Първанов нарича Борисов “клеветник”, “Стандарт” го цензурира

Мнооого интересно! “Стандарт” цензурира държавния глава!

В сайта на президента Г. Първанов и във в. “Стандарт” е публикувано едно и също интервю. Едно, но не и съвсем същото. Вижте най-напред оригинала от президентския сайт:

“Как ще коментирате казаното от премиера Борисов: “Разликата между мен и Първанов е, че когато на мен службите ми докладват за дадена операция, аз не я спирам”?

Георги Първанов: По тези думи на Борисов ще настоявам за прокурорска проверка и след нейното приключване ще преценя как да действам. Бившият главен секретар на МВР много добре знае, че за оперативни акции не се докладва на президента. В стремежа си да избяга от сянката на своята обвързаност с Алексей Петров, Борисов се изявява като обикновен клеветник (б.р.-липсва в публикувания във вестника текст). Време е да се сложи край на това безотговорно приказване в държавата, за което тон дава самият Борисов.”

С извинение за повторението, но се налага заради автентичността, да се види , как отпада най-важното изречение от текста във вестника:

– Как ще коментирате казаното от премиера Борисов: “Разликата между мен и Първанов е, че когато на мен службите ми докладват за дадена операция, аз не я спирам”?
– По тези думи на Борисов ще настоявам за прокурорска проверка и след нейното приключване ще преценя как да действам. Бившият главен секретар на МВР много добре знае, че за оперативни акции не се докладва на президента. Време е да се сложи край на това безотговорно приказване в държавата, за което тон дава самият Борисов.”

Ако някой си мисли, че може да има техническа грешка, ще трябва да обърне внимание на два детайла. Първо, в “президентския” вариант на интервюто изрично е упоменато, че изречението, в което Първанов директно нарича Борисов клеветник, липсва във вестника. С други думи, от страна на президента въпросният редактор от неговата администрация, упълномощен да направи забележката “б.р.” не само обръща внимание на липсата, но и държи да я коригира. Настоява да се знае, че Първанов е хвърлил тази ръкавица.

Има и второ, вижте заглавието, което похлупва очевидно съгласуваното между редакцията и Първанов заглавие на интервюто “Силовата политика не е силна”. От пръв поглед е ясно, че това е упрек на Първанов към Борисов. Но “Стандарт” го надгражда с друго заглавие, вадейки от контекста следното:

“ГЕРБ има потенциал за пълен мандат, тестът е борбата с кризата”

Ако прочетете само това заглавие, изведено като основно, излиза, че Първанов едва ли не хвали онзи, когото всъщност буквално предизвиква в съда с квалификацията “клеветник”. Без това пояснение на вестника можеше да си помислим, че са махнали упрека към Борисов като клеветник от миролюбие, за да не го скарват с президента ( а и самите да не попадат “между шамарите”). Обаче президентът не е съгласен и свенливо се гневи. Видно е, че от “Стандарт” откровено се подмазват на премиера.

Вече веднъж похвалих Първанов за призива му за повече прозрачност, макар идеята да го осени чак на деветата година от управлението му. Дори свещ му запалих под прозореца с поздрав и пожелание да отвори икономическите досиета на прехода, като започне от онези, които лично познава в навалицата от олигарси около него.

Сега, в деня на узаконяването на следенето в интернет, не друг, а тъкмо Първанов се оказва жертва на цензурата. Ето защо, за да защитя високия журналистически стандарт от “Стандарт”, призовавам: долу пипалата на цензурата от Първанов! Неговата откровеност трябва да се поощрява.

Съмнявам се да сполуча с моето застъпничество, но бях длъжен да алармирам обществеността, че главният цензор на републиката става обект на цензуриране. Много странен знак е това. Ще чакам дежурните социолизи да ни съобщят, дали това не означава, че идва краят на прехода, който настъпва ударно малко преди края на управлението на Първанов и края на света по календара на маите.

11 мнения за “Първанов нарича Борисов “клеветник”, “Стандарт” го цензурира”

 1. Цензурни думи са почти всички казани в подходящ и удобен момент,на за съжаление не винаги знаем,кога са подходящите и особено удобните!
  Честта е като апендикс на душата с нейзвестна функция, и
  предизвиква възпаление!
  При положение,че се изреже на хора
  изявени със склонността си,да се чувствуват обидени…опира до разбирания,а и до недоразбирания
  …Какво се мержелее вече е истина,която може и да е неприятна за слушане,но приятна за казване….защото хумора е вежливост и на нестандартното отчаяние!

