Завоят на Русия и българското ремарке

Обедняваща Русия демонстрира отваряне към Запада
14 Май 2010
сп. Русский Newsweek
Newsweek разполага с проект, написан от Външно и озаглавен “Програма за ефективно използване на външнополитическите фактори на системна основа с цел дългосрочно развитие на Руската федерация”. Медведев вече я одобри предварително. Фактически става дума за нова външнополитическа доктрина.
Смисълът на документа е, че Русия има намерение не на думи, а на дело да води външна политика, в която няма да има приятели и врагове, а само интереси. Икономиката на страната трябва да бъде модернизирана и външната политика също да действа за решаването на тази задача. Високопоставен източник от външното ведомство, участвал в разработката на документа, потвърждава, че след студената война отново е дошло “разведряване”.
Русия трябва “да престане да си надува бузите”, каза Медведев миналия ноември в посланието си до Федералното събрание. И възложи на Външно и на правителството задача – да разработят списък с критерии за ефективността на външната политика. Сиреч да определят задачите, които трябва да бъдат решавани, за да може руската външна политика да се признае за успешна.
Основната причина за неочаквания поврат в руската външна политика, най-вече в отношението към Запада, е недостигът на пари за модернизация на икономиката и транспортната инфраструктура и за внедряване на иновации. Триумфалният оптимизъм на руските лидери от епохата на рекордно високите цени на петрола е останал в миналото. В посткризисния свят Русия е принудена да търси приятели и да си създава полезни икономически връзки.
В продължение на няколко години Русия си гарантираше мощен приток на западни капитали по една проста и удобна схема. Изнасяните ресурси поскъпваха, успоредно нарастваше и капитализацията на руските компании, което отваряше широк достъп до евтини пари, прехвърляни чрез западни банки срещу малък процент на супердоходните пазари в развиващите се страни. Постоянните приходи от суровините се харчеха за амбициозни социални програми, а бизнесът се развиваше благодарение на евтини кредити.
През есента на 2008 г. тази схема рухна: не само че рязко спаднаха цените на петрола, но парите поскъпнаха твърде много. Бизнесът, живял дотогава с убеждението, че винаги може да се издължи за един неизплатен кредит, като вземе друг, остана без инжекциите, с които бе свикнал, затова пък с огромни дългове. Тъй че в Русия няма пари за технологически и модернизационен пробив.
В началото на годината Министерството на икономическото развитие изчисли, че за осъществяване на планираните инфраструктурни и социални програми федерацията ще има нужда от близо един трилион долара само до 2013 г. Почти две трети от сумата се очаква да дойдат от извънбюджетни източници. Да не забравяме и оръжейните програми, за които през последните години се изразходваха поне 30 милиарда долара годишно.
Бюджетът и резервите на Централната банка, станали фактически единствен източник на ликвидност и финансови ресурси в страната, няма да издържат подобно натоварване. А взетата на въоръжение от кабинета политика за неотклонно и рязко намаляване на бюджетния дефицит (от шест до нула процента за пет години) слага кръст върху идеята да се използва държавата като основен инвестиционен банкер.
Високопоставен европейски дипломат потвърждава, че през последните месеци на всички важни преговори представителите на Русия говорят само за едно: как Европа може да инвестира в руската модернизация.
Няма къде да ходим: надеждите ни се свързват изцяло с чуждестранни инвеститори, готови да влагат средства в Русия и заедно с руския бизнес да развиват съвместни проекти по цял свят. Тогава Русия ще може да разчита и на още нещо – да получи достъп до модерни технологии.
В Копенхаген Медведев отправи покана към датските бизнесмени да участват в проекта “Сколково”, а в Осло склони на невиждани отстъпки – подписа споразумение за подялба на Баренцево море с Норвегия.

Новата руска външнополитическа доктрина включва план за развитие на отношенията с 61 държави, отбелязва Newsweek. Списанието представя подбрани от него “най-важни и интересни направления” и посочва в частта, посветена на Франция:”Съвместно да осъществим модернизацията на АЕЦ в Белене (България), да създаваме нови АЕЦ в трети страни”.


Какво означава за България изтрезняването на Русия, за което пише “Нюзуик”?

