10-ти май, ден на (анти)Европа в България

Денят на Европа и на победата над нацистка Герминия отмина. Но – нито ден без празник! Какво празнуваме днес?

Днес е 10-ти май. Ден на обратното, за което се бори европейската цивилизация. Защото влиза в сила възможността да ви следят и в последната защитена досега лична територия на комуникиране.

Най-напред човечеството е изобретило прякото подслушване. После, с изобретяването на писмеността, е изобретено също и следенето на епистоларното ни творчество. И радиосигналите, тази революция в комуникациите, която превърна планетата в глобално село много отдавна, веднага си намират майстора – където има радиосигнал, има и радиоподслушване.

От днес в България, в крак с най-добрите традиции на милиционерския прогрес, можем да бъдем следени и в интернет. Засега единствената пречка е някакво си съдебно решение. Но като гледам как властта й се е заканила, няма да се учудя това малко препятствие скоро да бъде отстранено.

Честит 10 май, ден на все по-пълното задоволяване на полицейските потребности в нашата прогресивна Родина!

Само стискайте палци, че както е тръгнало, може и китайският модел да ни приложат. Там вече забраняват анонимността в интернет. А на нас нищо китайско не ни е чуждо – в смисъл, че ашладисването на комунистическия контрол над обществото с капиталистическия модел на производство със сигурност е много симпатичен на мнозина тук!

Но, ето как, все пак, Атанас Чобанов, който работи и живее в Париж, предлага да противодействаме. Запознайте се неговия наръчник за справяне с намесата в личното ни пространство в интернет.

Наръчник на обзествения враг

10 Май 2010
Претоплям манджата, защото дойде време да я ядем наистина…
От днес влезе в сила ЗЕС, който позволява на службите да следи гражданите в интернет чрез проследяване на трафичните им данни. В хода на обсъжданията противниците на законопроекта наблегнаха на нарушаването на гражданските права и са абсолютно прави. Но е вярно също, че чрез елементарни технически средства, достъпни за всеки средно грамотен гражданин може да се обезмислят мерките за следене на трафичните данни. Особено вярно е това за интернет връзката, по-трудно, но не и невъзможно – за телефонните обаждания.

Техническите възможности да се блокират следящите технологии на МВР са абсолютно законосъобразни и вероятно вече се използват широко от престъпниците. И това означава, че службите трошат и ще трошат залудо парите на данъкоплатците за безмислено електронно следене. Редно е и невинните граждани да са информирани за тези възможности, ако не искат МВР да пъха носа си обраснал с мафиотски полипи в личното им пространство, да следи с кого си чатят, кому пращат мейл, какви сайтове посещават и какви коментари оставят по форумите.

Идеята е проста и се нарича Частна Виртуална Мрежа или VPN (Virtual Private Networк). Един малък стандартен софтуер, който е вграден в операционната ви система позволява да се свържете по криптиран канал със сървър извън България и да насочите целия си интернет трафик в този криптиран канал.

Представете си, че си седите удобно у дома и от личната си интернет връзка напопържате министъра на вътрешните работи в коментарите към злободневна статия. Малко след вас министърът прочита какво сте написали и никак, ама никак не му харесва. Той се врътва на стола, влиза в интерфейса към провайдърите, предвиден от новия ЗЕС и за секунди намира кои IP адреси са пращали данни към сървъра със статията. А от IP адрес до реален адрес пътят е кратък…

А сега си представете, че си седите удобно у дома, но личната ви интернет връзка минава през тръба, за която бронебойни патрони няма открити, няма открити. Шпионските програми на МВР могат само да опипат тръбата, тоест, да констатират, че съществува тръба, че е ваша и че в нея нещо има. Какво има там и каква е крайната му дестинация остава загадка за службите.

