Другари интелектуалци, заклеймете предателя Котев!

По едно и също време двама души обявиха, че ще търсят чуваемост на своя протест чрез гладна стачка. Единият е бившият руски петролен магнат Михаил Ходорковски, който дръзна да подкрепи опозицията срещу Путин и от най-богатия човек в страната се превърна в най-известния политически затворник в Русия от 2003 г. насам. Сега той (отново) обяви гладна стачка. Този път в знак на протест заради удължаването на задържането му в нарушение на закон, който забранява задържането на обвинени в икономически престъпления, подписан от президента Медведев през март.

От интервю на Фрог нюз с бившия главен експерт „Реакторно-физични анализи” в АЕЦ Георги Котев научаваме, че след месец и половина той планира гладна стачка в емиграция, където се намира поради опасения за живота си след разкрития за злоупотреби в АЕЦ “Козлодуй”.

Според Котев доставяното от Русия отработено ядрено гориво в централата реално не е изследвано и това не е отразено в паспорта му. Тоест всичко може да се очаква и за здравето и за сигурността на хората. “Руснаците си правят експерименти с това гориво на наша територия и за наша сметка. Заради шепа продажни българи страната ни просто е една експериментална база за руснаците”, заявява той от Италия, където живее с усещането, че в България е “ходеща мишена”.

На въпрос на автора на интервюто Стойко Стоянов кои са виновниците за установените от него нарушения , Котев, който оценява нанесените щети на държавата от далаверите в централата на около 500 милиона евро, отговаря:

Обвинявам всички бивши ръководства на АЕЦ от 2004 г. насам. Ще ви изброя само изпълнителните директори от тогава – Йордан Костадинов, впоследствие станал жълт депутат, след него Иван Иванов, вече пенсионер, Иван Генов, доскорошният и настоящи шеф Димитър Ангелов. Тук визирам и бившия председател на борда на директорите на АЕЦ Иван Гризанов, впоследствие станал червен депутат. В по-високите нива нещата вероятно стигат до бившия енергиен министър Р. Овч., а и по-нависоко – до президентската институция. Но вероятно зад тези имена стоят задкулисно и други среди и фирми.”

Във връзка с аналогията между гладните стачки предлагам обаче да не изоставаме от челния руски опит. Гладуващият затворник Ходорковски,още след прочитане на 9 годишната присъда срещу него, беше нападнат от поддръжниците на Путин, застанали на хранилката на властта. В отворено писмо на 50 души – писатели, космонавти, актьори, продуценти, изразяват радост от справедливото възмездие за противника на Путин.

Време е и тук да се организира подписка срещу Котев. Той вече втора година “мъти водата” в блатото на ядрената енергетика с опитите си да получи поне медийна трибуна в България. Като един от първите, който му я даде в скромния си блог, се чувствам длъжен да изкупя вината си и дам думата и на неговите опоненти – нали така се прави по критериите на обективността! Ако не думата ( защото едва ли я искат тъкмо в моя блог), поне идея мога да им дам.

Така че, призовавам: другари и другарки патриоти и интелектуалци, не чакайте гладната стачка на предателя Котев. Още приживе го заклеймете. Поучете се от вашите съветски, пардон – руски колеги!

44 мнения за “Другари интелектуалци, заклеймете предателя Котев!”

 1. БКП, КПСС..вечна дружба! Котев е капиталистически провокатор с буржоазни убеждения и мрази агент Гоце заради прическата!

 2. То на тях толкова им е акъла, че кат нищо ще са емнат да го заклеймят като народен предател и разбира се начело с плямпалото Антон Кутев. Техният девиз го знаем всички – “Който не е с нас е против нас” независимо от това дали казва истината. Партията е над всичко, хората са само пълнеж.

 3. Благодаря, г-н Инджев!
  Нека другарите да си организират подписка, това си е тяхно право. Имам само една молба към Вас. Да пуснете този link към блога ми www-gikotev.blog.bg, щото невярващите да се запознаят с оригинални документи доказващи факта на подмяната на горивото и последващата роля на всички БГ институции, по прикриване на далаверата. Реакцията ми е сравнителни бърза, защото материалът Ви ми беше изпратен от приятел, от САЩ, който следи случаят.

 4. Правилно! Винаги трябва да се следва челния съветски (руски де) опит – щото, другари, да признаем, сме поизостанали от нашите съветски (руски де!) братя! А те винаги са били флагман на прогреса! И пътеводна звезда за нас, таваришчи! Где е гранитният Гранитски?! Що спи Дърева?! Антон Дончев, таваришчи, да не се ояде?! Где е Недялко (Йорданов)?! Где са останалите дежурни Ентелектуалци на Партията?! Божидар, знайно е, стана предател и опортюнист, мина в отсрещния лагер, пък и за Вежди може да се каже същото, ама где са останалите?! Та исках да река, че изцяло подкрепям призива, отправен тук от нашия заклет враг Инджев, таваришчи: що требеше да чакаме той на ни подсети що требе да свършим немедлено?! Изложихме се, но да наваксаме и да заострим своята революционна бдителност, щото врагът, както виждаме, не спи!

 5. Най-после!
  Първо Eurochicago, после Froga, сега ти Иво – крайно време е и другите честни журналисти да се събудят и да разберат, че когато са заедно действително се превръщат в сила. След тях може и някой политик да покаже, че не е продажен …
  Пък и народът да се стресне…
  А бе нещо следобедна дрямка ме е налегнала и едни сънища, хубави сънища…

 6. Koga,Boje,shte se iztragnem ot tova blato-ne iskam da se sramuvam,4e sam balgarka…

 7. Sir,am aimed to explain moreover additionally,which kind of Diplomacy would be appreciated,if Bulgaria is able and willing to follow the example of Talks,as those hold on rare “working level” between U.S.and Cuba to discuss the disastrous spill in the Gulf of Mexico,if currents reach Cuba, northern coast,as the Florida Keys!
  And how may be given assurances
  for another disastrous “spill”?
  In any case according Associated Press,is mentioned,that even after
  more then 50 years of strained relations,two nations have pushed to improve cooperation in dealing with natural disaster and recently also in fighting drug trafficking.
  Is to be supposed,then in Bulgaria,are speaking not so good Russian,then in Washington Spanish,Mr. Foreign Minister in Sofia,or a question of initiative in the right place and on the right moment for the prosperity of the EU and the actual Partnership?

