Не реформа, реформация ни трябва

Кажете ми една просперираща православна държава. Бих искал да греша. Но гледам какво става. Трите най-бедни държави в ЕС са тъкмо трите православни Румъния, България и Гърция, където разпадът на държавата за трети път от само 50-60 години насам заплашва да се превърне в регионална и дори международна криза.

Колкото и да сме различни с гърците, приличаме си по навика да замитаме боклука под леглото. Карай да върви! Гърците, както и ние, не намериха смелост и сили да си отговорят на въпросите за собствената си гражданска война от 40- те години на миналия век. Въглените на омразата от братоубийството бяха възприети като нестинарски огън, през който нашите съседи тичаха боси. Балканско юначество, без вникване в същината на проблема, който лумва по тази причина отново.

Сега в Гърция надига глава анархията. Претендиращите да защитават свободата срещу несправедливостта на грабителите са на ръба да започнат да грабят банки. Засега “само” ги нападат и убиват техни служители. Циничната фраза” за каквото и да говорим, винаги става дума за пари”, намира своето предно потвърждение в цинизма на …идеализма. Нали от идеалистични подбуди атакуват символите на капитализма!

В Русия, както повеляват мащабите й, също се борят със себе си от сърце, но грандиозно, с православна пищност, разточителност и гигантомания. Доказват си, колко са велики. За целта подготвят най-скъпо струващия парад в страната в съвременната й история. Напук на някаква си световна икономическа криза. Искат да смаят планетата и да скрият от себе си факта, че най- богата на ресурси държава в света не успява да ги смели за благото на народа си, а ги е впрегнала в доктрината на имперското величие. Както винаги. Което показва, че в самата доктрина, която не се променя при никакъв режим, има нещо сбъркано.

Истината е, че православните народи, харесва ли ни това или не, са пропуснали болезнената и кръвопускаща дори реформация, която ориентираните към производство и търговия европейски народи от централна и северна Европа изживяват болезнено още през 16- ти век. Тази вълна преобръща приоритетите на западните общества, накланяйки везните в полза на индивида, комуто държава служи – с монарх, или ( по- късно) без начело. Индивидът там има интерес от стабилност и държавност, но преди всичко се бори за собствените си права, върху които се крепи цялата успешна конструкция на ефективността в икономиката.

Какво остави например след себе си разпадналата се британска колониална империя, която узря за решението да се откаже от опита да задържи “перлите” в короната си след Втората световна война? Остави блестящи в днешно време примери на забогатели, но не от природните си ресурси, анклави на пазарната икономика. Като Сингапур, Хонконг, Нова Зеландия. Завеща успеха на модела си дори на сочената някога за еталон на бедност Индия, един субконтинент, обединяван в разнообразието си от общото си колониално британско минало ( не случайно английският е единственият общ език сред безкрайното многообразие на етносите и езиците им). За наследството от мащабите на Северна Америка, САЩ и Канада, както и за континента Австралия, да не говорим.

Приказките за западния просперитет, като резултат от грабителството на колониализма, щяха да бъдат единствено вярното обяснение, ако Русия не беше най-голямата колониална държава на планета от столетия насам. Защо не вземе да разграби несметните сибирски богатства и да си заживее охолно. Сибир е тъкмо символът на руския цивилизационен провал. Там живеят около 12 милиона души – гигантска пустиня от тази гледна точка, останала неусвоена от човека, който в същите условия другаде ( като в Аляска) е постигнал чудеса.

Впрочем Сибир става част от Русия някак автоматично, по подразбиране и поради липса на “други желаещи” в онези векове, когато бегълци от московския терор постепенно започват да колонизират покрайнините на огромната пустош. Векове наред централната власт няма реален контрол над тези хора. Иронията е в това, че тъкмо тиранията на Москва и бягството на свободолюбивите руснаци от нея в перспектива й осигуряват постепенното приобщаване към европейската част на страната най – голямата съкровищница на света без същата тази централна власт да си е “мръднала пръста” за това. Ето на тези свободни по дух руснаци днешна Русия трябва да се кланя и да строи паметници. Но нищо подобно не ми е известно да се случва.

Вместо това в Русия днес отново се надига култа към Сталин, комуто и Чингиз хан може да завиди по масово изтребване на руснаци. С вожд като подобния му Путин, това не е много за чудене. Човешкият живот не влиза в сметката на такива вождове, а и народът е приучен на този начин на мислене “поне” от времето на Иван Грозни. Иска си величието на държавата, каквато и да е цената за този безкраен военен парад. Така му припяват от църковните и пропагандните амвони от векове.

В Гърция, където избегнаха изясняването на причините за трагедиите от миналото, то заплашва да се завърне. В Русия миналото направо дефилира на централния площад, гордо с тази реставрация. И ние си мисли, че с подобния начин на мислене ще надхитрим съдбата си на изоставащ народ и бедите ще ни подминат?

Време е за реформация.

103 мнения за “Не реформа, реформация ни трябва”

 1. Колко вярно за липсата на просперираща Православна държава!!! Най-лошото е, че самото Православие, за да “запази позициите си”, не признава нищо друго като религиозна опция или общност. Особено напоследък взеха че отрекоха Католицизмът, Протестантството като възможност за хората, въпреки, че целият останал свят принадлежи към едно от двете горепосочени течения. Колко жалко!!!

 2. Понеже стана въпрос за просперираща Русия, ето още малко пресна информация за “некои” явления, които не са от вчера.

  Според съобщение на Сант-Петербургски съд, двама канибали са удавили едно 16-годишно момиче, след което са го нарязали на части. Една част са изяли, а останките от трупа са изхвърлили.
  Двамата канибали – един цветар и един безработен са познавали жертвата.
  Единият от канибалите е получил 19-годишна присъда, а другият 18-годишна.
  Присъдите изглеждат доста снизходителни, може би заради възрастта на извършителите – и двамата са били на 20 години.
  Съобщението е поместено във електронното издание на холандския вестник “Телеграаф” от 05.05. 2010 година.
  Ето и линка: http://www.telegraaf.nl/buitenland/6665587/__Celstraf_voor_Russische_kannibalen__.html?p=8,1

 3. Инджев, – остаряваме бавно, май…

  защо го казвам ли

  ами пропускаш смайващата новина от оня ден, за бунта на бедните в САЩ, да в Ню Йорк, които нападат Уолстрийт…

  И в същия ден беше опомената цифрата за панаира в Китай – 56 МИЛИАРДА

  защо не скромните 46 милиона за парад в Москва –
  ако не друго руснаците си освободиха пленения кораб от Сомалия
  имат какво да празнуват руснаците, не ги мисли толкова много

  но ти си прави анализите, никой не те спира

  30 000 – почти цяла България сега тебе слуша – и добре се сравняваш с вестник Труд – направо в десятката

  остаряваме бавно…

 4. Кръстен православен съм в не особено добри за такъв акт времена, но не мога да не се съглася с Иво. Деморализиращият механизъм на православието е заложен още преди формалната схизма Рим-Константинопол. На Изток Църквата е изцяло подчинена на императорската или царската власт. На Запад- обратното, но с важни варианти, които освен здравословна духовна и интелектуална конкуренция, в края на краищата и довеждат и до Реформацията. Да не говорим за една културна институция каквато за католиците е е общият латински.А тук смрадливите калимявки освен на Путин и на мутрите си спонсори на друго не се кланят. Весели празници на всички!

 5. Вие сте напълно прав, а тази статия потресаваща панорама,при определени обстоятелства,би могла,да послужи за пътеводител измерван със столетия,
  дори с хилядолетия,защо гръцко-римското кутурно наследство и евразийската политика,оплодени с ценности на 21в.нямат алтернатива
  ….за некои и да се прекалява в този блог,но кажете ми къде
  и кога е възможно,да се добави,
  и настоява смело,да си седнат на меките части “лудите глави” от времената на Борис I,Калоян, “Българският Великден”или Раковски,патрон на Академията откриваща парада,може по-смело,и ясно,да се каже,че висшият светски и духовен клир,още със схизмата са объркали България,
  смущаваща и до днес света на Цивилизацията…
  Въпросът е изпуснат по тълкувания на светите тайнства на Вселенския събор във Ферара,в полза на киевския и руски клир,още при усилията на Византия,и преди десанта на турците,а като анти
  -теза на всичко що е в света на Аристотел,е било удобно,да ни бъде наложено,когато балканските владетели са си вадели очите като селяни…
  Струва си нова дългосрона статия и тогава ще се включа,тъй като български княз женен за знатна ромейка,стои в центъра и трума ми се споменах в блога този факт,но не знам,чия издънка е бил през 14 в.

 6. Разсъжденията Ви звучат логично и вярно, г-н Инджев, но… към настоящия момент. Не се знае дали ще доживеем да видим какъв ще бъде краят на филма.
  И, разбира се, Русия не е най-голямата колониална държава.

 7. време е.човека обаче който трябва да ни поведе и да почнем искрено да отсояваме себе и да работим чрез нашата алчност и егоизъм за благото на обществото все още не е роден,а като гледам с нашето православие,робсва искривена психика и прочие на дали ще се случи за съжаление.време е.

 8. Понеже темата е реформация за православните народи, искам да отбележа, че исторически тя възниква като коректив предназначен за католическите държави. Там където успява, главно в англо-саксонсите общности, под формата на протестантизъм тя носи просперитет на прохождащите тогава по пътя на капитализма народи – днес те са между водещите по стандарт. Показателно е изключението Ирландия с католическо вероизповедание, която в момента е между нуждаещите се от помощ държави, наравно с католическите Португалия и Испания. Само „лаическите” Италия и Франция (в последната между впрочем също се провеждат ежегодни пищни военни паради) са по-малко засегнати от кризата.
  Или с други думи, връзката между протестантската етика и духът на капитализма си е доказано пряка, както това го е установил още през 1905 г. в едноименното си произведение Макс Вебер.
  Не искам с тези мои примери обаче да хвърлям каквато и да е вина върху православието, би било твърде удобно оправдание за родните ни комунисти и социалисти. За все още разкрачената ни душевност между Изтока и Запада, мистицизмът на ортодоксалната ни религия е много съответствен. Отхвърлянето му по идеологически причини – за да се приобщим към ценностите на капиталистическата етика, която в основата си е протестантска, само би довело до прибавянето на стрес към стреса. Мисля, че дебатът по този въпрос – как да съчетаем ценностната си система към изискванията на времето, е отворен и както е прието да се казва, тепърва предстои.

 9. Хах, аз тази статия бих я завършил с “Който не познава историята си е обречен да повтори грешките и.”

