Цигареният дим разсейва илюзии и лекува политическа слепота

От министъра на здравеопазването Анна- Мария Борисова днес научих, че, колкото и да е лошо за здравето да се пуши, то по – важно е да се помогне на тютюнопроизводителите. Излиза, че с цената на здравето си ( защото тя категорично постави непушачите в близост до пушачи като еднакво рискуващи здравето си), невинните непушачи трябва да “субсидират” производството на тютюна, който в крайна сметка ги трови насила край чуждите пепелници.

Тази взаимовръзка е толкова абсурдна, като конструкция логическа, че имам право да я нарека политическа. Какво друго, ако не политическа целесъобразност, се крие в подобно обвързване на принудителното пасивно пушене на наистина невинни хора, с един бранш в селското стопанство – при това тъкмо този, който доставя суровината на отровителите?

В предишните години, когато имаше властта, за публичната загриженост по отношение на тежко болното производство на тютюн отговаряше ДПС. На браншът осиротя откъм това политическо покровителство – за необходимостта от субсидиране на тютюневите реколти в предишни години се изказваше лично Ахмед Доган. Някой друг сега трябва да кърши пръсти и да обещава още малко агония на бедните хорица в полупланинските райони, заклещени житейски в монокултурната теснина да се препитават от отглеждането на една суровина без бъдеще. До следващите избори.

Изглежда ролята на изразител на загрижеността за “това население” сега се пада на ГЕРБ. Кажете ми друга причина човек с твърд характер (по думите на премиера Борисов), да се гърчи мекушаво от екрана на Би Ти Ви да обяснява как пушенето е много вредно за абсолютно всички, но е някак си полезно за социалното здраве на една малка група хора в страната!

Може би е време министерството на здравеопазването да издаде брошура за ползата от тютюнопушенето. Може и да не е български език, а на разбираемия за повечето производители на тютюн. За да знаят как да гласуват следващия път.

Още по – интересно е, отново от политическа гледа точка, че тези сигнали съвпадат със симптоми за внимателно затопляне на отношенията между ГЕРБ и ДПС. Партията на Доган не само отпадна от речника на ГЕРБ, която му дължи специални благодарности за високия си изборен успех преди година, но и вече даде заявка за един от типичните си завои. Да направи намека беше упълномощен Христо Бисеров, от чиито думи стана ясно, че БСП няма да получи подкрепата на ДПС за евентуален вот на недоверие на правителството. Така червените, след заявката на Антон Кутев от 12 май, спряха да говорят за подобно намерение да атакуват икономическата политика на управляващите.

По принцип ( но на принципна основа – което означава нещичко в лагера на ДПС да се промени) няма нищо лошо ГЕРБ и ДПС да изпушат лулата на мира. Но ако в нея изтлеят принципите, върху които се гради политическата легитимност на даденото в аванс доверие на избирателя, продължителността на живота на тази власт може рязко да се съкрати. Едно е играта на политика в облаците по върховете на държавата, друго е да издишаш дим в лицето на избирателя, който си мислеше, че е гласувал за глътка политически чист въздух.

И тогава може да се окаже, че издирваната от години полза от тютюнопушеното най –после е изнамерена: лекува политическа слепота.

27 мнения за “Цигареният дим разсейва илюзии и лекува политическа слепота”

 1. Трябваше да видите в Австралия:

  – Вдигнаха акцизите за цигари с 25% и сега 1 кутия е около 20-22 лв!

  – До 2012 постепенно всички видове цигари ще са в еднакви бели опаковки и ще се различават само по името, написано с еднакъв черен шрифт.

  – Нищо чудно след това да махнат и имената и да напишат “цигари”.

 2. В планинските местности на Афганистан, единственият поминък позволяващ сносно съществуване на населението е производството на опиум. Търговията с този наркотик позволява на контролиращите района талибани да финансират дейността си. С нерадикално настроените измежду тях правителството желае да преговаря.
  В планинските местности на България, единственият поминък позволяващ сносно съществуване на населението е производството на тютюн. Търговията с този наркотик позволява на контролиращите района депесари да финансират дейността си. С нерадикално настроените измежду тях правителството желае да преговаря.
  Открийте трите разлики в двете твърдения!