 8. Другари ентелигенти хубаво ви призовава пострадалият от Гоце-душманина, г-н Инджев! Хайде спретнете подписка и най-после свършете с предателя Котев. Какво като е зад граница, няма да му позволим да пише “Задочни репортажи”я, Огън-бии!

 9. Значи те готвели съдебен иск срещу България в момента , за Белене….
  Хроническото раболепие не може да не произведе у ответната страна безпардонност , нахалство , незачитане , унижение , насилие , рекет , …. пълен произвол , а пък ако това което този доблестен мъж Котев разбулва бъде сериозно подето , разследвано и доказано не означава ли……
  Не се сещам какъв термин се използва когато престъпникът съди и предявява искове към жертвата но имам дума за следващия по-силен епитет. Ще я оставя за себе си. Пък и всеки може да си я постави сам , по избор.
  Г-н Инджев , в предна статия писахте за зайчето и питона но смятам че не е съвсем адекватно , защото зайчето поне си плюе на петите и бяга. За такова животно което само влиза в устата на питона също не се сещам. Мисля че в природата няма такива аналози.

 10. Жоро,ми Вие сте бил като кентавър
  -т.е. САМО в частта:”Работи като кон,но не живее като човек!!”
  Макар и да знам знаците на Зодиака имах търпението да “оглозгам” и препинателните знаци на къртовския труд за въпросното Ви четиво и сега схващам защо другарите са повишили “Картофа” в режим “пито-платено”…
  Голям вино-и водкопой,ще да е падал ведно с целомъдрени козлод-уй-ки!!!
  То и Бог се обърнал с проповед най-напред към Адам и Ева,но те преди още да го изслушат направили глупост….!!!
  За съда и още повече,ако е нашенски, по-добре: “Пей и ты лучше будешь говорить”
  Хубавото при Всевишжния е,че бави,но и не забравя!”

 11. Всичката им работа е такава, та се сещам за вица: Отишъл В.Червенков на село и попитал Нане-Хорошо ли е а? А Нане му казал-Епа Хорошо е, да не е много убаво!

 12. Най-напред надо обявить за невьзвращенец и заложить в база данных за опасни престьпници погранице. Потом надо псотавить его лицо на всички стени в центре города, че всички да могат да го заплюят и да видят какьв гад противонароден е той. После трябва да понапишем малко стихотворения, които го заклеймяват. И да се изучават в училище !!!!!!!!!
  Потом може и фильм сотворить, документальный. Как он когда мальчиком был обичал быть други мальчики, и как он раз украл яблоко !!!!!!

 13. PS –ЕLISABETH ЯВНО ИМА ЛИЧНИТЕ ДАННИ И ИМЕНА НА НЯКОИ ФОРУМЦИ и даже се представя с тях–с личните ни имена!!-Не е зле да се провери това IP “;-))”?

 14. otnovo v 10-ta,blgodaria Ivo Injev i na komentarite kym statiata.
  Pozdravi za grajdanskata Vi pozicia.

 15. Възхищавам се от смелостта и гражданската доблест на физика Георги Котев. Впрочем, тази история поставя и един други въпрос, а именно, доколко западната журналистика е свободна?
  Ето едно изказване на Юрген Рот (20.05.2010 mediapool.bg), което донякъде обяснява липсата на интерес към случая от страна на западната журналистика:

  “Не бива обаче да пренебрегваме факта, че българската организирана престъпност съществува благодарение на “помощта”, оказвана от подобни структури на Запад. Тоест, организираната престъпност е европейски, а не национален проблем. Да говорим, че ние тук на Запад сме чисти и неопетнени, че лошото го има само в България или Румъния, това е пълна глупост”.

 16. Заклеймявам всички,които искат да си поемат дъх от “прегръдката” на болшевишките миротворци.Тази прегръдка само да не се окаже последна за България и за хората, за които това име означава нещо….

 17. Г-н Грънчаров,не само тези интелектуални активисти от Позитания,но се очаква и мощен академично-феодален гръм от БАНания.Тъкмо,ако някога и нас,като в Румъния ,се приеме закон за лустрация,да се допълни списъка.

 18. Г-н Инджев, аз съм работил в АЕЦ и макар да съм бил на длъжност далечна от тези занимаващи се с ядрено гориво познавам доста хора от там.

  Не коментирам какво е казал г-н Котев, казвам само като факт, че има доста лабораторий и лаборанти които си разбират от работата и както чувам сега имат и измервателни инструменти от най-добра класа. Те си слагат подписите и не мисля, че някой би си сложил подписа ей, така та дори и гореизброените началници да го натиска.

  Има два етапа на използване на горивото. Дори и да приемем по фантазия, че горивото с идването се набухва директно в реактора, то след 2 год. това гориво се изважда и не се изхвърля, а се пренарежда в зависимост от текущите му параметри. Т.е. правят му се пълни измервания за всички видове лъчев фон и се калкулирана тази база. Изхвърлят се тези от преди 4 години.

  Знаете, че на днешно време всички се изкарват жертви. Дори и Красьо вчера каза, че е жертва.

  По време на кризата в Three mile island USA самият президент Картър е имал съветници разделени на два лагера и съветващи, че поради тези и тези изчисления реакторът ще гръмне, както и че поради други изчисления няма да гръмне.

  Може би помните, че веднъж споменах, че науката е разтегливо понятие. Ако знаехме всичко нямаше да се правят експерименти.

  Може би единствен случай на залагане на теорита без предварителни опити е направил Енрико Ферми и е пуснал първият в света контролируем ядрен реактор насред Чикаго на един стадион. Но това е Енрико Ферми.

  Иначе има слух, че на Иван Иванов щерката имала апартамент на Шанзелизе. Но това е тема за друг разговор.

