България победи Бербатов с едно на две нули

Не коментирам никое събитие, ако е само спортно. Но щом покрай спорта то попада в центъра на обществените спорове, явно има повод за размисъл. Такъв е случаят с решението на Димитър Бербатов да обяви, че ( на практика) се отказва от “българското си гражданство” като футболист и капитан на националния отбор на България.

Може би, понеже не съм специалист, съм пропуснал нещо. Но не разбрах от самия Бербатов ясно причината най – резултатният за всички времена български футболист с националната фланелка да абдикира от върха на националния отбор. Чух го да говори за логиката други, по – млади футболисти, да се изявят ( на негово място?). Но не прозвуча убедително. Всъщност всички знаят, че е обиден.

Няма да направя грешката да умувам над това, дали е прав или не да се чувства недооценен в Родината си. Друго искам да кажа. Според Би Би Си”, Бербатов е обезверен именно от коментарите на българската преса. Не че това е тайна за някого тук…

Но позволете да попитам плахо: как така един изключително успешен по международните стандарти българин, откроил се като такъв в екстремна конкурентна среда, може да стане жертва на българската медийна храброст, каквато не виждаме в никаква друга област?

А като питам плахо, да добавя още по – смирено моето наблюдение. Критиките на българските медии към Бербатов може и да се основателни за негови изяви или пропуски, но най- вече са безопасни за самите медии.

Да сте чували българската преса да депресира или да детронира някой от световно (не)известните ни и изключително (не)успешни по международните критерии управници, които в резултат на това да се откажат от лидерската си функция в националния отбор на властта?

41 мнения за “България победи Бербатов с едно на две нули”

 1. Липса на морал, може би … за политиците става въпрос?!

  Но за казуса Бербатов, не става въпрос за морал, но за много повече … националния манталитет и завист към успеха на другия.

  Мисля, че Бербатов взе правилното решение, това е начинът да се предизвикат радикални промени!?

  Начинът, по-който е написана статията, мисля че “ПЛАХО”, разкрива националния ни манталитет във всяка сфера на нашия живот!

 2. Човекът не е бил парашутист,но слиза от най-високи дървета,на които никога не са се качвали други….
  Тук дори и когато щастие чука на вратата,ревността медийна или чиновническа е като вихрушка на съпруги,от които се заражда ураган…
  В блога би трябвало,да са се пукнали тъпанчетата на някои за политическия ръст и далновидните умения на някой: по въпроси на културата,изкуството,евразийската външна политика,или спорта,дори!,
  но ние или не забелязваме невероятни исторически срещи днес!,македонския отлив към гърците или турската изпреварваща инициативност…но сме царе на присъща ревност.
  Ако тя към любимия обект,е деликатна,но за съжаление е груба и към по-кадърните от самите нас…
  На момчето му е дошло до гуша,да се брани и напредва,подобно на риба,като си върти опашката,но е зла орисия, около глутница,която пък няма представа как да живее,
  нито нюх,кога да се скапе!!!

 3. Г-н Инджев, искрени поздравления за може би най – точната и адекватна оценка на събитието. Не знам дали си представяте каква десетка сте улучили тук! Или Вие просто си ги целите тези десетки, но съм в състояние да го разбера в цялата му пълнота едва тук, бидейки напълно в течение на събитието. А добавеното Ви “още по – смирено наблюдение” е истинска присъда за доблестта на пишещите за футбола у нас. Та те изгониха Стоичков като треньор само заради самото изгонване (четвърта власт, нема лаба’о!) без никакво вникване в същността на проблемите и сега не дават и дума да се издума за отговорност за последвалите събития, за жалост твърде печални. И ако сте имали излишно време, може би сте се срещали със затрогващото умиление, с което описват решителната роля на г-н Президента за успехите във волейбола (за футбола г-н Първанов е известен карък и там има риск от тълкуването на възторга) чрез величайшето присъствие на трибуните по време на мача. В тази връзка не искам да си представя как щеше да бъде описан Бербатов, ако беше прострелял козел от червената книга.