 3. Анна-Мария Борисова е наистина загрижена за хората. Чрез отмяната на забраните за пушене помагаме не само на тютюнопроизводителите, но и на лекарското съсловие, като му осигуряваме наплив от пациенти с широк диапазон от симптоми.
  Но не е коректно да подкрепяме само групата на тютюнопроизводителите. Целият отрасъл на производство и търговия на хранителни стоки е в тежка криза. За да му помогнем, предлагам да отпадне необходимостта от сертификати на ХЕИ и ДВСК за мандрите, магазините, и всички хранителни продукти.
  А защо да се ограничаваме само с това? Нека подкрепим и фармацевтичните компании – по-добре е да отпадне необходимостта от клинични изпитания за потенциалните медикаменти. За да могат и аптекарите да преживеят тези тежки времена, предлагам всички лекарства да могат да се купуват без лекарска рецепта.
  Е, вярно, във всички тези случаи заплащаме със здравето си, но, все пак, трябва да проявим разбиране (и подкрепа) към заетите в тези браншове!

 4. Знам, че тук не му е мястото да коментирам този въпрос, но просто много малко остават местата, където мога да направя това.
  Днес с изненада установих, че някои от интернет-провайдърите в България са започнали да блокират достъпа до някои сайтове, предоставящи VPN – услуги (т.е. скриване на IP-адреса и съответно – на самоличността на интернет-потребителите и тяхното местонахождение). Явно, ченгеджийницата за тоталното следене в Интернет се е задействала с пълна сила… Не че ми пука, дали ще разберат точно кой съм и къде съм. Но това е показателно за посоката, в която се движи държавата ни. Жалко. От друга страна, “надхитрянето” с ченгетата вече придобива и други измерения, защото не са те тези, които ще ограничават свободата, неутралитета и независимостта на Интернет. Ето и аз просто “пробих”…

 5. Не пуша и не пия,но като гледам плодове на победи като круши на върба,ми се мяркат плебей в охулен селскостопански отрасъл и искам да се напия,когато се разсъхват някои проклятия като сърдечни развлчения..
  Правилно,друтари от ГЕРБ на лов за умни съюзнци,но ми става тъжно за “Октавиан”,и се сещаам,че рязаният,няма как,да не пореже и Първия консул!докато Соколът не доведе Горския?
  Ей тъй,само с един бегъл поглед!

 6. Az veche naistina ne znam dali tezi hora me misliat za oligofren ili samite te sa takiva.

  Imam chuvstvoto ch e oligofreniata i prinadlejnostta kam kompartiatai DS sa 2ta nai-vajni kriteria za politicheska kariera v bulgaristan.

  Parodia paradoxica…

  Za prof Borisova prevejdam – paradoksalna parodia.

 7. Винаги съм знаел, че хората отгоре ни мислят нас тук долу за мишки, но това вече е прекалено. Дори не си правят труда да го прикриват.

  Г-н Ясен Асенов много добре е описал картинката. Да не забравяме обаче, че акцизите на цигарите пълнят бюджета, който не е в цветущо състояние. И това ако вземат да си го признаят публично ги признавам за по – нагли и от Доган.

  Междувременно нека всички ние пушачите да спрем да пушим на обществени места, въпреки липсата на изрична забрана.

 8. Аз не съм пушач,но темата за пушенето едва ли е важната за днешна България.Както и никой не я е коментирал преди 100год в САЩ/защото те са толкова преди нас/.В Европа я подеха 10-15 год след Щатите,защото и толкова са след тях.Излишно копаем дупки в морето.
  Относно опиятите,това е друга и далеч по-опасна тема.Само няколко факта от изнесения наскоро във Виена доклад на ООН за наркотиците:
  -Русия е на първо място във света с 21% по потребление на хероин,внасян основно от Афганистан-75-80 тона на година.
  -годишно в Русия умират от наркотици 35-40 хил.души./а колко ли е скрила стъкмистиката?/

 9. Аз съм пушач, но, независимо от това, приветствах преди време решението за забрана на пушенето на обществени места… Но това, което управляващите направиха за мен е пълна едеитщена. Първо, с вдигането цената на цигарите няма да увеличат приходите, а напротив – стимулираха контрабандата, която сега се шири в небивали размери и второ, по отношение изказването на здравният ни министър – това за мен е абсолютно лицемерие. От къде накъде госпожата ще се изказва от икономическа гледна точка, като нея би трябвало да я интересува единствено и само здравето на хората… нямам думи! Но какво се чудя – какъвто ни премиера такива са ни и министрите. Да му мисли електората!

