Интервю с prostak

В коментарната част на блога днес ми бяха зададени въпроси от “prostaka” , които ми се струват доста представителни за начина на мислене на много голяма част от населението на България. Приемам предизвикателството да отговоря, доколкото мога. Нямам претенции нито за изчерпателност, нито за уникалност и универсалност. Само споделям мнението си в отговор на любезната покана от “ prostaka” : “МОЛЯ, КОМЕНТИРАЙТЕ ТЕЗИ ВЪПРОСИ”!

prostaka

Изпратено на 19.05.2010 в 8:41
Предполагам, че редовно четете отзивите за Вашите коментари и анализи. Моля Ви в някои от Вашите следващи коментари да дадете своята гледна точка по някои въпроси, по които всички 20 години очакват разумен отговор:

1. Какво в същност е демокрацията? Тя не се яде, не се пие!? Ако тя е само правото ни свободно да си говорим каквото искаме, то за какво ни е бил целия напън?
Отговор: Уважаеми prostak, не личи да сте такъв, какъвто се самоиронизирате с избрания от вас псевдоним. Ето защо не искам да ви отговоря като на някоя лелка на пазара, която слага на кантара “стока” като свобода, чест, достойнство, човешки права и други такива лесно развалящи се продукти на човешката цивилизация, срещу ряпа, зеле, цвекло и подобните им полезни за стомаха на преживните бозайници дълготрайни ценности. Изборът на тази сергия е ваш.

2. Кой ограби България и защо за 20 г. на никой не се търси сметка?

Отговор: Как кой ограби България? Не знаете ли? Империалистите, американците най – вече. Не сме ние. Ние сме честни и безкористни. Така сме възпитани от справедливия и изключително продуктивен, както споменавате по-долу, строй. Така че нямаме нищо общо. Те и мутрите ни са американски – не е като да са се родили и размножили по онова време.

3. Защо през „Лошия“ Соц. за 50 г. бяха построени много заводи, достатъчно км. магистрали, НДК, спортни съоръжения и т.н., а за 20 г. демокрация, само се руши и чакаме „Външни стратегически“ инвеститори?

Отговор: Честно казано, можеше и повече да се построи. Я Хитлер как успя за някакви си двайсетина години да построи аутобани, автомобилни заводи за народа ( фолксваген), комуто даде хляб, че и масло. Човекът, макар и за кратко, изцяло ликвидира безработицата. Ами Сталин? Чудеса направи човекът. Е, вярно, двамцата причиниха някои бели, има – няма стотина милиона жертви общо ( с превес на Сталин, все пак), но – голяма работа!
Като казвате НДК: познавам лично един шофьор на камион, който си построи вила от систематичното източване на обекта. Схемата била много проста. Курсовете се отчитали по ”изгорения” бензин. Шофьорите просто го изливали и сипвали нов. Стигал до 500 лева на ден, хвали се с носталгия той. Опитайте се да си представите простата ( като един prostak) сметка, какво се случваше по веригата нагоре, щом за един шофьор “печалбата” е била такава. За опресняване на паметта ще ви припомня, че корупцията “преди” се наричаше “връзки”. А без връзки, както биха се изразили възвишено в “Шоуто на слави” и да пръднеш в асансьора не можеше ( с извинения за prostashkia пример).
Познайте в рамките на държавата за какво източване ставаше дума и си отговорете на въпроса защо се сгромоляса всичко, “построено” на такава цена. Моят отговор е, че носталгията по онова време е свързана, осъзнато или не, с прекъснатата възможност дори и най-дребният човечец да краде, както си беше. Сега крадат по – малко хора, защото от собственика, познаващ отлично манталитета на масовия крадец, трудно ще откраднеш.

4. Защо ни се внушаваше, че като влезем в ЕС и НАТО и ще стане чудо! Е, не стана!!! Че Русия ни е окупирала 50 г. и сега и т.н. трябва да обърнем гръб на руския пазар (за да се настани друг на наше място). И без това нашия дял там е пренебрежимо малък, но като пазар е необятен и може да ни помогне в трудните години, в които ни вкара „Демокрацията“ – години на беззаконие и без контрол – виж по-горе!!!

Отговор: Не знам на вас какво ви се е внушавало или ви се струвало. Чудото обаче се състоя. То е във факта, че изобщо ни приеха ( предвид онова, за което вече споменах).
А на Русия, при цялото ми уважение, не ние сме обърнали гръб, а тъкмо напротив. Съветският пазар изчезна и руският се отвори за стоки от цял свят – нещо като петролно шейхство, което има с какво да си пазарува.
Колкото до демокрацията, този път американците, по изключение, са невинни. Подари ни я СССР, който ни подари най- напред комунизма, после ни освободи и от него. С личните усилия на генерала от КГБ, съветския посланик Виктор Шарапов.
Впрочем, като говорите за сегашните години на беззаконие, нали не искате да кажете, че “едно време” имаше закони, които важаха за всички? Не че от това безобразията на днешния ден стават по – приятни…

5. Защо партокрацията е в пъти по-голяма отпреди??? С какви и колко средства се издържа?

Отговор: По официални данни партийната маса “преди” беше някъде около милион души ( мислите ли, че огромният партиен партократичен апарат се издържаше от членския внос?). Ако е вярно, че сега партокрацията е в “пъти по – голяма”, ще трябва да запишете и бебетата (освен бабетата) в днешната партокрация. На глава от населението НРБ беше , може би, най – комунистическата държава в света.