 4. Да, “двете нули” победиха Бербатов и го отказаха.
  А той ги предупреди наскоро(двете нули), че колкото и надолу да падне,чак до тях няма да стигне.
  Е, сега дано да мирясат.
  Едва ли..
  Защото е много лесно да глозгаш кокали на някого, който не би могъл да ти отговори със зло.
  Мръсното, мръснотоооооооо,
  беше извикал един от Сатиричния театър.
  Много мръсотия изсипаха по момчето
  – наистина в тая дисциплина сме световни.
  Той даже малко закъня.

 5. Добър анализ, аз лично не очаквах такава новина, нещо за трансфер може би, но уви…Ако причината са медиите, то явно английските са по-обективни с оглет на това, че не веднъж виждат безхаберието на иначе талантливия българин. Според мен това още повече ще повлияе на представянето му, защото да си в националия на страната си е нещо много ценено за големите отбори. Балона Бербатов започна се продава все по евтино, но по-важното е че като губим не се знае какво печелим!!!
  Дано само не се получи като Стилян Петров, който с годините осъзна грешката си и сега се радва на спокойна футболна кариера, въпреки че не блести като крайности.
  Не си заслужава статии, още по-малко коментари.

 6. Няма база за сравнение между Бербатов и Ст.Петров-вторият го знаят само в Глазгоу и Бирмингам.Но истината е,че Бербатов не оползотвори таланта си и остана далеко от Стоичков,които с по-малко чисто футболен талант е познат в целия свят и до ден днешен уважаван идол.Огромна разлика в характерите.

 7. Преди време едно лондонско издание писа-“ако Стоичков играеше в Англия,то целия остров щеше да е в краката му,но с Бербатов това никога не може да се случи”.Това е показателно за оценъчните критерии на публика и специалисти.

 8. Днес прочетох,че един от вариантите на задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература е включвал темата:”Невъзможното завръщане в “Да се затърнеш в бащината къща” на Д.Дебелянов.
  Съвсем наскоро ми минаха някои тъжни мисли през главата.Тогава си спомних следният стих:”Да се завърнеш в бащината къща,когато вечерта смирено гасне и тихи пазви тиха нощ разгръща да приласкае скръбни и нещастни…” За хората,които от години живеят извън България,сякаш става все по-трудно да се завърнат в родината,защото когато живее в Англия,Германия,САЩ или,в която и да е държава от западна Европа,човек иска или не иска,се научава да спазва правилата.Докато в България нещата си остават по старо му-правилата обикновенно не се спазват.Мисля,че и на Бербатов му е писнало от подобни провинциални номера и явно е решил,че не желае да бяга или да му бягат по тъч линията.Тъжно е ,но родината ни е превзета от нагльовци,октоподи и други от подобен род и за хората,които са намерили дом и препитание на хиляди километри от България,това е една изключителна пречка за едно евентуално бъдещо завръщане.Спирам до тук,защото май се отклоних от темата.

 9. Да
  “българската медийна храброст” е такава,когато е “безопасна за самите медии”!!
  Бийте камбаната – ехото отеква!

 10. Твърдо заставам зад решението на Бербатов!
  Мошенниците Боби, Наско, Лечков и още много го “изгониха”! А самите те са недосегаеми…

 11. Кристиян Вълчев: Какъв балон Бербатов? Може да не е най-=добрият футболист ама балон ? Стига с тези клубни пристрастия. Зарадвайте се веднъж на успехите на другите…

 12. Всеки човек има право на избор, да участва в някакъв обор /било то и националния по футбол/ или да не участва, така че няма в какво да упрекваме Бербатов. В края на материала си г-н Инджев поставяте интересен въпрос, отговор естественно няма да получите от власт имащите в българската преса, не защото не искат да ви отговорят, не защото не знаят какво да отговорят, а защото ги е страх от всичко това което се случва в БГ през последните няколко месеца. Това би трябвало да ни накара да внимаваме и ние пишещите в този форум.

 13. Не само правилно,но и закъсняпо е решението на Бербатов.Абсолютно безмислено е да си губи времето и здравето за една кауза пердута.Т.н. нац.отбор,през който минаха какви ли не побългарени чужденци,няма никакви шансове поне още 12 год. да бъде и минимален фактор в Европа.България няма нито треньори,нито кадри,да не говорим за ръководители и съдии.Както във всички сфери.