 10. @ Никола
  Не знам защо, за да защитите тезата си колко е непрокопсано Православието, с лека ръка зачеркнахте от останалия свят и ислям, будизъм, юдизъм и други. А това “особенно напоследък взеха, че отрекоха католицизма” е от 1054 година. Протестанти и католици също не се много долюбват. Протестантите англичани искат да арестуват Папата, при посещението му в Великобритания заради скриване на случаи на педофилия сред свещеници. В вашия стил този факт може да се обобщи – педофилията произлиза от католицизма.
  Когато помага Господ не пита, и кога наказва,също не пита…

 11. Относно нас българите мога само да добавя цитат от Вера Мутафчиева: Не е страшно че от СВЕТИ княз Борис I насам се колебаем м/у католици православни и езичници.Страшно е,че сме БЕЗВЕРНИЦИ.Неверието е емоционална реакция или разочарование докато БЕЗВЕРИЕТО е СЪЗНАТЕЛЕН ИЗБОР

 12. Коментарът е точен.Да,Реформацията,състояла се в средните векове,и направила Западневропейците мислещи и отговорни пред себе си и пред държавата си хора,а властниците им просветени и прагматични люде.Предшествана от събитие,само по себе си не толкова значително-превода на Библията от Мартин Лутер и опита да се живее действително според библейския кодекс-10-Божи заповеди.Дори само факта,че един друг водач се самоименува в негова чест-Мартин Лутер Кинг,говори за това,колко е важно това,което германецът е направил.
  На българите /и не само/ни се губи период в историята,наречен Просвещение-тогава за какво говорим изобщо?Както казва Босия-на Запад гласуват само четящите,а при нас вече-само нечетящите.

 13. До г-н КОНСТАНТИН ТИХОНОВ, с извинение:
  Какъв е тоя “бунт на бедните в САЩ.. които нападат Уолстрийт”?…
  Какво общо има между разходите на Китай за СВЕТОВНО изложение и дрънкането на оръжие в Москва (произведено за световна война!..)?!?!?!!!!!
  …И каква е връзката на спасените моряци (..да са живи и здрави!), с “благоденствието” в Русия и с “просперитета” на България?!!! …
  Колко века,според Вас, са нужни на един български комунист, за да разбере изобщо, че има хора, които не искат да са подлоги на Русия и на който и да е, че не харесват идиотският им кагебарски ред, че ненавиждат алкохолизма и проституцията във всичките им форми разпространени там…че предпочитат да живеят в свят с достойнство и да го споделят с другите…? Какъв ли трябва да е мъзъка на човек, че да забравя всички мерзости и жертви на сталинския комунизъм по света и в Русия? Как може човек напълно да се ползва от всички ценности и привилегий на цивилизацията и западната култура и да гледа мило към империята на путиновата олигархия?!!…Докога?!!!!!!!!

 14. Реформацията и съпровождащите я фемонени, които водят до “откритието” на индивида като мотор на общественото и икономическо развитие са резултат от няколко стотин години (200 по думите на бивщия германски канцлер Шмид) развитие. Т.е. това е бавен исторически процес, които се съпровожда от множество обстоятелства. Ние, младите от гледна точка на демокрацията общества, бихме могли и би трябвало да се учим от историята на тези, които вече са изминали този път, но това не променя факта, че и на нас ще ни е необходимо много време.

 15. Ne mislja, che Pravoslavieto ni e problemat, a ‘materialat’, to horata ne sa merilo za religijata, pri tova tja be napravo potapkana u nas po vremeto na komunizma, koeto dovede do palnija razpad na morala v obstestvoto, dokato na Zapad se zapaziha hristijanskite tsennosti. V istoricheski plan Reformatsijata e bila obuslovena na Zapad, tai kato katolitsizma se harakterizira sas silno tsentralizirana struktura i glava na vsichki tsarkvi e papata, kato dori bogosluzhenieto e bilo samo na latinski navsjakade. V Pravoslavnija svjat pak vinagi e imalo ravnopostavenost na vsichki tsarkvi i tehnite patriarsi, a roljata na Vselenskija patriarh e samo formalna.
  Problemite na Gartsija se dalzhat po-skoro na tjahnata natodopsihologija – pri tjah zhenite po pravilo ne rabotjat, shiresta se koruptsia, kakto se vidja – i faktori ot minaloto – mi te sa imali voenen rezhim, teroristichni forrmatsii…

 16. В 1400 г.,на връха Коледа,крал Хенри IV Английска дава банкет в двореца си Елтам в чест на Мануел II Плеолог като законен наследник
  на Август и Константин,преди да гостува на Шарл VI Французки който настанен в специално украсено крило но Лувър,удивлява професорте от Сорбоната,също възхитени като колегте им вЛ ондон се държат състрадателно,
  знайеки,че е просител, в т.ч. и поради закъсняло подценяване на отровните плодове срещу сарацини,
  още през 1204 г.,когато се слага край на Източната Римска империя империя,гсподвстваща сила в християнския изток като Новият Рим до Трапезунци,Комнини,
  Ангелите от Епир,франкски,
  италиански колонии,ведно със Сърбия и България,ламтящи за мператорски титли ,още когато тюрките мируват в Азия…
  Михайил Шишмн III /10 години по-рано/????????? от превода на съчиненията на Тома Авински/,
  кръстосва меч при Велбъжд със сърби и окървавява Бяло море, за да се види чия корона е по-блестяща на Балкана на Крум или на Душана,но наложителното обединение на християнския свят…е само,надхитряне,когато сестреникът на Иван Александър и вуйчо на синовете от влахинята Теодора и еврейката Сара,е могъл след Русокастро при Ямбол,да настани наша венна охрана за внука в самия Константинопол и да си “удължи командировката”,
  преди градът, да затъне в развалини,….когато освен поклонници от Русия, по протежение на Златния рог…си съперничат венецански,
  генуески и мохамедански търговци
  През 1391 като “сама” морска врата на Балканите остава само Солун,а през 1396 е благословен кръстоносенпоход и от вражуващи папи ,но /пак!/само намесата на Тимур отлага падането на Констинтинопол с половин век….
  Не е до схизми и мизми,а до въпроса,кого описва Фани Попова Мутафова преди в Париж и Лондон,
  да се появи жалък просител,
  много преди Варна или Видин,
  където слага кости и родственик на Талайран по майчина линия….
  Не кмет на Видин,а самият виден български държавник и още по-видни негови колеги,историци
  ….не искат и не могат да го вдигнат и в д я н а т….!

 17. Господин Инджев, не съм съгласен с вашата теза, че православието е виновно за нашите неуредени държави. За другите незнам но за България поне имам наблюдения и мога да се изкажа. Ние сме бедни и зле уредени не заради Православието а въпреки него. Просто ние не сме добри християни.
  София/Дружба, квартал с 40 – 50 000 души население има 3 малки черквички в които се черкуват редовно около 100 човека. В Младост още по-голям квартал няма нито една чеква. Има манастирче от едно време и това е. И други неща ми се искаше да кажа но ме стегна гърлото и се отказвам.

 18. Всяка религия си е вид философия. Нямам много дълбоки религиозни познания, но като наблюдавам католическата църква, тя ми прилича на една вселенска комунистическа партия, където папата е пожизнен първи секетар, а всички останали кардинали са му вечните другари. То и в православието, патриарха е пожизнено избран, но на всяка православна държава, патриарсите са почти равни по власт. Мисля че православието е много по миролюбива религия. Никога то не е било налагано от една държава на друга посредством огън и меч, както католицизма в южна америка, мюсолманството в европа. Не напразно на католици, мюсолмани и юдеи им викат силната вяра. Според мен именно православието е религия на личността. Ние сме вярващи, но не сме религиозни. Това ни прави и по-трудно “управляеми”. При нас не може да дойде попа и да каже “как да живееш правилно”. При католици, евреи и мюсолмани е допустимо. Според мен, трябва да се прави и разлика между вяра и църква. Църквата е институция, която използва една философия за контрол над хората, от там и богатство. Аз не мога да допусна, свещенникът да ми се бърка в живота. Католика го позволява. Доколкото имам информация, равините в Израел са най-влиятелните хора. В САЩ индианнците са били буквално изтрепани, в Южна америка също, за да се наложи католицизма. Русия като голяма империя никога не осъществявала геноцид към народите живеещи на теритирията и на религиозна основа. Що се отнася до просперитета, посочете ми една мюсолманска държава, която да е построила процъфтяваща държава, която да не е на основата на грабеж и насилие.
  Относно Сибир, искам да отбележа, че ако се сравни степента на “усвояване” на географските ширини, сходни със Сибир в Канада и Аляска, то “най-усвоени” са именно в Русия. В Аляска най-големият град е 100000 население, в Сибир, Иркутск е 600000. В по-голямата си част Аляска е населена от старо-русите, които са там от времето на Руската империя. Да не говорим за индустриално развитие. В Сибир има доста крупни (хубави или лоши) предприятия и централи. Не напразно Аляска е резерват, защото не е изгодно (все още) усвояването му. Не че не искат. Просто е трудно. Дори тръбата за нефт, построена през 60-те години, и смятана за грандиозна победа на “човека над природата” не работи. Нефта се траспортира с танкери.
  Относно военният парад в Москва, всеки, който си има армия, който в историята си има победи, може да си прави паради. Естественно, че има и политически момент. Основно Втората световна война беше “изнесена” от руснаци и всички останали държави и народи, които тогава влизаха в състава на СССР и имат основание на парадират с годишнина от победата. Проблема е с портретите на Сталин. Има голям диспут на тема “за” и “против”. Моето мнение е, че човекът най-малко помогнал за мирът в Европа и света в онова време, е именно Сталин. Но не е само той виновен. И доста други политици са изиграли двойственна роля, довела до тези страшни години и жертви. Но това е само мое мнение.

 19. Поздравления за смелата и открита статия! Иво е достатъчно умен за да осъзнава,че е бръкнал с пръст точно в раната и не му мърда лавината от псувни и крясъци на “възмутени граждани”.Точно в десетката!
  На никого не му е приятно да му кажат в очите,че е изостанал и прост,но фактите са безмилостни! Православието е примитивен и изостанал клон на християнската религия.Без своят Ренесанс, без своята Реформация, без своите велики умове и дела.Религия, оцеляла в няколко от най-изостаналите европейски държави под сянката османската империя като наследство на древната Византия.И поддържана активно от руската имперска политика,като мощно средство за приобщаване към своите интереси!Православието е религията на неграмотните бабички и религиозните лицемери,които смятат постенето за полезна диета,коледната трапеза за повод да се наплюскат,а паленето на свещ за пожелание за късмет и измиване на окаляна съвест.
  Колкото по откровено се погледнем в огледалото,толкова по-големи са шансовете ни да напуснем бунището на “задния двор на Европа”.А всякакво възмутено пъчене с подвизи отпреди 1000 години и премълчаване на робската реалност след това ни върти в затворения кръг на Балканското хоро под гайдата Москва!

