“За кокошка няма прошка”! А за шефа на кокошарника?

Не можем да живеем, управлявани само от слухове и от липса на конкретни данни. Всяко нещо трябва да бъде доказано с конкретни факти”, заяви пред Дарик радио министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Репликата му е по повод оперативно интересния факт, че МВР и неговото министерство са предприели мерки за разследване на слуховете за предварително изтичане на информация за темите за държавните зрелостни изпити в интернет.

Предлагам на любознателните да си подчертаят думите “слухове” и “интернет”. Защото се сблъскваме с интересен прецедент да бъде правено официално разследване по “неофициални твърдения”. Аз се сещам поне за още едно, окачествено през октомври 2006 г. от самия държавен глава Първанов като начало на “компроматна война” срещу него, защото било основано на анонимна информация в интернет.

Значи вече може да се разследва “по слухове в интернет”, вместо да бъдат заплашвани с уволнение журналистите, които разпространяват тези “слухове”? Чудя се само дали това е напредък в областта на свободата на словото или просто този път “слухът” не е толкова опасен за личността на властник, уцелен “в десетката”, поради което разследването на анонимна информация вече е допустимо.

Новаторството в тази област очевидно е заразително. Не само изпълнителната власт вече признава необходимостта да се разследват “слухове”. До същия извод достига и опозицията, която предлага в разследването да се включат и законодателите. ДПС иска да се обмисли възможността за създаване на парламентарна анкетна комисия, която да изясни обстоятелствата около матурата по български език и литература, каза зам.-председателят на ДПС Лютви Местан.

Истината трябва да излезе наяве и парламентът да се ангажира с този проблем, който засяга почти всяко българско семейство, посочи Местан”, цитиран от “Дневник”.

Съгласен съм с Местан за излизането на истината. Предлагам му също да разшири инициативата, която, съвместно с МВР да разчепка слуха, разпространен в интернет от “Джеймс Бонд” ( или “Агент 007”) през октомври 2006 г. Според този слух самият президент Първанов е корумпиран. Нима истината за корупцията на върха на държавата, която също засяга всяко българско семейство като (анти)пример за подражание, ни е по – малко мила от истината за корупцията по ниските етажи на министерството на образованието?

13 мнения за ““За кокошка няма прошка”! А за шефа на кокошарника?”

 1. Точна в десятката,браво г-н Инджев, случаят е абсолютно точен и Вашата реакция навременна. Очакваме последствия…

 2. Пак “в десятката”, ярък пример както за двойния стандарт, така и за фалша в напъните да се имитира принципност в защита на интересите на гражданите. Защо Местан не се опуйчи на трибуната и не предложи комисия тогава,когато уволниха г-н Инджев?

 3. Игнатов е министър на образованието, младежта и НАУКАТА, а не на спорта, както сте го писал, но това едва ли има особено значение; щото у нас науката се е превърнала в нещо като спорт, а пък спортът е дорасъл до нивото на наука 🙂 В този смисъл грешката от недоглеждане носи в себе си огромен символически смисъл…

 4. Най-лесно е Министеството да се защити като съобщи кои са били другите теми в неотворените варианти. Така със сигурност ще разсеят всякакви подозрения и слухове. Защо толкова дни не казват това? Започвам да си мисля, че слуховете са верни и пазят изпочника или ни знаят какво да правят. Ако се окаже, че темите са същите като в “слуха”, министърката, отговаряща за средното образование, да не се ослушва и да си подава оставката!!!

 5. Е на това вече му викат да преливаш от пусто в празно.ДПС като няма какво да правят и вече се чудят.Цяла парламентарна комисия за анонимка от интернет.Явно и в парламента трябва да има 20% съкращение,може и повече.Иначе или сваляме ДеПеСе то или вдигаме ДеДеСе то.Ту партс,фифти фифти.

 6. Tя и прощката си е едно надменно отмъщнеие,ако ти хрумне смела идея,
  но най-напред,невинно я подвърлиш на свой неприятел….

 7. Да се чете:подхвърлиш,прошка и отмъщение….