 14. Не от пресата е обиден Бербатов, а от “диалозите”, които проведе с “фенове” в Интернет…Всички знаем колко отвратителни навлизания в личния параметър може да си позволи българския простак и индивид…

 15. Аз като българин,бих предпочел в националния ни отбор да играят хора,който са “нахъсани” и желаещи футболисти,а не лиглъовци като Бербатов.Защо не критикуват Стелиян Петров или Мартин Петров.Мене лично ме е яд за Бербатов,защото имаше такъв шанс да се докаже,а го пропиля.Радвам се,че напусна националния отбор и му желая успех в клубния футбол
  П.П.
  Английската преса също го критикува и то доста по-яростно от нашата, Г-н Инджев

 16. При Бербатов не е въпрос на морал, той просто няма хъс. А липсата на “спортна” злоба е огромна пречка за постигане на резултати във всяко едно поприще.
  А колкото до политиците . . . !? Морал? Всички български политици са минали успешна операция от такова нещо.
  Като че ли обществото има нужда от нов посадъчен материал.

 17. Да сте чували българската преса да депресира или да детронира някой от световно (не)известните ни и изключително (не)успешни по международните критерии управници, които в резултат на това да се откажат от лидерската си функция в националния отбор на властта?

  Не отбирам от футбол, но напълно съм съгласна с вас по този казус – Бербатов не заслужава да се излее върху него толкова много помия на завист и злоба…

 18. Бербатов взе правилно решение и се оттегли с достойнство, преди новия цикъл от Европейски и световни първенства. Той подобри един голям рекорд на един велик футболист /Хр.Бонев/. Аз съм сигурен, че той ще направи един превъзходен нов футболен сезон в МЮ и ще бъде оценен в Англия по достойнство. Пожелавам му да бъде още по упорит и да се абстрахира от всички обидни и незаслужени писания за него. Успех за Бербатов е успех и за България! Успех!

 19. Като човек, прекарващ живота си далеч от родината, май разбирам Бербатов. Животът в подредена, чиста и с ясни правила държава, в която почтеността е норма, а измамата престъпление, е много по-лесен. Няма втори и трети начин, всеки знае в каква ситуация как се постъпва и да заобиколиш правия път не е единствената печеливша тактика. Като свикнеш на такава откритост, яснота и чистота, почва да ти се вижда по сизифовски тъпо да се надлъгваш с тарикати, които знаят на кого да бутнат гювеч и как да се присламчат към някой кадър на ДС, който командва парада. Като можеш да не се търкаляш в блатото, защо ти е да го правиш.

 20. Дааа – всичко свястно се изнася с 200 км/час от родината. Способни хора със себеуважение не могат да виреят в тази страна. Между другото българската журналистика като “четвъерта власт” е ме по-малко виновна за лошото състояние на българската държава от управлеващите с непрекъснатите си отрицателни – направо ужасяващи статии единствената цел на които е да се продадат по-успешно. Това настройва отрицателно и обезверява цялото общество. Повечето българи се чустват лузъри в резултат на промиване на мозъците от българската журналистика и постепенно стават такива. Как да просперира една държава в която богат и преуспял човек е мръсна дума и се наказва с презрението и ненависта на цчлото общество.

 21. Пет интернет цитата от Оскар Уайлд по неспортната част на темата:

  „Nothing that is worth knowing can be taught.” (Нищо, което си струва да бъде научено, не може да бъде преподадено.)
  „Nowadays people know the price of everything and the value of nothing.” (В днешно време хората знаят цената на всичко, но не знаят стойността на нищо.)
  „Anyone can be empathetic with the suffering of a friend, but needs very fine soul to their supportive of his successes.” (Всеки може да е съпричастен със страданията на приятел, но е необходима много фина душа, за да си съпричастен с успехите му.)
  „There is only one thing in the world worse than being talked about, and that is not being talked about.” (Има само едно нещо на света по-лошо от това да говорят за теб и то е да не говорят за теб.)
  „Always forgive your enemies; nothing annoys them so much.” (Винаги прощавайте на враговете си – за тях няма нищо по-дразнещо от това.)