 2. Страхотно-за четене и размисъл!-Мерси!!-:))-:))

 3. а в този блог има ли цензурао пошло -отговора е ДА…..колко пошло е всичко

 4. Хеджфондовете отдавна надушиха и надупиха еврото чрез гордата Гърция,след време когато,тъй като времето е единствената единица мярка, с която не разполагаме,и след “христоматиите” на гордите испанци и португалци,ако не бъде озаптено нашето бездарие в регинонален план,и ялово помпане на мускули,България която търси таланти,ще се гърчи от гъдел,
  който е единственият смях,получен по ръчен способ от липса на делфийски оракули,които единствени
  са могли да бъдат пророци на своето отечество….
  У нас най-напред са ги унищожили и спомен да не остане,а сега ги душат злояди питони….
  Не само концепции и намордник на
  тшеславни амбиции,но и шивачи-държавници трябват,тукашните като кроят панталони скрояват само отечественофронтовоското им дъно…и хал хабер си нямат,как се оправя много етническа нация с таланта и имота на хората дадени от бога и предишни поколения,но “со кротце и со благо,али с тояга па газот”…пеят си ведри комсомолски титирамби и са като слепоци…

 5. “Видно е, че от “Стандарт” откровено се подмазват на премиера.” А като чета тази публикация ми става ясно кой се подмазва на президента… хахаха

 6. Имаме си вече и “тото2″…….
  Нищожен шанс за печалби,
  като игла в купа сено (като “тото2”).
  Фактът че те четеме, за каква цензура
  говориш ??
  Ама кажи си мъката де,
  защо нищо не казваш ????
  Мълчанието е злото, да знаеш..

 7. Някои хора четат статиите на г-н Инджев “както дяволът чете Евангелието”. Защо го правите? Някой /знаем кой/ продължава да ви плаща за това или просто чипът ви е се е скапал???
  Благодаря на г-н Инджев за това, че осветлява събития и факти, които иначе ние подминаваме, защото нито четем достатъчно, нито всички сме така прозорливи.

 8. Според мене никаква цензура няма,просто скрит ПР.Или лека редакция на думи и пасаж,с който в-к Стандарт желае да спести негативи за Гоце.Да нарече Президента на една държава своя Министър Председател-“клеветник’ е много силно обвинение,което може да има последствия в обществеството,колкото и да е чалгосано и амортизирано. Тодор Батков,собственика на Стандарт,като част от Червената Олигархия прави пасивна ПР подкрепа,или нещо такова,не мога да се сетя как да го дефинирам.Вестник Стандарт,както и повечето български медии в България,да не кажа всички ,са собственост на проруската комунистичска Олигархия.Дарик Радио,Труд,БТВ,дори и БНТелевизия и БНРадио са владение на Гоце-доказателство е факта,че винаги са го защитавали в споровете и конфликтите с правителството на ГЕРБ. Бойко Борисов трябва да помисли как да “обезпаразити” тези комунистически “змиярници”

 9. За малко си помислих,че поради свръх чувствителността на г-н Инджев към всичко уродливо и високата му интелигентност,някои читатели не го разбират съвсем.Но все повече се убеждавам,че наистина се умножиха платените коментатори.Защо не си коментират “стандартните “вестници и телевизии,а Инджев само да четат,за да не заспиват завинаги съвестите им.

 10. костовист,ако си антикомунист,по-добре е да използваш истинското име на комунистическия президент,иначе се излагаш,подаваш се на техните провокации.

 11. Защо гологлавите подигравачи от северна България никога не се занимават с ГОЦЕ.Когато техните родители прилежно четяха за Матро-
  сов ,за овчарчето Калитко и пълзяха към градовете,за други лю-
  бим автор е бил Карл Май и неговите герой.Това е приятния спомен.
  Наистина,сега като ги препрочитам
  ми изглеждат наивни,но така е и с Под игото.За7/8 селските бекове за
  тяхната чувствителност това е непо-
  нятно.Като първообрази от ТВ научи-
  ха,че хубостта е в крясъците и т.н.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.