г. Първанов, да си помисили , че може да стане Президент на Рупубликата…и ще я има дълго след като той напусне поста си…сигурен съм…

 11. Г-н Кейн Ващите осем точки са като възклицателни точки,призвани да експлодират….и недай Боже,ако отгоре на това са изчерпани др. аргумени а редниците са считани за цифри при решаване на политически задачи…

 12. Гоце – Агента от Сирещник е една смрадлива пернишка пляка!Вън от поста,който заема като “президент”!Некадърник и презрян комунист!

 13. Уважаеми г-н Инджев,в потвърждение
  на верността на декларираното във Вашия уважаван от обшеството блог,
  (с изключение на военна и партийна
  книжка за членство в БКП до есента на 1969 г.) вече намерих и окомплектовах оригиналите на останалите,които потвърждават трудовата ми дейност до съкращаване по “взаимно”съгласие
  и заповед 177/29.03.2010 г.като охранител,или всичко точно документирано,както следва с труд.книжка №78 на 24.08.1958 г. и с подробни описания като ощ работник,по-късно със средно специално и висше образование с две специалности и цялостнно описана кариера от най-ниският ранг до политически и културен съветник.
  На президента още от м.юли 2003 г. са му известни куп невесели неща,но никога не пожела,да се превърне в баща на целия народ,
  макар в онази конституция чл.14,
  да казва:/чета направо от челната страница!!!/:
  “За всестранно подобряване живота на трудещите се държавата насърчава техните сдружения,
  творческа инициативност и самодейност”
  Ако г-н Цветанов Ви чете, би трябвало,да се досети,че само последните 15, от общо повече от 50 години, “оцелявам в блато”,и отношението ми към документите,
  като немски възпитаник,не ще да е различно…..

 14. Ако излязат наяве нещата, за които всички в блога си мислят, дали президентът ще се извини на министър Дянков … със или без микрофони и диктофони, скрити или видни?
  И още нещо – ако всичко излезе наяве, колко от българите ще се направят, че нищо не е станало и ще дадат гласовете си за него и БСП?
  И след всичко това още колко ли млади и стари ще напуснат страната? … докога ще ядат тези, които обвиняваха в недояждане политическите си опоненти… нямат ли насищане комунистите???

 15. A men me e gnus ot teb NESTINARA !Gledkai si tam NACIONALNOTO DVIJENIE NA RUSOFILITE i se gordei,4e si bol6evi4ka ,putionovka,stalinistka i vsia ostolnaia svolo4!Ne tcapai pone imeto NESTINARKA…

 16. Има един холивудски екшън носещ името “The Boondock Saints “. Та в тази лента две ербап момчета по своя инициатива трепеха престъпниците. Въпреки , че нарушаваха закона и извършваха престъпления всички бяха зад тях и ги обичаха. Аналогията с България е същата. Не се ли появят такива “Светци” и в БУЛГУРСКО нищо няма да се промени. Вече е късно и картите са раздадени. Няма никакъв начин нещата да се променят в нормална посока. Времето за това е изтървано. Дано да съм най- лошият пророк в света !

 17. Към Тео:
  1/Никога не са имали насищане и освен базброй лични съдби-всеки път
  -съсипват и държавата – за срам пред света,която всеки път-както каза Дянков- Десницата им оправя бакиите.
  Към R o c k b u l:
  2/И времето е изтървано и не сте най-лошият пророк на света!
  3/Към блога:
  Когато казвам доказателства,имам предвид не клюки,но разбирам и гнева на г-н Цветанов,само че от всички след г-н Желев,до тук ги пускаха на пързалката и един след друг ги подхлъзваха или душеха и омаломощаваха….с !малки!!!
  ” шлемчета Еди!
  Ако го наложат с наглосттта си, ще ги изброявам ….

 18. Г-н Инджев,когато консерваторте в “мъгливия” Албион заговорят след дълго мълчание чрез “Файненшъл Таймс”
  подсазват нещо важно в други ден за България и за “Петко с мъжете”!
  Г-н премиер,като Рузвелт през 30-те години с мрачна физиономия на държавник и “дасе лее шампанското” от счупени бутилки по обществени строежи и интереесни занимания за г-н Цветанов в кадрили с Темида….

 19. “Настоящих буйных мало, так и нету вожаков”- пееше някога Висоцки. Та, надеждата е единствено в буйните, дано са те.

 20. Цигани опоскаха гранично село :
  http://www.desant.net/show-news/20246/
  Макар и малко странично от основната тема на статията , това е част от разсипията за която се говори и е още по болно, че институциите както обикновенно нищо не правят а си прехвърлят топката.
  Не съм почитател на вестник Десант и Атака на Валери Симеонов или на Волен Сидеров, важното е че показват безхаберието което царуваше до момента в държавата.

 21. В блога на Иво Инджев заслужава,
  да се отбележи избора на проф.Б.Димитров,да почете паметта на доблестните български войниции офицери сложили кости за Отечеството в английските военни гробища,защото е пример за подобаващ прочит на Историята,за който ни даваха пример Великобритания, преклонила знамена пред ген.Вазов и Гърция,чието поведение е едновременно и укор за др. съседи,по въпроси,за които има още какво да се желае.
  Цели народи,освен нашият ще се възхищават пред този закъснял жест,който щях да кажа на г-н проесора,когато му се обадих впред очакваното посещение на тогавашния руски президент г-н В.В.Путин,не е успял,да ми се обади-продполагам-поради голямата му заетост…
  Но имаше освен за това,да му кажа и др.неща,в т.ч. и за лобното място на цар Михаил Шишман III,а и знам,че той знае и помни, още преди да отиде в Рим на едно място,по идея на дъщерта на покоен български държавник,също покойница….
  Но сегашнот е еднакво достойно,както за премиера така и за колеги и наши съседи…
  С други думи,поискай и ще ти се даде,но къде ги достойните усилия в утопични реживи?

 22. do Nestinara: Гнусни отрепки могат да са само тези боклуци способни да сложат за русофилско лого символа на българщината: Паметника на Шипка и паметта на опълченците загинали за България

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.