Вашата солена попържня ще мине по тръбата от България към някоя страна където тайната на кореспонденцията е свещена и законът я защитава. Например Швеция. В Швеция данните ви излизат от тръбата и отиват до българския сайт, където ще попържате министъра. Сайтът регистрира, че го е посетил шведски IP адрес. Съответно това ще види и любопитният министър.
Теоретично МВР може да хване всички връзки излизащи от България към някой VPN сървър в даден момент, например този шведски сървър. Но това не доказва нищо тъй като любопитните ченгета няма как да знаят дали коментиращият се връзва от България или от чужбина.
Работата е там, че обратната връзка от шведския сървър към МВР е възможна само ако се пусне международна съдебна поръчка и съответните власти я уважат. Само те могат да задействат собственика на сървъра да предостави данните за вас. Има и друга подробност: в много страни законът не задължава доставчиците на VPN услуги да пазят трафични данни на клиентите си и те с удоволствие не го правят.

Така, с VPN технологията се елиминира както достъпа до данните ви през интерфейс, така и възможността да се иска достъп до трафични данни за дребни прегрешения. Не се е родил шведски съдия, който би разрешил да се бърка по сървърите на частна компания за обида към министър на малка балканска държава. А при избор на подходящ доставчик, който не пази данни за клиентите си възможността за проследяване отпада напълно.

Използвайте VPN

Трябва да се регистрирате на някой от сървърите извън България, които предлагат безплатна или платена VPN връзка. Такива има в много страни. Преценете сами в коя страна данните ви ще бъдат добре защитени от попълзновения. Дадох за пример Швеция, но и в САЩ не е зле откъм защита на личните данни, особено когато съдебните поръчки идват от страна, чиито най-богати бизнесмени (Божков и Ковачки) са персона нон грата.

При регистрацията в сайта въведете достатъчно сложна парола, това е елементарна мярка за сигурност. Запишете потребителското име и паролата.

Безплатните връзки имат някакви ограничения по време, обем на трафика или бързина, но са напълно достатъчни за временно използване на повечето рутинни операции в нета (сайтове, коментари, мейл и чат по скайп). Ако искате перманентна, бърза и безлимитна VPN връзка трябва да платите, но цената в повечето случаи е скромна: 6 – 15 лв на месец за безлимитен трафик.

Друго предимство на VPN е, че можете да го използвате навсякъде където има интернет връзка по кабел или по WiFi. Особено когато се връзвате по свободен WiFi е важно да внимавате със защитата на данните си, които летят във въздуха без никакво криптиране. Ако администраторът на сайта “Опасните новини” беше използвал такъв VPN, ДАНС щеше да го спипа на куково лято на безплатния WiFi в Mall of Sofia, но това е друга тема.

Безплатни сървъри:

http://itshidden.com има и платена оферта за 12.99$/месец
http://www.cyberghostvpn.com безплатно 10 гига на месец, максимум 6 часа на едно включване
http://s6n.org/arethusa/fr.html
http://www.peer2me.com
http://www.hotspotshield.com/ (добавя реклами на уеб страниците)
… Google ще ви даде още много адреси ако търсите с ключови думи VPN free

Платени сървъри:

http://ConnexionVPN.com 5€/месец
http://www.yourprivatevpn.com 6€/месец сървъри в Холандия и САЩ
http://unblockvpn.com 5$/месец, но само 2GB/ден гарантирани.
http://www.vpnboy.com 5$/mois
http://www.torrentfreedom.com 17 $/месец, но специално конфигуриран за торент
… Google ще ви даде още много адреси ако търсите с ключови думи VPN cheap

Как да конфигурираме компютъра:

За да установите VPN връзка ви трябват три параметъра: адрес на сървъра, потребителско име и парола, които сте получили при регистрацията.

Следните примери са с itshidden.com, но принципът е почти същият с другите сървъри.

Windows XP
Безплатна връзка: http://itshidden.com/Support/VPNXP.html
Платена връзка: http://itshidden.com/Support/VPNXPPAID.html

Windows Vista
Безплатна: http://itshidden.com/Support/VPNVISTA.html
Платена: http://itshidden.com/Support/VPNVISTAPAID.html

MacOSX
http://fr.wikitwist.com/configurer-itshidden-mac-os-x/

Както виждате, не е по-сложно отколкото не толкова отдавнашния dial up по телефона. Разликата между безплатната и платената връзка е само в адреса на сървъра.