6.
Защо с лека ръка се приема обяснението, че „Навсякъде има престъпност“ и е нормално само трябва да я „контролираме“?Отговор: Не знам колко е лека ръката на вашето възприемане на това обяснение. Ако искате да кажете обаче, че “преди” не е имало престъпност, явно сте жертва на пропагандата. Единственото вярно в подтекста на вашето твърдение нещо е фактът, че в обществото на големия и постоянен дефицит на стоки престъпленията бяха от друг вид и характер. Да откраднеш нещо от празен магазин или да ограбиш (единствената) банка не беше лесно, признавам.
А че днес отсъства тежката ръка на закона, това е вярно. Американците са виновни. Тъкмо те, още при социализма, възпитаха, обучиха и подучиха бъдещите подкупни магистрати, полицаи и следователи да се борят срещу справедливостта в условията на подарената ни от СССР демокрация. Явно са знаели, гадовете, че СССР ще ни закичи с демокрация както гост на сватба с пешкирче и чрез упадъчната си музика, дънките, дългите коси и др. подобни диверсии бяха разложили стоманения, сталинстки направо морал на българското общество още в НРБ.

7. Защо няма осъдени „едри риби“ през тези 20 г. за престъпната приватизация, за трафик на дрога, цигари, наркотици, убийства и т.н.

Американците не дават. Понеже знаят, че България е силно проруска страна, тайно заговорничат срещу Русия на наша територия и не позволяват честното българско правораздаване да изправи на крака една русофилска, славянска и православна държава да процъфти в НАТО и ЕС. Току – виж после всички в НАТО и ЕС се повлияят зле от този пример и край със западните ценности. Гейполитика…пардон, геополитика!
8. За какво са ни стотиците агенции и безсмислени комисии, бюра и друга нефункционираща администрация? За да събират справки за какво ли не.
И това не знам. И аз съм простак. Бих ги закрил с един удар, мръсниците. До стената!
9. Защо за получаване на Булстат в „Агенцията по вписванията“ на гишето ти казват, че струва 15 лв. и се плаща на съседното гише, но понеже то е офис на „СИ-Бан(-да)к“ трябва да се плати 2 лв. комисионна за превод!? Егати държавата. Защо, защо, защо?
Затова, затова, затова ( виж по – горе).
10.Защо съдебната власт е „независима“? От кой е независима? Защо ни е тогава такава „власт“? Ние, народът трябва да я направим зависима от НАС!!! Иначе, още 100 г. демокрация няма да ни стигнат да се върнем поне към състоянието от 1988 г. (Някога сравненията бяха с довоенната 1939 г.)

Така е, това за народа е вярно ( макар да не смея да говоря от негово име).
А в 1988 г., можем да се върнем поне в спомените. Нямаше картофи по т.н. магазини. Средствата за масова информация масово ни информираха, че от братска Полша тръгва “влакова композиция” с този южноамерикански по произход ( южно, но американски, все пак – има нещо гнило!) хранителен продукт. В Черно море беше пристигнал корабът с портокалите. “Хоризонт” следеше за нас маршрута му. За Новата 1989 г. немалко българи, които успяха да си купят килограм – два картофи, си ги изпържиха. Френски картофки, лукс! Щастливците си пожелаха ЧНГ. Пожеланията им се сбъднаха. На следващата Нова година щастието беше още по-голямо – вече си подарявахме мляко.
При едно от първите си пътувания на Запад моя милост лично донесе за децата пълен куфар с мляко на прах от Виена през януари 1991г. Получавахме и колети с храна от ГДР, която току – що беше погълната като беден роднина от ФРГ. Абе готино беше…
Пък като споменах Германия, ходенето до обществената тоалетна там струваше колкото дневна надница в България по онова време. Бая стискахме.
Е, не всеки може да устиска. Някои се изпускат и до ден днешен. Въпрос на простата, нали г-н prostak!

71 мнения за “Интервю с prostak”

 1. Не се боя,че тази статия,ще Ви донесе поне стотина коментари,а се радвам,че умело изтъквате сравнителен метод с довоенната 1939 г.,по който не съвпадахте напълно с кардинал Ришельо преди време,относно поколнческия залог: -и по дилемата за “чипа”;
  -и уредбата на стопански правилната а и прозападно насочвана България–както е съдено!
  Комунистическите истини,отдавна са насаждани преувеличения излязли извън кожата си!
  Но “осиновени” перфидно,както умеят,ще забавят още повече страната,и биха я довършили
  демогафски до средата на този век!
  Мнозина тук го знаят!
  Но го е знаел и Кардинала далеч преди прехода и тази е причината, да се радва на успехите Ви и да тъжи за прецаканото ни Отечество от самите нас с привнесена идеология!
  В моя си дух:
  Ще дойде време,когато с акъла си тези железобеоатнни глави ше мечтаят да се притеекат на помощ на “износитеите”

 2. Не мисля че човека е толкова “прост”, най-малкото направил си е труда да задеда въпрсите.Мисля че по-голямата част като него, са по-скоро неусведомени (“журналистика на повикване”) отколкото толкова елементарни. …. приоритетите определят търсенията.

 3. бе учудващото е, че във въпросите на prostak нямаше нищо за костофф…
  Костофф е откраднал целия свят 5 пъти, като два от тях от самия себе си.
  Ако имате 5 лева, Костофф може да открадне от вас 6 лева.

 4. Супер-интелигентни и лаконични отговори по популярно- просташкия “конспект” на носталгичната ни – комунистическита бг-митология!!:-))

 5. Купон!
  Не 20, 200 години няма да стигнат за бетонните глави да разберат разликата между Преди и Сега. Проблемът е, че след избори страдаме всички

 6. А че днес отсъства тежката ръка на закона, това е вярно. Американците са виновни. Тъкмо те, още при социализма, възпитаха, обучиха и подучиха бъдещите подкупни магистрати, полицаи и следователи да се борят срещу справедливостта в условията на подарената ни от СССР демокрация.