 19. И само да добавя, че току що обърнах внимание на част от изказването, че той “оценява нанесените щети на държавата от далаверите в централата на около 500 милиона евро”.

  Не мисля, ч един инженер от „Реакторно-физични анализи” може да прави такива икономически анализи поради простата причина, че никой не би му дал достатъчна информация за да може да ги направи.

  Някога ви призовах вие да опитате да направите подобно нещо за да видим на колко сме на далавера ако сме въобще от това, че сме атомници. Под ние имам впредвид не тези участващите във холдингите, а обикновения бачкатор. Най-грубо, колко на мен ми е по-евтин тока и колко моята държава прибира в държавният бюджет, та ако не заради себе си, поне заради държавата да съм щастлив.

  Продължавам да съм любопитен (и скептичен) дали е възможно да се проследи една такава “електрическа” верига.

 20. Във връзка с борбата на будните българи с вековния враг Русия, предлагам следните “мерки”:
  1.Преминаване от кирилица към латиница. По този начин ще затрудним руското разузнаване да си “разиграва коня” на теритирията на България.
  2.Преминаване от православие към католицизъм. По този начин, държавата ни ще излезе от отбора на “изостаналите” нации.
  3.Под Шипка и Стара Загора да се построят мемориали в “памет” на загиналите Сюлейманови войници, които със цената на живота си, се опитаха да спрат руските пълчища, нарушили вероломно границата на изконната Отоманска империя.( преди години, подобна идея имаше един зам. министър). Всички улици, учреждения, църкви и т.н. , които носят руски имена, да се заменят с подходящи други. Така постепенно ще се претъпи, насадената ни от комунизма история.
  4.Творчеството на Иван Вазов да се редактира, като се оставят само онези произведения, които не “затъмняват” българското съзнание.
  5.В историята, да се промени отношението към княз Борис Първи(приел православието) и сина му цар Симеон Първи Велики(утвърдил кирилцата), като прозвището Велики се присъди на Симеон Кобурготски, при чието “царуване” , България бе приобщена към европейската цивилизация.
  6.Да бъдат ограничени смесените бракове между българи и представители на славянският ортодоксален свят. Така постепенно нацията ще се “пречисти”.

  На г-н Котев пожелавам един ден, когато се върне “на бял кон”, след тежкия и мизерен живот в изгнание, да оглави АЕЦ Козлодуй, и повече никога да не купува ядрено гориво от Русия, която си прави опити с българското население……. Иначе казано, мисля че “Кардинала” е прав.

 21. До Бай Илия.
  Най-лесният начин за да покажа, че ги дроби, като след три ракии е, като кажа, че цитираният от него Иван Иванов няма дъщеря. Той има само един син на име Явор. А дали момчето има или няма апартамент на Шанз Елизе то това кмета на Париж може да ни каже.
  Що се късае до икономическата оценка и дали съм в състояние аз да я направя по-добре от г-н Инджев. При цялото ми уважение към него, съмнявам се, че и той като мен е полагал някога изпит по икономика на ядрената енергетика. Но нашият бай Илия едва ли може да знае за това. Иначе сметката е много проста. Преди две години цената на една горивна касета беше 875 000 (осемстотин седемдесет и пет хиляди) евро. Сега сигурно е още повече, така че нека за по-консервативно да приемем по-старата и по-ниска цена. За една година за един реактор са необходими от порядъка между 42-48 броя свежи горивни касети. Нека за удобство да приемем среден брой 45. Така за двата реактора, на блокове 5 и 6, са необходими средно по около 90 броя свежи касети, на година. Първата пратка от 42 броя касети идва през есента на 2004 година. През следващите 6 години, включая и настоящата, средно по 90 броя касети прави 540, плюс първите 42 броя, от 2004 г., прави обащо около 580 броя касети. Нека сега бай Илия да умножи броя на закупените, през този период касети на посочената по-горе цена. Съмнявам се че той може да смята до толкова. А защо с толкова много пари е ощетена държавата. Ами много просто. Поради експерименталният характер – използване на непознат вид гориво, ние не би следвало да заплащаме за него, а този който извършва експеримента, демек руснаците, следва да ни плащат на нас за това че сме им предоставили базата си за експеримента. Това е както, когато американците си плащат за правенето на филмите в студията Бояна. Така на практика излиза, че щетата е много повече от посочените от мен 500 милиона евро.
  На бай Илия пожелавам здраве и дълголетие и да не прекалява с ракиите.

 22. Ами , можем благодарим на KARANDASH за пробутаните оригинални и доказани руски/съветски «технологии» , за решаване на проблемите в желаната посока , със забележителни успехи при това във всички посочени точки без изключение , че и много , много други. Още повече че ни ги предлага гратис.
  Такива техни know-how нещо не се харчат «за рубежом». Кардиналът може да е прав , но дядото на Rockbull май че изобщо не е бил прав като му казвал че насила никой не можел да му даде. Може и още как и тъкмо по тази точка пак същите износители на «технологии» са ненадминати , особено по нашите земи.

 23. Г-н Котев, защо не мога да вляза във вашия блог? Когато се опитам да достъпя адреса, който сте предоставили в един от коментарите си, бивам препращан към началната страница на blog.bg

 24. Г-н Инджев, не сте прав, че другарите интелектуалци не искат думата във Вашия блог. Поне един от тях редовно го прави. Е, не е с тежестта на словото на един космонавт или пък на дипломиран за писател, но пък и в Б-я хората с подобни тапии са кът.
  Та мисля си, има някаква надежда, не за правдата Котева разбира се, а за правотата на моето лично убеждение, че за челичните сторожници под строй на най-прогресивния строй, бронебойни патрони (истината като капиталистически куршум, де) няма открити, няма открити.

 25. Пардон на другарите интелектуалци. В изказването си по-горе имах предвид не куршум за тях (не съм такъв изедник) а за вярата им – така както си е по оригинал.

 26. До г-н Янко!
  Да, за съжаление има малка грешка в името. След www има тире вместо точка. Ето го и правилното изписване: http://www.gikotev.blog.bg. Но ако кликнете и върху името ми след всеки постинг също можете да се окажете в блога ми. Благодаря!