Преди всичко няма да е лошо да се отърсят от махмурлука онези българи, които са по-руснаци от руснаците и не дават косъм да падне от руската мечка, когато някой я критикува в България. В период на (относителна) слабост руската сговорчивост нараства поне по отношение на Запада, но ние трябва да се определим дали сме част от тази част или ще продължаваме да намигаме съучастнически на Москва зад гърба на западните партньори. Както се вижда, Русия се кани да ни модернизира (съвместно с Франция) в момент, когато почти си признава капитулацията пред неразрешимата задача да се справи със собствената си модернизация.
Ако не искаме да се жалваме от нова “Ялта, или дори от някакъв вариантът на пакта Молотов – Рибентроп” ( в смисъл Русия и избрана от нея западна държава да ни модернизират), трябва да постъпим както Полша: да заявим ясно, че сами сме говорители на националния си интерес. Да, това не е лесно. Но е задължително да опитаме. Поставяме ли се сами в ролята на безгласна буква в т.н. “голяма игра”, не бива да се чудим, че ще се отнасят към нас като към територия, на която руснаците ще си разиграват стратегическия шах, а Западът, при липса на заявена от самата България воля за съпротива, ще следи само Москва “да не прекалява”.

20 мнения за “Завоят на Русия и българското ремарке”

 1. 100% съгласен. Винаги с Русия трябва да имаме 1,че и повече наум.Там манталитетът и моделите на поведение са различни от тези в Европа и ще си останат такива поне за няколко поколения напред. Русия по манталитет е много повече Азиатска отколкото Европейска страна. Това ние българите никога не бива да забравяме!

 2. Съгласен с изводите, които правите, г-н Инджев. Мога само да добавя, че въпреки всичко, режимът на тандемократите Путин – Медведев продължава и ще продължава да води външна политика, основана на принципа “Всяка държава, която не е съгласна с исканията на Русия, заплашва нейната сигурност и мира”.
  Всъщност, нищо ново – старата и доста зле прикрита имперска политика. Напоследък, методите загрубяха – Украйна и Казахстан са добри примери за това…

 3. Някак си тази инициатива (на хартия) не ми се “вързва” с реалната политика на Русия (в действие). За Справка – Украйна, България, Казахстан, Грузия….

  Възможно ли е това е да с цел “успиване” на политиците в ЕС и разбиване на ясна и целенасочена политика срещу новата експанзия на Русия. Т.е. да се спечели време за по-добро стратегическо позициониране (отново чрез суровини и горива), за да се запази енергийната зависимост на ЕС от Русия.

  Нещо като играта на “доброто (Медведев) и лошото (Путин) ченге” на най-високо политическо ниво. Но както се знае в тази игра целта е да се притисне опонента за да направи сериозни отстъпки (не на принципна основа), като ченгетата печелят при всяко положения.

 4. В тази от най-блестящите статии на едно духовно чадо ключовите думи са “намигванията” и “изтрезняването” ни в ремаркето имащо времево отношение от историчеснкия “бакс с преписки” между тесни и широки социалисти,
  та до днес:За такъв поглед става дума,когато се издига девизът
  :”Нищо освен,Бога!”
  Не подреждането на коментарите, а дългосрочната проникновеност на труда на И.Инджев,заслужава и вариант на обръщението към Софийския митрополит и Патриарх Български,преди “офисно” да го удуши една грешна деловодна система…с още повече намигвания!
  ——————————–
  Ваше Светейшество,и в ранната и в късната християнска езотерическа традиция, Спасителят е открояван с някои основни гледни точки катовелик човек,но по -велик и съвършен от друг,чието мистично учение е било неправилно разбрано или изкивено от зложелатели ,след гибелта ву,в т.ч.и поради неспособноста им,да се издвигнат над истинското осъзнаване на неговата свещена мисия на Земята,чрез неизмеримата благодат на Всевишния Отец.
  Учението за Логоса,като крайъгълен камък на християнския мистицизъм,е само по-изтънчен вариант за хора,спсобни да мислят с абстракти категории.
  Другите отоносно:
  -древно или астрално божество въплъщаващо слънце,луна или съзвездия-най вече Орион!
  -само стимулират интереса към евангелси текстове,а и светски тези относно идеалната пердстава за абсолютната личност;
  – в съседсво с тълкуванията свързани с еврейски наименования за “младия кълн на есейските общини”;
  – допълващи само звездния рисунък във Вавилонския календар;
  – а заедно с Историята на Граал символизирана чрез “Риби”,”Орион” и т.н.
  – понякога водят и до асоциации с “Озирис”
  …………………………….
  Н О ,въпреки хилядолетната мъдрост на Светата църква,
  …………………………….
  по-трудно би се изкупил греха на всяка власт,макар и дадена от Бога защото точно това съждение им е угодно!!!