  :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

 7. Бих искал това интервю да го публикувате всяка седмица.Ах, ако можеше да му се набие в главата на народа!Но все пак има шанс,щом този генеричен българин е влязъл в този форум,то има шанс да прогледне.Дано

 8. Може ли и аз да Ви задам един въпросТ? 🙂 Ето го: налице ли е политическа воля своеобразни интервюта като това горе да се превърнат в традиция? Самият аз съм се обръщал към Вас с призиви да коментирате едно или друго събитие, вярвам, че се намират и други такива, та може би ще е възможно подобни запитвания да се събират и периодично да им се отговаря в телеграфен стил 🙂 Разбира се, недоброжелателните провокации нямат място в беседката.

 9. Иво Инджев, гениален публицист сте , умен , интелигентен, кадърен, с хаплив хумор, но и нещо повече от това – бихте могли да СТЕ политически лидер , ако пожелаете.Само почитателите на словото ви сме цяла партия.

 10. Smiah se ot sarce! No …tozi,vse pak e oprial do forum-kolko li sa onezi,koito s bastunite,po peikite,po kra4mite hortuvat podobni na “prostashkite” divotii…

 11. Каква ли ще е тая неразбираема нравствена “наивност”,да скочиш срещу странно изявление на американски посланик, а при това и -за Бога!-случайно неосведомен,но!!!!- и още по-случайно съвпаднал – с мадридски “импресии” на президента ни…./от френски “впечатления”!”
  Баш банката,може би трява да се сдобие с лице на щука!Тя е като другарката с грижа за карасите и тяхната бдителност….
  Употребата на прилагателни с поканата -ачик-ачик-по-зряло и отговорно отношение,събужда носталгични спомени за една офранкофонска довоенна държавност в т.ч. и на институции от времената на млад княз….

 12. Великолепно написано, г-н Инджев и страхотен финал.

  Аз също харесвам идеята за редовна рубрика в блога ви, в която коментирате/отговаряте, изобщо комуникирате с Вашата “публика”. Знам, че не “работите с кожи на клиента”, но пък избора на кои коментари искате да обърнете внимание е Ваш. Надявам се да помислите над такава възможност.

 13. Името или псевдонима, с който даден индивид е решил да се представя, е като вратовръзката му. Дали е (само)иронично, или естествено на райета, на карета или на петна, е без значение, доколкото винаги е отражение на вкуса му. За човек избрал си простака за аксесоар е нормално да пита „яде ли се”, „пие ли се”. Проблемът възниква, когато този въпрос се отправя не към Ути Бъчваров а към една ценностна система. Връзката между демокрацията като „напън” и гастрономическите изпълнения е подразбираща се само ако се изживяваш като участник в „Сървайвър”, на който му е обещано нещо „по-така”, за да руча жабетата. Та оттук и препоръката ми към простака. – По темата демокрацията като живот (от руски), да зададе въпросите си към Дългия, като водещ от/на прехода, определено е по-навътре от г-н Инджев в шоу аспектите му.

 14. Ау,
  г-н Инджев, няколко пъти очаквах коментар от Вас.
  Добре, че не ми отговорихте.
  Благодаря Ви !
  Благодаря, Ви и че не публикувахте обидите ми за съдиите в България.
  Успешен ден !

 15. Удоволствието да четеш Иво Инджев !!
  БЛАГОДАРЯ !

 16. Г-н Инджев,струва ми се,че е време за един нов раздел в сайта.Раздел “Интервю”.Мисля,че всяка уважаваща себе си медия трябва да има такъв раздел.Само не знам как ще се получат нещата с предстоящия Закон за медиите.Аз и преди време предложих да помислите за разширяване на сайта и включване например на външни публикации.Ще се получи страхотна медия.

 17. мда… а каква е разликата м/у ’89 и ’09? 20 години по-късно пропагандата не е по-малка. Разликата е в броя на медиите, които затлачват ефира с нея. Независими медии няма, още по-малко свобода на словото. Безнаказаността е на същото ниво и се подчинява на същите принципи; и граждани, и селяни са си все така крадливи и нагли и пак нещата се случват с “връзки”; картофите не са от Полша, но пак не са и наши. Е да, с екстри- леки мутации; не получаваме колети от Германия, а преводи от там, Сащ, Гърция, Португалия, Испания и т.н. Масата не е по-малко контролирана и манипулирана, просто методите са различни. Резултатите, обаче, не са ли същите?
  Въобще за Вас разлика има ли като цяло и каква е тя?

 18. Само не разбрах къде на prostak му се видяха достатъчното км. построени магистрали по време на соца. в България.
  Заводи, да, колкото искаш, някой абсолютно безсмислени, като Радомирското чудовище погълнало милиони да не кажем милиарди долари, Кремиковци което работеше на загуба докато не започна да работи със скраб а не с желязна руда доставена от СССР, създадено за да създава работа на шопите в софийско,започнатия и незавършен металоргичен мастодонт в Дебелт и т.н. народни пари потрошени, не точно на вятъра, все някой е намазал филията покрай тях…а и много други.

 19. В един от последните броеве на “Стършел” четох горе-долу такъв бисер: Преди 1989г. ни се падаха по 50т стомана на глава и по една ягода на година.
  За “многото заводи, НДК, спортни съоръжения” и пр. може да се добави и че имахме и много заводи за обувки. Дори само един от тях е бил в състояние да обуе цяла Европа ! “Обаче ония не искали да ги обуват” …

 20. Мен ме развълнува ето тая реч
  http://frognews.bg/news_23564/Dogan_Balgariia_ne_moje_da_se_upravliava_bez_DPS/

  “Ние сме в самия темел на сигурността и единството на нацията.“
  Тия думи явно показват,че ДПС е етническа партия.Когато казва ние, ако визира партията си олеква понеже не може една партия да е темел на сигурност и единство на нацията.Явно става дума за верска и етническа идентичност,което говори само за себе си каква партия е ДПС.Айде да видим кои медии ще обърнат внимание на тия думи.