 22. Към Драго Панков:

  Погледнах. Симпатично ми е твоето мнение, но избягвам да навлизам в територията на спортния коментатор ( макар в България да има поне няколко милиона хора със самочувствието, че го могат).
  Моят акцент е върху печалния факт, че има много храбреци, готови да громят изключително успешния в своята област Бербатов, който не ги заплашва с нищо друго, освен с оставката си. Но къде са смелчаците да постъпят така с крайно неуспешните ( по всякакви критерии) управници на България, които си живуркат удобно без да им се пречкат някакви журналисти?
  Обобщено простичко: лесно е да нападаш нападателя Бербатов, който няма как да ти вкара гол, но би било по – достойно ( за българската журналистика като цяло) да проявява такъв хъс срещу истински опасните за България хора, застанали начело на държавата.

 23. “Дори и Лъвът (Бербатов) трябва да се пази от мухите”.

 24. Нивото, което е достигнал и тенденциите, според които се движи, правят от спорта чудесен модел за изследване на обществото. Полемиката около решението на Бербатов е и полемика за пътя на България.

  Сърдечно благодаря за вниманието

  Дано хората, които четат този блог се увеличават заедно с волята и смелостта им за развитието на България

 25. На пресконференцията облеклото ,държанието и стремежа на Бербатов да не обиди никой ме впечатлиха.Държа се като успял и уравновесен мъж . Защо ние българите не приемаме ,че известните личности са хора, които имат добри и лоши дни,върхови постижения и несполуки.Тяхната известност е тежко бреме за което им съчуствам и не им завиждам .

 26. Много точно казано /истински опасните за България хора, застанали начело на държавата/ те са проблема, но някои да предложи демократичен начин за махането им от власт, освен добре познатите избори през четири години.

 27. Не е обиден.
  Уплашен е.
  От “добре костюмирани бизнесмени”, които алчно са сте вторачили в законните му доходи с платени данъци и искат да ги лапнат или включат в “перални” цикли.
  Заплашили са и семейството му. Затова той просто си отива.
  казано на кокни – FUCK YOU

 28. Аз чак сега реших да кажа нещо, защото хич не го разбирам тоя футбол и всъщност го ненавиждам доста сериозно.

  Но след тази статия реших да погледна една друга, която бих подминал иначе по-най-бързият начин. Там обвиненията към Бербатов бяха умерени (не обидни имам впредвид) и ако са верни може да излезе, че всъщност той не се е старал много игрейки за България даже се е пазел да не влиза много директно, за да се пази за там откъдето идват парите.

  Ако това е вярно, то може наред със всичко казано по-горе да е вярно и това, че той е трябвало да си подреди приоритетите и ако не може да огрее пълноценно на българският терен просто да се откаже.

  В тази връзка се сещам се за едно от “Шоуто на канала” дето мацката беше футболна фенка и спореха с Тончо дето се ядосваше, че “големите звезди” не тичат и казваше – Ама как така ще тичат, нали ще си развалят причесчиците и няма да изглеждат добре на фотографийте.

  Просто откъслечни мисли на един ненавиждащ футбола.

 29. И аз мисля, че закъсня с оттеглянето. И трябваше да ги каже тези неща за “мутренското” ни първенство по-рано. По-добре късно отколкото никога. Дано и другите “чужденци” да го последват за да се разбере колко струва първенството ни.

