Межу мутрите и матурите

Под кодовото название “мутрите” МВР провежда първата си от дългата серия акции с цветисти названия, в която близо денонощие не изплува нито един име. И това е разбираемо – едва ли полицейската машина може да изолира мутра на мутрите, както в случаите с “октопода”, “наглите”, “лапачите”, “медузите”, “дедесарите” ( но не и депесарите, както се оказа).

Проблемът с мутрите е не само в това, че са много, а че са буквално навсякъде. Всички затвори да изпразнят и да ги превърнат в предварителен арест, пак няма да стигнат да приютят тези творения на мимикрията при пазарната икономика – в смисъл, че се нароиха като алтернатива на разпадналата се комунистическа система на контрол над населението. А все някой трябва да го плаши и държи в подчинение, нали. Така са свикнали шефовете на мутрите, които ги създадоха.

Така че, да ме прощават от МВР ( където също има внедрени мутри), но операцията им е обречена на неуспех. А каква е алтернативата?

Алтернативата на мутрите са…матурите- образованието, най-общо казано. Което обаче няма как да се получи с една отделна акция “матурите”, която, както се видя, лесно може да бъде дискредитирана. Защото се проваляме колективно в зрелостния изпит като нация, която не може да се отърси от миналото си и мутира чрез явления като мутрите.

Така че мутриархатът ще си остане основно понятие, с което бъдните поколения ще обозначават периода от края на второто и началото на третото хилядолетие по нашите земи. Ако все още са “наши”. И ако изобщо българският език бъде валиден при изучаването на това минало.

9 мнения за “Межу мутрите и матурите”

 1. може ли другарката антония първанова да се изкаже отностно грандиозният скандал на съпартийката и госпожа йес (кунева)?
  Понеже беше велик стожер на морала в европарламента ако може да изплюе дебелата хапка и да промълви нещо по случая….

 2. Мухъл,мутри,мутреси,
  модифицирани малоумници,
  мерцедеси,
  миза,мазут,мезонети,
  медии,мадам“В“,минети,
  мотели,море,магистрати,
  мита,масла,Мазерати,
  молове,миски,манипулация,
  мисии,матури,манифестация, министри,мачлета,масажи,
  родните наши пейзажи.

 3. Да, интересен въпрос от пенчо питанката. Другарката антония първанова веднъж вече показа вещина по евро въпросите.

  Хич не знам как, но Ковачкиевият екипнюз излезе с една весела статия http://www.ekipnews.com/?p=35002 за ангелски невинно изглеждащата и смело защитаваща нашите права Кунева.

  Мутри има и ще има докато някой плаща за това. За съжаление не мисля, че матурите могат много да помогнат.

  Хитлеровото време според мен доказа, че над 90% от населението на една страна са потенциални мутри, стражари, биячи, щурмоваци и пр. Надявам се, никой не си прави илюзията, че това е бил изолиран случай.

  То и комунистическото време доказа нещо подобно, само беше малко по-различно, там ставаше въпрос за “тихият фронт”.

 4. Прав си,Пенчо,но не е ли леко извън темата?

 5. Сегашните мутри и престъпници,които са превзели държавата, бяха отгледани в лоното на комунизма.В началото на 80-те години се преместихме да живеем в южната част на София и трябваше да сменя училището.В новото ми училище ,макар че се намираше в кв.”Лозенец”,се наложи да се сблъскам със съученици ,които се държаха ужасно,няма да е пресилено ако кажа,че някои бяха малки садисчета.После пораснаха и се присъединиха към различни групировки и застрахователни дружества.Някой много умело успя да използва “потенциала”на тези хора и за тях беше съвсем естествено да станат слуги на подземния свят.Въпреки,че престъпността в България е много висока в момента и се вижда,че няма нито една сфера,в която мутрите да не са проникнали с пипалата си,все пак надежда за спасение има.Погледнете малките деца-те са прекрасни,в тях има нещо различно и ново!И съм сигурна,че ние като родители,ако бдим над тези светли създания и ги обучаваме правилно,нещата ще се подобрят и не само това- цялата земя ще се обнови.

 6. Че България е мутризирана, няма спор.
  Въпросът обаче според мен е, как България да се освободи от Октопода, създаден от не какви да е комунисти, ченгета от Държавна сигурност и комсомолски активисти. Ако Октопода бъде премахнат, неговия продукт мутрите ще отпаднат от само себе си.
  В желязна хватка е държавата ни.
  Аз обаче вярвам, че “и това ще отмине”, защото спомнете си само колко мрачно и безнадеждно изглеждаше всичко преди 89 година!!! Също така, децата, недокоснати от болестта на комунизма са наистина съвсем различни от нас. Те също ще допренесат за обновяването на България! Нека вярваме в това.

 7. Eva Rot,

  nadejda vsiaka tuka ostavete…

  Za spasenie;;;;

  BG moje da se spasi samo i edinstveno ako vlastta i prestapnostta se razdeliat…

  tova oznachava che bratia Galevi tribva da badat osaden, che Maslarova triabva da bade osaden, che Goce Parvanov tribva da bade pone razsledvan.

  I shte spra do tuka…

  I tai kato tozi model e sazdaden da oblagodetelstva svoite sazdateli, tova niama da se sluchi.

 8. Към Ева,Иво,към тези които не спят,в т.ч. и от българският клир!
  Живот и здраве,скоро ще стане година,откакто в блога се повтаря понякога и за вярата в ГЕРБ,и до колко г-н Г.Първанов трупа ценен опит на обеди с норвежкия крал,и такъв до снахата на ииспанския
  си колега,за да опознае,що е то карибски и латиноамерикаски метаморфози оо края и началото на изминали столетия!!!ще чакаме неговите проекти с морганистичен брак по европейски!!!
  Сега,освен това,”че МВР не спи научихме,как и кой кого подписвал?
  При мен имаше и още поовече изобретателства с възкръсналата ми майка от гроба,за да й се връчи призовка!
  По тази причина добавям и клира,
  за да се осъзнае и това невиждано “чудо!!!”,в неравни схватки
  от епизод за отвоюването
  на държаватаБ
  Да са живи и здрави и премиер и вътрешен инистър,да издържат матурата по държавност,което и на на най-високо равнище в констиуционен план е проспано,а кадрите им са наети с неприсъща трудова заетост като милиони др….съотечественици!?!!
  Ева,не е важно колко знаеш,дори не е важно какво можеш или умееш а това:”Какво правиш и как се чувствуваш заради направеното?”
  Това споделих комуто трябва в най-висшия български клир,може би и в чест на Вселенския,комуто премиерът целуна ръка на летището!!!

 9. Страхотен анализ ,браво на Иво и всички,които го подкрепят и допълват. Една корекция към Росето. Не може да изчезне ОКТОПОДА,докато страната не бъде декомунизирана. Ако се декомунизира,ОКТОПОДЪТ ще умре. Точно затова Българийката не е декомунизирана,до ден-днешен,така ли е Росе? И няма тенденции за декомунизиране.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.