Използвайте TOR

Проектът TOR е разработен, за да прикрива интернет трафика като го прехвърля през многобройни шлюзове в криптиран вид. За съжаление това се заплаща с рязко намаляване на скоростта на интернет връзката. Ако сте готови да пожертвате бързина срещу почти непробиваема сигурност, инсталирайте и използвайте TOR.

http://www.torproject.org/

Използвайте защитен мейл и чат

За съжаление при така написания закон, българските доставчици на услугата електронна поща не могат да гарантират конфиденциалността на кореспонденцията ви.
По света има достатъчно такива услуги, които използват защитена връзка. Добре е да имате една такава поща и винаги имайте едно наум когато кореспондирате с адреси в домейните на българските доставчици.

Популярният софтуер Skype предлага добро ниво на сигурност за писмен чат и прехвърляне на файлове. Google също има защитен чат вграден в услугата gmail. Избягвайте чата във Facebook за конфиденциален обмен на мисли.

Телефони

Телефонните разговори се прикриват като се използва VOIP програма или Skype през VPN. Почти всички модерни смартфони предлагат такава възможност през 3G връзка или през WiFi. Но конфигурацията е по-сложна и изисква отделен наръчник.

Вместо заключение

Със сигурност оперативно интересните лица ще бъдат още по-внимателни от редовия потребител, загрижен за правата си. Те ще впрегнат всички технически средства, за да се предпазят от подслушването и ще успеят на 100%. Какъв е тогава смисълът от ЗЕС, освен да се демонстрира воля за полицейщина?

В крайна сметка оперативно интересните, но и безинтересните, които прилагат този наръчник ще общуват безопасно, а за българските шпиони ще остане удоволствието да пишат за щяло и нещяло международни съдебни поръчки. Няма лошо, ще понаучат езици.

16 мнения за “10-ти май, ден на (анти)Европа в България”

 1. Г-н Инджев, тъжното, е че в цял свят разни хора натискат за следене на Интернет трафика и този на мобилните телефони (пък и те могат да се свързват в световната мрежа) и какво ли още не. И не само това ами постепенно ни обръщат на виновни до доказване на противното. Къде под предтекст, че ще предотваратяват детско порно, ще ловят престъпници, ще изпреварят терористите, ще хаванта „пиратите“ на „интелектуална собсвеност“ и др. И дебата по тия въпроси се превръща в „ти си против значи си терорист/педофил/….“. Днеска пръстови отпечатъци, утре слюнка, ДНК, снимка на зеницата, отливка от формата на ануса… И всичко е за наше добро разбира се. И всичко това ще го „пазят“ в цифров вид, а там всичко лесно се манипулира, че и следи могат да не остават… Лошо ни се пише. Европа като цяло не се е запътила в друга посока. Нашите тикви просто приеха тоя закон в отвратителен вид по-рано. Въпреки, че в Германия конституционният съд отхвърли подобен закон (всичките такива закони се позовават на европейската директива за трафичните данни като си добавят кой-каквото му скимне). Лошото, е че за разлика от Германия тука определн брой граждани не могат да сезират конституционния съд. И всичките мушмуроци депутати, които кряскаха против и че щели да сезират конституционния съд нищо не направиха. Една от най-големите грешки на Бойко тиквата, Цецко МВР-то и останалите от ГЕРБ обаче беше, че приеха промените в този закон изобщо, а и в по-отвратителене вид от омразните им врагове от тройната коалиция. И ги превърнаха в борци за свободата.