 30. Въпросът с Бербатов и отказа му от Националния отбор може да се разглежда от няколко страни.На първо място въпросният Национален отбор, чието ниво в голяма степен отразява нивото на футбола в страната ни няма никакви успехи през последните години и участието в него си е жива мъка – включая и за Бербатов. От сруга страна той е голям футболист и един много, ама много успял човек, особено по стандартите на България. Освен това е успял с таланта си и, в крайна сметка, с труда си. Това автоматично го прави омразен за безкрайно количество хора тук, които ненавиждат чуждия успех.Е, вярна е, че преминаването му в Манчестер Юнайтед се оказа в крайна сметка грешка и че той търпи много критики в Англия заради липса на старание, за това, че не вкарва достатъчно голове и т.н.т., макар че няма човек, който да оспорва таланта му. Аз лично го разбирам и мисля, че след като са му омръзнали нападките тук, няма нищо лошо в това да реши да се оттегли и да се концентрира върху кариерата си,която, както днаем напоследък не върви добре.Ще завърша с нещо малко по-различно, но свързано с темата за Бербатов.Прочетох някъде, че ръководителят на българския футбол /и на Националния отбор/ Борислав Микайлов вдига тежка сватба на дъщеря си с някакъв футболист. На сватбата в продължение на три часа ще пее фолк певица /май беше Галена, но аз така или иначе не ги различавам/,а в паузите щял да пее Тони Стораро /също фолк певец/. Е, как искаме да имаме футбол и Национален отбор, когато начело на федерацията стои почитател на чалгата – т.е.,да си го кажем направо, човек простак.

 31. Бербатов не е уплашен от българските медии. Не съм чул български журналист да говори против него. Само няколко медии цитираха мнения на английски журналисти. Ако Бербатов е обиден на някого, то това трябва да са английските журналисти, но той не напуска, или поне не иска да напусне острова. Едва ли има някой по-хвален от него в нашите медии и точно тези негови аргументи не важат (според мен).
  Мисля, че Бербатов не може да поеме отговорността да води националния отбор в бъдеще. След като постигна мечтата си да играе в Юнайтед, той не направи нищо повече. Едва ли точно английските фенове и журналисти му завиждат за вялата игра и за пропуснатите моменти. Хубаво е човек да е критичен и самокритичен, но нека да не се обвиняваме за нещо като фенове, което не сме направили – едва ли същите хора, които не харесват Бербатов биха казали същото за Стоичков, Балъков, двамата Петровци в Англия и доста други футболисти, които едва ли вземат много по-малко от него, но определено играят със сърце. Бербатов не е нито най-скъпият играч, нито най-високо платеният, но определено без никаква завист гледам всички останали. Не може да има завист за парите на човек, който ги вади пред очите на целия свят. И въобще какво общо има завистта на хората тук. Това го казват само хора, които не могат да обяснят защо той не играе.
  Не съм ЦСКА-р, но мога да кажа, че Бербатов няма сърцето на ИЦО нито да го достигне, нито да поведе националния отбор. Говоря само във футболния и спортен аспект, а останалото е въпрос на друг коментар.
  А без сърце не става нито във футбола нито в политиката. Такива са резултатите на всички, които печелят с много гласове или договори, но след като покажат на какво са (не)способни, обвиняват зрителите и електората, че не ги разбират. Аз като намиращ се в положението на електорална единица и любител на спорт не давам гласа си на такива. Моите хора може да не са власт или да не са най-прехвалените и платени футболисти, но винаги вършат работата си със сърце.

 32. На Бербатов просто не му върви и все се оказва изкупителна жертва в нечия война – тук го обливат с помия издания, гравитиращи около “Левски”, които само в мокрите си сънища виждат на негово място в МЮ Гонзо например. Или Еню, или Пеню, или някой друг от сорта.
  В Англия – същата работа. “Сън” реши, че е намерил уязвимото място на Съра и почна да удря по него. А Бербо е уязвим като всеки чувствителен човек, който се сблъсква с откровената простащина. И реши, че не си струва да бъде вечната изкупителна жертва. Резонно.

  За отказването му има още една причина, която кой знае защо не се коментира – той реши да напусне националния точно когато се разбра, че твърдо остава в МЮ. Никак не му се играе на нашия човек срещу Англия – ще вземе да вкара някой случаен гол и ще повтори трагедията на Лечков в Германия. Уж немците не са такива хора, но не му простиха гола, който ги елиминира. А англичаните са точно ТАКИВА хора.
  А ако в двата най-важни мача си – образно казано – с вързани крака, за какво да се мъчиш – да се докажеш на Черна гора ли? Няма логика.