 21. Pozdravlenia Gospodin Injev! Badete jiv i zdrav Vie i semeistvoto vi!
  Harrison

 22. Преди 15 години този коментар би бил ужасно смешен!!! Сега е ужасно тъжен!!! Все пак, благодаря Ви , Господин Инджев!!!!!

 23. Сарказма и иронията ми допадат – една от няколкото причини да съм редовен читател на блога Ви. Въпреки че “…ония не искали да ги обуват…” и сме обект на гнусен саботаж от страна на вероломните американци, причините за задаването на въпросите, които повдига г-н Prostak, остават необяснени. Адмирирам тезата Ви, че т.нар. четвърта власт носи огромна вина за дережето на обществото и държавата, но не в това е основния проблем.
  IMHO, самото българско общество не е склонно да възприема радикални и същевременно конструктивни идеи. Само сравнете данъчните декларации на Обама, Саркози и наще първи дами и господа. Ясно е, че в условия на непряка демокрация, някой трябва да носи “бремето” на управлението. Срещу какво насреща обаче? НЕ адвокатствам никому. Просто от мнооого време разсъждавам над тази тема. И за да опазим зайчето от питона или от американския империалист или от прогнилите европейски капиталисти – може би трябва да се замислим. Така или иначе малко са хората, тръгнали си бедни от властта – защо да не сме ние тия, които им плащат. Поне за нас да работят. Знам, че това веднага ще предизвика бурна реакция, но … това е грубата истина. И докато не се променят нещата в тази насока сме обречени да сме на първо място – по лов и риболов, по икономически показатели в Европа, по отношение перфекционизма на полицията и развитие и защита на устоите на гражданското общество.

 24. Невероятно интервию!
  Поздравления!
  Тъжно само е, че събирателният “Простак” виси на врата на тази така измъчена вече държавица – все още и със “страшна сила”..

 25. Преди около 20 години един човек когото смятах за умен – професор Емил Митев каза нещо изключително вярно: “По-лесно е да се развие неразвита държава отколото погрешно развита”.България освен, че е погрешно развивана по времето на комунизма има един още по-голям и може би фатален недъг. Каква е създадената от комунизма човешка личност.Това е наистина фатална деградация на морал и ценности. Ето защо един друг умен човек обичаше да казва: -На границата на страната трябва да се постави табела – “Добре дошли в0България – страната на простаците”.

 26. Евала казвам на американците. Знаят си историята, вадят си поуки от нея и вървят напред. И си гледат интересите. Ние всичко отричаме тотално. Всеки път пишем нова история. Останалото го забравяме. Сякаш други по-тъпи от нас са живяли по-рано. Натоварваме новите времена с прекалени очаквания, които не могат да се сбъднат, както ни се иска. След 9.9 забравихме, че сме имали история. След 10.11 искаме да забравим, че сме живяли в социализма. С амнезия не се върви напред, а ще се въртим като жироскопи и все някой ще ни е крив. И все не ни излиза пъзела, защото се товарим с идеологии и емоции, а белите хора си гледат интересите.

 27. Не знам защо, но и заглавието, и въпросите, и отговорите, ми се струват като “рожби” на една или повече “пропагандни машини”! В едно съм сигурен, че това не е “сблъсък на цивилизации”.

 28. Изключително, г-н Инджев. Бих казал ала Инджев. Вие създадвате стил в журналистиката. Като Вас са малцина по света. Добре че се родихте все пак тук. България има нужда от вас, макар че задоволява тази си нужда за Ваша сметка, имам предвид, че не Ви се отплаща според заслугите Ви.
  Ако зависеше от мен, тези FAQ, които тук публикувахте, бих наредил да се изсекат на каменна плоча, която да се монира на най-видно място в София, да речем върху паметника на съветската армия, който съм убеден няма да бъде премахнат скоро. И ще е също ням отговор на въпроса защо седи още.

 29. То и аз си ги задавах тези въпроси и не получих адекватни отговори и затова вече не живея в България. Като говоря с познати, които останаха в България всеки път се увеждавам, че навремето съм взел правилното решение, за да не гладуват децата ми и да не познават нищетата.

 30. Много похвали, много суперлативи, но какво от това…., не е ли време г-н Инджев, да се съберем на един коктейл и основем гражданско движение на “мърморковците”, остава и да имаме малко смелост.

 31. Браво Инджев ,с удоволствие чета вашите коментари.Вие ме зареждате с необходимия оптимизъм ,че все още има будни люде.Жалко ,че журналистите като вас са толкова малко.

 32. Може да се направи съвсем биологично-генетечин и икономичен анализ защо в българия за 50-70 г. са построени 130 км. магистрали.
  Смешно е да се говори за това, нали

 33. 1/Нима никой не знае за аналогични идеи като тези на г-н Иван Симеонов?
  2/Нима никой не забелязъл,че ни очаква-точно казано-бременна със събития 2010 г.
  3/Нима точно-днес,в началото не се обърна внимание как съвпадат подгрявки около Виена,и някои задявки в Марид,а сега и “случайни” прояви на Царя,БНБ,БАН а и за….рима с А.Доган и!!!..
  Как!…римува се с простак!
  Просто защото таланта!!! като карфиола е “зеле но с висше образовяание и висша поука!

