Ден на радиото или телевизията

Днес, ден след деня на храбростта на българската армия и ден преди деня на победата над нацистка Германия ( според календара на западните демокрации той е на 8 май), в България имаме Ден на радиото и телевизията.

Той е професионален празник в Русия, България и Беларус. В Русия се отбелязва като Ден на радиото, а в България като Ден на радиото и телевизията, предаде КРОСС.

А в Северна Корея как е? Няма да си губя времето да ровя в интернет за отговора на този въпрос. А и не знам дали търсачката открива такива севернокорейски отговори. Може да са държавна тайна там.

Интересно е, че след всички скъсани зависимости, все пак има нещо, което ни обединява с Русия и Беларус. Участваме заедно в един духовен радиотелевизионен съюз. Не разбирам обаче, защо в Русия да е само ден на радиото, а у нас да е и на телевизията? Цепим се от колектива.

Би трябвало да има отделен ден за радиото и за телевизията у нас също. Това произтича и от логиката на съпротива срещу предложението на председателя на СЕМ Георги Лозанов те да бъдат обединени. Искат да живеят отделно, но да празнуват заедно. Нещо като разведени партньори, които се събират един път в годината да уважат паметта на своите предци.

Голям смут настана по върховете на БНР и БНТ от идеята наЛозанов за обединение на БНТ и БНР. В смисъл, че той им посяга на най-святото, на статуквото. А тези две институции, пуснали корени по руско- беларуски образец в чудната почва на общото ни минало в рамките на СССР, най-много се пазят от ужаса нещо да се промени при тях.

Телевизията бълва автореклами за славните си традиции от времето на комунизма, а радиото си поръчва на частни агенции изследвания, с които да доказва себе си в стила на Ахмед Доган като “незаобиколим” фактор в държавата. На практика те са си обединени- от нескромността да се хвалят с ползата от монополизма. Понякога не вярвам на ушите си като гледам БНТ да изтъква своята уникалност от времето, когато беше уникална по закон –просто беше единствена. Или пък не вярвам на очите си като слушам, как БНР държи лидерството в националния радиоефир, подсигурено й от инерцията на монополизма, с внушението, че това е заслуга на сегашното ръководство.

На празника се питам: дали ще свърши в обозримо бъдеще безкрайният празник на държавните медии у нас. Те са комай единствените бюджетни “организации”, за които думата реформа не важи дори и на теория. Министерства, комитети, комисии, съвети – всички подлежат на свиване, на сливане на промяна и дори на закриване. Но не и БНТ и БНР. И понеже (противо)естественият подбор на оцеляващите в тях служители си е казал думата през дългите години на застой (в защита на статуквото), сега се оказва, че няма вътрешни сили в тях, които да поискат промени. Не се дочува от тези “стари къщи” възмущение от цензурата и подмазването на силните на деня, но заплаши ли ги “промяната”, настръхват.

На настръхналите трябва да стане ясно най-после, че има и “външни сили”, чийто интерес е доста по-важен от техния- наричат се слушатели и зрители. От тяхно име трябва да бъде извършена реформата. Колкото и на браншовите скачени съдове да не им се ще да им развалят спокойствието.

17 мнения за “Ден на радиото или телевизията”

 1. Да време е за промяна.
  Но БНТ и БНР ще си останат ВИНАГИ слуги на управляващите, защото в България никога не е имало, НЯМА И СЕГА воля тия две структури да бъдат превърнати в общественополезни, т.е. да влязат в ролята си на опозиция на властта и защитници на гражданските каузи.
  Примери.
  В деня, в който се арестува Ал. Петров НС гласува ЗА допускането на ГМО в България / с лъжата, че е поради изискаване на ЕС/. Вечерните новини на БНТ отделят над 20 мин. за обяснение на “събитието” “октопод” и Ал. Петров. За ГМО – 40 секунди в края на емисията. Очевадна и поради това грозна манипулация на обществото.
  Както и да е, и без БНТ гражданите защитиха забраната за ГМО и ДОКАЗАХА, че МОСВ ( ГЕРБ) ЛЪЖАТ за причините за промяната на закона.

  НО ГЕРБ не се отказват. Вчера БНТ анонсира новия си филм, обясняващ “ползата” от ГМО и “изоставането” на нашата “наука” от световната.