 10. Добър ден г-н Инджев,
  моля Ви коментирайте кой надпис е правилен :
  1. Пушенето убива.
  така пише на цигарите в България.

  2. Пушенето убива !
  нали това е повелителната форма ?

  Благодзаря Ви !
  В Европа скоро ще монтират вместо надпис на цигарените кутии снимки на болни от рак, ракови образувания и други ужасии.

 11. Аз съм среден пушач (една кутия на 3 дни), но гледайки моята кутия с нетно 20 грама тютюн за 5.00 лева, мога да се басирам, че от тези 5 лева едва ли и 10 стотинки са отишли в джоба на този които е отгледал тютюна.

  Не, не им вярвайте, че помагате на тютюнопроизводителите. На много олигарси наследили или насадени по разните тютюневи холдинги – да, разбира се.

  Иначе да, много е интересна връзката ГЕРБ – ДПС. Може да се окаже, че ще видим една нарастваща скрита любов, която недай боже може да завърши със свято свързване пред олтара на българският избирател.

 12. започвам да си мечтая за турско робство,поне ще има 99% ефективност на законите

 13. @Хари,
  Как така не е важна? Ти чувал ли си, че България е на 3-то място в Европа по брой на пушачите, а от там и на пасивните пушачи? За теб какво е проблем? Явно здравето не е.

 14. От “умните” икономически мерки на държавата, моите цигари станаха по-евтини.

 15. През 1999 бях в България през Декември. Това бе първото и последно ми посещение в Родината през зимата. Пушачите почти ме отровиха. Всеки ресторант, кафе, кръчма бавно пълниха дробовете ми с никотин в продължение на цял месец. Кулминацията дйде, когато мой колега(оперен певец) ме покани на рожден ден и в една малка и тясна гарсониера се събрахме 20 души, аз се оказах единственния непушач. Цяла нощ не спах и се обливах в студена пот. Сърцето ми беше на ръба на спукването. Оттогава се зарекох да не посещавам никога България през зимата. Лятото поне може да седнеш на открито.

 16. NAMERIHA NI TCAKATA-NIAMA DA UVELI4AVAT VAZRASTTA ZA PENSIONIRANE-SAMO SHTE RAZRESHAT NAVRED POGOLOVNO DA SE PUSHI !SHTE SPESTIAT OT PENSII…

 17. “наистина невинни хора” да страдат от тютюневия дим. Това видях в материала.
  Няма, господин Инджев, няма невинни, всички са виновни. Ами що щеш в кръчмата, като не искаш да мирише на тютюн?
  Намирам цялата тази истерия за дълбоко цинична. Сто или двеста години тютюна е “убивал”човечеството /нито едно сериозно, уважаващо научно звено, не би се заело да твърди недоказаното/. Изведнаж се намери някой, който вкара модата че това е вредно и отиде та се не видя.
  Мисля, че въпросът е по скоро въпрос на простотия. Костюмът смокинг, дали на някой му идва на ума или си е задавал въпроса от къде идва наименованието му. Ами че още в онези внремена си е имало уважението от страна на пушачите към непушачите. Отделна стая да си пушат.Ами да ги направят тези отделни стаи, какво ще ми вдигат цената на цагрите. Сега си пуша контрабанда.

 18. и симеон се опита да ме откаже от цигарите след като гласувах за него.после от тока,от бензина,от храната и от какво ли още не?!аз му казах мамка ти и пак пропуших/това си е самата истина/и дойде бойко,гласувах за него ама да пробва само с цигарите иначе…отива при симеон.

 19. “Доброто” е, че в България тютюна все още само се “пуши”, защото по света има държави, където се и “дъвчи” или по точно “смучи”. Така че тютюновото икономическо лоби, което определя “правилните за електората” политическите рещения е не чак толкоз силно. “Да не дава Господ”, българинът да се научи да и да го “смучи”….

