Беляне

Сръбският министър на енергетиката Петър Шкундрич покани компании от Китай да участват в строежа на АЕЦ „Белене” в България, в който Сърбия се очаква да участва заедно с българския партньор, пише днес сръбският вестник „Политика”.
Шкундрич е на посещение в Китай, където разговаря с високопоставени представители на министерството на търговията и Националното бюро за енергетика. Обсъждат се съвместни проекти в областта на енергетиката, като предстои подписването на Меморандум за сътрудничество с китайското министерство на енергетиката и Националното бюро за енергетика.

„В случай, че бъде постигнато споразумение за възстановяване на два блока в ТЕЦ “Костовац” ще бъдат създадени условия двете страни да участват съвместно в нови енергийни проекти”, заявил Шкундрич след среща с китайския министър на търговията Гао Хучен.
Китайският министър от своя страна е изразил задоволство от разговорите, тъй като с Националното бюро за енергетика са разговаряли за “сътрудничество в областта на атомната енергетика с трета страна”.
Радиото припомня, че при посещението на българския премиер Бойко Борисов в Белград е бил потвърден интересът на Сърбия да участва в построяването на втората атомна централа в България.

Към информацията на агенция “Фокус” и “Всеки ден” искам да припомня част от онова, което написах на 26 април, в деня на годишнината от катастрофата в Чернобил.

На кръгла маса, организирана в Народното събрание, представителят на руското посолство Владимир Казанчев обясни, че Москва е готова да отстъпи дела си в проекта АЕЦ “Белене” на чужд инвеститор. На безспорния факт, че никой няма дори идея каква може да бъде възвращаемостта от огромните разходи, хвърлени за този обект, той отвърна философски, че цифрите щели да станат известни, след като се намерел въпросният инвеститор. Казвам “философски”, защото се получава като при спора за кокошката и яйцето: никой инвеститор не иска да дойде, защото няма дори хипотеза за евентуалната печалба, но пък тази печалба щяла да бъде сметната, ако дойде инвеститор!
Когато уважаваният в Европа, ( и не особено у нас –иначе трябваше той да е министър на енергетиката) българският ядрен специалист Георги Касчиев, пристигнал от Виена за случая, започна да руши самите основи на основанието да се строи АЕЦ “Белене”- от финансовите, през сеизмичните до технологичните проблеми, руският представител Казанчев стана и си тръгна без да дочака края изказването и на кръглата маса. Явно е свикнал на друго отношение и това му дойде повечко.
Тръгнах си и аз – почти като германския инвеститор RWE, който напусна проекта АЕЦ “Белене”, защото е направил информиран избор. Касчиев каза по този повод нещо ново, спестено на българската публика: че германците са поръчали проучване и на тази бази са си тръгнали, а не както тук се внушава, че едва ли не постъпката им е изненадваща и необяснима.
Междувременно дойде новината ( в деня на годишнината от Чернобил заваляха “ядрени” новини!), че премиерът Борисов е в Сърбия и убеждава сърбите да участват в АЕЦ “Белене”. А само час преди това на кръглата маса политологът Огнян Минчев намекна, че Русия може да намери заобиколни пътища за финансиране, уж през западен инвеститор. Нима Сърбия не е на Запад от нас?

Както се вижда, търсенето не само продължава, но и се развива по следното трасе: Русия отстъпва дела си в Белене, Борисов настъпва с предложение към Сърбия, западната ни съседка кани ( с чуждата пита) Китай в България за участие …в руския проект. Кръгът се затваря. Ако ставаше дума за някаква фирма, подобна схема можеше да бъде наречена “пране на пари”. Тук обаче положението напомня много повече на пране на стратегия за проникване в ЕС. Защото какво значат тук няколко милиарда за финансовия гигант Китай, забогатял от робския труд на държаните в подчинение на режима свои граждани, който има амбицията да покори европейските пазари. А срещу какво конкретно Русия иска да изиграе “номера на китайката” с китайската карта, това не знаем. Но има опасност да научим, когато ще бъде късно.