  Промяната г-н Инджев е “Мисия невъзможна”, защото както се казва “няма политическа воля”.
  Има воля за прокарване на лобистки закони ( хазарт, ГМО, цигари)и на замазване на проблеми.

 2. За застоя обслужващ разни блата нямам под ръка Наръчник на подлографията,аутостописти или писани яйца,обгрижвани откъде да тръгнат и докъде да стигнат със задочни бащи,като алименщици…
  В блоговете,освен Вас има 10-15,
  но кой от другите “в яслата”,е останал премръзнал,гладен и жаден,
  за да разчита на милостта на старица,продаваща кестени,за да похапне и сгрее ръцете си,преди да напише “Аида” например?
  Иначе “старици” бол,но историческата й грешка,бе че отколе се превърна в детска гадина на звани и незвани -тшеславно – да делят мегдан с историята…
  Трябва ли да питаме и защо е закъснял г-н Лозанов?

 3. Ако не се лъжа, 7 май е ден на радиото, защото на този ден А.С.Попов бил го е бил изобретил.
  Докато плащаме данъци на стари предрасъдъци изпускаме дори и влаковете, които се движат по разписание. Какво е писал Ботев: “Тежко брате се живее между глупци неразбрани”. Нещо ново да има?

 4. Много верно написано. Но как “от тяхно име” някой “да извърши” реформата. Как това да стане, след като Вие много добре знаете, че “информацията” е четвъртата власт, а власт само се “взима” чрез вид “сила”. Никой няма да я даде или реформира от “нечие име” или в интереса на някой друг. Единственният начин(от моя гледна точка) да се направи “реформа” е като се разбие монопола на разпространение на каналите, който в момента е на “пакети”. Човек трябва да може да си избира и съответно да плаща канал по канал, а не на пакети, както е сега. Но така е и на “запад”, а ние сме в процес на 100% покриване на западните “технологии”. Единственото “спасение” е интернет мрежата, когато човек ще може да си избира ПО ВСЯКО ВРЕМЕ какво ИСКА да гледа. До тогава такива бюджетни телевизии и радио ще си “пълнят гушите” с бюджетни пари и псевдо конкурси.

 5. Относно БНТ и БНР отдавна поддържам мнение,че незабавно трябва да се приватизират.И не защото като частни ще бъдат по-обективни,а защото е кощунство да се харчат парите НИ за казионна информация.Американците нито са по-глупави,нито по-бедни/боже мой!/но не си позволяват такова тоталитарно разхищение.Примерите от Европа само подчертават голямата изостаналост на консервативния континент от авангардна Америка.Така стои въпросът и с ГМО.Чак сега се усетиха,че е абсурдно в съвременния високо технологичин свят,проблемът с храненето да остане в първобитния строй.Между впрочем дали някои си мисли,че днес той се храни със същата храна,млечна,месна,зеленчукова,с която се е хранела майка му?Естествено,че НЕ!И ако още слушаме псевдо екозащитници в храненето,то много скоро съвсем ще се закотвим на дъното с ретроградно земеделие и хранителна промишленост.Съвременната наука и технологии движат света с огромни темпове,това носи и минуси,разбирасе,на няма да заменим автомобилите и самолетите с катъри и каруци,НАЛИ??

 6. Искам да отговориа на въпроса на Николай Христов “Нещо ново да има?”. Да! Има! Неподражаемото предаване Балалайка рок, по Дарик Радио.
  Речта по-горе е за БНР и БНТ, но какво да кажем за ченгесарското частно радио и неговата интернационалната прегрътка на rock’n roll-а с балалайките. И това е само един от бисерите на националното радио на другарят Радосвет Радев.
  Някакъв Нико задава любознателен дежурен въпрос на гостите на предаването си-музикално такова: “Лъбимата ви секс поза”.
  Спортни коментатори и коментаторки надпреварващи се да правят кометари и подмятания със сексуален привкус и подтекст, показващи достигната възвишена интелектоалност на бивши възпитаници на руски университети.
  Умението на новинарите да правят новини с безморално вадене от контекста на изказвания подменящи смисъла на изказването, съвсем в стил “ТАСС е упълномощена да заяви”. Заядливият, неуважителен, определено непрофесионален тон с който се правят интервюта и натрапващата се некадърност да се дискутира по същината на въпроса отплесвайки се по маловажни и несъществени страни на същият, до частичното му или пълно обезсмисляне.
  Накрая и аз да “си викна” въпроса: Ботев е написал това, което Николай Христов цитира, преди 140 години или го е казал в интервю за “любим” вестник, радио или агенция собственост на бивш агент на ДС, от оня ден?