 27. Г-н Котев, със закъснение забелязах, че имате личен коментар. Щях да се обърна директно към вас.

  Най-напред моля не ме намесвайте с ракий. Аз съм пълен въздържател с изключение на неизбежните наздравици за рожденик. Възможно е да съм объркал името на бившият шеф (което съм наясно, че в такъв става клевета срещу него), но ставаше въпрос за дъщеря. Нека да предложа нещо.

  Аз не само съм работил в Козлодуй, но и учих там през 80-те в тогавашният ТЯЕ “Игор Курчатов”. Доста от бившите ми съученици (и други бивши колеги) сега са на най-различни длъжности включая ДИБ-ове и ДИС-ове. Ще си направя една-две разходки до там и ще поразпитам какво знаят и мислят по-случая. Уверявам ви действам от чисто личен интерес и подбуди. Нека да се срещнем след месец на тази статия и ще се опитам да разкажа какво казват те.

  Аз минах през блога ви и да ви кажа, първото впечатление е, че сте си приложили онези хватки, които се прилагат когато има стремеж да се покрие информация – заравя се под порой от думи. Мисля, че сте се увлекли в разкривания, ваши коментари и тълкувания дотолкова, че не ми стигна нощната смяна да ви проследя мислите дори наполовина. Тръгвате от касетите, минавате през ръководството, после през новото правителство и стигате до МААЕ (Международна Агенция за Атомна Енергетика). Не че ще кажа, че ръководсто или правителство са цвете (ние ги знаеме, че са просто различни групировки на мафията), но вие просто използвате засилката и карате по инерция. Повечето документи са доказаталство за нещо си, само защото вие го тълкувате така. Опирането до МААЕ е вече извън какъвто и да е смисъл. По тази логика аз ще ви попитам защо пропуснахте ООН за трагедията в Дарфур.

  Това пресмятане което правите е пак базирано на вашето тълкувание, че касетите са експериментални. Но дори и да бяха със стампел “Експериментални”, има ли в договора клауза казваща, че щом те се експериментални трябва да са без пари? Ако няма, значи няма нарушения на договора.

  Нещата които аз намерих за интересни са: – Твърдите, че Институтът За Ядрени изследвания и Ядрена безопасност към БАН не съществувал. Той е един от цитираните при решението на Врачанската прокурорка Белорешка. Ами ако е така, това би трябвало да анулира нейното решение. А, дали е така мисля, че е въпрос на елементарна проверка.

  Г-н Инджев бихте ли се наели да проверите. Предизвиквам ви. Или някой друг ….

  – Не открих как тълкувате откритията и заключенията на Студевик.

  – Интересно ми стана броенето на касетите и това, че 6 липсват. Непременно ще попитам за това.

  – Обвинявате МААЕ, че не са се отзовали. Г-н Котев, наистина не знам какво е напоследък из АЕЦ,но по същото време по което сте почнали работа вие, почнах и аз. Моите спомени са, че тогава АЕЦ се кръстосваше почти през ден от какви ли не комисий, най-много тези под френски натиск за да се стигне до заключение, че трябва да се затвори. Даже един ден, точно половин час преди да завърши дневната, официално се разчу, че ще се затваря. Горе долу тогава и Кусто летя за даде и той експертно мнение, че трябва да се затвори. После се разбра, че един от зоровете на французите е за парче метал за анализ. Другото беше, че им спираме пазара към Турция и други в близкия изток. Та в тази логика си мисля, (чисто принципно погледнато) че ако имаше нещо проблемно европейците начело с французите щяха да вдигнат вой който сигурно щеше да се чуе до Сатурн и после щяхме да чуем обратно ехото. Предизвиквам ви да отговорите на това.

 28. Бат Илия казва “Ако имаше нещо проблемно европейците начело с французите щяха да вдигнат вой който сигурно щеше да се чуе до Сатурн и после щяхме да чуем обратно ехото”.Не,абсолютно нищо проблемно няма в АЕЦ.В такава подредена и чудесна държава като нашата,как можем да си помислим въобще такива неща?Далавери в АЕЦ?Абсолютно изключено.В цялата държава няма никакви далавери и не е нормално и в АЕЦ да има.

 29. Joro, опитвам се да поведа аргументиран разговор. Не държа да се доказвам прав или крив. На мен онзи край ми присърце и ако г-н Котев има желание и ми покаже, че аз съм в заблуда, добре.

  Заради такива като теб споменах: “Не че ще кажа, че ръководсто или правителство са цвете (ние ги знаеме, че са просто различни групировки на мафията)” . Всъщност до тия изводи вече отдавна стигнахме на този саит.

  Ако не те устройва и продължава да ти се плюе напосоки – е, свободна държава сме.

 30. Бат Илия,за работещ в такова високотехнологично место като АЕЦ е недопустимо да не знае,как се членуват съществителните имена в множествено число. Дори да обявим хипотетично Г-н Котев за пълен мизерник-лтжец,от това съвсем не сладва,че Вие сте честен. Но е абсолютно видно,че сте тежък комуноид.Лъха на болшевизъм от Вас,лъха на преклонение пред едиснтевената държава,обявила ни война през ВСВ и окупирала страната.

