Първанов съзря чистота в медийната среда

В криза е добре да се запази чистота на медийната среда, заявил президентът Г. Първанов , цитиран от БТА.

Повод за неговата загриженост е замислената от управляващите промяна в състава на Съвета за електронни медии (СЕМ) и свързаното с него гласуване за ръководители на БНТ и БНР. При това, както знаем, сегашната власт също обосновава с кризата съкращаването на състава на СЕМ, при което ще пострада окопалото се там от години влияние на президента.

В президентското изречение обаче най-впечатляващ е глаголът “запази”. Той предпоставя съществуването на медийна чистота, на която тепърва злодеите посягат. Очевидно окаяното състояние на българската медийна среда, от която се носи зловонието на застой, регрес и страх от изобличаване на далаверите, се привиждат на държавния глава като “чистота”.

По света бранителите на статуквото се наричат консерватори. Само че консервирането на нечистотии, с етикет “чистота”, е едно, а консерватизмът е съвсем друго нещо. Първанов просто стерилизира постиженията си в задушаването на свободното слово и се опитва да ни ги пробута на пазара на залежалите стоки от периода на неговото безметежно царуване. И сега, когато някой най – после посяга да отвори бурканите му с изтекъл срок, се разтревожи. Посягат му на зимнината, която си е спастрил за криза!

Изглежда Първанов страда от политическа наивност, ако наистина си е мислил , че си е осигурил спокойни старини, като се е запасил с бутилирано по негова рецепта слово. Газирано по този начин, то шупва при най-малкото изваждане на тапата. Особено ако поне малко бъде раздрусана бутилката, в което и натикано. Предстои му да изпита този ефект на шампанското.

Не си въобразявам, че някаква административна мярка ще върне загубената медийна свобода. Но за да й бъде даден шанс тя най – напред трябва да бъде отпушена. И ако кризата е повод за това проветряване, тогава: да живее кризата!

17 мнения за “Първанов съзря чистота в медийната среда”

 1. Чистотата на медийната среда ще започне с отварянето на някои стенограми,които господина отказва да предостави.Възможно е, да е пак в името на така разбираната от него медийна чистота.Нещо като медиен консервативен социализъм.

 2. Между думите на Първанов е реалността отдавна няма никакво съответствие. Напоследък тази пълна неадекватност на тоя човек се задълбочи дотам, че той във всяко свое изказване изцяло подменя истина с лъжа, т.е. всичко казано от него трябва да се разбира тъкмо наопаки за да се намери все пак някакъв, поне минимален смисъл. Това неговото е крайна степен на откъсване от реалността и затваряне на съзнанието му в някакъв измислен свят, показваща абсурдността на този “герой на нашето време”. Която пък показва, че е крайно време да си ходи; а това, че мнозинството още го търпи да бълва идиотизмите си, вместо просто да го изнесе от президентството, не говори добре за интелектуалния ресурс на самото това мнозинство…

 3. Дай на глупака по дълго въже, сам ще се обеси.Надявамсе да не увиснем и всички ние около него.

 4. Интересно, ако се направи едма малка аналогийка между Рибен-троп и пакта Молотов и Гоце-троп с Большой шлем, дали няма да се отрикят някакви прилики в мисленето?!

 5. Какво друго?,освен нова необходимост,
  за снабдяване с прилично редактиран речник,в който всуе,ще се търсят думи
  за укротяване гнева на всяка оцеляла
  чиста душа,в която,”да не е стъпвал
  перфидно човешки крак!”

 6. Чудесно казано, Иво и г-н Грънчаров, но в случая с гоцэ сырыщныка (ще продължа с призива си- да пишем мерзкото му име с малки букви и руски добавки) имаме дори по-долната версия на отношението между думи, мисли и дела: “Той е такъв лъжец и негодник, че не трябва да се вярва и на обратното, което казва!” Чистотата в неговото разбиране е ясна категория: това е смрадта и вонята на Тошо Пора, на мадам В. от медийния бардак, на облизанките по пресконференциите с написани от другарите си гл. редактори въпроси и пр. Чиста работа!