 7. Докато се пробвах да кажа и аз нещо умно по темата, ето какво ми светна на екрана:”Остават Ви само минути до края на това специално предложение
  Не пропускайте шанса си да живеете и работите в САЩ!

  Вашият нов живот в Америка започва тук… ”
  Чао, форумци, започвам нов живот!!! Или не вярвате? Гражданката Цецка има ли мнение?

 8. За Хари Генчев и Тодор Узунов:
  Доколкото ми е възможно бих добавил,много кратко,тъй като Вашите са и точни,и изчерпателни!
  Сега,след като лично г-н Медведев,
  заклейми позора на СССР като тоталитарна държава,ако госта-кукурузник с домакин ген.Айзенхауер, на времето,
  не помогна с очите и главата си,на своя изстрадал народ,не ще бъде така,сега,когато на руския гост президент -издание 2010 г.- ролята ще поеме един мулат-домакин,и ще му покаже,много повече,в “Силиконовата долина”,
  родена от творческия свободен дух,
  защото И С КУСУРИ,(в т.ч. и с “Великия нефтен разлив”,който
  като “урагана Катрина” доведе до каьенье -казано по македонски- от Буш Младши)-днес вече по долини и балкани,наивният!!ход на съпруга на Мишел,ще пасне успешно преди изборите и на “затаената” визия на съпругата на президента на Русия….както казва успешно Орхан!
  Колко е жалко,че -все още-няма и закъсняло разкаяние у нас, от кумова срама,поне по една друга чистка на изедници и чорбаджий!
  -плод на дребнав ум!

 9. Г-н Станишев,”срещал” съм се с баща Ви на партийно събрание на ППО в “натовска!!!” страна,според степента на съзряването на “моята” и Вашата партия и доста назидателно пред всички,му припомних,че в София има нов конституционно избран президент и като български граждани навън,му дължим почтително уважение,поне с една телеграма.
  Така и стана!
  Имам някакво морално право,да Ви казвам това,тъй като отстоявах виртуално Вашето олицетворение,
  като “Октавиан” в много уважаван блог и няма,да се спирам на въпроса,кой и защо Ви прецека,
  като много умен и опасен съперник.
  Татко е взел участие във всичките фази на войната,което подсказвате с цифрата 450,000 воиници и офицери т.е. и на Царство България,дори и с подбраната стохилядната Първа българска армия,стигайки до Клагенфурт,а дядо е от известен босилеградски род,чийто корени,
  в е р о я т н о с а!!!
  в дълбоките недра на миналото,но не са стояли също и твърде вероятно настрана от преданията за усилията на Видинското военно окръжие,да подкрепи по-ефикасно столичното Търновско,когато Михаил Шишман III и брат му Белаур,кръстосват мечове със Стефан Душан подкрепян от “испански и германски рицари целите в желязо”
  …окървавявайки с българска кръв Бяло море с водите на Струма…
  Защо мислите,че бивш мой подчинен ми се довери и преди да умре,като син на капитан Кондаков/Захари/
  и ,ми показа снимка на баща си като кадет поделенията на Германския Райх за обучение на летци,за която в друго време е щял
  да бъде поразен от българската разновидност на цвета на чумата….
  Четете как в Скопие има “коцкнье с државността”,въпреки сиромашията,но вече не с подобия на исполини, като сина на Фиилип Македонски,а с петметрови бронзови
  статуи на Гоце Делчев и Даме Груев…
  България има с какво,да се гордее,
  но и от какво да се засрами…
  Убеден съм,че от Вашата камбанария
  и с Вашия опит,Ви подобава,да подредите нещата…започвайки с Отечеството,а след това и с Човечеството…..
  Босилеградчани не спят другарю!

 10. Помним, че по времето на “славното” комунистическо минало на БНТ всеки петък се наслаждавахме на съветска телевизия. Толкова много се наслаждвахме на българо-съветската телевизия, та чак даже в ЦУМ на последния етаж продаваха телевизионни антени за белградката телевизия. Така беше написано -антени за белградска телевизия.