Накрая, за любителите на научния подход в публицистиката, които обичат да нападат невежите автори, дръзнали да се произнасят по “забранената за неспециалисти” тема за ядрената енергетиката, предлагам статистика за заявените намерения за нови ядрени мощности в Европа за производство на електроенергия. Ако някой забележи в поне един от тях грам руска технология или китайски пари ( да не говорим за съчетаването на двете), ще се чувствам опроверган. Преди това обаче твърдя, че сме уникални в желанието си да услужим на Русия на всяка цена да постигне своя пробив в ЕС чрез явно най – широко отворената врата, с надпис “България”.
Освен всичко друго, с публикуването на този списък показвам, че въпросът не стои за това дали да има ядрена енерегетика или не. Ясно е ,че тя не е “осъдена на смърт” нито в Европа, нито другаде. Говорим обаче за неща като национален суверенитет и неговата разпродажба на купувачи, които никой друг не иска да пусне в Европейския дом. Защо ли?

В края на 2009 Reuters публикува списък на строящите се или планирани ядрени централи и блокове в Европа. Агенцията е използвала данни от Световната ядрена асоциация и Международната агенция за атомна енергия.
Албания: През 2008 албанското правителство заяви, че иска ядрената енергетика да бъде разработена в страната и смята да покани италиански компании да построят АЕЦ.
България: Планира да изгради два 1 000 – мегаватови руски реактора в Белене, които по предварително изготвен план трябва да започнат да функционират през 2014 г. Проектът е изправен пред финансови и стратегически проблеми, част от които са свързани с излизането от проекта на германската компания RWE и със забавянето на реализацията на строителството.
Великобритания: Водещи европейски компании са закупили земя за изграждане на нови атомни електроцентрали в Англия и Уелс.
Чехия: Чешката енергийна компания CEZ обяви през август оферти за изграждане на два нови ядрени реактора към електроцентралата „Темелин”.
Финландия: Към средата на 2012 г. се очаква да бъде изграден петият ядрен реактор с мощност 1 600 мегавата модел “Олкилуото-3″ EPR. През октомври финландската компания TVO заяви, че е възможно забавяне на реализацията.
Франция: Страната ще пусне в експлоатация 1 600 – мегаватов EPR реактор през 2012 г. планира и Франция, а конкретното местоположение е Фламанвил. През януари 2009 г. Париж обяви плановете си да изгради още една от своите атомни електроцентрали „Панли”.
Германия: Новото дясноцентристко правителство планира да удължи живота на 17 -те германски ядрени централи. Очакванията са страната да спази забраната върху изграждането на нови.
Унгария: През април правителството даде разрешение за стартиране на подготовка за изграждане на още една част към ядрената електроцентрала „Пакш”. Предполага се, строителството ще продължи 11 години. Действащите до момента четири реактора на „Пакш” осигуряват една трета от необходимата на Унгария електроенергия.
Италия: Италия – единствената „неядрена” държава от Групата на осемте индустриални нации, решила да затвори през 1987 г. ядрените се реактори след чернобилската трагедия в Украйна – планира да възстанови този енергиен сектор. През септември е сключено споразумение, в което участие имат и американски компании, за изграждането на ядрени реактори на територията на страната, с което се слага край на 22 – годишна правителствена забрана.
Литва: Атомната електроцентрала „Игналина” осигурява три четвърти от електроенергията на Литва. Централата обаче ще бъде затворена на 31 декември 2009 г. като част от плана за преустановяване на съветската ера в областта. Полша, Латвия и Естония са заявили готовност за оказване на подкрепа при изграждането на планираната нова 3200 – 3400 мегаватовата електроцентрала, отново в Игналина. Очаква се новата електроцентрала да бъде готова до 2018 – 2020 г.
Холандия: Холандската компания Delta планира да изгради ядрена електроцентрала с пусков срок 2019 г. Действащото в момента правителство прие да не одобрява никакви нови ядрени проекти до края на мандата си, който приключва до 2011 г. От Delta се надяват предложението им да бъде обработено от следващата администрация.
Полша: Намеренията на правителството е да бъдат изградени една или две самостоятелни атомни централи, първата от които да бъде пусната в експлоатация през 2020 г., и в резултат да бъде намалена зависимостта от енергията, получавана от въглища.
Румъния: Планирано е изграждането на два 720 – мегаватови реактора към действащата в момента атомна централа „Черна вода”.
Словакия: В момента се строят два 470 MW блока към АЕЦ “Моховце”, които се очаква да бъдат пуснати в експлоатация през 2011 – 2012 г. Проектът е ръководен от италианската Enel и словашката Elektrarne. Чешката енергийна компания CEZ и словашката държавна компания JAVYS също планират изграждането на нов реактор към ядрена централа в Ясловске Бохунице
Словения: Държавната енергийна компания Gen Energija очаква до 2020 г. да бъде завършен строежът на втората ядрена електроцентрала. Планирано е правителството да одобри проекта за изграждането през следващата година.
Швейцария: Axpo и BKW планират да изградят след 2020 г. два нови реактора, които да заменят съществуващите в момента в Безнау и в Мюхлеберг.
Турция: Планира да има три ядрени електроцентрали с общ капацитет от 4 500 MW, които да функционират към 2012 – 2015 г.

