Крепне вечната дружба между руския питон и българското зайче

Руската компания „Атомстройекспорт” се готви да заведе дело срещу България заради спирането на АЕЦ „Белене”, от „Сега”, който цитира чешкото издание Е15.cz . Руската компания се свързала с американската адвокатска кантора Sidley Austin LLP, която да защитава интересите й по делото. „Не коментираме тази информация – нито потвърждаваме, нито я опровергаваме”, казва прессекретарят на „Атомстройекспорт” Олга Цельова. Ние стриктно изпълняваме задълженията си по споразумението с българското правителство, което изтича през септември 2009 г., и продължаваме да извършваме пълния обем работа по проекта, допълва тя.

В джунглата на двустранните ни отношения нашите бивши колониални владетели, които по навик действат от позицията на силата, ни дават чудесен пример как питон поглъща зайче. Най – напред го хипнотизира, после го задушава в “прегръдката си” и накрая бавно, но сигурно, го поглъща. Такава е схемата, която Кремъл прилага с примамката ( за лакоми български контрагенти) АЕЦ “Белене”. Най – напред зариби “когото трябва” и когато верните другари тук “захлебиха” до такава степен, че няма връщане назад, следва задушаващата хватка на вцепенената жертва.

Преди да ми опонират, че Русия има право да си търси правата, ще се съглася с това. Питонът има права. Ловува както знае и както му позволяват тревопасните. А зайчето?

Ще припомня противоестественото поведение на българските управници по време на газовата криза, когато доставките на руски природен газ бяха спрени (включително) за България през януари 2009 г.

Вдъхновен от примера на президента Първанов за отваряне на икономическите досиета и повече прозрачност, ще разсекретя една стенограма. Когато народни представители от опозицията (Надежда Михайлова, Димитър Бъчваров, Асен Агов) повдигнаха въпроса България да си търси правата по съдебен път, ето какво им отговори на 5 февруари заместник министър – председателят и министър на външните работи Ивайло Калфин от парламентарната трибуна:

Очевидно е, че приключилата криза с доставките на газ в България нанесе значителни щети на българската икономика. Това е безспорно…
По какъв начин можем да защитим държавата и фирмите от тези щети? Единият начин е, разбира се, да се предявят искове от фирмите, понесли загуби, към фирмите- доставчици. Това нещо съм сигурен, че ще се случи.
Това, което ни предлагат обаче тук няколко пъти от трибуната, включително и днес го чуваме, е казано, че България трябва да съди Русия.
Госпожо Михайлова, Вие имахте един предшественик, който искаше да съди Русия. Знаем, да – искаше да съди Съветския съюз господин Стоян Ганев навремето. Не сте забравили лошите уроци от това време.
Предполагам, че ще се съгласите, че някой може да съди друг, който и да било, на основата на договор. Ако обясните – извън популизма – как точно България да съди Русия, вероятно ще бъде интересно и всички ще се възползваме от това Ваше ценно мнение. “

Както виждате, заешкият манталитет пред питона, който ни показа, че е готов да задуши българската икономика, ражда не само вцепенение, но дори и някаква игривост в самопредлагането. От думите на Калфин струи сарказъм спрямо самата мисъл, че България може да съди Русия по какъвто и да било повод.

В статия, озаглавена “Неадекватната държава”, в. “Капитал” обобщи раболепието на властта в София по следния начин:

“На фона на случващото се в страната президент и премиер реагираха неадекватно. “Ще търсим провеждането на дипломатически разговори и контакти с Русия и Украйна, с отговорните фактори, в това число и с представители на властите. За съжаление, освен всичко друго, ние сме възпрепятствани и от факта, че там в момента са празниците, които при нас отминаха”, заяви президентът, цитиран от Агенция “Фокус”. Държавният глава призова още да се пристъпи към повторното включване на трети блок на АЕЦ “Козлодуй”. Вместо разговори с Москва, министър председателят Сергей Станишев първо проведе работна среща със Сашо Дончев – изпълнителен директор на “Овергаз”, която е дъщерна компания на “Газпром” и е един от посредниците при вноса на синьото гориво в страната. На срещата Станишев е бил информиран от Дончев, че не “Газпром”, а украинските власти са спрели доставките за България, съобщи БТА.
.
Енергийният министър Петър Димитров пък излезе с позиция, че България не трябва да се меси в спора между Русия и Украйна макар и като потърпевша страна. Тоест неустойки заради спрените доставки според него трябвало да се търсят в далечното бъдеще. “Нашите договори не са конкретно с “Газпром”. Знаете, че има две фирми посредници, през които се минава. Това е и важна крачка, но това е крачка за далечното бъдеще. Засега ни интересува да бъде осигурено функционирането на икономиката и животът на хората”, каза Петър Димитров. “

Междувременно измина година и четири месеца и нищо подобно на компенсации за нанесените реални вреди на българската икономика не се задава – въпреки изразената от Калфин увереност, че това щяло да се случи.