 11. В Деня на Победата преливащите от мъдрост въпроси на БНТ,дали е редно,президентът г-н Г.Първанов,
  да гледа парада в Москва,казвам направо и без заобиколки,че би било непростимо,да “крещи” с отсъствието си и във Варшава и още повече в Москва…
  Напомня ми порой от гняв и недоволство на Султана,в Кобург
  пред дядото на Симеон II и ген.Добри Ганчев,колко бил лош Стамболийски и т.н.,и т.н.
  Бащата на Светла Даскалова го наричал Кобилата,след “золумите” при Радомир,но свръзочникът “направил” телефонния разговор възможен….!!!
  Жива мъка с “плодовете” около градини и площади за гражданско общество след 1945 г.
  – Той е премиер на Царя и трябва,да го уважаваме и даваме пример,рекъл въз-тежко Фердинанд I..в т.ч. и аз като негов поданик….
  Добавям го,защото възбудата и след мачове, и др. загадъчни въпроси и възклицания по БНТ,биха могли да допълнят вероятната болка на президента,за това: какво му липсва в точното време и на точното място,по много и нестандартни въпроси на политически предизвикателства
  А и не е сам на “върха на иглата”,но не е утеха!

 12. Г=н Инджев, Вие сте част от историята на БНТ. Заедно с “Пъпеша”, Пръмова,Гарелов и другите титани на българската журналистика. Нека да ни е честита и да пребъде БНТ. Да ни трови децата, да ни облива с величавата роля на неграмотника с мустаци(единстевеният генералисимус- сричал при четене).

 13. В известния руски портал newsland.ru ,относно парада на 9 май,се казва,че венци са поднесли Меркел,президентите на Латвия,Монголия,Армения и ДРУГИ !Нашечкия Гоцко/и ДРУГИ…./даже не са го сложили до монголеца!Боже,боже до къде се хързулна това човече!

 14. Чух гласа на Българската “Желязна лейди” Кристалина Георгиева за истината около еврозоната,”дори? и защото!!!”,както и не по-малко отрезвяващите на военния мниситър на САЩ,че трябва икономии сбогом на повече х а л о с т н и воини…
  Но си остава в сила представата за “вероятната болка” на държавни мъже на България заслужили преживе
  сторическите епитафии като:”Не успя да се огледа!”
  Ще дойде ред и на нахалствата на др. като недоносчета на дързостта…

 15. Вашият нов живот в Америка започва тук… “
  Чао, форумци, започвам нов живот!!! Или не вярвате? Гражданката Цецка има ли мнение?

  Posted by Яннe | май 9, 2010, 11:37

  ……………………………..

  Вярвам ти, защо не?
  Винаги можеш да постигнеш желаното – стига да го искаш достатъчно силно.
  Начинът може и да не е цитирания.

 16. Моите предложения към БНТ :

  1. Да поискат прошка от зрителите на БНТ за лъжите и червената пропаганда, която показват с нашите пари 60 години .
  2. Да поискат прошка от ограбените българи за рекламираните на всеки километър по БНТ прогресивни сили.
  3. Да поискат прошка от гражданите, които гледат и частни телевизии за червената мъгла в която държат вече 20 години зрителите от селата в България.
  Нека не забравяме, че БНТ е като радиоточка за малките населени места.
  Гражданите плащат изцяло живота на селяните.
  Там зрителите на БНТ са опиянени от съветизацията и няма как да бъдат отрезвени освен за няколко месеца да се спре излъчване на БНТ .
  Гражданите плащат издръжката на БНТ, която омайва със спомени селяните.
  4. …

  В БНТ спечелих първите си пари / 14 годишен / .
  Много благодаря на г-н Иван Славков, който показа на народа, че има и други цветове освен кървавия.

 17. Браво Владимире,браво Йосифов,това е истаната братле. При това,съпругата на Славков казваше :” България има малшанса да е подвластна на най-нецивилизованата страна в Света” . Нали се сещаш,че това го е казвала,не само на съпруга си. И от там следва,че все някой отговорен бандит от БКП е докладвал на бандитите в Москва.От което следва,че такъв човек не може да остане дълго в ръководството на българските бандити -Политбюро на БКП. Прекъснаха й полета,само на 39 години.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.