10 мнения за “Беляне”

 1. Здравейте!
  Да коментирам, да коментирам, какво толкова да коментирам.
  Истината е, че в бъдеще ще се нуждаем от АЕЦ – евтина и чиста енергия / говоря за ядрената енергетика като цяло, а не за АЕЦ Белене /. Ама да използваме Сърбия, за да си намерим инвеститор от Азия ми се струва някак странно. С интерес ще прочета коментарите на всички посетители.

 2. Митко,ако са японски,южнокорейски и др. утвърдени финасови акули,
  когато стара и “младенческа”
  Европа,”съхнат”за 1/един/ трилион,
  -повече-или по-малко,а и с кажи-речи половин рамо от МВФ,да гърците са измислили секса,но римляните са били по-изобретателни
  и са го подобрили до съвършенство,
  добавяйки и ж е н а т а….
  Въпроса с изброените разлиики и ТУК и ТАМ опира до “финансов инженеринг” и политическа воля,за 100-200 години,считано от славното
  Септемврийско въстание или Девети
  ..за да не ровим кости на безброи нещастници!!!
  А и малко напомня едната от блондинките,с дълъг престой пред клетката на маймуните и в очакване кога някоя от тях, ще се превърне на човек..
  -Глупачко,требе ти барем една година стоене и “коцканье!!!”
  Може и като Пена,че би дала на Вуте,али да е много пати…
  -Я че ти теглим едно яко мажко,па ти си га дели на колку сакаш!!!
  За инжинерингот сме втасале и бухнале куто великденски козунак!

 3. За да се разсеят каквито и да са съмнения около великата руска сила в ядрената енергетика, ако има добре информирани форумци,нека споделят какви пари се изсипаха в 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй за се вкарат в добра кондиция относно надеждност и безопасност ( тук можем да поканим учтиво да се изкаже и Румен Овчаров понеже е много сведущ по въпроса) и другия въпрос който е също много показателен – как бихте коментирали информацията която изтече през ануари или февруари че руснаците спечелили търг за строителство на АЕЦ във Виетнам със същите показатели на Белене – 2х 1000 МВТ за сумата 2,5 милиарда долара ( това отнесено към 8-10 милиарда евро за Белене)

 4. Мисля, че “белята” при Белене е пряко свързана с електроразпределението. Голяма “грешка” беше решението, разпределителната мрежа да се продаде на частни фирми, което доведе до загубване на контрол върху ценообразуването на ел. енергия. Когато имаш ТЕЦ, енергията е акумулирана във вида въглеводород, винаги може да се прекрати горенето, когато имаш ВЕЦ, енергията е акумулирана във пада на водата, можеш да я спреш, когато решиш. При АЕЦ не е така. Един път запуснат, процеса на термоядрен синтез не се спира лесно, и трябва да имаш гарантиран ресус на потребление или възможност, получената енергия да се акумулира някъде( което е все още много трудно осъществимо). Или се получава, че този, който ще се ангажира да инвестира в АЕЦ, трябва предварително да си осигури договори за потребление на тази енергия. При положение, че в БГ елктроразпределението е във чешки, австрийски (където работи г-н Касчиев) и немски фирми, и държавата ни има минимално участие( а днеска писаха, че държавата продава своя остатъчен дял и в ЧЕЗ), никой не може да гарантира това потребление на цени, които да са атрактивни за потребителя. Единствените, които биха имали интерес да инвестират в АЕЦ, са фирмите, които държат “жиците”, стигащи до Белене. Да обаче, “някой” подписа договора за строежа с руснаци, при това срещу “огромна” неустойка, която ще се плаща евентуално от потребителите, и също “някой” продаде “жиците”, които някога са били “разпънати” в България за сметка на потребителя. Електроразпределението, само когато е под контрола на държавата (чрез една комисия от експерти към Народното събрание) ще създаде условия, тя(държавта, или индиректно потребителя, който гласува) да “избира” от кои частни енергопроизводители (които всеки ден ще си изкарват цената в медиите, както се изкарват валутните курсове) да закупува енергия, така, че цената да е изгодна за потребителя, чиито интереси защитава. В противен случай, цената на енргията винаги ще върви нагоре, всяка година ще ни сменят електромерите с нови модели, и ние все ще им “пълним джобовете” роптаейки. Според мен именно продажбата на електроразпределителната мрежа е загуба на национален суверенитет, това е все едно, ако сега “някой” продаде пътищата на България на частни, било то наши или чужди фирми.