 20. Виновна е не религията а липсата на истинска вяра и морал. По семеен път от столетия се предават фалшиви ценности. Ужастната комунистическа идеология за която мечтаят съседите бе реализирана по най-извратен вид у нас. 90-те години, когато поехме по пътя на променините и имахме някакви надежди възрастен грък, приятел на семейството ме заплаши, че като победи световния социализъм, първи ще ни обеси по дърветата защото сме развалили чудесната държава… Тогава го приех на шега 🙂

 21. И ние си мисли, че с подобeн начин на мислене ще надхитрим съдбата си на изоставащ народ и бедите ще ни подминат?

  ………………………………

  Грехът увлича човека в бездната на чувствата. Може пък и да е обратното – чувствата да увличат човека в бездната на греха.
  Те нямат нищо общо с вида на вярата. Ако на Земята имаше една единствена «господстваща» религия – нямаше да има религиозни стълкновения. Нито религията щеше да бъде разглеждана като определяща стандарта, съдбата или начина на живот.
  Защото кое е първичното – натюрела или религията?
  Не лъжи! Не кради! Но какво означава да лъжеш или да крадеш?
  Това са обикновени действия, продиктувани от инстинкта за самосъхранение. От натюрела 
  Днешните високоморални държави препоръчват «политически коректната» кражба. Гласуваш си закон, който позволява замяната на кокошка за кон, нали, олигарси? Или оставяш решението да бъде взето от колективен орган, нали Софиянски?
  Не пожелавай жената на ближния си! Какво е “да пожелаеш” или добре – какво е това “ближен”? Откъде се знае кой на кого е “жена” или кой на кого “ближен”? Това е нагон! И е най-силен, когато е под пагон… Нали, генерали?
  Всички ние сме деца на природата. Подвластни сме на нейните императиви. На стихиите й. Грях ли е да ги следваш?
  Лесно ли е да се поддаваш на чувствата си, а след това да се замисляш над греха, съдбата си и да вдигаш укоризнено пръст към онези, които те следват по петите?
  Политическата коректност налага онова, което правят опитните проповедници – през целия ден се борят с греха, за да му се отдадат нощем с чиста съвест, без замисляне и с чувство за превъзходство над него.
  Самоосъждането в случаи на грехопадение е нещо крайно неправилно, неефективно и дори масата от обикновени грешници го усеща и се нахвърля върху самобичуващия се.
  Критиката и самокритиката са резултат на непознаване на човешката природа и на занемарено себепознание.
  И тъй като истинската и вярна целомъдреност е непостижима по условие, човек трябва да спазва някакви свои принципи, до които е стигнал благодарение на убежденията и опита си, без да се опитва да ги налага на другите.
  Това е, що се отнася до противоестественото.
  А естественото и човешко е – да нямаш вярна представа за себе си.

  С това мое слово отговарям на статията и коментарите под нея…

 22. Izvodite sa moje bi e po-dalboki otkolkoto pokazva analizat v statiata.

  Dali vsichki katolici sa prokopsali. Da v evropa i ne v ostanalia sviat – Afrika, South Amerika.

  Ima li kralstvo/tzarstvo koeto da ne e prosperirashto. Tribva dosta da tarsim.

  Sledovatelno po-dobre tzarstvo otkolkoto pravoslavna republika. Ili katolicheska republika izvan Evropa.

  Istinata e tova che balgarite sa zabludeni i samozabludeni po otnoshenie na polojitelnite si kachestva. Kato trudoljubie, chestnost, bezkoristnost i t.n.
  A tova sa cennosti na dosta hora ot zapadnia sviat za koito govori g-n Indjev. Ne vsichki, no dosta poveche.
  Osven tova tezi dobrodeteli se otstoiavat i ot vsichki hristianstva, taka che nie sme s losh kasmet.

  I za koi li pat shte povtoria.
  Tam kadeto e stapval ruski botush treva ne nikne;

  Tova e edna otprichinite za nasheto neblagopoluchie. zashtoto predi 1944g BG savsem ne e bila v tova propadnalo deredje.

 23. Иво, съжалявам, но това са пълни глупости! Италия не е преживяла “Реформация”, а е една от най-богатите страни в света. Защо пропускаш, че и Румъния и България бях “социалистическия лагер,. За както Православие можем тогава да говорим! Не си ли наясно, че тези, които громиха Православието 45 години, сега управляват същите държави политически и окономически! За “Съветското” Православие какво да кажем! Както и че днешните погроми в Гърция са дело на онези сили, които отпушиха братоубийствената гражданска война в Гърция. Същите, които разстрелваха свещеници, палеха манастири и дори се опитаха да подпалят Света гора!
  Православните държави са тези с разгромена държавност от страна на атеисти и евреи!
  Може ли жертвите да са виновни за престъплението? Може ли ограбените да са виновни за грабежа?
  Или не се забелязва как и кой обраби България през последните 20 години!
  На тебе ти трябва “реформация”, не на България!

 24. О, Макс!О, Вебер!
  “Честен като хугенот”, но тук всеки такъв е заплашен от лична и незабележима Вартоломеева нощ.

 25. Католици-протестанти-православни и всякакви други…към глобалния грабителски капитализъм ни води еврейската върхушка в САЩ…Тя предизвиква кризите, тя после се възползва от тях, тя размахва тояга и морков и тя заробва чрез МВФ…

 26. другаря инджев разбира от Православие колкото прасе от кладенчова вода……….лочи си в помията и представа си няма, че съществува жива-изворна вода.

 27. Педофили има не само сред католиците – има и сред протестантите, православните, мюсулманите, евреите… Църквата досега не е решила нито един проблем на човека като хуманоид. ТЯ Е ПРОБЛЕМ! Не ми трябва свещеник да ми казва, че не е хубаво да крадеш, убиваш, изнасилваш… Догматизма който налага църквата не кореспондира със свободата – свободата като екзистенциална категория на духа. Всяка догма (не само църковна) убива духа.
  Защо протестантските държави са проспериращи – може би защото са по-малко догматични!? Това е като че ли така, но има и друго. Отзовах се в една евангелистка църква в САЩ преди години(от любопитство) и чух нещо подобно: “блажени богатите, защото били повярвали в бога и той (естествено!) ги благословил”. Ами ако са спечелили това богатство по не много честен начин? – Ще се изповядаш, ще дариш не църквата, ще направиш 3 добрини и си ок.
  По-важно за нас българите е следния въпрос: защо след Ялта, като ни дадоха на руснаците заедно с други държави от източна Европа, ни се случи точно тоя комунизъм в България? Защо имаше толкова много лагери, защо се случи геноцида “Народен съд”, защо не се заклеймиха категорично по един подобаващ начин тия лагери, защо БСП/БКП не се ИЗВИНИ за кръвопролитията и тормозът над тоя народ, на които го подложиха?
  Някои ще кажат: заради такива като Гоце Първанов. Ама аз мисля, че не Гоце е причината, той е следствието. Навсякъде има Гоцета. Ама тук хвана дикиш!?

 28. Затоплихте старческата ми дуща с много верни допълнения по една статия всеобхватна като панорама и пътеводител за бъдните времена-както казвал Николай II,”не нам,не нам , а в Име твое!….”
  Черешката на тортата на връх Гергьовден е как употребяват глагола “громя” Израел и др.Вигенин,и как стара Европа напъва мишци, да спаси еврото,а С.Дянков обещава догодина да свършат постите…докато се “накумят” сините след “НДСВ” и “ГЕРБ”…и кънтят недоловими “тихи” гласове…
  Във всеки случай оголват “Върха на иглата”,където мястото и без това е с…. в р ъ х тясно…
  С неочакваната и изненадваща промяна при рйтингите,г-н Инджев,просто се обадил по “джи ес ема” на великите царе Борис и Калоян…
  Има и др.виц когато Марийка решла да подскаже на Иванчо,на въроса на учителката,какви са били българите до покръстването и свенливо изплезила език…
  – Менетчии,другарко!…

 29. донякъде е прав г-н Инджев. Но не мога да се съглася, че само църквата (религията) е виновна за състоянието на нещата.
  След като всички ясно съзнаваме, че трябват много и драстични промени, какво направихме? Какво направихме за да променим олигархичния модел, насаден от Русия? Нищо! Или не гласуваме или гласуваме за тези в листите.
  А защо не направихме една нова, некорумпирана и необвързана с ДС партия? Аз съм за!

 30. В един доказано високо интелектуален блог,дори и при очакваната крайна равносметка,един обществено известен и полезен журналист,постави вече летвата много високо и 100 години напред “и нещо си да им е яко” на петимните да чешат България…като компетентен елит заблуждаващ се по правила…..

 31. Присъединявам ли се към коментара – да са живи и здрави католиците от : Енрон, Даймлер, Сименс, Голдман Сакс…и най-вече католикът Мадоф (все пак го чакат 150 години праведни молитви) и някои обичащи деца проповядващи католици. Какви преимущества само пред православието, защото то все още няма такива доказани богоугодни “постижения”.

 32. Харесвам на И. Инджев проникновените коментари. И този е много добър в голямата си част, особено за Русия, която би могла да е като Кувейт, но заради демоцида е нещо жестоко гротесктно. Но за Православието не мисля, че е прав. Не в него е причината, а в редица други постановки, които са достойни за още по-добър анализ.

 33. Господин Инджев, отново се изхвърляте с нелепи примери и сравнения. Вместо да попитате защо изстрадалата Европа не подаде ръка на България и не я извади от хомота на османците, а хвърли всичките си ресурси за овладяване на колонии. Говорите за добрата стара Англия – Сингапур, Хонг Конг, Индия. А къде са Руанда, Бурунди, Ботсуана,Палестина във Вашата класация за наследството на колониализма. А имало ли е по същество концлагери в колониите много преди Сталин и Хитлер да се сетят за тях? А приятно ли Ви е да влизате в протестантски храмове, приличащи на клубове или в католически църкви с отречените от исконното христянство статуи и други нехристиянски символи?