 2. Русия е победител във Втората Св Война-но качеството на живот е няйъде на 137 място в Света.,Гермнаия е победена,но диктува икономическия живот на исток от Гринуич.
  Русия е военизирана,агресивна империя,която има нужда от враг,вътрепен или вънпен за да се поддържа военизираната хунта .Средната класа в Русия е от военни и полицаи.Русофилството в България развращава Националния Идеал на българина.

 3. Статията циркулира из пространството още от началото на годината. Тогава под обществен натиск НС прие, че, тъй като няма как да се има доверие на администрацията в МВР, следенето ще става не чрез директен интерфейс, а след разрешение от съда чрез предаване на данните от доставчиците. Огромният въпрос, който повдига това ново разрешение е: може ли обществото да има доверие на съда? Ако не може, значи наистина има нещо много сериозно сбъркано в обществото ни. Кой, ако не съдът, може да налага ограничения на правата на хората? И ако вие сте недоволен, г-н Инджев, че съдът може да ограничи правото Ви на личен живот, може би трябва да сте триж по-недоволен, че същият този съд може да ви отнеме собствеността, свободата, честта… Това е сложен проблем. Вие сте публицистът тук, може би Вие ще намерите разрешение. Аз не мога.

 4. Добре де, ама аз още попържам Станишев, макар, той да не е вече министър. Пък и на Станишев мед му капе на сърцето когато някой го напопържа здраво. Едва ли е тайна защо му капе мед.

 5. Аз не мога.

  Posted by д.г. | май 10, 2010, 16:13

  ………………………………

  Вие сте публицистът тук, може би Вие ще намерите разрешение. Аз не мога.

  ……………………………….

  А бе, какви са тия хора? Какво разрешение, какви пет лева?
  И какво толкова има да се крием?
  Не е ли ясно, че хората по онези места ги мързи, та две не виждат. И какво – ще седнат да следят три милиона души?
  Пешо псувал министъра. Пука му на министъра, кара си Даймлерчето, отива на обмяна на опит на Сейшелите, па Пешо нека търси макарон, че да го напсува…

 6. Много навременна и точна информация. Приятна вечер на всички и поздрави от Ал- Хумс, сев. Африка

 7. След приемането на този срамен закон, като дойде време за новите избори, ще гласувам за тази песен:

 8. Без да съм специалист като г-н Чобанов, препоръчвам използването на http://www.hotspotshield.com/ Рекламните му банери са тесни хоризонтални ленти в горния край на екрана, но това е малка цена за безотказната и бърза технология с която Hotspotshield работи, снабдяваки ви с IP адрес от Северна Америка, без да изисква парола при работа с него. Може да проверите, кой е новият ви адрес с помощта на http://www.mon-ip.com/# или http://www.monip.org/

  Включих се в този наръчник на “нелоялния” потребител не защото одобрявам евентуалната му употреба за заобикаляне на законите, а защото смятам, че масовото нарушение на едно милиционерско по същността си начинание, каквото е ЗЕС би спомогнало за неговото обезсмисляне и отмяна.

  Интернет е единствената неограничена територия за свободна изява и трябва да остане такава. Идеята за следене на съдържанието по световната мрежа е също толкова абсурдна, колкото и ако би се решило да се отваря писмовната кореспонденция по пощата под претекст, че някой може да я използва за противозаконна дейност.
  Не на Биг Брадър, не на цензурата, не на униформените, на светлинни години разстояние от разбирането за защита на индивидуалните права, дух, мислене и поведение.

 9. Горе-долу със същата лекота IP адрес може да бъде имперсониран целенасочено (IP spoof)*

  За мен тази промяна на ЗЕС е неадекватна мярка в борбата с организираната престъпност, но съвсем адекватна в стремежа на МС да се подмаже на IIPA (и др.), склонявайки глава под натиска на международни лобита за сметка на личната свобода на гражданите на РБ.

  Всеки “душманин” може да се скрие, като имперсонира IP адреса на “комшията”, например.