 34. Припомням на “простака”, че по време на един период, когато Тодор Живков бе на официално посещение в Япония, месото беше почти изчезнало от магазините за “месо и месни произведения” (така пишеше на фирмита над вратите им). Тогава българският народ, който закъсваше по всички направления, но развиваше талантливо остроумието си, започна да го нарича Тошико Месоняма.Простако, защо си забравил бедите на кроткия и търпелив българския народ по времето на социализма?

 35. Гларус. “Щастлив е народът, който няма история” Чезаре Боненсана, Маркезе ди Бекария(1738-1794) и без повод :
  “Товабяха най-славните, но и най-позорните дни, време на мъдрост, но и време на глупост, епоха на вяра и епоха на неверие, период на Светлина и период на Мрак, пролет на надеждата и зима на отчаянието – всичко беше пред нас, и пред нас нямаше нищо, всички бяхме се запътили право към Небесата, и същевременно вървяхме точно в противоположна посока” Чарлс Дикенс (1812-1870)

 36. Много е просташко,някой да поствя въпроси,а да се обозначава с такъв обиден псевдоним. Отговорът на Г-н Инджев,пък е пример на толерантност. Ето и малка информация за поставящия въпросите. Това е честен човечец, повярвал в дивотиите на комунистите,но разочаровал се от посткомузма. Не му е стигнала само интуицията да се досети,че посткомунистите (капиталисти) ,са същите строители на комуизма. Той все още си мисли,че сегашните управници са внесени от Запада,Щатите,импреризлизма и др. Не,бе,драги Другарю ,не бе драги Простако,същите са бе,същите мръсници са бе,същите гадове и бандити са,само че са се размножили по “мултипликационния метод”. Не си ли гледал “На всеки километър”. Точно затова го въртяха тези мръсници сто пътти повече,отколкотоо преди 1989г. И простаците като теб,не могат да се чукнат в главите и да кажат,верно бе,те сами си казват,че са се нароили навсякъде,а ние ги търсим в друга посока. И понеже си доказан комуноид,само ще ти припомня за “дългите” километри магистрали,построени по времето на “мира и милиционеросоцилаизма”. Мгистрала Хемус започна да се строи през 1975г. ,та стигна чак до преди Нови пазар,сцели 65 км. А от Запад,стигна до Ст. Планина,малко по-къс участък. Сегашния строеж върви още по-слабо.Дано през 2175г. я завършат. Е,ние с теб няма да участваме в откриването й в цялост.

 37. “Какво в същност е демокрацията? Тя не се яде, не се пие!? Ако тя е само правото ни свободно да си говорим каквото искаме, то за какво ни е бил целия напън?”

  Ако смисъла на живота ви е да ядете и пиете, резултата му сигурно ше е из..ния може би?

  При тоя въпрос мисля, Ботев, Вазов и Левски се обръщат в гробовете си и вкупом изкрещяват … Народеее!

 38. Какво ни казва г-н К.Пенчев,най-върховният! “P r i m u s inter pares!”,че не може да – Г И -!!!!”уволни”,но че и с такива шефове на отделения,повече
  не може да работи?За др. Дончева и той ли е спортист със своята осанка?

 39. Г-н Простакът си е намерил майстора, който го мята както се мята “маче в дирек” (да ме прощават природозащитниците, сиреч, защитниците на така милите котета!), но самият факт, че Простакът е задал точно тия, и то така формулирани въпроси, поставя отново неотложния проблем за по-дълбокото вникване, за разгадаването на психологията, пък също така и на ценностите на КОМУНОИДИТЕ у нас, които се пръкнаха в резултат на “добруването” при социализмо-комунизма. Пръкнаха се тогава, а сега, ето толкова време след 1989-та, заради тяхната така широко разпространена комуноидна психология нацията подължава да се задушава от някаква коварна ценностна обърканост – и не е в състояние да се възползва от шансовете, които имаме, бидейки страна от Европейския съюз. Ако ми позволите бих се опитал, на основата на “Интервюто с prostak” да анализирам някои открили ми се благодарение на него същностни особености на просташко-комуноидната психика.

  Г-н Инджев е намерил единствено възможния начин за постигане на адекватност при общуването с простак-комуноид: той трябва да бъде сразен на неговата територия, с неговите собствени средства и представи, щото нищо друго и различно не може да възприеме комуноидната му тиква. Разбира се, както на жабата й харесва собственото прогнило и смърдящо блато, така и на комуноида му харесва социализмо-комунизма, в който се чувства тъкма като жаба в блато. Щом му харесва, ето, пажалуйста, нарадвай се на блатото си: с неговите празни магазини, в които на витрините се мъдрят само унило чакащи купувача си бутилки с оцет и пликове с едра (морска) сол, с пържените и варените картофки (руснаците им викат “картошки”), които се асоциират с идилията, с неизразимия чар на социализмо-комунизма (Гледали ли сте съветски филми? Там, ако гледате такъв филм, непременно най-напред ще видите комуноид, който с неизразимо удоволствие лапа горещ, печен или варен картоф, а пък лицето му изразява някаква вселенска носталгия по “истинския живот”!), с ватенките, с гумените галоши, с лозунгите на всяка крачка, с партенките (Младежта не знае що е партенка, за жалост, а да обяснявам ли? Нека да си остане загадка, та социализма с неговите партенки да продължава да интригува склонните към комуноидност индивиди!) и прочие, и так далее.