 7. Няма нищо нелогично, другари. Част от предизборната кампания на левите в съюз с Доган. Вижте “един” от поводите за това посещение – 90 годишнината на “Черноморски фар”. Само че не казват кои преди дни станаха собственици на този вестник? Защо не се поровите, уважаеми журналисти, а си пишете от къщите поредните “анализи”. Защо директно не предизвикате нова процедура за импийчмънт – при подобно поведение на държавен глава в САЩ започва ВЕДНАГА процедура за отстраняването му. Няма още една година да му гледаме червените акции на независимия надпартиен “пРезидент”?…

 8. Добър ден г-н Инджев, шегата Ви е страхотна !
  Първо е :
  … “Да сте чували българската преса да депресира или да детронира някой от световно (не)известните ни и изключително (не)успешни по международните критерии управници, които в резултат на това да се откажат от лидерската си функция в националния отбор на властта?” …
  , а после горното заглавие …
  Поздравявам Ви със смирение :
  В.Й.Й.

 9. Postet by Marinov. Kolko vreme oshte sme osadeni da slushame i 4etem glupostite na edin prezident? Nima nishto ne e v sastoianie da namali tova vreme do kraia na mandata mu?

  Harrison

 10. G-n Грънчаров, надявам се,че не изпитвате сериозни затруднения да установите,че президента Първанов не епроблем за никого в ККБ. Проблем е комунистическата сган. Ако не е Първанов,ще е Драганов,ако не Петканов,какво тук значи някакв аси личност. А фразите Ви -ще трябва да си ходи,мнозонството да го изнесе само снижават нивото Ви. Никакво ходене,никакво изнасяне нямка и не може да има. Единствено,пвсеместна борба с комунистите-бандити,как не го разбирате това. ККБългария все още не е декомунизирана,за какво говорите Вие и много други. Щели да изнесат за гражданите делата на осъдените през 1942г. комунистически функционери и терористи. Боже мили,на небесата ли си ,или багажника на Трабанта ми. След 68г. щели да показват и то чак след година документи. Страхотен прогрес, страхотен напредък ,страхотна еволюция….България е несериозна и некултурна страна. Първо трябва да се орпавят тези неща…Ето,колко години се занимават журналистите у нас ,какви кози,петли,канрчета,свине и др. е убивал президента. Ама, не се ли усещате, стези ли похвати се борите срещу комунистите. Дърват все още секретни хиляди досиета и съдебни дела от последните десетилетия,има сума си раззтерляни,затворени съсипани българи,а вие сте се загружили за фауната в Киргизия,или танм някъде. Абе спрете се добри хора.

 11. Не е той,а БКП със стотина ялови години за България в т.ч. и тези от Неговата камбанария,с които не става и за сравнения с др.,балканци,чието,макар и васално поведение поне,не се помни с марщрути,лашкащи техните страни по много пътища отникъде към нищо..
  Сега, са царе и на фасона срещу Борисов и Цветанов,които се мъчат да удържат цитираното от Иво,
  “ремарке!” по надолнището….
  Каквато и да е цената най-горе,с нарочно увреден Върховен закон,
  ако си с мания за кон,който язди,своя ездач,ще даваш по-европейски сигнали до “българските” ердогановци или папандреувци,но няма точно по медии и разузнаване,да ухажваш майските бръмбъри,със сюжети за никому ненужни малки съчинения…

 12. Наглостта на комунягите е прецедент, явление, което няма аналог нито в натурата, нито в културата. Дотам те, комунягите, винаги са се и продължават да се самозабравят, че нищо чудно, дори аз вярвам в това, президентът Първанов да припознава в комунистическото медийно зловоние чистота. Е, в 21-ви век, макар и в България, на това се вика наглост, превърнала се в чиста и проста глупост.

 13. Странно е,че журналистът Ив.Бедров,поне доскоро уважаван,стана като ехо на първановщината и червенотиквиничковченските анти разсъждения.Какво ли не правят 30-те сребърника.

 14. Гоце, който уволняваше журналисти дори в частните медии за един неудобен въпрос, се е загрижил за чистотата в медийната среда? Ами той така я прочисти, че не остана нито една независима медия. Накъде повече. Ами нали и държавните медии са оглавявани от комунисти назначени от неговата партия – и БНР и БНТ. А почти всички останали ги изкупи мафията, и особено личния му крепител Доган.

 15. Олег Гордиевски: Вижте какво, руснаците до толкова са индоктринирани от съветските власти, българите впрочем също, но не чак толкова, но руснаците са изцяло индоктринирани от сталинисткия съветски дух. И освен това, през последните пет години в ръцете на КГБ, начело на всеки телевизионен канал стои полковник от КГБ и цензурира всичко и всичко това много прилича на онези кампании против вредителите, каквито се случваха в Съветския съюз

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.