 5. Това са отново безкрайните комунистически лозунги , кампании , напъни и закани и нищо повече. Никой и нищо не е в състояние им ги изкорени от главите никога. Икономика никой не е направил с лозунги а със създаване , гарантиране и защита на УСЛОВИЯТА за нейния растеж. Тя сама си се гради и развива ако ги има тях.
  Русия просто премина от лозунгов криминокомунизъм към лозунгов криминокапитализъм , от петилетни планове към доктрини , от постановления към укази , сменяйки единствено наименованията и етикетите на нещата но същността не се е изменила , само задния и двор все по-силно вони.
  Тъй като се очаква нашите ръкопляскащи да отреагират веднага и на тази статия “възхвалявайки” или “заклеймявайки” съответно когото трябва бих им предложил да си направят поне една кратка on-line разходка из Русия чрез линка по-долу преди да седнат да пишат.
  Понеже нищо не може да ги накара да отидат да се поразходят физически , на място , нека поне да го направят без да си вдигнат задника.

  http://www.slideshare.net/…/the-attractive-roads-of-russia-presentation

  Само такъв “напредък” и “модернизация” могат да ни докарат руснаците , като на снимките.

 6. P.S. Всъщност много ясно се вижда на снимките и какво ще му се случи на нашето ремарке ако ако се закачи за руския влекач и тръгне по неговия път.

 7. Какво съчетание а ! Повече от предвидимо – Франция и Русия рамо до рамо (някой може ли да си представи комбинацията Англия и Русия?) ще си поделят отговорностите (и интересите) за енергетиката ни без дори да са взели мнението на потърпевшите. Нещо като предварителна договорка между ядрени молли, като онази в Техеран разчистила пътя пред последвалото я, заупокойно за България, съглашение. Но пък като сюзеренно отношение е показателно за представата, която сме създали за себе си. От 44-та насам България традиционно се е поставяла в ролята на комсомолски послушник в красната обител на големия брат. Както се пееше едно време „Комунистите родината изграждат, комсомолците със тях строят. Пионери, пионери! Славен път ни чака – трудов път.” – Не мога да преценя, доколко ще е славно безславието, което ни очаква ако руснаците ни строят държавата, но пътят със сигурност ще е не само трудов но и труден за наследилите пионерите.

 8. От НС се дочуват и нютонови обяснени за плодове,които се били издигнали чрез падане,без значение,че и като съученици и съученички,явно, не са чели блога на Иво Инджев,където се каза вече доста в т.ч. и за очаквани и греховни визии,когато ти е крив макарона или нещо друго,но приличаш на изобретателен грък,който държи парите си в джоба на панталоните,а оставя своя лечител,да му вземе палтото…но не казавайте нищо на старо модния кардинал….

 9. Много,ама много внимателно Ви чета г-н Танушев и благодаря на Бога,че за таланта на Инджев има и възхитителен език на коменатори-съфрумци,годен за внимание в обществената сфера,без апологетика и нежелателно дрънкане….Бъдете здрав!

 10. Страхувам се, че България отдавна е изпуснала влака на независимостта – чисто ТЕХНИЧЕСКИ. Защитата на националната независимост е преди всичко въпрос на ефективно можене. У нас всичко става по метода на “Черната кутия” – началното и крайното състояние – началното се задава, а крайното се чака като логично неизбежно. Затова се дава такава абсурдно висока цена на парите, възвеличавайки ги едва ли не като панацея за всичко. А е важно именно какво става вътре в “Черната кутия” – ако там е наред, ако устройствата вътре работят добре, пари лесно се намират. В нашата “Черна кутия” има само социалистическа смрад и мухъл. И не виждам как ще защитим и най-невинната декларация за независимост. Независимостта е преди всичко дело на системно изградена мрежа от мениджъри (но не обучавани в УНСС или Свищов), инженери, технолози, специалисти по маркетинг, т.е. скелета на т. нар. средна класа, а не на измислени макроикономисти, криещи оскъдността на практическите си професионални умения зад макроикономиката. Типичен пример е валутният борд. Той беше въведен с мълчаливото приемане на тезата, че инфлацията е явление от финансовата сфера, а тя е преди всичко мярка за отрицателното отклонение на обществената ни продуктивност от средните Европейски или световни стандарти – именно това е основната причина да се “печатат” кухи пари. Валутният борд просто поставя контрол върху това печатане. Ако неговата (на печатането) първопричина продължава да си стои, както е у нас, познайте на чий гръб ни е стабилна валутата. Каква ти независимост?…