  Това е от една страна: застоялите блатни води на социализмо-комунизма, намазаната в жълти ивици от пръсти тоалетна в социалистически влак (поради липса на тоалетна хартия – такава изобщо не се предвижда! – пасажерите на такъв влак, ползващи тоалетната, се бършеха с пръсти, които след това отриваха и очистваха о стените!), накрая обезателно, и партенките на съветски “войн-освободител” ухаят за комуноида съвсем еднакво: подобно на това как ухае парфюм “Шанел” за прогнилия поклонник на “световния империализъм”. Всичко комуноидно на комуноида изглежда мило, родно, наше; всичко некомуноидно, именно, измишльотини като свобода, демокрация, дънките, “упадъчната музика”, “недисциплинираността” и прочие, и так далее, му се виждат на нашия комуноид страшни, омразни, ненавистни, враждебни, упадъчни и какви ли не.

  Разбира се, че при сгромолясването на комуно-социалистическия “рай” за комуноидите настъпва вселенски катаклизъм, от който, както забелязваме, те вече 20 години не могат да се съвземат – и, впрочем, едва ли някога изобщо ще освестят по причина на това, че са непоправимо, генетично увредени, чак до нивото на продълговатия мозък. По тази причина докато съществуват около нас чугунени или железобетонни комуноидни глави, не бива да очакваме от тях да почнат да нижат дитирамби за свободата, демокрацията, за пълните със стока хипермаркети, за моловете, тези убежища на “империалистическия разврат”, за пълните със западни коли (е, засега предимно “втора употреба”!) улици и прочие. За комуноида връх на вселенското съвършенство е, предполагам, едно текезесе, пълно с възторжени и ухилени комуноиди и комуноидки, които по цял ден се подпират на лопатата, а вечер всеки от тях мъкне в потайна доба към дома си каквото е могъл да открадне: я чувал циментец, я щайга ягодки, я некоя социалистическо-текезесарска кокошка, я един джоб дефицитни пирони и какво ли не друго – ех, пей сърце, каква идилия!!! Туйто, това е положението, как няма да е омразен капитализмът, като проклетият капиталист като едното нищо ще те гръмне с пищова си ако се опиташ да отмъкнеш нещо от имането му; леле, нима животът има изобщо смисъл като не може да се краде?!

  И на тази основа ония другари, които от социалисто-комунисти за една нощ се пречистиха от заблудите си и станаха капиталисти, и които обаче, понеже не можаха да загубят комуноидния си манталитет, в тия 20 години крадоха като невидели, са обект на всеобща завист от “идеалистично” настроения комуноид, който си иска социалистическата кошара или кочина, който продължава да си мечтае за цицането от щедрите социалистически цицки, за рипането на казачок и за ухаещите на хубаво съветски партенки, ватенки и ушанки. С тия величави представи за живота ще се умрат нашите родни комуноиди – и не трябва да сме жестоки да им се подиграваме, а трябва някак да им влезем в положението и дори да им съчувстваме. Аз така разбирам задаването на подобни въпроси от комуноида-простак към г-н Инджев, а пък това, че той е благоворил да му отговори в един иронично-шеговит стил, показва, че е пощадил неговата суетност – и е показал дължимата човечност.

  Щото, както и да го погледнем, комуноидите около нас също са човеци, пък макар и нещастни, които само дето нещо хептен не са наред с акъла, а иначе всичко си им е на мястото. И с тях трябва въпреки всичко да се разговаря, та да вденат некоя и друга мисъл, щото блокажа на умствената активност, който са наследили от комунизма, белким някак си един ден се разблокира поне малко; ама знае ли се де, това съвсем не е сигурно.

 40. Уважаеми г-н Инджев,имаше едно интервю тази сутрин,по което няколко пъти,напомнях,че уважавам таланта Ви,въпреки различия -по този въпрос-помежду ни,който Историята, започва да поправя и се надявам в интерес на просперитета на Отечеството,да продължите към “издигната от НЕЯ летва!”.
  На “Върха на иглата” във Вашия блог остана само един и бих желал,
  да Ви кажа,че е предизвикателство за “завинтване на бурмата” с друг ЦОЛ!

 41. Поздравления, отговори в десятката :).
  Да се надяваме, че Простакът най-после е намерил отговори на въпросчетата, които така ожестоточено толкова години блъскат мозъчето му и не намира покой :))))

 42. Иначе и според О.Уйлд,впечатляващата дисекция на коментара на А.Грънчаров,
  може да се “чатка”като обикновено
  и просто удоволствие,но си остава
  тъжно и последно убежище на сложните натури,преди суверенният народ,да открие присъщия си образ,като простолюдие….който никак не е весел!

 43. Г-н Инджев, благодаря Ви, че ни припомнихте по прекрасен начин “светлото” минало.Без носталгия си спомням за времето, когато за казан виц или мнение се радваха свинете.
  Много бих се радвала на коментар по интервюто на Георги Котев във Frog news от 19.05.2010

 44. Да помогнем на “екосистемата”,както след Разлива,опрял и до красивата щата Луизиана,защото лудосттта в неправилната и крехка България, е сънят на!!!
  ……. б у д н и т е…..
  Да преизпълним плана за още 50-100 коментара!

 45. ИВО,ОТНОВО МЕ ИЗКЕФИ..
  ОБАЧЕ МНОГО МИ СЕ НАТРАПВА ЕДНА АНАЛОГИЯ -ЗА ОНЯ ШОФЬОР,ДЕТО СТРОИЛ НДК-ТО И ИСТОРИЯТА С БАТКО И БРАТКО.
  ХУБАВ ДЕН!

 46. Явно силите на които им е необходимо да култивират истински простаци по нашите ширини жънат най-голямата си реколта от последните 20 г.
  И въобще дали това «ало , как е там демокрацията , яде ли се , пие ли се…» не издава не някакъв въобще «простак» а елемент , който е част от системата за производство на истински простаци и сега пробва ехидно да се подсмива и гаври със всички със своите въпросчета.
  Възможно е и да не е така именно с него но после се забелязаха пък и те – истинските псевдопростаци да подмятат ехидно по нещо в същия дух. А целта е да се махне тоя простак с неговото психологическо бреме , терзания и «демократичен» стрес и се върне оня , «уверения в светлото бъдеще» простак.