 34. Да се обвинява религията за бедите на една държава е нерационално, неразумно и нелепо. Ако не беше Източноправославната църква, България щеше да види Освобождението си през крив макарон, националното самосъзнание щеше да го няма, да не говорим за ролята й през Възраждането! 🙁 Забравяте тези неща. Отдавам обвиненията към Българската Православната Църква и самите дела на тази Православна Църква в последните десетилетия единствено на властващия атеизъм в две поколения българи, включително и на атеизма на някои от самите свещеници. Господин Инджев, вашата позиция относно Българската Православна Църква не е уникална, познавам доста българи сред по-интелигентните среди, които проповядват същото това отношение към Източно-православното христянство. Но знайте – ако искате нещо да изчезне, то рано или късно ще изчезне. Ако не искате Църква – няма да я имате. Но това е най-лесното. Много от пост-комунистическите хора не търсят от източното-праволсавие онова, което то може да даде, не се обръщат за помощ към него, не са възпитани в този дух. Комунистическата промивка е отучила хората да вярват. В това число и в Църквата! В това число влизат и интелигентни хора като вас, които твърдят че Източното прволславие е такова и такова… Източното православие го правим самите ние! Църквата – това сме ние самите. Това е Източното православие и то е чудесно! Източното православие е религията, която се развива от 1100 години по тези земи. А какво говорите вие? Вие сте жертва на подмяна на ценностите. Моля ви, не си мислете, че сте по-велик от Хилядолетния човешки опит! Никой не е. Ние живеем в малък отрязък от време. Понякога само църквата с нейните столетни традиции може да ни даде онова чувство за време, което толкова много ни липсва… Хората, които се обръщат към религията в тези трудни времена интуитивно са прави за себе си. Религията е и мъдрост, и опит 🙂 Ние имаме нужда от нея, независимо дали е Източноправославна, Протестантска или Католическа.

 35. На анонимния, който пише: “И, разбира се, Русия не е най-голямата колониална държава.”
  Русия със сигурност обаче е най-голямата феодална държава! Русия винаги е била феодална държава. В Русия СВОБОДА никога не е имало! Ако България е била демокрация между двете войни, то руснаците усещат що е СВОБОДА едва когато напуснат Русия. За това България им се струваше “Запад”, а където и да отидете по света в момента, на петата минута ше чуете руснаци(рускини най-вече), които “си търсят късмета”. Руснаците са моето успокоение. Има на света и такива, които живеят по-зле от нас!
  С последното изречение се обръщам към руснака Тихонов с искрено съжаление. Може би не точно съжаление към него, а към милионите обикновени, крепостни руснаци!

 36. Добре е, че все повече интелигентни хора взеха да пишат свободно в блогове като този, дано всичко това да продължи и нацията българска започне да се променя към по-добро.

 37. г-н Инджев, първо, знаете ли, че православието и православното христианство са различни вероисповедания, нищо,че толкова си приличат по между си.Второто,Вас какво ви засяга парада по случай 9Май и колко пари са похарчени за него. България в тези расходи дял няма.С този парад ние не демонстрираме нищо на целия свят,а правиме го заради вече немногочисленните ветерани и други участници от Втора Световна, за да им изразим своята признателност и благодарност за освобождение от фашизма.И повярвайте ми, че ако и има хора,за които Сталин е велики вожд, те не са много. Не Ви ли омръзна още да плюете руските хора и и да ги изобразявате като овце със мозъчни дефекти? Плохо выглядите со стороны, г-н Инджев.

 38. Дали наистина, г-н Инджев проблемът е в Православието? Интересно ми е, къде виждате около Вас православни християни??? Що се отнася до английския език, той се налага поради простотата си. В него една и съща дума има множество значения, в зависимост от контекста. За това по-сложни текстове, например на Кант, или Жак Лакан са трудно преводими на английски. Значението се променя. Опитайте, от гледна точка на днешния английски да прочетете Шекспир в оригинал. Не, тези преведени на съвременен английски, а оригиналните. Четиристотин години са един миг в историята и е много трудно да се каже, дали нещо е прогрес, или тъкмо обратното. Дали прагматизма на Джордж Бъркли “Добро е това, което е полезно” не ни води в посока на алчност и оскотяване. Нима не виждате, че у нас протичат процеси, свързани точно с този прагматизъм и познати у англосаксонците в едни по-далечни времена. Всъщност какво точно остана от демокрацията? Къде се дянаха онези стълбове на обществото, като спестовност, полезност за обществото, добродетелност? Кое предизвика настоящата криза? Според мен желанието на много хора да имат на кредит. Да ползват блага, преди да са създали каквото и да било. Това да имаш тук и сега, онова което искаш е пагубно, защото няма пълно задоволяване, а и присъщо за човека е да взема повече, отколкото да дава. Проблемът на Балканите се състои в нещо друго, в нарцисизма на хората. Но това е друг въпрос. Чета почти всичко от Вас, защото ми харесва. Хубаво е да, че поддържате дебат. Честит Празник на Вас и всички читатели.

 39. Няма значение каква вяра изповядвам. Важното е един народ сам да извоюва свободата си.Това не се нарича реформация, а си е просто революция, еволюционно прочистващ процес на обществото.Защото масите, ако не счупят главата на тези, които го управляват поне два пъти за един век няма да бъдат свободни през следващия.Това важи и сега. Няма значение на кой цвят ще чупим главите.Важна е нашата свобода!

 40. До Костадин:

  Съгласен съм с теб. Освен общото с руснаците: азбука, сходен език, религия и цвят на кожата имаме доста СЪЩЕСТВЕНИ разлики: история, народопсихология, форма на управление, права на гражданите. Да се абстрахираме от годините след 9.9.1944. Който не е ходил в Русия да се поинтересува малко. Наложиха ни със сила един модел, който е ЧУЖД на българина след 9.9.1944. Комунистите в България не са имали подкрепата на населението. Потъпкват Търновската Конституция, правят си “Народен съд”, избиват интелигенция и опозиция и се отдават с азиатска страст да НАЛОЖАТ РЕД! Ама – азиатска. 😉 Намират си чекистите и кой да им проведе политиката в България (ако можем да говорим за политика в истинския смисъл на думата – просто НЯМА диалог, а монолог) – най-големите отрепки в обществото им свършват работата. А и кой друг би се отдал на подобна мерзост. Млади революционни анархисти и комунисти, студенти… Много от тях също после са получили куршум.
  И като получиш Абсолютната Власт, а откажи се от нея! Кучето как си дава кокала. Нали с кръв са я взимали тая власт.

 41. Иво, с години ти си отиде и ума! Жалко, някога дори ми беше и симпатичен. За да обвиниш Църквата и конкретно православието за проблемите на една нация трябва доста да си закъсал и морално и явно финансово. Кога православието е управлявало България за да твърдиш подобни глупости?
  Изглежда също си престанал да четеш друго освен себе си. Тия нещица защо ги пропускаш:
  http://dnes.dir.bg/news.php?id=6344378
  http://dnes.dir.bg/news.php?id=5726143
  http://dnes.dir.bg/news.php?id=4222237
  Тия хамериканци ще да са били и те православни, нищо че не пише!!!

 42. Поправка:
  “Млади революционни анархисти и комунисти, студенти… Много от тях също после са получили куршум.”

  да се чете:
  “А и млади революционни анархисти и комунисти, студенти… Много от тях също после са получили куршум.”

 43. Иво,поздравления за чудесната статия и смелоста да бръкнеш в рана за която повечето хора усилено обясняват че вообще не съществува.

  Обществото не може да оцелее без идеали, без истина, без свобода. И задачата на интелектуалната част от това общество е да покаже на хората изхода от сумрака. Андрей Сахаров

 44. Прочетох статията внимателно. После я препрочетох. Иво, ти чете ли я?
  Не знам дали съществува жанр “фентъзи публицистика”, но написаното от раз би попаднало в “топ 10” там. (Ако има още 9 подобни материала, разбира се).
  Откъде го изсмука това “православие” в България и с каква цел, не знам.
  Явно нито интелектът, нито историческите ми познания са достатъчни. Кога и на кое събитие за последен път е влияла българската православна църква в политиката? И къде точно виждаш в съвременния български манталитет православие?
  На Гергьовден май намери под вола теле. 🙂

 45. Може и да има доста верни неща, а и обратното, сега обаче става дума не за възход, а за оцеляване…И други, по-“тленни” въпрос са на дневен ред.

 46. Преди да съмне стана това,което се загагтваше със с-връх тясното място на върха на иглата и е картината с рейтингите,призвани да духат и издухват….нещо като Gone with the wind!
  Да ама не,още когато разговарях с един гл.секертар на МВР,преди години,”съм знаел кого не трябва да отписвам!…”защото всеки брак по тщеславна сметка е априори минирана форма на трудов договор,
  ако нещо не достига в кадровата социология…..за да се избегне,
  на всяка цена, държавническо-милиционерска свирка,като изпълнение на увертюра към глоба….

 47. Ах,Кастадин,приятелю,не се хаби да наливаш в чугунените глави.Кауза пердута.А Иво Инджев си е безусловно прав-но за мислещите, а не за скопените мозъци.Но последните винаги са били подметките на историята.Независимо на върхът дали е тиран или демократ-те винаги ще си бъдат отрепки.

 48. И аз изразявам несъгласие с г-н Инджев за връзка между православие и политико-икономическата ситуация, макар и да съм атеист. За сравнение, западна Европа както и латинска Америка са католици, но разликата между тях е огромна.

  Просто във дадено време или се намират хора които да направят това което трябва да се направи или не се намират. Личностите са тези които извеждат масите на качествено нови нива. Колективната отговорност е равносилно на колективна безотговорност.

  Дори и тази, макар и псевдо демокрация дължим на Горби. Ние не сме си я отвоювали.

  В тази връзка смея да твърдя, че западна Европа дължи доста на Наполеон относно даванаето на свобода и шанс на личноста над църковните, манархическите и разни други олигарси.

  И при нас със двеста безлични депутати работата едва ли ще стане. Аз се надявам на Бат Бойко макар и да звучи доста простовато. Но след тези ми мои размишления, надявам се разбирате нямам друг изход.

 49. Какво му беше на поустинга ми, г-н Инджев, че го махна!!??!!

 50. Българското Православие никога повече в бъдеще няма да има онази обединяваща роля, която е имало в миналото, след безпощадното му унощожаване от комунистите. За добро или за зло ние сме православни и прозелити не можем да станем. Единствения шанс на българското православие да се издигне на висотата на европейското християнство е да приеме екоменизма за своя върховна цел (въпреки свирепите противници на това движение). Когато човек види как на запад в неделя миряните се стичат в църквите за да чуят неделната проповед, тогава разбира, че народ без вяра е сляп народ. Може да види също, че църквите, а не дискотеките са мястото където младите се запознават.