 31. До г-н Росен Йорданов,
  Разбрали сте ме погрешно. Моето мнение, е че няма нужда да търсим причината за нашите проблеми “навън”. Те са при нас, вътре в България. Преди години, когато започна “прехода”, някой в България написа закони, които позволиха на частни фирми да бъдат посредници в суравинното обезпечаване на предприятията, като тези части фирми, ползваха ( и продължават) кредитиране при условия, за които ние можем само да мечтаем. Допускам че в случаят, частна фирма осигурява горивото за АЕЦ. Ако това е така, естественно е тази фирма да се стреми да “уреди” максимално висока цена, за да направи добра печалба. Руснаците в случая са продавачи. Може би и те “взимат” нещо от тортата, но те са от другата страна на щанда. Отговорността за покупката е само наша. Държавата не е изработила механизъм, при такива стратегически обекти, да не се допуска “далавера”. Преди 15-тина г., вече в прехода, “някой” закупи гориво от SHELL за обеспечаване на полетите на военната ни тогава авиация. След два дена, всички самолети бяха със “запушени” горивни системи, поради факта, че горивото е било “на друго качество, но на високо качество цена”, с остатъчна биологична маса, която при определена температура “цъфти” и запушва филтърните системи. Когато се потърси фирмата посредник, тя беше вече “банкрутирала”. Дървото го изяде отнаво българският данъкоплатец. Но в случая виновен не е SHELL, виновен е този който купува и не “гледа”, или не иска да “гледа” какво купува. Всичко обаче е за сметка на данъкоплатеца…. Но така е по целият свят. Free market и Свободна пазарна икономика не е едно и също. Първото означава пазар, свободен от “регулации и наблюдение”, второто означава пазар, с еднакви изисквания и правила за всички участващив него. В БГ се направи първото, по подобие на САЩ, което доведе и до голямата криза. Сега Обама се опитва да ограничи това “безхаберие” но ще е трудно. Но той не търси “виновниците” навънака от САЩ. Те са вътре в държавата и трябва да се направят ЗАКОНИ това да не се повтаря. Става дума за много големи и “лесни” пари…. Просто, ако ние не си намерим грешките вътре при нас, като държава, няма кой да ни помогне. Всеки само ще гледа да се възползва от това, независимо какъв е по националност.

 32. Gen. Vlasov, опитвам се да водя аргументиран разговор.

  Ако вие сте решил, че г-н Котев е лъжец на базата на това, че не членува правилно съществителните имена в мн. число или след като някой ви е платил или просто на базата на снощният ви сън между 4 и 6 ч. , си е ваша работа. Живеем в свободна държава.

  Абсолютно същото важи и за вашите изводи относно мен.

  Аз предпочитам да си направя изводите след аргументиран разговор.

 33. До Joro, още веднъж.

  След като преспах се сетих и, че по принцип и за наше щастие, няма директна връзка между състоянието на държавата и обслужването на атомна централа.

  За момента ще се спра а два примера, като мисля, че има много повече. И няма да споменавм руска енергетика по обясними причини.

  Миналоата година помниш ли, стана авария във … японска АЕЦ. Внуците на самураите самоубивали се при допусната грешка го допуснаха.

  Другият, преди около 3 години ми се налагаше да прегледам за текущите разработки на магнито левитационни лагери. Оказа се че в държавата която туристите знаят само с футбол, ча-ча и карнавали, Бразилия са били разработени единствени по рода си такива лагери и се използват точно при обогатяването на уран. Не съм наясно с този процес, само знам че ставаше въпрос за въртене с много обороти осъществимо най-добре с тези лагери.

 34. KARANDASH съжалявам не ми е ясна темата за добив и преработка на уран.

  Това което ми е ясно, че след като дойдат касетите подлежат на сериозен входящ контрол включващ физици и дозиметристи (това отделно от тези които измерват геометричните парараметри).

  Най-грубо сравнено един електротехник не е необходимо да знае как се добиват метали за да прецени дали даден проводник му върши работа. Той ще сложи омметъра и ще замери. По същата логика смятам (но сигурен до 99%), че ако горивото е с променени параметри това щеше да даде отклонения при входящите дозиметрични измервания, както и при последващите измервания след като касетите прекарат две години. Касетите пак ще кажа, минават два етапа в реактора. Един път се редят като свежо гориво и после пак след измервания се пренареждат за “доизгаряне”.

  Има миниатюрен шанс евентуално промененото гориво да не дава “забележими” отклонения на своите дизметрични параметри. Т.е. отклоненията да са били малки и уредите или човека да са ги пренебрегнали.

  След сигналите на г-н Котев е имало измервания на шведска фирма Студевик която би следвало да са доста по задълбочни от стандартните и в моето обръщение го помолих да коментира какво е тяхното заключение.

  До момента (след като ме разоблични че съм забравил точно на кой шеф щерката имаше апартамент) той не отговаря на моите технически въпроси.

  Не виждам нищо русо, германо американо и пр. филско в това да се интересувам дали наистина има заплаха или не. Ако някой каже, че къщата или блока в който живете е под заплаха вие не бихте се опитали да разберете кое, как и защо.

  И само да допълня, че при зареждане на реактора всеки прави измервания. Също така всеки се подписва в така нареченият наряд и се знае коя операция от кой е извършена. Касетите които и са прекарали вече две години също се измерват като при тях включва и измерване за херметичност.

 35. До бай Илия.
  Ще Ви отговоря в близките 2-3 дни. Сега ще си взема последният Ви километричен коментар и в близките и самотни, дълги вечери ще го разгледам и осмисля. Условията ми на живот не ми позволяват през почивните дни да има Интернет, а да ходя по клубове ми е скъпо и го правя само по необходимост. Първото ми впечатление е, обаче, че сте погледнали на постингите в блога ми доста повърхностно. Все пак те всички са придружени с документи, а не са мои свободни съчинения.
  Бъдете жив и здрав!

 36. Г-н Котев, моля извините ме, че съм се поувлякъл.

  Съжалявам, че в нашият разговор вие сте в много неизгодна позиция. Можете да не ми се връзвате. Аз по принцип вече млъквам.

  Да, аз споменах, че не можах да проследя вашите постинги в дълбочина, макар да отделих доста време.

  Жив и здрав и вие!