 20. Даниел,влагаш излишен комсомолски плам.Всеки го интерисува здравето.Включително и мен.Не знам дали сме в троиката на Европа по пушачи-знам че лидери са Унгария,Русия и Гърция,но не е това най-важното.По-важното е следното-годишно в БГ умират 60-70хил.души от сърдечно съдови заболявания,средно по 180-200 на ден.На глава от населението гоним европейския лидер Русия.И проблемът е ,че 50-70%от тях биха могли да бъдат спасени,ако има адекватна бърза и болнична помощ.И в следствие пушенето са по-малко от 8%починали,а над 50% са на стресова основа.Но ТВ и печатните медии акцентират върху двамата загинали от автокатастрофи в денонощието,а не върху 200 починали,поради липса на адекватна медицинска помощ.За мен в тази посока трябва да е акцента.Не знам с идеите си това правителство какво ще постигне,но е повече от видно/със стотиците хиляди мъртви/,че предишните управляващи вършеха геноцид над народа с тоталното си бездействие и некадърност.

 21. Бат Илия,какво ли не казвам всеки път в този блог-мама му стара!-
  когато наблягам на въпроса,че иделогически привнесената азиатска
  утопия,изкорми българския
  … национален дух!!!
  Дори до смъртта си през 1481 г.Мехмед Завоевателят е оставил по-железни от Крум-овите закони в още по-красив град от този на някогашната цезарова и августова римска империя,за да могат неговите поданици от всички раси и религии,да живеят в дисциплина,
  мир и благополучие…
  А от там до ИСО11111,т.е. точния вазов”Мунчо!”и капризите на някои преуморени гости тук,има сходства с нещо като…. любов от страна на босовете,нещо като падение на техните блудни,но малксо будни жени и нещо като малко щастие
  …което се дави в алкохолни
  пари и отровен цигаран дим….а цялото покварено ханство пуши
  …сред паднали мъртви листа наоколо от шумките на сухи и трошливи клони!

 22. “От къде накъде госпожата ще се изказва от икономическа гледна точка, като нея би трябвало да я интересува единствено и само здравето на хората… нямам думи!”

  Мария

  Напротив, Мария, намерила сте най-точните думи.

  Откъде-накъде министър(ката) на здравето ще се грижи за тютюнопроизводителите?
  Защо?
  Това куку има една единствена задача и тя е: здравето на нацията, а не поминъка, финансите, обезлюдяването, етническите въпроси и т.н.

  И друго – за милиционерските набези на наметналите униформи бандити.
  Не е ли редно след като се искат сведения от провайдърите за някого съответния интернет-потребител бъде уведомяван с мейл?
  Така де – обиск в отсъствие на потърпевшия не се прави, нали?

 23. @МАРИНОВ – в кръчмата се ходи за да пиеш, не за да пушиш …

  Как само в България стават тези неща … и в Гърция влезе забраната миналата година, и какво? Народа още е жив и не се колят пушачи и непушачи …
  Ако е малко заведението, до 70кв.м. може да го регистрираш като за пушачи, непушачите виждат знака и като не им харесва отиват другаде. Като е голямо, си длъжен да направиш място за пушачите … както и да имаш добре работеща вентилация …

  Голяма работа, голям проблем … заведенията и без този закон трябва да имат вентилация и то работеща …
  Ама у нас какво е като хората? Ми нищо …
  А ГЕРБ който си ги е избирал, да си им се радва … както личи, работят на принципа на Бай Тошо … когато се каже, гласуват … идеален пример за тийм уорк … 😉

 24. Zaminavam !~ MAham Se ot taia darzavica 🙁 Ne moze taka povecehe -Nakompromisihme se !

 25. boje,boje,tolkova energia za cigarite.tova li e nai-vajnoto?ami kakvo stava s vraskata dps-gerb?biserov i dogan pushat,bat boiko i ceco ne pushat…

 26. Абе Тайлеран,какъв е този,твой стил,къде си учил тези похвати,наплескаш ни с имена и факти и накрая НИЩО.Дайте ,кой с каквото може,да помогне на безобразниците,които ползват азбукта,тези безобразници са толкова нахални,че… Или да кажат защо не искат да ползват кирилицата,може да имат сериозни причини.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.