 47. Ако има нещо неоспоримо постоянно през изминалите 20 години, това са въпросите като тези на prostak-а. И да ви кажа, просто не мога да си представя що за хора са тези, които тъпо и упорите си задават тези въпроси и не намират отговор… Представяте ли си каква объркана психика имат, колко са нещастни, как като мантра си повтарят (за да не забравят) красотите на соца… Как, заспивайки, си мечтаят като се събудят, всичко да си е постарому… Вярвайте ми, искрено съжалявам тези хора за изгубения им живот. Съжалявам и хората като Ritona, които си мисрят, че като са нахранени децата им в чужбина, са постигнали вечното щастие. Моите деца са тук, преживяха емоциите на тези 20 години и никога не биха си задавали такива въпроси, просто си намират пътя в живота и са СВОБОДНИ…

 48. Много хубаво. За съжаление, всъщност защо, prostaka е близо 4 милиона,със Слави и може би без бебетата.

 49. Удивително е каква дискусия са предизвикали въпросите на Простака! А г-н Стефан Димитров имаше един въпрос в една своя великолепна песен: “Докога все така ще я караме…?”. Като че ли предполага по-интересна дискусия, но някак интересът е по-малък, дано да е грешно впечатлението ми.

 50. Понеже г-н Инджев намесва икономическия растеж по време на Третия Райх, би било хубаво да се спомене, че за горе-долу същото време Германия се възстановява и след войната. Може би не е до режима, а по-скоро до мат’рияла.

 51. Такова елегантно слово не се среща често. Иво явно е целунат от музата на публицистиката.Удоволствие да четеш неговите анализи и коментари.Нашата българска общност редовно четем Иво и си коментираме помежду си. Въпреки, че сме дълеч от България неговият БЛОГ ни информира най- вярно за състоянието в нашата родина. Този “простак” не е единичен случай. Много са и могат да се преброят по време на избори, обикновено гласуват с червената бюлетина. Както казваше дядо ми, ” На сила можеш да вземеш, но на сила не можеш да дадеш” ! Как да убедиш свинята, че локвата е гадно място?

 52. Страхотно интервю:)
  Само на точка 7 не ми стана ясен отговора. Ако може да се отдели и да се разширикоментара там.

 53. Джони,ами точно този отговор на въпрос 7 е най-силния,най-метафоричния,прочети го няколко пъти и ще ти стане ясен.

 54. Този „Простак” е българин и човек трябва да му „влезе в положението”. Това и прави г-н Инджев с умерените си и преливащи от прекрасен хумор отговори. Не може да се отрече и на „Простака”, че е съумял да синтезира сравнително добре основните възражения срещу демокрацията на една част средностатистически граждани на РБ (мисля, че далеч не всички от тях са бивши комунисти). Затова тези10 въпроса-отговора са предизвикали такъв интерес. Те биха могли да се публикуват като тест и би било много интересно всеки, който ги е прочел, да се опита да свери своите истини с тези на г-н Инджев, да даде своите отговори и доводите за тях. Аз например бих казал следното:
  1. Първият въпрос е най-циничен и затова много сериозен. Той е събрал в себе си цялото поругаване на националното ни достойнство. Явно комунизмът ни е превърнал този път в истинска „рая”, която не знае какво е чест и достойнство, на нея й е нужно и позволено само да яде и да спи. Не бих могъл да се изразя по-лаконично и по-точно от г-н Инджев.
  2. Ограбването има два етапа, за кой етап питате? Първо бяха взети домовете, магазините и работилниците на по-заможните, да не говорим за фабриките, взети бяха и нивите на земеделците, лозята, градините им и т.н. а онези собственици, които са били „по-ербап”, са били пратени в лагери за „превъзпитаване”, да спрат да си искат имуществото, минало в ръцете на „нашите”. Дотук е ясно кой. При втория етап обаче, освен американците, също и Луканов! Този злодей с главно „З”, без да пита партията с главно „П”, изнесе милиардите и ги скри! Хем не беше член на Политбюро, но това е да си мафиот! Докато Тошо и неговото Политбюро са се чесали по … , нали, той им измъкнал милиардите от банката и после иди ги търси! А защо не се търси сметка – и аз това питам ли питам всеки средностатистически „Простак”. Вие, г-н „Простак”, как точно я търсихте? Като с гласуването си през тези 20 г. бетонирахте онзи „някой” и чакахте той сам да потърси сметка на себе си?
  3. Сам питате „кой ограби България” , а после искате, както е ограбена, да строяла заводи и магистрали! Нали и с патерицата на 12 милиарда долара външни дългове, натрупани между 85 и 89 година, и промишлеността, и традиционното за нас селско стопанство така рухнаха, че даже и лука и чесъна трябваше да си внасяме (според доклада на самия Петър Младенов пред Историческия Пленум на БКП-то през декември 1989 г., а не според мен). И ако заводите ще са все на загуба, както „Кремиковци” и още стотици други, не е ли по-добре, че не ги строим? Пък и сега децата на средностатистическия българин карат коли (вече всичко се задръсти), говорят си с GSM-и, пътуват в чужбина когато си искат, правят бизнес, когато са кадърни. Ние при „соца” нямахме нищо от това. И не е верно, че се руши, а не се строи. Частните предприятия, които веят знамена, са на всяка крачка, как не ги виждате, г-н „Простак”? Или сега Ви боли кръстът и лумбагото…, а преди 20 години у вас бушуваха хормони и всичко ви се виждаше хубаво и ново? Мене ако питате, вече трябва да се руши, а не да се строи. Крайбрежието ни стана бетонна стена, не се строяло, а? Градовете се напълниха с небостъргачи. На поразия се строи! Колкото до „Външните стратегически” инвеститори, имаме един-единствен обект, за който съм чувал, че има нужда – АЕЦ Белене. Как иначе, кой ще си вложи парите в нещо, дето посмъртно няма да се изплати?
  4. Не сте формулирали какво значи „чудо” според Вас. Според мен лично освен това чудо, за което казва г-н Инджев, чудо е също така, че вече не следим със затаен дъх пристигането на парахода с портокалите (пак по примера на г-н Инджев). Колкото до „необятния” пазар, мога да добавя, че пазарът не се измерва с километри, а с количеството и качеството на парите, които се въртят в него. Брутният вътрешен продукт на Русия е колкото на Белгия и по-малък от този на Холандия. За едно сте прав – ако ще произвеждаме само боклуци, както при „соца”, този пазар може и да е ценен. Ние на тях „огурци”, те на нас – „Москвич”.
  5. Този въпрос е май извън класата на другите и сте го взели от „Една Жена ми Каза”.
  6. Тук аз бих задал въпроса по друг начин. За отговора на който виж т.2.
  7. Това е уточняващ въпрос, към по-общия 2. След отговора на г-н Инджев каквото и да се каже, ще е кръгла нула.
  8. Агенциите са няколко, а не стотици. При „соца” също ги имаше. С тази разлика, че сега поне в парламентарните комисии има различни мнения и даже разправии. При „соца” комисиите бяха към правителството или Държавния съвет и гласуваха 99,9 % единодушно.
  9. Искаш да кажеш, че понеже при „соца” ти взимаха 2-та лева вътре в таксите (защото и банката е била държавна), а сега ти ги взимат отделно, това е голям повод да мразим демокрацията?
  10. Отговорът на г-н Инджев е много точен.