 51. г-н Инджев,проверете кой е финансирал Мартин Лутър и може да откриете интересни неща.От ФБР казат проследи парите,моето разследване стигна до фамилията ФУГЕР които са конролирали северна ЕРОПА по това време.Другата фамилия МЕДИЧИ съответно контролират южна,и забележете,измислят нещо гениално,ИНДУЛГЕНЦИЯТА!! Ф-та МЕДИЧИ прибира златото на цяла ЕВРОПА,и тогава ФУГЕР пращат реформатора М.Лутър който спира продажбите на индулгенции.Колкото до протестанската етика,оставям я без коментар.В Германия и католици и протестанти с еднакво добро образование постигат еднакви резултати.За источното православие,и по-точно източното православие в БЪЛГАРИЯ моето мнение е че промените селед 89г.трябваше да започнат от патриарха на БПЦ,СВ.СИНОТ,СВЕЩЕННИЦИТЕ,ТН.цялото житие и битие на българския народ е свързано с источно православната религия справка 6 май св.Георги-празник на ВОЙСКАТА и овчарите/и едните и другите са изчезващ вид/.За съжаление в БЪЛГАРИЯ все още управляват агенти на КГБ-ДС и по-точно вашия “любим” президент “Гоце”,а при източно православните народи който е на власт той назначава патриарх иначе казано КЕСАРЕВОТО КЕСАРЯ БОЖИЕТО БОГУ!

 52. Към Пламен Бочев:

  Както много пъти съм писал, не обяснявам обясненото вече веднъж. Кой както иска да го разбира. Поради масовката от неразбали, понякога май се налага….
  Истински феномен ми се вижда, когато очевидно възрастни, очевидно грамотни ( възможно и по-умни от мен хора) демонстрират, че не могат да четат.
  Статията няма религиозен характер и не претендира за класиране на добри и лоши деноминации на християнството. Тя отбелязва очевидния факт, че православните и технините държави са ако не в положение на бедстващи, то на догонващи и изоставащи. И никой от критици ми не оспорва този факт, а повечето се нахвърлят да ме попържат-ето на това му казвам фундаментализъм в действие. С което потвърждават подозренията за състезанието между коне с капаци, в което никога няма да сме победители…
  А сме изоставащи, защото не сме решили фундаментални въпроси за Човека, за отношението му към света и държавата и на държавата към него. За съжаление ортодоксалната доктрина подкрепя повече държавата, отколкото отделния човек ( не говоря за конкретни духовници). С други думи, тук властва манталитетът на преклонената главичка, което съвсем не се отнася само за прекланянето пред чуждия поробител…И не е случайно, че бунтари, като Ботев, са написали доста злъчни неща по въпроса ( можете и него да презрете).
  Така е било през вековете, така е и сега ( вижте руската църква – тя се държи като част от партията Путин “Единна Русия” – абсолютно в духа и канона на своите традиции и съответно кремълските стратези не свенят да употребяват за имперските си цели православието като инструмент за налагане на влияние в т.н. руска сфера на влияние).
  Тъй че говорим за пропуснати първи седем…века ( или почти) във възпитанието в уважение към личността и това ни се отразява зле в надпреварата не само с другите народи, но и със самите себе си.

 53. Имаше много изказвания, че Православието не било влияело, че църквата не била имала реална власт… Религията включва, освен всичко, морална система и всички членове на обществото, все едно дали вярват в извънземните, бледата синя точка, или провидението, са повлияни от тях. Традиционната религия е морето от ценности, в което плуваме всички. Нашите ценности и мислене са православни. Защо кардинална промяна не е имало? Видях отговора в един коментар горе:

  “Църквата – това сме ние самите. “

 54. Много се радвам,че блогът на И.Инджев, успява да впрегне таланта на онези от “Mъртвите (български)* полета)”
  Мнозина са тези с които и през ума не ми минава “да си го меря по ерудиция”,но в тшеславно време,
  предпочитам бай Илия чиито “прями естетически размисли” ни връщат към “бременноста” на 2010 г.,
  когато мина интервюто на премиера и старанията му, да си хортува след запаметяване на думи и изрази “донасяни в сандъче”,като това което носят на английските крале ,които предпочитат други спортни развлечения,но са най информираните,да не говорим за американцити или КГБ….
  Нямам представа кой му дава акъл,но считано от 1954 г. съм изпитал различни методи за усвояване на езици и???
  ———————————-
  Въпросът ми е само,кога ще благоволи да ме приеме за 10 минути и да се докаже по БТВ,че може,макар и да не е толкова важно,в евентуален дуел с кадровата му социология,но преди Коледа ще е проговорил вече по-убедително…..
  ———————————-
  за да не ми отваря повече работа….
  Естествено ВЯРВАМ,че знам,че няма как да не знае и НЯМА ДА МОЖЕ да ме намери…
  Но ако следи, едно щоу,да се надяваме,че не пропуска и един добронамерен блог!
  А и Иво Инджев чака! Аз не бързам от края на юли 2009 г.

 55. Към П.Петров:
  задавате въпроса: „…защо изстрадалата Европа не подаде ръка на България и не я извади от хомота на османците…”
  Не е никак точно. Европа организира не малко войни за освобождението ни, в една от тях загина самият полски крал Владислав. В по-късната половина на османското владичество се появява нов фактор, прочетете д-р Кръстю Раковски, за да узнаете как действа той. Този фактор се стреми да завземе Проливите, та Черно море да му стане вътрешно. Водени са повече от дузина войни на наша територия, без нито една-едничка от тях да е „освободителна” (освен последната, проведена вече след Цариградската конференция, където сме признати за народ, където се появява призракът на нашата автономия и следователно окончотелното „сбогом, Проливи!”). Растящата мощ и агресивност заставят европейските сили да мислят повече за новия завоевател и как той да бъде спрян. Прочетете Раковски, най-добре и в комплект с чичо му Г.С.Раковски! Всичко казано от г-н Инджев за Русия също е верно. То впрочем показва, че той обича руснаците, а не че ги мрази, както смятат тук цяла дузина ограничено мислещи.

 56. Супер диспут се получи- къде го чукаш- де се пука?!..А идеше реч май за манталитета и културата на едно население дето вече е объркало пътеките?!..И за ролята на църквата…И за това, че без възраждане няма да му се размине на Абсурдистан, ако иска да е пак България?!..И че всички някак смътно искат нещо, а говорят само за реформи някакви ?!…

 57. Богомилите са били нещо като реформатори, но не са успели.
  Предполагам, че тук сте имали предвид “многообразие” :
  ( не случайно английският е единственият общ ези сред безкрайното еднообразие на етноси и езиците им)

 58. Към Пешо:

  Написали сте, че църквата налага догматизъм. Ако е догма да проповядващ, че човекът, като Божие творение, се ражда свободен, то имате право да твърдите, че църквата е догматична. Индивидът с основната си характеристика свободата на духа а оттам и свободата на избор като екзистенциална категория се разработва и от християнските екзистенциалисти – Киркегор например, за когото човекът се характеризира с три различни свободно избрани от него йерархично подредени нива на съществуване (екзистенция) : естетическото – да живееш за момента (артистично, анархично, консуматорски, безцелно) ; етичното, което е автентично – да имаш активна позиция за доброто и злото в живота ; и религиозното и най-висшето, което е парадоксално (непостижимия Бог е парадоксално въплътен в човешкия Иисус) – да търсиш истината („Аз съм пътят и истината, и животът; никой не идва при Отца, освен чрез Мен.“ / Йоан (14:6) ) на базата на етичните си разбирания.

  Твърдите още, че макар и спечелили по нечестен път парите си, богатите ще се изповядат и ще бъдат ОК. Смесвате обаче изповедта с индулгенцията – тя не се е практикувала нито от православието нито от протестантизма. Докато изповедта като акт не може да не бъде поощрявана, тъй като е момент от признанието на истината пред съвестта и свидетелства за желанието за отхвърляне на греховното поведение. Не забравяйте и библейската фраза за богатите и игленото ухо. Може и да не ви харесва фактът, че става дума за отвъдно търсене на отговорност от тях, но пък и църквата няма призванието да измества гражданските съдилища.

  В коментар към статията си Иво Инджев казва: „ортодоксалната доктрина подкрепя повече държавата, отколкото отделния човек“, което е и акцентът, който аз самият поставям правейки сравнението между протестантската етика изградена върху индивидуалните стойности и просперитета на държавите с преобладаващо протестантско съзнание. Именно в отмяната на държавния монопол в ценностната система (и следващата го канонично църква) и даването на приоритет на индивида е промяната, която трябва да се осъществи за да има адекватно развитие по пътя на капитализма.

  Според Д.Г. „Църквата – това сме ние самите. „ и това наистина е така поради съборния характер на църквата. Т.е. от нашето желание и воля зависи накъде тя ще поеме. Икуменизмът е само един от вариантите, но неговато предимство се състои във възможността без отказ от православието, то да бъде приобщено към съвременните очаквания и изисквания към религията.

 59. Кризата,която преживява в момента човечеството ,според мен е не само финансова,но и духовна.
  Предизвиканата от безскруполни Финансови мениджери задлъжнялост на банките ,беше прехвърлена върху държавните бюджети.Спекулантите и предизвикалите кредитния балон не поеха нито един цент върху себе си.Президентът на Германия определя като “чудовище” глобалният пазар на капитали.Стремежът към увеличаване на печалбите е за сметка на цялото общество и последиците се понасят от всички.
  А проблема на православните държави не е в религията,а в манталитета на населението т.е. на гражданите.Обичат си те салатите”Шопска”и “Гръцка”,а много са почитатели и на “Руската”
  салата.Затова аз също мисля,че е време за реформация и смятам,че трябва да започна от себе си.Това за мен е една много важна работа,която трябва да свърша. Човечеството има нужда от кризи като сегашната,за да се спре и да се замисли за бъдещето.Аз самата се определям като свободен християнин,понеже не мога да се присъединя към нито една религия.Светлината на Духа достига до всеки един човек,но от волята на отделния човек зависи дали ще продължи да спи или ще се събуди за нов живот.

 60. Колко е важно да разбираме СВОБОДАТА в индивидуален план. Да я преживеем и да стане основна ценност, и идеал в нашия живот.

  Колко е важно СВОБОДАТА да не ни е поднесена даром, но да си я извоюваме, и да стане нашата свобода, моята лична свобода.

  Колко е важно да разберем, че настоящата българска “свобода”, няма нищо общо с истинската свобода, която е основана на идеали, ценностти и хуманизъм.

  Колко е важно да разберем, че настоящата свобода е изфабрикувана и поднесена без никакви идеали. Поднесена от хора, чиито интереси са да оправдаят своите натрупани през времето на комунизма богаства.

  Колко е важно да разберем, че когато свободата е регулирана от държавата, вече не е свобода, и че такава свобода се превръща в сила, която заробва народа в някаква фалшив национален идеал – тип Сидеров-новия Левски!?