Да обобщя: за хипотетични щети руската държавна компания е готова да съди България и предприема конкретни стъпки в тази насока, но за реални такива, нанесени на българската икономика от спрените доставки на руския газ, няма никакво възмездие и компенсации.

Прав е Калфин, не сме забравили лошите уроци от миналото. Нещо повече, помним ги прекалено добре, но само мърдаме с уши покорно и не си взимаме поука. Поради което Русия ще съди България колкото си иска, но обратното – никога!

10 мнения за “Крепне вечната дружба между руския питон и българското зайче”

 1. Междувременно Словакия заведе иск срещу Газпром за прекратените доставки и го спечели.

 2. Да очакваме от социалистическо правителство да предприеме мерки срещу Русия граничи с научната фантастика, затова и изявленията на Калфин от миналата година даже не подлежат на кой знае какъв коментар.
  От друга страна, за мен е съмнително дали руснаците наистина ще си търсят парите от “Белене”. По-вероятно ми се струва това да е само инструмент, чрез който да се върнат на бял кон като основен изпълнител на проекта. Все пак, те са съвсем наясно, че България е свалила гарда и всеки желаещ може да си вземе от баницата…

 3. В случая действува едно от вечните правила на руската политика и обслужващата я дипломация.
  То гласи: 1. нахлува се (с танкове, с тръби, с йосификобзони, и т.н.)само в несигурна, негарантирана, неясна и колеблива геополитически зона-колкото и Гърция например през 1944-45 да е на практика завладяна от комунистите-твърдите англоамерикански гаранции не я правят СССРски протекторат.
  2. СССРският опит учи, че от формални колонии няма нужда. Първо защото не върви на пропагандата на “интернационализма”, “братската дружба” и т.н. А второ- защото след като се установи комуната и по нейните закони опоскат и окепазят всичко (ресурси, природа,), трябва да бъдат хранени те (деребеите им, де), вместо да хранят Кремъл. Ето къде е корена на понятието и практиката “финландизация” от 60-те/80-те години.Тоест Кремъл най-яко зачервява врата, когато около Русия има верига не от “Приднестровски републики”, а от “меки сателити”- прозападни, пазарни, демократични, значи- такива, до които стигат технологии, инвестиции, нормални банки, където може да се изпере някой друг милиард и т.н. 3. От време на време обаче на тези меки сателити се напомня чрез Информбюро кой дърпа конците.В България днес наблюдаваме тези тактики, а най-лошото е, че условията за тяхното разиграване са същите отпреди 1 година. Или вече 65 години с малки паузи.

 4. Иво, незнам дали като ги говориш тези неща против Русия, някой въобще ти се връзва? Никога Газпром и Русия не са спирали подаването на газ към Европа, просто тогава имаше проблем със страната транзитьор (Украйна)!? А това че нашите управляващи не са направили възможно ползването на алтернативни източници си е наш проблем? Вие дори скачахте и срещу Южен Поток? А за АЕЦ Белене правителството на Тиквата и министърчетата му бяха предупреждавани многократно! Беше им предложен дори кредит от страна на РФ, но тези титани на мисълта отказаха, под натиска на САЩ! За тяхно съжаление, вече няма да имат възможността да си договорят и комисионните! Често се случва в банановите републики?