 8. Г-н Инджев, следя с удоволствие Вашите коментари и анализи. Както вероятно съм писал и друг път, този псевдоним и e-mail си го резрвирах след като един български титан на мисълта и кандидат за шев на НАТО (цяло щастие е за НАТО, че това не стана!!!) нарече блогърите “ПРОСТАЦИ”… Очаквам да коментирате и изказванията на Н. Кокинов пред Нова телевизия днес 17 май сутринта в сутрешния блок, че няма нищо лошо в това български граждани (пълнолетни деца на (определени)магистрати) да се окажат крайно нуждаещи се, да се регистрират като такива и да получат по 1/2 д/ка земя в приморско ако ще и да е на първа линия до морето!!! Всеки български гражданин има право… Опитайте и Вие да се окажете крайно нуждаещ се и да получите на същата цена 1/2 д/ка в приморско на първа линия!? И Вие, и аз имаме право… Ами то всички пълнолетни българи на 18 години са безимотни и крайно нуждаещи се!??? Кои са в случая кокошките (разбирай простаците, балъците) и кои са шефовете на кокошарника (То е ясно кои – тези, за чиито деца всичко е възможно)… Тези, за които нещата се размиват и нас, останалите ни наричат ПРОСТАЦИ!!!

 9. Коментарът на Простака засяга тема, чиито корени могат според мен да се проследят и малко назад из събитията. Не че защитавам Кокинов, но си обяснявам предпазливото му поведение с две основни причини. Първата – че той никога не е бил особено приказлив пред медиите. Даже се учудвам защо продължават да го канят, след като 90 % от отговорите му са “следствена тайна е”, “не мога да коментирам”, “ще разберете като му дойде времето”. Тоя ентусиазъм из журналистическите следи, че ще му изкопчат нещо, май-май е напразен.
  Втората причина като че ли е връзката с изцепката на подчинения му Роман Василев за “абсолютния престъпник”. За да не си къса нервите самият Кокинов, той избягва да говори дори за “относителни престъпници”. Най-малко пък когато са пиленца, излюпени от шефовете на кокошарника. След като не са му възложили да ги разследва, защо да се мъчи излишно.

 10. Предполагам, че редовно четете отзивите за Вашите коментари и анализи. Моля Ви в някои от Вашите следващи коментари да дадете своята гледна точка по някои въпроси, по които всички 20 години очакват разумен отговор:
  1. Какво в същност е демокрацията? Тя не се яде, не се пие!? Ако тя е само правото ни свободно да си говорим каквото искаме, то за какво ни е бил целия напън?
  2. Кой ограби България и защо за 20 г. на никой не се търси сметка?
  3. Защо през “Лошия” Соц. за 50 г. бяха построени мнзого заводи, достатъчно км. магистрали, НДК, спортни съоръжения и т.н., а за 20 г. демокрация, само се руши и чакаме “Външни стратегически” инвеститори.
  4. Защо ни се внушаваше, че като влезем в ЕС и НАТО и ще стане чудо! Е, не стана!!! Че Русия ни е окупирала 50 г. и сега и т.н. трябва да обърнем гръб на руския пазар (за да се настани друг на наше място). И без това нашия дял там е пренебрежимо малък, но като пазар е необятен и може да ни помогне в трудните години, в които ни вкара “Демокрацията” – години на беззаконие и без контрол – виж по-горе!!!
  5. Защо партокрацията е в пъти по-голяма отпреди??? С какви и колко средства се издържа?
  6. Защо с лека ръка се приема обяснението, че “Навсякъде има престъпност” и е нормално само трябва да я “контролираме”.
  7. Защо няма осъдени “едри риби” през тези 20 г. за престъпната приватизация, за трафик на дрога, цигари, наркотици, убойства и т.н.
  8. За какво са ни стотиците агенции и безсмислени комисии, бюра и друга нефункционираща администрация? За да събират справки за какво ли не.
  9. Защо за получаване на Булстат в “Агенцията по вписванията” на гишето ти казват, че струва 15 лв. и се плаща на съседното гише, но понеже то е офис на “СИ-Бан(-да)к” трябва да се плати 2 лв. комисионна за превод!? Егати държавата. Защо, защо, защо?
  10.Защо съдебната власт е “независима”? От кой е независима? Защо ни е тогава такава “власт”? Ние, народът трябва да я направим зависима от НАС!!! Иначе, още 100 г. демокрация няма да ни стигнат да се върнем поне към състоянието от 1988 г. (Някога сравненията бяха с довоенната 1939 г.)
  МОЛЯ, КОМЕНТИРАЙТЕ ТЕЗИ ВЪПРОСИ!