 37. До Бат Илия.
  Започнах подробен отговор на въпросите на Бат Илия, но посленият му постинг тук ме отказа да довършвам работата, поради което ще я пусна докъдето съм стигнал.
  Както и обещах преди няколко дни сега Ви отговарям. Преди това искам да подчертая, че правя това усилие не само заради Вас, а и заради останалите форумци на блога на г-н Инджев, щото и те да не се подведат по, може би ненарочните Ви внушения, че Котев ги говори едно към кесим. Апропо, Ви не ми се извинихте по повод необоснованото си твърдения, че не съм в състояние да направя икономическа оценка на щетата от разкритото от мен престъпление, защото някой нямало да ми даде някаква си информация.
  Прави Ви чест, нека отбележа, че си признавате, че когато сте работили в Козлодуй сте били на длъжност далеч от реакторната физика. Без да приемате забележката ми за обида или насмешка, трябва да кажа, че това си личи и по терминологията, с която боравите. И тя е далеч от материята на професионалната ми компетемция. Например, “етапите” на изпозлване на горивото, за които Вие разказвате и внасяте объркване в разбиранията на хората, които никога не са имали досег до тази материя.
  Ще карам по реда на постингите Виза да одговоря на много бройните Ви въпроси и съмнения.
  Ваш цитат: “Не коментирам какво е казал г-н Котев, казвам само като факт, че има доста лабораторий и лаборанти които си разбират от работата и както чувам сега имат и измервателни инструменти от най-добра класа. Те си слагат подписите и не мисля, че някой би си сложил подписа ей, така та дори и гореизброените началници да го натиска.”
  Мой отговор: В последният си постинг, в моят блог, от поредицата “ЯМ – дела и документи” съм показал оригинален документ, в който един от съратниците на ЯМ (ядрената мафия) чистосърдечно признава, че за 34 (тридесет и четири) години, от началото на експлоатацията на АЕЦ “Козлодуй” никога и по никакъв повод не е проверяван изотопният състав на доставяното гориво. Това е станало за първи път през 2008 г., след като аз оповестих схемата. И не с цел тези измервания да са обективни, а за да я прикрият.
  Ваш цитат: “Има два етапа на използване на горивото. Дори и да приемем по фантазия, че горивото с идването се набухва директно в реактора, то след 2 год. това гориво се изважда и не се изхвърля, а се пренарежда в зависимост от текущите му параметри. Т.е. правят му се пълни измервания за всички видове лъчев фон и се калкулирана тази база. Изхвърлят се тези от преди 4 години.”
  Мой отговор: Трудно за коментар, но ще се опитам. До края на миналият век една ядрено горивна касета се експлоатираше в активната зона на който и да е от реакторите 5 или 6 в рамките на две горивни кампании. Една горивна кампания се определя от времето между две последователи презареждания на даден реактор със свежо гориво. Тогава, от краят на миналият век, се премина към използване на нов вид гориво, с по-високо начално обогатяване с Уран -235 (от максимум 3.3% до максимум 4.4%), които вече престояват в даден реактор по три или четири горивни кампании, според зависи от дълбочината им на изгаряне. След реалната им експлоатация, била тя 2, 3 или 4 горивни кампамии, което грубо е приблизителни и на календарни години, те се извеждат от реактора и престояват около 5 години в басейни, близо до рекатора, щото да намалее излъчваната от тях радиоактивност, идваща от продуктите на деление на делящите се изотопи в него. След това то се връща в Русия и последващият му живот се регламентира от други договорки, на които сега няма смисъл да се спирам.
  Ваш цитат: “Знаете, че на днешно време всички се изкарват жертви. Дори и Красьо вчера каза, че е жертва.”
  Мой отговор: Поровете се в интернет и покажете тук или където и да било, кога и по какъв начин аз съм се самоопределял, като жертва. Не си спомням някога да съм използвал този епитет по свой адрес. А, иначе, връзка с въпросният Красьо имам. А тя е, че прокурорът от Софийска Апелативна прокуратура Иван Петров, който прекрати досъдебното производство на ОП Враца от страна на гражданският комитет в моя защита, срещу АЕЦ “Козлодуй” беше дисциплинарно уволнен от ВСС за нерагламентирани връзки снего. Стопляте ли?
  Ваш цитат: “По време на кризата в Three mile island USA самият президент Картър е имал съветници разделени на два лагера и съветващи, че поради тези и тези изчисления реакторът ще гръмне, както и че поради други изчисления няма да гръмне.”
  Мой отговор: Знам за аварията още от студентските си години, но за първи път чувам за лагери около президента Картър. Може и да е така, а може и да не е. Не знам.
  Ваш цитат: “Може би помните, че веднъж споменах, че науката е разтегливо понятие. Ако знаехме всичко нямаше да се правят експерименти.”
  Мой отговор: Експериментите се правят в експериментални лаборатории, а не на действащи обекти. Всичко останало е авантюра.
  Ваш цитат: “Може би единствен случай на залагане на теорита без предварителни опити е направил Енрико Ферми и е пуснал първият в света контролируем ядрен реактор насред Чикаго на един стадион. Но това е Енрико Ферми.”
  Мой отговор: Не знам какво е “теорит”. Останалото, за Енрико Ферми е на половина вярно. Да, той и екипа му са извършили първата в света контролируема верижна реакция на деление на уранови и плутониеви ядра, на стадион в Чикаго. Но за разлика от нашият случай Ферми и компания са знаели истинският състав на ядреният материл с който са разполагали. В Козлодуй сега този въпрос е неизвестен. И в допълнеие, аз съм ходил на мястото, където е проведено това мероприятие, в Чикаго, където отдавна не е стадион, а – жилищен квартал. Лично съм посетил и музеят, където това мероприятие е отразено.
  По въпроса за икономическата оценка на щетата мисля, че вече подробно отговорих в предишен постинг, та да не се повтарям сега.
  Ваш цитат: “Най-напред моля не ме намесвайте с ракий.”
  Мой отговор: Извинявам се.