 33. Драги Иво Инджев , отговарям Ви плахо с въпросче:
  -Защо в Ада , само пред българският КАЗАН нема дяволи?
  Кибик Блаже :)))

 34. малумна работа,но аз знам отговора.
  българските турци контролират медиите
  използват предатели за български физиономии ,но зад тези физиономии стаят турци и цигани.те са заинтересовани да няма прочути българи.комунистите също са с турците
  и циганите.това са ченгетата – турци,
  цигани,комунисти ,еничари.с мене
  постъпиха по същия начин и знам,че това е работа на продажни ченгета.
  които са турци,цигани,комунисти,еничари. може да са и фашисти,защото ченгетата сега са фашисти.

 35. забравихте ли стоичков?как го плюят по същия начин.забравихте ли как оплюха отбора станал 4 в света 94г.
  забравихте ли?аз не съм забравил.

 36. Разбрах само,че няма български политик,който да е проявил смелост и да се откаже от властта,зао да даде път на младите .С тази константатиция съм съгласна.Но съвсем не разбрах отношението на автора към постъпката на Бербатов.Обидил се ,прав ли е или не е прав,не разбрах,разсърдили го медиите.Други пък пишат,че виновни му били Боби михайлов,Наско Сираков и Лечков.
  Аз съм далече ,далече от спорта,от футбола,от мафията в спорта.И като обикновена българка ,която следи само изявите на българските спортисти на международната сцена,когато играят,състезават се за и от името на България не се притеснявам да напиша своето непрофесионално мнение.Защо не мога да се сетя за някакви успехи на националния отбор по футбол през периода ,когато Бербатов е на върха на своите изяви в чуждите отбори.Моят отговор на тази задачка е проста.Човекът си е техничен футболист ,но някой друг трябва да бяга по терена вместо него.Второ съотборниците му в националния отбор също го съботираха.Защо да бягат и да се морят ,а парсата да я обере Бербатов.Изобщо мисля,че няма връзка ,единодействие и единомислие между играчите,а следователно няма и национален отбор.Кой крив,кой прав ,но Бербатов като талант и звезда не успя да стане лидер в националния отбор.За разлика от Стоичков,който играеше ,с емоция и себераздаване увличаше в играта и тези,които не го долюбваха.Това е разликата между Бербатов и Стоичков.Просто БерБатов нямаше хъс ,жар играейки в националния отбор и не успя да се изгради и да се изяви като ледер в Националния отбор.Нямаше талант или не му дадоха възможност,това не мога да преценя,но не успя.Човек,който има хъс успява.

 37. Винаги ми е било приятно да чета написаното от Иво Инджев.В комента-
  рийте по-долу личи с соц. манта-
  литета. Не понасят хората да са различни.Стоичков,да те го знаят,че
  е българин,но не знаят къде е Б-я.
  Бербатов,не е копие на Стоичков,но също е голям футболист роден в ми-
  зерната ни държава.За огромното мно
  зинство журналисти/не ми е ясно защо са толкокова много/коментарий-
  те са излишни.Комунягите създадоха
  тази прислойка да доведат до пълно
  затъпяване на населението ни.Пълзя-
  щи,те по заръка пак качват на екрана Мони Гани,Хари Потър,Олим-
  пийския хитрец.С многословието си
  не могат да схванат,че в момента не
  е възможен напредък,защото почист-
  ването е безкрайно трудна дейност
  при създадената комунистическо-соц.
  демокрация.
  Ако Бойко съумее възроди държава-
  та ни,да не се възползват пак до пълното и унищожение.Ако някой ги слуша,да бъде сигурен,че хубавото е това което те не харесват.
  Ни в клин,ни в ръкав,за което моля за прошка,но правя следното
  предложение:
  В така наречените военни имоти близо до държавна селскостопанска
  земя да се открият затвори за тези с леки присъди.Градинарство с разви
  та търговска мрежа,ще намали вноса,
  ще даде модел за производство,ще създаде средства за хубави затвори,
  ще приучи доста хора на нещо ново,
  ще намали харча на държавата за цялата система.При добър ред това е
  задължително да се направи.Не е нещо ново.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.