  Колко е важно да разберем, че свободата не е някакво интелектуално понятие, но е състояние на Духа, за която Църквата трябва да е прокламатор.

  Колко е важно да разберем, че Православната религиозна доктрина, не е доктрина на СВОБОДАТА, но е на някакъв псевдо Византийски религиозен империализъм, на който Русия се явява основен стожер.

  Колко е важно да разберем, че настоящите комунисти-социалисти, начело с Първанов-Гоце, са разбрали една мощна тайна, която се явява сила за заробване на Българската идентичност: Да свържат Българското Православие с Руското Православие и като използват носталгията за комунистическия период, България винаги да бъде на един Идеологически и Религиозен кръстопът – което всъщност е нашето ново робство!? Комунизмът (Социализъм) и Православието е станало почти едно – да помислим за свещенниците-агенти на ДС?!

  Колко е важно да разберем, че Българския Религиозния Православен дух, всъщност е дух на робство, което заробва човекът е неговото правото на избор.

  Колко е важно да разберем, че това което Иво Инджев пише, е пророческо проникновение, което се явява като: Глас в пустинята, който крещи към всички нас – народа … изкупете(извоювайте) свободата си и променете манталитета си …!

  Някои от горните коментатори, казал за г-н Инджев, че е изпаднал в немилост, но аз мисля,
  че няма нищо по-добро от това да бъдеш в немилост за ИСТИНАТА, и всъщност това е гаранция, че имаш последователи! Аз съм един от тях – защото искам да съм свободен!

  И накрая искам да завърша със следните думи на Христос: … И ЩЕ ПОЗНАЕТЕ ИСТИНАТА И ТЯ ЩЕ ВИ НАПРАВИ СВОБОДНИ …!

  Г-н Инджев пожелавам Ви радост, благословение и протекция на Вас и цялото семейство.

  Вие сте благословение за мнозина в тази нация в личен и професионален план!

  Бог да ви благослови

  ПРАВО В ДЕСЕТКАТА!!!

 61. Do Konstantin:

  Gospodine, Italiancite sa prejiviali reformacia koiato se naricha RENESANS. Za sujalenie BG e propusnala tozi nai vajen period v razvitieto na chovechestvoto poradi Turskoto ROBSTVO. Zatova BG ima nujda ot reformacia i cialostna transformacia. G-n Indjev a absoliutno prav i sum solidaren s nego.

 62. Гдсподин Иджев,
  Позволили сте си да съдите православните народи…Или не разбирате какво вършите или изпълнявате нечия поръчка.Това,че не обичате Русия не Ви дава право да тълкувате историята както на Вас Ви е изгодно…
  Мисля,че трябва да се извините на засегнатите от Вас православни народи и да потърсите неуспехите на техните страни другаде …а можеби и в действията на страни изповядващи други религии

 63. Здравейте, Благодаря за статията. Не ми стана ясно каква е връзката между православието и бедността на държавата??? Не видях логическа връзка. Нито пък kak пищността на един парад може да бъде породена по каkъвто и да е начин от вероизповеданието. Би ми било интересно да видя разсъжденията Ви по този въпрос. По отношение на колониализма и колониалното разграбване, мисля че между двете неща също има съществена разлика. Без да защитавам Русия, където грандоманията на управляващите няма нищо общо с вижданията на нормалните хора, тя дори и да приемем безусловно, че е най-големия колонизатор почти не е разграбила “колониите” си в сравнение с разграбването осъществено от западния свят. Да не говорим, че това разграбване продължава и в момента в многократно по-големи размери във вече бившите колонии. Целия просперитет на западното общество е изграден на база на това разграбване, т. нар. първоначално натрупване на капитала е в следствие на това. Докато по същото време трите най-бедни държави в ЕС са управлявани от Османскта империя, появила се и утвърдена с парите на венецианските търговци и Католическата църква зад тях. Нека като даваме примери, подкрепящи една или друга идея те бъдат конкретни,а не просто общи подмятания, които да създадат впечатление за достоверност. Така правим лоша услуга на себе си, ако пишем просто от себе си и не се опитваме да създадем определни настроения, които да защитават нечий интерес. Нека не се кланяме пред чуждия блясък и да не променяме произхода му, и да не забравяме, че “не всичко, което блести е злато”, както и, че “има православие, има и България, няма православие, няма и ългария”.

  П.С. Реформацията е религиозно движение, насочено към реформиране на учението и организацията на християнската църква, възникнало в Германия през 16в. Първия конкретен резултат за хората е избиването на над 100’000 души в т. нар. селска война, одобрено от Лютер поради религиозни различия между него и Томас Мюнцер. Не разбрах също за каква реформация говорите Вие – религиозна или от друг вид???

 64. Чета коментарите и се чудя: тези хора не разбират ли какво е казал Иво Индежев или нещо друго (не’ам нерви да изреждам какво може да е другото).
  Иво Инджев просто споделя ОЧЕВАДНАТА и неопровержима истина, че няма просперираща православна страна на този свят и на тази планета.
  За мене същестеният въпрос е кое е първично – “материалът” (по Б.Б.) или религията, която той си е създал и развил през вековете.

 65. Г-н Танушев,
  казвате:
  “Ако е догма да проповядващ, че човекът, като Божие творение, се ражда свободен, то имате право да твърдите, че църквата е догматична.”.
  И веднага ме заковавате с 10 “божии” ЗАПОВЕДИ, за да ми я отнемете! А къде е моето право на избор? Имам ли право да не ги спазвам? Ще кажете: ДА, имам. Ваш си е изборът, ама тогава ще се вриш в катрана. (Интересно от къде имате тая информация?!).

  Я да видим тия 10 божии заповеди:

  1. Аз съм Господ, Бог твой; да нямаш други богове освен Мене.
  2. Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята, не им се кланяй и не им служи.
  3. Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог.
  4. Помни съботния ден, за да го светиш: шест дена работи и свърши в тях всичките си работи; а седмият ден е събота на Господа, Твоя Бог.
  5. Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и за да живееш дълго на земята.
  6. Не убивай.
  7. Не прелюбодействай.
  8. Не кради.
  9. Не лъжесвидетелствай против ближния си.
  10. Не пожелавай дома на ближния си; не пожелавай жената на ближния си; нито нивата му, нито роба му, ни робинята му, ни вола му, ни осела му, нито никакъв негов добитък – нищо, което е на ближния ти.

  Интересно, как се спазват 2-та – “не си прави кумир от нищо….”. А разпятието, икони, скулптури. Доста цинично, а… 😉
  Някои писаха, че църквата била отделена от държавата. Би трябвало, ама не е! НИКОГА НЕ Е БИЛА ОТДЕЛЕНА! Църква = Политика.
  Светската държава е била ОТВОЮВАНА от църквата. И не е станало нито бързо, нито лесно. Една по-модерна християнска църква е именно протестантската. АМА ЦЪРКВА! Интересно какво ще кажат християните от всички църкви, ако им кажа, че спазвам напълно 10-те божии заповеди. Навярно: благочестив християнин. А ако им кажа, че плюя на всички “божии” църкви, още ли ще съм благочестив християнин?
  Всички църкви (джамии, синагоги, пагоди, храмове…) слагат рамки (граници) – това сме ние, а това са те. И се борят всички, ние да сме повече от те. Те от своя страна също. Идеална почва за РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ. Човек бива разполовяван, никога не е ЧОВЕК – цялостен, ако и да му проповядват, че е свободен. Свободен, само недей да хулиш църквата и бог!? 😉
  Аз мисля, че ЧОВЕК е преди всичко мислещо същество. Той (засега единствено известен) си задава въпроси. Той ТЪРСИ отговори. Това го прави ИНТЕЛИГЕНТЕН. И това е свободата му.
  Църквата е изиграла роля през вековете да се съхраним като народ – общо празници и обичаи. Когато не е имало ООН, Харта за правата на човека, човешките права са се потъпквали. Ама това си е инстинкт за самосъхранение. Обаче “Panta rhei” – Всичко се променя. Църквата също. И най-голямата ще бъде изчезването и. Защото просто няма да има нужда от нея.

 66. Към Божидар :

  Г-не, къде видяхте прозелитизъм в статията на Иво Инджев. Самият той заявява, че тя няма религиозен характер. Освен ако не наричате очевидността на фактите прозелитизъм. В такъв случай всяко споменаване на Щатите или Германия също е религиозна пропаганда. Контекста в който г-н Инджев се спира на православието е неговата обвързаност с държавата повече отколкото с отделния човек. Вие правилно сте забелязали, че обръщането към индивида е в много по-голяма степен присъщо на протестантизма и е залегнало в неговата етика. Но в статията никъде не се споменава за протестанската етика – аз разсъждавах върху нея в коментарите си (не споделям обаче повече от постулатите й). Кръстен съм още като дете в православната вяра и продължавам и понастоящем да я изповядвам. Това обаче не ми пречи да си давам сметка за адекватността на реформацията спрямо гражданските претенции в една Европа на зараждащи се капиталистически взаимоотношения. Както и за съпровождащият ги нов етичен кодекс в частта му за преуспяването, като доказателство за Божието благоволение, за индивидуално положените усилия. Прочетох вашия материал и съм съгласен, че така поставен въпросът – деноминация съответстваща на капитализма, протестантизмът би привлякъл повече жадните за материалното отколкото за духовното. Но всяка реформа във всяко учение общо взето е предназначена към приспособяване и опростяване. След ударът нанесен на същностната стойност на триединния ипостас на Света Троица с католическата „филиация” на Христос е последвало протестанското приземяване на неговата майка. Т.е. всяка следваща реформа(ция) е отнемало по нещо от неземната същност за сметка на „очовечаването”. Ако се продължи по този път в един момент религията ще бъде превърната в обикновена идеология. Лично аз не съм готов да приема подобно развитие. Точно затова искам преди да е станало късно православието да потърси начин да се приобщи към повелите на времето запазвайки колкото е възможно повече от духовната светлина на Първоизточника.

 67. Корекция към последния ми коментар:

  Вместо “Вие правилно сте забелязали, че обръщането към индивида е в много по-голяма степен присъщо на протестантизма и е залегнало в неговата етика.” – да се чете “Обръщането към индивида е в много по-голяма степен присъщо на протестантизма и е залегнало в неговата етика.
  Грешката се дължи на прехвърлянето от другаде на вече написани редове.

  П.С. Упоменатият в коментара ми материал е на автор с действително име Пламен Сивов.

 68. POSTED BY RUSKINIA
  To4no ruskinia upotrebi izraza;” Kadeto e stapval ruski botush, treva ne raste”
  Sharron

 69. Страхотна статия!!!!
  Поздрави за автора!!!
  От известно време сайта Ви ми е любимо място в Интернет. По-интересно от всички други сайтове за политика на нашето време!
  Благодаря Ви,
  Петър В.