 5. Ако някой си въобразява,че България вече не е сателит на Русия,значи просто не е в час. Икономически, културно, политически и дори мафиотско-олигархически ние сме владени и контролирани от Москва. Като се изключи краткия и колеблив опит за откъсване в периода 1997 – 2001 г.,всички правителства на практика бяха в наведено положение със смъкнати гащи. ЕС и НАТО щяхме да ги гледаме през крив макарон,ако от Кремъл не бяха решили,че сме им по-изгодни като част от съюза,отколкото извън него.И фактите го доказват.Във всички бивши социалистически страни,които влязоха в ЕС има мощно руско влияние.Бившите служби за сигурност с мощното си влияние,икономическите структури и политическите марионетки.Плюс армията от социалисти,(разбирай пребоядисани комунисти),за които истинската родина винаги е била Русия и те винаги са готови да предадат собствената си държава,ако интересите на Кремъл го налагат.Това не са просто силни думи.Цялата история на комунистическото движение го доказва.
  Колкото до нашите “еничари” на Москва, в цяла Европа се знае,че няма по-големи подлоги и слуги на руснаците от българските управници. За тях винаги приоритет е бил интереса на Метрополията. Дори съществуването ни като държава не им е приоритет. Това,че Тодор Живков и компания вече не са на власт,нищо не означава,защото техните деца не са. Освен властта,държат и парите.Се ла ви(ф)!

 6. Болният русофил IZO говори класически глупости.Той забравя,че по всички бълг.ТВ даваха как Путин разпорежда СПИРАНЕ подаването на газ.А защо ние не ги съдихме е обяснимо-нито Станишев би искал да съди своята родина Украйна,нито Първанов своите шефове от Москва.
  Даването на кредит от Русия за АЕЦ бе толкова реално,колкото е реално руснаците да произведат една среднокорейска лека кола.Само човек,който нищичко не знае за състоянието на тяхната икономика може да повярва на такива блъфове.
  А горкият IZO съжелява ,че Бойковите хора са изтървали комисионните,с което потвърждава,че червените знаменосци винаги са лапали комисионни,когато са се договаряли с руснаците.Когато човек е глупав,то е глупав завинаги-класически пример е Петър Димитров.

 7. Kostadine, ама защо се учудваш бе риятел. ККБ е единствената страна в Света,която е издигнала безброй паметници на Съветските окупатори. Все още не се учи,че СССР е обявил война на страната ни без абсолютно никаква причина.Архивите на нашата странба са все още секретни и се съхраняват в Русия. Тези две прости работи не са разрешени,а някои искат да съдят Русия. Съветският Съюз изяде л….та,а не Русия. Тя е правен наследник на Съветската империя на злото,но няма отговорност за предишните болшевишки дивотии. Г-н Инджев,бихте ли отворил дискусия за тези архиви,ако имате някаква информация.

 8. Aрсенчо, постарай се да си пиеш редовно хапченцата които ти предписа психиатъра! Това което са ти давали като информация по бъл.ТВ е очевидна дезинформация, което за пореден път доказва, че ограниченото ти мозъче консумира само преработена информация? Много западни концерни имат заводи в Русия и произвеждат не само средноевропейски автомобили, а факта че не знаеш нищо за състоянието на тяхната икономика, доказва, че или си бивш червен знаменосец или настоящ Боков член? Продължавай да го държиш здраво за шланга, там е истината! За последното си прав – “если дурак, то на долго”

 9. Кой каквото иска,нека да чувства към Русия и нейните управници. Засега,не е възпитано някой нормален човек да изпитва респект към страна,която ни е обявила война,окупирала,създала диктатура по свой образец,със свои и български емисари-агенти и все още не ни връща архивите. Ама газ,ама нефт,ама Коми,Дроми и т.н. Тези неща нямат никава връзка с мръсниците към България. Те,дори и безплатно да ни дават газ,пак са си мръсници. И ако има някъде нацистка държава, желаеща да дава и продава на Русия газ,полсеедната ще я взима ли,след като се знае какво са правили нацистите с руснаците. А ние сме балъци, такива ще си останем.

 10. Искане България да съди Русия си е чист популизъм от страна на тогавашната опозиция. Поради простата причина, че става дума за договорни отношения между Булгаргаз и фирми-доставчици (Овергаз…). Газпром не присъства никъде в схемата. Освен това би било интересно защо се използват фирми-посредници и кой се облагодетелства от това. Ясен пример за такива посреднически схеми е именно Украйна (РосУкрЕнерго).
  А вината за спирането на доставките е на двете държави (Русия и Украйна), поради простия факт, че не можаха да се договорят до 31. 12. 2008. ЕС стана жертва на пазърлъците на две държави. И ако човек проучи по-подробно проблема, ще забележи, че индиректния основен виновник за кризата е украинския политически елит, заради бъркотиите, които създават в собствения си газов сектор. Не че от Газпром не вкарват “тариклатъци”, но все пак украинците им дават повод.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.