 11. За да може да се отърсят от махмурлука онези българи, които са по-руснаци от руснаците, и онези, които са по-американци от американците, и онези, които са по-французи от французите, и онези, които са по-англичани от англичаните, и онези, които са по-демократи от Господ, е необходимо създаването на подобен, само че продиктуван от Българският интерес документ, за да може всички ние да получим идея “къде отиваме” и каква държава искаме да дострояваме. Защото както и “преди”, така и сега сме само “вагон”, закачен на “опашката” на влака. Мисля че е по-добре да сме един от “огнярите” макар и с малка “лопата”, но в локомотива на влака.

 12. K a r a n d a s h -y- G e o r g i e v
  Като ездачи сте, които и без коне стигат до вратата не вечността
  …т.е.цялата писмена Тора!!
  Талейран би ме поправил:”…немат си паре за мустанги!”,но пък той си няма прабаба,което се случва на всяка трикратна бавачка!!!

 13. И аз сбърках,че ти повярвах г-н Дянков,както и премиерът,който едва се удържа,как да се изрази по-ефектно след “коктейла,който забъркахте от водата в река под спиртен завод”,и Вие една сащо немска възпитаничка от годините на средното ви образование…
  Само се молете да му мине беса и да не ви награби и той и др.Първанова,когато намесвате с хвалипръцковщина стряскащи имена….
  Току що отговорих на заместника му – и направо му казах- най-важното:
  Вярвам в звездата /Му?/,но и в тази на кадрово уязвената българската държавност,което е забеляязъл и президента…. тъй като:
  както са били завинтени
  по едно,биха моглии да се отвинтят
  по друго,далеч по-свободни от нас граждани!
  Вие имате ли кохонес да го заявите така коньо?/неценз.исп. израз/на началника си?

 14. Недоумявам защо в статията се използва бъдеще време и условно наклонение. Та “ние” вече десет месеца съучастнически намигаме и даваме делови,а не словесни сигнали,че не сме различни от “онеа мръсници” и,че ни е трудно,ама ужасно трудно,да сме говорители на националния си интерес. Ами,гол е царят,съвсем гол!

 15. Да,да,ивзводите на Г-н Инджев са просто диагноза,за стжаление,правилна. Отново молба към всички,не е имало и не може да има “Договор Рибенроп-Молотов”. Има Договор за ненападение между Съветския Съюз и Германия”. Д-р Риб-п-Мол-тов е комунистическа демагогия,както Съветско-Полската война я наричат “Освободителен поход”,а Съветско-финландсаката война “Зимна война”,но не искат да наречат Германо-Съветската война “Лятна”. Отиват още по-далечев глупостта и цинизма си,наричат я ВОВ-Велика отечествяена война. И кой за почна тази ВОВ-Германия. Сл-лно,ако не беше Германия,нямаше да има такова “велико” дело,Боже мили . И у нас все още говорят за ВОВ,особено по държавното радио и телевизия.

 16. Русия??Страната,която е на 62 място в света по технологическо развитие/между Коста Рика и Пакистан/,която е на 97 място по доходи на населението,

 17. която е на 159 място по политически права и свободи,която е на 182 място по дълголетие/а само за мъжете на 215 от 217 държави/,която е на първо място в света по самоубийства сред възрастни и световен шампион сред детски самоубийства,както и шампион по психически заболявания,и като капак абсолютен световен шампион по авиокатастрофи превишаващи 13 пъти средното за света-за тази куха държава ли говорите??Айде,нема нужда!

 18. До Kардинал Ришельо,
  Прав сте, и държа на Вашите съвети..
  Тук, благодарение на Иво, имам възможност да сравня себе си с доста умни и начетени хора, да влеза в плаха полемика и да се опитам да разбера “аз къде съм”.

 19. Навремето покойната Людмила Живкова е определяла сред своите гости,всеки петък Съветския Съюз,като “…най-нецивилиозваната страна в Света…”. Все пак,учила е в Москва доста време,после в Лондон,повече от сигурно е,че е знала какво е говорила. И найните “приятели” от интелигенцуята на ККБ,я издадоха на сатрапите от КГБ. Натам ,логиката е много проста…Жената просто изгоря,та се не видя.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.