 5. Към Karandash :
  Белята при Белене е голяма, но май няма нищо общо с електроразпределението. У нас се консумира горе-долу половината от това, което се произвежда, (това се и разпределя вътре в страната)и то при положение, че нашата икономика все още е 4 ПЪТИ по-неефективна енергийно от западната. Мерките за енергийна ефективност обаче няма как да не се наложат. Е, тогава за какво е АЕЦ Белене и каква връзка имат с този огромен проблем електроразпределителите? Казват, че като се затворел АЕЦ Козлодуй (сиреч след 25 години), тогава щял да трябва нов. Ами всички, дето имаме автомобили, да се напънем финансово и да си купим по един нов, да си го сложим в гаража, че като се развали стария след 10 години, да имаме. И за износ на ток щял АЕЦ да трябва, в съседните страни, много щяло да се печели (но кой по-точно ще печели,ние с Вас ли? А и RWE за разлика от нас имат ресурса за проучвания, защо смятат, че няма да се печели?)…А Г.Касчиев работи в международна агенция, това че тя се помещава във Виена може да го свърже с австрийска фирма само по пътя на инсинуациите.

 6. жоро касчиев е силно казано уважаван експерт… но голяма част от въпросите, които поставя относно аец белене са много резонни.

 7. Андро,голямата печалба е още при строителствато.А после народът ще печели толкова,колкото сега печели от другите енерго доставчици.Все пак добре е,че ако някога се строи нова АЕЦ,то няма да бъде по руска технология-тя няма разрешение за Европа и едва ли някога комисията ще разреши Москвича да се люшка из Европа.

 8. Цялата тази история с АЕЦ Белене е абсолютен нонсенс дори само от икономическа гледна точка. За вътрешно потребление тя е напълно ненужна – ние и сега изнасяме ел. енергия. За да има някакъв смисъл този проект, трябва да имаме гарантиран външен пазар, за да се изплатят в разумен срок 10-те милиарда евро инвестиция в АЕЦ. При 5% лихва печалбата от квтч трябва да бъде 9, 6,5 и 5,3 евроцента, ако този срок е съответно 10, 15 и 20 години. Себестойността на квтч от АЕЦ Козлодуй е над 2 евроцента, т.е. цената на “евтината” енергия от АЕЦ Белене ще бъде не по-малка от 11, 9, или 8 евроцента. В момента НЕК изнася по около 3.5 е.ц., цена, която не се смята за конкурентна. Тогава? Ще добавя, че в тази цена не влизат разходите за преработка и съхранение на отработеното гориво и радиоактивните отпадъци, нито изплащането на инвестициите за изграждане на инфраструктурата.

 9. Поздрав от сърце за проникновения анализ.
  Абсолютно точен.
  Очевиден е опитът да се заобиколи появилото се вече анти-Белене обществено мнение.
  ГЕРБ на Борисов са поредния ДС проект, популисти, лобисти и лъжци.
  Въпреки очевидните ползи от АЕЦ Белене САМО за Русия, Борисов търси начини да са продължи строежа му – с манипулации, популистки изказвания и лъжи.
  Ако още не сте разбрали, Дянков е директно посочен от САЩ за вицепремиер и в фактът, че опитите му за реформи не се подкрепят, че позицията да се търси ДРУГ, не руски капитал за Белене се заобикалят, само доказва, горните изводи.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.