 70. Г-н Инджев прочетохте ли отговора на Вашата статия в „Православие Бг“?

  http://www.pravoslavie.bg/Колонката/Морковът-на-Реформацията

  Posted by В. В. | май 7, 2010, 16:00

  Едно изречение оттам:

  “Елате при нас – но не защото сме по-прави, а защото сме по-богати” – това казва текстът на Инджев и това ще бъде философията на протестантското присъствие в България, ако пасторите възприемат тази логика.

  ………………………….

  И друго изречение оттук:

  “Плохо выглядите со стороны, г-н Инджев.”

  Posted by рускиня | май 6, 2010, 20:13

  …………………………..

  Не съм се цанила за адвокатка на г-н Инджев, но и не мога да отмина грубите нападки и изопачавания на думите му, на които той, когато отговаря – отговаря компетентно и достойно, т.е. може много добре и сам да защити позициите си.

  Отговори на разните тихоновци и иво-това-не-си-ти предполагат излишна загуба на време и съвсем правилно и дори възпитателно е подобни да бъдат оставяни без внимание.
  Виждам, обаче, една цяла статия, в която г-н Инджев е попаднал във фокуса на православните ултраси, които вместо да насочат усилията си към оздравяване на климата в църквата си (или както е модно напоследък – „да си подредят къщичката”), взели да се заяждат на дребно с един от малкото незвисими гласове в българската медийна пустиня.

  Иво, възхищавам се на умението ти да намираш теми, да ги подхвърляш небрежно и умно, понякога недошлифовани, но никога скучни или назидателни и ако не споменавам всеки път за прицела ти в „десетката”, то е защото се чувствам част от този сайт и си налагам да сме скромни 🙂

  Е, сега някой ще се сети, че горе има и едно изречение от „рускиня”. Пазете го! Пазете го, заедно с цялата реплика, защото, ако се обиди и си тръгне, сайтът няма да бъде повече международен. Отделно, че думите звучат като покана към автора да даде възможност да не бъде разглеждан само отстрани…

 71. Нещастията на България се дължат на безбожието на българите и на гадния байганювски манталитет, проявен и от мнозина коментирали по-горе, а не на Православието. Ако този народ продължава да живее с безбожието и злобата си, той много бързо ще се стопи и ще изчезне от картата на света, а България ще стане територия на други държави.

 72. Г-н Инджев, ако бяхте написали тази статия по времето на византийската империя, щяхте да отбележите, че най-културни, богати и проспериращи са православните народи, живеещи в нейните граници. А най-бедни, примитивни и варварски са народите на останалата част от Европа, повече от които са били под шапката на католицизма. (За това Ви казах да погледнете филма http://www.budiveren.com/index.php?option=com_content&view=article&id=94:2010-03-21-16-03-31&catid=48:2010-03-02-12-06-16&Itemid=81)
  Като прибавим и отговора на П. Сивов в сайта “Православие Бг”, става видно, че не сте наясно нито с историята, нито с религията. Затова един приятелски съвет от мен – не се ласкайте прекомерно от онези, които непрестанно Ви хвалят, а послушайте и онези, които Ви казват, че трябва да се подготвите малко повече преди да пишете по някоя тема. Иначе рискувате изводите Ви да звучат прекалено наивно и опростенчески и никой, който е запознат с нещата, няма да не Ви вземе насериозно… Колкото до лаиците, пред тях всеки лесно може да блесне с някакви популистки идеи и лозунги… Но последното е характерно най-вече за жълтите политици и журналисти. Иска ми се да вярвам, че не сте от един тях.

 73. Да се чете:
  … и никой, който е запознат с нещата, няма да Ви вземе насериозно…

 74. Като цяло статията е правилна. Повдигнат много важен въпрос за основа на въссоединие за нация,за народ.Но никой не каза нищо по същество.Проблемът и на руснаците и на българите, че ни свети витлиеемската звезда.Тя не свети за нашето благо,няма за какво да се заблуждаваме.В Православно Християнство е 70%от православието и 30% от християнството.Не православието,а християнството ни кастрира и ни прави безволни, покорни и удобни за чужди интереси.Почетете за историята на християнството,не знам как беше тук в България/не съм запозната достаточно добре с историята ви, а и не обичам да се информирам от общоприети източници/, но на руснаците християнството беше насадено.Ние не го приехме доброволно.Но къде с насилие, къде с лъжи,византийците постигнаха своето.Потърсете отговор на въпрос кой и с каква цел разпространил християнството и защо ни лишиха от истинската ни вяра.Това, че славяните преди да дойде ера Христова бяха само диви езичници,това са лъжи.Имахме и вяра,и култура,и морал.Но успяха да ни откажат от нашия Бог и от нашата Вяра.И затова сме слаби и безволни,затова не успяваме да обмислиме какво става с нас и накъде вървим.Да се откажеш от своя Бог е страшен грях и наказанието за този грях не може да бъде малко.

 75. “Този народ” е моят народ, който ако не е велик, е шампион по оцеляване, независимо от повратностите на сътбата. Напук на комплексари, полуслепи читатели, фьфлещи говорители, нескочели водачи и продажни многознайковци е извлякъл мъдростта, че умният служи а глупакът слугува.

 76. Мисля че преплитаме малко православието един път като ценностна система, и православната църква като институция. Според мен това са две коренно различни неща. Църкавата е повече като една “партия”, която използва “книгата” като средство за материално обогатяване, т.е. тя се стреми да направи хората религиозни, послущници. Православието си е философия, всеки може да вземе книгата, да си я прочете и да си направи изводи, да вярва в “нея” или да не “вярва”. Когато са се създавали държавите, е трябвало да обеденят хората на някаква основа и тогава църквата като институция свършва тази “работа”. Г-н Инджев кое има в предвид че ние направило “изостанали”- вярата, като наложена от моят баща когато ме кръстил, или религията като институция. Аз не ходя на църква всяка неделя, както всеки американец, не давам и 10% от заплатата си на църквата всяка неделя, както правят повечето американци, не вярвам че пасторът маже да направи така, че животът ми да стане по-добър, както вярват повечето американци. Вярвам в семейството си, родителите си, гледам да науча децата си да оцеляват. И мисля че г-н Божинов е много прав……………. Някой може ли да ми каже какво значи думата “прозелитизъм”.

 77. Разточителна пищност на православието? Ама Вие сериозно ли? Отскочете до храма “Св. Петър”, Рим, и след това помислете дали да не редактирате статията, започвайки от този пасаж…И ако икономическият анализ може да се нарече правдив, то в никакъв случай връзката с Православието не е правдива… Даже напротив, тенденциозно лансирана и напасната, уви.

 78. И аз препоръчвам на г-н Инджев да хвърли едно око на филма в
  http://www.budiveren.com за гибелта на Византийската Империя. Там, г-н Инджев, ако наистина търсите верните отговори, ще ги намерите. Обезателно гледайте филма. Озвучен е на български.
  С най-добри чувства!

 79. Не съм съгласен с господин Инджев. Религията, според мен, е много повече функция на географията. Социалният ефект от духовенството е да поддържат обществото сплотено(да участваме в едни и същи ритуали за да се чувстваме като общност-това го прави и самата държава под формата на празници манифестации и т.н. ритуали) и да пропагандират моралните ценности.

  Ако има нещо грешно в горните думи, нека г-н Инджев да ме поправи. Ако няма нищо грешно, не виждам връзката между богатството на народите и горните разсъждения за функциите на религията. Според мен за да съпоставиш две събития е нужен поне елементарен анализ на корените на тези събития или явления. Ако се окаже, че във всички бедни държави ядат ръжен хляб, то тогава ръжения хляб е причина за бедността ли или по-скоро резултат от него?
  Не г-н Инджев, бедността е резултат от общественото устройство, мислите че 20 години сме били в демокрация и въпреки това пак сме бедни, затова се обръщате към следващия заподозрян – религията? Никаква демокрация не сме, а дори и да бяхме то нямаме държавна стратегия за развитие на високи технологии, през комунизма имахме такава но самия комунизъм я опорочи. Не религията Иво, високите технологии акумулират богатството!
  Ако някой възприема по различен начин християнството, съжалявам да го кажа, но мисля, че е недоразвит!

 80. “Искат да смаят планетата и да скрият от себе си факта, че най- богата на ресурси държава в света не
  успява да ги смели за благото на народа си, а ги е впрегнала в доктрината на имперското величие.”

  Пак грешно сте разчели политическите сигнали г-н Инджев. Русия е държава съставляваща 1/6 от
  сухоземната повърхност и притежава огромни природни богатства, когато останалия свят употреби
  собствените си ресурси тогава Русия става мишена, демократичния свят чакат най-малък повод за
  отлъчване на Русия и обявяването й за терористична държава в която да последва инвазия! За тази цел
  вече има изградени шпионски бази в Ирак, Афганистан и сега се опитват да направят в Полша. Нима си
  мислите, че войната в Афганистан е заради някой си Бен Ладен? Милиарди хвърлени заради талибаните?
  Не, според мен се дестабилизират страните в близост до Русия за да бъдат инсталирани шпионски системи!

  След комунизма г-н Инджев е много трудно да развиеш компании, които да могат да разработят
  природните богатства, след като до този мо0мент си имал само 1-2. Допуснеш ли капиталистите то
  считай за изчерпано всичко на безценица. Това го има и в америка, на самите американски компании
  е забранено да черпят ресурси на територията на САЩ – т.нар. стратегически държавен резерв.
  Затова за кратко арабските държави станаха богати!
  Та демонстрацията на сила в днешния сложен свят е много необходима. Нима войната в Ирак не е грандиозна демонстрация на сила струваща стотици милиарди вече? Защо не коментирате това и колко са 40млн. в сравнение с 200млрд. Но това са много дълги теми, не са за една статия камоли за едно изречение.

 81. Към KARANDASH:
  Прозелит (proselyte) е вероотстъпник, неевреин приел еврейската религия. В по-широк смисъл се отнася до всеки, който е сменил вярата си. Дисидентите (напусналите комунистическите редове и критикуващи комунизма) са също един вид прозелити.