  Ваш цитат: “Аз не само съм работил в Козлодуй, но и учих там през 80-те в тогавашният ТЯЕ „Игор Курчатов“. Доста от бившите ми съученици (и други бивши колеги) сега са на най-различни длъжности включая ДИБ-ове и ДИС-ове. Ще си направя една-две разходки до там и ще поразпитам какво знаят и мислят по-случая. Уверявам ви действам от чисто личен интерес и подбуди. Нека да се срещнем след месец на тази статия и ще се опитам да разкажа какво казват те.”
  Мой отговор: Това, че знаете смисълът на абревиатурите “ДИБ-ове и ДИС-ове” подтвърждава тезата Ви, че някога сте работили в Козлодуй. За останалите читатели, те означават дежурен инженер на блок и дежурен инженер на смяна, най-високите длъжности в състава на висшият оперативен персонал на централата. А иначе ходете и питайте. Но не се надявайте на обективни и откровенни отговори. Няма начин. Много е дълго и сложно сега да обяснавм хватките на ЯМ по засилването на контрола по изтичане на информация.
  Ваш цитат: “Аз минах през блога ви и да ви кажа, първото впечатление е, че сте си приложили онези хватки, които се прилагат когато има стремеж да се покрие информация – заравя се под порой от думи. Мисля, че сте се увлекли в разкривания, ваши коментари и тълкувания дотолкова, че не ми стигна нощната смяна да ви проследя мислите дори наполовина. Тръгвате от касетите, минавате през ръководството, после през новото правителство и стигате до МААЕ (Международна Агенция за Атомна Енергетика). Не че ще кажа, че ръководсто или правителство са цвете (ние ги знаеме, че са просто различни групировки на мафията), но вие просто използвате засилката и карате по инерция. Повечето документи са доказаталство за нещо си, само защото вие го тълкувате така. Опирането до МААЕ е вече извън какъвто и да е смисъл. По тази логика аз ще ви попитам защо пропуснахте ООН за трагедията в Дарфур.”
  Мой отговор: Именно, Вие сте минали през блога ми, но не сте чели съсредоточено, внимателно и задълбочено. Вие просто сте минали, за да словоблудствате сега тук. За разлика от Вас един друг форумец, тук, “Kлавдий” е постъпил доста по-рационално и е достигнал до верните заключения. Постъпете като него. Не препускайте през блога, а отделете достатъчно внимание на всеки един постинг. Аз за това и пускам в тях ОРИГИНАЛНИТЕ ДОКУМЕНТИ, така щото всеки да може да се запознае с тях 1:1. Моите коментари са си мои коментари и Вие не следва да се съобразявате с тях. Ако исках да изопачавам нещо. То аз не бих публикувал оригиналите, старателно крити от ЯМ. Не се съгласявайте с моите коментари към документите, прочетете ги и образувайте свои коментари към тях. Нали Вие самият твърдите, че живеем (по-скоро Вие живеете) в свободна държава.
  Ваш цитат: “Това пресмятане което правите е пак базирано на вашето тълкувание, че касетите са експериментални. Но дори и да бяха със стампел „Експериментални“, има ли в договора клауза казваща, че щом те се експериментални трябва да са без пари? Ако няма, значи няма нарушения на договора.”
  Мой отговор: Моите пресмятания са си мои пресмятания. Не сте длъжни да се съобразаявате с тях и да им вярвате. Без да съм чел договора за доставката на горивото, мога да Ви уверя, че в него отсъства терминът “експериментално”. Противното би било нонсенс. Пълен абсурд. Преди около две години, бившият изпълнителен директор на АЕЦ-а Иван Генов обеща да покаже договора на всеки интересуващ се журналсит, но до сега никой не е поискал да го прочете.
  Ваш цитат: ” Нещата които аз намерих за интересни са: – Твърдите, че Институтът За Ядрени изследвания и Ядрена безопасност към БАН не съществувал. Той е един от цитираните при решението на Врачанската прокурорка Белорешка. Ами ако е така, това би трябвало да анулира нейното решение. А, дали е така мисля, че е въпрос на елементарна проверка.”
  Мой отговор: Никога и по никакъв повод не съм твърдял, че въпросният институт не съществува. Ако имате обратните доказателства, моля, посочете ги където и да било. Твърденията ми по отношение на въпросната институция са в съвсем друга посока.
  Ваш цитат: “Не открих как тълкувате откритията и заключенията на Студевик.”
  Мой отговор: Въпросното тълкуване е на разположение в блога ми, в постинга “Архив на доказателствата”. Той фигурира там под Доказателство №11. Изтеглето си го и се запознайте. Няма нищо скрито – покрито. Ако си направите и труда да се запознаете и с Доказателство №8, където бившият изпълнителен директорн на АЕЦ-а неколкократно заявява, че проверката, от страна на МААЕ ще е открита и прозрачна, ще се убедите, че нищо такова не се случва на практика. Проверката не е от страна на МААЕ, а от частна шведска компания и не е поканен нито един независим външен наблюдател, а е напълно секретна. Нещо повче. В светлината на най-последните ми разкрития, всяка една шведска комапниая е в конфликт на интерес при провеждането на подобен род мероприятие. Причината е, че Швеция, както и други западни държави изнася от години отработилото си гориво в Русия. Смисълът е сленият. Много е вероятно, до над 99%, че именно изнесеното от тези страни в Русия гориво се рециклира и сега се използва в Козлодуй. Не вярвам да го разберете, но поне се опитайте.
  Ваш цитат: “Интересно ми стана броенето на касетите и това, че 6 липсват. Непременно ще попитам за това.”
  Мой отговор: Всичко е елементарно. Самият факт, че не сте се справили с тази проста задача говори не добре за Вас. Има два официални документа. Те сочат разлика в наличното гориво от 6 (шест) броя горивни касети. Двата документа са съставени в рамките на един календаер месец, когато не е имало никакво движение на горивото. Въпросът е, къде са въпросните 6 касети? За подробности влезте в постинга “АЕЦ “Козлодуй” е скрил ядрено гориво, по време на проверката за наличието на рециклиран уран в него”. Така да се каже, опитайте пак.
  Ваш цитат: “Обвинявате МААЕ, че не са се отзовали…”
  Мой отговор: Не обвинявам, а твърдя. По въпроса има достатъчно постинги в блога ми. Ще има и още.