  Моля да ме извините за дължината на коментара. Но пак ще кажа – формата на това „интервю” е страшно интересна и прилича на тест, който може да заеме отделна постоянна страница и да бъде попълван от всеки желаещ.

 55. Такива като г-н Prostaka ще е добре да пробват да диверсифицират информацията която получават от средствата за масово промиване на мозъците в България (т.н. медии) и да погледнат нещата с истинското им лице. Вярно че ще бъде малко трудно да открият различно мнение от това което им се наслагва в неправилно нагънатите им мозъци но поне да опитат (все пак този е попаднал тук, значи може). Осъзнавам че моят съвет ще ги затрудни много тъй като накъдето и да се обърнат все в съмишленици prostatzi се оглеждат като в огледало. Един такъв postak например (виновник за oprostachvaneto цяло едно поколение българи) ги забавлява всяка вечер от екрана на BTV (наскоро шоуто му навърши 10 години) и мога да се обзаложа че това е любимото предаване и любимия водещ и на нашия prostak. Друг такъв например стана дори премиер на страната. Така че наистина не е лесно за нормалните хора когато prostatzite вземат превес и почнат да ги забавляват и управляват. На нашия prostak мога само да му пожелая повече просветление в главата му. 24ти май е все пак.

 56. Моите деца са тук, преживяха емоциите на тези 20 години и никога не биха си задавали такива въпроси, просто си намират пътя в живота и са СВОБОДНИ…

  Posted by Роси | май 20, 2010, 14:37

  Може доста да се дискутира въпроса за свободата да живееш в кочина. Някои го предпочитат горещо…

 57. Драги ми Колчо…
  Ако знаеш синът ми (обиколил целия свят, между другото) колко енергия и интелект хвърля, за да разчисти поне едно местенце в кочината, щеше да изпитваш поне част от моето уважение към него. Аз поне съм уверена, че навсякъде другаде би му било по-лесно. А и на мен, между другото, сигурно щеше да ми праща пари да си пазарувам, като в рекламата :))))

 58. Г-н Инджев, имам значително по-добро образование от Вас, но не съм имал Вашия късмет да работя на такива сладки места като Вас. И сега, когато не сте нависоко, все пак се стараете да давате оценки, приемливи за БЛОГЪРИТЕ, наречени от един ВЕЛИК Българин Соломон Паси ПРОСТАЦИ. Верочтно помните как всички в купом го предложиха за ШЕФ НА НАТО. (Смях в залата) Вероятно и Вие сте писали хвалебствия за него и за Г. Паси. ……………………………………………..

 59. Към prostaka:

  Господин prostak, не съм длъжен да публиквам лъжите ви, колкото и “образовани” да са те.
  Соломн Паси се самопредложи за НАТО и е тъпо да лъжете, че всички го били подкрепили – тъкмо напротив.
  Конкретно моя милост не само не го похвали, но и написа остро критична статия за самопредлагането му за поста. След което написах такава и по повод въпросната му изява, в която обиди блогърите на “простаци” ( после обаче се извини, все пак). След което той вече не ми говори – преди дни го видях на публично място и се уверих, че му държи дълго в това отношение…

  Щом ви се живее във вашия свят на лъжи и самозаблуди, живейте си. Но не се натрапвайте, където явно сте нежелан.

 60. Андро, коментара е чудесен!! Сериозен e a предизвиква размисъл и …насмешка в посока “prostak”. Но истински смях, предизвиква репликата на самия простак – “Г-н Инджев, имам значително по-добро образование от Вас”. Образован, по-образован, най-образован, Дфн, професор, шеф на БАН, не успял в нищо… поради липса на кадърност!! Мисля, че Станиславски беше казал-“Няма големи и малки роли, има големи и малки артисти”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.