  * Повече за IP spoof -> http://en.wikipedia.org/wiki/IP_address_spoofing

 10. НИКОЙ ЛИ НЕ ВИЖДА ТОВА, КОЕТО АЗ ВИЖДАМ?
  Много се изписа за контрола на Милиционерията над свободното слово и медиите. На изключителна критика беше подложен и ЗЕС, с променлив успех за нас, народа.
  Питам се, обаче, защо никой не повдигна въпроса за… пръстовите отпечатъци в новите лични документи (да не говорим за поредното съкращаване на срока за валидност на старите и стихийно издаване на новите с цел печалбарство от МВР, но това е тема за друг разговор). Не знам дали ви е известно, но пръстови отпечатъци ще има на… само личните, Български карти. На международните паспорти няма да има. Знаете ли какво означава това? Че да има пръстови отпечатъци на документите си е чисто милиционерска хрумка – изобщо не го искат от Европа. Още повече, че до момента никоя европейска страна не е изискала отпечатъци на гражданите си… Такива вземат в Европа и САЩ само на държавните служители и… престъпниците…
  Вие, аз, ние държавни служители ли сме? Не. Тогава?
  ИЗлиза, че родната ни държава ни третира като престъпници?
  И защо никой не повдигна до момента този въпрос?
  Не знаехте ли?
  Или не си давате сметка, че това е по-страшно дори и от ЗЕС-простотията. Щото на ЗЕС има как да се противодейства. Но по отпечатъците ти ще могат да те проследят навсякъде, където стъпиш и пипнеш…
  Мисля, че е време да се вдигнем и да принудим правителството да спре тази гавра с правата, свободата и достойнството ни на човешки същества.

 11. Мдаааа, още едно доказателство колко безнадежно останали в средата на 19 век са нашите велики лидери и законо(из)датели… Тъй като това ми е професия спокойно мога да ви кажа, че това си просто поредната буря в чаша вода, начините да се заобиколи по законен начин ЗЕС са толкова много, че си е направо детска игра. Пак някой от ранга на Явор Колев – човека “кумпйутарен специализт” в ГДБОП е блеснал с мисъл, евала…

 12. Всичко се знае,всекие проследен,който е интересен за комунистическо-бандитската паплач. Нищо ново,никой нищо ново не казва,нищо ново не се случва и нищо ново няма да се случи. Комунистическата кочина България се развива по съвсем различни правила,непознати за нормалните страни. България е несериозно и полузаконово творение. Изход,или се вдигаме на мирна и законосъопбразена борба ,или вдигаме за стен път белия байрак и заспиваме още по-силно. Сегашния ни живот е по средата,виждаме дивотиите,псуваме,но не притестираме. Скоро,това няма да се промени.

 13. Ех, каквото беше, беше. Досега “поствах” с името си без да се крия, но от днес съм “под вънкашност чужда и под име ново”! Вече ще поствам под псевдонима “Барон Врангел”! Това име още стряска червените кхмери. Ако преди близо век е бил получил малко повече помощ, нямаше да съществува империята на злото и може би съдбата на РБ щеше да е по-друга!

 14. Василев,думите ти са в центъра на десетката. Точно ,поради тази причина,наследниците на отровения от болшевиките генерал Врангел,не разрешават той да бъде препогребан в родината си ,посткомунистическа Русия. Деникин го взеха от Руското гробище в Ню Джърси,но Барон Врангел си е все още в Белград. И навярно се досещаш,защо аз използвам ника Ген. Власов. По същите причини,които ти излагаш,има малка,но несъществена разлика. Оства някой да се присъедини към нас двамата с ник. Ген. Краснов,или Ген. Хелмут фон Панвиц. Дали живота си в борбата срещу болшевишката чума. С генералски поздрав….!

 15. НИКОЙ ЛИ НЕ ВИЖДА ТОВА, КОЕТО АЗ ВИЖДАМ?
  _______________

  До Изумен,

  Уважаеми, виждали ли сте новите лични карти или пищите ей тъй, колкото да ви обърнат внимание?
  На новите личните карти НЯМА отпечатъци. На задграничните паспорти има.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.