 38. Г-н Котев, определно ми е интересна дискусията с вас.

  Извинявам се скептичното и враждебно начало. Дойде от това, че сам казахте, че (не помня добре) споменахте, че някаква личност ви обещала нещо и след това се оттеглила. Има много случаи напоследък не само в Бг, но и в чужбина за хора които биват изтеглени и присламчени към нечий каузи в качеството им на “бивши”.

  Имам обаче един проблем – до края на юли трябва да съм пуснал един софуерен проект и дори обърнах да работя нощем, че ми е по-спокойно. Предполагам ще забележите и че помня доста трудно. Кода вече достигна 55 000 реда и самият аз доста често съм в позиция да седя с часове за да се сетя какво и защо съм писал.

  Ангажирам се с всичко, но нека да е юли.

  На този етап пак искам да обърна внимание на това, че блога ви е твърде разширен и труден за проследяване. Не съм спец обаче. Това е просто приятелски съвет, тъй като мисля, че ще е труден за който и да е друг. Едва ли ще намерите някой които да няма абсолютно нищо друго да прави освен това да вниква. Както и преглеждането на документите които са на друг саит, но предполагам това идва от ограничените ви възможности на този етап.

  Три маил и Енрико Ферми го споменах във връзка с това, че категоричното доказване на много от техническите твърдения е трудно задача, дори доста често невъзможна. В смисъл дори и учените които са заобикалаяли президента са били раздвоени и съответно са били в директен конфликт с инжинерите от самата централа.

  Вие пак ще кажете, че имате документи и затова пак ще ви напомня, че доста от документите са във конфликт с това което казвате и само вашето допълнително тълкувание ги показва като ваши доказателства.

  Това с 6 те липсващи касети го открих на документите, но тук пак идва вашето тълкувание, че това означава, че са били скрити. Може и да са били, но към момента това не е директно доказателство.

  Това, за института от БАН, може и да греша, но като че ли срещнах такова ваше твърдение (че не съществува такъв). Ще погледна пак. Извинявам се ако греша.

  Относно “Вие не ми се извинихте по повод необоснованото си твърдения, че не съм в състояние да направя икономическа оценка на щетата .. ” Ако искате ще кажа извинявайте. Като цяло съм много неконфликтен и не държа да доказвам, че абсолютно винаги съм прав. Трябва само да понамаля четенето из форумите, че много се впрягам. Но и вие помислете за това, че сам казахте, – “Без да съм чел договора за доставката на горивото .. ”

  И накрая, казах, че млъквам защото аз самият не съм някой важен заради коготода си струва, да хабите време. Всичко започва и завършва с това, че просто проявих личен интерес. Може само да се надявате, че поне г-н Инджевите читатели са повишили своята компетенция.

 39. И само да допълня, че да вашите документи за заплащане на консултанти и пр. са интересни и показват еднозначно мощни суми, но за наше съжаление (т.е на електората) не са много впечатляващи на фона на заплащането на на повече от милион и половина на предполагам върховният експерт в енергетиката А. Доган.

  И този документ се вее на бял свят, но в нашата държава това не значи ни’шу.

 40. Та какво по голямо доказателство от факта че повечето медии в България мълчат като з-ци по отношенията на разкритията на Георги. Та кои от медиите не се държат от тази или онази фракция на ДС – синя ли, червена ли, жълта ли, герберска ли…
  Защо новото правителство си прави оглушки за престъпленията на Ровч и РПетков и другите мазници и пресдтъпници и по именно този казус?
  Ама и ЕС и те се правят на ударени, защото им отърва техните отработени горива да отиват в Русия, а от там с фалшиви паспорти да се експерементират в БГ – най корумпираната държава не само в ЕС. Двойния стандарт на западняците е не по малко гнусен от откровенно тоталитарния манталитет на нашите и руски ДС…
  Е какво сега да оставим Георги да умре от глад ли? Защото е един от малкото възроптали против мръсотията в живота, която касае всички нас!

 41. Г- н Котев, гладната стачка не е решение, а само възможност за фокусиране вниманието.Вие, като доказан професионалист в ядрената енергетика,сте необходим с капацитета си,а не като герой на снимка. По отношение на отработеното ядрено гориво и повторната му употреба са задължителни изследвания и анализи за да се докаже или отрече ефективността му. Факта,че се променят параметри в процеса на експлоатация е двузначен,но във всички случаи, е престъпна игра със сигурността ни и грабеж на стотици млн.лв. За съжаление, двойният стандарт на Европейския парламент(ни чул,ни видял!) за пореден път под-рива авторитета му и доказва,че равнопоставеността на Държавите-участнички е само едно добро говорене.
  Изразявам искрена благодарност на г-н Иво Инджев за подновената тема ” ядрено гориво”. Надя- вам се, че интересът към нея ще се повиши за да бъде експлоатирана от партийките. Да си припомним и ди-
  ректната намеса на Председателя на ЕНП Вилфрид Мартенс,дошъл специално в София на 16.02.2009 г.
  (нетинфо/http://news.netinfo.bg) :
   ” Председателят на ЕНП : избори 2 в 1 и Бойко Борисов – премиер”;
   „ Мартенс напомни практиката на ЕНП да не се намесва във вътрешните работи на партиите-членки при формиране на националните правителства”.
  Всъщност, кой ни управлява и защо вече сме в поза ”полегнала е …”за когото я пожелае ?!
  Считам,че изложеното дотук е достатъчно за да Ви помоля: Г- н Котев,не започвайте гладна стачка !!!
  и защото:
  1. медиите имат собственик с недоказан 1-ви милион и работят ”без натиск” ;
  2. баницата с ”лапането” не свършва ,правят я глупаците,яхнати от простаците,баламосвани от ”независимата” журналистика,убиваща бъдещето ни;
  3. алчността им е безкрайна, но кучето скача според тоягата – наближава моментът !;
  4. преходът към демокрация ще започне,когато честни журналисти заработят в обществена полза ,
  за да имаме свободен избор като резултат от реална информация.
  5. Мълчанието на правителството (”открито управление”) е поредната РЕФОРМА ,потвърждаваща
  стила след 10-месечно управление.
  След 20 (двадесет) години управление от алчни дилетанти в целия управленски мутиращ спектър на прехода и подкрепящи се взаимно остана девиза: ”Напред, България може !”с ГЕРБ,БСП, ДПС, ДСБ,НДСВ,та до ”Атака” – да оцелява от криза в криза :
  – чрез реформи към криза,гарантирана от ГЕРБ и другите;
  – акo няма криза,ще я създадем !;
  – с достойно управление (достойно за съжаление);
  – ние (не)можем!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.