 11. prostaka: Точка 3: През социализма са построени доста заводи, но доста от тях неефективни и губещи. Магистралите никога не са били достатъчно. Ако на вас полумагистрали са ви достатъчно, не обобщавайте.

  4. Чудеса от НАТО и ЕС нокой не е очаквал и внушавал. Само глупаците са се надявали на чудеса. Русхаците не са глупаци и нямат много сантименти какви стоки ще купуват и вероятно избират по-качествените.

  5. Как измерихте, че еди какво си е по-голямо ?

  6-9 ОК
  ама 1 и 10 показват, че лично вие предпочитате малко кюфтета и железен юмрук пред свободата. Ваше право на мнение.

 12. До ПРОСТАКА.Първо,приятелю,смени си името защото така обижждаш не само себе си ,но и четящите.Второ,приемам за важни и точни 10-те ти въпроса,като само по 3 и 4 имам по-друго виждане.А то е следното-наистина през соца се построиха много заводи,но всички те отговаряха на изискванията да се прави НЕконкурентна стокова размяна в рамките на СИВ.Т.е.абсолютно технологично непригодни за свободния пазар.От там дойде и загубата на руския пазар.Русия,макар ,че ежегодно намалява с по 1 млн.души е важен пазар,защото самата тя произвежда малко и некачествено и внася почти всичко.Вкл. е и най-големия вносител на самолети,защото техните много падат/номер едно в света по авиокатастрофи/.И никой не е и НЕ МОЖЕ да забрани износа от България към Русия.Това е глупава червена пропаганда за наивници.Проблемът е,че това което се опитваме да изнесем,вкл.селскостопанска и консервна продукция е НЕКОНКУРЕНТНА на западната такава.Единствено при виното поддържаме и увеличаваме износа.А проблемът със строителството на заводи,както казваш или по-точно на съвременни иновационни предприятия е на всички правителства от 20 год.И то не защото не са ги построили/ни им е това работата/,а защото не са създали СПЕЦИАЛНИ условия за инвестирането тук на Сони,Самсунг,Фолксваген,Форд,Нокия и т.н. който и да е ЗНАЧИМ ЕЛИТЕН западен инвеститор.За това у нас се инвестира основно в молове,апартаменти и земи-т.е.непроизводствената сфера.Но тъй като никой от големите НЕ дава комисионни,явно са били нежелани.А досегашните чуждестранни инвестиции,с които някои се тупат в гърдите,са едно голямо нищо защото те не възпроизвеждат национален доход.И накрая една цифра-само за бяла е черна техника,която на 100%се внася,България харчи годишно над 2 млрд евро.А ако имахме подобни заводи бихме спестили половината и да реализирваме конкурентен износ.

 13. Уважаеми приятели Саово и Арсен. Мислим по един и същи начин и вярва, сте убедени, че не жалея за Соца. Но тези неконкурентни заводи, приватизирани под масата, продадени на скрап, създадоха родните некадърни капиталисти, за които се изпълни детската им мечта – да се возят на мерцедес с тъмни стъкла, да живеят в къща край СФ и да говорят по телефон без шнур. За друго не им стига акъла. а, и да купят същото и за децата си… Наистина, няма логично обяснение за това, защо всички демократични (не-)кадърни правителства не успяха да създадат условия за тези 20 години демокрация за т.н. “Стратегически” инвеститори!? Как така стана, че нормалните хора за един живот не смогват да си купят дори една панелка, а 20-годишни “дами и младежи”, деца на “Бизнесмени”, карат коли и джипове на стойност няколко нови апартамента. Обяснението, че те са на лизинг, че са на фирми, че имат богати родители, че са любовници на мутри, че са мутреси,манекенки, фолкаджийки, елитни проститутки (както казва ТАТО в един клип)и т.н. просто е тъпо, както е тъпо и това, че децата на висшите ни “независими” магистрати са крайно нуждаещи се!??? Убеден съм, че и те карат също луксозни возила, които съвсем не са на лизинг. Айде нема нужда, не на мен. Защо тези “бизнесмени” и не знам колко правителства за 20 г. не създадоха нужния бизнес-климат за инвестиции!? Защото са некадърни и лакоми на всичко отгоре. Ами, то тази държава е пълна с проститутки, тогава!? Защо ЕРП, банка ДСК, ДЗИ, са чужди? Дано само ББ и ЦЦ не се откажат да ровят докрай а не само за пред медиите.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.