 82. „Не религията Иво, високите технологии акумулират богатството!”(Стоев). Браво, г-н Стоев, Вие сте открили Америка! Значи, високите технологии! Брей, брей, брей, ние пък да не сме знаели! Но все пак, ще кажете ли някакъв сносен отговор на въпроса, поставен от г-н Инджев – ЗАЩО православните народи нямат високи технологии? Аз си направих труда да погледам филма за Византия, предложен по-горе. Филмът е руски. Направен с технически похвати и средства, каквито руската държавна кинематография би могла да осигури. Свещеникът, който чете текста, само по брадата и расото прилича на свещеник, а езикът му е като на професор по икономика. Всичко, което показва, е известно от историята, освен тълкуването, а то е: варварите западняци чрез кръстоносните походи оплячкосват по-цивилизованата Византия и ето така стават богати и развити. А Русия нищо не оплячкосва, тя само открива връзката с Бога и я взаимства. Така тя става „Русия – духовната наследница на Византия” (цитирам точно). Тоест, претенциите „Москва – третия Рим” не са измислица. Нека обаче да напомня за Святослав (Киевска Русия), който почти унищожава България и дава възможност на Византия да установи над нас двувековно владичество само 50 години след като Симеон обсажда Константинопол. Само ще напомня и факта, че именно един кръстоносен поход е използван от Асен и Петър за успеха на тяхното въстание и Второто българско царство. Не мога да споря по неща, които не познавам. Но тъй като темата засяга православието и претендиращият за негов духовен водач, все пак нека да цитирам един голям българин по този въпрос (след като Русия се противопоставя на нашето Съединение): „Руското правителство желае ….. като всяко покровителско, да каже: „Ето че без мене не могат българите; дайте ми воля да отида с моите камбани, камшици и бесилки да наредя работите.” (Захари Стоянов, 01.03.1886). Русия, с нейните КАМБАНИ, т.е. с нейното православие, впрегнато в имперска политика. Дали това се е променило много за тези 125 години и дали то генерира високи технологии?

 83. Доколкото знам, хората населили Северна Америка са били т.нар. пилигрими, бедни, но духовни хора, хора вярващи в Бога и следващи неговите заповеди(не непременно 10-те). Може и да ми е грешна информацията. Но не греша, като казвам, че четири пъти в американската история кратка, трима или четирими президенти са програсявали дни на молитви и пост, дни на смирение пред Бога, за цялата нация, “по телевизията”. Случите са записани в библиотеката на Конгрса на САЩ. Става дума за Абрахам Линкълн, Томас Джеферсън. Кога това се е случвало някъде другаде по света? Може днес Америка да не е това което трябва, може да има много грехове, но не винаги е било така, а ние по-добри ли сме че да ги съдим? Нашето православие, какво значи православие изобщо? Не значи ли догма, не значи ли, само аз, само ние, това не е ли гордост? Навремео “правоверните” са рязали глави. В Библията пише: гордоста предшествува падението. И не сме ли паднали? И морално и духовно и като следствие, материално. Недуховни, невярващи хора, атеисти, нищо добро не могат да постигнат. Доброто не е функция на човека или природата, а на Бога.

 84. г-н Андро,

  Първо, поясненията за произхода на богатството ми бяха към господин Инджев, защото според тезите статията на него не му е много ясно това! Сега може спокойно да се почувствате свободен от обвинението, че вие не знаете или не сте учил икономика или хилядите други обвинения към Вас, които могат да ви хрумнат.

  Второ,
  “Но все пак, ще кажете ли някакъв сносен отговор на въпроса, поставен от г-н Инджев – ЗАЩО православните народи нямат високи технологии?”
  Моята теза, ако сте прочели внимателно е, че няма връзка между религията и богатството на народите, дори подчертавам, че според мен религиите са разделени по-скоро на географски принцип. Аз отговарям само за моите тези не за чуждите, особенно ако съм на противоположно мнение, сам разбирате защо няма как да го защитавам.

 85. Аз съм щастлив, че принадлежа към православието дори и само заради безчестията на инквизицията 50млн. човека избити от Римокатолическата Църква=>
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D1%86%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0
  Освен това ритуалите при католиците са така измислени, че да обслужват властта особенно с изповядването – да няма нищо скрито покрито. Последните проявления на католицизма бяха данните за десетките свещеници-педофили, оказа се че и папата прикривал педофили! Нашия избор е правилен да му мислят католиците-пазете си децата!

 86. “Брей, брей, брей, ние пък да не сме знаели!”

  г-н Андро, доколкото си спомням Вие разпалено отричахте използването на понятието НИЕ като посткомунистическо определение, а сега с охота го използвате. Или се изяснете със себеси или пояснете с кои личности разговарям, за да бъда коректен към всеки от тях!

 87. О, мой боже, правий боже!
  Не ти, що си в небесата,
  а ти, що си в мене, боже –
  мен в сърцето и в душата…

  Не ти, комуто се кланят
  калугери и попове
  и комуто свещи палят
  православните скотове;

  не ти, който си направил
  от кал мъжът и жената,
  а човекът си оставил
  роб да бъде на земята;

  не ти, който си помазал
  царе, папи, патриарси,
  а в неволя си зарязал
  мойте братя сиромаси;

  не ти, който учиш робът
  да търпи и да се моли
  и храниш го дор до гробът
  само със надежди голи;

  не ти, боже на лъжците,
  на безчестните тирани,
  не ти, идол на глупците,
  на човешките душмани!

  А ти, боже, на разумът,
  защитниче на робите,
  на когото щат празнуват
  денят скоро народите!

  Вдъхни секиму, о, боже!
  любов жива за свобода –
  да се бори кой как може
  с душманите на народа.

  Подкрепи и мен ръката,
  та кога въстане робът,
  в редовете на борбата
  да си найда и аз гробът!

  Не оставяй да изстине
  буйно сърце на чужбина,
  и гласът ми да премине
  тихо като през пустиня!…

 88. Г-нъ Инджевъ вашиятъ коментаръ е повърхностенъ и неточенъ. Цельта на Православието не е да направи хората богати, а да спаси тѣхнитѣ души и да възстанови прекъсната връзка съ Бога. Явно, че за васъ Православието е просто една отъ многото философски ситеми, измислени отъ насъ хората, а не Божието Слово, разкрито ни отъ самия Богъ чрѣзъ Библията и Светитѣ отци. Цельта на истинския християнинъ е да се очисти отъ грѣховетѣ си, за да може да се изправи съ чисто сърдце предъ своя Създатѣлъ, а не да трупа богатствата на този свѣтъ както правятъ протестантитѣ. А затова, че ние сме бедни, не е виновно Православието, а точно обратно-неприлагането на неговитѣ истини въ нашия животъ. Само за справка-Визанитя (една правослвна империя) е най-дълго просѫществувалата империя въ свѣта-повече отъ 1000 години. И е била една отъ най-проспериращите-преди да я плячкость кръстоносцитѣ прѣзъ 1204. Богати сѫ били и България и Сърбия. Досега винаги съмъ чечлъ съ удоволствие вашитѣ коментари, ще продължавамъ и занапредъ, но ще ви помоля, заедно съ всички православни българи, да не разсѫждаватѣ върху теми съ които не сте наясно. Поздрави и Богъ да ви пази!!!

 89. Г-н Инджев, поздравления за тази статия. От първото изречение усетих, че пускате от бутилката един от най-лютите духове. 🙂

 90. Интересна теза,за пръв път срещам такива разсъждения….. Има логика,има и истина,но смятам,че това е само импровизация,а не реалност. Животът на хората и дейността им в многобройните насоки не се определят от каквато и да е вяра. Човешките нужди,чувства,способности,цели ,достижения и др. ,са по-силни и от най-най-най-мощната религия. И е повече от съмнително дали действително има Бог-Господ-Исус-Свети дух и какво ли не. Религията може да бъде само помощен фактор в живота на хората,но не основополагащ. Без религия може да се живее и просперира ,не по-зле ако има религия. Нивото,нивото е друго сега. Я си представете,че всички решат да отидат в манастири и метохи,писне им от светския живот и “Всички ,марш в манастирите!”. Кой ще оре,кой ще управлява,кой ще прави деца,ха-ха-ха,нищо не става,нали. Който си иска,нека да вярва ,не в една религия,ами в две,дори и три,ама да ни убебдава,че религията е голям фактор,моля,моля…

 91. Нищо не ни трябва на нас,българчетата,нито пък може да се реализира нещо. Нито реформа,нито реформация,нито перфорация,ние сме просто в пълна деградация. как не разбраха,поне умните хора у нас,че не става нищо от тази дъражва и този народ. Мъка е за народа,да има такава ДЪРЖАВА,мъка е и на държавата,че има такъв НАРОД. Точно ,затова,само българите казват всеки ден”Абе да дойде някой отнякъде да ни оправи”. В превод,ние не можем сами да се орпавим,недостойни и неграмотни сме.

 92. “Без религия може да се живее и просперира ,не по-зле ако има религия. Нивото,нивото е друго сега. Я си представете,че всички решат да отидат в манастири и метохи,писне им от светския живот и „Всички ,марш в манастирите!“. Кой ще оре,кой ще управлява,кой ще прави деца,ха-ха-ха,нищо не става,нали.”-Gen. Vlasov

  Скѫпи ми генералъ Власовъ, никой не е казалъ че всички трѣбва да ходимъ въ манастиръ. Lъ Светото писание е казано, че Богъ е надарилъ всички ни съ таланти и всѣки отъ насъ трѣбва да развие това което Богъ му е дал-едни като идатъ въ манастиръ, други като пишатъ, трети като пеятъ. Главното е да съзнавашъ, че има нѣщо по-висше отъ стомаха ти. И безъ религия не може да се живѣе-доказа го комунизма. И за справка-най-проспериращитѣ държави като Сащъ, Швѣйцария, Япония и др. сѫ доста религиозни и не случайно амириканцитѣ иматъ за девизъ: In God we trust”.Поздрави!!!

 93. Всъщност, трудно е да се докаже дали Православието или близостта на Русия е причината за изоставането. В крайна сметка, именно защото на Запад хората имат смелостта да излязат от зоната си на комфорт и да реформират не институцията Църква, а хората, нарекли себе си ‘божи наместници на Земята’, техните общества просперират. Именно защото католическите свещеници понякога се изкушават от млади момченца. Да се опълчиш срещу самозабравили се изверги? Анатема или същността на християнството? Да тръгнеш по пътя на духовността, съвсем не означава да се откажеш от смелостта да се изправяш очи в очи със Злото. Понякога хора, които наричат себе си ‘атеисти’, са по-големи християни от най-ревностните и правоверните.
  Православието или очевадната липса на конкуренция и толерантност към инакомислещите? Всъщност, защо да мислим ралично от налаганото мнение? По-тихи от водата, по-ниски от тревата…

 94. Не разбирам… каква е тук връзката
  икономика – религия. Едното е приоритет на държавата, другото на църквата.

 95. PS Мисля, че за сегашното ни поло-
  жение отговорноста е на държавата с
  нейните граждани.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.